Dodaj do ulubionych

opony zimowe - indeks prędkości

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:47
Prędkośc maksymalna auta 190 km/h (110 KM). Opony letnie założone fabrycznie
mają indeks V. Czy zimówki z indeksem T wystarczą? T oznacza własnie 190
km/h, ale gdzieś słyszałem, że trzeba trochę mocniejsze. Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.fornfyndet.se 03.10.04, 12:53
      Na zime, przejdzie kazda kontrole Twoje auto nawet jak bedzie posiadac opony z
      inexem Q czyli 160km/h.
      Mozesz smialo zakladac,w zimie sie tak nie jezdzi i nikt Ciebie nie bedzie
      popedzal i zmuszal do jazdy szybszej na lodzie wcalej Europie poza -Polska.
      Tam sie strasznie na tych wertepach wszystkim spieszy.
      Pzdr.Michal
      • Gość: Keksiu Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 12:59
        Nie chodzi o kontrolę, ale o bezpieczeństwo.
        • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 13:52
          Spokojnie starczy te 190 km/h nawet jak lubisz sobie mocniej "dac w palnik" (bo
          przeciez na zimowkach jezdzimy tez bo asfalcie przy kilku stopniach nie tylko
          po sniegu).
          Indeks predkosci oznacza przeciez maksymalna dopuszczona przez producenta
          predkosc przy (i o tym wielu zapomina) maksymalnym dozwolonym obciazeniu.
        • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 13:56
          Indeks prędkości np 210km/h nie oznacza wcale, że z taką prędkościa jeździsz,
          przecież normalne jest, że nikt po śniegu nie pojedzie Ci 200 km/h. Indeks
          prędkości to wskażnik wytrzymałości opony, nie tylko na prędkość lecz na różne
          przeciążenia. Do indeksu więc przyczynia się nie tylko moc silnika lecz również
          masa auta i jego wymiary. Musisz kupić taką oponę jaką zaleca producent
          samochodu, napisane to jest w papierach, które dostałeś kupując auto. Mało
          tego, w przypadku jakiejś kolizji ubespieczyciel widząc, że w aucie jest źle
          dobrana opona może odmówić wypłaty odszkodowania
          • Gość: Keksiu Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 14:12
            W instrukcji stoi, że opony należy stosować takie, by indeks prędkości nie był
            niższy, aniżeli V max. A zatem "T" wystarczają? Jeśli tak, to czemu fabrycznie
            dali "V", a to jest chyba 240 km/h? Przecież tyle to auto nie pojedzie?
            • Gość: bmw Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 14:13
              www.opony.pl/encyklopedia.asp?idt=25&ida=128
            • Gość: bmw Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 14:14
              www.sowkam.point-s.pl/?id=tab
            • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 14:28
              Gość portalu: Keksiu napisał(a):

> W instrukcji stoi, że opony należy stosować takie, by indeks prędkości nie
              był
              > niższy, aniżeli V max.

No i chyba indeks V nie niższy niż Twoj V max...
              Jakie masz auto ?
              • Gość: Keksiu Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 14:34
                Renault Megane II
                • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 14:52
                  To faktycznie duży indeks jak na takie auto, chyba, że masz Megane II Sport 2.0
                  224 KM :)
                  Zadzwoń do ASO i się zapytaj, a jakie miałeś opony kupując auto ??
                  • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 14:57
                    > Zadzwoń do ASO i się zapytaj, a jakie miałeś opony kupując auto ??

Jakby oni to jeszcze wiedzieli....
                    Spokojnie starczy ci te 190 km/h i chyba auto nie wybuchnie dlatego, ze beda to
                    inne opony niz fabrycznie zamontowane....

>>ubespieczyciel widząc, że w aucie jest źle dobrana opona może odmówić
                    wypłaty odszkodowania

A takie teksty wprawiaja mnie w bardzo przyjemny nastroj, wiecej prosze.....
                  • Gość: Keksiu Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 15:10
                    Pisałem wyżej: "V" - to na 240 km/h, a prędkośc max. auta jest 192 km/h. To
                    mnie właśnie intryguje, bo teoretycznie indeks "T" powinien wystarczyć, ale
                    słyszałem gdzieś, że trzeba dać 30 km wyższy od prędkości maksymalnej. Czy to
                    prawda, czy jakiś kolejny przesąd, którego nie da się niczym wytłumaczyć.
                    Pewnie, że nie szkodzi dać lepsze, ale po co? Czy jest jakieś rozumne
                    uzasadnienie?
                    • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 15:16
                      Nie po to indeks predkosci T ma wartosc 190 km/h zeby dodawac jeszcze 30 km/h
                      To jakas brednia.
                      • Gość: Bonifacy Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 15:29
                        W Norauto w Katowicach mi powiedzieli kilka dni temu, że choć prędkośc
                        maksymalna auta jest 190 km/h, to trzeba kupić zimówki z indeksem H, czyli do
                        210 km/h. I że to minimum. Po co to?
                        • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 15:35
                          >> ...to trzeba kupić....

nic nie trzeba, to twoje pieniadze i mozesz robic co chcesz

>>Po co to?

Ktos musi zarobic

Wszystko zalezy od tego jak chcesz na tych oponach jezdzic. Mozesz kupic opony
                          z najnizszym indeksem i jesli tylko bedziesz pamietal o tym podczas jazdy to
                          bedzie dobrze. Natomiast jesli chcesz non stop zap....ac te 190 km/h to w sumie
                          warto by kupic jakies lepsze.
                    • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 15:37
                      240 km/h to jest sugerowana granica wytrzymałości opony. Załóżmy, że skaczesz
                      na bunji, ważysz 90 kg i masz 2 liny do 95 kg i do 200 kg wytrzymałości, którą
                      wybierzesz ??? Ta do 95kg wytrzyma nacisk pewnie i ze 100 kg ale po co
                      ryzykować. Czemu np. lakier samochowdowy musi wytrzymac temp. kilkuset stopni
                      skoro u nas nie ma więcej niż 50??? To są granice wytrzymałości i muszą
                      odbiegać od codziennego użytkowania. Tak jest ze wszystkim, w ponach również.
                      Co z tego, że jeździmy max 120, sytuacje ekstremalne zawsze się zdażają a wtedy
                      jest już za późno. Jak już wspomniałem w indeksach prędkości nie chodzi tylko o
                      V max ale również jej wytzrzymałość na ostrych zakrętach, gdy samochód jest
                      obciążony, Opona wtedy dostaje naprawdę w kość i stąd w większych, cięzszych,
                      lepszych autach większy indeks.
                      Pozdrawiam
                      • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 15:48
                        Ladne porownanie do bunji, wszystko pieknie, ale pomyliles sie juz na poczatku:
                        >> 240 km/h to jest sugerowana granica wytrzymałości opony
                        A tym bardziej pozniej:
                        >>To są granice wytrzymałości

Indeks predkosci to jest maksymalna dozwolona przez producenta predkosc przy
                        maksymalnym obciazeniu (tez podane na oponie) i ponizej tych wartosci z opona
                        nie ma prawa absolutnie sie nic stac. I sa to raczej wartosci poparte testami,
                        pewnie troche zanizone dla bezpieczenstwa. I powiem ci, ze raz jechalem
                        szybciej niz indeks predkosci pozwalal, nawet duzo szybciej i to byla opona
                        zimowa i wiesz co ci jeszcze powiem ?? Ze jakos ten indeks nie byl granica
                        wytrzymalosci i spokojnie dojechalem do celu.

A nie jezdzimy wszyscy na tych najlepszych oponach bo nie wszystkich na to stac.
          • kierowiec1 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 15:07
            szymcior3 napisał:

> Indeks prędkości np 210km/h nie oznacza wcale, że z taką prędkościa jeździsz,
            > przecież normalne jest, że nikt po śniegu nie pojedzie Ci 200 km/h. Indeks
            > prędkości to wskażnik wytrzymałości opony, nie tylko na prędkość lecz na
            > różne przeciążenia.
            > Do indeksu więc przyczynia się nie tylko moc silnika lecz również
            > masa auta i jego wymiary.

Bzdura. Mylisz indeks nosnosci z indeksem predksci.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=15944560&a=15984842
            > Musisz kupić taką oponę jaką zaleca producent
            > samochodu, napisane to jest w papierach, które dostałeś kupując auto.

Bzdura. Jest ogolnie stosowana i znana praktyka uzywania opon zimowych o
            nizszym indeksie predkosci. Jedyne wymaganie: widoczne i wyrazne oznaczenie w
            polu widzenia kierowcy (np. na przyzadach albo desce rozdzielczej) zabraniajace
            przekraczania predosci powyzej indeksu zamontowanych opon.

> Mało
            > tego, w przypadku jakiejś kolizji ubespieczyciel widząc, że w aucie jest źle
            > dobrana opona może odmówić wypłaty odszkodowania

Bzdura. Chyba, ze dowiedza, ze jechales na tej oponie ile fabryka pod maska
            dala.

Pozdr.

K.
            • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 15:43
              Dla mnie możecie jeździć na indeksach do 50 km/h byle jak do czegoś dojdzie to
              zdala ode mnie. Ja wyraziłem swoją opinie i jej nie zmienie, wolę mieć troche
              rezerwy w kieszeni niż żyć "na krawędzi". Lubię ryzyko ale w innej postaci:)
              Pozdrawiam
              • kierowiec1 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 16:01
                szymcior3 napisał:

> Dla mnie możecie jeździć na indeksach do 50 km/h byle jak do czegoś dojdzie
                > to zdala ode mnie.

To nie zapomnij nastepnym razem zaznaczyc, ze to jest Twoja prywatna, zadnymi
                rzeczowymi argumentami nie poparta opinia.
                I nie uzasadniaj tej opini teoriami nie majacymi nic wspolnego z
                rzeczywistoscia. Jak np. godna igNobla teoria o zwiazku masy i mocy samochodu z
                wymaganym indeksem predkosci.

A co do zapasu, to powyzej juz zostalo rownmiez podane, ze indeks predkosc nie
                jest granica zniszczenia i ze producent juz odpowiednie wspolczynniki
                bezpieczenstwa wliczyl.

> Ja wyraziłem swoją opinie i jej nie zmienie, wolę mieć troche
                > rezerwy w kieszeni niż żyć "na krawędzi". Lubię ryzyko ale w innej postaci:)

Zapewne rowniez jedziesz przy dobrych warunkach i dozwolonej predkosci 90 km/h
                szesdziesiatka :-)

Pozdr.

K.
                • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 16:11
                  > Zapewne rowniez jedziesz przy dobrych warunkach i dozwolonej predkosci 90
                  km/h
                  > szesdziesiatka :-)

Hehehehe, dobre:) Akurat do tego się nie stosuję i należy to do tego ryzyka,
                  które lubię :P Chyba, że sutacja na drodze pokazuje co innego...

Apropo jeszcze tych indeksów, to mówisz, że pokonując ekstremalnie zakręty
                  indeks prędkości nie ma nic do rzeczy ??? Odnisi się on tylko i wyłącznie do
                  jazdy max prędkością ???
                  • kierowiec1 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 19:32
                    szymcior3 napisał:

> Apropo jeszcze tych indeksów, to mówisz, że pokonując ekstremalnie zakręty
                    > indeks prędkości nie ma nic do rzeczy ??? Odnisi się on tylko i wyłącznie do
                    > jazdy max prędkością ???

Dokladnie tak. Obciazenie bardzo szybka jazda ma zupelnie inne mechanizmy
                    zniszczenia, niz przeciazenie opony masa samochodu i przyspieszeniem
                    poprzecznym (zakret) czy podloznym (maks. hamowanie, bedace znacznie
                    silniejszym obciazeniem, niz najsilniejszy silnik). Stad dwa rozne indeksy.

Jesli chcesz minimalizowac ryzyko, to musisz uzyc opon zimowych z jak
                    najnizszym indeksem predkosci (np. do 160..180). Ich wlasciwosci jako opony
                    zimowe sa znacznie lepsze, niz tych z wyzszym indeksem predkosci. Ktorego w
                    polskich warunkach i tak nie wykorzystasz.

Rozwiazanie z niszszym indeksem opon zimowych (plus nalepka w polu widzienia
                    kierowcy) jest ogolnie stosowanym i polecanym przez wszystkie odnosne
                    organizacje rozwianiem w Niemczech. I to mimo jednoznacznie wiekszego
                    potencjalu wykorzystania indeksu predkosci. I rozwiazaniem 100 % uznanym przez
                    TÜV i Dekre, ktore takiego rozwiazania podczas badania technicznego nawet
                    komentarzem nie kwituja.

Pozdr.

K.
                • Gość: Michal Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.fornfyndet.se 03.10.04, 16:18
                  Keksiu,
                  nie podales rzeczy istotnej a jaki profil ma Twoja opona czyli wysokosc w
                  procentach?
                  Widzisz aby uzyskac pewna nosnosc opona musi wytrzymywac pewne obciazenie.Dla
                  opon nisko profilowych aby uzyskac dobra nosnoisc automatycznie jest to klasa
                  wyzszych predkosci i dlatego Twoje autko ma wymagane V przy tej nosnosci,po
                  prostu niema innej mozliwosci.Mozesz dac opone o wyzszym profilu i zobaczyc
                  jaka jest nosnosc tej opony jest to cyferka np 90H to znaczy ze ta opona moze b
                  obciazona do max cos okolo 480kg przy predkosci max 210km/h.
                  Teraz Twoja pewnie ma oznaczenie 205x50x16 92V
                  teraz dobiesz taka opone co bedzie miala cyferke 92T i sie okaze ze to bedzie
                  195x65x16 92T to jest tylko przyklad cyfry ukladalem z pamieci nie sugerowac
                  sie nimi.Chcialem zaznaczyc te roznice tych dwoch cyferek.
                  Pzdr.Michal
                  • Gość: Keksiu Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 20:37
                    Letnie opony mam 205/55/R16 V91 Michelin PILOT PRIMACY. Teraz zmieniam felge na
                    węższą i chcę załozyć Dunlop Wintersport M3 195/65/R15 T91. Nie będę jeżdził
                    szybciej niz 160 km/h. Zresztą nawet teraz nie przekraczam tej prędkości.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 18:10
      Dla samochodu którym chcesz latać 190km/h nie powinieneś zakładać T(jeżeli nie
      poruszasz się z takimi prędkościami to zakładaj je śmiało). Niby, jak ktoś
      wyżej napisał, nie będziesz jeździł z ta predkością po śniegu, ale w naszym
      klimacie na zimówkach jeździmy prawie pół roku, w większości po suchym
      asfalcie, więc.. Ja wybrałbym na twoim miejscu H. Generalnie czym większy
      indeks prędkości w zimówkach tym gorsze własności na śniegu/lodzie, więc V bym
      sobie odpuścił. Wywodami na temat nośności opony się nie przejmuj, chyba że to
      nie osobówka, względnie jakaś wyjątkowo ciężka.
      • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 21:27
        W takim razie dlaczego producent np do Renault Megane II jak to napisał
        przedmówca wstawia do auta, które nie pociągnie więcej niż 195 km/h opony o
        indeksie V (<240km/h)??? Renault nie produkuje opon, kupuje je od innych
        producentów, a różnica w cenie pomiędzy różnymi indeksami jest bardzo duża,
        czyżby mieli za dużo pieniędzy ? Nie sądze...
        • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 21:48
          A ch.j wie dlaczego.
          Wiem jedno: jak mam indeks predkosci V i jak bede jechal 240 km/h to nie ma
          prawa mi sie nic z ta opona stac niezaleznie czy bede jechal prosto czy skrecal.
          Jak jest inaczej to powiedz mi jak mam odczytywac te indeksy???
          Co oznacza np. V ??? 240 na prostej, ale ile na zakretach?? i jakich zakretach??

ps.
          >> czyżby mieli za dużo pieniędzy ?
          za opony i tak zaplaci klient, sa wliczone w cene auta.
          • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 22:46
            mess220 napisał:

> za opony i tak zaplaci klient, sa wliczone w cene auta.

tak, zapłaci ale w takim razie prducent jest na aucie w plecy jakieś 400 zł, a
            po co ma być w plecy ??? Nikt z kupujących auta nie patrzy jakie to auto ma
            indeks na oponach. Gdyby to nie miało znaczenia to smiało wstawiałby opony o
            indeksie takim jaka jest predkość max danego auta. Teraz wszyscy na
            wszystkim "przycinają", czyżby producenci samochodó mieli dobre serce i
            wstawiają rzeczy lepsze niż być powinny ???
            • mess220 Re: opony zimowe - indeks prędkości 03.10.04, 23:03
              >> tak, zapłaci ale w takim razie producent jest na aucie w plecy jakieś 400 zł,

Wybacz ale nie rozumiem. Klient placi, a producent auta i tak jest w plecy?? na
              czym traci??

Zapytam jeszcze raz: jak wedlug ciebie nalezy "czytac" indeksy???
              jak wiesz to mi wyjaw ta tajemnice, a jak nie wiesz to sie z laski swojej juz
              na ten temat nie wypowiadaj.
              • szymcior3 Re: opony zimowe - indeks prędkości 04.10.04, 00:13
                mess220 napisał:

> Wybacz ale nie rozumiem. Klient placi, a producent auta i tak jest w plecy??
                na

Jeżeli indeks musi być taki jaka prędkość max auta to producent w takimt razie
                traci bo kupuje do tego auta opony znacznie droższe o indeksie V gdzie mogłby
                spokojnie wstawić o indeksie T bo auto nie pojedzie więcej niż 190....
                Dalej nie zrozumiałe ?
                > czym traci??
                >
                > Zapytam jeszcze raz: jak wedlug ciebie nalezy "czytac" indeksy???
                > jak wiesz to mi wyjaw ta tajemnice, a jak nie wiesz to sie z laski swojej juz
                > na ten temat nie wypowiadaj.

Odczytuj indeks jak chcesz, ja póki co zostane przy zaleceniach producenta.
                Piszecie wszyscy, że indeks musi być taki jaki V-max, a ja pytam się dlaczego w
                nowych autach jest inaczej...
                • kierowiec1 Re: opony zimowe - indeks prędkości 04.10.04, 07:55
                  szymcior3 napisał:

> Jeżeli indeks musi być taki jaka prędkość max auta to producent w takimt
                  > razie
                  > traci bo kupuje do tego auta opony znacznie droższe o indeksie V gdzie mogłby
                  > spokojnie wstawić o indeksie T bo auto nie pojedzie więcej niż 190....
                  > Dalej nie zrozumiałe ?

Juz Michal podal powyzej powod: tego rozmiaru i w tej klasie nosnosci z nizszym
                  indeksem predkosci moze po prostu nie byc.

Szczegolnie opon niskoprofilowych o niskim indeksie predkosci po prostu sie nie
                  produkuje.

Tak wiec "sportowy" wyglad szerokich i niskoprofilowych opon owocuje
                  automatycznie takim, a nie innym indeksem zamontowanych fabrycznie opon. I nie
                  ma nic wspolnego z zaleceniem producenta i wymaganiami homologacji.

> Odczytuj indeks jak chcesz, ja póki co zostane przy zaleceniach producenta.

Jakie zalecenie producenta? Gdzie napisane?

Obecnosc takiej a nie innej opony nie jest zaleceniem producenta. Zalecenie
                  producenta i wymagania homologacji dla letnich opon wpisane sa w dokumentach
                  samochodu.

> Piszecie wszyscy, że indeks musi być taki jaki V-max, a ja pytam się dlaczego
                  > w nowych autach jest inaczej...

Nic nie jest inaczej. A Ty wyciagasz z jednego przypadku i bzdur sprzedawcow
                  wlasne bardzo dziwne teorie.

O slusznosci tych teorii przekonasz sie. jak taka "zimowa" inaczej opona V
                  wjedziesz w tylek komus, kto bedzie mial zimowke S albo T, ale za to zimowa z
                  prawdziwego zdarzenia.

POzdr.

K.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: opony zimowe - indeks prędkości 04.10.04, 08:13
          szymcior3 napisał:

> W takim razie dlaczego producent np do Renault Megane II jak to napisał
          > przedmówca wstawia do auta, które nie pociągnie więcej niż 195 km/h opony o
          > indeksie V (<240km/h)??? Renault nie produkuje opon, kupuje je od innych
          > producentów, a różnica w cenie pomiędzy różnymi indeksami jest bardzo duża,
          > czyżby mieli za dużo pieniędzy ? Nie sądze...

Na przykład dlatego, że Michelin Pilota Primacy robi tylko w tym indeksie, a
          pewnie wyszło im, że z tym bieżnikiem samochód prowadzi się lepiej niż na
          Energy, które robią w H(wybór francuskiego Michelina jest oczywisty).
    • Gość: Siwy Re: opony zimowe - indeks prędkości IP: *.telia.com 04.10.04, 09:15
      Index predkosc opon zimowych moze byc jeden stopien nizszy - legalnie .
      • dywersant1 Re: opony zimowe - indeks prędkości 08.10.04, 07:20
        A może tak forum "opony"?
    • dywersant1 Re: opony zimowe - indeks prędkości 11.10.04, 07:35
      zaraz zbiorę oklep :)>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka