marekggg 28.04.19, 13:40 wczoraj na treningu jako pierwszy zaliczyl bande. czy ten gosciu nie moze jezdzic wolniej? i potem placz ze robrcik ma do kitu samochodzik. no jak go rozwala co tydzien.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samspade Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 13:46 A czy ty nie mógłbyś pisać z sensem? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 13:55 a musze? jak ktos kto jest zawodowym kierowca sie wywala na pierwszym ostrym zakrecie... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 14:00 marekggg napisał: > a musze? Nie musisz. I nie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 14:03 i co - wydalesz wyrok czy jak? dalesz mi bana bo napisalem cos o roberciku z williamsa? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 14:43 marekggg napisał: > i co - wydalesz wyrok czy jak? Stwierdzam fakty > dalesz mi bana bo napisalem cos o roberciku z williamsa? Nie daję ci bana. Możesz pisać bzdury dalej Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 17:23 A co jest bezsensownego w sugestii, aby ktoś kto prowadzi pojazd robił to z prędkością przy której panuje nad tym pojazdem? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 17:40 Sugestia że RK nie panuje jest kretyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 18:22 Kretyńskie to jest nie przyjmowanie do wiadomości oczywistych faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 19:16 proste - jechal i nie wykrecil zakret - to takie trudne do pojecia? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 20:00 marekggg napisał: > proste - jechal i nie wykrecil zakret A mógłbyś napisać to po polsku? >- to takie trudne do pojecia? Gdybyś nie napisał tego przy pomocy translatora googla było by łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 07:20 marekggg napisał: > proste - jechal i nie wykrecil zakret - to takie trudne do pojecia? Coz... to co napisales, przeczy temu co sie wydarzylo. Chyba, ze piszesz o Leclercu? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 07:18 tbernard napisał: > Kretyńskie to jest nie przyjmowanie do wiadomości oczywistych faktów. A jakież to są te fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 08:12 Fakty są takie, że nikt mu nie da najszybszej wyścigówki, bo za droga i szkoda aby ją rozwalił. Jest skazany na zawsze na najgorszy ze wszystkich pojazd, którym nawet najlepszy kierowca świata nic by nie zwojował. No i teraz pytanie, dlaczego skazany jest na pojazd najgorszy? Czy Ty gdybyś był bogaczem i prezesem któregoś z zespołów z najlepszymi wyścigówkami, to czy przyjął byś go i dał mu taki sprzęt? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 08:18 tbernard napisał: > Fakty są takie, że nikt mu nie da najszybszej wyścigówki, bo za droga i szkoda > aby ją rozwalił. Jakaś moda żeby udawać kretyna na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 09:08 Zgłoś się z tym problemem do jakiegoś specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 09:16 W twoim imieniu? Chcesz robić z siebie durnia to twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 10:17 Nie wiem jak Ci na to odpowiedziec, bo wymieszałes ze soba wiele róznych spraw, przy okazji prezentujac zerowa wiedze o swiecie i zasadach rzadzacych w F1. Innymi slowy, to bylaby długa dyskusja, a na takie wywody tutaj nie ma ani miejsca ani ja nie mam czasu. W skrocie zatem - argumenty znajdziesz w setkach artykułów dziennikarzy sportowych i analitykow F1 na przestrzeni kilku jak nie kilkusnatu lat. > Fakty są takie, że nikt mu nie da najszybszej wyścigówki, bo za droga i szkoda aby ją rozwalił. Bzdura. > Czy Ty gdybyś był bogaczem i prezesem któregoś z zespołów z najlepszymi wyścigówkami, to czy przyjął byś go i dał mu taki sprzęt? Nie tylko ja ale i kazdy Prezes teamu, tyle, ze swiat F1 jest duzo bardziej skoplikowany, niz twoje pytanie i odpowiedz na nie, ktora musialaby byc wykladem, dlaczego jest tak jak jest i dlaczego ma to nie wiele wspolnego z Kubica. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 13:53 Kubica? Kubica? Ten mistrz karate i w skokach narciarskich? Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Williams i Robert K. 28.04.19, 17:50 Kubica jak Kubica , ale żeby w zespole w którym jeździł Senna nie znali się na zegarku ? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 07:22 Oni niestety teraz na niczym sie nie znaja, a balagan w zespole jest straszny. Wszystko co donosza z Williamsa dziennikarze po cichu i nie wprost - z powodow oczywistych jasnoi otwarcie mowic nie moga - nie napawa optymizmem. Burdel wydaje sie byc wiekszy niz w poprzednim sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 10:06 Najlepszy to był spin w pierwszym zakręcie po ruszeniu z alei serwisowej - ci partacze ustawili mu nierówne siły hamujące :( twitter.com/Burgrid7/status/1122519111790223361 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 10:25 Problem polega nie na tym, ze zle mu ustawili. Problem polega na tym, ze zespol z hamulcami walczyl caly weekend, bezskutecznie. Co poniekad troszke wskazuje na to, dlaczego RK sie rozwalil. Bo rozwalil sie - i bierze to na klate!!! - nie z powodu swojego bledu a zachowania auta. Blad popelnil ChL, za szybko na niedogrzanych - to blad Ferrari, ze dali oby kierowcom posrednie opony, z ktorych dogrzaniem byl problem, a sesja sie przeciez opoznia i sam tor byl chlodniejszy - wszedl w zakret, i przestrzelil. RK blad polegal na tym, ze polegal na zachowaniu auta z poprzednich okrazenien i tago jak jezdzilo caly weekend - hamulce, opony, przyczepnosc. Nie sadze, ze kto kowliek uzna, ze jest slepy i nie zauwaza, ze na dochamowaniu za wczesnie wchodzi w zakret. A to sie wlasnie stalo. Tylko tym razem - i to blad RK, bo mogl wiedziec, ze nie wiadomo co zrobi auto - ergo wiekszy margines o ktorym sam wspomina potem - auto zamiast pojechac te 20 cm dalej prosto (podsterowne) akurat skrecilo. Wiekszosc kierowcow popelniala bledy w czasie weekendu. Hamilton, dal rade przestrzelic zakret, ale ominal sciane bo mial miejsce. Vettel tez sie odbil od ciany w tym zakrecie co ChL i RK, ale ciut dalej i sie udalo. Za to Daniel dal rade wycofac swoje Renault w stojacy bolid... Jak go lubie, to tak glupiego bledu sie po nim nie spodziewalem. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone 1 zakret, lepszy link 29.04.19, 11:46 who_cares napisał: > Najlepszy to był spin w pierwszym zakręcie po ruszeniu z alei serwisowej - ci p > artacze ustawili mu nierówne siły hamujące :( www.instagram.com/p/BwzetBkla5O/?igshid=1gjdupkigcyxb&fbclid=IwAR1knHG6KoniPfJwnP_g3xe2ThzF02tHLIfdogA17Oa69usp32oyHdPEK0M RK hamuje przed znacznikiem 100 m do zakretu. Tam sie normalnie hamuje za tym znacznikiem, i to przy predkosci wyscigowej. I w trakcie hamowania auto wywija harce. To jak kierowca na takim torze ma sie czuc pewnie i jechac blisko limitu? A na pierwszym stincie RK zblizyl sie do GR na 2 s - kosmos! Gorzej, ze problem z hamulcami nie jest nowy i nie dotyczy tylko tego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 1 zakret, lepszy link 29.04.19, 12:14 twitter.com/RNalewajek/status/1122539410367680513 Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: 1 zakret, lepszy link 29.04.19, 12:16 Tu jest lepszy film: www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=00DrlaK9q60 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 07:17 marekggg napisał: > wczoraj na treningu jako pierwszy zaliczyl bande. czy ten gosciu nie moze jezdz > ic wolniej? A wjazd w bande wynikał z nadmiernej prędkości wg Ciebie? Mozę najpierw zobacz co sie stalo a potem pisz... Inczej robisz z siebie idiote. Chyba, ze masz taki nawyk, ze dyskutujesz o ksiazkach, ktorych nie czytałeś, filmach, ktorych nie widziales, itd...? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 12:46 Robert Kubica rozbił swój bolid podczas sobotniej sesji kwalifikacyjnej. Podczas ostatniego okrążenia polski kierowca zahaczył o barierę po wewnętrznej stronie zakrętu i poleciał na wprost, uderzając w bandę z opon. Po zakończeniu kwalifikacji przyznał, że bolid Williamsa sprawował się zgodnie z oczekiwaniami, a wypadek wynikał z jego błędu. tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 12:54 To cytat czy tworzysz sam od siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 13:10 galtomone napisał: > To cytat czy tworzysz sam od siebie? Dla 11 powiedział że musi uważać na hamowaniach, trochę o tym zapomniał w kwalifikacjach i słono za to zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 13:48 Pewnie, ze powiedzial, ze jego blad. Bo blad. Tyle ze innego rodzaju. A kolega wyciagnal wniosek, ze RK za szybko pojechal :-)... Tak to jest jak sie nie widzi, nie oglada, nie ma bladego pojecia a dyskutuje. Powtarzam, RK skrecil za wczesnie - fakt to blad. Ale wynika z tego czym jedzie i jak bardzo nieprzewidywalne jest to auto. Dam se reke obcicac, ze niezaleznie od problemu hamulcow, ktory sie ciagnie... RK juz mowil (przed Baku) i bylo widac na onboardach, jak auto jest niestabilne na dohamowaniach. Patrz wyjazd pitlane. Dodaj do tego niepowtarzalne zachowanie z uwagi na przyczepnosc i masz klops. Jedziesz okrozenie, zakrety wczesniej auto jest podsterowne, to jasne ze skrecasz wczesniej, bo zniam "zlapie" to minie pare metrow... a to skrecilo od razu. Co, RK sciany nie widzial? Reke ma niesprawna a nie oczy :-) + trudno go uznac za debila. A powiedzialm co powiedzial. Coz mu innego pozostalo? Dolowac wszystkich? Poza tym faktycznie, mogl pojechac z wiekszym marginesem... tylko po co? Kto jak kto, ale jak RK daje ciala to jasno to mowi, nawet wtedy gdy nie do konca to jego wina. Pisane o nadmiernej predkosci, jak kolega wyzej jest zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 13:12 www.sport.pl/F1/7,96296,24708231,f1-robert-kubica-wystartuje-z-alei-serwisowej-williams-zlamal.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 12:58 marekggg napisał: > Po zakończeniu kwalifikacji przyznał, że bolid Williamsa sprawował się zgodnie z oczekiwaniami, a wypadek wynikał z jego błędu. A teraz przeczytajmy co powiedział RK: Niestety cały weekend miałem problemy z hamulcami i z pedałem hamulca. Samochód odbijał na jedną stronę Chyba w sobotę zapomniałem o pewnych problemach i starałem się jechać, jak powinno się jechać > tyle w temacie. Rzeczywiście utwierdziłeś nas w przekonaniu że piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 13:31 czyli jezeli wie ze ma problemy z hamulcami i jedzie tak jakby tych problemow nie bylo, to jest to wedlug ciebie OK. brawo Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 13:34 Postanowiłeś dalej bredzić. Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 13:50 Szkoda czasu. Nie da sie rozmawiac merytorycznie z kims kto nie ma bladego pojecia o calej sytuacji, ba... kto nawet nie widzial tych ostatnich treningow i weekendow wyscigowych. Tak, Marek - Kubica jest do dupy, nie umie jezdzic, a ty jestes ekspert! Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 14:21 nie, ale jezeli gosciu wie ze ma samochod ktory jest do kitu - bo zle hamuje i on jedzie jakby nic - no to sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 14:37 "Jakby nic" to juz twoj pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 14:42 zacytuje: A teraz przeczytajmy co powiedział RK: Niestety cały weekend miałem problemy z hamulcami i z pedałem hamulca. Samochód odbijał na jedną stronę Chyba w sobotę zapomniałem o pewnych problemach i starałem się jechać, jak powinno się jechać to co - "zapomnial" ze cos jest nie tak? to ja sie dziwie ze w ogole do takiego samochodu wsiadl. ty tez bys wsiadl do samochodu z trefnymi hamulcami i jechal na maksa? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 14:57 Na maksa to znow twoj wymysl. Poza tym słowo "chyba" robi różnicę - z wielu powodów. Poza tym cytowanie tych wypowiedzi, bez zrozumienia kontekstu i tego co i jak mozna a czego nie mozna powiedziec jest bez sensu. A do tego wstarczy obejrzec onboardy z 4 weekndów wyścigowych, dodac do tego informacje nie oficlane i obraz jest pelen. To ze Rk jezdzi jak jedzi to wrecz czapka z głowy, bo postawielbym $$$ przeciwko orzechom, że przynajmniej 1/3 kierowcow w stawce mailaby znacznie wieksze problemy i duzo gorze wyniki. Ale cudów nie ma. Zatem na zakonczenie - tak masz racje, jesteś dobrym znawca F1 i jej niuansów a RK jest do dupy kierowcą. A skoro tak, to chcetnie sie dowiem na czym polega problem z oponami dla wielu kierowców i o co tu chodzi z tym dogrzewaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 15:31 jezeli chodzi o dogrzewanie opon - UTFG. co do F1 - ogladam - chociaz sporadycznie od czasow kiedy jezdzil Niki Lauda, czyli od jakiegos 1976 roku - nawet widzialem ten jego wypadek na Nurnburgringu. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 15:57 UTFG... Ale ja wole niepolegac na niesprawdzonych opiniach, ty sie znasz panie ekspert to wyjasnij mi o co tu chodzi... w czym jest problem, dlaczego to wazne, itd... To zbyt szerokie pytanie na google. Nie badz swinia, podziel sie wiedza. Albo np. jak Mercedes reguluje ilość powietrza która wpada do silnika i turbo? Mógłbyś to przybliżyć? A może coś o trybach pracy ERS? Albo czym np. różnią się Mercedes i Ferrari w zakresie konstrukcji przodu bolidu... W obu autach jest ten sam system? Powiedz mi, bo nie wiem - a tym masz wyrobione zdanie, duza wiedze... bo oceny przychodza Ci z latwoscia... to nie badz swinia i wytlumacz laikom takie drobiazgi... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 17:07 uspokuj sie, w internecie znajdziesz odpowiedz na wszystkie twoje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 17:17 Ale pytam ciebie, znaFco. Nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 17:18 Nie wiedzieć takich rzeczy to nie wstyd, wystarczy jasno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 18:02 nie jestem mechanikiem. tylko potrafie czytac ze zrozumieniem. znaFca to chyba ty jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Williams i Robert K. 29.04.19, 20:37 mniej wiecej wiem, ale nie znam sie na tym na tyle zeby sie tutaj o tym rzopisywac. jak chcesz, przestudiuj i daj nam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Williams i Robert K. 30.04.19, 00:00 Dopiero wróciłem i obejrzałem. Fajny wyścig. Lubię takie tory (stajnie i kierowcy nie :-) Verstappen kurwa miał pecha. Raz że Gasly coś słaby, nie powiózł go w eliminacjach, dwa - mercedesy są szybsze. Ale motor hondy ma potencjał. W Baku wszystko się skupiło na oponach. Tym co nie oglądają wyjaśnię, że zarządzanie oponami - czyli doborem mieszanek, momentami zmian, dogrzewaniem - jest kluczowe. No kwalifikacje w sobotę. Z powodu dzwonu Roberta i Leclerca eliminacje się przedłużyły, temperatura powietrza i toru spadła, ferrari mimo najszybszego pozornie bolidu - przegrało eliminacje z mercedesem. No i wożenie się w strudze czyli korzystanie z mniejszego oporu w jeździe za kimś. Na marginesie dodam, że trzeba oglądać całośc, nie tylko niedzielne wyścigi. Koniecznie kwalifikacje i trzeci trening sobitni a najlepiej też piątkowe dwa treningi. Dopiero wtedy dostrzeżecie niuanse, zdenerwowanie, potencjał ludzi i maszyn. Co do sporu marekggg Nie masz racji. Sam się tu z galtomem w sprawie Roberta nie raz spierałem ( i spieram dalej), ale w jednym jesteśmy zgodni: Kubica to fenomenalny kierowca. Klasy Alonso, Hamiltona, Verstappena. Plus doświadczenie. Zmysł inżynieryjny. Współpraca z zespołem. Niestety. To się marnuje bo Williams kurwa ja pierdolę 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Nie wiem ale sie wypowiem 30.04.19, 07:34 marekggg napisał: > mniej wiecej wiem, ale nie znam sie na tym na tyle zeby sie tutaj o tym rzopisy > wac. jak chcesz, przestudiuj i daj nam znac. Serio? Nie na tyle? Szkoda, ze nie przeszkadza Ci brak tej wiedzy pieprzyc glupoty jak w poście nr 1 i wypowiadać definitywne sady. Ale tak to zwykle jest, ze im mniej sie wie tym łatwiej o prosta i nieskomplikowana opinie i ocenianie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Polecam "ekspertom F1' 29.04.19, 10:52 www.youtube.com/channel/UCFNv1Kwrbo31D-fM-IIYcbw Poogladajcie - tylko tak wiecej niz jeden, ostatni odcinek. Pozwoli Wam to troche zrozumiec jak dziala F1, auta, polityka, bedzie sporo o Kubicy i nie tylko. Pozwoli Wam to mniej wychodzic na "ekspertów" a bardziej na kibiców, co choc troche o tym sporcie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Fajny wgląd w to jak wyglądał wyscig dla RK 29.04.19, 16:59 powrotroberta.pl/2019/04/godzina-1-czy-11-engine-mode-6-i-100-koni-mniej-jazda-w-baku-z-kubica.html Odpowiedz Link Zgłoś