Dodaj do ulubionych

Off topic. Koniec demokracji w Polsce

20.07.17, 16:13
Duda podpisze kwity. PIS dokona rewolucji w sądach. Po wakacjach ustawa o mediach i koniec TVN. I gazety. I tego forum... Potem nowa ordynacja wyborcza. Wygrane wybory. I wyjście z Unii.
Witamy w Polsce.
Jeep
Obserwuj wątek
    • cossa.nostra Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 16:21
      jeepwdyzlu napisał:

"PIS dokona rewolucji w sądach."

Najwyższy czas. Nareszcie!
      • jeepwdyzlu Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 16:26
        Te zmiany w sadach oprócz celów politycznych nic nie dadzą. Bez zmian procedur, sądów grodzkich, przerzucenia części spraw na notariuszy - dalej procesy trwać będą latami...
        • cossa.nostra Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 16:35

Ale teraz ich kolej. Dajmy im demokratyczną szansę (wygrali wybory). Pamiętasz tego żałosnego sędziego z Gdańska który przez telefon ślinił rzekomemu Tuskowi doopę? Ten który obiecywał dobrać odpowiedniego sędziego orzekającego.
          • samspade Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 16:55
            Ale czemu mamy nie protestować przeciwko tym przepisom. One daja możliwość bezpośredniego wpływania na wyroki sądów. Czemu mamy dawać szansę rozwiązaniom mogącym ograniczyć demokrację? A
            • cossa.nostra Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 17:11
              Protestować w demokracji każdy może:) Jest to znak, że mamy demokrację. Większość elektoratu wypowiedziała się za zmianą sądów (zapowiadana obietnica wyborcza PiSu). W USA sędziów do SN wybiera prezydent (demokrata lub republikanin) i nikt nie zarzuca braku demokracji w Stanach. Nie chce mi się rozpisywać na sposób wybierania sędziów
              u naszych zachodnich sąsiadów.
              • jeepwdyzlu Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 17:21
                Pis wygrał wybory. I ok.
                Tyle, ze nie ma większości konstytucyjnej. Tymczasem rozmontowuje system. Na to nie dostał mandatu.
                • cossa.nostra Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 17:49
                  jeepwdyzlu napisał:

> Pis wygrał wybory. I ok...Tymczasem rozmontowuje system.<

Rozmontowywany system domagał się rozmontowania i odłożenia do lamusa. Możesz się z tym nie zgadzać (kolejny demokratyczny przywilej:) i biadolić ale na ewentualną zmianę systemu musisz cierpliwie poczekać aż Twoja polityczna opcja wygra wybory. A do tego czasu pozostaje Ci stanie na deszczu przed Sejmem i protestowanie. Demokratyczne:)
                  • jureek Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 13:56
                    cossa.nostra napisał(a):

> ualną zmianę systemu musisz cierpliwie poczekać aż Twoja polityczna opcja wygra
                    > wybory. A do tego czasu pozostaje Ci stanie na deszczu przed Sejmem i protesto
                    > wanie. Demokratyczne:)

Przez taką arogancję PO przegrała wybory, mam nadzieję, że i PiS-owi ta arogancja wyjdzie bokiem.
                    • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 14:07
                      Wlasnie sie ubezpieczaja na ten wypadek... jakby jednak suweren zmienil zdanie.
              • samspade Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 19:36
                Jeszcze może demonstrować chodź władza i jej media określają protestujących delikatnie mówiąc niepochlebnie.
                A czy ludzie chcą zmiany sądów w takim stopniu? Nie wiem. Myślę że woleli by by sprawy były rozpatrywane szybciej a nie zmiany na stołkach. Oczywiście mogę się mylić.
                Co do wyboru sędziów w usa troszeczkę mijasz się z prawdą. Zapominasz o akceptacji wyznaczonego sędziego przez senat
              • gzesiolek Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 11:47
                >W USA sędziów do SN wybiera prezydent (demokrata lub republikanin) i nikt nie zarzuca braku demokracji w Stanach.
                Ale ich nie może odwołać, ani tych których wybrano wcześniej, nawet jak mu się ich wyrok nie podoba...
                A w Polsce Prawa i Sprawiedliwości... sprawiedliwość będzie zawsze po jednej stronie, bo jak nie... się zmieni skład...
                Nie widzisz różnicy?
            • jestklawo Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 09:26
              samspade napisał:

> Ale czemu mamy nie protestować przeciwko tym przepisom. One daja możliwość bezp
              > ośredniego wpływania na wyroki sądów.

:))) stanowczo za dużo tefałenu
              Zacytuj taki przepis

>Czemu mamy dawać szansę rozwiązaniom mogą
              > cym ograniczyć demokrację?

wyrzucenie z SN sędziów sprzed 1989 jest ograniczaniem demokracji? Oni będą mogli dalej pracować, jako szeregowi sędziowie. Nikt nie pozbawia ich nieusuwalności, a żaden przepis Konstytucji nie gwarantuje im pracy w SN

jeśli Schetyna chce obalić rząd wybrany w demokratycznych wyborach, to ma to jakis związek z demokracją? Bo chce "żeby było, tak jak było"? Przecież ludzie ich nie chcą. Nie chcą Niesiołowskich, Bieńkowskich, Komorowskich, Bolków, Sikorskich, Sienkiewiczów, Nowaków, Chlebowskich, Tusków, Lisów i Kraśków

żeby nie było, nie jestem za PiS-em, jestem obiektywny
              • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 09:56
                jestklawo napisała:

> samspade napisał:
                >
                > > Ale czemu mamy nie protestować przeciwko tym przepisom. One daja możliwoś
                > ć bezp
                > > ośredniego wpływania na wyroki sądów.
                >
                > :))) stanowczo za dużo tefałenu
                > Zacytuj taki przepis

Nie ma przepisu wprost - co niczego nie zmienia.

Mechanizm takiego nacisku zdziala tak:

1. Prezes jest mianowany i w kazdej chwili odowywalne przez Ministra Sprawiedliwosci. - wiec tu wplyw jest chyba jasny...?

2. Prezes ma bezposredni wplyw na prace sedziow w sadzie.

3. Prezes wyznacza "dyzury" sedziow -to nowum, bo z jednej strony mowi sie o ty, ze sprawy dla sedziow sa przyznawane losowo... ale te dyzury daja wladzy (Prezesowi) opcje, by sprwa wplynela na wokande do wlasciwego sedziego.

4. Ale gdyby sie zdarzylo, ze "zly" sediza dostanie sprawe i bedziemu sie wydawalo, ze jest niezawisly to mzna go przeniesc do innego wydzialu (i tam rozliczac dyscyplinarnie z jakosci pracy - np. to tak jakby dyrektor szpitala, przenios urologa na kardiologie a potem wywalil z roboty, bo sie nie zna), obciac dodatki, fizycznie przeniesc do innego wydzialu sadu - chesz np. dojezdzac 100 km do pracy?
                Mozna mu zabrac np. mozliwosc krzystania z asystenta lub kazac aystentowi (dyrektor sadu podlegly ministrowi ma wplyw na asystentow) zle przygotowywac opracowania dokumentow, itd... to wszystko nazwiskiem firmuje sedzia!!!!

A jak juz nic nie da rady na sedzigo wplynac i bledow uniknie... to mozna wymyslic zarzuty i skierowac wniosek o ukranie do sady dyscyplinarnego i KRS - ktore zalezy od PiS, ewentualnie nowy SNklepinie wyrok sadu dyscyplinargnego/apelacyjnego nizszej instacji przeciwko sedziemu - ale to w takich ekstrmalnych sytuacjach... bo sadze,ze kazdy sedzia majacy rodzine, kredyt, it... wczesniej sposci z tonu.

I nie jest to poisane w prost jednym przpisem bo chyba byloby z byt duza bezczelnoscia.
                ALe nowe przpisy dokladnie taka droge otwieraja.

Mnie to przeraza!!!

> >Czemu mamy dawać szansę rozwiązaniom mogą
                > > cym ograniczyć demokrację?
                >
                > wyrzucenie z SN sędziów sprzed 1989 jest ograniczaniem demokracji?

Tzn, konkretnie ktorych? Wiesz ilu ich jest?
                Czy sam fakt, ze ktos byl sedzia przed 89 jest faktem dyskryminujacym???

Piotrowicz byl PROKURSTOREM przed 89.

A Prezes tez jakby nie jest z poza komunistycznego systemu - PiS wyciagla ludziom ich rodzicow...itd... to jak to jest, ze w latch 60tych Tatus prezesa jzdzil sobie na kontrakty do wloch, Libii, itd...
                Z tego co pamietam to tylko "znajomi krolika" mogli wyjedzac gdziekolwiek, a juz w zachodnia strone nieliczni!

> li dalej pracować, jako szeregowi sędziowie. Nikt nie pozbawia ich nieusuwalnoś
                > ci, a żaden przepis Konstytucji nie gwarantuje im pracy w SN

Owszem - zapis dotyczacy KADENCJI!!!! Gwarantuje, ze nie mozna kadenci ot tak skrocic.

> jeśli Schetyna chce obalić rząd wybrany w demokratycznych wyborach, to ma to ja
                > kis związek z demokracją?

A skad ten wnisoek, ze chce obalic?
                Bo raczej - cala opozycja bo Kukiz tez -chca tylko by stosowac do zmian prawa obowiazujace prawo - tylko tyle i az tyle!

> żeby nie było, nie jestem za PiS-em, jestem obiektywny

Niestety nie jestes, bo nie zadales sobie trudu sprawdznie paru rzeczy...Albo celowo lamania prawa do zmiany prawa nie zauwazasz.
                • jestklawo Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 10:29
                  > Piotrowicz byl PROKURSTOREM przed 89.

no cóż, nikt nie jest doskonały ;)

> Owszem - zapis dotyczacy KADENCJI!!!! Gwarantuje, ze nie mozna kadenci ot tak skrocic.

Konstytucja gwarantuje kadencję tylko prezesowi. Ale obecny prezes idzie na emeryturę
                  Ciekawe że SN zajmował się kwestią przeniesienia sędziego w stan spoczynku 10 sierpnia 2016 roku
                  Stwierdził wtedy, że przeniesienie sędziego w stan spoczynku jest zgodny z art. 180 pkt. 5 konstytucji oraz, że takie przeniesienie może zależeć nie tylko od decyzji samego sędziego, ale także innego organu, którego konstytucja wprost nie wymienia. Ważne, by takie przeniesienie mogło wynikać, m.in. ze zmianą ustroju sądów. Z taką sytuacją mamy do czynienia obecnie w poselskim projekcie zmian w Sądzie Najwyższym.
                  • jestklawo Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 10:30
                    jak Kali kraść to dobrze, a jak ukradną Kalemu, to źle?
                    • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 10:52
                      Oczywiscie , ze nie i dlatego to co robi PiS jest zle.. bo przeciez obiecywali, ze nie beda robic tak jak poprzednicy.

A robia gorzej...
                  • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 10:50
                    A moze wyjasnisz czemu 328 "cywilnych" pracownikow SN - gdy ustawa wejdzie w zycie jest autmatycznie zwolnionych z pracy -bez prawa do sadu pracy?
                    • jestklawo Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 15:25
                      nie wiem, może byli nominatami PO? A PiS wymienia kadry na swoje? Tak jak to się dzieje po każdych wyborach
                      • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 15:31
                        To sie dowiedz. Warto. Szczegolnie , ze twoje sugestia o nominatach ma zerowe pokrycie z rzeczywistoscia.

BTW: poszukaj sobie tez jak fajnie potraktowano np. kobiety w ciazy przy reformie sluzby celnej pare miesiecy temu - polecam, bo malo kto wie jak bylo.
                        • only_the_godfather Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 17:41
                          No to opowiedz jak potraktowano. Bo ja np wiem jak traktowano ludzi w administracji podatkowej za poprzedniej władzy. Ludzie po kilkanaście lat pracowali na umowy na zastępstwo w jednym urzędzie przenoszeni z działu do działu jak się miejsce zwolniło ale na etat liczyć nie mogli. Ale Ty tylko widzisz to co robi ta władza, tamta była cacy a jak nie była cacy to się przemilczy...
                          • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 18:40
                            1. Z czego wmoim wpisie wynika iz uwzm, ze poprzednia wladza byla cacy?
                            Konkretnie zacytuj...bo zupelnie nie rozumiem o co ci chodzi.
                            2. Co do tego co zrobiono i co sie planuje to z ustawy wynika, ze ci ludzie sa zwolnieni od dnia jej wejscia w zycie, a ze sa zwolenieniu ustawa a nie przez pracodawce to nie moga isc ani do sadu pracy ani zadna ochrona pracownicza im nie przysluguje.

To twoim zdaniem dobrze bo to pewnie tez zdrajcy sa skoro pracowali w US czy teraz w SN...
                            • only_the_godfather Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 18:52
                              Napisałem gdzieś że to dobrze?Napisałem gdzieś że to zdrajcy?Więc z łaski swojej nie wkładaj w moje usta czegoś czego nie napisałem i nie manipuluj. Napisałem że Ty powiedziałeś że poprzednia władza była cacy?Nie nigdzie nic takiego nie napisałem. Wiec kolejny raz nie manipuluj wypowiedziami innych.
                              • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 20:14
                                Sorry zapomnailem dodac "?"

A co do manipulacji... przygnial kociol garnkowi. Na p.1 nie napsales ani slowa - czekam.
                                • only_the_godfather Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 20:23
                                  Przeczytaj jeszcze raz mój wpis to znajdziesz odpowiedź na pkt. 1. Po dwa nie udawaj tak, bo wprost o tym nie piszesz ale mimo wszystko z kontekstu twoich wypowiedzi w innych wątkach można odnieść wrażenie że jednak poprzednia władza była cacy.
                                  • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 20:36
                                    Ja bym jednak prosil w prost... bez domyslow i szukania.

A co do kontekstu to wiesz...jednemu wynika, ze sa protesty innemu, ze spacerowiczow duzo - tym bardziej prosze konkretnie.

Albo napisz, ze jednak to twoja wlasne inteprpretacja (a moglem uzyc slowa konfabulacja!) a nie fakt.
                                    • only_the_godfather Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 20:40
                                      Dobra skończ już się pogrążać...Rozumiem to taki twój mechanizm obronny nie dopuszczasz do siebie tego że ktoś może się nie zgadzać z Twoimi poglądami i będziesz udowadniał że czarne jest białe a białe jest czarne. Z mojej strony koniec.
                                      • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 20:42
                                        Pograzac... napisale ten co ciagle jednak nie moze zacytowac nic na poparcie swych slow.
                                        A le jak napisalem nizej - nie moja to wina.
                  • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 10:52
                    Ale nie w trakcie trwania kadencji... a ta trwa 6 lat... a nie 3.
                    • jestklawo Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 15:22
                      jeśli odpowiadasz w kilku postach, jeden pod drugim, cytuj do czego się odnosisz. Domyślam się, że masz na myśli kadencję prezesa, który nie może przejść na emeryturę przed upływem 6 lat?
                      Nie ma w konstytucji takiego przepisu
                      • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 15:32
                        Odejscie na emeryture a zmuszenie do przejscia w stan spoczynku to nie jest to samo....

To tak jakby twierdziec, ze jak cie zwolnia z pracy to niezwolnienie tylko sam sobie wziales urlop bezplatny...
                        • jestklawo Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 16:12
                          przejście w stan spoczynku to jest przejście na emeryturę (Art. 69 Prawo o ustroju sądów powszechnych)

Zresztą, czy zdemolowana etycznie i profesjonalnie Gersdorf powinna być nadal Prezesem SN?
                          Jeszcze jako radca prawny była członkiem rady nadzorczej PTE CU S.A., które jako pierwsze zostało złapane na realizacji transakcji nielegalnych i szkodliwych finansowo dla członków OFE. Jednak nie stanowiło to dla pani Gersdorf, juz jako SSN, żadnego dyskomfortu etycznego, który skutkowałby wyłączeniem się jej z orzekania w tym i innych (wyguglaj jeszcze AEGON PTE S.A. przeciwko Wojciechowi Kostrzewie, ówczesnemu prezesowi ITI Holdings i b. wieloletniemu przewodniczącemu rady nadzorczej TVN S.A., którego pełnomocnikiem prawnym była, co za zbieg okoliczności, M.Gersdorf) procesach.
                          • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 18:42
                            Po co ja sie odzywam...
                            • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 18:44
                              Ty o nazwiskach... ja o prawie - w zasadzie mozemy w dwoch roznych jezykach rozmawiac.

Lamanie prawa nie usprawiedliwia lamania prawa - ja wiem, ze to trudno zrozumiec, ale naprawde...da sie.

BTW: wytlumacz na czym ma polegac dobrazmiana - bo ja mialem nadziejej (przez 5 sek.) ze bedzie inaczej, lepiej a nie tak samo tylko z dynią
              • vogon.jeltz Re: Demokracja ma się zdrowo:) 21.07.17, 12:02
                > jestem obiektywny

Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. Samo to stwierdzenie dyskwalifikuje twój durny wywód w całości.
          • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 18:34
            Dalismy im demokratyczna szanse- bo wygrali wybory - poczym nasikali na narod i konstytucje.
            Nie maja juz zadnego morlanego prawa rzadzic.
        • galtomone Re: Demokracja ma się zdrowo:) 20.07.17, 18:33
          Nie kop sie z koniem - on najeta sila robocza.

To nie dyskusja z kims niedoinformowanym co przyjmuje racjonalne argumenty.
    • tdf-888 Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 17:11
      To Symboliczny koniec postkomuny.
      • agios_pneumatos Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 18:03
        Realizowany przez 'tow. Pietrowicza'. Który czym się zajmował za PRL? Skoczysz do gugla?
        • galtomone Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 21.07.17, 20:56
          Bronl opozycjonistow oskarzajac ich tyko troszke ;-)
    • do.ki Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 18:21
      To w Polsce byla kiedykolwiek demokracja?
      • galtomone Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 18:35
        Fakt, ze PiS moze bezkarnie robic to co robi jest najlepszym dowodem na to ze byla.
        • do.ki Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 19:03
          > Fakt, ze PiS moze bezkarnie robic to co robi jest najlepszym dowodem na to ze byla.

A kiedy byla? Przed czy po dojsciu PiS do wladzy?
          • galtomone Taka smutna konkluzja.... 20.07.17, 20:14
            Przed oczywiscie.

I tak... wiem i masz racje.
            Polska demokracja nie byla idealna - zreszta czy jakas demokracja jest?
            Dalekie od idealu by sady.
            Sluzba zdrowia, szkolnictwo i pare innych rzeczy...

Ale jakos od at szlo to powoli do przodu.
            Udalo nam sie uniknac rozlewu krwi po 89 roku...
            Wspieralismy inne kraje w obalaniu poprzedniego systemu.
            Przyjmowalismy uchdzcow z Czeczenii.
            Lubiano nas jako naród.

Sam co nieco o tym wiesz mieszkajac poza Polska - btw: skoro nastapila #dobrazmiana to wrocisz??? NIESADZE...

Raz bylo lepiej , raz gorzej... ale szlismy w jakims sesownym kierunku - zachod, nato, UE...
            Jeszcze przed akcesja UE nam pomagala a potem udawalo nam sie uzyskiwac wiecej niz innym (ich kosztem przeciez).
            Jasne, ze nie wszystkim bylo lekko - ale czy gdzies jest?

Ot... Polska - nie idealna, ale nasz, nasz dom - gdzie kazdy mial prawo miec swoje zdanie, religie, partie i gdzie podstawowe wolnosci byly respektowane.

Teraz to wszystko idzie w kibel w imie zemsty.

I oby sie moje slowa w gowno obrocily co do przyszlosci... ale jakos nie sadze.

Nie wierze, ze PiS faktycznie przeprowadzi w uczciwy sposob kolejne wybory - groziloby to zbyt wielu osobom wiezieniem.
            Nie wierze, ze UE pozostawi to bez rekacji.

Boje sie zamieszek, boje sie, ze znow beda walczyc ludzie z wladza...

Dlatego powaznie mysle o wyjedzie - tak jak ty kiedys.

Przykre to po prostu... bo nie tak dawno wrocilem.
            • tdf-888 Re: Taka smutna konkluzja.... 20.07.17, 21:48
              A za czyjej władzy tylu Polaków uciekło z kraju?
              • galtomone Re: Taka smutna konkluzja.... 20.07.17, 21:53
                Komunistycznej - przed 89 r.
                Wtedy uciekalismy.
                Ja wyjechalem bo MOGLEM i Chcialem - nikt mnie nie gonil.

A ciebie ktos, gdzies wypedzal? Przesladowal... Ot... znow pier...lenie od czapy.

Jeszcze zebys byl jednym z tych co po dupie dostali bo im w 90 czy 95 zakmneli PGR, fabryke, itd...
                Ale
                nie.. tobie zapewne i wczesniej bylo dobrze i teraz jest niezle - ale nalezy sie podpiac do okretu i krzyczec "Hej, plyniemy!"
                • galtomone Re: Taka smutna konkluzja.... 21.07.17, 09:01
                  Na to nie masz odpowiedzi?
              • galtomone Re: Taka smutna konkluzja.... 20.07.17, 21:54
                Aby na pewno Piotrowicz nie masz na nazwisko?
                Albo ksywki "chorągiewka"?
                • tdf-888 Re: Taka smutna konkluzja.... 20.07.17, 22:06
                  Nic strasznego w tych ustawach nie ma tylko środowisko tvn i gw sieje popeline.
                  tak jak ci napisali - w innych krajach jest podobne prawo. Z każdego wzięli po trochu

Opozycja powinna się zachować honorowo i odpuścić bo przegrała wybory. Nie jatrzyc bo to się naprawdę źle skończy. Nie chce przypominać o majdanie miejmy nadzieję że nie będzie takiej skali.
                  • galtomone Re: Taka smutna konkluzja.... 21.07.17, 09:01
                    tdf-888 napisał:

> Nic strasznego w tych ustawach nie ma

tdf-888 napisał:

> Nic strasznego w tych ustawach nie ma

Jestes albo slepcam.... albo głupcem.

> tylko środowisko tvn i gw sieje popeline.

Na to oczywiste klamsto to az nie wiadomo co powiedziec.

Krytykuja te ustawy wszyscy poza srodowiskiem PiS. W kraju i poza.

> tak jak ci napisali - w innych krajach jest podobne prawo. Z każdego wzięli po
                    > trochu

TO NIE MA ZNACZENIA!!!!

Najpier zmien konstytucje. Bo wlasnie po to zostala stworzona, by do tak duzych zmian politycy mieli faktyczny mandat od ludzi - czyli wiekszosc konstytucyjna.

> Opozycja powinna się zachować honorowo i odpuścić bo przegrała wybory.

Odpuscic w czym? W krytykowaniu? W protestach?
                    Przcie taka jest rola opozycji w demokratycznym systemie.
                    Co... maja moze wogle do sejmu juz nie przyjezdzac bo przegrali i najlepiej kazdy, kto nie z wygranego PiS juz nawet startowac nie powinien... bo pis wygral.

Co ty za bzdury gadasz??

Ktora opozycja, w jakim kraju zgadza sie z rzadzcymi????
                    A prostesty mamy bo w parlamnecie opozycja ma za malo gloswo by pokazac rzadzacym STOP.

> Nie jatr
                    > zyc bo to się naprawdę źle skończy.

Jatrzyc???
                    A to opozcja ciagle wyjasnia wyjasniona katastfore?
                    Wyzywa od zdrajcow, kanalii, gorszego sortu, nie Polakow....
                    organizuje co miesiac tupie obchody obiecujac dojscie do prawdy i zwyciestwa???

> Nie chce przypominać o majdanie miejmy nadz
                    > ieję że nie będzie takiej skali.

Jesli rzadzacy nadal beda zahcowywac sie z taka pogarda dla wszystkich to tak sie to skonczy.
                    Nawet tryb przyjmowania ostatnich ustaw jest uragajacy dla spoleczenstwa.
      • nazimno Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 18:51
        To bardzo pouczajaca lektura, interesujaca
        w sensie porownawczym i niosaca wiele
        analogii do sytuacji w Polsce...

osw.waw.pl/pl/publikacje/komentarze-osw/2016-04-01/macedonia-pozorna-demokracja-w-cieniu-kryzysow
        • nazimno Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 18:55
          ...p...a przegladarka nie nadaje atrybutu
          URL...

www.osw.waw.pl/pl/publikacje/komentarze-osw/2016-04-01/macedonia-pozorna-demokracja-w-cieniu-kryzysow
      • tbernard Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 22:47
        do.ki napisał:

> To w Polsce byla kiedykolwiek demokracja?

W Polsce nigdy nie było. W Niemczech wschodnich kiedyś była. Ale Niemcy nie chcieli republiki demokratycznej, tylko woleli federalną i tym samym Niemiecka Republika Demokratyczna (NRD) przestała istnieć. Ludzie nie chcą demokracji. Nawet w USA ostatnio partia demokratyczna przegrała.
        • jeepwdyzlu Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 23:05
          Najgorsze jest pęknięcie między ludźmi. I złe emocje. Ok, pis przegra za 2 lata. I co dalej? Tysiące ludzi trzeba by co najmniej wyjebaćzroboty - w policji, prokuraturach, sądach... Setki polityków na zawsze pozbawić możliwości kandydowania.. To kolejne konflikty. Tych 35% wyborców pis nigdzie się nie wybiera...
          Powstają dwie Polski...
          Bardzo to smutne. I przykre...
          • tbernard Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 23:32
            Tak czy owak coś jest niezrozumiałego. Skoro sędziowie są niezawiśli, to co to zmienia? Przecież moralność mają tak nieskazitelną, że i tak nie będą wyroków wydawać takich jakich chce partia rządząca, tylko zgodnych ze swoim sumieniem i prawniczą wiedzą. Chyba, że jednak od zawsze była to bujda z tą niezawisłością jak z ta odpowiedzialnością przed bogiem i historią. Zbyt wiele razy ta niezawisłość okazywała się zwykłym sobiepaństwem o czym media co jakiś czas donosiły jeszcze za poprzedniej władzy. Środowisko wolało źle pojętą solidarność zamiast oczyszczać się z szumowin i dlatego mamy to co mamy. Też mi się nie podoba, że partia niezrównoważonych psychicznie zabrała się za zmiany systemowe, ale jak widać poprzednicy nie byli w stanie, bo konstytucja i paragrafy i inne konstelacje i w istocie środowisko sędziowskie to była wyizolowana kasta, jak państwo w państwie. Sędzia mógł sobie po pijanemu jeździć samochodem a w razie zatrzymania mógł funkcjonariuszowi naubliżać i wydać polecenia: siad piesku, merdaj ogonkiem.
            • jeepwdyzlu Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 23:43
              Bernard masz rację że sądy do poprawki. I sędziowie. Ale TE ustawy - mają cel polityczny. Bedą regulacje dotyczące ordynacji, mediów. Trybunał konstytucyjny i Sąd najwyzszy wszystko podżyruje. Bo o to chodzi a nie o pijanych sędziów. Czy latami idące postępowania. Słyszałeś Kaczora. Konstytucja to książeczka i "wszyscy będziecie siedzić"
              • jeepwdyzlu Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 20.07.17, 23:48
                Jarosław Zieliński @ZielinskiJaro
                Komuniści, esbecy, zdrajcy dzisiaj z pieśnią "Wyrwij murom zęby..." Czy jest gdzieś jeszcze granica hipokryzji i szyderstwa? Precz z łotrami

MINISTER RP
              • galtomone Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 21.07.17, 09:17
                Dokladnie.
                Te ustawy dotycza jedynie bata na kadry gdy bedzie potrzebny -niczego wiecej.
            • galtomone Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 21.07.17, 09:16
              tbernard napisał:

> Tak czy owak coś jest niezrozumiałego. Skoro sędziowie są niezawiśli, to co to
              > zmienia?

Bo do tej pory wladza polityczna nie miaja narzedzi nacisku na sedziego by wydal konkretny wyrok.
              Teraz wlasnie je dostaje do reki.

A postepowania jak byly drogie i przewlekele, tak beda drogie i przewlekle.

Ta "reforma" to nie jest reforma sadow dla ciebie i dla mnie, tylko dla politykow PiS... by wladzy nie oddac i nie poniesc konsekwencji.

> Przecież moralność mają tak nieskazitelną, że i tak nie będą wyroków w
              > ydawać takich jakich chce partia rządząca, tylko zgodnych ze swoim sumieniem i
              > prawniczą wiedzą.

A co... uwazasz ze 100% z 10 tys sedziow w Polsce to skorumpowani, zdemoralizowani zlodzieje?

I niestety... jak widac po gloswoaniach PiS - moralnosc to jedno naciski, szantarz, rzeczywistosc to drugie.

Sedzia to tez czlowiek ma rodzine, kredyt, itd... Teraz mozna mu utrudnic zycie tak, ze bedzie zalowal ze nie wydal dobrego dla wladzy wyroku.

> Chyba, że jednak od zawsze była to bujda z tą niezawisłością

Nie bylo i dlatego PiS to likwiduje.
              Gdyby to byla bujda PiS nie musialby nic robic majac wplyw na sedziow i wyroki.

> Środowisko wolało źle pojętą solidarność zamiast
              > oczyszczać się z szumowin i dlatego mamy to co mamy.

Bzdury gadasz? Ile orzeczen KRS w ilu sprawach czytales?
              To, ze o czyms nie wiesz, bo w mediach nie byo, nie znaczy, ze sie nie wydarzylo.

> ale jak w
              > idać poprzednicy nie byli w stanie, bo konstytucja i paragrafy i inne konstelac
              > je

???? Znaczy uwazasz, ze PiS klaskalby na takie zmiany w takiej formie wczesniej.
              Uwazasz, ze jak ustalamy jakies prawo, jakas norme i sposob zmiany tego prawa.... ale przestaje nam jednak (jakies czesci) pasowac to mozna w dowolny sposob je zmieniac i lamac te ustalone zasady zmian?????

> i w istocie środowisko sędziowskie to była wyizolowana kasta

Uwierzyles w klamsto wladzy.

> Sędzia mógł sobie po pijanemu jeździć samochodem a w razie zatrzymani
              > a mógł funkcjonariuszowi naubliżać i wydać polecenia: siad piesku, merdaj ogonk
              > iem.

Nie mogl... tak jak i ty nie mozesz.
              Immunitet - tak jak poslowi - jestpotrzebny po to, by nie dalo sie takimi prymitywnymi ustawami wrabiac sedziow.

Poslowie nie jezdza po pijanemu?
              Policjanci nie jezdza po pijanemu?
              Prokuratorzy...lekarze...itd...

Sedziowe tez sa karani dyscylinarnie,usowani z zawodu, itd...
              Ale w mediach laduja tematy - "jechal po pijanemu" - bo to sie jako tytul sprzedaje.
              2 lata pozniej juz nikt nie pisze, ze go wywalili , ukarali.... bo to juz nikogo nie interesuje i jest zbyt malo chwytliwe by sprzedac reklame.
              Ale nie znaczy, ze sie nie stalo.
              • tbernard Re: Off topic. Koniec demokracji w Polsce 21.07.17, 11:42
                > Sedziowe tez sa karani dyscylinarnie,usowani z zawodu, itd...
                > Ale w mediach laduja tematy - "jechal po pijanemu" - bo to sie jako tytul sprze
                > daje.
                > 2 lata pozniej juz nikt nie pisze, ze go wywalili , ukarali.... bo to juz nikog
                > o nie interesuje i jest zbyt malo chwytliwe by sprzedac reklame.

Aby doszło do faktycznego ukarania, to dopiero wtedy jacyś zawzięci dziennikarze muszą się uczepić sprawy mocno ryzykując mając rodziny i dzieci.
          • cossa.nostra Kwitnąca demokracja 21.07.17, 08:48
            jeepwdyzlu napisał:

" Ok, pis przegra za 2 lata..."

I beg to differ:) Wanna bet?
            • samspade Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 14:08
              Ja bym się z tobą nie zakładał. Bo o ważności wyborów decyduje sąd najwyższy. A skoro będzie on podporządkowany wiadomo komu to czy suweren zezwoli żeby jego sędzia wydał wyrok niekorzystny?
              • tdf-888 Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 14:30
                A wcześniej komu był podporządkowany sąd najwyższy? Bo skoro zakładasz ze będzie podporządkowany (z założenia sąd niezawisly) to do tej pory tez był podporządkowany.
                • samspade Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 15:50
                  To nie jest założenie.
              • nazimno Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 14:31
                Jesli technika systemu realizacji glosowania w powszechnych wyborach
                wyklucza przeprowadzenie walkow,
                to Sad Najwyzszy jest jedynie
                instancja formalnie podajaca informacje
                o waznosci wyborow wg konretnej
                procedury.

Na ZADNE przekrety miejsca nie ma.

• galtomone Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 15:05
                  Ale ordynacja bedzie zmieniona, a dzieki zmanie TK i w PKW klepnieta.
                  Chcesz powiedziec, ze w PRL, w Rosji, na Bialorusi...itd... spoleczenstwo faktycznie glosowalo zmiloscia w oczach na jedynie slusznie panujacego z taka frekwencja?
                  • nazimno Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 18:22
                    Znow fabularyzujesz insynuujac mi,
                    ze "chce powiedziec" cos, co Ty
                    wykonfabulowales sobie w swojej
                    kreatywnej wyobrazni?
                    Nastepnie sam komentujesz swoje
                    "fabulki".

To jakas paranoja.
                    Tak jak wiele innych.

• galtomone Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 18:45
                      Do rzeczy kolego, do rzeczy...

Duzo piszesz... nic z tego konkretnie nie wynika.

Mozesz zatem sie ustosunkowac czy konczymy dyskusja jako, ze twoje zdanie jest nieznane...
                      • nazimno Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 19:37
                        Twoje opinie maja charakter tzw.
                        "slowotoku", a z czyms takim
                        nie ma sensu prowadzic merytorycznej
                        dyskusji. Pomijam juz lawine takich
                        korelacji, ktore w ogole nie maja
                        zwiazku z sednem spraw.

To sa skutki neurastenicznego podejscia
                        do sytuacji kreowanych jako opresyjne,
                        choc takimi one zupelnie nie sa.
                        • galtomone Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 20:17
                          Zatem konczymy
                • samspade Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 15:56
                  Jeśli.
                  A może w przypadku SN nie chodzi o wybory ale o ukręcenie łba sprawom prawym i sprawiedliwym?
                  • galtomone Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 18:46
                    No... 09.08 zdaje sie SN mial sie wypowiedziec w sprawie niejakiego Kaminskiego....
              • galtomone Re: Kwitnąca demokracja 21.07.17, 15:03
                Dodj, ze ustawa o SN PiS zalatwia tez PKW - bo 3 sedziow SN takze jest jej czlonkami ...
    • galtomone Tak, oraz i na zakonczenie.... 20.07.17, 18:32

TAK!!!!
      Dokladnie taka mam wizje.
      Zapomniales dodac, ze jeszcze trzeba bedzie paszporty oddac.

A za 5 lat okaze sie, ze w sklepach zaczyna byc pustawo i drogo i nagle okaze sie, ze z roku na rok zamiast blizej nam do Niemiec - poziomem zycia, to blizej do Bialorusi...

ORAZ :-(

Ale nie jest to najgorsza alternatywa...

Gorzej - a bardziej prawodopodobnie - bedzie gdy jednak bardziej liberalna (nie te 18% ogolu co na PiS glosowalo) wyjdzie na ulice z rok czy dwa...
      Wtedy bedzie naprawde kiepsko :-(

I NA ZAKONCZENIE.
      Zaczynam kolejny raz przygotowywac sie do wyjazdu z tego kraju - kierunek Czechy.
      Jak ktos wie od jakich stron/ czynnosci administracyjnych warto zaczac przygotowania - dajcie znac.

Interesuje mnie legalizacja pobytu,
      wynajecie mieszkania,
      szkola podstawowa dla mlodego,
      konto w banku,

Gdyby ktos nas napadl... co innego - ale jesli spoleczenstwo takiej przyszlosci chce a reszta ma gdzies... to co ja bede innych na sile uszczesliwial?

Prosciej wyjechac.
      • do.ki Re: Tak, oraz i na zakonczenie.... 20.07.17, 19:02
        Bez przesady. Demokracja (zalozmy nawet, ze takowa w Polsce kiedykolwiek istniala) nie jest nijak potrzebna do tego, by mieszkancom dobrze sie powodzilo. Przyklad: Singapur. Wiecej powiem, demokracja wyniszcza kraj i prowadzi posta droga do rozwoju socjalizmu, a socjalizm jest zawsze toksyczny. Przyklad: Francja.
        Jeszcze moze sie okazac, ze Polska bedzie ostoja normalnosci w wywalaszonej Europie.
        Wladzy sadowniczej nalezalo sie lanie za doprowadzenie wlasnymi rekami do upadku swojego autorytetu. Sami sa sobie winni, w obronie sadow i sedziow nie da sie wystapic bez obrazania zwyklej uczciwosci.
        • galtomone Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 20:17
          Ale wracasz czy nie skoro u nas ma byc taki raj wg Ciebie?

Pier....olic na forum, siedzac setki km od Polski to kazdy moze.

Wracaj bohaterze umacniac jedyna sluszna wladze.

Tym bardziej, ze tak na te lewacka Europe plujesz... tu bedziesz miec raj - lewakow,gejow,czarnych ie bedzie zamykac, demokracja bedzie "rozsadnie kontrolowana" - na co czekasz?
          • cossa.nostra Parafraza:) 20.07.17, 20:38
            www.bing.com/search?q=nie+mamy+pana+p%c5%82aszcza+i+co+nam+pan+zrobi&form=EDGTCT&qs=AS&cvid=27c4db5d3f9b448d8e02a2af5f0446db&cc=PL&setlang=en-GB
            Przegraliście wybory na własne życzenie. Nie macie większości w parlamencie. Jesteście żałosną opozycją. I co zamierzacie zrobić:))).
            • galtomone Re: Parafraza:) 20.07.17, 21:44
              Ście???

Wszyscy w domu???? Ja nawet czlonkiem partii politycznej nie jestem, wiec twoje pytania sa lekko smieszne...
              • cossa.nostra Re: Parafraza:) 20.07.17, 22:03
                galtomone napisał:

"Ja nawet czlonkiem partii politycznej nie jestem..."

Jeszcze nie jest za późno zapisać się do PO. Odwagi:)
                • nazimno Re: Parafraza:) 20.07.17, 22:28
                  Zawsze mozna zostac czlonkiem z ramienia na czele.
                  / cud transplantologii/
                • galtomone Re: Parafraza:) 21.07.17, 09:18
                  Nie moja para kaloszy.
            • poohdell Re: Parafraza:) 21.07.17, 11:01
              Jestem żalosny, gorszy sort i zdradziecka morda. Mam zamiar czynnie stawiac opór. Pasuje?
          • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 20:42
            Masz typowe objawy neurastenii o podlozu
            socjalno- politycznym.

Sugerowany wyjazd do Czech swiadczy o braku
            orientacji w czeskich realiach,
            gdybys musial je ocenic w podobnych
            kategoriach jak to robisz z realiami
            polskimi.

• galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 21:46
              Mozesz konkretniej - co mi sie w Czechach (poza zarciem) nie spodoba?

Do znajomych blisko - w zasadzie tak jak teraz.
              Piwo dobre.
              Narod mniej swietojebliwy.
              Szkoly podobno niezle.
              W Aply blizej....

Wiec nie bardzo widze minusy... aaa, no i Jarek bedzie mogl mnie w d...e pocalowac.

A podatki trzba placic wszedzie...
              • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 21:52
                Struktury politycznych koterii w Czechach
                sa poy...e podobnie jak w Polsce.
                Tylko ty o tym nie czytasz zbyt wiele.
                • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 21:56
                  I Czesi te nie beda mieli wolnych wyborow albo wiekszosc parlamentrana bez mandatu ma w dupie konstytucje i wywraca ustroj do gory nogami w imie 18% Czechow...

Jakos nie sadze.
                  Zreszta do Bawarii nie wiele dalej... tam mi sie tez zawsze podobalo a i znajomi nie nazekaja.
                  • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 22:01
                    W Bayern mosz chopie zodna szansa,
                    nawet jak zes jest Oberschlesier.

Bayern to jak nasze Podhale.
                    Swoim nigdy tam nie zostaniesz.
                    • grzek Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 22:06
                      A Lewandowski? :)
                      • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 22:15
                        To "lepszy sort", haaaahaaahaaaa...

FC Bayern to nie Bayern.
                    • trypel Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 07:56
                      25 lat temu pracowałem u bauera na wsi pod Norymberga. Bogaty gość. Ale jakos tak po paru msc widzę ze niby wszyscy dziendobry, prosze, dziękuje ale w życiu innych to on za bardzo nie uczestniczy. To pytam dlaczego. A on na to ze on nie jest tutejszy wiec nigdy swojakiem nie bedzie. Pytam, ze jak nie tutejszy skoro, gospodarka, rodzice, stary dom... a on na to ze rodzina przybyła z Austrii pod koniec XVII wieku i dlatego tak do nich z dystansem podchodzą.
                      • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 08:43
                        I to jest Bawaria.
                        Oni lubia sie meczyc tylko ze swojakami.
                        • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:22
                          Coz... mam znajomych i Niemcow i Polakow i nie widze problemu.
                          Ba, wrecz na poludniu jakos lepiej sie czuje niz na polnocy Niemiec.

Ale ja nikogo nie namawiam i nie przekonuje.
                    • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:20
                      I?
                      Gdzies pisalem, ze chce byc swoim?
                      Cos ci sie ubzduralo...
              • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 20.07.17, 21:56
                "a wez se chopie poczytoj":

osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2017-01-18/czechy-polityka-w-rekach-biznesmenow
                • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:24
                  No... i???

Polityka zawsze jest w czyichs rekach - chyba, ze szukasz mitycznej krainy uczciwych politykow i obywatelskiego, odppwiedzialnego spoleczenstwa pracujacego dla wspolnego dobra???

A w USA polityka jest w czyich rekach?

Z dwoja zlego wole wplyw na polityke biznesmenow niz zadnych zemsty wariatow, ksenofobow i zaslepionych religijnie hipokrytow.
                  • jeepwdyzlu Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:30
                    No i co dalej?
                    PAD zawetuje?
                    Powinien, bo poprawki są pozorne...
                    Moim zdaniem będzie hamletyzował i PODPISZE.
                    Weto to 10% szans...
                    • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:37
                      Moim zdaniem tez podpisze.

Uważam, ze wobec zamachu konstytucyjnego - bo to jest zamach - ze zmierzamy do smutnego punktu gdy poleje sie krew.

Pytanie za kim opowi sie wojsko i policja.

Tu tym lepiej widac po co PiS'owi WOT....

Mam nadzieje (i az nie wierze, ze nam tego zycze), ze rekacja UE bedzie zdecydowana i wstrzymaja nam wyplate kazdego EURO, ktorego moga.

A najlepiej by bylo, gdyby wstrzymali dopaty dla rolnictwa - tylko bowiem wku..ieni chlopi moga nas teraz uratowac. :-(
                      • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:40
                        Kosy na sztorc, na traktory i do Brukseli.
                        • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 09:56
                          Raczej do Warszawy...
                        • cossa.nostra (Nie)zdrowe jedzenie 21.07.17, 10:03
                          nazimno napisał:

> i do Brukseli.<
                          Nie przepadam za brukselką. Trawi mi się POwoli:)
              • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 18:15
                galtomone napisał:

> Mozesz konkretniej - co mi sie w Czechach (poza zarciem) nie spodoba?
                >
                > Do znajomych blisko - w zasadzie tak jak teraz.
                > Piwo dobre.
                > Narod mniej swietojebliwy.
                > Szkoly podobno niezle.
                > W Aply blizej....
                >
                > Wiec nie bardzo widze minusy... aaa, no i Jarek bedzie mogl mnie w d...e pocalo
                > wac.
                >
                > A podatki trzba placic wszedzie...
                >
                Pewien znajomy przedsiębiorca robiący interesy w Czechach mówi tak: w Polsce jak jest przetarg możesz oczekiwać że urzędnik za niego odpowiedzialny będzie chciał wziąć łapówkę, w Czechach odwrotnie oczekujesz że może nie będzie chciał wziąć łapówki bo w większości biorą. tak więc tyle na temat Twojego mniemania o tym co się dzieje w Czechach.
                • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 18:51
                  only_the_godfather napisał:

> Pewien znajomy przedsiębiorca robiący interesy w Czechach mówi tak: w Polsce ja
                  > k jest przetarg możesz oczekiwać że urzędnik za niego odpowiedzialny będzie chc
                  > iał wziąć łapówkę, w Czechach odwrotnie oczekujesz że może nie będzie chciał wz
                  > iąć łapówki bo w większości biorą.

Sorry ale to jakos sprzeczne jest... i nie kumam...
                  Moge oczekiwac ze nie bedzie chcial wziac? No to chyba dobrze?
                  A ze udzial w przetargach mi nie grozi... a w PL co nieco na temat lapowek sie sam nauczylem - btw: ci co twierdza, ze w "prywatne" to lekarsto na wszystko w dupie byli i gowno widzieli jesli o lapowki chodzi...

....to nadal nie widze dlaczegoma mi sie nie spodobac.

Jak PL z EU i Schengen wywala to Czech raczej jednak nie...
                  Z Nordstream II bedzie w Czechach gaz a u Was kozy z weglem...
                  Pewnie i Czesi niedlugo EURO przyjma a w PL kto wie... moze znow beda ruble transferowe...

Nadal zatem minusow wyjazdu nie widze.

> tak więc tyle na temat Twojego mniemania o t
                  > ym co się dzieje w Czechach.

Ja gdzies cos pisalem co ja mniemam czy jak mi tam bedzie?
                  Poki co polityka Czeska mnie nie specjalnie interesuje...
                  • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 18:57
                    Źle się wyraziłem chodzi o to że w Polsce przy przetargach już łapówek się nie bierze natomiast w Czechach odwrotnie. Korupcja ma się całkiem dobrze. Jak się nie interesujesz polityką Czech to się nie wypowiadaj bo wcale Czechy i Czesi nie są tacy proeuropejscy jak Ci się wydaje...Napewno nie są tak sceptyczni jak wielu w Polsce ale też nie są tacy super proeuropejscy.
                    • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 19:13
                      Galtomonek o Czechach ma "gazetowa
                      wiedze".
                      • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:21
                        Byc moze, stad tez takiech swiatlych i obytych ludzie jak ty pytam o wiedze... jak narazie nie pokazales co wiesz...Wniskuje zatem, ze jak i w innych tematach - nic albo nie wiele, choc machasz lakpami i glono krzyczysz, ze ja nie wiem.
                        • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:47
                          O slowotoku juz bylo.
                          Czytaj czasem opinie OSW -
                          nie bedziesz musial sie ciagle dziwic,
                          ze swiat nie jest projekcja telewizyjnych
                          manipulatorow.
                          • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:50
                            No widziesz.. liczylem na pomoc kolegi na forum - co to wie wszystko...
                            Szkoda, ze sie jednak nie dzielisz...
                    • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:19
                      1. Korupcja to jest przykra rzecz, ale jak pislaem - udzial w przetargach mi nie grozi a klientow mam nadzieje miec i w Czechach i w PL i w paru innych krajach...
                      2. Zacytuj, bo nie moge sobie przypomnic jak ja sie dokladnie o tej "super proeuropejskoci Czechow" wyrazilem - z gory dziekuje.

3. Co do meritum, minusow nadal nie widze...
                      • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:26
                        To przeczytaj swoje wypowiedzi bo najwidoczniej masz rozdwojenie jaźni i sam nie wiesz co piszesz.
                        • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:27
                          O cytat prosilem a nie twoja opinie
                          • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:36
                            A co dalej nie wiesz w którym miejscu o tym napisałeś?To już twój problem że sam niewiesz co piszesz. Już ci kiedyś o tym pisałem przestań z tymi cytatami bo pewne kwestie wychodzą z kontekstu twoich wypowiedzi...Zgrywasz tutaj wielkiego znawce a jak braknie argumentów to tylko powtarzasz to swoje cytat proszę...
                            • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:39
                              Czego nie rozumiesz w zdaniu "O cytat prosilem" - prstaram sie uzyc prostszych slow i formy.
                              I nie zgrywam nikogo i niczego - zarzucieles mi cos czego nigdzie - nie tylko w tym watku - nie napislaem.

Skoro tak. to prosze o konkretne wskazanie gdzie - a to, ze Czesi zawsze byli bardziej na zachod niz my jasne bylo juz i 300 lat temu, wiec zadna to ameryka.
                              • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:41
                                Albo inaczej... konczac.
                                To nie moja wina ze dochodzisz do glupich i absurdalnych wnioskow.
                                • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:44
                                  O zaczyna się brakło argumentów to zaczynamy pisać że ktoś ma głupie i absurdalne wnioski...faktycznie dyskusja z Tobą nie ma sensu...
                                  • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:49
                                    Nie braklo argumentow tylko nadal czekam na cytat o ktory grzecznie prosilem -ty zas go nie dajesz tylko sie wijesz jak piskorz... Znaczy to ze jednak wiosek do ktorego doszedles a ktorgo nie masz czym poprzec byl durny - a to nie moja wina.
                              • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:43
                                No widzisz, jak ładnie sobie sam odpowiedziałeś na to co pisałem i to w jednym poście najpierw sam prosisz o cytat a potem sam to piszesz. ba kilka postów niżej też sam to napisałeś?Ja pisałem że Czesi przyjmą Euro czy Ty?Kończę dyskusję bo nie mam zamiaru dyskutować z kimś kto nie znosi tego że ktoś ma innego poglądy niż on, i sam zapomina o czym pisze.
                                • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:48
                                  Czesi przyjma EURO. Moge to powtorzyc jeszcze pare razy - a to co sie dzieje w PL bedzie dla nich dodatkowym impulsem.
                  • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 19:11
                    Nordstream II?

Czyli Wladymir i byly niemiecki kanclerz
                    Schroeder to swietny duecik, tak?

PS
                    Zastosowalem wlasnie Twoja metode
                    insynuacji i konfabulacji, choc postawiona
                    przeze mnie ocena jest w 100%
                    trafna, paradoksalnie.

• only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 19:43
                      nazimno napisał:

> Nordstream II?
                      >
                      > Czyli Wladymir i byly niemiecki kanclerz
                      > Schroeder to swietny duecik, tak?
                      >
                      > PS
                      > Zastosowalem wlasnie Twoja metode
                      > insynuacji i konfabulacji, choc postawiona
                      > przeze mnie ocena jest w 100%
                      > trafna, paradoksalnie.
                      >
                      Sam sobie zaprzecza najpierw pisze o tym jak to Czesi będą się integrować z UE a za chwilę o Nordstream II czyli jakby nie patrzeć uzależnianie się od Rosji i wpadnie w jej strefę wpływów.
                      • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 19:48
                        Bo on ma galaretke zamiast
                        szarej substancji.

A jego zdolnosci analityczne koncza
                        sie na odbiorze prostych komunalow
                        i spreparowanych racji.

• galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:28
                          Wow - tu jak cos powiesz to juz na amen.
                      • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:27
                        Zaraz, zaraz...
                        Znasz takie powiedzenie o pokornym cielaku?

Pobieranie gazu z Nordstream II wcale nie stoi na przeszkdzie dalszej integacji w ramach UE.

Ale popraw jesli sie myle - na pewno wiesz lepiej - jak czesi podepna sie do nordstream II to:

- nie beda mogli przyjac euro - tak?
                        - nie beda mogli brac dlaszego udzialu w integracji (przkazywaniu kompetencji) istytucji panstwowych - np. wspolna polityka zagraniczna, wpsolna armia, wspolny system obronny
                        - nie beda mogli kozystac z integrujacego sie rynku cyfrowego

Cholera... nie wiedzialem, ze zakup gazu przez ta rure bedzie mial az tak daleko ideace konsekwencje dla Czechow...
                        Wrecz myslalem, ze dzieki temu Niemcy beda dla nich gwarantem tego, ze im Ruscy gazu nie zakreca... Ale co ja tam wiem...
                        • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:34
                          Dobrze powiedziałeś...co Ty wiesz...więc skończmy dalszą dyskusję bo sam się zaczynasz plątać w tym co piszesz... Właśnie przez takie interesy z Rosją cała UE pcha się w objęcia "Cara"a ten tylko na to czeka do spółki z "Sułtanem" z Turcji. Niestety ale tym dwóm panom marzy się odbudowanie Imperium Rosyjskiego i Imperium Osmańskiego.
                          • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:37
                            Bardzo ci dziekuje, ze merytorycznie odniosles sie do wszystkich moich wapliwosci.
                            Dzieki temu wiem ile warte sa twoje opnie.
                            • only_the_godfather Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:46
                              Za to twoje opinie są dużo warte...przepraszam jak mogłem urazić takiego eksperta...to co masz dr, dr hab. czy prof. z nauk politycznych lub stosunków międzynarodowych? Jak nic z tych tytułów to nie bądź taki do przodu "znawco" który sam nie wie co pisze...
                              • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:51
                                Nadal zero konkretow co do pytan...
                                A co do pozostalych - moglbys sie zdziwic.
                        • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:51
                          Typowy prasowy belkot, mieszanka opinii
                          formulowanych jako pozywka dla
                          tlumu.
                          Tak wlasnie funkcjonuje propaganda i jej
                          ofiary.
                    • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:23
                      nazimno napisał:

> Nordstream II?
                      >
                      > Czyli Wladymir i byly niemiecki kanclerz
                      > Schroeder to swietny duecik, tak?

Zactuj gdzie tak napisalem -z gory dziekuje.
                      A Czechy nie planuja korzystac z dostaw ta rura? - bo mzoe zle zrozumialem informacje...

> PS
                      > Zastosowalem wlasnie Twoja metode

Chcialbys :-)

> insynuacji i konfabulacji, choc postawiona
                      > przeze mnie ocena jest w 100%
                      > trafna, paradoksalnie.

Zalezy kogo pytasz...
                      Sadze, ze np. obaj wymienieni beda mieli odmienna opinie.
                      • nazimno Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 20:55
                        Nic nie wiesz o przedsiewzieciu NS2.
                        I zasiegu interesow.
                        • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 21:11
                          Oswiec mnie... Jak wzykle zarzuczas tylko brak wiedzy innym i.... nic wiecej.
          • do.ki Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 13:02
            Niech ci bedzie, ze hipokryta. Za PO w Polsce nie bylo demokracji, tylko kleptokracja. Bezczelna, zlodziejska klika okradala kraj i narod i jeszcze smiala sie w zywe oczy wszystkim, ktorzy nie byli swoi. Nie dziwie sie, ze myslaca czesc narodu ogarnal wqrw. Mnie tez ogarnal i chociaz nie po drodze mi z PiSem, bo to socjalisci (niby narodowi, ale jednak socjalisci), to przykladne ukaranie POwskich zlodziei uwazam za priorytetowe.
            PiS odwraca sie tez od wasalizowania Polski w stosunku do UE i bardzo dobrze (moim prywatnym zdaniem), bo UE to polityczny trup, zapetlony beznadziejnie w swoich wlasnych pseudo-"wartosciach". Ja nawet do pewnego stopnia rozumiem odraze islamitow wobec Europy i Europejczykow. Do pewnego stopnia rozumiem i do pewnego stopnia nawet podzielam, a od islamitow odroznia mnie to, ze nie uwazam, ze islam to dobra alternatywa.
            Tak oto widzimy, ze PiS urzadza Polske, do ktorej bedzie warto wrocic. Bez multikulti i politpoprawnosci. Lewactwo owszem bedzie, bo PiS to tez lewacy. Nie wiem skad pomysl, ze kogokolwiek bedzie sie zamykac. Mysle, ze demonizujesz na zasadzie, ze jesli nie bedzie "robta co chceta", to znaczy, ze bedzie zamordyzm. A to nieprawda.
            I tyle w temacie.
            • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 13:33
              do.ki napisał:

> Niech ci bedzie, ze hipokryta. Za PO w Polsce nie bylo demokracji,

Teraz za to bedzie? :-)

> PiS odwraca sie tez od wasalizowania Polski w stosunku do UE i bardzo dobrze (m
              > oim prywatnym zdaniem), bo UE to polityczny trup, zapetlony beznadziejnie w swo
              > ich wlasnych pseudo-"wartosciach". Ja nawet do pewnego stopnia rozumiem odraze
              > islamitow wobec Europy i Europejczykow.

Przypomnij nam gdzie mieszkasz i daj znac kiedy z tej zgnilej obrzydliwej EU sie wyniesiesz i gdzie???
              • do.ki Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 14:19
                > Teraz za to bedzie? :-)

A musi byc? Duze grupy w wielu spoleczenstwach daly sobie wmowic, ze demokracja sama w sobie jest jakas wartoscia, ktorej walto bronic czy o ktora warto walczyc. To bzdura. Demokracja to tylko sposob kolegialnego podejmowania decyzji, wcale nie lepszy od innych sposobow decydowania.

> Przypomnij nam gdzie mieszkasz i daj znac kiedy z tej zgnilej obrzydliwej EU sie wyniesiesz i gdzie???

Napisalem: byloby fajnie przeniesc sie do Polski, ale byc moze nie bede musial ruszac sie z miejsca. Islamici wygraja, jak w "Uleglosci" Houellebecq'a.
                Bo widzisz, tak wracajac do tego hipokryty, to ja wiekszosc zycia spedzilem w moim nowym kraju. Gdzie, myslisz jestem "u siebie", zwlaszcza teraz, gdy KODziarze i inni probuja demolowac kraj?
                • do.ki Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 14:20
                  > probuja demolowac kraj?

oczywiscie chodzi o stary kraj.
                • tdf-888 Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 14:32
                  On (galto) nie myśli. Za niego myśli gazeta
                  • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 15:23
                    Mysliciel sie odezwal :-)
                    Ty to krytycznie analizujesz dzialania obecnej wladzy! WOW!
                • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 15:21
                  do.ki napisał:

> > Teraz za to bedzie? :-)
                  >
                  > A musi byc?

1. Jakie znasz panstwa niedemokratyczne na swiecie?
                  2. Dlaczego w jednym z nich nie mieszkasz?
                  3. Zamien slowa w czyny - twoje dzieci juz pewnie nie moga sie doczekac wyjazdu z tej zgnielej EU.

> Demokracja to tylko sposob kolegialnego podejmowania decyzji, wc
                  > ale nie lepszy od innych sposobow decydowania.

No ameryki nie odkrywasz. Ja wiem czym jest i jak dziala, ale dla dobrobytu i spokoju ogolu jednak w wiekszosci panstw sprawdza sie lepiej niz inne formy wladzy.
                  Inaczej.. jakby wiekszosc ludzi na swiecie ucieka z panstw biednych i niedemokratycznych do demokratycznych i bogatych...

Moze wiec i miedzy poziomem zycia obywateli a demokrajca jakas korelacja jest?

Na szczescie w demokrcji nikt na sile cie nie trzyma (w przeciwienstwie do panst niedemokratycznych) i mozesz wyjechac.
                  Ale ty ograniczasz sie do posiadania opinnii ale z wygodneo zycia i zdobyczy demokracji jakos nie rezygnujesz...

Do Polski jakos tez nie wracasz...

> > Przypomnij nam gdzie mieszkasz i daj znac kiedy z tej zgnilej obrzydliwej
                  > EU sie wyniesiesz i gdzie???
                  >
                  > Napisalem: byloby fajnie przeniesc sie do Polski,

Czekamy w napięciu!

> ale byc moze nie bede musial
                  > ruszac sie z miejsca. Islamici wygraja, jak w "Uleglosci" Houellebecq'a.

Czyli nie wracasz...tylko duzo gadac potrafisz... bo jesli nawet twoja wizja sie zisci to nie jest kwestia najblizszych kilku lat...

> Bo widzisz, tak wracajac do tego hipokryty, to ja wiekszosc zycia spedzilem w m
                  > oim nowym kraju.

A w ktorym roku wyjechales?
                  Iczemu na zgnily, demokratyczny zachod???

> Gdzie, myslisz jestem "u siebie", zwlaszcza teraz, gdy KODziar
                  > ze i inni probuja demolowac kraj?

Bez komentarza...
                • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 15:23
                  Awlasciwie z komentarzem

do.ki napisał:

> Gdzie, myslisz jestem "u siebie", zwlaszcza teraz, gdy KODziar
                  > ze i inni probuja demolowac kraj?

No to wracaj, wspierac obalanie demokracji i budowe dyktatury - przeciez bedzie lepiej!!!
                  • do.ki Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 23:13
                    > No to wracaj, wspierac obalanie demokracji i budowe dyktatury - przeciez bedzie lepiej!!!

Ale dlaczego mam się przenosić? Pomijając już kwestię, że niemożliwe jest dla mnie (z racji zawodu chociażby) tak wziąć, spakować się i przenieść do innego kraju. Przejdę na emeryturę, to pogadamy.
                    • galtomone Re: Hipokryta! Przez duze H! 23.07.17, 09:53
                      Jeszcze pytasz?
                      Przeciez dyktatura jest lepsza niz demokracja i to na tym lewackim obrzydliwym zachodzie...
            • jeepwdyzlu Re: Hipokryta! Przez duze H! 21.07.17, 17:10