Dodaj do ulubionych

rozszerzone źrenice

16.01.07, 22:38
moja 5-letnia corka ma niemal non stop rozszerzone zrenice. O czym to moze
swiadczyc? Czy moze to byc niebezpieczne?
Obserwuj wątek
    • burka11 Re: rozszerzone źrenice 17.01.07, 10:24
      ja mam szerokie żrenice od urodzenia, na początku lekarze podejrzanie patrzyli
      na moja mamę, że niby narkotyzuje dziecko. kiedy dorosłam w moim miasteczku
      lekarze dalej dziwnie patrzyli na mnie (jedna okulistka tak sie przejęla, ze
      wyprosila mnie z gabinetu, bo bala sie mnie badać). Poniewaz mam pogłębiającą
      się krotkowzroczność trafilam w końcu do polecanego lekarza we Wrocławiu, gdzie
      po dokładniejszych badaniach p. dokotor strwiedzila, że szerokie żrenice nie są
      zadnym defektem, ani przyczyną krótkowzroczności i ze taka jest moja uroda.
      Dodała też że ma w swoim gabinecie kilku pacjentów z szerokim żrenicami.
      Dodam ze w tej chwili juz mam tak szerokie żrenice ze nie widac koloru moich
      oczu.
      • emonia Re: rozszerzone źrenice 17.01.07, 11:36
        bardzo dziekuje za odpowiedz. nie ma sie zatem czym przejmowac. podobno
        mezczyzni lubia kobiety z szerokimi zrenicami, wiec co najwyzej bedzie cierpiec
        na nadmierne powodzenie u chlopcow smile
    • figrut Re: rozszerzone źrenice 17.01.07, 12:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=51811605&v=2&s=0 Tu o tym
      pisałam. Chłopiec jest mniej więcej w wieku Twojej córki i lekarz wystawił
      początkową diagnozę właśnie na podstawie bardzo powiększonych źrenic. Na
      szczęście okazało się, że są to dziury na siatkówce [nie pamiętam jak to się
      fachowo nazywa], które można stopniowo "łatać" laserem. Gdyby matka z tym
      dzieckiem trafiła do lekarza dużo wcześniej, to dziury nie były by takie duże i
      dziecko nie miało by tak osłabionego wzroku do końca życia. Gdyby trafiła do
      lekarza kilka lat później, chłopak zupełnie stracił by wzrok, bo dziury wraz z
      wzrostem oka by się powiększały i niemożliwe by było "załatanie" ich laserem. Po
      "łataniu" zostaną blizny i oko nie będzie już całkiem sprawne, ale dzięki
      "wczesnej" diagnozie chłopak będzie widział. Nie lekceważ tego i sprawdź to
      koniecznie. Oby skończyło się na tym, co opisywała o swoich oczach dziewczyna wyżej.
      • emonia Re: rozszerzone źrenice 19.01.07, 15:57
        a czy ten chlopiec mial jakies inne objawy? slabo widzial etc.?
        • figrut Re: rozszerzone źrenice 19.01.07, 18:53
          Dopiero w przedszkolu zauważyli, że ma problemy z robieniem szlaczków i to był
          początek wędrówki po okulistach. Pierwszy okulista stwierdził atrofię mięśnia
          oka, drugi dopatrzył się dziur na siatkówce i taka jest ostateczna diagnoza.
          Sprawdź to. Mam nadzieję, że to tylko taki urok dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka