nazimno 15.11.19, 12:39 efahrer.chip.de/news/chinesisches-elektro-suv-soll-fuer-25000-euro-nach-europa-kommen-1_101539 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duze_a_male_d_duze_m Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 15.11.19, 12:47 Czekam na elektryka od Xiaomi :) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 15.11.19, 12:54 U nich projekty jakos szybciej sa realizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 16.11.19, 21:09 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Czekam na elektryka od Xiaomi :) > Chciałeś, to masz: elektrowoz.pl/auta/xpeng-chinski-klon-tesli-z-nowym-inwestorem-strategicznym-to-xiaomi/ Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 15.11.19, 12:55 Bez tej ekosraczki z doplatami by kosztowal 4x mniej Odpowiedz Link Zgłoś
kamillwawa Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 15.11.19, 14:06 Nie ma żadnego powodu aby elektryk kosztował więcej niż benzynowy/diesel. Nissan Leaf za 70 tys i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 15.11.19, 17:24 Bedzie w sumie kosztowal wiecej (tzn koszt auta + "paliwa") bo przeciez ktos bedzie musial zaplacic za koszty likwidacji energi z ropy, wegla i gazu. Jak tylko rybka zlapie haczyk to zaczna sie podatki ze ludzi ebedz plakac za pozwolili sobie zabrac auta z silnikiem spalinwym. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 16.11.19, 12:29 Rozumiem, że fakt, iż same akumulatory do tego samochodu (63kWh) są warte tyle, co dwa Fiaty Tipo, nie ma żadnego znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 15.11.19, 16:11 Jak temat drgnie w rajstopach to zabraknie gniazdek. Jak dowalą gniazdek to skończy się prąd..i trzeba sie będzie przeprosić z uranem..tak czuję.. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 16.11.19, 21:47 Chińczycy teraz ostro idą w elektryki, bo nie ma tam lobby paliwowego. To oni otwierają fabryki na nowe ogniwa z elektrolitem stałym, które są pod każdym względem lepsze od Li-Ion (brak przegrzewania, szybsze ładowanie, większa gęstość energii, więcej cykli). Europa, dzięki zjebanym tuzom motoryzacji, którzy zainwestowali w śmierdzące spaliniaki, chce jeszcze na tej przestarzałej technologii coś zarobić. I dlatego Chinole w kwestii elektryków Europę wydymają. Ale skoro ktoś dobrowolnie nadstawia dupy w wyniku własnej krótkowzroczności ... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 00:04 A mnie sie wydaje ze europa zamiast uzywac rope i wegiel bo tego nie brakuje to na sile probuja ludzi wpedzic w energie elektryczna ktorej im brakuje i bedzie brakowac jak nie pozwol jej produkowac z wegla roby czy gazu a wiec jak zgasza ten przemysl w ktorym przoduja to nie bedzie wyjscia tylko ograniczyc ilosc aut bo bedzie brakowec pradu i stacji do ladowania a wiec pondniosa ceny energii i ludzi nie beda miec wyscia tylko zrezygnowac z posadania samochodow...i beda walic glow w mur ze sie dali nabrac na oszczednosci obiecywane z posiadani auta elektrycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 11:52 Dochodzi tu jeszcze czynnik ekologiczny. Chociaż w przypadku prądu produkowanego z węgla ten czynnik jest taki sobie. Auta elektryczne przede wszystkim są LEPSZE pod każdym względem, za wyjątkiem "tankowania". Prosta budowa, łatwość przeróbki, możliwość stosowania własnych silników, prosta i tania obsługa. Niepotrzebne sprzęgło, skrzynia biegów - przydatna, ale też niekonieczna. Jaki księgowy się zgodzi na taką prostotę? No to mamy elektryki, bo wymusza ich produkcję norma emisji, ale są tak pomyślane księgowo, żeby ich nikt nie kupował oprócz zapaleńców. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 21:48 engine8 napisał(a): > A mnie sie wydaje ze europa zamiast uzywac rope i wegiel bo tego nie brakuje to > na sile probuja ludzi wpedzic w energie elektryczna ktorej im brakuje i bedzie Też mam takie wrażenie. Tylko kto nas do takich głupot prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 08:06 Moge odpowiedziedziec po niemiecku-kiss mich an Arsch! czyli pocałuj mnie w du...! Mam tam wszystkie produkty z Chin-nawet cukierki! Dlaczego- bo to tandeta-do chińskiego samochodu sie nie wsiada, bo się z niego nie wyjdzie w razie czego. Nie spełniaja europejskich standardów bezpieczeństwa- koniec i kropka ! Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 11:53 bolo2002 napisał: > Moge odpowiedziedziec po niemiecku-kiss mich an Arsch! czyli pocałuj mnie w du. > ..! Mam tam wszystkie produkty z Chin-nawet cukierki! Dlaczego- bo to tandeta-d > o chińskiego samochodu sie nie wsiada, bo się z niego nie wyjdzie w razie czego > . Nie spełniaja europejskich standardów bezpieczeństwa- koniec i kropka ! Mam stary rower Giant Sierra, produkowany w Chinach. Jakość rewelacyjna. Jak to wytłumaczysz (a wytłumaczenie jest proste)? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 18:03 Ja tez mam giant ale i mam amerykanski rama zrobiona przez firme Douglas z tytanu, reszta osprzetu amerykansko - i oczywisci enaped japonski.... BEZ Porownania... Widac to wtedy jak postawisz oba obk siebie.... Kia i Prosche.. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: elektryczny Chinczyk za 25000 € pojawi sie wk 17.11.19, 18:37 bolo2002 napisał: > Moge odpowiedziedziec po niemiecku-kiss mich an Arsch! To nie jest nawet po niemieckawu. Odpowiedz Link Zgłoś