Dodaj do ulubionych

właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek :-)

12.01.17, 10:47
z kilkudnowej biznesowej eskapady
mieszkałęm u kolegi Niemca
na jednym ze spotkań było dwóch Jego kumpli pracujących w branży samochodowej.
Jeden - właściciel salonu VW, drugi - szef serwisu BMW.
Trochę podpytałem i kilka ciekawostek:
-w Berlinie golf stanowi 20% sprzedaży - w innych landach nawet 50%
-w stolicy najlepiej sprzedaje się Tiguan (!) i passat.
-70% sprzedaży to diesle (gdzie ta zapowiadana śmierć ropniaków?)
-90% sprzedaży passata to kombi
-90% sprzedaży to leasing konsumencki, 10% kredyt (leasin dla firm załatwiają firmy zewnętrzne oza dealerem - ten nie ma pracownika nawet do obsługi "flot")
-75% aut po 3, 4 latach jest zwracanych przez użytkownika i biorą następny. Aut zwrócone jedzie do specjalistycznej firmy, gdzie np wymieniają obicia kierownicy, nakładki pedałów, nie mówiąc o szlifie lakieru i nowych oponach - i znów do ludzi. W wielu miastach są specjalne salony z takimi samochodami - Polakó tam nie ma bo "drogo".
-ponieważ klient właściwie nigdy nie płaci kwoty zakupu (bo czy w leasingu czy kredycie płaci raty) - to auta są bogato wyposażane. Dziś każdy zamawia adaptacyjny tempomat i wbudowaną navi z internetem, tuner radiowy DAB (haha, w Polsce 90% ludzi nie wie o co kaman, prawda?)

Gość z BMW był mniej rozmowny - szkoda bo chciałem go pociągnąć w sprawie X3 - ale przyznał, że nowa przednionapędowa seria 1 i 2 dla mechaników to porażka. Nie, żeby się to psuło jakoś - bo raczej nie - ale to ich zdaniem całkowite odejście od filozofii marki. Jego zdaniem bmw zaczyna się od serii 3.
Facet o sprzedaży nie wiedział nic, wie tylko, ze w Berlinie 100% klientów ma wykupione plany serwisowe (w bmw jest to od lat) - więc klienci przez pierwsze 100tys w ogóle nie płacą za serwis - mają wszystko włącznie z olejami czy klockami wliczone w raty.
Hybrydy i elektryki to zdaniem obu panów fanaberie zieloych -jeszcze przed nami lata dominacji motorów spalinowych. W BMW elektryki kupują znudzone paniusie z ekotorbami z papieru za 999 eur (autentyk)
Ciekawostka - obaj jeżdzą vw i bmw - odpowiednio - choć nie muszą - nie mają zapisu w umowie - po prostu tak wypada. Nie mają planów zniżkowych - jak pracownicy fabryk.

Aha - Niemcy robią ciągle znacznie większe niż my przebiegi. W vw jakieś 30 tys rocznie, w bmw nawet 40, 50. Zwłaszcza seria 5 i wyżej. Trzylatek o przebiegu 130-150 tys jest normą.
Najmodniejszy kolor - biały, zaraz potem róznie błękity. Czarny jest passe :-)

Pozdrawiam
jeep
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 11:14
      Cikawe, o czym sroczki plotkuja u gwiazdzistych dealerow.

PS
      Hybrydom i elektrykom nawet politycy ogarnieci amokiem wyborczym nie sa w stanie pomoc.
      Maja na glowie inne problemy.
      Staraja sie wydusic z "Volku" gruby grosz, bo juz brakuje na przybyszow.
      Podobnie jest z katastrofa mieszkaniowa.

• bimota Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 11:24
      I TO WSZYSTKO MIAL W KOMPUTERZE ?

TERAZ IDZ DO POLSKIEGO VW I DOPIERO MOZEMY POROWNYWAC.
      • jeepwdyzlu Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 11:40
        w jakim komputerze? bimotaku...znowu palisz jakiś trefny staff
        jeep
        • bimota Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 13:23
          DREWNIANYM...
          • nazimno Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 13:31
            Ten model nie wiesza sie przy starcie.

www.edustacyjka.pl/upload/300/pol_pl_drewniane-liczydlo-100-elementow-goki-tt-610-18395_2.jpg
    • ari Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 14:18
      Dzięki za relację :)
      A temat dieselgate i jego lokalnego postrzegania poruszałeś, czy przez grzeczność wolałeś nie poruszać ...? ;)

Co do Tiguana - kto bogatemu zabroni :) Nowa wersja jest wyraźnie droższa i u nas nowego Tiguana widziałem na ulicach dosłownie kilka razy. W Polsce raczej Kodiaq.
      A propos, ciekaw jestem jak Niemcy postrzegają Skodę? Jako bidamarkę dla bidakrajów czy realną alternatywę dla folcwagena?
      • loyezoo Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 15:25
        Hmm,akurat Passat i Tiguan (diesel) zaczynają się od w zasadzie tej samej ceny ~95tys.
        • ari Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 17:59
          @loyezoo
          chodziło mi o to, że Tiguan w nowej wersji zdrożał, a nie relację do Passata. Nawiasem mówiąc przy benzynie jest inaczej - najtańszy Tiguan katalogowo kosztuje 99tys i jest 5 tys droższy od Passata z tym samym silnikiem.
      • jeepwdyzlu Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 16:40
        A temat dieselgate i jego lokalnego postrzegania poruszałeś, czy przez grzeczność wolałeś nie poruszać ...? ;)
        ---------------------------------
        Nie. Temat jest poważny, odszkodowania dla klientów zawieszone, ludzie wku...eni z powodu sporych sum ustalonych w usa....

A propos, ciekaw jestem jak Niemcy postrzegają Skodę?
        -----------
        pytałem o kodiaqa
        powanieżnie im zagrozi
        :-)
        • nazimno Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 16:43
          A zamiast tego obywatele zaplaca wiecej za mieso, buhaha.
          (jesli pomysl z powiekszeniem podatkow zrealizuja)
        • bimota Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 18:26
          BEZCZELNE GNOJE. POWINNI GNIC W MAAMRZE. A IM JESZCZE ODSZKDOWANIA ZA DUZE...
      • jestklawo Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 20:42
        ari napisał:

> A propos, ciekaw jestem jak Niemcy postrzegają Skodę?

tak jak Polacy, kiedy widzę skodę na "białych" tablicach, wiem że to pener
    • lew_ Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 15:54
      Ale z ciebie byk,Jeepwbenzynie hehehehehehe Ty to masz kontakty,a u Merkel tez byles ??? Mozesz jej przeciez doradzic w sprawie asylantow hehehehehe popatrz popatrz ,polaczka wpuscili na salony,a kto z dywanu slome odkrzyl ktora ci wypadla z butow?:)
      • jeepwdyzlu Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 16:42
        lew ja prosty chłopak jestem, gdybyś nie był na tym forum od wczoraj to bys wiedział
        słomy się nie wstydzę,
        a azylantów w Berlinie od zajebania. Głównie Polaczki - wiesz? Prawie 100 tys.
        jak by cóś to śmiało - zawsze chętnie się pośmieję :-)
        ciao
        j.
        • lew_ Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 17:22
          No popatrz,wcale nie jestes agresywny:) POdziwiam za spokoj,no ja tez ze wsi:)A ze polakow w niemczech duzo wiadomo,polakow sa tu miliony ,90 tysiecy przyjechalo tylko po to zeby brac socjal.
          Co do twoich rewelacji>:Czesciowo masz racje ale nie we wszystkim.90 % Aut kupuja Firmy ,reszta to prywattni.
          • jeepwdyzlu Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 18:14
            Jakich rewelacji? Ploteczki. A 90 tys Polaków jest w samym BERLINIE.
            • galtomone Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 21:39
              Jesli te 90 tys w sprawie sojalu to prawda, to ja sie Koteczkowi nie dziwie, ze nerwowy.
              89999 konkurentow w koncu ma do zlobu.
              • qqbek Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 22:35
                Koteczek znalazł owczarka niemieckiego w rodowodzie, więc w kolejce po socjal ma pierwszeństwo. Jak on Boga za nogi chwycił z tymi 2000 Tojro na 7 osób w rodzinie... no przecież to szczyt bogactwa.
                • lew_ Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 08:16
                  Kubeczku kochany,szczytem bogactwa jest kupienie sobie za wszystkie wyzbierane grosiki BMW X5 ale poniewaz na benzyne juz zabraklo to zagazowanie go:)Co do mojego pochodzenia:Moj wujek(brat dziadka) bombardowal w 44 Roku waszych powstancow warszawskich bo byl pilotem Stukasa,na podstawie jego zaslug,dostalem niemiecki paszport i socjal:)
                  • qqbek Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 11:54
                    1. Nie ja zagazowałem X5, tylko Włoszka, poprzednia właścicielka (oni tam we Włoszech tak jak w Polsce - gaz właściwie do wszystkiego wsadzają - im dalej na północ tym częściej, bo północ Włoch jest bogata i potrafi oszczędzać, nie to co żyjące na socjalu południe).
                    2. Gratuluję wujka. Wziął dupę w troki, dostał się do elitarnej jednostki (jak ktoś czytał wspomnienia Rudla to wie, że dup wołowych do LW, a już zwłaszcza do Stukasów nie brali) i coś tam robił. Pochodzenia etnicznego bym nie był jednak pewny - do LW brano też "Volksdeutsche" - liczyła się bardziej forma fizyczna niż więcej niż jeden owczarek alzacki w rodowodzie, to nie SS było. Jeden z największych asów Luftwaffe (197 zestrzeleń) nazywał się Walter Krupiński. Powyżej 100 zestrzeleń mieli też tacy rodowici Niemcy, jak Alfred Grislawski i Eberhard von Boremski. Powyżej 50 (między innymi) - Herbert Kowalski, Erwin Laskowski czy Gerhard Michalski.
                    Czego by nie mówić, coś robił... a nie siedział na socjalu, na który pracują uczciwi ludzie.
                    • jeepwdyzlu Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 15:35
                      Qqbek fajowy post, dzięki :-)
                      Wszstkich serdecznie pozdrawiam i dziękuję za lekturę mojego nie do końca poważnego wpisu i ciekawe komentarze...
                      Ahoj!
                  • engine8 Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 17:32
                    Ty to u Ciebie az tak kiepsko ze myslisz iz posiadanie starego X5 wymaga wyzbieranie wszytkich grosikow?.
                    No coz wyglada nigdzie nie jest latwo i tylko arabom sie wydaje ze Niemcy to Eldorado.

A tak na marginesie to brata dziadka wujkiem nie nazywamy (to brat Matki) a raczej przastryjem czy dziadkiem stryjecznym.
              • lew_ Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 08:12
                Wiedzialem ze kundelki w osobie Galtomone i Kubka zaczna ujadac,na to czekalem hehehehehehe
    • toreon Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 20:22
      Jak to 90% kupuje w leasingu konsumenckim a 10% na kredyt? To Niemcy nie kupują w ogóle za gotówkę? Może to taki dzisiejszy trend, że nówkę za gotówkę kupują tylko frajerzy...
      A jak wygląda rozkład osoby fizyczne/firmy?
      Swoją drogą ciekawe czemu u nas nie bardzo przyjmuje się ów leasing kosnumencki. Polak nadal woli wyłożyć parenaście tys. na używkę niż potraktować to jako wkład własny do nówki.
      • nazimno Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 21:22
        W przypadku nowych samochodow, tylko
        ok 12-16% to umowy leasingu konsumenckiego.
        90% to wymysl bez pokrycia.
        • galtomone Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 21:39
          Rozumiem, ze masz n to jakies dane?
          Podziel sie - wiedza wzbogaca.
          • nazimno tutaj: 13.01.17, 10:21
            W roznych latach bylo roznie.
            zrodlo:

www.dat.de/fileadmin/media/download/DAT-Report_2015.pdf
            Finansowanie zakupu nowych samochodow, rok 2014:

strona 26, tabela P45, prawa kolumna, zacieniowane na szaro, 19%.

Ogolna tendencja leasingu jest od paru lat lekko spadkowa.
            Ktos, kto cos mowil o 90%, myslal chyba o spirytusie spozywczym.
      • poohdell Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 09:42
        U nas oferty leasingu konsumenckiego sa z dupy i tyle. Zainteresowałem się tym niedawno, bo dla mnie ma to sens. Biorę auto (nie prowadze dzialalnosci gosp), płace 3 lata, oddaję. Nie mam mentalnego problemu z tym, ze nie jestem jego właścicielem. Ale ...drogo jak na razie to wychodzi.
        • tbernard Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 20:25
          Pewnie niewiele drożej niż kupno na własność i po 3 latach szybka (czyli handlarz lub komis przysklepowy) sprzedaż. A jak ktoś ma czas na zabawę w odbieranie setek telefonów i spotkań z potencjalnymi klientami (w większości handlarzami) przez kilka tygodni, aby zbyt ostro z ceny nie zjeżdżać, przy okazji wypieścić i odpicować pojazd tak aby potencjalny klient handlarza zainteresował się, to dla niego różnica może być istotna. Zależy kto jak swój czas ceni i w ten sposób dobiera wariant. Cudów nie ma.
    • grzek Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 12.01.17, 21:56
      Czy w przypadku zakupu diesla są jakieś "rabaty ekologiczne" związane z mniejszą emisja CO2? Gdyby Niemcy znali opinie o dieslach jaka jest w Polsce, to może sprzedaż byłaby inna :).
      • nazimno Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 10:23
        W (D) jest w nagrode wyzszy podatek od pojazdu.
    • bywalec.hoteli Myślałem, że zniknąłeś z forum na stałe 12.01.17, 23:02
      Myślałem, że zniknąłeś z forum na stałe, a tu jesteś? Fajnie, że jesteś z powrotem :)
      • bywalec.hoteli Re: Myślałem, że zniknąłeś z forum na stałe 13.01.17, 21:15
        Nie było Cię prawie rok, coś się działo?
        • jeepwdyzlu Re: Myślałem, że zniknąłeś z forum na stałe 14.01.17, 12:11
          bywalec.hoteli napisał:

>Nie było Cię prawie rok, coś się działo?
          -----
          Nic specjalnego.. zamiast samochodami bardziej pochłonięty byłem łódkami i pływaniem :-)
          • bywalec.hoteli Re: Myślałem, że zniknąłeś z forum na stałe 14.01.17, 15:57
            Kąpałeś się w wannie tyle czasu? ;-)
    • warnijak Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 08:31
      jeepwdyzlu napisał:

Dziś każdy zamawia adaptac
      > yjny tempomat i wbudowaną navi z internetem, tuner radiowy DAB (haha, w Polsce
      > 90% ludzi nie wie o co kaman, prawda?)

> Pozdrawiam
      > jeep
      >

Poproszę o łopatologiczne przybliżenie tematu - korzyści w stosunku do zwykłego radia FM itp. Wiem że jest google ale nie trawię marketingowej papki
      • nazimno Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 09:01
        Norwegia wlasnie teraz przechodzi na DAB+,
        wylacznie na ten typ emisji.

Jak ktos ma pojecie o elektronice, to
        nie zadaje pytan na temat roznic.

Zrezygnuj wiec z telefonu GSM/GEN2, GEN3, GEN4/. To tez jest cyfrowe.

• 4slash Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 13.01.17, 09:50
      Co do napędów to BMW 2 i X1 ma napęd na przód lub 4x4.
      Obecne BMW 1 przed i po lifcie ma dalej napęd na tył.
      • gtrstig Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 14.01.17, 21:21
        Ty nawiązujesz do wersji BMW 2 Grand Tourer(dodatkowe siedzenia) i Active Tourer które mają napęd na przód, ale BMW 2 Coupe wygląda jak mniejsza Trójka i ma napęd na tył, tym bardziej BMW M2.
        Pozdrawiam
    • plastikpiokio Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 14.01.17, 14:04
      ja też byłem w berlinie w kwietniu 1945 i nie zgadząm się z twoją wizją z elektrycznych to widziałem tylko spalone tramwaje ktore leżały na boku
    • gtrstig Re: właśnie wróciłem z Berlina, kilka ploteczek : 14.01.17, 21:16
      Ciekawe rzeczy. Znów można się przekonać że tanie auta z niemiec to mit handlarzy, którzy wynajdują dla polaków auta w idealnym stanie w najniższej cenie na rynku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka