trypel
18.12.17, 17:30
Dostałem na weekend do testow pierwszego osobowego mercedesa w moim zyciu.
Nówka sztuka.
Benzyna. 184 KM. Automat, pakiet AMG
z normalnych względów porównuje do aktualnie użytkowanego bmw.
Może sie komuś przyda.
1. osiągi - nie ukrywam że benzynowe 184 KM przyspieszają fajniej od dieslowych 190 KM. W sensie wchodzenia na obroty i szybkosci rekacji na wcisniety gaz. Max nie sprawdziłem ale już na autostradzie jedzie sie lepiej bmw (135/godz i 2000 obr)
2. zuzycie paliwa - zakładajac że moja stopa waży tyle samo w obu autach to na eco mode w miescie w mercedesie wychodzi 9.5-10 a w bmw 6.5. Na sport w mercedesie 11.5-12.5 a w bmw 8. W trasie bmw 5-7 (7 szybka jazda autostradą) a w mercedesie 8-10
3. zasięg - bak w bmw 56-57 l, w mercedesie 41 (co za idiota to wymyslił ale nie dało rady autostradą zrobić na jednym baku trasy Wrocław-Bautzen-Wrocław)
4. komfort - pakiet AMG zasadniczo załatwił sprawe komfortu bo go nie ma poza idealnie równymi autostradami... w bmw na 16tkach jest go wciąż sporo
5. wnętrze - niestety mercedes bije na głowę pod kątem miejsca, jakosci i funkcjonalnosci poza jedną rzeczą - brak jakichkolwiek podstawek na kubek.
6. multimedia - już 2 x przez pomyłke dzwoniłem na jakas infolinie mercedesa bo "samo sie wybrało", w bmw sie nie zdarza :)
podsumowując - jakbym miał do wyboru tego mercedesa i to bmw to wybieram Kię :D