Dodaj do ulubionych

A co się Premier nagadał...

02.02.20, 14:11
...naobiecywal...

antyweb.pl/projekt-przepisow-pieszy-bez-pierwszenstwa-i-latwiej-o-utrate-prawa-jazdy/
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: A co się Premier nagadał... 02.02.20, 15:29
      Wiadomo bylo, ze na drugi dzien zapomni, co naobiecywal...

Milion aut elektrycznych tez obiecal...
      I mnostwo innych rzeczy...

Co do kar za przekroczenie o 50 km/h poza terenem zabudowanym to zapewne nic z tego nie wyjdzie...
      Miliony by szybko stracily prawo jazdy, a to sa w koncu wyborcy
    • dworec Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 19:58
      Pieszy wchodzący na jezdnię jest obowiązany zachować szczególną ostrożność a kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego.
      • tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 20:59
        Nie kłam co do pieszych...
        Art. 14.
        Zabrania się:
        1)
        wchodzenia na jezdnię:
        a)
        bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
        • nazimno Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:12
          krotko:
          wchodzenie przed jadacy pojazd to
          prawie pewne samobojstwo

PS
          Czy durnie to rozumieja?
          NIE.
          • nazimno Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:14
            Prawodawca apeluje do rozumu,
            ale bezskutecznie.
          • gzesiolek Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:28
            Ale to każdy średnio rozgarniety organizm z choć częściowo wykształconym mózgiem wie... Ale o tym, że jadąc autem i widząc oznakowane przejście trzeba się zachować jak widząc ustap pierwszeństwa na skrzyżowaniu 99% kierowców nie wie... I popyla mając w 4literach czekających pieszych...
            • nazimno Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:31
              Bo znaczny procent to durnie.
              • tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 00:02
                www.google.pl/maps/@51.6229679,20.0886416,3a,75y,243.4h,71.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPpHitZX6u6Qa5fWlR446uQ!2e0!7i13312!8i6656

a znajdziesz coś takiego w DE? Ograniczenie do 70 i przejście przez 4 pasy. I tak dobrze, że top już jest stara gierkówka i ruch idzie już przez S8, ale jeszcze niedawno tędy jechało się z Kato i Wro do Wawy.
                • nazimno Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 11:45
                  Nie znajde. Nigdy nie widzialem. Nie ma takiej mozliwosci.
                • wislok1 Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 16:57
                  Nie ma czegos takiego...
                  TO bylaby smiertelna pulapka i cos takiego by nie przeszlo....
        • bimota Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 22:37
          bezpośrednio przed jadący pojazd

OSWIECILO MNIE ! CZYLI NAJPIERW TRZEBA WEJSC PRZED STOJACY ! DLATEGO LUDZIE STOJA I CZEKAJA, AZ SIE KTORY ZATRZYMA...
        • tbernard Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 11:15
          tiges_wiz napisał:

> Nie kłam co do pieszych...
          > Art. 14.
          > Zabrania się:
          > 1)
          > wchodzenia na jezdnię:
          > a)
          > bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
          >

Co ciekawe ten przepis kierowany do pieszych najlepiej znają kierowcy. Zaś całkowicie zdają się zapominać o przepisach do nich kierowanych. Dlatego zbliżając się do przejścia nie zamierzają zwolnić, a pojęcie szczególnej ostrożności to takie nie do końca wiadomo co, jakby co to powiedzą, że zmarszczyli czoło.
          • bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 11:46
            DLATEGO, ZE ZWOLNIENIE NIC NIE DAJE, A OSTROZNOSC TO TRZEBA ZAWSZE ZACHOWYWAC, CZYLI NIGDY...
          • tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 12:04
            To nie do mnie, bo ja puszczam bez problemu. Nie dotyczy dróg dwujezdniowych
            • bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:13
              A JA NIE, BO TO NIKOMU NIE DAJE ZADNEJ KORZYSCI, TYLKO SZKODY..
              • galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:22
                bimota napisał:

> A JA NIE, BO TO NIKOMU NIE DAJE ZADNEJ KORZYSCI, TYLKO SZKODY..
                >

Obyś stał na deszczu, w zimnie, przed przejściem dla pieszych (dłuuuuuuuugo) i czekał aż ktoś zlituje i Cię przepuści...
                • bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:46
                  FANTAZJUJ DALEJ....

WY SERIO "MYSLICIE",. ZE LUDZIE OGARNIECI NIGDY NIE CHODZA PIESZO ?? ALBO NIE JEZDZA ROWERAMI, NAWET JESLI W KOLKO MOWIA, ZE JEZDZA ? NAWET JESLI WEZWALI WAS NA WYSCIG ROWEROWY ?
            • galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:20
              tiges_wiz napisał:

> To nie do mnie, bo ja puszczam bez problemu. Nie dotyczy dróg dwujezdniowych

Tak się tylko zastanawiam, jak orzeka policja o winie w sytuacja, gdy auto nagle staje tuż przed pustym przejściem dla pieszych a auto z tyłu wjeżdża mu w tyłek...

Czy aby nie jest sie współwinnym...

www.rp.pl/Prawo-drogowe/311059991-Sad-nagle-hamowanie-to-nie-sposob-na-lekcje-kultury-dla-innych-kierowcow.html
              • bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:51
                NAWET SEDZIOM ZDARZAJA SIE PRZEBLYSKI. TYLE ZE GRZYWNA PEWNIE SMIESZNA I ANI SLOWA NIE MA O ODEBRANIU PRAWKA NP NA 5 LAT I SKIEROWANIU NA LECZENIE PSYCHIATRYCZNE... A PRZECIEZ PRAWKO ODBIERAJA ZA NIC, CZYLI NP. GLUPIE PRZEKROCZENIE PREDKOSCI..
              • tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 15:16
                Tylko trzeba mieć kamerkę, bo inaczej ciężko coś udowodnić (bo mi się wydawało, że coś wbiega, ze pies, że dziecko i uciekło)...
                • galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 15:19
                  Ok, ale co zmieni kamerka gdy ktoś ci nie wbiega tylko stoi pół metra od pasów i czeka.

Zauważasz, stajesz (bez powodu?) i wtedy z tyłu bum.

Współwina?
                  • tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 15:51
                    Jak ktoś stoi, a ty wjeżdżasz, to jaka współwina? Tu okulisty już potrzeba.
                    • galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 16:08
                      Przecież nie mówię o tym gdy stoisz, ale gdy przede mną hamujesz na pustej drodze, stajesz i wtedy następuje bum. Gdy robisz to nagle i bez powodu. Twoja kamerka pokaże, że pieszy stoi obok przejścia a nie, że na nie wchodzi.

Wiem, że się czepiam, ale na tym (interpretacji) polega problem. Czym hamowanie przed pustym przejściem różni się od hamowania przed kimś złośliwe, bez powodu? A może ten co w ciebie wjedzie stwierdzi, że też robiłeś to złośliwe...bo przejście przecież puste...
                      • bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 17:08
                        NIE WIDZISZ ROZNICY, GDY FAKTYCZNIE JESTY PUSTO, A GDY STOI CZLOWIEK ?

NO ALE FAKTYCZNIE, NAWET JESLI STOI, TO NIE POWOD DO GWALTOWNEGO HAMOWANIA, MOZNA TO ZROBIC SPOKOJNIE... CHYBA ZE JST MALO WIDOCZNY...
                        • galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 18:56
                          Prawo nie widzi.
    • bimota Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 22:53
      NIE TO CO TUSK.. U TEGO TO SLOWO PONAD WSZYSTKO...
    • marekggg Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 23:00
      klamczuszek nagada tyle ile mu sie do geby zmiejsci - a ze ma duza, to duzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka