Dodaj do ulubionych

Diesel to zło !

30.01.18, 20:47
W Europie zachodniej zakazuje się wjazdu Dieslom do centrum miast... a w Polsce? Wycinanie DPF-ów to plaga...ale nie grozi za to żadna kara...

"Światowa Organizacja Zdrowia uznała spaliny oleju napędowego za równie szkodliwe dla zdrowia ludzi, co azbest, arsen czy gaz musztardowy i zakwalifikowała do najwyższej kategorii substancji rakotwórczych. Wedle ekspertów spaliny z silników diesla są bezpośrednią przyczyną nowotworu płuc"

Diesel powoduje raka
Obserwuj wątek
    • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 30.01.18, 20:48
      uprzedzę forumowych mędrków ... interesują mnie tylko rzeczowe argumenty które i ja podałem....nie wsiowe docinki:)
      • samspade Re: Diesel to zło ! 30.01.18, 21:01
        Ale argumenty na co chłopku roztropku?
        Że twój piec i twoicj sąsiadów zatruwa zdecydowanie bardziej powietrze niz diesle? To wszyscy wiemy.
        • kanna13 Re: Diesel to zło ! 30.01.18, 21:06
          Nawet 3-4 razy bardziej bo spaliny samochodowe (i to łącznie diesel i benzyna) to jakieś 25% ogółu zanieczyszczeń w powietrzu.
        • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 09:18
          samspade napisał:

> Ale argumenty na co chłopku roztropku?
          > Że twój piec i twoicj sąsiadów zatruwa zdecydowanie bardziej powietrze niz dies
          > le? To wszyscy wiemy.

argumenty na to że w PL nie prowadzi się żadnych działań przeciwko trującym Dieslom...a przeciwko paleniu w piecach owszem - patrole straży miejskiej sprawdzają czy nie pali się śmieciami...wprowadzają dopłaty do wymiany pieców na piece lepszej klasy...w mediach uświadamiają - mówi się sporo o smogu ...a Diesle? Nie robi się nic... Nikt nie sprawdza na przeglądzie czy w ogóle auto ma filtr DPF, a jesli nie ma to brak kar za wycinanie DPF-a....na przeglądzie nie sprawdzają analizy spalin....z piecami się walczy a z Dieslami nie...mogą wjeżdżać do centrum polskich miast....a na zachodzie nie....widzisz już różnice?
          • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 09:20
            a chłopczyka roztropka szukaj u siebie na podwórku....jesli świadomość ekologiczna jest u nas tak płytka jak kultura osobista to czemu się dziwić :) ?
            • samspade Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 09:38
              misiaczek1281 napisała:

>jesli świadomość ekologiczna jest u nas tak płytka jak kultura osobista to czemu się dziwić :) ?

Piszesz o kulturze osobistej?
              Pozwól że zacytuję twoje wypociny :"nie to co lewackie świnie
              Tak więc w twoim przypadku sprawdza się twoje zdanie. Jesteś chamem i zanieczyszczasz środowisko. Powiem mocniej jesteś chamem i trujesz ludzi.
              • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 13:09
                chętnie bym zacytował wasze rzyzgociny ale właśnie jem kanapkę i nie chcę psuć sobie apetytu:) jak ktoś jest ekologicznym ignorantem to mówi że Diesle nie trują lub nie stanowią problemu...niestety...Diesli są miliony...wiele więcej niż pieców...po drugie piec truje tylko 4 miesiące w roku a Diesel 12 miesięcy w roku...ale nie ma problemu...gdyby zrobić badania t by wyszło że 80% badanych nie widzi też problemu w piecach albo widzi ale myśli że to inni trują on nie:) Diesle w ogóle nie trują...emitują eliksiry młodości...a misiaczek zaśmieca forum głupotami nieprawdziwymi heehe:) żal.pl
                • dgr Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 13:32
                  Cyt: "po drugie piec truje tylko 4 miesiące w roku" to przez pozostałą część roku myjesz się w zimnej wodzie, czy po prostu porastasz brudem ? Czy też na pozostała część roku zakładasz filtr na komin ?
                  • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 13:58
                    > czy po prostu porastasz brudem

Brud powyżej 1 cm grubości sam odpada.
                    • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 10:09
                      vogon.jeltz napisał:

> > czy po prostu porastasz brudem
                      >
                      > Brud powyżej 1 cm grubości sam odpada.

nie wiedziałem...skąd wiesz? próbowałeś?:)
                      • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 10:28
                        > skąd wiesz?

Obserwuję misiaczki.
                  • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 10:05
                    dgr napisał:

> Cyt: "po drugie piec truje tylko 4 miesiące w roku" to przez pozostałą część ro
                    > ku myjesz się w zimnej wodzie, czy po prostu porastasz brudem ? Czy też na pozo
                    > stała część roku zakładasz filtr na komin ?

wybaczam ci tą złośliwość że się nie myję...wodę w kranie ogrzewam prądem...mam bojler elektryczny...
                    • dgr Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 14:21
                      Swoje wybaczanie, wiesz gdzie możesz sobie wsadzić ? Gdybyś nie był tak zakłamany jak jesteś, to mogłoby to mieć znaczenia. Ale w 'ustach' kogoś tak zakłamanego i z brakiem szacunku dla innych, jest to pusty frazes. Jak dla mnie masz za dużo pogardy dla innych ludzi.
                      A tak z ciekawości, w Polsce prąd gdzie jest produkowany ? Czy czasami nie w elektrowniach, gdzie źródłem ciepła jest węgiel. Zarówno kamienny, jak i brunatny, który podczas spalania wydziela bardzo dużo zanieczyszczeń ?
                      • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 02.02.18, 14:17
                        dgr napisał:

> Swoje wybaczanie, wiesz gdzie możesz sobie wsadzić ? Gdybyś nie był tak zakłama
                        > ny jak jesteś, to mogłoby to mieć znaczenia. Ale w 'ustach' kogoś tak zakłamane
                        > go i z brakiem szacunku dla innych, jest to pusty frazes. Jak dla mnie masz za
                        > dużo pogardy dla innych ludzi.
                        > A tak z ciekawości, w Polsce prąd gdzie jest produkowany ? Czy czasami nie w el
                        > ektrowniach, gdzie źródłem ciepła jest węgiel. Zarówno kamienny, jak i brunatny
                        > , który podczas spalania wydziela bardzo dużo zanieczyszczeń ?

to ty pierwszy zasugerowałeś chamsko że się nie myję i jestem brudasem....do takich chamskich osobników mam ocean pogardy bo na nic innego nie zasługują :)
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 15:55
                      Te, to czemu prądem nie grzejesz C.O.? Daj dobry przykład.
                • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 13:57
                  > jak ktoś jest ekologicznym ignorantem to mówi że Diesle nie trują

Jak znajdziesz tu na forum kogoś, kto tak twierdzi, to przysięgam solennie, że nigdy więcej nie nazwę ci chamem. I to pomimo, że właśnie dałeś kolejny popis chamstwa wklejając znów te same bzdury, choć już wielokrotnie policzono ci i oszacowano, co per saldo truje bardziej.
                  • nazimno Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 14:16
                    Zebyscie sobie do gardel nie skakali:

powietrze.malopolska.pl/baza-wiedzy/wplyw-poszczegolnych-zrodel-na-jakosc-powietrza-w-polsce/

Istnieje masa publikacji na temat zanieczyszczen.
                    Ktos potrzebuje - moze sobie poszukac.
                  • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 10:15
                    vogon.jeltz napisał:

> > jak ktoś jest ekologicznym ignorantem to mówi że Diesle nie trują
                    >
                    > Jak znajdziesz tu na forum kogoś, kto tak twierdzi, to przysięgam solennie, że
                    > nigdy więcej nie nazwę ci chamem. I to pomimo, że właśnie dałeś kolejny popis c
                    > hamstwa wklejając znów te same bzdury, choć już wielokrotnie policzono ci i osz
                    > acowano, co per saldo truje bardziej.

To że coś truje mniej nie oznacza że nie należy z tym walczyć a nie walczy się z Dieslami ...zło trzeba nazwać złem a trujące g*ó*w*n*o g*ó*w^nem nawet jeśli jest małym g^ó_wienkiem i jest zawiniente w sreberko to nadal jest kupą kumasz? :) a z Dieslami się nie walczy....z wycinaniem DPF-a - za to nie ma kar i nikt tego nie sprawdza na przeglądzie i podbija pieczątkę - nieważne nie ma filtra i że truje - pyk pieczątka że sprawny (sprawnie truje):)
                    • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 10:28
                      > To że coś truje mniej

Wyrzygałeś wcześniej coś takiego, cytuję: "jak ktoś jest ekologicznym ignorantem to mówi że Diesle NIE TRUJĄ". Znajdź kogoś, kto tu na forum tak twierdzi, albo odszczekaj i skończ zaśmiecać forum swoim rzygowinami, chamie.
                • samspade Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 14:34
                  misiaczek1281 napisała:

>chętnie bym zacytował wasze rzyzgociny

Kolejny pokaz kultury osobistej misiaczka. Brawo ty.

>jak ktoś jest ekologicznym ignorantem to mówi że Diesle nie
                  > trują l

Kto tak twierdzi? Konkretnie.

>.po drugie piec truje tylko 4 miesiące w roku a Diesel 12 miesięcy

Nie zmienia to faktu że ty przez te 4 miesiące trujesz na zdecydowanie większą skalę niż groamda diesli.

> Diesle w ogóle nie trują...emitują eliksiry młodości...a misiaczek zaśmieca fo
                  > rum głupotami nieprawdziwymi heehe:) żal.pl

Zaśmiecanie forum to nic w porówniu z tym że podtruwasz ludzi. Że jesteś współodpowiedzialny za choroby.
            • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 10:11
              > jest u nas tak płytka jak kultura osobista

Dobrze, że pomału zdajesz sobie sprawę, że jesteś chamem. To pierwszy krok, by przestać nim być.
          • samspade Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 09:36
            Z dieslami robi się niewiele z jednej przyczyny. To nie one sa u nas problemem.
            Problemem są piece opalane byle czym. Problemem są piece takich typów jak ty. Tacy jak ty nas trują.
            Choćbyś nie wiem ile pisał o dieslach nie zmieni to faktu że jesteś trucicielem o wiele większym niż diesle.
      • kamillwawa Re: Diesel to zło ! 30.01.18, 21:56
        Gość rozumuje na prostej-prostackiej zasadzie, gdy ja coś mam to jest najlepsze jedynie słuszne rozwiązanie: mam polo, wszyscy powinni jeździć polo, mam LPG, wszyscy powinni mieć LPG, na wczasy jeżdżę nad pobliskie jezioro, wszyscy powinni jeździć nad jezioro, kto rusza do np. Grecji ten głupiec i pętak. Tego typu zachowania są od dawna rozpozanane w psychiatrii, społecznie piętnowane i obśmiewane, chociażby znane od lat "ja to proszę pana mam bardzo dobre połączenie".
        • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 03.02.18, 17:19
          kamillwawa napisał:

> Gość rozumuje na prostej-prostackiej zasadzie, gdy ja coś mam to jest najlepsze
          > jedynie słuszne rozwiązanie: mam polo, wszyscy powinni jeździć polo, mam LPG,
          > wszyscy powinni mieć LPG, na wczasy jeżdżę nad pobliskie jezioro, wszyscy powi
          > nni jeździć nad jezioro, kto rusza do np. Grecji ten głupiec i pętak. Tego typu
          > zachowania są od dawna rozpozanane w psychiatrii, społecznie piętnowane i obśm
          > iewane, chociażby znane od lat "ja to proszę pana mam bardzo dobre połączenie".
          >
          nieprwda...wcale nie twierdzę że wszyscy powinni jeździć polo i na LPG...twierdzę tylko że jeśli ktoś ma już Diesla to nie powinien wycinać filtra cząstek stałych DPF i truć ludzi...to powinno być zakazane i na przeglądzie powinni sprawdzać czy Diesel ma filtr i robić analizę spalin czy spełnia normy jakości spalin... a tego w Polsce nie ma....rozumiesz? A Ty potrafisz napisać coś na temat czy tylko obrażać? bo obawiam się że obrażanie od chorych psychicznie to sposób na dowartościowywanie się i to nie jest zdrowe psychicznie :)
    • nazimno Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 16:31
      Na marginesie tej calej afery spalinowej...

www.wprost.pl/swiat/10101187/volkswagen-przeprowadzal-testy-na-malpach-i-ludziach-jest-mi-przykro-ze-posluzono-sie-tak-drastycznymi-metodami.html

www.zeit.de/mobilitaet/2018-01/diesel-vw-affen-abgas-tierversuch

www.n-tv.de/wirtschaft/Fuer-Profit-ist-VW-jedes-Mittel-recht-article20258793.html
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 17:24
      Misiaczek, czy to nie ty kilka lat temu ciagnaleś tu taki wątek o rzucaniu kulkami od traktorowych łożysk w niesfornych kierowców?
    • przyjemny_gosc Re: Diesel to zło ! 31.01.18, 21:26
      Problem diesli jest złożony. UE nakłada coraz wyższe normy emisji spalin i dobrze, bo gdyby nie ekologia, to europejskie miasta przypominałyby azjatyckie molochy. U nas jest zielona polityka, dzięki temu w miastach rośnie trochę drzew, są parki, a problem smogu jest wreszcie dostrzegany. W Chinach chodzą w maseczkach.

Wszelkie filtry DPF to odpowiedź koncernów samochodowych na wprowadzanie eko-przepisów. Nie jest to ani zdrowe dla motoryzacji, ani nie wynika z ewolucji samochodów. Jest odgórnie narzucone, dlatego jest z tym tyle problemów.

Przepisy zaostrzają się coraz bardziej i zachowanie koncernów jest jak panika dziecka. Zmniejszają pojemność silników, co znowu nie jest dobre dla motoryzacji. Nagle okazuje się, że ani filtry DPF, ani zmniejszanie silników za kilka lat nie wystarczy. W technologii diesli dochodzimy do ściany. Nie bardzo jest pomysł, co można byłoby zrobić lepiej. Skoro tak, to od tej technologii się odchodzi, na razie na rzecz silników benzynowych. Tutaj dopiero wchodzą filtry DPF. Na horyzoncie są już hybrydy i napędy elektryczne.

Koncerny Polską się nie będą przejmowały, bo u nas stosunkowo niewiele zarabiają. Dla VW liczy się pierwszy klient, a nie Janusz, co odkupuje 10-letnie Passeratti.

Co do smogu. To przede wszystkim winne są piece. Smog występuje w sezonie grzewczym, jakoś nie słyszy się o nim w lipcu... .
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 08:55
        UE nakłada coraz wyższe normy w oderwaniu od rzeczywistości, kiedyś tam koncerny wylobbowaly sobie jakąś tabelkę i teraz trzeba się jej trzymać. Zamiast realnie zająć się istniejącymi autami i ich emisją (np. nikomu nie przeszkadza że czlapiemy w korkach bezsensownie emitujac). I tak największym priorytetem jest na końcu rosnąca sprzedaż aut.
        • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 09:15
          > Zamiast realnie zająć się istniejącymi autami i ich emisją [...]
          > I tak największym priorytetem jest na końcu rosnąca sprzedaż aut.

Czyli UE jest jednocześnie za bardzo lewacka, bo ustala coraz wyższe normy (ograniczając tzw. "wolność") i nie dość lewacka, bo robi to w celu zrobienia dobrze kapitalistycznym koncernom produkującym auta? Typowa prawacka brednia i non sequitur.

A zajmują się oczywiście realnie np. promując i, póki co, dotując transport elektryczny. Z dnia na dzień się przecież wszystkich nie przestawi.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 09:27
            Twoje "czyli", nie moje.
            • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 09:40
              > Twoje "czyli", nie moje.

Twoje, twoje. Ja tylko ubrałem esencję twojego wywodu w modny przymiotnik.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 15:47
                Tak, to takie proste Jasiu.
          • przyjemny_gosc Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 22:03
            Co to ma do lewackości?
            UE wprowadza przepisy ekologiczne, żebyś nie zdechł od smogu. Może trudno w to uwierzyć, ale urzędnicy w Brukseli to nie żadne cyborgi, ale ludzie tacy jak i Ty. Mają dzieci i nie chcą, aby żyły jak ludzie w Azji.
            Nakładają więc limity, a koncerny samochodowe muszą te limity spełniać. Problem jest, że próbują prawo obchodzić, albo wprowadzać rozwiązania, które nie były testowane i są wadliwe (DPF).

Generalnie jednak po ucieczce koncernów samochodowych w filtry DPF i AdBlue wreszcie zrozumieli, że diesel nie jest chyba najszczęśliwszym rozwiązaniem dla samochodów osobowych. Rozwija się więc technologia turbobenzyniaków i doładowań elektrycznych.
            Najlepsze dla nas byłyby samochody w pełni elektryczne. To o oczywiście niesie za sobą kolejne zagrożenia, bo co prawda auto nie emituje spalin, ale wyprodukowanie baterii i jej recykling jest szkodliwy dla środowiska. To prawdopodobnie na razie zostanie rozwiązane produkcją a Azji, dopiero później Europejczycy zaczną się zastanawiać, że nie chcą truć innych rejonów świata.
            Obecnie jedynym hamulcowym rozwoju elektryków są baterie. Stworzyć baterie na której zasięg będzie tysiąc km i będzie się ładowała w 10 minut i nikt nawet się za benzyniakami nie obejrzy.
            • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 22:29
              > Co to ma do lewackości?

Poproś kogoś inteligentnego, kto posiadł obcą ci umiejętność czytania ze zrozumieniem, żeby wytłumaczył ci mój post i przy okazji znaczenie słowa "sarkazm".
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 22:49
              Tak, jasne, elektryki to przyszłość. Jedź na bliski wschód albo do Rosji i wywieś taki transparent.
    • forumrz Re: Diesel to zło ! 01.02.18, 23:47
      w takim razie polecam zajrzeć na forum silników diesla tdiforum.pl/
      tutaj można powylewać żale
    • pepe098 Re: Diesel to zło ! 27.04.18, 16:01
      Przy gazie ważna jest instalacja więc powinno się ją zakładać w wyspecjalizowanych warsztatach. Zepsuć potrafi każdy a naprawa może być kosztowna. Tutaj podaję listę firm, które są w tym najlepsze i instalują Lpg polskiej firmy optimagas https://optimagas.com/znajdz-najblizszy-warsztat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka