szymi_mispanda
04.08.17, 12:51
nie moglem sie powstrzymac, czesc z was pewnie czytala
otoz, po ostatniej "wizycie przyjazni" pomaranczowego trumpa w polszy zaczynaja delikatnie splywac pierwsze rozne informacje coz mu sie udalo zalatwic tutaj i co bystrzejsi z tych strzepek informacji sobie zbuduja obraz
otoz pewnie wiecie ze mamy z zatoki meksykanskiej od naszych przyjaciol na zlosc putinowi kupowac gaz? (taki do grzania mieszkan i przemyslu, nie do samochodow)
wczoraj sobie czytam i nowa wiadomosc:
ukraina kupi od usa 700 000 ton wegla do opalania elektrowni - umowa juz podpisana, z opcja na w sumie 2 mln ton w 2017 roku
podobno dlatego ze zly putin zajal zielonymi ludzikami wiekszosc kopalni w donbasie
ciekawe jest to co nie pisza w wiekszosci mediow - Ukraina zaplaci za 1 tone 113 USD
normalnie cena wegla amerykanskiego bez transportu do europy to miedzy 45 a 60 USD za tone
polski wegiel sprawdzilem kosztuje srednio pi razy drzwi 200 PLN za tone
tak wiec ukraina zaplaci amerykancom ponad 2x wiecej za tone niz kosztuje polski wegiel ktory jest tuz obok
a i informacja dla was - gaz do grzania ktory my kupimy od amerkancow bedzie podniesie cene ogrzewania waszych 50 metrowych apartamentow o okolo 40 procent
ja wiem ze wiekszosc rodakow kocha ameryke i nie lubi ruskich wiec ze szczesciem na twarzach zaplaca 40 procent wyzsze rachunki w zimie
...ale ku..., dlaczego my nie mozemy poroszence sprzedac wegla tylko jebane amerykance to juz nie rozumiem
i jeszcze kupimy od nich jakiegos ku... zlomu dla armii za kolejne miliardy nie wiadomo po co skoro rosja nas zalatwi jakby co jednym pie...ieciem czy bedziemy mieli 5, 50 czy 500 helikopterow/arma/rakiet czy czegos tam (za wyjatkiem jakbysmy mieli bombe atomowa ale chyba lepiej nie bo malpie brzytwy lepiej nie dawac)
ale z tym weglem to juz jest taka bezczelnosc ze jestem w szoku a frajernia z europy wschodniej powinna sie ze wstydu zapasc pod ziemie
a do amerykanow: gu dzob mister president! mejk many end fak dols stupid biczes i de rir!