emonia 16.01.07, 22:38 moja 5-letnia corka ma niemal non stop rozszerzone zrenice. O czym to moze swiadczyc? Czy moze to byc niebezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burka11 Re: rozszerzone źrenice 17.01.07, 10:24 ja mam szerokie żrenice od urodzenia, na początku lekarze podejrzanie patrzyli na moja mamę, że niby narkotyzuje dziecko. kiedy dorosłam w moim miasteczku lekarze dalej dziwnie patrzyli na mnie (jedna okulistka tak sie przejęla, ze wyprosila mnie z gabinetu, bo bala sie mnie badać). Poniewaz mam pogłębiającą się krotkowzroczność trafilam w końcu do polecanego lekarza we Wrocławiu, gdzie po dokładniejszych badaniach p. dokotor strwiedzila, że szerokie żrenice nie są zadnym defektem, ani przyczyną krótkowzroczności i ze taka jest moja uroda. Dodała też że ma w swoim gabinecie kilku pacjentów z szerokim żrenicami. Dodam ze w tej chwili juz mam tak szerokie żrenice ze nie widac koloru moich oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
emonia Re: rozszerzone źrenice 17.01.07, 11:36 bardzo dziekuje za odpowiedz. nie ma sie zatem czym przejmowac. podobno mezczyzni lubia kobiety z szerokimi zrenicami, wiec co najwyzej bedzie cierpiec na nadmierne powodzenie u chlopcow Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: rozszerzone źrenice 17.01.07, 12:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=51811605&v=2&s=0 Tu o tym pisałam. Chłopiec jest mniej więcej w wieku Twojej córki i lekarz wystawił początkową diagnozę właśnie na podstawie bardzo powiększonych źrenic. Na szczęście okazało się, że są to dziury na siatkówce [nie pamiętam jak to się fachowo nazywa], które można stopniowo "łatać" laserem. Gdyby matka z tym dzieckiem trafiła do lekarza dużo wcześniej, to dziury nie były by takie duże i dziecko nie miało by tak osłabionego wzroku do końca życia. Gdyby trafiła do lekarza kilka lat później, chłopak zupełnie stracił by wzrok, bo dziury wraz z wzrostem oka by się powiększały i niemożliwe by było "załatanie" ich laserem. Po "łataniu" zostaną blizny i oko nie będzie już całkiem sprawne, ale dzięki "wczesnej" diagnozie chłopak będzie widział. Nie lekceważ tego i sprawdź to koniecznie. Oby skończyło się na tym, co opisywała o swoich oczach dziewczyna wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
emonia Re: rozszerzone źrenice 19.01.07, 15:57 a czy ten chlopiec mial jakies inne objawy? slabo widzial etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: rozszerzone źrenice 19.01.07, 18:53 Dopiero w przedszkolu zauważyli, że ma problemy z robieniem szlaczków i to był początek wędrówki po okulistach. Pierwszy okulista stwierdził atrofię mięśnia oka, drugi dopatrzył się dziur na siatkówce i taka jest ostateczna diagnoza. Sprawdź to. Mam nadzieję, że to tylko taki urok dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś