galtomone 26.01.18, 16:43 Googlam ale nie potrafię znaleźć informacji - ile z Thule Atlantis 600 moge max jechać na autostradzie? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 26.01.18, 17:05 przeciez i tak masz blokadę koło 180 z tego co pamiętam :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 26.01.18, 19:11 Owszem, ale tak szybko nie planuje... nie wiem za to czy moge wiecej niz 120 bez ryzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 26.01.18, 19:30 No weź. 120 to na luziku. Na kufrach motocyklowych z reguły jest napisane 120 ( na niektórych 80) i max 5 kg. Zwykle pakuje sie 10-20 kg i zapieprza pod 200. Jeszcze nie słyszałem żeby komuś odpadł Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 26.01.18, 17:30 Po polskiej 140 ;-) ale po niemieckiej to dawałem radę i 190 z podobnym gabarytowo boxem. Z tym, że był to kompakt, w nim osoby 2+2 + bagażnik 350 litrów zapakowany. Ale w boxie były nie narty i buty narciarskie tylko dużo lekkich acz objętościowych rzeczy, ubrania itp. Z tego tez powodu jego obecność była praktycznie nieodczuwalna. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 26.01.18, 20:34 Kompakt, który z 4 osobami i boxem na dachu poszedł 190? Chyba mocno z górki było i huragan w plecy. A poważnie: galto: śmiało, zmieścisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 26.01.18, 21:08 Bądź facet i powiedz nam później. Członkowie łodzi podwodnych też nie wiedzieli do ilu metrów da radę zejść. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 27.01.18, 21:46 tak się zastanawiam, po co box do w miarę dużego suv-a, jeśli się nie bierze jakiegoś ekstra sprzętu, na wyjazd wakacyjny 4-osobowa rodzina spokojnie mieści się z towarem w bagażniku chociaż jak się czyta np. forum cro.pl, to są tam zwolennicy zabierania ze sobą worków kartofli i zgrzewek piwa z biedry, wtedy box jest zrozumiały :D Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 27.01.18, 22:04 Nie wiem jak u ciebie, ale ja mam czasem (3 kobiety w wieku od 12 do dorosłości) spokojnie do 1 metra sześciennego bagażu do spakowania. Same buty na wszystkie okazje to osobna torba wielkości walizki, której niektóre linie lotnicze nie wpuściłyby na pokład. Na wyjazd wakacyjny to w ogóle zapomnij, jak dojdzie wałówka na drogę, to i tira byś załadował. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 27.01.18, 23:35 no nie wiem, mam 2 wyrośniętych chłopaków i jakoś do Chorwacji/Grecji zabieramy się uov-em bez problemu, a też bierzemy lodówkę i trochę prowiantu, którego tam nie kupi wałówa na drogę? po co? są restauracje/zajazdy, na Węgrzech niedrogo, a w Serbii niebo w gębie i niemal za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 27.01.18, 23:44 wtop.ek napisał(a): > no nie wiem, mam 2 wyrośniętych chłopaków "Chłopaków". I wszystko jasne. Ja na tydzień do Niemiec (bez nart) w grudniu ledwo się zapakowałem do bagażnika. Mój bagaż - walizka "kabinówka" i plecak 20l. Reszta - dwie kobity. > i jakoś do Chorwacji/Grecji zabieramy > się uov-em bez problemu, a też bierzemy lodówkę i trochę prowiantu, którego ta > m nie kupi Też wożę piwo i wódkę ze sobą za granicę w lodówce. Ale lodówka to niewielki problem w bagażniku (ustawiam zawsze w rogu, tam gdzie mam gniazdka 12V w bagażniku) :) Ale to "drobne" przy bagażu pań :) Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 16:44 a po co wozić ze sobą piwo i wódkę w lodówce? a panie ile par złotych szpilek biorą ze sobą na promenadę we Władyslawowie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 00:32 wtop.ek napisał(a): > a po co wozić ze sobą piwo i wódkę w lodówce? Bo dobre (nieutrwalane/niewyjaławiane) piwo psuje się w temperaturze pokojowej. Bo wódkę trzeba potem długo schładzać... > a panie ile par złotych szpilek biorą ze sobą na promenadę we Władyslawowie? Nie wiem, do "Władka" nie jeżdżę, awersję do Bałtyku en masse (dosłownie!) mam. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 10:05 No ba, chłopaki zapakują się bez problemu, ale kobiety zawsze biorą ze sobą mnóstwo niepotrzebnego sprzętu. No ale my nie jeździmy po Węgrzech ani Serbii. Restauracje i zajazdy to strata czasu, a i jakość rozmaita. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 27.01.18, 23:09 Np 4 pary nart do środka? 4 pary butów? I cała reszta na tydzień? Do superba by nie weszło nie mówiąc o rxie Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 27.01.18, 23:37 narty do boxa?, raczej na relingi/belki a reszta na tydzień to już kwestia potrzeb, jeśli się w dzień chce nartować, a wieczorem grać w kasynie, to parę garniturów i kiecek się przyda :) Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 10:08 > narty do boxa?, raczej na relingi/belki Sam nie jeżdżę na nartach, ale słyszałem od jeżdżących często, że wożenie nart na relingach/belkach to bardzo kiepski pomysł, gdyż warunki atmosferyczne niszczą narty ekspresowo. Nie ma bólu jak masz jakieś tam zwykłe narty, ale droższego sprzętu im zwyczajnie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 16:44 no widać, że nie jeżdzisz na nartach, skoro uważasz, że przewozi się je na "goło" Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 21:35 > no widać, że nie jeżdzisz na nartach, skoro uważasz, że przewozi się je na "goło" Nie potrzeba jeździć na nartach by widzieć, że przynajmniej przez niektórych są wożone "na goło". Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 07:40 Nawet bym powiedział ze przez większość. Jadąca blisko. Jak ktoś już robi ten 1000 km to z reguły box. Tak to widzę z mojej perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 09:53 Zgoda. Ale z kolei box na SUVie nie jest OK, bo nie miescisz sie na zaden parking (wys max 190-200 cm). Nota bene, dopiero takie wycieczki uswiadomily mi jak Cayenne jest ciasny w srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 10:08 cayenne jest ciasny? myslałem że tuareg i cayenne to ta sama płyta i w srodku tez podobne a dla mnie znowu tuareg to olbrzym w srodku. o wysokosci nie pomyslałem. Faktycznie jak teraz mam jakies 170 w nitro to jak dołoże nawet mały box to już ponad 2 m. ale znowu w bmw innego wyjscia nie ma bo bez boxu i bez nart ciezko sie spakować Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 11:46 Cayenne jest pieknie wykonczony i wygluszony, a to zajmuje miejsce. Nasi przyjaciele (rodzice i dwoje doroslych dzieci) wybrali sie na narty. Czesc ich bagazy jechala z nami, bo nie pomiescily sie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 11:55 ok czyli to samo to nie do końca to samo. Pamietam bagażnik w tuaregu, nie ma szansy zeby dorosły facet sięgnał do jego końca nie włażąc do środka :) ale cayenne mi sie mimo wszystko podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 10:31 narty, buty, kije do boxa - mozna je spokojnie zwiazac i nic nie lata, od tego ma przynajmniej Thule w srodku dosyc dlugie liny do mocowania. co do predkosci - jechalem okolo 150-160 maks. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 08:04 > Ktos wie? Ja wiem, jak zwykle. I jak zwykle odpowiedz jest TO ZALEZY. Myslisz ze jak go zaladujesz lekko to mozesz pojechac szybciej? Jest odwrotnie, jakbys go napelnil olowiem to pewnie nie musialbys go nawet przyczepiac do dachu, sam by sie trzymal:) Tu sie licza dwie rzeczy, sila (opor powietrza) zalezna od predkosci i powierzchni czolowej, i wytrzymalosc mocowania, najwazniejsza. Jezeli mocowanie fabryczne i box fabryczny to obstawialbym 300-400 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 28.01.18, 09:17 Dlatego napisałem ze jesli ma blokadę na 180 to nie musi o tym myslec Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 11:36 Jak nie o tym, to o czymś zawsze myśleć musi. Bezmyślność za kierownicą wskazaną bardzo nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 15:32 Producent gwarantuje max 130km/h przy prawidłowym montażu. Policzone zapewne jak ładowność windy, więc nie masz szans go zerwać z dachu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 16:04 Oprocz sil aerodynamicznych moze zadzialac przypadkiem bezwladnosc na jakims garbie/faldzie jezdni albo na dziurze. A faldy sa , np. na odcinku A18 pare kilometrow za mostem na rzece Bobr w strone granicy. Prawidlowy montaz nie zawsze "gwarantuje". Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Box Atlantis 600 - predkosc max 29.01.18, 17:00 Myślę, że w Thule wiedzą o tym garbie na A18, nie lękaj się. Odpowiedz Link Zgłoś