Dodaj do ulubionych

bmw premium?

24.11.17, 10:50
To pozycjonowanie to jakiś żart jeśli spojrzeć na to kto tymi autami jeździ czyli de facto kogo na nie stać w naszym biednym poniekąd kraju i nie najdroższe koszty serwisu.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 11:28
      "Nie" z przymiotnikami łącznie.

Dlaczego drogi serwis ma być wyznacznikiem marki "premium"?
      Jeśli tak by było, to Toyota i Mitsubishi, a przede wszystkim Volkswagen od dawna są premium, podczas gdy BMW to klasa średnia najwyżej.

Myślę, że niedrogi serwis (i 5 lat darmowych napraw dla nowych samochodów) to dodatkowa zaleta posiadania BMW, a o tym, czy marka jest "premium" czy nie, decyduje - na całe szczęście - nie rynek Kaczego Bantustanu, a rynki światowe.
      • tdf-888 Re: bmw premium? 24.11.17, 12:35
        Nie z przymiotnikami owszem ale nie z naj...
        Doucz sie jak chcesz kogoś poprawiać bo wychodzi co najmniej paradnie 😊
        • qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 14:08
          Nie w wypadku przymiotników zwyczajowo pisanych razem z partykułą "nie", ale rzeczywiści "najlepszy" do nich nie należy (w przeciwieństwie do "najbezpieczniejszy"). Masz rację :)
          • carnivore69 Re: bmw premium? 24.11.17, 14:22
            Ale wtedy będzie "najniebezpieczniejszy" (= najbardziej niebezpieczny), a to już inna para kaloszy ;-)

("Nie najbezpieczniejszy" (= nie najbardziej bezpieczny) to już - moim zdaniem - osobno.)

Pzdr.
          • tdf-888 Re: bmw premium? 24.11.17, 15:18
            Nie musisz mi przedstawiać zasad pisowni bo znam je doskonale a to ze nie stawiam przecinkow i nie pisze z wielkiej litery (chyba że słownik ze mnie poprawi - to przecież nie będę dla idei się wracał) to taki element mojej fantazji :-)
            • jestklawo Re: bmw premium? 27.11.17, 14:57
              tdf-888 napisał:

> Nie musisz mi przedstawiać zasad pisowni bo znam je doskonale

;) przypuszczam, że wątpię:

> nie pisze z wielkiej litery

gdybyś znał, pisałbyś wielką literą

• galtomone Re: bmw premium? 24.11.17, 14:00
        520 zł/h to niedrogo... troche ci zazdrosze, tez chcialbym tak uwazac
        • qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 14:19
          520 zł/h gdzie?
          U mnie jest 300, z tym, że nie ma konieczności korzystania z ASO przecież.
          Nie wiem czy to drogo - ASO biorą u mnie na wsi od 160-180 do 500 złotych za godzinę. 300 to tak po środku.
          Audi jest droższe, Mietek też.
          • gzesiolek Re: bmw premium? 24.11.17, 16:27
            A wrzuciłeś Mitsu jako najdroższy serwis, a tam ledwo 200PLN za h...

• qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 17:03
              gzesiolek napisał:

> A wrzuciłeś Mitsu jako najdroższy serwis, a tam ledwo 200PLN za h...

Zapominasz jeszcze o cenie i dostępności części.
              Co z tego, że Audi u mnie na wsi liczy 200 za godzinę, a BMW 300, jak tylne miechy zawieszenia kosztują do Q7 ponad 7 tysięcy a do BMW 2.500 w ASO?
              Wymiana to godzina. W BMW rachunek opiewać będzie na 2.800, za identyczną robotę w Audi - na 8.000.

Do BMW da się też kupić zamienniki OEM a nawet (tak jak mi się udało w wypadku tych miechów - OE). Miechy do Audi są albo z ASO, albo chińszczyzna udająca OEQ.
              • gzesiolek Re: bmw premium? 27.11.17, 10:01
                Ale do Mitsu też są zamienniki... choć rzeczywiście aut z ichniejszymi dieslami raczej bym nie kupował... bo to taka nisza, a ceny części w ASO nawet po rabacie przerażają...
                Ale za to codzienne eksploatacja jest mega tania... nic się nie psuje... tzn. mówię na przykładzie Lancera którym jeździłem najpierw ja, a teraz teściowie... 9lat rocznikowo, 8,5 jazdy... olej, filtry, inne płyny i jazda... 160k km najechane i auto mechanicznie 100% sprawne... A w razie czego i zawieszenie i np. łańcuch rozrządu z całym osprzętem ma zamienniki (lepiej po 200k wymienić)...
          • galtomone Re: bmw premium? 24.11.17, 16:31
            qqbek napisał:

> 520 zł/h gdzie?

W katowicach.

> U mnie jest 300, z tym, że nie ma konieczności korzystania z ASO przecież.

Ale pisaliscie wyzej o serwisie -zakladam, ze jednak majac nowe BMW nie jedziesz do Pana Zenka. Tym bardziej, ze poza wymiana plynu do wycieraczek to on juz bez komutera i org. oprogramowania serwisowego pewnie nawet wkladu do zapachu nie wymieni...

> Nie wiem czy to drogo - ASO biorą u mnie na wsi od 160-180 do 500 złotych za go
            > dzinę. 300 to tak po środku.

Nadal trudno mi uznac ze 300 zl/h to tanio... Ale tak to juz w zyciu jest.
            Gorzej, ze sa straszne dysproporcje w tym ile kasuje za 1h aso, jakie ma z tego koszty ile dostaje na reke mechanik ile zostaje dla firmy jako zysk.
            • tdf-888 Re: bmw premium? 24.11.17, 16:49
              Ustalono juz na tym forum ze nowy samochód wychodzi taniej niż używany po okresie gwarancji. Teraz spójrzcie kto jeździ starymi beemkami? Klasa robotniczo - chłopska nie wdając się w szczegóły. Taka kaste stac na bmw? To ma byc premium? Nie sądzę.
              weź serwisuj starego Lexusa merca albo bentleya. Nie widziałem byle chlystkow w tych samochodach.
              a beemka? Pod co druga stodola parkuje.
              • qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 17:12
                Bentley to nie półka "premium".
                To samochód luksusowy.

Jak to trudno zrozumieć, to posłużę się przykładem z rynku smartfonów - Sony Xperia XZ1, Samsung Galaxy S8, czy Aj-waj-fon to "premium", czyli takie "BMW", "Audi", czy "Mietek" - produkt wytwarzany masowo, ale z najlepszymi dostępnymi podzespołami, drogi, ale jednocześnie powszechnie dostępny. Bentley w takim zestawieniu to GoldVish Eclipse przykładowo - niekoniecznie "tip-top" pod maską, ale za to ręczne wykonanie, najlepsze, wyselekcjonowane materiały i ograniczona dostępność (bardzo wyspecjalizowana i niegęsta sieć sprzedaży).
              • qqbek A co do "chłystków w Lexusach" 24.11.17, 17:17
                Tu masz przykład typowego kierowcy BMW w Lexusie.

Z resztą jak ktoś młody i ma kiełbie we łbie, to co może sobie kupić, żeby miało te 150 koni i sportowe zawieszenie? Albo BMW, albo cztery zera... reszta będzie dla niego za droga.
                • tdf-888 Re: A co do "chłystków w Lexusach" 24.11.17, 17:51
                  Eeee bieda... chodzi o is 200 na klapie
                  Niegdyś miałem is 300 w kombi (aka sport cross)
                  To było coś 😉
                  Jak wjechałem do garażu siłowni to typ z cieciówki wypisal mi na kartce sóbaru 😁
            • qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 17:05
              galtomone napisał:

> Ale pisaliscie wyzej o serwisie -zakladam, ze jednak majac nowe BMW nie jedzies
              > z do Pana Zenka.

Jak masz nowe BMW to 5 lat serwisu wraz z częściami masz w cenie.

> Nadal trudno mi uznac ze 300 zl/h to tanio...
              300 to płacą ubezpieczyciele przy naprawach. Ewentualnie klienci pojawiający się raz w życiu. Ci z wykupionymi dodatkowymi pakietami serwisowymi i flotowcy płacą grosze.

> Ale tak to juz w zyciu jest.
              > Gorzej, ze sa straszne dysproporcje w tym ile kasuje za 1h aso, jakie ma z tego
              > koszty ile dostaje na reke mechanik ile zostaje dla firmy jako zysk.
              Akurat ze wszystkich ASO tych bardziej popularnych marek to BMW uchodzi za jedyne, gdzie nie trzeba robić łapanek po zawodówkach, żeby ekipę skompletować, bo płacą dobrze.
              • galtomone Re: bmw premium? 24.11.17, 17:11
                qqbek napisał:

> galtomone napisał:
                >
                > > Ale pisaliscie wyzej o serwisie -zakladam, ze jednak majac nowe BMW nie j
                > edzies
                > > z do Pana Zenka.
                >
                > Jak masz nowe BMW to 5 lat serwisu wraz z częściami masz w cenie.

A nie jest to przypadkiem dodatkowa opcja? Innymi slowy w cenie to na pewno jest - ale nie za darmo.

> > Nadal trudno mi uznac ze 300 zl/h to tanio...
                > 300 to płacą ubezpieczyciele przy naprawach. Ewentualnie klienci pojawiający si
                > ę raz w życiu. Ci z wykupionymi dodatkowymi pakietami serwisowymi i flotowcy pł
                > acą grosze.

No nie wiem czy grosze.
                Moi znajomi (a kilku jest z BMW) jakos nie jezdza do ASO tylko specjalistycznego bez autoryzacji...

> Akurat ze wszystkich ASO tych bardziej popularnych marek to BMW uchodzi za jedy
                > ne, gdzie nie trzeba robić łapanek po zawodówkach, żeby ekipę skompletować, bo
                > płacą dobrze.

Ha... dobra plota. Jakos w Katowicach sie to nie sprawdza.

520 zl za h mam potwierdzone - kolega pracuje w aso.
                To co zarabia za h jest baaaaaaaaaaaardzo dalekie od tej kwoty.
                Ale kawa dla klientow jest gratis ;-)
                • qqbek Re: bmw premium? 24.11.17, 17:32
                  galtomone napisał:

> A nie jest to przypadkiem dodatkowa opcja? Innymi slowy w cenie to na pewno jes
                  > t - ale nie za darmo.

Nie. Nie jest dodatkowo płatna jak kupujesz nowe auto w salonie (limit - 5 lat/100 tysięcy km).
                  Możesz ją także wykupić jak masz auto z innego źródła nie starsze niż dwa lata... albo za dodatkową opłatą wydłużyć nawet do 10 lat dla auta fabrycznie nowego.

Rzecz jasna płacisz za to w cenie auta. Co do tego złudzeń nie ma.

> No nie wiem czy grosze.
                  > Moi znajomi (a kilku jest z BMW) jakos nie jezdza do ASO tylko specjalistyczneg
                  > o bez autoryzacji...

Jak mają auta starsze niż 5 lat to nic dziwnego. To samo, jeśli mają auta młodsze, ale nie objęte usługą (na przykład sprowadzone z Niemiec auto poflotowe).

> Ha... dobra plota. Jakos w Katowicach sie to nie sprawdza.
                  Piszę to, co słyszałem o Lubelskim dealerze.
              • schweppes1 Re: bmw premium? 26.11.17, 03:41
                > Akurat ze wszystkich ASO tych bardziej popularnych marek to BMW uchodzi za jedyne, gdzie nie trzeba robić łapanek > po zawodówkach, żeby ekipę skompletować, bo płacą dobrze.

Taka wypowiedź świadczy tylko o tym, że nie masz pojęcia o tym biznesie. ASO BMW to nie oddziały BMW, tylko franczyzy, czyli prywatne biznesy prywatnych Januszy, którzy sami negocjują wynagrodzenia z pracownikami i BMW nie ma żadnego wpływu na zarobki mechaników ani nawet o nich nie wie. Zależy od regionu, wydajności mechanika, negocjacji i ew. pazerności właściciela. W jednym mieście mechanicy Skody mogą zarabiać znacznie więcej niż w BMW, bo trzeba pamiętać też o tym, że wielu idzie tam "dla prestiżu" i po to żeby sobie pojeździć nowymi BMKami, co automatycznie obniża pensję w negocjacjach.

Taka sytuacja jest w Warszawie, gdzie w Porsche zarabia się mniej niż w VW, i to w obrębie jednego właściciela (!), bo wielu podnieca się tym, że będzie codziennie jeździło na jazdach testowych Porsche i do centrali czy fabryki Porsche na szkolenia, oczywiście służbową Panamerą. Automatycznie stawka w dół, no bo przecież część wynagrodzenia jest "w naturze". To tak jak niektóre firmy dają handlowcom Passaty mając ich zmotywowanych psim kosztem, mogąc im jednocześnie płacić ochłap.

Mało tego, [b]od regionu zależy też stawka rbh, której również BMW nie ustala[b]. Stawka jest dopasowana do lokalnego rynku i BMW ma gó... do gadania w tej sprawie. Jak na Podlasiu czy Podkarpaciu nie zjedziesz z ceny, to pies z kulawą nogą tam nie zawita, a niezależne serwisy będą zacierały ręce i powstawały kolejne. Znajomy ze Skody na szkoleniu miał mapkę, gdzie w biednych rejonach stawki za rbh ledwo przekraczały 100 zł, a w bogatych podchodziły pod 200.

Kolejną sprawą jest to, że identyczna czynność serwisowa w identycznym silniku w Audi jest ~2x droższa niż w Skodzie, bo cyt. ze szkolenia "klient premium ma się czuć premium na każdym kroku, również podczas płacenia faktury". Niektóre elementy wyposażenia dodatkowego przy zamawianiu Audi też są 2x droższe od tych w Skodzie, mimo że są identyczne (można je przełożyć).
                • klemens1 Re: bmw premium? 28.11.17, 13:01
                  schweppes1 napisał:

> Kolejną sprawą jest to, że identyczna czynność serwisowa w identycznym silni
                  > ku w Audi jest ~2x droższa niż w Skodzie
                  , bo cyt. ze szkolenia [b]"klient p
                  > remium ma się czuć premium na każdym kroku, również podczas płacenia faktury"[/
                  > b].

Dziwne, że ludzkość jeszcze jakoś funkcjonuje, skoro ludzie są aż takimi palantami.
                  Ale co się dziwić, skoro za fachowców motoryzacyjnych uznaje się właścicieli aut subiektywnie ładnych i (ważne) mało popularnych.
    • marekggg Re: bmw premium? 24.11.17, 13:55
      koledzy niemcy ktorzy sie znaja na samochodach, mowia ze ranking jest mniej wiecej taki:
      1. Porsche
      2. Mercedes
      3. BMW ale bardzo blisko do Mercedesa
      4. Audi - to kupuja ci ktorych niestac na powyzsze 3 - taki wannabe luksus.
      5. VW
      potem dlugo nic a potem reszta Ford i Opel na poziomie reszty.
      mozna sie spierac czy Porsche tak czy nie, ale oprocz sportowych to robia tez normalne samochody.
      • tdf-888 Re: bmw premium? 24.11.17, 15:05
        A gdzie plasują koledzy Niemcy auta takie jak Bentley aston martin czy Maserati?
        • marekggg Re: bmw premium? 24.11.17, 18:13
          my rozmawialismy o niemieckich markach ktore produkuja masowo samochody.
          • tdf-888 Re: bmw premium? 24.11.17, 18:26
            Wychodzi na to ze premium to tylko Niemcy robią? Ktoś tak ustalił czy się tak przyjęło?
            I w tych niemieckich premium brykach chłopaki spod polskiej remizy zabierają do bagażnika nieprzepisowych pasażerów?
            premium po xòju! 😀
            • marekggg Re: bmw premium? 26.11.17, 03:15
              jaki kraj takie premium - dwudziestoparoletnie.
    • liczbynieklamia Re: bmw premium? 26.11.17, 11:31
      > de facto kogo na nie stać w naszym biednym poniekąd kraju
      Musimy oddzielić dwie kategorie - samochodów premium i samochodów luksusowych. W Europie wyglądało to rzeczywiście tak, że dopóki nie jesteś zdecydowanie bogatszy niż średnia, to na samochód luksusowy nie będzie cię stać w całym cyklu jego życia - nie tylko jako nowego (koszt zakupu) czy zabytkowego (koszt zakupu - i to jeszcze bardziej), ale też wtedy, gdy jest najtańszy, bo nawet jeśli się napniesz i kupisz, to go nie utrzymasz. Samochody marek luksusowych, typu Rolls-Royce, Bentley to były auta dla szlachetnie urodzonych, a nie dla plebejuszy. W Stanach nawet tutaj było inaczej, panował tam kult self-made manów, więc w założeniu ciężko pracującego człowieka sukcesu miało być stać na nowego Cadillaka czy Lincolna. Ale były to samochody jednocześnie luksusowe i praktyczne, w miarę tanie w utrzymaniu, więc po latach mogły spokojnie trafiać do "pospólstwa". Samochody premium zawsze były jednak trochę lepszą wersją samochodów zwykłych i nic dziwnego, że stać na nie było zwykłych ludzi (w bogatszych krajach - nawet jako auta nowe). Sam ten fakt, kogo stać na ten samochód nikomu nic nie ujmuje.

Jest tylko jedna kwestia - tzw. "marki" premium. BMW robi samochody luksusowe (choćby 760Li), robi samochody premium ale nie jest marką luksusową czy premium, bo robi też całą masę samochodów, które premium nie są, bo ani silnikiem, ani wyposażeniem, ani komfortem, ani niczym nie oferują czegoś, co wykraczałoby poza rynkową przeciętność. W BMW 318i trzeba będzie dopłacić nie tylko za skórzaną tapicerkę i fotele z masażem, ale nawet za czujniki parkowania. Gdybyśmy więc uznali BMW za markę premium, to byłaby też nią Skoda, bo taki Superb Laurin&Klement jest zdecydowanie bardziej premium niż to BMW. Tak więc dzisiaj to poszczególne wersje samochodów są premium, a nie całe marki.
      • carnivore69 Re: bmw premium? 27.11.17, 16:54
        > Tak więc dzisiaj to poszczególne wersje samochodów są premium, a nie całe marki.

Nie do końca. Z jakiegoś powodu przyjemniej kupuje się nawet "jedynkę" niż volkswagena, hondę czy innego opla (kawa lepsza, sofa wygodniejsza, obsługa z ciut lepszym podejściem - systemowo, bo (mniej) uprzejmi zdarzają sie i tu, i tu - do rozstającego się z groszem delikwenta).

Pzdr.
        • gzesiolek Re: bmw premium? 28.11.17, 12:30
          Bzdura... To jak Cię traktują w salonie to pochodna samej polityki salonu, podejścia handlowca i tego jak Cię sklasyfikują... Wygoda sofy to często gęsto kwestia tego kiedy dany salon wybudowali/wyremontowali...
          I tak w Krakowie salony BMW w obsłudze klienta jakoś specjalnie do premium wg mnie nie należą...
          • carnivore69 Re: bmw premium? 28.11.17, 13:27
            > Bzdura... To jak Cię traktują w salonie to pochodna samej polityki salonu, podejścia handlowca i tego jak Cię sklasyfikują...

Stawiasz więc śmiałą hipotezę, że centrala nie ma wpływu na tzw. 'experience' klienta i - średnio rzecz biorąc - jest ono identyczne w salonie, powiedzmy, Dacii i MB?

Pzdr.
            • liczbynieklamia Re: bmw premium? 28.11.17, 14:28
              > centrala nie ma wpływu na tzw. 'experience' klienta
              Ma wpływ, ale nie taki, żeby określać z jakiej skóry jest sofa, z jakich ziaren kawa i jakiego projektanta garnitur ma mieć na sobie sprzedawca.

> średnio rzecz biorąc - jest ono identyczne w salonie, powiedzmy, Dacii i MB?
              Średnio nie, zwłaszcza że przeszliśmy do Dacii, która jest marką "antypremium", ale sporo jest miast w Polsce, gdzie salony Mercedesa czy BMW będą wyglądały gorzej niż salony Skody, Opla czy Hyundaia. Obsługa też jest średnio rzecz biorąc dramatyczna niezależnie od marki. Poza tym no jeżeli salony miałyby być nie-premium i premium, to oczekiwałbym różnicy jak pomiędzy Superbem golasem i Superbem L&K, czyli zauważalnej na pierwszy rzut oka, a nie jakichś mało istotnych detalach.
              • carnivore69 Re: bmw premium? 28.11.17, 15:24
                Skoro ma i średnio jest lepiej u MB niż u Dacii, to Twoja 'bzdura' jest nieco na wyrost.

Pewnie, że zdarzają się sytuację odwrotne, niemniej z mojego doświadczenia (w krainie Brexitu przynajmniej) wynika, że systematyczne rożnice występują. Pewnie, że w ogólnym rozrachunku sprowadzają się do mało istotnych detali, ale takowymi różni się też check-in w Sheratonie od tego w Ibisie.

Pzdr.
                • liczbynieklamia Re: bmw premium? 28.11.17, 16:24
                  > Skoro ma i średnio jest lepiej u MB niż u Dacii,
                  Po prostu u Dacii jest gorzej niż innych normalnych salonach. Żeby ratować swoją tezę płynnie zmieniłeś BMW na Mercedesa, a VW, Hondę czy Opla na Dacię.

> ale takowymi różni się też check-in w Sheratonie od tego w Ibisie.
                  Zapewniam cię, że różnice między recepcją Ibisu i Sheratona są widoczne na pierwszy rzut oka. Nie trzeba do tego pić kawy, ani sprawdzać wygody sofy.
                  • carnivore69 Re: bmw premium? 28.11.17, 16:43
                    > Żeby ratować swoją tezę płynnie zmieniłeś BMW na Mercedesa, a VW, Hondę czy Opla na Dacię.

OK. Z mojego doświadczenia wynika, że w BMW jest lepiej niż u VW/Forda/Hondy. Pasuje? (Na marginesie użycie MB i Dacii jest wystarczające do obalenia tezy Twojej, że wszystko zależy od konkretnego dilera.)

> Zapewniam cię, że różnice między recepcją Ibisu i Sheratona są widoczne na pierwszy rzut oka.

Podobnie jak miedzy salonami różnych marek. (OK, niech Ci będzie, że te ostatnie są mniejsze niż w przypadku w/w konkretnych hoteli.)

Pzdr.
                    • gzesiolek Re: bmw premium? 29.11.17, 09:48
                      Po pierwsze to była moja teza...
                      Po drugie podtrzymuje ją... tzn. mimo, że na aucie premium jest większa marża i ta sama kwota z mniejszej ilości klientów to i tak, zbyt często w salonie budżetowym człowiek jest traktowany lepiej niż w salonie premium... tak żeby móc stanowczo powiedzieć, ze to norma...
                      Centrala w Polsce wyznacza minima dot. standardów, ale nie wyznacza maksimów...
                      Poza tym sprzedaż w Polsce ma taką specyfikę, że 99% aut powyżej 100 PLN brutto sprzedaje się dla firm... w związku z tym te salony które są nastawione na sprzedaż flotową b. często/gęsto zlewają klienta który przychodzi kupić 1 auto... choćby miało kosztować 250k PLN... i to niezależnie czy są to salony premium (zwłaszcza Audi), czy popularne (zwłaszcza Skoda - mówię o doświadczeniach krakowskich) to często jesteś traktowany jako przeskadzacz w dobijaniu dealu na kilka/kilkanaście samochodów... Tak byłem traktowany przy kupnie auta i to m.in. też zdecydowało o tym, że nie miałem ochoty czekać na nowego Superba nieco ponad 2 lata temu...
                      Zresztą to samo mówił kumpel, który zmienił dealera BMW, bo jak przyszedł sam z pytaniem o auto za ok.200-250k PLN to nikt nie miał czasu, dopóty nie zostawił wizytówki i nie powiedział, że chodzi o 3 x X3 w dobrej wersji dla 3 wspólników w firmie... nagle znalazł się czas, kawka, wizytówka, propozycja wypożyczenia auta... a wcześniej nikt nie chciał go nawet na 0,5h jazdę wziąć...
                      W drugim salonie handlowiec od razu się nim zajął, wypytał o potrzeby, kawka itd itp. była od razu... i Ci zarobili...

Dlatego "bzdurą" określiłem generalne określenie, że jest premium bo inaczej Cię traktują jako klienta... Po prostu uśredniając wszystkie salony może i wyjdzie, że minimalnie lepiej... ale nie aż tak jakby uzasadniała marża...
                      Ale może to kwestia Polski, gdzie salony premium też większość sprzedaży mają na autach dla firm do 300k PLN... a w UK pewnie mają większą sprzedaż po pierwsze dla osób prywatnych,a po drugie aut które premium są nie tylko z marki, gdzie 50k funtów jest ceną dolną a nie górną...
              • schweppes1 Re: bmw premium? 28.11.17, 18:15
                Salony są projektowane, budowane i wyposażane wg wytycznych marki. Salon BMW jest droższy w budowie na m2 niż salon Dacii, stąd różnice z komforcie przebywania tam. Na cenę rbh też to wpływa.
                • tbernard Re: bmw premium? 28.11.17, 19:05
                  A jeździliście ostatnio Dacią?
                  • carnivore69 Re: bmw premium? 28.11.17, 20:03
                    Ostatni raz w 1993, jeśli ma to jakieś znaczenie.

Pzdr.
                  • schweppes1 Re: bmw premium? 28.11.17, 21:47
                    Tak, jeździłem. Owszem, Renault przeniosło tę markę z trzeciego do drugiego świata, ale nadal odstaje to jakościowo od normalnych samochodów.
                    • tbernard Re: bmw premium? 29.11.17, 12:33
                      Ja nie jeździłem wcale, ale wizualnie taki Duster sprawia całkiem pozytywne wrażenie. Zdaję sobie sprawę, że wrażenia wizualne z zewnątrz a wrażenia z jazdy mogą być kompletnie nieprzystawalne i dlatego z ciekawości zapytałem.
                    • nazimno Re: bmw premium? 29.11.17, 13:04
                      A powiedz - kto ma takie dylematy, jesli np. zyje na typowym polskim zadupiu
                      i musi zima wszedzie dojechac, nie wydajac majatku na przyrzad do przemieszczania sie.
    • przyjemny_gosc Re: bmw premium? 03.12.17, 11:54
      Czy auto jest premium czy nie?
      A czy Volvo jest premium? Ciężko odmówić najnowszemu Volvo XC90, że nie jest premium, a V40?

Gdy kiedyś zastanawiałem się nad zakupem auta w kwocie do 20 tys zł porównywałem konstrukcyjne bliżniaki Forda Focusa Mk2 FL i Volvo S40 II. Silniki te same, płyta podłogowa ta sama, większość części bliźniaczych. Na zdjęciach bardziej podobał mi się Focus (do tego bardziej praktyczny hatchback), wsiadam do Focusa i nastąpiło delikatne rozczarowanie, wyprofilowanie siedzeń, ogólna pozycja taka sobie. Myślę: dupy nie urywa, ale mógłby być. Wsiadam do Volvo i w sekundę już wiem, że Focusa nie kupię. Kompletnie inne materiały i spasowanie, inne plastiki, inna pozycja za kierownicą.
      Dodatkowo silniki - tak te same, ale w Focusie mamy dwa rodzaje diesla 1.6, wersja 90KM i wersja 110KM, w Volvo tylko wersja mocniejsza (która i tak wg. mnie jest zbyt słaba).

Bazą dla wszystkiego co premium są marki pospolite typu Opel, Renault, Peugeot, Citroen, Seat, Skoda. Poniżej tego poziomu są marki budżetowe jak Fiat i Dacia, powyżej marki premium. VW nieco ucieka i ma aspiracje do bycia premium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka