Dodaj do ulubionych

OT: Zmiana Czasu

07.09.18, 21:18
Widze ze w Polska i EU nie bedzie zmiany czasu na zimowy?
Ale cos mi tu nie pasuje,
www.radiozet.pl/Co-gdzie-kiedy-jak/Czy-bedzie-zmiana-czasu-w-Polsce-2018-na-zimowy-Jest-przelomowe-orzeczenie-KE
Tzn obecnie mamy czas letni czyli "nienormalny" (ten od pazdz do marca jest tzw standard czyli normalny?) i w tym roku w Pazdzierniku czas sie Wam nie zmieni tzn pozostaniecie na letnim?

Bo wydawaloby sie ze jak sie wycofujemy ze zmiany to powinno sie zmienic na "normalny" i tak juz pozostac... bo inaczej zrobi sie balagan w strefach czasu kiedy nienormalnosc stanie sie normalnoscia?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 00:39
      Logicznym jest to, że to czas letni jest tym "sztucznym" przez który napier_alające na zewnątrz o 4:20 w czerwcu ptaki budzą Ciebie swoimi trelami. Tak więc naturalnym jest, że zniesienie zmian czasu dotyczy czasu letniego. To nie sprawa "normalnego" czasu zimowego, a pokrętnego i wprowadzanego na siłę czasu letniego. Sama nazwa po angielsku mówi wszystko - Daylight Saving Time.
      • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 02:10
        Nie zebym sie czepial, ale gdybys zegarka nie popchnal o godzine do przodu w ostatnia niedziele marca, tylko zostawil na czasie o jedna godzine wczesniejszym niz letni, to te ptaki by napierdzielaly w czerwcu juz o 3:20 a nie dopiero o 4:20.

Sprycik moj brat dwa razy do roku spoznial sie do pracy o godzine, tlumaczac to za kazdym razem ze mu sie popieprzylo z przestawieniem zegarka.
        • mykonid Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 10:01
          A w dodatku po 20 byłaby już szarówka
          • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 10:16
            Po 20-tej szarowka w czerwcu czy w grudniu? A jak na polkuli poludniowej? Jakby na to nie patrzyl, to tylko wprowadza sie jeszcze wiekszy balagan niz ten ktorym sama natura nas obdarzyla.
            • mykonid Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 09:01
              W czerwcu. Na południu Polski słońce wcześniej zachodzi niż na północy. W Grecji, po 20 w sierpniu, jest już ciemnawo.
              • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 10:07
                > w Grecji, po 20 w sierpniu, jest już ciemnawo.

I w dodatku slonce spada za horyzont bardziej "pionowo" niz w Polsce. Ale akurat my to wiemy!
        • qqbek Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 23:25
          Oj tam, totam... odpisujesz na coś, co w "przypływie geniuszu" popełniłem w sobotę tuż po północy, zaraz po powrocie z picia :D
          Ja bym się cieszył, że to da się przeczytać... błędy merytoryczne pomijając :D
          • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 00:23
            Prosze zwrocic uwage na czas mojego wpisu:)
      • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 09:05
        qqbek, twoje cierpienia to pikus...a kogo to obchodzi...
        wezmy taka krowe...

www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/11846-tydzien-temu-przestawialismy-zegary-zmiana-czasu-w-hodowli-bydla
        • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 10:38
          > wezmy taka krowe...

Koza juz ci sie znudzila?
          • tbernard Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 10:53
            Kozie mleko podobno zdrowsze.
            • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 11:13
              Konie wykonczyli to chca sie wziac za krowy.
              • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 13:13
                paranoja poalkoholowa
            • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 13:16
              Tak twierdza hodowcy koz.
              Szkodliwosc masla podkreslaja producenci margaryny.
              Waga krazy wokol spraw okolodupnych, bo jeszcze to w jakis sposob ogarnia.
        • engine8 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 17:58
          No a jako to wplywa na seks?
          • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 20:01
            Godzine dluzej mozesz ...c.
    • tbernard Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 11:06
      > Bo wydawaloby sie ze jak sie wycofujemy ze zmiany to powinno sie zmienic na "no
      > rmalny" i tak juz pozostac... bo inaczej zrobi sie balagan w strefach czasu kie
      > dy nienormalnosc stanie sie normalnoscia?

W tym celu powinno się przeszkolić specjalnych urzędników których nazwalibyśmy czasownikami i wysłali do kontroli na granicach stref czasowych. Każdy przekraczający taką granicę byłby zatrzymywany przez czasownika i proszony o wyciągnięcie do sprawdzenia wszystkich zegarków, telefonów, tabletów, laptopów czy maja prawidłową godzinę. Każdy pojazd, który ma na pulpicie zegar też musiał by być skontrolowany. Chodzi o to, aby po przekroczeniu granicy wszystkie zegary pokazywały prawidłową godzinę.
      • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 20:03
        Strefe zmiany czasu przekroczyc z predkoscia c
        i czasowniki moga nam....
        no.
      • bywalec.hoteli Re: OT: Zmiana Czasu 28.10.19, 15:40
        Niezła koncepcja.
    • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 11:13
      Ja bym wolał czas zimowy bo jest bardziej zgodny z tym słonecznym. Ale zdaje sobie sprawę ze to raczej nie przejdzie bo lemingoza będzie skamlec ze chce wieczorem dłużej widno.
      • galtomone Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 20:11
        Jako przedstawiciel lemingozy stwierdzam, że jest mi obojętne który, byle 1.
      • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 22:17
        Tyle ze czas letni oznacza wschod slonca zima w madrycie o 9,30 , takze mysle ze skamlenie januszy ze wschodniej czesci strefy czasu europejskiego nikogo zbytnio nie obchodzi
        • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 23:22
          Na pewno chciałeś napisać to co napisałeś?

Ale wiesz ze czas zimowy oznacza ze wschód słońca będą mieli o godzinę wcześniej? I ja tak bym wolał.

Poza tym chyba nie uważasz ze będzie jednakowa godzina w całej Europie? Bo napisałeś coś o strefie czasu europejskiego.

Jezeli komuś szkoda widnego dnia to tez można by zrobić tak żeby móc korzystać z niego dłużej. Po prostu ustawić godziny pracy urzędów firm i zmiany o godzinę wcześniej. Zamiast zaczynać prace o ósmej zaczynaliby o siódmej
          • engine8 Re: OT: Zmiana Czasu 08.09.18, 23:44
            Ja zawsze mowilem ze to o wile lepsze rozwiazanie poniewaz polowa zmieni a polowa nie zmieni wiec rozladuje sie ruch na ulicach...
            • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 10:11
              "Zamiast zaczynać prace o ósmej zaczynaliby o siódmej"

To jest cytat z poprzedniego wpisu, ale odpowiadam Tobie bo napisales ze to dobre rozwiazanie, w dodatku dlatego ze polowa nie zmieni a polowa zmieni. Wychodzi mi ze sa trzy polowy. Ci co by chcieli zostawic jak jest bo im to odpowiada (start o osmej), ci co by woleli zamiast osmej zaczynac o dziewiatej (moj rodzaj), no i takie tam kretyny co juz by woleli zaczynac sie meczyc od siodmej.

Poniewaz zmiana czasu letni/zimowy nie ma najmniejszego sensu w regionach podzwrotnikowych bo dzien i noc sa zawsze mniej wiecej tak samo dlugie, i w rejonach podbiegunowych gdzie jedna godzina nie robi roznicy w czterotygodniowym dniu, to po jaka cholere jeszcze mieszac? Tymbardziej ze w samym USA nie wszystkie stany czas zmieniaja, a te co zmieniaja nie robia tego wtedy co Europa! To jest jakis stary zabobonny przezytek!
              Skasowac! Natychmiast!
          • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 10:39
            Wiedzialem ze nie jestes zbyt lotny, innymi slowami kompletny debil ale teraz to nawet mnie wybiles z butow

Na pewno chciałeś napisać to co napisałeś?

No

Ale wiesz ze czas zimowy oznacza ze wschód słońca będą mieli o godzinę wcześniej? I ja tak bym wolał.

A wiesz ze zima jest czas zimowy
            Nic ci sie juz nie wydluzy

Poza tym chyba nie uważasz ze będzie jednakowa godzina w całej Europie

Wez imbecylu idz do biblioteki , pierwszy raz w zyciu ale bedzie ok nic ci sie nie stanie popros o atlas i tu bedzie trudno znajdz strefe czasowa w ktorej znajduje sie europa i jej rozmiarū

To juz ktoras dyskusja o czasie ktora pokazuje ze ludzie nic nie wiedza nic nie rozumieja
            • waga170 Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie" 09.09.18, 10:58
              A ciebie zdradzily dwie litery

"No" w odpowiedzi czy jestes pewien.

Nawet sroki na drzewie widzialy ze popie...la Ci sie zmiana czasu letni/zimowy ze zmiana stref czasu w miare oddalania od Londynu.

Czy ten Jarek nie moze was pisiakow nauczyc troche "intligientniejszych" sposobow na odwracanie kota ogonem?
              • bigzaganiacz Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie" 09.09.18, 11:11
                Waga widze ze ostatnio mocno ci sie pogorszylo
                Strefa srodkowo europejska ciagnie sie od wschodniej sciany Polski do madrytu i troche dalej wyidz se swojej nory pojedz gdzies to sie zdziwisz ze gdxie indziej godzina ta sama a pora dnia inna ,takie cuda
                • waga170 Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 11:18
                  > Strefa srodkowo europejska ciagnie sie od wschodniej sciany Polski do madrytu
                  > i troche dalej wyidz se swojej nory pojedz gdzies to sie zdziwisz ze gdxie indz
                  > iej godzina ta sama a pora dnia inna ,takie cuda

Dla jednego cuda, dla drugiego normalka. Mnie, zeby zobaczyc ze godzina ta sama a pora dnia inna, wystarczy pojechac z Krakowa do Gdanska. Specjalnie dla Ciebie, z Gdanska do Krakowa tez.
                  • bigzaganiacz Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 11:30
                    Ale ty jestes fajny, tyle ze odlegosc od rownika i zwiazana z tym dlugosc dnia , nocy nie ma zadnego wplywu na czas ktoey liczy sie poludnikami musisz jechac ze wschodu na zachod albo z zachodu na wschod zeby zaobserwowac to o czym pisze
                    • waga170 Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 11:45
                      > Ale ty jestes fajny, tyle ze odlegosc od rownika i zwiazana z tym dlugosc dnia
                      > , nocy nie ma zadnego wplywu na czas ktoey liczy sie poludnikami musisz jechac
                      > ze wschodu na zachod albo z zachodu na wschod zeby zaobserwowac to o czym pisze

Proponuje ustalic o czym piszesz a o czym my piszemy.
                      My piszemy o sensie wprowadzania a potem znoszenia czasu letniego i powracania do zimowego, i o tym ze jak juz zostawic ktorys z nich jako caloroczny, to ktory.

Wytlumacz mi dlaczego w tej dyskusji wyskoczyles z Madrytem? My mowimy o calym swiecie.
                      Juz wczesniej wspomniales o bibliotece…..
                      • bigzaganiacz Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 12:36

Wytlumacz mi dlaczego w tej dyskusji wyskoczyles z Madrytem?

Bo jest w tej samej strefie czasowej co wiekszosc europy, taka podpowiedz strefa czasiwa obejmuje wiekszy obszar niz twoj pultusk i okolice

My mowimy o calym swiecie.

Temat watky to eu czas zimowy czas letni co ma do tego caly swiat to nie wiem zbytnio
                        • waga170 Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 12:48
                          > Bo jest w tej samej strefie czasowej co wiekszosc europy, taka podpowiedz stref
                          > a czasiwa obejmuje wiekszy obszar niz twoj pultusk i okolice

Zapytam niesmialo, czy Madryd nie jest przypadkiem w okolicach Pultuska? Ostatecznie na Luku Triumfalnym posrod siedmiu bitew jest uwieczniona bitwa pod Pultuskiem (1807) a zadnego Madrytu tam ine ma. Jezeli odpowiesz mi w jakikolwiek sposob ktory uznam za niegrzeczny, to znajdziesz sie na celowniku takiej mojej Grubej Berty.
                          • bigzaganiacz Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 12:52
                            Nie nie jest , zobacz na mape moze tazem z tdf wezcoe sie za raczki i pojdzcie do biblioteki, befzie razniej strach mniejszy
                            • waga170 Re: Bylo ze "Zdradzilo cie jedno spojrzenie&# 09.09.18, 13:05
                              > zobacz na mape moze tazem z tdf wezcoe sie za raczki i pojdzcie
                              > do biblioteki, befzie razniej strach mniejszy

Prrt, bo na dluzsza odpowied szkoda byloby dobrego gazu.

P.S. Nazimno, ...wiem...
            • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 11:00
              Bystrzaku napisałeś ze czas letni w Madrycie zima oznaczalby wschód słońca tam o 9,30. Po co o tym piszesz pod postem w którym była moja opinia ze ja czasu letniego nie chce.
              Dajesz jakiś argument jakbyś chciał mnie przekonać do zmiany zdania.
              Będziesz teraz się wypieral i odwracal kota ogonem jak w tej dyskusji o smogu gdzie ci pokazali dobitnie ze pjardolnales głupotę a ty się dalej wykrecales.

Jak jesteś taki prawilny to poproszę o link w której będzie coś o strefie czasu europejskiego - jak się wyraziłes. No oświec mnie chętnie poczytam.
              Nie ma czegoś takiego jak strefa czasu europejskiego stąd było moje naiwne pytanie retoryczne bystrzaku
              • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 11:19
                ...nap...cie sie jak male jasie w przedszkolu, a tp takie proste...

www.worldtimezone.com/time-europe12.php
                • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 11:35
                  To jest "takie proste" dla prostaka, bo pokazuje jedna noge swini a my mowimy o calej swini. Znow popie...les z linkami. Daj cos co pokazuje naraz wszystkie kontynenty, i obydwie polkule. Ziemi.
                  • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 12:05
                    P h.. ci cale kontynenty skoro dyskusja jest o ustaleniu godziny w srefie czasowej srodkowo europejskuej , chyba sam nie wiesz o czym mowisz
                    • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 12:14
                      Jak zwykle, powraca pytanie o herbate Oolong.
                      Gdzie sie taki ulung? Wzial i sie sam ulung?
                      • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 12:20
                        No nic ,twoja gupota jest dla mnie nie do ogarniecia
                        • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 12:33
                          > No nic ,twoja gupota jest dla mnie nie do ogarniecia

Zapomniales dodac ze TEZ nie do ogarniecia, jak mysle ze wiekszosc otaczajacego cie nieogarnietego swiata.. Tak samo jak na przyklad zrobienie wpisu w watku, ale w taki sposob zeby bylo widac ze kogos cytujesz i mu odpowiadasz, a nie ze odpowiadasz sam sobie.
                          • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 12:49
                            Zeby tez dodatkowo namieszac ci we lbie roznica wschodu slonca w strefie czasowej srodkowo europejskiej pomiedzy skrajnymu punktami na wschodzie i zachodzie to okolo godziny , wprowadzenie czasu letniego zima spowodowalo by wschod slonca kolo 8:30 w monkach i okolo 9:30 w madrycie czego zdaje sie nie moga pojac fani czasu letniego i dodatkowej godziny slonca wieczorem latem. Jeszcze raz nie pisze o calym swiwcie tylko eu czas zimowy vs czas letni
                            • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 13:23
                              O teraz zacząłeś pisać poprawnie - o strefie czasu środkowoeuropejskiego.
                              A nje przyszło Ci do głowy ze przy okazji tych zmian w Hiszpanii przejdą na czas uniwersalny? Bo czemu nie? Oby tylko nie na uniwersalny letni. Niech ustawia uniwersalny zimowy w Hiszpanii. U nas utc+1. I niech przestawia godziny pracy firm szkół etc o godzinę wcześniej.
                              • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 13:32
                                Ja piernicze , to moze wy ae lepieji pisoskie psy przejdzcie na czas ruski zrrszta i tak bedziecie miec za chwile swoj czas mierzony w blogoslawionych jaroslawach na zmiane z lechami,

Ta zmiana ma uproscic a nie wprowadzic kompletny haos zmiany czas pracy , zmiany czasowe w duzym kraju bo jakiem pisolowi sie we lbie pojebalo
                                • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 13:42
                                  Kolego bigzaganiacz, radze pilnowac swojego nicka i hasla, bo jaknajwyrazniej ktos te rzeczy Ci podkradl i teraz tu sie wpisuje jakis podszywacz, kompletny ciul , juj, pedal i tak dalej.
                                  Otworz nowe konto pod nowym nickiem.
                            • samspade Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 13:37
                              Różnica między skrajnymi punktami to 2 godziny. Ale czy to nasz problem że Hiszpanie mają tą samą strefę co my?
                              • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 13:56
                                Albo chcecie byc w unii albo nie ,albo bierzesz pod ywage jaki to ma wplyw na inne kraje albo patrzysz na swoja obsrana dupe , myslisz ze ktos po was zaplacze jak was wyjebia z unii na zbity pysk,
                                Bedziecie sobie wtedy ustalac strefy czasowe do woli nie bedzie problemu hiszpani ani zadnego innego kraju
                                • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 14:01
                                  Prrrrrrrrt
                                • samspade Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 14:09
                                  Opisywanie twojego tyłka nie zakryje ignorancji.
                              • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 14:19
                                samspade napisał:

> Różnica między skrajnymi punktami to 2 godziny.

Hehe i znowu udało ci się wykazać ignorancje małego_fistaszka 😁
                                • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 14:56
                                  Zauwazylem pisolu ale nie chcialo mi sie tego rozwijac, bo do polodnikowej roznicy czasu urzedowego trzeba by jeszcze dodac dlugosc dnia w zwiazku z polozeniem na rownolezniku i rozmieszczeniem mieszkancow a to jestem pewien jest poza waszym zasiegiem
                                  • samspade Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 19:11
                                    Przyznaję że masz talent do iścia w zaparte i robienia z siebie durnia. Rozmieszczenie mieszkańców ma wpływ na czas wschodu słońca. Mocne.
                                    • bigzaganiacz Re: OT: Zmiana Czasu 09.09.18, 19:41
                                      Dobra nie wazne , bedzoe czas zimowy bez wzgledu co tam sobie na wschodzie uroiliscie
                                      • tbernard Re: OT: Zmiana Czasu 10.09.18, 09:38
                                        bigzaganiacz napisał(a):

> Dobra nie wazne , bedzoe czas zimowy bez wzgledu co tam sobie na wschodzie uroiliscie

Ameryki nie odkryłeś. W końcu wszyscy wiedzą, że: Winter Is Coming
                                        • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 10.09.18, 10:09
                                          A tuz przed zima "Santa Claus Is Coming to Town" zeby stado zmanipulowanego ludu pracujacego
                                          moglo zaczac cieszyc sie sila swojego pieniadza.

A jak wiadomo - "piniendzy ni ma", co stwierdzil pewien lysy "snaffca" tematu na brytyjskich papierach.
                                    • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 10.09.18, 08:55
                                      On nigdy tego nie skapuje. Napisal
                                      "trzeba by jeszcze dodac dlugosc dnia w zwiazku z polozeniem na rownolezniku"
                                      On chyba uwaza ze dzien w Gabonie i dzien w Singapurze maja rozna dlugosc, a dzien w Gabonie i dzien w Sztokholmie nie, bo sa w tej samej strefie czasowej. Kawal przyglupa i tyle. Ale jaki pyskaty!
                  • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 10.09.18, 20:58
                    Wystarczy, powolniaku, skorzystac z tej samej strony, tylko musialbys kumac, co kliknac.
                    To cie przerasta.
                    • waga170 Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 09:10
                      Widzisz debilu, takie tam pierduly ktorymi sie podniecasz, typu czas, jego zmiana czy nie zmiana, dotycza tylko takich parobkow i chlopow panszczyznianych jak ty i twoj kundel Prezes.
                      • nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 10:17
                        Zmiana czasu w ogole mnie nie dotyczy w sensie jakichkolwiek przymusow, zjelczaly pierdzielu
                        ze zlasowanym mozdzkiem.

Pracuje wylacznie na prywatne zlecenia projektowe i nie mam zadnych godzin pracy, tak jak maja to wyznaczone takie brukotluki jak ty, nazywane tez popularnie mlotkami.

• vogon.jeltz Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 18:28
          > Tyle ze czas letni oznacza wschod slonca zima w madrycie o 9,30

To niech se w Madrycie ustawią strefę czasową, do której faktycznie przynależą, zamiast wyznaczonej przez południk biegnący o parę tysięcy kilometrów na wschód!
        • samspade Re: OT: Zmiana Czasu 01.04.19, 03:05
          bigzaganiacz napisał(a):

Więc niech w Madrycie zmienią strefę czasową.
          I nie skamlenie ale naturalna konsekwencja lokalizacji. W Polsce wschód słońca jest był i będzie ponad półtorej godziny wcześniej niż tam.
        • vogon.jeltz Re: OT: Zmiana Czasu 01.04.19, 10:25

Tyle, że to jest wyłącznie problem głupich Hiszpanów, że wybrali sobie strefę czasową właściwą dla południka odległego od ich stolicy od 2 tysiące kilometrów na wschód. Hiszpania powinna mieć podobny czas jak Portugalia, Wielka Brytania. Podobnie zresztą Francja, przez którą przechodzi południk zerowy, a która tylko dlatego jest strefie czasu środkowoeuropejskiego, żeby odróżnić się od tradycyjnego rywala zza kanału La Manche.
    • bimota Re: OT: Zmiana Czasu 10.09.18, 20:16
      TO JEST CIEKAE DLACZEGO LUDZIE PRZESTAWILI SIE NA CZAS NIENORMALNY. MOZE TO EFEKT TEGO WYMYSLU ZE ZMIANIAMI... CIEKAWE CZY JAK BY ZMIENIELI NA NORMALNY, TO LUDZIE BY ZNORMALNIELI...
    • vogon.jeltz Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 18:26
      Sama koncepcja stref czasowych jest debilnym i szkodliwym anachronizmem. Tylko trzeba wyjść poza głupie i ograniczone stereotypowe myślenie typu: "wschód Słońca o 11? Niedopuszczalne!" albo "pracuje się od 9 do 17". Gdyby na całej planecie obowiązywał TEN SAM CZAS, to po prostu gdzieś Słońce wschodziłoby o 6, a standardowymi godzinami pracy byłyby 9-17, a gdzie indziej wschód Słońca byłby o 17 a godziny pracy odpowiednio 19-3. I coś by się złego stało z tego powodu? Nic, a do tego nie trzeba by się nigdy zastanawiać, jaka godzina może być w... bo wszędzie byłaby identyczna.

Tak to zresztą funkcjonuje w ograniczonym zakresie w Chinach - kraju z ogromną rozciągłością równoleżnikową i jedną strefą czasową (właściwą dla Pekinu). Biznesy i urzędy na zachodzie kraju otwarte są w innych (późniejszych) godzinach niż na wschodzie.

W nawigacji lotniczej i morskiej też obowiązuje jeden czas uniwersalny UTC.

• nazimno Re: OT: Zmiana Czasu 11.09.18, 18:30
        uhr.ptb.de/
      • waga170 Byloby jeszcze gorzej. 12.09.18, 01:33
        > Tylko trzeba wyjść poza głupie i ograniczone stereotypowe myślenie typu: "wschód Słoń
        > ca o 11? Niedopuszczalne!" albo "pracuje się od 9 do 17".

Jeszcze trzeba by bylo wyjsc poza glupie stereotypowe myslenie typu kladziemy sie spac a rano budzimy sie w NOWYM dniu.

> a godziny pracy odpowiednio 19-3.

Wszyscy ludzie na swiecie musieliby pamietac zeby na zegarkach recznie zmieniac date, i to o roznych porach dnia, i przekladac kartke w kalendarzu tez o roznych porach dnia, bo zegarki same zmieniajace date o polnocy bylyby przydatne tylko w 1/24 swiata. Chyba ze chcialbys zeby wszyscy na swiecie RAZEM czyli jednoczesnie chodzili do pracy, razem wstawali i razem chodzili spac?

Poza tym stracilyby racje powiedzenia typu przyjdz dzisiaj wieczorem, zobaczymy sie jutro rano, dobrywieczor, w samo poludnie itd.

> , a do tego nie trzeba by się nigdy zastanawiać, jaka godzina może być w... bo
        > wszędzie byłaby identyczna.

Wiec dzwoniac do kogos na innym kontynencie nie zastanawialbys sie ktora tam jest godzina, ale bys sie zastanawial jaka jest tam pora dnia i czy ten ktos wlasnie nie spi.

• vogon.jeltz Re: Byloby jeszcze gorzej. 12.09.18, 09:57
          > Jeszcze trzeba by bylo wyjsc poza glupie stereotypowe myslenie typu
          > kladziemy sie spac a rano budzimy sie w NOWYM dniu.

A co to właściwie za różnica? Po pierwsze, setki milionów ludzi i tak pracują w nocy, a śpią w dzień. Po drugie, najbardziej naturalnym sposobem snu homo sapiens nie jest wcale 8 godzin ciurkiem, tylko kilkukrotne drzemki w ciągu doby. Tak że tak, jest to stereotypowe myślenie ukształtowane przez cywilizację przemysłową.

Poza tym, budziłbyś się w nowym DNIU (tj. po nocy), tyle że data byłaby (zależnie gdzie byś się znajdował) taka sama lub inna.

> Wszyscy ludzie na swiecie musieliby pamietac zeby na zegarkach recznie zmieniac date

Bzdura, data na całym świecie, tak jak i czas, byłaby oczywiście taka sama i zmieniałaby się o północy, która wypadałaby w tym samym momencie wszędzie. A że faktyczny dzień byłby podzielony pomiędzy dwie daty? I co właściwie z tego?

> Poza tym stracilyby racje powiedzenia

Szybko powstałyby nowe. Język jest bardzo elastyczny.

> Wiec dzwoniac do kogos na innym kontynencie nie zastanawialbys sie
          > ktora tam jest godzina, ale bys sie zastanawial jaka jest tam pora dnia
          > i czy ten ktos wlasnie nie spi.

Teraz robisz tak samo PLUS dodatkowo obliczasz która jest godzina, często nie znając dokładnie strefy czasowej.
          • waga170 Re: Byloby jeszcze gorzej. 12.09.18, 10:14
            > Poza tym, budziłbyś się w nowym DNIU (tj. po nocy),

NIE, w bialy dzien bym szedl spac i po tym dniu budzilbym sie w ciemnej NOCY. I jeszcze kazdemu mowilbym good morning.

Znajdz se konia i sprobujcie sie kopac, bo ja sie wycofuje z dalszej rozmowy.
            • vogon.jeltz Re: Byloby jeszcze gorzej. 12.09.18, 10:24
              > NIE, w bialy dzien bym szedl spac i po tym dniu budzilbym sie w ciemnej NOCY.

Nie, nie szedłbyś spać w dzień (astronomiczny) i nie budziłbyś się w nocy (astronomicznej). Poszukaj kogoś ciut inteligentniejszego od siebie, żeby wytłumaczył ci, jak to miałoby działać. Nazimno powinien wystarczyć.
    • bimota Re: OT: Zmiana Czasu 13.09.18, 10:23
      COS WCZORAJ SLYSZALEM, ZE TO BEDZIE W KEWSTII PANSTW, CZYLI U NAS PEWNIE NIC SIE NIE ZMIENI...

JESLI DOBRZE ZROZUMIALEM, NA PEWIEN CZAS ODZYSKAMY SUWERENNOSC (W TEJ KWESTII), PO CZYM ZNOW JA UTRACIMY I JUZ NIE BEDZIE MOZNA ZMIENIAC... JA P... JUZ MYSLALEM, ZE CHOC 1 POZYTEK BEDZIE Z TEJ UNII...
      • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 13.09.18, 10:40
        W gestii a nie kwestii panie niepoprawny
        • tdf-888 Re: OT: Zmiana Czasu 13.09.18, 10:42
          Uwaga dotyczyła pierwszego akapitu. Od razu ja poczynilem i następnie doszedłem do drugiej 'KWESTII' która została użyta juz bardziej prawidłowo
        • bimota Re: OT: Zmiana Czasu 13.09.18, 11:36
          DZIWKI... TO MOZE OD RAZU PAN POPRAWNY WYTLUMACZY CZYM JEST KWESTIA...
    • jan2211 Re: OT: Zmiana Czasu 19.09.18, 15:18
      Może w tym roku uda się to załatwić raz na zawsze.
      • engine8 Re: OT: Zmiana Czasu 19.09.18, 17:20
        I dopiero bedzie narzekanie
    • tbernard Re: OT: Zmiana Czasu 31.03.19, 13:39
      Znowu czas zmieniono.
      Powinno się zrobić dla całej ludzkości w tej sprawie referendum.
      • bwv1080 Re: OT: Zmiana Czasu 31.03.19, 13:51
        tbernard napisał:
        > Powinno się zrobić dla całej ludzkości w tej sprawie referendum.

A czemu dla całej ludzkości?
        1. Przynależność do danej strefy czasowej każde państwo/obszar gospodarczy wybiera sobie samo. Robiąc zresztą czasami z przyczyn politycznych przedziwne głupoty (patrz Iran, Afganistan, Indie czy Nepal).
        2. Temat zmiennej długości dnia i nocy praktycznie nie dotyczy obszarów międzyzwrotnikowych. W państwach międzyzwrotnikowych AFIK nie ma też obowiązującej zmiany czasu z zimowego/normalnego na letni. Nie miałaby tam żadnego sensu.
      • klemens1 Re: OT: Zmiana Czasu 31.03.19, 17:21
        W UE było referendum.
        Nawet zagłosowałem.
        • misiaczek1281 Re: OT: Zmiana Czasu 31.03.19, 20:36
          znopwu Unia nam coś narzuca...najpierw zmusza do kupowania żarówek po 15 zł zamiast po 2 zł....później ACTA 2 a teraz zegarki nam ustawia i o seksie uczy LGBT oraz wprowadza ograniczenia prędkości w samochodach....tylko patrzeć jak nam zaczną czipy do mózgu wstawiać i kontrolować myśli ;-)
          • klemens1 Re: OT: Zmiana Czasu 31.03.19, 22:19
            Od kiedy referendum to zarzucanie czegoś?
            Piszesz w wątku obok, że chcesz wzbudzać emocje. Tylko że jedyne, jakie potrafisz wzbudzić to żal, że taki tłuczek się odzywa.
          • samspade Re: OT: Zmiana Czasu 01.04.19, 03:10
            Dodaj jeszcze zakaz kupowania używanych samochodów.
            Zła unia.
            Misiak postaraj się lepiej trolować.
    • toreon Re: OT: Zmiana Czasu 01.04.19, 09:31
      W grudniu w Świnoujściu wschód słońca będzie o godz. 9.20.
      Poza tym lepiej żeby został czas zimowy bo w końcu w październiku przy zmianie dłużej się śpi.
      • klemens1 Re: OT: Zmiana Czasu 01.04.19, 09:38
        toreon napisał:

> W grudniu w Świnoujściu wschód słońca będzie o godz. 9.20.

I bardzo dobrze - za to zachód będzie dużo później.
        W Paryżu czy Madrycie jakoś nie robią z tego problemu (są w tej samej strefie czasowej, co my, ale czas astronomiczny mają inny - właśnie w kierunku późniejszych wschodów i zachodów).
    • tbernard Re: OT: Zmiana Czasu 28.10.19, 09:54
      Znowu czas się zmienił a już niby poprzednio miało być ostatni raz.
      • bywalec.hoteli Re: OT: Zmiana Czasu 28.10.19, 15:42
        tbernard napisał:

> Znowu czas się zmienił a już niby poprzednio miało być ostatni raz.
        Nie no, teraz na wiosnę ma być ostatni raz.
        Osobiście wolę czas letni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka