Dodaj do ulubionych

S60 (V) czy 320d?

24.02.17, 21:04
Taką dostałem propozycje u nowego pracodawcy.
Argumenty za i przeciw,
Volvo w wersji D4 FWD, bmw RWD (4x4 odpada) wersja 190 km.
Czy warto myśleć nad volvo?
Wyposażenie dobieram sam. Podobne w obydwu.
Obserwuj wątek
    • tdf-888 Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 21:11
      nie ma co się zastanawiać nad bmw tylko brać volvo. większe i lepsze.
      • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 21:14
        Nie siedziałem jeszcze w żadnym
        Właśnie dostałem propozycje
        Nie wiem czego sie spodziewać.
        Będę wolał kombi, wazne wygodne szerokie fotele, większy prześwit, duży bak... to wszystko sprawdzę ale szukam tego czego nie znajdę w salonie. Informacji od użytkowników
        • tdf-888 Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 21:20
          ja ani w jednym ani w drugim nowym nie jechałem ale przecież to volvo to klasa segment wyższa.
          volvo od zawsze robi tak wygodne fotele ze nawet zagłówki są nieregulowalne 😊
        • gzesiolek Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 20:30
          Jak kombi to V60... Dziwię się nieco bo Volvo po rabatach przy podobnym wyposażeniu było z tego co pamiętam z 30-40tys PLN tańsze od BMW3...jak od pracodawcy to brałbym bawarkę...
    • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 22:30
      Zaliczyłem oba :) No, może nie do końca, bo 318d i S60 D3 A/T. S60 jeszcze z dwulitrowym R5, teraz chyba jest R4.

BMW jest większe i ma zdecydowanie więcej miejsca w środku. Jeździ jak BMW - czyli bardzo dobrze. Minusem jest bardzo poślednie, smutne i dość tandetne wnętrze plus drobiazgi rozwiązania (idiotyczny przełącznik kierunkowskazów, z którym męczyłem się w 5-ce, dziwaczna obsługa multimediów). Fotele jak to w BMW, czyli twarde. Ogólnie podobało mi się, mógłbym nim jeździć, trójka jest fajniesza od piątki, bo ta ostatnia jest dla mnie za duża.

Volvo jest ciasne w środku, przestrzeń jak w kompakcie. Z tyłu mało miejsca, kratki nawiewu w słupkach. Jakość wykończenia jak w dobrym Audi - w Volvo mają od pewnego czasu fioła na tym punkcie. Auto miało doskonale zgraną automatyczną skrzynię z 5-cio cylindrowym dieslem i szło jak złe do przodu. Bardzo dobry zawias, auto przykleja się do drogi i frunie. Fotele są doskonałe. Ergonomia w porządku poza jednym drobiazgiem - obsługa telefonu z tym kołem na ekranie - niewygodna. Aha, auto ma dźwignię ręcznego a nie jakiś głupi przycisk. Auto sympatyczne, ale bardzo drogie, dobra wersja (z automatem i paroma bajerami) kosztuje tyle, co trójka.

Chociaż jestem wolwiarzem, BMW wygrywa.
      • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 22:45
        Dzieki!
        Niestety Diesel 5 cylindrowy odpada. Teraz 2 litry i 190 km i automat 8 biegów. Identycznie jak w bmw.
        W testach niby volvo większe w środku ale bagażnik większy w bmw. Inaczej niż Teoje wrażenia. Ale w sumie wrażenia ważniejsze niz tabelki.
        Kusi ta jakość.
        No i trzeba sie umówić na jazdę. Mam 3 msc jeszcze w obecnej wiec chwila jest.
        Jedyne volvo jakim jeździłem więcej to xc90 a to nie był ideał. Zwłaszcza po katem prowadzenia.
        Ma sie te problemy życiowe
        • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 23:28
          Poprzedni XC90 to byl woz drabiniasty.
          Nowe modele to inna bajka, moje ulubione auto to V40. Jak dla mnie najlepiej jezdzacy kompakt, chociaz nie probowalem golfa R (ale tego 290-konnego leona jak najbardziej) i nowego focusa st.
          Jest jeszcze taki jeden drobiazg - Volvo jest cichsze od BMW. Beemki pod tym wzgledem sa nienajlepsze, pamietam moje zaskoczenie, jak glosna jest piatka f10 z dieslem. Duzo tym modelem przejezdzilem.
      • bemeta Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 23:49
        Kogo obchodzi przelacznik kierunkowskazów w bmw? Zbedny, bezpotrzebny gadzet. Jezdze bmw 20 lat, nigdy z tego gofna nie korzystalem. Zaden argumenta za, raczej przeciw. Bezuzyteczna wajcha.
        • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 11:40
          Trochę racji w tym jest. Rzeczywiście, jeżdżąc czarnym F10 odnosiłem wrażenie, że nikt nie oczekuje ode mnie sygnalizowania manewrów.
          • qqbek Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 21:14
            Ta. Niektórzy czują się zaskoczeni.
            Co do manetki kierunkowskazu zaś, ja mam starą wajchę, z trochę mniej wystającym przyciskiem komputera pokładowego, a i tak małżażonie (ma krótsze palce) zdarza się niechcący przerzucać wskazania wraz z włączaniem kierunku.
            Ja się przyzwyczaiłem i już tego nie robię, ale ktoś kto BMW nie jeździł (a na przykład poprzednie auto miał z włącznikiem świateł mijania na manetce i przyzwyczaił się do "muskania" kierunku czubkami palców) będzie zdziwiony.
    • aaron_brown Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 22:47
      Zawsze Volvo i tylko Volvo.
      --
      lepsza nowa Skoda niz przepierdziany Niemiec.
    • engine8 Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 23:00
      Decyzja pomiedzy autem niemieckim a chinskim powinna chyba byc oczywista?
      • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 24.02.17, 23:04
        Kwestie narodowościowe nie maja znaczenia. Teraz jeżdzę optima (Korea) i dawno mi sie tak dobrze nie jeździło.
      • aaron_brown Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 06:10
        Volvo jest produkowane w Szwecji i Belgii , a nie w Chinach.
        • nazimno Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 08:04
          Produkcja w tych krajach jest
          zjawiskiem reliktowym,
          a pracownicy na tasmie to glownie
          nisko wykwalifikowani przybysze
          spoza Europy.

Nie ma sie czym chwalic.

• przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 11:48
            No to skąd niby ma byc auto, żeby było dość dobre a ręce, które je poskładały, godne uznania Polaka? Chyba ze Słowacji, albo k... Czech, bo tam są porządni, homogeniczni, biali ludzie? :) Szkoda, że na Islandii nie ma fabryki samochodów, 91% to tubylcy - w wiekszości niebieskoocy blondyni, 8% to Polacy, kozojebców nie ma w ogóle, bajka.
            • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 11:58
              żeby nie było, jaja sobie robię
        • e-rzecznik_volvo Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 22:47
          Samochody Volvo produkowane są w Szwecji, Belgii i również w Chinach - w obecnie najnowocześniejszej fabryce w Daquin.
          Każdy zakładów pracuje według jednakowych standardów, co przekłada się na najwyższą jakość każdego egzemplarza.
          • qqbek Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 22:53
            ROTFL
          • galtomone Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 07:53
            Pan BOT? Serio, myslicie ze cytowanie durnego, marketingowego belkotu sprawi, ze poczujemy do Was i marki wieksza sympatie?
            • tdf-888 Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 14:15
              serio, jesteś tak naiwny, że się łapiesz na takie prowokacje?

bo że na takie, to ja wieeeem...
              www.youtube.com/watch?v=_p3_ChzF5wY
              czy na podpalenie budki ambasady ruskiej ambasady przez kiboli - ale jaja ale jaja!
    • galtomone Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 07:27
      Bedziesz jezdzl sam czy z rodzina?
      • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 07:54
        Z rodzina, ale starsze w tym roku 18, za rok matura i w świat. Zostaje 2+1
        Bagażnik większy w bmw
        • galtomone Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 09:36
          No to jeszcze kabine bym sprawdzil - czy +1 z tylu nie bedzie zgnieciony.
          Ale z p. widzenia kierowcy BMW musi fajniej jezdzic.

Sprawdz jeszcze rozstaw osi i masy. Na OKO trojka bedzie zwinniejsza, zwrotniejsza... itd....
          • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 11:57
            Z Volvo pamiętam dużą średnicę zawracania, w BMW było chyba nieco lepiej.
            Przyjrzyj się jeszcze kwestii - światłom mijania. Wydaje mi się, że BMW oferuje pełne LED-y, Volvo ma chyba cały czas ksenony (a w podstawowych wersjach zdaje się pokutują stale halogeny H7).

• trypel Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 12:04
              No to ważne. Dopisane do listy :)
              Sprawdzić:
              Bak
              Prześwit
              Regulacje podłokietnika
              Tempomat stop and go
              Światła
              Najmniejsze felgi i najwyższy profil opon
              Nawigacja czy ma kontakt z Google
              • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 19:56
                Audio lepsze w Volvo, ale to zdaje sie nie jest krytyczny parametr.
                Aha, w Volvo sprzed 2 lat byl ten glupi patent pochylania oparcia przedniego fotela z pokretlem. Nie mam bardzo duzych dloni, ale krecenie tym czyms to byla masakra. Ten sam problem mialem w S40 i V50. W V40 fotel kierownika byl w pradzie.
              • bunkum Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 17:05
                > No to ważne.

To BMW jest underpowered.
                Nie ma nic gorszego jniz underpowered BMW.
                • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 21:02
                  Owszem, są setki gorszych rzeczy. Na przykład utrata nogi.
        • engine8 Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 17:10
          Kiedys mojego syna pytalem jakie auto kupi jak jego corka bedzie mic pierwsze prawo jazdy...
          Mowi ze Volvo.. Pytam dlaczego?
          No bo statystyki mowia ze najwiecej problemow jest z mlodymi kierowcami ktorzy maja "kool" auta - wtedy wszyscy chca z nimi jezdzic a ze tez odwracaja im uwage to i wypadki sie zdarzaja...
          No wiec Volvo (tutaj auto popularne wsrod starszej generacji i bardzo konserwatywnej Mamy z Chin bo podobno bardzo bezpieczne) gwarantuje ze bedzie jezdzic sama i za wczesnie nie bedzie popularna wsrod chlopakow... A potem moze dziadek da jakies swoje :) .
          • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 01:33
            No i w Volvo obrażenia po wypadku najmniejsze :)
            • engine8 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 18:30
              Rzecz w tym ze Volvo stracilo status najbezpieczniejszego auta. Teraz trudno je znalezc w pierwszej 10- ce i Huyndaie sa uwazane za najbezpieczniejsze (w testach)
              • xystos Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 19:46
                ską ta polszczyzna?też spod remizy?
                • engine8 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 21:29
                  Dokladnie, spod remizy. A w czym ci ta remiza przeszkadza?
              • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 21:04
                Gdzieś to wyczytał? W Gościu Niedzielnym?
    • tdf-888 Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 10:10
      abstrahując od właściwości jezdnych osiągów wygody i takich tam to volvo jest bardziej prestiżowe niż bmw. chodzi mi o opinie ludzi nie siedzących w temacie tylko takie opinie pierwszego wyboru. przynajmniej w Polsce. tutaj w dawniejszych latach dyplomaci jeździli volvo i lancia. niektóre kobiety nawet nie kojarzą znaczka bmw no a volvo nie trudno odczytać. taka sama prawda jest o lexusie. firma z dwudziestoletnia historia nie ma co się równać. najstarsza tradycja jest przy mercedesie i volvo.
      • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 02:06
        Napisałeś wszystko dokładnie odwrotnie niż jest w rzeczywistości.

Po pierwsze Zachar robił ankietę na ulicy w tej sprawie żeby się w końcu dowiedzieć czy Volvo uchodzi za premium czy nie (bo wciąż nie jest porównywany z Mercem, Audi, BMW i Lexusem, a jednak cenowo podobny) i ludzie na ulicy w większości odpowiadali, że jednak nie, niektórzy mieli dylemat, ale nikt nie powiedział bez wahania, że to marka premium.

Volvo jest takie "półpremium", podobnie jak np. Alfa Romeo. Przede wszystkim nie posiada modelu w segmencie samochodów luksusowych (F), a Audi, BMW, Merc i Lex posiadają. Jakby nie było segment E to wciąż samochody dla lekarzy, prawników czy zaganianych dyrektorów, czyli zamożnych, ale wciąż "ludzi pracy", a grube ryby w biznesie czy najwyżsi urzędnicy państwowi to jednak preferują segment F.

A kobiety to akurat doskonale kojarzą znaczek BMW i to chyba nie wymaga komentarza, bo jest to najlepszy "ściągacz majtek" w tej kategorii cenowej. I nie, nie tylko na Karyny, a na wszystkie blachary, którymi jest większość kobiet w szerszym pojęciu, po prostu jednym wystarczy Sebix z 7-letnim, zużytym F10, drugie oczekują oprócz nowego G30 dobrego luksusowego mieszkania, drogich podróży zagranicznych i dochodów na poziomie kilkudziesięciu tys. zł miesięcznie, czyli wciąż blacharstwo, ale inny level. W dużych miastach jest też inna odmiana blacharstwa, czyli tripiarstwo - przyciąganie panienek licznymi wspólnymi podróżami zagranicznymi.

Dodatkowo od kiedy w marce Volvo macza palce Ford (robiąc z niego Fordlvo) wprowadzając m.in. te tandetne panele centralne z dziurą za nimi, a potem kupili to Chińczycy, to ja dziękuję za taki wynalazek. Zwykłe chińsko-amerykańskie badziewie w szwedzkim opakowaniu, żeby oszukiwać fanów Volvo i kasować ich za samochody i części 2x więcej niż to jest warte. Tej marki już nie ma.
        • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 13:51
          Niby tak, ale nie do końca.
          Ludzie posiadający środki kupują to, co im się podoba. Ja na przykład nie kupię mercedesa, bo żaden z aktualnych modeli mi sie nie podoba (poza tym uważam te auta za wybitnie obciachowe).
          Natomiast na przykład bardzo podoba mi się nowe XC90 i lata mi, czy jest to półpremium, czy nie.
          Co do paneli z dziurą - są kapitalne i nie ma w nich absolutnie nic tandetnego. Mówię to jako użytkownik w sumie 6 volvo od czasu, gdy te panele się pojawiły. Tandetne to są konsole w toyotach, nissanach i wiekszości koreańskich wynalazków.
        • tdf-888 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 15:05
          na bmw lecą blachary spod remizy
          na volvo panie z klasą.
          taka prawda
          • nazimno Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 15:30
            Panie z klasa nie leca na zadne "Volvo".
            One juz wszystko to maja, co mozna kupic.

One leca na to, czego kupic sie nie da
            za zadna kase.

Chyba, ze chodzi Ci o jakas inna "klase".
          • engine8 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 18:19
            "na volvo panie z klasą."

Tu masz 100% racji - zwykle te panie ucza od 1- 4 klasy
          • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 18:42
            Buahaha, żadna kobieta lecąca na samochód nie jest "panią z klasą"!!! To też blachara, tylko nie spod remizy!
        • bunkum Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 17:13
          > Napisałeś wszystko dokładnie odwrotnie niż jest w rzeczywistości.
          >
          > Po pierwsze Zachar robił ankietę na ulicy w tej sprawie żeby się w końcu dowied
          > zieć czy Volvo uchodzi za premium czy nie (bo wciąż nie jest porównywany z Merc
          > em, Audi, BMW i Lexusem, a jednak cenowo podobny)
          i ludzie na ulicy w większośc
          > i odpowiadali, że jednak nie, niektórzy mieli dylemat, ale nikt nie powiedział
          > bez wahania, że to marka premium.

Nie wiem, kto to ten Zachar, ale skoro nie wie co slowo premium znaczy ( i zaden z was tu wypisujacych bzdury tez nie wie), i zamiast pytac sie o zdanie na ulicy, niech slownik sobie kupi i sie dowie:

www.ldoceonline.com/Motor%20vehicles-topic/premium

pre‧mi‧um1 /ˈpriːmiəm/ ●○○ noun 1 [countable] the cost of insurance, especially the amount that you pay each year insurance premiums2 [countable] an additional amount of money, above a standard rate or amount

• duze_a_male_d_duze_m Re: S60 (V) czy 320d? 25.02.17, 20:45
      2x weekend z kazdym z powyzszych w dokladnie takiej konfiguracji jaka dostaniesz (poza kolorem zewnetrznym, srodek juz ma znacżenie) i powinno byc jasne. A jak sie bedziesz nadal wahal, to wtedy wroc na forum.
    • vag-auto Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 00:15
      Jeżeli już bym miał coś wybrać z tych dwóch nieopłacalnych samochodów, to na pewno BMW a nie jakiś chińsko-szwedzko-fordowski badziew. Volvo z dawnymi Volvo ma już wspólny tylko znaczek.

Jednak zamiast marnowania pieniędzy na przyciasne w środku 320d wolałbym Passata B8 BiTDI 4motion highline ze wszystkimi możliwymi dodatkami. Co innego seria 5, bo to większy i wygodniejszy samochód, ale trójka to ekonomicznie nieuzasadniony ekscentryzm.
      • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 14:02
        > Passata B8 BiTDI 4motion highline ze wszystkimi możliwymi dodatkami

Wybór rozsądny, nic dodać.

Jako użytkownik 5-ki F10 powiem tyle, że wszystko jest super, dopóki tej francy nie trzeba gdzieś zaparkować. Nie potwierdzam też wyższości BWM nad Volvo w dziedzinie komfortu i jakości wykonania.
        • engine8 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 18:17
          Poniewaz F10 ma juz niewiele wspolnego z orginalnym BMW.
          Zajelo mi chyba nie dluzej niz 15 minut jazdy w tym modelu (a byl to 550i M sport ) aby wysiasc i poproscic sprzedawce w salonie o BMW.
          • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 21:10
            To co ja mam powiedzieć o, hehe, 520d? Umówmy się, to bardzo rzetelne żelazo, fajnie jeździ, ma wystarczającą moc do jazdy. Nie jeżdżę po krętych górskich drogach, więc nie potrzebuję prawdziwej beemki np. M3 E30.
    • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 00:25
      A mówiłeś, że w nowej robocie kasa lepsza a fura do dupy, a jednak wyszedłeś na swoje - masz do wyboru fury klasy premium, a w tamtej tylko VW.

Pytanie dlaczego masz do wyboru tylko te dwa modele? Pytam, bo aktualnie w klasie "D premium" najlepsze jest wg mnie Audi A4/A5, mimo mojej sympatii do marek BMW i Volvo. Nie możesz wybrać Audi "bo nie i ch*j" czy za drogie?
      • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 07:45
        Bo zmieniam prace. Znów. Nieładnie tak po roku ale koniec z dojazdami 350 km. Będę na miejscu w domu. Skody się nie doczekałem i bardzo żałuje. Może jeszce przyjdzie w okresie wypowiedzenia.
    • wicehrabia.julian Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 08:56
      skoro masz wybór to może da się wybrać inną markę?
    • xystos Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 19:44
      definitywnie 3serie od BMV,wiem co pisze.

pozatem OPEL Franzusem się stanie
      PSA ma brzydki zwyczaj dobijania
      interesu-tak bylo m/in z Talbot
      ponizej link:

Admin GW Forum uznal link z Die Welt
      za spam,blokuje linki z HAARETZ również?
      • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 26.02.17, 21:11
        A co ma tu do rzeczy Opel?
        Kolo prosił o za i przeciw, samo stwierdzenie "wiem, co piszę" to trochę mało.
        Dylemat ma mocny, bo oba auta są bardzo, bardzo dobre.
        • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 08:33
          Na razie pierwszy poważny minus volvo - 124 mm prześwitu. Bmw tez paskudnie mało ale jednak 1,5 cm więcej
          :(
          • nazimno Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 10:00
            Bimota doradzilby Ci Dacie-Dustera ze wzgledu na przeswit...

Jesli nie masz pod domkiem garazu ze "zlamanym" wjazdem, to przeswit Ci w gruncie rzeczy "lata kolo...".
            Taki niski przeswit daje o sobie znac w gorach, gdy spadnie wiecej sniegu, a nasze sluzby miejskie
            nie maja dobrych notowan przy uprzataniu tej bialej substancji.

PS
            Zakladam, ze nie szwendasz sie po wysokich kraweznikach, bo to jest niezdrowy zwyczaj.

• trypel Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 10:16
              Garaz właśnie mam. To jeden problem. Drugi jest taki ze chronicznie nie znoszę zwalniać do 5/godz przed progami.
              • nazimno Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 11:24
                Progi budowane sa w Polsce w porozumieniu z producentami misek olejowych, aby ulatwic im przetrwanie na rynku
                (zupelnie zapomnialem o tym).

Pozostaje Ci Sandero Step-Way. To moze jezdzic nawet po takich schodach:

zwalizka.pl/wp-content/uploads/2014/07/schody-hiszpa%C5%84skie-rzym-wlochy-italy-spanish-steps-rome-roma-piazza-di-spagna-plac-hiszpa%C5%84ski-1024x685.jpg

• schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 11:49
                To wyjaśnij nam proszę po co takie przyciasne, kompaktowe premium-limuzynki, skoro w tej kasie dostaniesz wszystkomającego Alltracka DSG BiTDI 240 KM?
                • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 13:33
                  Nota bene auto moich marzeń.
          • nazimno Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 10:09
            Tu masz tabelke z przeswitami:

magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/nadwozie-2865/news-przyziemne-problemy-ranking-przeswitow,nId,1081947
          • nazimno Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 11:50
            A propos przeswitow:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21426413,jechal-ul-krzywa-w-katowicach-ale-dojechal-tylko-do-polowy.html?v=1&pId=43674468&send-a=1#opinion43674468
    • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 19:23
      Pierwsze wrażenia:
      Oba auta są małe, volvo nieco większe
      Bagażniki maja jeszcze mniejsze. Urlop bez boxu bez szans, mówimy o kombi bo sedany to może na tygodniowe zakupy
      Oba auta nie maja regulowanych podłokietników. Takich jak choćby pasat
      W bmw jak ustawie fotel tak wysoko jak lubię to już nie nogę się odsunąć i nie mogę wyprostować nogi.
      Fotele w volvo lepsze, zagłówki super. Jak odsunę fotel jak lubię to w obydwu z tylu dorosła osoba nie siądzie.
      Ja chce passata!!!!!!!
      • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 20:33
        Noo, nie pisałem nie tak dawno temu, że pasek jest de best?
        Pogadaj, może da radę :)
        • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 20:39
          Nie da rady. Amerykańska firma. Jednakowa car policy na całe UE. Tyle ze pozwalają dobrać za własna kasę wyposażenie (poza standardem i tym co pozwalają),
          Teraz sie umówię na prźejazdzke i tu moze byc lepsze bmw.
          Zobaczymy.
          Aha - jakość wnętrza w volvo jak w audi. Bmw poniżej paska.
          Ale nie mogę zrozumieć tego braku regulacji podłokietnika :(
          • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 23:08
            Z podłokietnikami chodzi o to, że tam są takie pełne, wysokie tunele dzięki którym się "zanurzasz" w tym samochodzie kładąc całą rękę na tunelu - to samo w Insigni czy Mondeo mk5. Regulacja wysokości podłokietnika została już tylko w B8 (nawet w Superbie już nie ma), ale zauważyłem, że te w pozostałych ich wysokość jest ustawiona idealnie, więc nie ma bólu dupy.
            • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 08:04
              W nowych Range Roverach niby jest ten wysoki tunel, ale i tak przednie fotele mają dodane odchylane podłokietniki - jak w pociągu albo autokarze.
              • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 11:46
                A w rangu jest dotykowy ekran? Bo w volvo nie ma. Na guziki i pokrętła :(
                • przemekthor Re: S60 (V) czy 320d? 05.03.17, 21:17
                  Owszem, jest dotykowy. Ale nie jest idealnie! W RR Sport jest kilka kwiatków, na przykład do podgrzewania przednich foteli jest przycisk w desce (wspólny dla obu). Po naciśnięciu na ekranie wyświetla się lewy i prawy. Po tapnięciu fotela pojawia się skala, trzeba tapnąć jeszcze raz i zaczyna działać. To jedna z najgłupszych rzeczy, jakie widziałem w aucie.
                  Dotykowego nie ma w wielu modelach, na przykład w większości audi. Moja teoria jest taka, że to zależy od lokalizacji ekranu. W volvach, audi i bmw jest w górnej części deski, głęboko i pod daszkiem = brak dotykowego. W VW, seatach, renault etc jest centralnie na konsoli = dotykowy.
          • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 27.02.17, 23:18
            PS: Jakim cudem np. w Rumunii dają radę opłacać takie fury ze swoich marż?
            • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 07:50
              A dlaczego marże w Rumuni maja byc niższe niż w Norwegii?
              W każdym razie i w segmencie premium i w sprzedaży b2b tak nie jest.
              • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 09:02
                Utrzymanie rumuńskiego oddziału handlowego jest o wiele tańsze (pensje, wynajem, hotele) od norweskiego, stąd niższe marże, które muszą to pokryć (wymuszone przez konkurencję i skromniejsze budżety klientów).
                • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 10:47
                  No chyba mam inne doświadczenia
                  Marza wynika z polityki firmy. I ocYwiwcie jest wypadkowa wielu czynników ale jest w pełni sterowana
                  • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 11:14
                    Owszem, jest w pełni sterowana... przez rynek. Klient chce płacić jak najmniej za dany towar i spośród kilku graczy na rynku zawsze znajdzie się ktoś, kto obniży marżę śmigając rodzimą Dacią Logan czy choćby Octavią i wygryzie oferenta w BMW 3 :)
                    • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 11:21
                      Wiara w rynek....
                      Niestety nie zgadzam się z Twoja opinia, w przypadku produktów i segmentów jakimi sie zajmowałem albo ma sie marże na poziomie x albo opuszcza sie segment i wynosi z rynku.
                      • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 12:05
                        Zysk musi być na minimalnym poziomie x, a nie marża. Marża ma pokryć wszystkie koszty prócz samego towaru, które w rumuńskim oddziale są dużo niższe. Dlatego w Rumunii przeciętny handlowiec śmiga Loganem, w Polsce Octavią a w Niemczech Passatem. Bo na tyle stać ich klientów.
                        • trypel Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 12:26
                          Moze w fmcg, a nie w dobrach premium.
                          W laźienkach w Rumunii mieliśmy tak samo A4 dla KAMa jak i w Niemczech. I passata dla handlowca.
                          Nie zysk. W korpo liczy sie marża. I kreatywna księgowość.
                          • schweppes1 Re: S60 (V) czy 320d? 28.02.17, 14:07
                            Ok, czyli korpo nie minimalizuje kosztów na biedniejszym rynku (mimo że może) i akceptuje przegrywanie tematów z konkurencją, a zwłaszcza lokalną (jeśli jest), byle tylko zachować zunifikowany standard wyposażenia pracowników. Można i tak, ale ja jednak preferuję zarabianie pieniędzy niż jakieś durne standardy, przez które będziesz musiał się teraz wciskać w samochód z wnętrzem jak w kompakcie, zamiast mieć jedynie budżet i wolną rękę i wziąć Alltracka albo i nawet Audi A6 Avant z placu, bo to schodzący model i są już dobre oferty.

A unifikacja samochodów we wszystkich oddziałach nie jest normą w korpo, choć też znam taki przypadek (np. Danfoss), ale już np. HILTI w Polsce daje Golfy i Octavie, w UK Mondeo a w Niemczech Passaty. Ze swojej branży też mam kilka takich przykładów - zawsze Niemcy segment wyżej niż Polska. Za Odrą klasa D to pospolity standard dla PH, u nas to jeszcze jednak luksus i przeważają kompakty. Choć widać, że standard się podnosi i coraz więcej szeregowych handlowców śmiga klasą D, co 10-15 lat temu zdarzało się bardzo rzadko. Szefowie sprzedaży od kilku lat coraz częściej klasa premium, ale jeszcze 10-15 lat temu prawie wszyscy dostawali Passaty/Vectry/Mondeo. Wciąż jednak w Polsce statystycznie PH dostaje klasę C, a jego szef klasę D, podczas gdy w Niemczech PH klasa D, a jego fuhrer D-premium/E. Znam też patologiczne wyjątki w obie strony, np. ph na pół Polski w Corsie, albo ph w niszowej branży też na pół Polski, ale w F10 525xd. Niestety zauważyłem też (w mojej branży), że często im lepszy samochód tym słabsza pensja, czyli jednak budżety na stanowiska są podobne, tylko część firm ma politykę motywowania kasą, a część samochodami. Czasami da się na tym nawet co nieco zaoszczędzić, bo dla niektórych pracowników klasę wyższy samochód z różnicą raty wynajmu 500 zł da tyle satysfakcji co podwyżka 1000 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka