Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja ON/OFF

08.10.19, 09:30
Przy okazji tematu o czynniku do klimy naszło mnie inne pytanie.
Jezdzicie cały czas z włączona klmatyzacją?
Czy tylko w okresie letnim?
A moze włączacie tylko gdy faktycznie jest gorąca i w lecie tez nie zawsze z klimą?

U mnie jest zawsze ON/AUTO i jedyne co czasem zmieniam to poziom temperatury.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 09:51
      Tylko w 3 sytuacjach włączam klimę:
      - gorąco
      - deszcz, zaparowane szyby
      - zimno, że zamarznięte szyby
      Poza tym jeżdżę na nawiewie lub ogrzewaniu.
      Klima jest niezdrowa i nie widzę powodu, żeby cały rok jeździć w tych mikrobach.
      W biurze nie mam.
    • samspade Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 09:59
      Zależy od samochodu, którym jadę. Przy klimatyzacji automatycznej jeżdżę na pozycji auto.
      Przy manualnej celem schłodzenia bądź osuszenia szyb
    • gzesiolek Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 10:35
      Ja jeżdżę sam to jeżdżę na AUTO ECO i bez specjalnego ziębienia...
      Jak jeżdżę z dziewczynami, które dość szybko przy klimie łapią wysuszenie, podrażnienie, katar i kaszel to tylko w b. duże upały...
      Generalnie unikam klimy, a nawet jak działa to w upały nie ustawiam niższej temperatury w automacie niż 24'C...
    • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 10:49
      Podobno najbardziej na uszkodzenia ukladu klimatyzacji wplywa jej nieuzywanie- pewnie w nowych autach to bez znaczenia, ale moze nie wszyscy tu maja nowki, sztuki...

Zgadzacie sie z tym?
    • liczbynieklamia Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 11:48
      Cały czas włączona. Sprężarki klimatyzacji nie lubią długich przestojów, a jak się sprężarka posypie, to zazwyczaj - oprócz sprężarki oczywiście - trzeba przynajmniej skraplacz wymienić i przepłukać albo wymienić resztę, a to spore koszty.
      • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 12:28
        W VW, Subaru, dodżach, citroenach, saabach chyba lubią. Albo nie mówią ze nie lubią.
        • liczbynieklamia Re: Klimatyzacja ON/OFF 09.10.19, 09:40
          > W VW, Subaru, dodżach, citroenach, saabach chyba lubią. Albo nie mówią ze nie lubią.
          Zdążyłeś posłuchać, czy opchnąłeś w miarę szybko, żeby się inni martwili?
          • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 09.10.19, 10:02
            Nigdy w żadnym aucie nie miałem z tym problemu. Saab miał 18 lat jak sprzedawałem a Subaru 17. W subaru w ogóle inaczej działa Klima bo (i tak ma być) włącza się na 10-15 s i wyłącza, i znów włącza itd. I tak w starym subaru działa poprawnie kompresor.
            Teraz w dodgu dalej słucham i słucham i nic się nie dzieje.
            W służbowych (żadnym od 20 lat) nie miałem problemów z klima. Od zera do 150-200 tys przebiegu.
            Wiec pozwól ze pozostanę przy opinii ze wyłączanie niczemu nie szkodzi.
            • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 09.10.19, 14:13
              Jak widac w BMW tez pada - patrz post Engine nizej:

"W obu jest auto ale żona jeździ E53 X5 i nie lubi klimy więc włączamy tylko jak potrzeba.
              Samochodowi to nie przeszkadza. Ale wymienilismy kompresor i inne organy bo przestało chlodzic ."
              • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 09.10.19, 14:18
                W Subaru teścia po 4 latach jedyna awaria to kompresor klimy. Tylko ze on nigdy klimy nie wyłączał.
              • engine8 Re: Klimatyzacja ON/OFF 09.10.19, 18:17
                Ha, w 15 letnim BMW wszytko pada tak ze klima nie jests czyms specjalnym.
                A wiadomo ze nie uzywane zanika - nieuzywznie wysusza uszczelki... to tez nie sekret..
                Tak ze uzywana klima wysiada po 10 latach ze wzgledu na zuzycie a nieuzywane po 15 ze wzgludu na nieuzywanie.
            • liczbynieklamia Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 09:56
              > Saab miał 18 lat jak sprzedawałem a Subaru 17
              A jak kupowałeś to miały po...?
              > W służbowych (żadnym od 20 lat) nie miałem problemów z klima
              Po ile lat tymi służbowymi jeździłeś?
              • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:06
                wszystkie prywatne mamy 2-3 lata.
                Sluzbowe 150-200 tys km.
                3-5 lat
                Sugerujesz ze każdy który sprzedawałem był na granicy awarii?
                Subaru sprzedałem koledze. Jego teściowa do dzisiaj nim jeździ.
                Citroena sprzedałem 5 lat temu mechanikowi. Jego łaska jeździ nim do tej pory.
                Nic się nie dzieje.
                Nie widzę sensu jeżdżenia z włączona klima
                • liczbynieklamia Re: Klimatyzacja ON/OFF 13.10.19, 07:39
                  > wszystkie prywatne mamy 2-3 lata
                  O tym mówię. "Paliłem przez 5 lat i żadnego raka płuc nie dostałem, ergo palenie nie szkodzi"

> Nie widzę sensu jeżdżenia z włączona klima
                  A ja nie widzę sensu jej wyłączania - i tak nie chłodzi, bo jest sterowanie automatyczne, osusza powietrze (mniej zaparowanych szyb i wilgoci w samochodzie).
                  • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 13.10.19, 19:04
                    Sam włączony nawiew świetnie osusza. Klima pomaga jak jest naprawdę mokro. A osuszając powietrze osusza tez spojówki, gardło itd.
                    A pierwszy przykład to raczej taki odwrotny bo ja noe nadużywam ani klimy ani papierosów
      • samspade Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:22
        liczbynieklamia napisał:

> Cały czas włączona. Sprężarki klimatyzacji nie lubią długich przestojów,

A w okresie zimowym? W astrze miałem w instrukcji że sprężarka nie działa w temperaturach poniżej 3 czy 4 stopni.
        • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:24
          Chyba sie sama wylacza?
          • samspade Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:33
            Jak więc z tymi długimi przestojami?
            • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:55
              W zimie trzeba często korzystać z ogrzewanych garaży i tam włączać klime.
              • samspade Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 11:10
                Jest to metoda. Ciekawe czy taką metodę stosuje liczbyniekłamią.
            • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 11:34
              A cala zime masz -5?
              Specjalista nie jest, ale moze pod maska bywa i w zimie cieplej? ;-)

Zakldam, ze jak mam caly czas wlaczone na "AUTO" - to producent przewidzial kiedy (w warunkach granicznych) ma sie wylaczc...
              Byc moze zreszta jest tak, ze AUTO nie oznacza, ze wszystko wukladzie dziala non stop ale wlacza sie co troche i na tyle ile potrzeba...

Ni wiem - stad tez troche ten temat.

Tak czy siak to pewnie czesciej niz gdy sie recznie raz na kilka dni/tygodnie na chwile odpala...
              • samspade Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 11:36
                Oczywiście że nie całą zimę jest -5. Ale temperatury niższe niż 4 stopnie są częste.
                Dlatego zadałem pytanie.
                • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:08
                  Nie znam na nie odpowiedzi, sam jestem ciekaw.
                • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:08
                  Klemensa spytajmy - on i nazimno zawsze wiedza wszystko ale naziego od dawna nie czytuje i nie widuje.
    • tbernard Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 12:05
      Ja wyłączam czasem, gdy pogoda jest ładna ale bez upału i wystarczy sam nawiew. Jak jest wilgotno, to bez klimy szyby szybciej lubią zaparować, dlatego w zimie często klima u mnie włączona na AUTO.
    • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 12:26
      Włączam tylko jak potrzebuje czyli upał albo deszcz. W czasie mrozu nie włączam bo nigdy nie widziałem żadnych tego efektów.
      Żona nie włącza w ogóle (ok może 3-4 razy w roku) bo ma od dwóch aut odsuwany dach i jej to starcza.
      Nic się nie psuje i nie rozszczelnia
    • kanna13 Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 13:46
      AUTO i tylko zmiana temperatury.
      Ewentualnie modyfikacja profilu pracy czyli agresywności nawiewu w sensie minimalnej szybkości wentylatora.
      Jak nie wieje nawet delikatnie z kratek to się duszę.

• duze_a_male_d_duze_m Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 14:37
      Staram się nie używać, kiedy nie ma potrzeby.
    • qqbek Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 20:07
      Przy ręcznej w Oplach - według potrzeb.
      Przy automatach - włączam raz po zakupie samochodu najczęściej (no i jak mi mechanik przy przeglądzie/naprawie wyłączy przypadkiem, to też włączam).
      Zawsze jednak temperaturę dostosowuję do wskazań termometru temperatury zewnętrznej (góra 3 niżej, w poważne upały i przy dłuższej trasie 4- stopni niżej, z tym że w tym drugim przypadku podnoszę temperaturę przed postojem/dojechaniem na miejsce).
    • engine8 Re: Klimatyzacja ON/OFF 08.10.19, 20:34
      W obu jest auto ale żona jeździ E53 X5 i nie lubi klimy więc włączamy tylko jak potrzeba.
      Samochodowi to nie przeszkadza. Ale wymienilismy kompresor i inne organy bo przestało chlodzic .
      W E90 335 ja mam włączona cały czas bo mi nie przeszkadza i auto nie lubi zmian - jak wyłącze to przez jakiś czas czuć że coś sie doregulowuje, inaczej zachowuje się skrzynia i obroty. Potem się uspokaja i jak włączę to znów to samo więc mu nie przeszkadzam
      • galtomone Dobre :-) 09.10.19, 14:13
        engine8 napisał(a):

> Samochodowi to nie przeszkadza. Ale wymienilismy kompresor i inne organy bo prz
        > estało chlodzic .

Samochod to nie osoba, zeby mu cos moglo przeszkadzac.
        Ale jednak potwierdza sie, ze przy sporadycznym uzywaniu caly uklad lubi szlag trafic.
        • gzesiolek Re: Dobre :-) 09.10.19, 15:52
          Takie potwierdzenie jak to, ze ja przy sporadycznym używaniu jeszcze nigdy klimy nie musiałem naprawiać, a ojcu dwa razy sprzegielko od klimy padło, a klima na auto non stop...
        • engine8 Re: Dobre :-) 09.10.19, 18:21
          Akurat w nowszych autach komputer przestawia sie na wieksze obciazenie i optymalizuje swoje funkcje...
          Kiedys wlaczajc klime czulo sie ze obroty i moc spadaly - teraz to nie ejst wyczuwalne..
    • grzek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 09:06
      Mam cały czas włączoną na auto, nie widzę potrzeby żeby wyłączać.
    • waga160 Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:38
      > Jezdzicie cały czas z włączona klmatyzacją?
      > Czy tylko w okresie letnim?
      Nie zebym sie wymundrzal, ale klimatyzacja "caly czas" czyli i w zimie, to by chyba nie zadzialala.
      Ja tylko latem daje chlodzenie dupy w siedzeniu, a jak w "kabinie" jest za cieplo to otwieram okna.
      • kanna13 Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 10:40
        Jak jest na auto to działa kiedy chce albo kiedy system uzna, że warunki są odpowiednie
      • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:09
        Mowisz... znaczy szyby w ziemie odparowuja natychmiast po wlaczeniu klimy w magiczny sposob.
        WOW :-) - nie wiedzialem, ze mam i mialem magiczne auta.
        • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:39
          U mnie nie
          Chyba ze są zaparowane ale jest cieplej niż pare stopni
          Jak zaparuja na mrozie to włączenie klimy nic nie zmienia
          • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 16:14
            Nie wiem jak zimno.... ale bylo zimno ;-)
      • engine8 Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 18:26
        Klimatyzacja w moim e90 to ponc pracuje tak ze zawsze chlodzi i suszy a jak trzeba to potem podgrzewa.... To sie nazywa klimatyzacja.. Bo to co tylko chlodzi to chlodziarka.
    • grzek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 12:08
      Wydaje mi się, że włączenie i wyłączenie klimatyzacji w samochodzie jest trochę błędnie interpretowane. Klimatyzacja ma na celu utrzymanie stałej temperatury i zawsze zimne powietrze jest mieszane z ciepłym żeby utrzymać np 18 stopni. W ujemnych temperaturach zimne powietrze jest chłodniejsze, niż gdyby schłodziło się na parowniku. Nie jest konieczny kompresor, parownik i skraplacz. Jeżeli ktoś mówi, że w zimie wyłącza klimatyzację a włącza ciepły nawiew, to jest to samo, co włączona klimatyzacja ale bez regulacji temperatury. W przypadku trybu AUTO mamy stabilizację nastawionej temperatury a po wyłączeniu trzeba robić to ręcznie.
      • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 12:14
        Eeeee?
        Mam wyłączona klimatyzacje ale ustawiona temperaturę i zawsze korzystam z trybu auto.
        Chyba się pogubiłem
        • grzek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 12:32
          W tym przypadku wewnątrz nie uzyskasz nigdy temperatury niższej niż temperatura otoczenia na zewnątrz. Wyłączając klimatyzację, wyłączasz kompresor.
          • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 12:36
            No oczywiście ze nie uzyskam bo klimatyzacja jest wyłączona. Ale nie rozumiem tego dopisku o braku regulacji temperatury.
            • grzek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:05
              Akurat w Twoim przypadku to regulację masz. Chodziło mi o sytuację, gdzie tryb AUTO nie jest włączony lub go nie ma, przy wyłączonej klimie.
      • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:11
        grzek napisał:

> Wydaje mi się, że włączenie i wyłączenie klimatyzacji w samochodzie jest trochę
        > błędnie interpretowane. Klimatyzacja ma na celu utrzymanie stałej temperatury
        > i zawsze zimne powietrze jest mieszane z ciepłym żeby utrzymać np 18 stopni. W
        > ujemnych temperaturach zimne powietrze jest chłodniejsze, niż gdyby schłodziło
        > się na parowniku. Nie jest konieczny kompresor, parownik i skraplacz. Jeżeli kt
        > oś mówi, że w zimie wyłącza klimatyzację a włącza ciepły nawiew, to jest to sam
        > o, co włączona klimatyzacja ale bez regulacji temperatury. W przypadku trybu AU
        > TO mamy stabilizację nastawionej temperatury a po wyłączeniu trzeba robić to rę
        > cznie.

A co ze smarowniem ukladu?
        • grzek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:31
          Nie wiem, może być różnie w zależności od modelu. Ja akurat w zimie wyjeżdżam z ciepłego garażu. Nawet jak kompresor wyłączy się, z uwagi na temperaturę, to parę minut popracuje.
          • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:36
            Myśle ze w Norwegii albo innej Finlandii awarie klimatyzacji powinny być plaga. Tam przez pol roku klima nie ma okazji się włączyć .
            • qqbek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 13:52
              Średnia roczna temperatura w Bergen - 8,4
              w Warszawie - 7,7
              w Goteborgu - 7,6

Tylko Oslo odstaje :)
              • bywalec.hoteli Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 14:32
                Hmmm nie wiem jak w Warszawie, ale w Polsce jednak nie jest tak źle jak w Bergen czy Goteborgu:
                2018 r. – średnia temp. 9,46°C
                2015 r. – średnia temp. 9,43°C
                2014 r. – średnia temp. 9,3°C
                2017 r. – średnia temp. 9,1°C
                2016 r. – średnia temp. 8,9°C
                Źródło:
                dobrapogoda24.pl/artykul/najcieplejszy-rok-w-polsce
              • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 14:42
                Podałeś wybrzeże. Popatrz w głębi kraju. W zimie lądujesz w Helsinkach i rzadko jest zimniej niż -5 czy -10. Jedziesz 200 km wgłąb i masz -25. I tak do marca :)
                • qqbek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 14:46
                  Zgoda panie dzieju, ale 80% Norwegów mieszka nie dalej niż 10 kilometrów od wybrzeża :)
                  Serio :)
                  • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 14:55
                    No to weźmy Finlandię :)
                    • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 14:56
                      0,7 l
                      :D
                      • qqbek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 15:00
                        Namawiał, namawiał, namówił :D
                        • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 15:12
                          Ostatnio w zimie w Finlandii tym się złojilismy
                          sklep-domwhisky.pl/product-pol-13071-Valhalla-Herb-Liqueur-by-Koskenkorva-35-0-5l.html
                          Świństwo straszne ale pasowało do koncepcji - sauna, przerębel i valhalla
                          • bywalec.hoteli Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 15:18
                            Słyszałem, że wódka Finlandia zeszła na chemiczne psy. Potwierdzacie? Bo mam akurat dużą na stanie :)
                            • qqbek Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 15:20
                              bywalec.hoteli napisał:

> Słyszałem, że wódka Finlandia zeszła na chemiczne psy. Potwierdzacie? Bo mam ak
                              > urat dużą na stanie :)

Nie wiem, jak sponsoruje wiedeńskich spadkobierców lwowskiej rodziny Baczewskich jak już mam okazję wódkę pić.
                              • hukers Re: Klimatyzacja ON/OFF 11.10.19, 01:20
                                qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                                >
                                > > Słyszałem, że wódka Finlandia zeszła na chemiczne psy. Potwierdzacie? Bo
                                > mam akurat dużą na stanie :)

Potwierdzamy. Lepszy absolut, czarny smirnoff, baczewski a nawet luksusowa.
                                • jeepwdyzlu Re: Klimatyzacja ON/OFF 23.06.22, 12:54
                                  Potwierdzamy. Lepszy absolut, czarny smirnoff, baczewski a nawet luksusowa.
                                  ---
                                  Smirnoff ruski.
                                  Niemirof lepszy, bo ukraiński.
                                  A luksusowa jest z ziemniaków, znakomita jakość/cena.
                                  Ale pogorszenia finlandii naie zauważyłem :-)
                            • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 16:16
                              Nie wiem jak Finlandia, ale wiem od czego JEDYNIE zalezy smak wodki.
                              I w chemie tez nie ma za bardzo co wierzyć.
                              • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 16:43
                                Od ogórków?
                                • qqbek Re: Klimatyzacja ON/OFF 11.10.19, 01:14
                                  Pod wódkę wolę tatara... choć też z ogóreczkiem, to jednak nie jest on w tym wypadku "clou" programu :D

A smak wódki zależy w głównej mierze od towarzystwa (no i w wypadku podlejszych jej gatunków też od stopnia jej schłodzenia - dobrą wódkę da się, tak jak dobrą whisky, pić ciepłą).
      • kanna13 Re: Klimatyzacja ON/OFF 10.10.19, 16:54
        jak masz AUTO to system mierzy temperatury na zewnątrz i wewnątrz i w zależności od tego steruję włączeniem sprężarki i mieszaniem powietrza ciepłego z zimnym.
        Jak temperatura na zewnątrz jest mniejsza niż minimalna dopuszczalna do włączenia sprężarki to spreżarka się nie wlączy.
    • hukers Re: Klimatyzacja ON/OFF 11.10.19, 01:00
      Ja klimę włączam tylko wtedy, gdy jest za ciepło w samochodzie, czyli lato z przyległościami. Włączałbym również gdyby mi szyby parowaly, ale mi nie parują. Jazda z klimą cały rok jest bez sensu, niepotrzebnie zwiększa spalanie.
      • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 13.10.19, 19:05
        O to to
        Szyby nie parują jak po prostu nie wyłącza się nigdy nawiewu
        Pod reszta się podpisuje
        • gzesiolek Re: Klimatyzacja ON/OFF 20.10.19, 17:27
          Jak jeździsz z garażu do garażu i nie mieszkasz przy cieku wodnym w specyficznym mikroklimacie o zwiększonej wilgotności to szyby nie parują... jednak przy zwiększonej wilgotności i dużej różnicy temperatur między mrozem na zewnątrz i schłodzonymi szybami a cieplejszym wilgotnym powietrzem wewnątrz musi nastąpić parowanie choćby na chwilę...
          • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 20.10.19, 18:27
            Mieszkam w najwilgotniejszym miejscu Polski
            Parkuje na dworze.
            Wentylacja cały czas chodzi dość mocno i naprawdę klime żeby osuszyć okna włączam moze 3 x w roku jak w aucie są 4 osoby a na zewnatrz pada.
            • bywalec.hoteli Re: Klimatyzacja ON/OFF 20.10.19, 20:55
              W Kotlinie Kłodzkiej? :)
              • trypel Re: Klimatyzacja ON/OFF 20.10.19, 21:05
                Wroclaw
                Ciagle mokro i mgliście
                Rzeki
                Powodzie
                • gzesiolek Re: Klimatyzacja ON/OFF 21.10.19, 00:58
                  Poza tym, że Wrocław w dużej części leży na rzekach i miał pecha do powodzi (zwłaszcza w 97) to wg mojej wiedzy jakoś specjalnie deszczowym i wilgotnym miastem Wrocław nie jest... ba kilkadziesiąt km na północ od Wrocławia zaczynają się tereny o najmniejszych opadach w Polsce... Mam rodzinę i we Wrocławiu i w Poznaniu i wg ich słów i naszych wizyt to oba te miasta były mocno wysuszone w ostatnich latach... tzn. zimy bez śniegu, lata z wysuszonymi trawnikami... Kraków przy nich to zielona oaza (nie licząc smogu)...
                  A w zimie, przy dużych opadach śniegu nie mam szans, aby nic nikt nie naniósł i wtedy muszę pilnować czyszczenia/wylewania dywaników i najlepiej dać jakiś absorber wilgoci, wtedy jest jedyna szansa aby bez klimy jakoś znacznie nie parowało (oczywiście przy świeżym filtrze kabinowym i mytych od środka szybach)... Oczywiście pewnie sama wentylacja by wystarczyła, ale musiałbym ekstra 5 minut poświęcić na grzanie i wentylowanie...
              • engine8 Re: Klimatyzacja ON/OFF 20.10.19, 23:46
                A jakie sa granice Kotliny Klodzkiej?
      • galtomone Re: Klimatyzacja ON/OFF 21.10.19, 10:15
        hukers napisał:

> Jazda z klimą cały rok jest bez sensu, niepotrzebnie zwiększa spalanie.

Nie udalo mi sie zaobserwowac i policzyc w normalnej jezdzie tego zwiekszonego zuzycia paliwa.
    • only_the_godfather Re: Klimatyzacja ON/OFF 23.06.22, 07:42
      Widzę że spamrzey to coraz więksi idioci. Chłopie, wiesz, że to nie jest żaden specjalny czynnik, żadne cudo, tylko normalny czynnik do klimatyzacji.
    • jeepwdyzlu Re: Klimatyzacja ON/OFF 23.06.22, 12:51
      Ja jak Galtom. Zawsze on. Zawsze 19 stopni. 365dni w roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka