21.10.18, 21:32
Koła przełożone, koncentrat do płynu wlany, łańcuchy w bagażniku.
Jeszcze dzieciom podbiorę piasku z piaskownicy do woreczka i ogłaszam gotowość nadchodzący niż Wolfgang ;)
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Zima zła 21.10.18, 21:56
      Ja się przełożyłem wczoraj.
      Nie z racji tego, żebym jakoś przed zimą dygał, a z racji tego, że się nowy brzdąc w domu pojawił i później mogłoby nie być na to czasu. Zawsze na wszystkich śniętych żem jeździł już na zimówkach, tak więc 10 dni różnicy i tak mnie nie zbawi.
      • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 08:53
        Gratulacje!
      • trypel Re: Zima zła 22.10.18, 08:54
        Gratulacje!
        Żona już wie? Żarcik taki :)
        • qqbek Re: Zima zła 22.10.18, 09:26
          trypel napisał:

> Gratulacje!
          > Żona już wie? Żarcik taki :)

:-)
          Mogli ich przez weekend przetrzymać, to bym jeszcze jakieś pępkowe mógł urządzić.
          A tak na tygodniu nie było czasu, a wypisali ich w sobotę ze szpitala.
          Jak sobie porównam z córką, to teraz zupełny "luz" jest. Nie dość, że nawet trochę śpimy, to jeszcze nie robi się wszystkiego po raz pierwszy, więc i obawy mniejsze. Dziś z roboty na drugą stronę ulicy się do USC przejdę i zgłoszę, to do końca miesiąca pewnie o zwrot nadpłaconego PIT będę mógł wystąpić (podobno to się Rodzina 500+, czy jakoś tak nazywa).
          Najgorzej córka przeżyła, bo straciła status jedynaczki. No, ale ma rekompensatę też - jej fotelik trafił tydzień temu na przednie siedzenie i już mnie wpienia, bo się nauczyła radio obsługiwać, a jeszcze się nie nauczyła, że to kierowca wybiera muzykę :P
          • who_cares Re: Zima zła 22.10.18, 11:07
            Podobno przy czwartym dziecku to już nawet nie zauważasz różnicy , poza tym że więcej butów stoi w przedpokoju.
            Gratulacje , też mam dwójkę :)
            • qqbek Re: Zima zła 22.10.18, 16:14
              who_cares napisał:

> Podobno przy czwartym dziecku to już nawet nie zauważasz różnicy , poza tym że
              > więcej butów stoi w przedpokoju.
              > Gratulacje , też mam dwójkę :)

Podobno przy dziesiątym jest tak:
      • only_the_godfather Re: Zima zła 22.10.18, 09:31
        Gratulacje :)
      • carnivore69 Re: Zima zła 22.10.18, 11:03
        No, serdeczne gratulacje! (Choć troche zawoalowany ten nius ;-)

Pzdr.
      • vogon.jeltz Re: Zima zła 23.10.18, 09:57
        Gratulacje! Teraz dopiero dadzą ci popalić ;-)
      • waga170 Re: Zima zła 07.11.18, 07:13
        Nowy brzdac jest Waga jak ja. Docen to!
        • qqbek Re: Zima zła 07.11.18, 08:44
          Moja małżażona jest też wagą, to wiem co mnie czeka. Przywrociliśmy równowagę ☯ w domu, bo wcześniej były dwa strzelce ♐ (ja i córka) na jedną wagę ⚖
          • waga170 Re: Zima zła 07.11.18, 09:07
            A brzdac to on czy ona? Bo to tez sie liczy do rownowagi w rodzinie, obojetnie jakiej on tam jest Wagi czy innego Kozla:)
            • qqbek Re: Zima zła 07.11.18, 11:21
              A tu też pełna harmonia - tym razem syn się trafił w "loterii 50:50" :D
    • szymi_mispanda Re: Zima zła 21.10.18, 22:01
      ja sie wogle nie przygotowywuje. w styczniu zaczynam 6 miesieczna zmiane na bliskim wschodzie wiec w polszy w tym czasie bede pewnie ze 2-3 razy.

oba samochody pojda na jakis parking. a na miejscu zobaczy sie albo cos z car poola jakiegos bardziej luksusowego sobie wezme albo cos na dojazdy inaczej zalatwie.
    • agios_pneumatos Re: Zima zła 21.10.18, 22:03
      I się zacznie... Pierwszy śnieg i miszcze do tej pory zasuwający pierdyliard km/h na suchej drodze, dalej będą latać lewym pasem. Tym razem z prędkością 40 km/h i blokując lewy pas.
      • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 08:54
        Majac Malucha, wiele lat temu bardzo mnie to cieszyło.
        Zima, to był jedyny kres gdy mogłem wreszcie wyprzedzać inne samochody
    • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 08:52
      Ja na razie miałem podsterowność na letnich w dwóch zakrętach.
      Czas zmiany kół sie zbliża
    • trypel Re: Zima zła 22.10.18, 08:57
      Opony zmieniam w kolejny poniedziałek. Płyn do spryskiwacza już zalany zimowy. W prywatnym nie zmieniam bo wielosezonowe ale płyn tez zmieniony. Więcej przygotowań brak
    • toreon Re: Zima zła 22.10.18, 09:21
      Kurde jak tak czytam jacy wszyscy przewidujący i zapobiegawczy to się zastanawiam skąd te kolejki do wulkanizatorów gdy poprószy pierwszy śnieg.
      Wiem, wiem, ci nieprzewidujący nie pisują na tym forum.
    • only_the_godfather Re: Zima zła 22.10.18, 09:32
      Ja dopiero jestem umówiony na 2 listopada do wulkanizatora. Ale płyn zimowy do spryskiwaczy już zalany.
    • vogon.jeltz Re: Zima zła 22.10.18, 10:28
      Ależ tam musi już piździeć u was w Polsce. A ja tam jadę za kilka dni. Brrr...
      • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 10:34
        Luz.
        Ja mam i letnie opony, i letni plyn i jeszcze krotkie spodnie w szafie na wierzchu.

Bez paniki
        • trypel Re: Zima zła 22.10.18, 10:43
          Twardziel. Minus dwa rano było.
          • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 13:45
            O tej porze to obracam sie na drogi bok, wiec to jakie mam opony jest bez znaczenia ;-)
            • trypel Re: Zima zła 22.10.18, 15:52
              A ja o 5 na lotnisko jechałem :(
              Ale mróz był
              • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 16:47
                Coz.... bylo sobie wybrac zawod prawnika a nie kierowcy ;-)
                • trypel Re: Zima zła 22.10.18, 18:28
                  Ja już prawie w ogóle nie jeżdżę. Od 1 sierpnia zrobiłem tylko 7 tys. Tak jak kiedyś w miesiąc
                  • galtomone Re: Zima zła 22.10.18, 19:15
                    Przecież żartowałem
                    • trypel Re: Zima zła 22.10.18, 22:16
                      Ale czy ja cos mówię...
                      Dzisiaj za to w wypożyczalni dostałem bmw 530xd zamiast klasy a4/bmw3 bo sie skończyły i mam radochę.
                      Dopiero widzę przepaść miedzy 3 a 5.
                      • galtomone Re: Zima zła 23.10.18, 07:08
                        Na korzysc 5ki?
                        • trypel Re: Zima zła 23.10.18, 08:23
                          Mocno na korzyść. Komfort na innym poziomie, szerokość w środku, No i 3 litry i 6 cylindrów to trochę inaczej.
                          I 1250 obrotów przy 100
                          • galtomone Re: Zima zła 23.10.18, 08:34
                            Fajnie, ale nie kupuje ;-)
                          • waga170 Re: Zima zła 23.10.18, 08:47
                            > I 1250 obrotów przy 100
                            Pytanko mialbym, czy te 1250 to duzo czy malo, bo siem nie znam…
                            To jest jakas kruwa moc maksymalna czy jakis kruwa moment maksymalny przy tych obrotach?
                            Pytanie zadalem Tobie, ale posluchalbym odpowiedzi Nazimniaka, Tigeuna Wiza i przede wszystkim Klimka.
                            • trypel Re: Zima zła 23.10.18, 09:01
                              Mi się to podoba bo jadąc 200 masz 2500 obrotów, ciszę, spokoj :)
                              Poza tym depcząc tak jak mojego średnio wyszło mi 7.5 a w moim 7. A komfort inny. No ale cóż. Może kiedyś trafie do firmy która mi zapewni x5 bo 5 dla mnie jednak za nisko na asfalcie się siedzi. Ale po Niemczech fajnie było poganiać
                              • waga170 Re: Zima zła 23.10.18, 09:15
                                Ajwaj, nie pytalem co Ci sie podoba. Dalej chcialbym posluchac opinii trzech wymienionych w moim wpisie muszkieterow/medrcow.
                                Ale nowe pytanie dla nich trzech muszkieterow, 2500 obrotow przy 200 km/h stalej predkosci, to jest wtedy maksymalna moc silnika czy maksymalny moment silnika?
                      • engine8 Re: Zima zła 23.10.18, 17:56
                        No właśnie. 5ka to limuzyna jak inne do wozenia sie a wiec auto dla pasarow a 3ka to auto dla kierowców
                        • szymi_mispanda Re: Zima zła 07.11.18, 09:04
                          BMW serii 5 dla pasazerow?

Seria 3 to jest malutki samochodzik. 5 to normalnej wielkosci auto w ktorym normalnie mozna sie na styk zmiescic.. Limuzyna do wozenia pasazerow to raczej S klasa w przedluzonej wersji.
      • nazimno Re: Zima zła 22.10.18, 13:59
        buhahaaaaaaa....!!!

Dzis Rzym na kolana padl pod gradem.

www.thelocal.it/20181022/hailstorm-rome-extreme-weather-central-and-southern-italy

web.de/magazine/panorama/hagelsturm-rom-richtet-verkehrschaos-33255654
      • engine8 Re: Zima zła 23.10.18, 18:00
        A niezle pizdzi. Zawal mnie zatrzymal w Polsce i jakos sie te 2 tygodnie musze pomeczyc bo latac nie nada i zaraz jak wracz pozwolii wracam tam gdzie opony zimowe tylko na narty a długie spodnie na slub i pogrzeb
        • waga170 Re: Zima zła 07.11.18, 06:32
          > Zawal mnie zatrzymal w Polsce

A nie mowilem ze bedziesz zalowal powrotu?
          Za duzo wodki i zakasek, czy zawal byl na skutek proby wlaczenia sie do ruchu:)?
    • bimota Re: Zima zła 22.10.18, 17:03
      ZAPOMNIALES O WYCIAGARCE...
    • samspade Re: Zima zła 22.10.18, 22:32
      Muszę wyważyźyć koła. Opon oczywiście nie zmieniam.
      I to w sumie całe przygotowania
      • hukers Re: Zima zła 23.10.18, 09:24
        Qqbek, gratulacje! Welcome to the 500+ club.
    • tdf-888 Re: Zima zła 06.11.18, 17:51
      Hehehe ktoś a właściwie paru ktosiow nie trafił(o) i miało wytrysk przed na sama myśl o ujrzeniu kobiecego sutka - taka analogia w opozycji do tego gejowskiego forum.
      Listopad z historycznymi rekordami maksymalnych temperatur.
      Przelozyliscie z powrotem czy popylacie pekaesem?
      • galtomone Re: Zima zła 06.11.18, 18:55
        Jeszcze nie rozwazalem zmiany na zimowe... Przy tej pogodzie to bez sensu.
        Za duzo jezdze, zeby sie teraz slizgac na zimowych i za rok kupowac nowe.
        • trypel Re: Zima zła 06.11.18, 19:37
          a ja mam znów potwierdzenie że wielosezonówki to optymalny wybór,
          a sam jezdze wciąż głownie skuterem, żal wsiadac do auta w taką pogodę
          • galtomone Re: Zima zła 07.11.18, 07:01
            Jakbym nie wiele jezdzil w gory i generalnie miasto i troche poza, to bym rozwazyl.
            O ile bylyby ciche.
            • trypel Re: Zima zła 07.11.18, 07:53
              Przy 4x4 w dodge’u citilandery są lepsze w górach niż zimówki w bmw. A ciche są.
              • galtomone Re: Zima zła 07.11.18, 11:28
                No to moze kiedyś.
                Mam teraz 8 alufelg, z trzymaniem ich brak problemu, nie ma sensu zatem spinac sie na zakup 1 kompletu.
                • trypel Re: Zima zła 07.11.18, 12:22
                  Jasne, jak masz to zmieniasz
                  • galtomone Re: Zima zła 07.11.18, 13:00
                    Swoja droga, zastnanawiam sie na ile caloroczne beda za chwile OK w lecie kiedy 40C bedzie codziennoscia...
        • do.ki Re: Zima zła 06.11.18, 19:39
          Ale w tym wątku miałeś już podsterowność. Jest dla mnie zagadką jak można mieć problem z przyczepnością (a skoro wykryłeś podsterowność, to musiałeś zerwać przyczepność) w normalnym ruchu. Wy jesteście wariatami drogowymi.
          • bwv1080 Re: Zima zła 06.11.18, 20:10
            do.ki napisał:

> jak można mieć
            > problem z przyczepnością (a skoro wykryłeś podsterowność, to musiałeś zerwać pr
            > zyczepność) w normalnym ruchu. Wy jesteście wariatami drogowymi.

Eeee tam. Na szczęście jest jeszcze wiele miejsc, gdzie spokojnie można zbliżyć się do granicy przyczepności bez przekraczania lokalnego ograniczenia. Nawet na suchej nawierzchni.

Lokalne, trzycyfrowe drogi na wyżynach to jest to.
          • waga170 Re: Zima zła 07.11.18, 06:26
            > (a skoro wykryłeś podsterowność, to musiałeś zerwać pr
            > zyczepność)…
            Powiedzialbym ze wtedy przyczepnosc bylaby nazwijmy to zmniejszona, ale nie zerwana.
            Przy zerwanej przyczepnosci to sie dwoch motocyklistow roztrzepalo kiedys o te samo drzewo na zakrecie zamiast zlapania pobocza.
          • galtomone Re: Zima zła 07.11.18, 07:03
            Owszem, ale nie przy 200km/h a przy 40 w jeden chlodnieszy i mokry wieczor. Bylo czuc, ze letnie przy skreconych kolach zacyznaja sie lekko slizgac.
            Tyle, ze skoro o tym wiem (a spodziewalem sie tego efektu znim sie potwierdzil) to biore na niego poprawke.
            Za to zimowki silzgalby sie przy +19 non stop
    • hukers Re: Zima zła 07.11.18, 12:12
      U mnie wciąż koła letnie i płyn również. Czekam na pierwsze przymrozki, śnieg i armagedon z tym związany u wulkanizatorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka