galtomone 02.02.20, 14:11 ...naobiecywal... antyweb.pl/projekt-przepisow-pieszy-bez-pierwszenstwa-i-latwiej-o-utrate-prawa-jazdy/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: A co się Premier nagadał... 02.02.20, 15:29 Wiadomo bylo, ze na drugi dzien zapomni, co naobiecywal... Milion aut elektrycznych tez obiecal... I mnostwo innych rzeczy... Co do kar za przekroczenie o 50 km/h poza terenem zabudowanym to zapewne nic z tego nie wyjdzie... Miliony by szybko stracily prawo jazdy, a to sa w koncu wyborcy Odpowiedz Link Zgłoś
dworec Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 19:58 Pieszy wchodzący na jezdnię jest obowiązany zachować szczególną ostrożność a kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 20:59 Nie kłam co do pieszych... Art. 14. Zabrania się: 1) wchodzenia na jezdnię: a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:12 krotko: wchodzenie przed jadacy pojazd to prawie pewne samobojstwo PS Czy durnie to rozumieja? NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:14 Prawodawca apeluje do rozumu, ale bezskutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:28 Ale to każdy średnio rozgarniety organizm z choć częściowo wykształconym mózgiem wie... Ale o tym, że jadąc autem i widząc oznakowane przejście trzeba się zachować jak widząc ustap pierwszeństwa na skrzyżowaniu 99% kierowców nie wie... I popyla mając w 4literach czekających pieszych... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 21:31 Bo znaczny procent to durnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 00:02 www.google.pl/maps/@51.6229679,20.0886416,3a,75y,243.4h,71.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPpHitZX6u6Qa5fWlR446uQ!2e0!7i13312!8i6656 a znajdziesz coś takiego w DE? Ograniczenie do 70 i przejście przez 4 pasy. I tak dobrze, że top już jest stara gierkówka i ruch idzie już przez S8, ale jeszcze niedawno tędy jechało się z Kato i Wro do Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 11:45 Nie znajde. Nigdy nie widzialem. Nie ma takiej mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 16:57 Nie ma czegos takiego... TO bylaby smiertelna pulapka i cos takiego by nie przeszlo.... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 22:37 bezpośrednio przed jadący pojazd OSWIECILO MNIE ! CZYLI NAJPIERW TRZEBA WEJSC PRZED STOJACY ! DLATEGO LUDZIE STOJA I CZEKAJA, AZ SIE KTORY ZATRZYMA... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 11:15 tiges_wiz napisał: > Nie kłam co do pieszych... > Art. 14. > Zabrania się: > 1) > wchodzenia na jezdnię: > a) > bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, > Co ciekawe ten przepis kierowany do pieszych najlepiej znają kierowcy. Zaś całkowicie zdają się zapominać o przepisach do nich kierowanych. Dlatego zbliżając się do przejścia nie zamierzają zwolnić, a pojęcie szczególnej ostrożności to takie nie do końca wiadomo co, jakby co to powiedzą, że zmarszczyli czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 11:46 DLATEGO, ZE ZWOLNIENIE NIC NIE DAJE, A OSTROZNOSC TO TRZEBA ZAWSZE ZACHOWYWAC, CZYLI NIGDY... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 12:04 To nie do mnie, bo ja puszczam bez problemu. Nie dotyczy dróg dwujezdniowych Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:13 A JA NIE, BO TO NIKOMU NIE DAJE ZADNEJ KORZYSCI, TYLKO SZKODY.. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:22 bimota napisał: > A JA NIE, BO TO NIKOMU NIE DAJE ZADNEJ KORZYSCI, TYLKO SZKODY.. > Obyś stał na deszczu, w zimnie, przed przejściem dla pieszych (dłuuuuuuuugo) i czekał aż ktoś zlituje i Cię przepuści... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:46 FANTAZJUJ DALEJ.... WY SERIO "MYSLICIE",. ZE LUDZIE OGARNIECI NIGDY NIE CHODZA PIESZO ?? ALBO NIE JEZDZA ROWERAMI, NAWET JESLI W KOLKO MOWIA, ZE JEZDZA ? NAWET JESLI WEZWALI WAS NA WYSCIG ROWEROWY ? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:20 tiges_wiz napisał: > To nie do mnie, bo ja puszczam bez problemu. Nie dotyczy dróg dwujezdniowych Tak się tylko zastanawiam, jak orzeka policja o winie w sytuacja, gdy auto nagle staje tuż przed pustym przejściem dla pieszych a auto z tyłu wjeżdża mu w tyłek... Czy aby nie jest sie współwinnym... www.rp.pl/Prawo-drogowe/311059991-Sad-nagle-hamowanie-to-nie-sposob-na-lekcje-kultury-dla-innych-kierowcow.html Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 13:51 NAWET SEDZIOM ZDARZAJA SIE PRZEBLYSKI. TYLE ZE GRZYWNA PEWNIE SMIESZNA I ANI SLOWA NIE MA O ODEBRANIU PRAWKA NP NA 5 LAT I SKIEROWANIU NA LECZENIE PSYCHIATRYCZNE... A PRZECIEZ PRAWKO ODBIERAJA ZA NIC, CZYLI NP. GLUPIE PRZEKROCZENIE PREDKOSCI.. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 15:16 Tylko trzeba mieć kamerkę, bo inaczej ciężko coś udowodnić (bo mi się wydawało, że coś wbiega, ze pies, że dziecko i uciekło)... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 15:19 Ok, ale co zmieni kamerka gdy ktoś ci nie wbiega tylko stoi pół metra od pasów i czeka. Zauważasz, stajesz (bez powodu?) i wtedy z tyłu bum. Współwina? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 15:51 Jak ktoś stoi, a ty wjeżdżasz, to jaka współwina? Tu okulisty już potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 16:08 Przecież nie mówię o tym gdy stoisz, ale gdy przede mną hamujesz na pustej drodze, stajesz i wtedy następuje bum. Gdy robisz to nagle i bez powodu. Twoja kamerka pokaże, że pieszy stoi obok przejścia a nie, że na nie wchodzi. Wiem, że się czepiam, ale na tym (interpretacji) polega problem. Czym hamowanie przed pustym przejściem różni się od hamowania przed kimś złośliwe, bez powodu? A może ten co w ciebie wjedzie stwierdzi, że też robiłeś to złośliwe...bo przejście przecież puste... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 04.02.20, 17:08 NIE WIDZISZ ROZNICY, GDY FAKTYCZNIE JESTY PUSTO, A GDY STOI CZLOWIEK ? NO ALE FAKTYCZNIE, NAWET JESLI STOI, TO NIE POWOD DO GWALTOWNEGO HAMOWANIA, MOZNA TO ZROBIC SPOKOJNIE... CHYBA ZE JST MALO WIDOCZNY... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 22:53 NIE TO CO TUSK.. U TEGO TO SLOWO PONAD WSZYSTKO... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: A co się Premier nagadał... 03.02.20, 23:00 klamczuszek nagada tyle ile mu sie do geby zmiejsci - a ze ma duza, to duzo. Odpowiedz Link Zgłoś