klemens1 03.04.21, 20:59 Petrolhead testuje tym razem plebejską skodę. Facet generalnie jeździ szybkimi wozidłami typu merc amg, audi s6 itp. I jakoś nie narzeka na ten nieprecyzyjny układ kierowniczy w skodzie ... ani na plasticzki ... dziwny jakiś. 2019 Škoda Superb 2.0 TSI - Prawie 300 km/h Skodą! V-max. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 03.04.21, 21:59 Chusteczek wystarczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:18 qqbek napisał: > Chusteczek wystarczyło? > Tu masz test merca 63 amg. Porównaj sobie czasy przyspieszeń od 160. Merc chyba trochę lepszy - ale o ile? No ale ma pojemność - a to jest to, co u ciebie powoduje znikanie chusteczek w tempie ekspresowym. 2008 Mercedes CL63 AMG - V-max. Próba autostradowa. / CL63 AMG VLOG #4 Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 03.04.21, 22:19 Przecież mówił, że właściciel wymienił w nim zawieszenie z oryginalnego patologicznego na Bilstein B12. Słuchaj uchem, a nie brzuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:14 schweppes1 napisał: > Przecież mówił, że właściciel wymienił w nim zawieszenie z oryginalnego patolog > icznego na Bilstein B12. Słuchaj uchem, a nie brzuchem. A czy ja pisałem coś o zawieszeniu? Pisałem o układzie kierowniczym. Naucz się rozumieć, co czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 11:46 klemens1 napisał: > schweppes1 napisał: > > > Przecież mówił, że właściciel wymienił w nim zawieszenie z oryginalnego p > atolog > > icznego na Bilstein B12. Słuchaj uchem, a nie brzuchem. > > A czy ja pisałem coś o zawieszeniu? Pisałem o układzie kierowniczym. > Naucz się rozumieć, co czytasz. Cały układ jezdny w Superbie jest budżetową patologią, ale zawieszenie można łatwo odskodzić (odkurzyć). Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 15:02 Patologią jest że ktoś kupił sobie luksusową limuzynę w wersji ekonomicznej czy tam simply clever, a potem utwardził zawieszenie Bilsteinem B12 bo za miękko. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 20:37 Mowa była o układzie kierowniczym, który podobno nadaje się tylko do jeżdżenia po bułki do pobliskiej Biedronki. I jakoś Petrolhead przejechał i się nie posrał. Właściwie nawet nie zauważył, że coś nie tak jest z tym układem. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 07:41 Niestety potwierdza się teoria, że z po zakupie pewnych aut, całe życie będziesz tłumaczył otoczeniu jakie to dobre. Mimo że pojazd bdb. Superb, Stinger itd. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 08:12 Stinger tez ma problem z zawieszeniem. Oczywiście szybka jazda autostrada nie wymaga żadnych fajerwerkow poza ilością koni ale juz w zakretach niedostatki się pojawiają Dlatego w powyższym superbie trzeba było zmienić zawieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:07 Stinger to bardziej z gumową tym układem kierowniczym... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 08:23 Przy okazji www.wyborkierowcow.pl/kia-stinger-3-3-v6-kontra-skoda-superb-2-0-tsi-porownanie/ Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 08:34 Stingerem jechałem forum.gazeta.pl/forum/w,20,165075450,165075450,Kia_Stinger_3_3_V6_370_KM_Wrazenia_z_jazd_.html#p165102353 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 17:30 Wiem I pamiętam co pisałeś o prowadzneiu Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 08:43 wydaje mi sie ze to redaktorzyna dostal bardziej wytrysku... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:05 Ta "plebejska" Skoda tak doposażona katalogowo kosztuje ponad 200k PLN... A i tak trzeba poprawiać nieco fabrykę... Ok z wyprzedaży rocznika plus rabat z negocjacji pewnie można zejść poniżej 180k PLN i wtedy gra jest warta świeczki... Klemens, moja rada jest taka: kup sobie, ciesz się autem... Zrezygnuj z misji wykazania, że nic lepszego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:15 Zrezygnuj z misji wykazania, że mam jakąkolwiek misję wykazywania. Chciałem zobaczyć po prostu waszą reakcję w starciu ideologia vs rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:37 mialem 2 skody w zyciu, nie narzekam. ale trzecia juz nie kupilem w takiej wersji w jakiej ja chcialem to juz kosztowala tyle, ze nie bylo po co. zreszta ten nowy kanciasty design mi jakos nie podchodzi, ale to juz sprawa marginalna. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 20:43 No - cenowo skoda to już żadna rewelacja. Jeszcze 272 KM wygląda w miarę, ale tańsze wersje nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 10:01 Chciałem zobaczyć po prostu waszą reakcję w starciu ideologia vs rzeczywistość. --- I jaka jestcrzeczywistość? 270 konny superb to jakie auto? Dobre? Tak, nikt tego nie neguje. Szybkie? Na pewno. Duże? O tak, to światowa czołówka. Ale reszta? Potrafisz ocenić układ jezdny i kierowniczy? Sądząc po twoich wpisach dotyczących BMW - twierdzę, że nie. Więc co chcesz udowodnić? Że mozna wyprodukować 300 konne auto? Można. Że będzie swietnie jeździć? Nie, stinger rozczarowuje. Superbem w tej wersji nie jechałrm.ale stawiam dolary przeciw orzechom, że każde audi jeździ lepiej. Nie mówiąc o mocniejszych mercedesach czy alfach. Ty klemens nie tylko nie znasz się na samochodach, ale nawet nie potrafisz prowadzić kłótni tu na forum, tak, żeby u czytelników wywołać usmiech rozbawienia... Idź wcinaj żur i ciesz się zmartwychwstaniem Jezusa... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 20:38 jeepwdyzlu napisał: > Chciałem zobaczyć po prostu waszą reakcję w starciu ideologia vs rzeczywistość. > --- > I jaka jestcrzeczywistość? Już pisałem. Naucz się czytać a nie dopytujesz w kółko o to samo. Facet przejechał się ponad 250 i jakoś na układ kierowniczy nie narzekał. A ode mnie się odpierdol - piszę o konkretnym przypadku pojazdu i na tym się skup. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 10:44 Ale większość z nas nim choć jechała... Więc jedyną osobą kierująca się ideologią jesteś tutaj właśnie Ty... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 20:42 gzesiolek napisał: > Ale większość z nas nim choć jechała... Więc jedyną osobą kierująca się ideolog > ią jesteś tutaj właśnie Ty... I tej większości nie odpowiada układ kierowniczy? A testującemu youtuberowi odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 20:56 Ja akurat pisałem o prowadzeniu i pewności prowadzenia, trzymania się drogi. I nie pisałem, że mi nie odpowiada tylko że były auta lepsze, a nawet znacznie lepsze pod tym względem... Co poniekąd zostało potwierdzone zmianą zawieszenia w tym wypadku. A Ty sam nie jechałeś i odrzucasz głosy osób które jechały i mają jakiekolwiek ale... A starasz się wybierać głosy gdzie tych ale nie ma... To jest właśnie dobieranie głosów pod ideologię... No ale Tobie nikt nie będzie mówił jak jest, Ty wiesz lepiej nawet jak sam nie sprawdziłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 11:14 gzesiolek napisał: > A Ty sam nie jechałeś i odrzucasz głosy osób które jechały i mają > jakiekolwiek ale... Czym nie jechałem? Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 12:03 Superbem 3 272/280KM AWD Czyż nie tak przyznałes? Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 11:53 klemens1 napisał: > Zrezygnuj z misji wykazania, że mam jakąkolwiek misję wykazywania. > Chciałem zobaczyć po prostu waszą reakcję w starciu ideologia vs rzeczywistość. Rzeczywistość jest taka, że fabryczne zawieszenie w Superbie nie nadaje się do szybkiej jazdy nawet w rzekomo usportowionej wersji i to jest wymowne, jak są traktowani klienci Skody po uprzednim praniu mózgu marketingiem "tanio i dobrze", nawet gdy zapłacą dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 12:07 Przesada z tym nie nadaje się do jazdy. Ale są auta prowadzące się lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 12:37 pierdoly piszesz czlowieku. o ile sa samochody ktore naprawde nie nadaja sie do szybkiej jazdy, to owczsnie kazdy samochod ktory ma fabryczna maks cos tam, nadaje sie do takiej jazdy. ale - uwaga - w warunkach idealnych - prosta, bez wiatru itp. moja oktavia 1,8 bez turba miala max 209 chyba w papierach, pojechalem jakos 211, ale to juz sie bujalo. i starczylo. no dobra, ale to mialem 30 lat i bylo to jakos w okolicach 1998 roku. samochod kupilem ot tak w salonie, za gotowke. wiec nie pieprz glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 12:59 moja oktavia 1,8 bez turba miala max 209 chyba w papierach, pojechalem jakos 211, ale to juz sie bujalo. i starczylo. no dobra, ale to mialem 30 lat i bylo to jakos w okolicach 1998 roku. samochod kupilem ot tak w salonie, za gotowke. wiec nie pieprz glupot. --- Nie pieprzy. Co innego jechać 200 cywilną octawią, co innego bmw M, 911tką czy szybkim mercedesem. Nie chodzi o maksymalną. Chodzi o zawieszenie, układ kierowniczy i hamulce. W efekcie o bezpieczeństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 13:07 w porzadku - a czym byla ta octawia "usportowiona"? jakby to byla RS - not to OK, ale to byla tylko TSI z napedem haldex na 4 kola. o RS mozna teoretycznie opowiedziec cos o usportowieniu. wersja "sportline" to ma chyba jakies inne plastyki. nic innego. tylko o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 14:19 mozna teoretycznie opowiedziec cos o usportowieniu. wersja "sportline" to ma chyba jakies inne plastyki. nic innego. tylko o to mi chodzi. ---- :-) Jak byłem nastolatkiem, sąsiad marynsrz miał forda oriona. 1,1 motor 60 koni albo i 55 Nakleił sobie napis GTI I wmawiał maluczkim, w tym mnie - że gti to auta które wyciągają (pamiętacie to słowo?) 200 km/h Orionem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 14:35 Ojciec kumpla z liceum miał Oriona 1.6 chyba 100KM i tam licznikowo uzyskaliśmy 200km/h... i to na zwykłej nie idealnie gładkiej drodze... Człowiek był młody i głupi... A i tamten nie miał napisu GTi... Ale za to czerwony pasek na zderzakach i progach... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 14:47 Ja E36 1.6 (sedan, a nie kompot) wyciągnąłem na autostradzie 205. Dane z nawigacji. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 20:40 schweppes1 napisał: > klemens1 napisał: > > > Zrezygnuj z misji wykazania, że mam jakąkolwiek misję wykazywania. > > Chciałem zobaczyć po prostu waszą reakcję w starciu ideologia vs rzeczywi > stość. > > Rzeczywistość jest taka, że fabryczne zawieszenie w Superbie nie nadaje się do > szybkiej jazdy nawet w rzekomo usportowionej wersji W mojej nieusportowionej 210 można jechać. Zawieszenie się nadaje - i choćbyś się zesrał, to niestety ale taka jest rzeczywistość. Poza tym pisałem wyraźnie od początku o układzie kierowniczym, bo amortyzatory były wymienione. Jakoś kierowca nie narzekał, że źle mu się jedzie przy 270 i że reakcje układu są nieprawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 21:18 Im większy rozstaw osi tym stabilniejsza jazda przy większych prędkościach Dlatego nawet nitro z przedpotopowym zawieszeniem i sztywnym mostem prowadził się pewnie po autostradzie az do ogranicznika przy 180 Ale to nie oznacza ze mial dobre zawieszenie i lubił zakrety. Taki prosty przykład- jest taki skuter który ma regulowany (pokrętłem) rozstaw osi i pochylenie kąta główki ramy. Można sobie na nim testować łatwo i tanio jak różnie zachowuje się w różnych ustawieniach. Wiekszy rozstaw osi i wiekszy kąt to stabilna jazda na wprost (autostrady), ale utrudnione wchodzenie w zakrety. Położenie przeciwne to utrudniona jazda na wprost. Nawet dosc nerwowe zachowanie i potrzeba mocnego trzymania kierowcy ale w zamian duzo lepsze i szybsze pokonywanie zakrętów. Superb jest stworzony to jazdy na wprost. A po upgrajdzie zawieszenia i hamulców jest autem to bicia rekordów na autostradzie. Ale na kretej drodze w górach zostałby prawdopodobnie zdobiony na szaro przez 140 konna mx5 Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 11:15 trypel napisał: > Superb jest stworzony to jazdy na wprost. A po upgrajdzie zawieszenia i hamulcó > w jest autem to bicia rekordów na autostradzie. Ale na kretej drodze w górach z > ostałby prawdopodobnie zdobiony na szaro przez 140 konna mx5 Ale o ile akurat nie jeździsz po krętych drogach w górach, to jednak superb jest lepszy. Że nie jest mistrzem zakrętów, to ja wiem. Tylko gdzie te zakręty (oprócz rzeczonych gór)? Poza tym pisałem o układzie kierowniczym, który podobno w superbie jest nieprecyzyjny - a tu facet zapierdala ok. 270 i jakoś nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 12:04 Zdecydowanie na prostej superb będzie lepszy Facet zapierdala po prostej. Kirfys tez jakimś wynajętym CLK rozpędziłem się w Niemczech do ok 250. I układ kierowniczy jak to w starym mercedesie byl cholernie gumowaty. Jakby gosc mial kilka szybkich lukow to może byłoby inaczej, zresztą amorków nie zmienia się tylko po to żeby było twardziej tylko po to żeby się lepiej trzymało drogi Np wczoraj podjeżdżałem na górę sw Anny na A4, z reguły jak nie ma ruchu to nie chce mi się wyłączać tempomatu a miałem ustawiony na 153 km na godz. I na wysokoprofilowych zimówkach w tiguanie juz czułem że auto nie jedzie w przy zmianie łuku prawo lewo tak jak powinno. Na letnich nie mam tego przy 180. Ale ja to czuje. Ty nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 11:37 trypel napisał: > Jakby gosc mial kilka szybkich lukow Wiem, co by było "jakby". Problem w tym, że ile razy w życiu potrzebujesz na łukach jechać odpowiednio szybciej? > 153 km na godz. I na wysokoprofilowych zimówkach w tiguanie juz czułem że auto nie jedzie w przy zmianie > łuku prawo lewo tak jak powinno. Na letnich nie mam tego przy 180. > Ale ja to czuje. Ty nie musisz. Nie muszę, ale mogę. Tylko po kiego mi te 180 na kilku łukach, skoro jest to kosztem komfortu przy kilkugodzinnej jeździe? Rozumiesz proporcje? Na niskim profilu zyskujesz te kilka sekund w ciągu godzin jazdy, ale przez te godziny nie masz komfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 11:56 Bo jazda 200 po prostej to żadna frajda Za to jazda 80 po winklach to radocha Stąd właśnie niektórzy wola auta które lepiej się prowadza nawet kosztem komfortu Albo inni placa za auta których zawieszenie jest na tyle regulowane ze mogą mieć komfort na dziurach i super trakcje przy 250. A inni jeżdżą Loganem mpv bo jest duży w środku i tez jedzie 140 na godz. A kosztuje sporo mniej. Co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 12:30 trypel napisał: > Bo jazda 200 po prostej to żadna frajda > Za to jazda 80 po winklach to radocha To jakoś smutni ludzie dookoła, bo jestem w ok. 1% najszybszych, nawet na winklach. Inaczej rzecz ujmując - jakoś nie spotykam na drodze takich, którym lepsze od mojego zawieszenie byłoby potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 12:33 Słyszałem to samo od goscia w Loganie Tylko co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 14:19 trypel napisał: > Słyszałem to samo od goscia w Loganie > Tylko co z tego? > To samo, co i tłumaczę od dłuższego czasu. Skoro to lepsze zawieszenie w zakrętach jest tak zajebiste, to dlaczego nikt z niego nie korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:17 No to dlaczego superb a nie logan? Argument hak wyżej. Ogólnie posiadanie lepszego zawieszenia nie zmusza cie do jego wykorzystywania na każdym zakrecie ale umożliwia. No i oczywiście pokonywanie tychże zakrętów jest zupełnie inne. Ale dla ciebie z tego co pamiętam nie ma różnicy w zakrecie między fwd a rwd. Przy okazji- kiedys jezdzac astra 1.4 16v byłem zdecydowanie najszybszy na drodze. Wyprzedzal mnie może 1 promil użytkowników. Czy to znaczy ze wszystko powyżej astry jest niepotrzebne bo nikt z tego nie korzystal? Czy to mowi o tym ze ja jezdzilem jak idiota? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:29 trypel napisał: > No to dlaczego superb a nie logan? Argument hak wyżej. Gorsze przyspieszenie chociażby. A z przyspieszenia jednak korzystam często. > Ogólnie posiadanie lepszego zawieszenia nie zmusza cie do jego wykorzystywania > na każdym zakrecie ale umożliwia. No i oczywiście pokonywanie tychże zakrętów j > est zupełnie inne. Ale nie na tyle inne, żebym nie wyrobił się w zakręcie z zadowalającą prędkością. > Przy okazji- kiedys jezdzac astra 1.4 16v byłem zdecydowanie najszybszy na drod > ze. Wyprzedzal mnie może 1 promil użytkowników. Czy to znaczy ze wszystko powyż > ej astry jest niepotrzebne bo nikt z tego nie korzystal? Czy to mowi o tym ze j > a jezdzilem jak idiota? A co mnie to obchodzi? Temat jest o tym, że ze zjebanym zawieszeniem i układem kierowniczym superba da się zapierdalać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:33 Temat jest o tym, że ze zjebanym zawieszeniem i układem kierowniczym superba da się zapierdalać. ---- Ja pierdolę ten kozojebca sam się orze i nawet tego nie widzi.... 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 16:28 jeepwdyzlu napisał: > Temat jest o tym, że ze zjebanym zawieszeniem i układem kierowniczym superba da > się zapierdalać. > ---- > Ja pierdolę ten kozojebca sam się orze i nawet tego nie widzi.... > 😀😀😀 > Tetryk, jak tam letnie? Sprawdzają się na rozgrzanym asfalcie? Pokazujesz wszystkim, jakie masz fajne alusy i że cię stać? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:11 Tetryk, jak tam letnie? Sprawdzają się na rozgrzanym asfalcie? Pokazujesz wszystkim, jakie masz fajne alusy i że cię stać? -- Zimowe też mam ładne. Smutny zazdrośniku. Twoje żucie musi być zajebiście udane... To widać... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:20 jeepwdyzlu napisał: > Tetryk, jak tam letnie? Sprawdzają się na rozgrzanym asfalcie? > Pokazujesz wszystkim, jakie masz fajne alusy i że cię stać? > -- > Zimowe też mam ładne. > Smutny zazdrośniku. > Twoje żucie musi być zajebiście udane... > To widać... > Ale ty musisz mieć fajnie, że masz tyle kasy i kupujesz sobie takie ładne rzeczy. Jak jak ci, kurwa, zazdroszczę ... I do tego jeszcze jesteś taki mądry. Na podstawie mojego pytania, co by dała półgodzinna jazda 200 km/h w kontekście zimówek rozszyfrowałeś mnie, że nigdy tyle nie jechałem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:51 Oczywiscie ze się da Tak jak Loganem Panda Dodgem nitro Albo np vw busem. Wszystkim można zapierdalać na miarę jego możliwości i umiejętności kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 16:25 trypel napisał: > Oczywiscie ze się da > Tak jak Loganem > Panda > Dodgem nitro > Albo np vw busem. > Wszystkim można zapierdalać na miarę jego możliwości i umiejętności kierowcy > Ale pewnie przy 400 trzeba by układ kierowniczy poprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 16:30 Po prostej? Pewnie i przy 500 nie trzeba Nieraz widzę wysokiego busa zapierdzielającego 160 autostrada Co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:02 trypel napisał: > Po prostej? Pewnie i przy 500 nie trzeba To jak muszę jeździć po tych zakrętach, żeby układ kierowniczy poprawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:09 Przeczytaj sobie Gosc naprawdę bardzo wychwala superba Ale dobrnij do końca motopodprad.pl/test-skoda-superb-2-0-tsi-280km-sport-line-turbo-pocisk-lamiacy-schematy/ Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:22 Od razu wskoczyłem na koniec tekstu - facet pedalsko podnieca się kolorem. Zacytuj, co tam jest takiego istotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:24 Naprawdę? Pokazujesz lenistwo czy ograniczenie? Podczas testu Superba spotkałem się na trasie z Mikołajem, który w tym samym czasie testował 252-konne (również czterocylindrowe) BMW 33oi x-Drive. Przez kilka godzin pojeździliśmy obydwoma autami, zamieniając się raz jednym raz drugim. Skoda, co ciekawe, na każdym biegu objeżdżała BMW w sprincie oraz podczas prób elastyczności, ale gdy wjechaliśmy na krętą drogę to Bawarczyk pokazał kto tu rządzi. Skoda na zakrętach sprawia wrażenie ociężałego auta. Zdecydowanie czuć w niej podsterowność i to mimo napędu 4×4 i i elektronicznej blokady mechanizmu różnicowego XDS+. Za kierownicą BMW można sobie pozwolić na o wiele większą swobodę w dohamowywaniu przez kolejnym łukiem. To pokazuje do czego Superb został stworzony. Mimo olbrzymiej mocy, to wielozadaniowy pochłaniacz autostrad. BMW powstało by produkować przyjemność w zupełnie innych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 18:14 trypel napisał: > Naprawdę? > Pokazujesz lenistwo czy ograniczenie? Żebyś się lepiej poczuł, niech będzie że ograniczenie. I cóżeś udowodnił? Że bmw szybciej na krętej drodze jedzie, ale poza tym dostaje non-stop kontrolny wpierdol od skody? A ileż jest tych krętych dróg? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 19:32 Na pewno wiecej kretych drog niż takich gdzie można jechać 280 Ja nawet jadac do rodziców 70 km i mając do wyboru autostrade i 50 min albo normalna drogę i 1 h10 1 h20 zgadnij co wybieram. Miszcz prostej woli superba Ten kto lubi zakretasy wezmie bmw I nie ma co dorabiać ideologii Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 20:50 trypel napisał: > Na pewno wiecej kretych drog niż takich gdzie można jechać 280 A takich gdzie można przyspieszać lepiej niż to bmw? Bo tu jest sedno, nie w samej prędkości. O prędkości pisałem w kontekście faktu, że testujący superba kierowca nie narzekał na układ kierowniczy. > Miszcz prostej woli superba A na czym polega "miszczostwo" zakrętów? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 21:16 Na tym ze rozumie się na czym to polega : Skoda na zakrętach sprawia wrażenie ociężałego auta. Zdecydowanie czuć w niej podsterowność i to mimo napędu 4×4 i i elektronicznej blokady mechanizmu różnicowego XDS+. Za kierownicą BMW można sobie pozwolić na o wiele większą swobodę w dohamowywaniu przez kolejnym łukiem. To pokazuje do czego Superb został stworzony. Mimo olbrzymiej mocy, to wielozadaniowy pochłaniacz autostrad. BMW powstało by produkować przyjemność w zupełnie innych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 21:52 trypel napisał: > To pokazuje do czego Superb został stworzony. Mimo olbrzymiej mocy, to wielozad > aniowy pochłaniacz autostrad. BMW powstało by produkować przyjemność w zupełnie > innych warunkach. Tylko że tych warunków praktycznie nie ma. Poza tym - co to za mistrzostwo wchodzić szybciej w zakręt, jeżeli pojazd jest do tego przystosowany? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 21:55 klemens1 napisał: > trypel napisał: > > > To pokazuje do czego Superb został stworzony. Mimo olbrzymiej mocy, to wi > elozad > > aniowy pochłaniacz autostrad. BMW powstało by produkować przyjemność w zu > pełnie > > innych warunkach. > > Tylko że tych warunków praktycznie nie ma. Podobnie jak warunków do jazdy 250 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 08:46 hukers napisał: > klemens1 napisał: > > > trypel napisał: > > > > > To pokazuje do czego Superb został stworzony. Mimo olbrzymiej mocy, > to wi > > elozad > > > aniowy pochłaniacz autostrad. BMW powstało by produkować przyjemnoś > ć w zu > > pełnie > > > innych warunkach. > > > > Tylko że tych warunków praktycznie nie ma. > > Podobnie jak warunków do jazdy 250 km/h A do przyspieszania są warunki? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 09:03 Do takiego typu 5 s do 100? Nie ma. Pare razy znalazłem na tyle pusta i spokojna okolicę żeby sprawdzić czy faktycznie legacy zejdzie ponizej 6 s. Przekonałem się i juz. Na codzień wartości typu poniżej 10s sa całkowicie wystarczające. Oczywiście dla mnie. Bo ja wole szybkie wchodzenie w zakrety Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 09:38 trypel napisał: > Do takiego typu 5 s do 100? Nie ma. Nie chodzi o to, żeby od 0 do 100 przyspieszyć, tylko o to, żeby w ogóle maksymalnie przyspieszyć. Czasami od 50 do 80, czasami od 90 do 130 a czasami od 140 do 200. Czyli takich warunków nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 09:50 klemens1 napisał: > trypel napisał: > > > Do takiego typu 5 s do 100? Nie ma. > > Nie chodzi o to, żeby od 0 do 100 przyspieszyć, tylko o to, żeby w ogóle maksym > alnie przyspieszyć. > Czasami od 50 do 80, czasami od 90 do 130 a czasami od 140 do 200. > Czyli takich warunków nie ma? > Ale Ty nie nadawaj światu swojego formatu Klimek. Jeden sobie lubi szybciej wejść w zakręt, drugi wyprzedza wszystkich na prostej, bo mu się spieszy. Każdemu wg potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 10:21 hukers napisał: > > Nie chodzi o to, żeby od 0 do 100 przyspieszyć, tylko o to, żeby w ogóle maksym > > alnie przyspieszyć. > > Czasami od 50 do 80, czasami od 90 do 130 a czasami od 140 do 200. > > Czyli takich warunków nie ma? > > > Ale Ty nie nadawaj światu swojego formatu Klimek. Jeden sobie lubi szybciej wej > ść w zakręt, drugi wyprzedza wszystkich na prostej, bo mu się spieszy. Każdemu > wg potrzeb. Nie nadaję formatu. Zadałem pytanie o warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 10:25 Takie warunki bywają. Ale z ręką na sercu może z 5 x wcisnąłem w Legacy gaz do dechy. Po co? To bawi raz. Moze dwa. Potem staje się nudne i przewidywalne. Dużo fajniej jest jechać po krętej drodze. I wykorzystywać przyczepność w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 10:36 trypel napisał: > Takie warunki bywają. Ale z ręką na sercu może z 5 x wcisnąłem w Legacy gaz do > dechy. Po co? Żeby wyprzedzić bezpiecznie? Żeby wcisnąć się bezkonfilktowo w sznur samochodów na lewym pasie, gdy przed tobą jedzie TIR? > Dużo fajniej jest jechać po krętej drodze. I wykorzystywać przyczepność w 100% Tylko, kurwa, gdzie te kręte drogi? Pomijam już durnotę "wykorzystywania przyczepności w 100%", bo jak się pomylisz o ułamek procenta nie w tę stronę co trzeba, to będziesz wykorzystywał strefy zgniotu. Pół biedy, jeżeli tylko swoje i ew. drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:26 klemens1 napisał: > trypel napisał: > > > Takie warunki bywają. Ale z ręką na sercu może z 5 x wcisnąłem w Legacy g > az do > > dechy. Po co? > > Żeby wyprzedzić bezpiecznie? Żeby wcisnąć się bezkonfilktowo w sznur samochodów > na lewym pasie, gdy przed tobą jedzie TIR? A jak wykorzystasz juz te 100% a się pomylisz i zabraknie ci jednego% to walisz w tego tira? Czy wykorzystujesz strefy zgniotu w rowie? Wydawalo mi się ze mówimy o czymś co ma 280 KM. I wtedy wyprzedzanie wygląda nieco inaczej. I raczej rzadko wykorzystuje się je wszystkie > > > Dużo fajniej jest jechać po krętej drodze. I wykorzystywać przyczepność > w 100% > > Tylko, kurwa, gdzie te kręte drogi? > Pomijam już durnotę "wykorzystywania przyczepności w 100%", bo jak się pomylisz > o ułamek procenta nie w tę stronę co trzeba, to będziesz wykorzystywał strefy > zgniotu. Pół biedy, jeżeli tylko swoje i ew. drzewa. Naogladales się zbyt dużo amerykańskich filmów albo za dużo jeździsz skodami. Zerwanie przyczepności w aucie z dobrym zawieszeniem nie wygląda tak spektakularnie jak na filmie. Nie ma fikolkow. Kręcenia bączków itd Auto daje sygnal i zaczyna odpuszczać. Inaczej w rwd, inaczej w fwd a inaczej w awd. W każdym razie jest to proces bardzo przewidywalny. Na pewno bardziej niż jazds 250. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:35 > Wydawalo mi się ze mówimy o czymś co ma 280 KM. I wtedy wyprzedzanie > wygląda nieco inaczej. Generalnie na drogach z dużą ilością zakrętów (jak np. wszystko na południe od Ząbkowic Śląskich - jakby kto pytał gdzie takie występują) wyprzedzanie wygląda z grubsza tak samo. Ważna jest widoczność, a nie dwie sekundy mniej do 120. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:44 Akurat tam przynajmniej na 3 cyfrówkach się baaardzo rzadko wyprzedza... No i akurat tam niezależnie kiedy i czy w ogóle skorzystam, wolę mieć auto 280KM AWD, niż <140KM FWD... No i uwielbiam tamte drogi, zwłaszcza jak jest pusto... Niezależnie czy człowiek chce jechać powoli i podziwiać, czy chce jechać szybciej i bawić się trzymaniem się w swoim pasie... To zawsze frajda... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:46 > No i akurat tam niezależnie kiedy i czy w ogóle skorzystam, wolę mieć > auto 280KM AWD, niż <140KM FWD... Nie no, to jest jasne. Ale w kontekście wyprzedzania: nic ci te 280 KM nie da, jeśli nie widzisz, czy coś nie jedzie zza zakrętu. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:05 No ba, dlatego wyprzedzanie jest tam na drogach 3xx w większości miejsc niemożliwe... nawet z 500KM pod maską... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:13 > No ba, dlatego wyprzedzanie jest tam na drogach 3xx w większości miejsc > niemożliwe... nawet z 500KM pod maską... Właśnie o to chodzi. Bo tu, widzę, lecą argumenty klimka, że dobre prowadzenie w zakrętach jest niepotrzebne, bo z niego i tak nie skorzystasz, za to z przyspieszenia bardzo często. Otóż w wymienionych okolicach (a jest przecież podobnych w Polsce niemało, a w innych krajach jeszcze więcej) to właśnie z przyspieszenia nie skorzystasz, za to prowadzenie w zakrętach bardzo się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:37 trypel napisał: > > Żeby wyprzedzić bezpiecznie? Żeby wcisnąć się bezkonfilktowo w sznur samochodów > > na lewym pasie, gdy przed tobą jedzie TIR? > > A jak wykorzystasz juz te 100% a się pomylisz i zabraknie ci jednego% to walisz > w tego tira? Czy wykorzystujesz strefy zgniotu w rowie? Właśnie po to wykorzystuję 100%, żeby mieć zapas. Więc nie ma się jak pomylić. > Naogladales się zbyt dużo amerykańskich filmów albo za dużo jeździsz skodami. > Zerwanie przyczepności w aucie z dobrym zawieszeniem nie wygląda tak spektakula > rnie jak na filmie. Nie ma fikolkow. Kręcenia bączków itd > Auto daje sygnal i zaczyna odpuszczać. Inaczej w rwd, inaczej w fwd a inaczej w > awd. W każdym razie jest to proces bardzo przewidywalny. Na pewno bardziej niż > jazds 250. Jak spróbowałem zerwać przyczepność w audi 4x4 na rondzie, to żadnych sygnałów nie czułem. Ale pewnie za dużo skodami jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:41 A ja wole wykorzystywać 75% żeby w razie potrzeby miec jeszcze zapas. Chociaż w ciągu ostatnich lat raczej to sie nie zdarzyło Ale oczywiście citroenem c3 wyprzedzalem z noga w podłodze I co było na tym rondzie jak przyczepność zerwałeś? Bo akurat na rondach jak jest pusto swietnie sie sprawdza graniczne warunki Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:44 > Bo akurat na rondach jak jest pusto swietnie sie sprawdza graniczne warunki Etam. To trzeba pojechać na płytę poślizgową. Dopiero tam się fajnie sprawdza graniczne warunki. I bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:52 trypel napisał: > A ja wole wykorzystywać 75% żeby w razie potrzeby miec jeszcze zapas. Używając 75% zamiast 100% tracisz zapas odległości do tego z naprzeciwka. Nawet jeżeli masz zapas mocy. > I co było na tym rondzie jak przyczepność zerwałeś? Wpadłem w poślizg. Nic więcej - do krawężnika nie dojechałem, ale kontrolę nad autem straciłem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:59 Ale ja juz nie wyprzedzam jeśli jest jakiekolwiek ryzyko. Tak robiłem jak byłem młody i glupi. Teraz wiem ze bezpiecznie to zrobię wykorzystując powiedzmy 200 km. I dodatkowe 80 nic mi nie pomogą. Jeśli coś takiego sie zdarzyło przy niskiej prędkości na rondzie to widoczny znak ze warto poćwiczyć. Bo nawet jak na 1/10 s straciłeś kontrole to za chwile ja odzyskałeś. Albo powinieneś odzyskać. Oczywiwcie tez pytanie czy to audi z haldexem czy z torsenem Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:11 trypel napisał: > Ale ja juz nie wyprzedzam jeśli jest jakiekolwiek ryzyko. Tak robiłem jak byłem > młody i glupi. Teraz wiem ze bezpiecznie to zrobię wykorzystując powiedzmy 200 > km. I dodatkowe 80 nic mi nie pomogą. Pomogą, bo mając 200 będzie jednak ryzyko, a mając 280 już go nie będzie. Tu i tu wyprzedzisz, ale z 280 jednak bezpieczniej. Ew. tak samo bezpiecznie, ale z 200 musisz wtedy zrezygnować z wyprzedzania. > Jeśli coś takiego sie zdarzyło przy niskiej prędkości na rondzie to widoczny zn > ak ze warto poćwiczyć. > Bo nawet jak na 1/10 s straciłeś kontrole to za chwile ja odzyskałeś. Albo powi > nieneś odzyskać. No odzyskałem - puściłem gaz i po problemie. Prędkość niby niska, ale rondo małe i mokro było. Tak, superbem bym stracił przyczepność jeszcze wcześniej. Tylko że to był test - normalnie nie potrzebuję takich parametrów na rondzie. > Oczywiwcie tez pytanie czy to audi z haldexem czy z torsenem Audi A4 z 2011 roku - "stałe 4x4" - to "stałe" mówi się potocznie, nie wiem, co to w praktyce znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:16 > Pomogą, bo mając 200 będzie jednak ryzyko, a mając 280 już go nie będzie. Jeśli wyprzedzając z 200 końmi pod maską generujesz ryzyko, to znaczy nawet nie tyle, że nie powinieneś wyprzedzać, co że w ogóle nie powinieneś zostać dopuszczony do kierowania samochodami po drogach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:20 Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji gdzie mając 280KM będę wyprzedzał, a mając 200KM zrezygnuje... jadąc 100km/h różnica między jednym a drugim manewrem to może 20-30m... Nie mam laserowego dalmierza w oku by ocenić czy mi tych metrów wystarczy... Więc nie zaryzukuje niepotrzebnie... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:31 O to to Dokladnie tak podchodzę. Miejsca i widoczności mam mieć tyle ze i 150 koni starczy. Bo po co stresować innych na drodze. Wyprzedzanie na 100% mocy mając jej tyle co superb z testu nie wiem jak określić ale na pewno nie jest to odpowiedzialne zachowanie na drodze Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:44 > Miejsca i widoczności mam mieć tyle ze i 150 koni starczy. Bo po co stresować > innych na drodze. Na drodze to pikuś. Po co wieźć zestresowanych pasażerów, którzy ze strachu zanoszą na tylnej kanapie modły do swojego bóstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:33 Aha czyli wiesz ze superbem straciłbyś przyczepność wcześniej Ok. No właśnie ja sobie cenie to później w mocnym aucie a nie wcześniej. Ale jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:36 Notabene koncern VW daje ciała w autach za 300 tys zł... www.auto-swiat.pl/uzywane/testy-dlugodystansowe/test-dlugodystansowy-100-tys-km-audi-a6-40-tdi/mykzvjs Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:29 > To bawi raz. Moze dwa. Bo wszystko zależy jeszcze od samochodu. Np. w hybrydzie bawi mnie jazda "o kropelce", odzyskiwanie jak największej ilości energii, maksymalne wykorzystanie jazdy na samym elektryku i schodzenie ze średnim spalaniem poniżej 4 litrów. Nie dlatego, że nie stać mnie na paliwo, tylko żeby pokazać, że się da. A już w innych samochodach bawi mnie zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:37 Nie tylko od samochodu, ale i nastroju... Ba w Maździe raz zrobiłem z trasy ok. 200km mniej niż 6,5l/100km, bo akurat były takie warunki i poszedłem na rekord... A to 1,5T, 2500cm3 wolnossącego silnika i AT... A jak miałem inny nastrój to na tej samej trasie zrobiłem spalanie prawie 10l/100km i zaoszczędziłem 15minut... I w obu przypadkach byłem zadowolony z jazdy... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:45 Wlasnie W kabriolecie bawi np wiatr we włosach (jak sa) A subaru wxiaz bawi mnie pokonywanie zakrętów 90 stopni bez zwalniania z 50-60. A na vespie bawi mnie wszystko Ale żeby bawiła ilość miejsca na nogi w drugim rzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:46 > Ale żeby bawiła ilość miejsca na nogi w drugim rzędzie? Pasażerów drugiego rzędu może bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 10:56 Ale wiesz, że właśnie zaprzeczasz swoim wcześniejszym twierdzeniom... Że maks niepotrzebny, że lepsza niezła moc przy niższych obrotach, że Twój Superb to rakieta co zostawia w tyle 99,9% innych aut... A przecież Twój ślimak przy kickdownie ma moment na kołach taki jak w tym Superb 272KM AWD przy połowie otwarcia przepustnicy, nie mówiąc o trakcji i przyczepności... Spierasz się dla sportu i tyle... Weź sobie jednego dnia przejedź się szybką trasą Giulią 280KM Q4 i Superb 272KM AWD... Zobacz sam o czym piszesz... Wtedy wróć i opisz wrażenia, co wg Ciebie jest lepsze w Superb a co w Giulii... Nie na zasadzie... "Mylicie się!", ale "moim zdaniem..." Wtedy chętnie poczytam jakie są odczucia, a nie dywagacje teoretyczne na poziomie dzieciaków z historyjkami z gum "Turbo", które auto jest lepsze... Bo właśnie na taki poziom coraz bardziej schodzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:07 gzesiolek napisał: > Ale wiesz, że właśnie zaprzeczasz swoim wcześniejszym twierdzeniom... > Że maks niepotrzebny, że lepsza niezła moc przy niższych obrotach, że Twój Supe > rb to rakieta co zostawia w tyle 99,9% innych aut... Wysoki moment z dołu jest WYGODNY, gdy trzeba lepszego przyspieszenia. I tak - przydaje się to także na autostradzie, gdzie bez wycia trzeba często przyspieszyć 130-150. A gdy potrzeba max. osiągów, wtedy są i obroty przy max. mocy. Więc gdzie tu widzisz sprzeczność? > A przecież Twój ślimak przy kickdownie ma moment na kołach taki jak w tym Super > b 272KM AWD przy połowie otwarcia przepustnicy, nie mówiąc o trakcji i przyczep > ności... No i? > Weź sobie jednego dnia przejedź się szybką trasą Giulią 280KM Q4 i Superb 272KM > AWD... Zobacz sam o czym piszesz... > Wtedy wróć i opisz wrażenia, co wg Ciebie jest lepsze w Superb a co w Giulii... Wątpię, czy będę miał okazję. Na razie giulię widuję na parkingu obok - sprawia wrażenie wielkiej ciasnoty, ale może to tylko właśnie wrażenie. A ponieważ nie jeżdżę osobiście, więc opieram się na opinii ludzi, którzy te auta testują i wnioski udostępniają. Jeszcze tego nie zauważyłeś? Oczywiście, że nie - i pewnie nie zauważysz. Dlatego pisałem ci wcześniej, że i tak nie zrozumiesz, o czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:19 Sam Ci pisałem, że opierasz się na opinii ludzi, którzy jechali i się akurat w większości z Tobą zgadzają (mimo, że sam nie jechałeś)... Z opiniami ludzi którzy jeździli/testowali, ale się z Tobią nie zgadzają zupełnie się nie liczysz... I tak masz rację nie rozumiem tego iścia w zaparte... Więc zamiast teoretyzować i wybierać opinie które Ci pasują, weź umów się na jazdę próbną, to nic nie kosztuje, a w 1h poznasz więcej, niż przez wiele godzin przeglądania testów i kłócenia się wg papierowych parametrów... Tak Giulia jest ciaśniejsza od Superb...Do bagażnika Ci się nie zmieści, aż tyle, a i na tylnej kanapie koszykarze będą mieli ciasno na kolana... I to jest główna przewaga Superba nad większością innych aut... Brawo Ty! Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:42 gzesiolek napisał: > Sam Ci pisałem, że opierasz się na opinii ludzi, którzy jechali i się akurat w > większości z Tobą zgadzają (mimo, że sam nie jechałeś)... Z opiniami ludzi któr > zy jeździli/testowali, ale się z Tobią nie zgadzają zupełnie się nie liczysz... > I tak masz rację nie rozumiem tego iścia w zaparte... Ale kto idzie w zaparte? Mam sprzeczne opinie i dlaczego to akurat te po jednej stronie mają być słuszne a nie te po drugiej? Gdyby jeszcze to był naród bez kompleksu ubóstwa, to byłoby OK - a tu wiadomo, że jak znaczek zobaczą, to już czują że układ kierowniczy do dupy zanim wsiądą. > Tak Giulia jest ciaśniejsza od Superb...Do bagażnika Ci się nie zmieści, aż tyl > e, a i na tylnej kanapie koszykarze będą mieli ciasno na kolana... I to jest gł > ówna przewaga Superba nad większością innych aut... Brawo Ty! A poza tym na tym 1% krętych dróg pojedzie sekundę szybciej. BTW. W XC60 siedziałem z tyłu i myślałem, że sobie stawy powykręcam - tak było ciasno. A jakiś niesamowicie wysoki nie jestem. I nie - nie będę cebularzył z jazdą próbną tylko po to, by zobaczyć, jak to jest i z zerowym zamiarem kupna. Jeździłem audi, bmw i dawno temu mercedesem (mercedes najlepszy), więc jakiś obraz mam. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:02 Właśnie nie masz spolaryzowanych sprzecznych opinii... może poza opinią schweppesa i swoją (niczym nie popartą poza teorią, przypuszczeniem i projekcją)... Masz za to pelny przekrój opinii od ludzi, którzy bardziej wyrażają co dla nich było bardziej ok a co mniej... Wg nich możesz wyrobić sobie jakieś pojęcie, ale najlepiej jak sobie sam potwierdzisz jazdą. Ale Ty nie jesteś zainteresowany wyrobieniem sobie własnej opinii tylko negowaniem czyjejś... I tego do końca nie rozumiem... Po co... Nie uważam poznania dokładnego aut, które biorę pod uwagę w przyszłości za cebularzenie. Po to są auta demo, żeby sprawdzić i wyrobić sobie zdanie, a nie kupować wg marketingowego bełkotu, testów lub pseudo-testów, czy stereotypów na temat marek... To Tobie ma pasować docelowe auto... I to, że Tobie pasuje wcale nie oznacza, że inni się mylą gdy im nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:05 > I to, że Tobie pasuje wcale nie oznacza, że inni się mylą gdy im nie pasuje... Mylą się, czy też nie - i tak są pedalskimi niedorozwojami (albo niedorozwiniętymi pedałami, nie jestem pewien). Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:14 gzesiolek napisał: > Ale Ty nie jesteś zainteresowany wy > robieniem sobie własnej opinii tylko negowaniem czyjejś... Do ciebie autentycznie nie dociera. Są RÓŻNE opinie - nie da się przyjąć wszystkich. Dodatkowo, widząc kompleksy co poniektórych, łatwo dojść do wniosku że ich opinie są stronnicze. Kolejna kwestia - jeździłem innymi markami, w tym premium. I tak wiem, że to do ciebie nie dotrze. > Nie uważam poznania dokładnego aut, które biorę pod uwagę w przyszłości za cebu > larzenie. Po to są auta demo, żeby sprawdzić i wyrobić sobie zdanie, a nie kupo > wać wg marketingowego bełkotu, testów lub pseudo-testów, czy stereotypów na tem > at marek... To Tobie ma pasować docelowe auto... I to, że Tobie pasuje wcale > nie oznacza, że inni się mylą gdy im nie pasuje... Nie kupię alfy po tym, co odpierdalała w kwestii jakości. Fanem jakiejś wielkiej bezawaryjności nie jestem, ale powinna oba być na jakimś akceptowalnym poziomie. Poza tym bagażnik musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:24 Kolejna kwestia - jeździłem innymi markami, w tym premium. - Bmw 30 lat temu. Mercedesem tak samo. W dodatku jakimiś.padakami ze zjebanym zawieszeniem... Weź się nie ośmieszaj... Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:16 klemens1 napisał: > W XC60 siedziałem z tyłu i myślałem, że sobie stawy powykręcam - tak było ciasn > o. A jakiś niesamowicie wysoki nie jestem. Wiesz co powiedział mój kolega (właściciel Superba), jak pierwszy raz wsiadł do mojego A5. "Ja pierdolę, jak tu ciasno". Poważnie. Teraz sobie kupił A4 allroada, bo w czasie pandemii jego firma ma swoje 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:22 Gdyby jeszcze to był naród bez kompleksu ubóstwa, to byłoby OK - a tu wiadomo, że jak znaczek zobaczą, to już czują że układ kierowniczy do dupy zanim wsiądą. ---- I kto tu ma kompleksy? :-) Przypomnę, ze co najmniej dwie marki niepremium robią świetne układy kierownicze - ford i honda. Golf tez jest całkiem niezły. Duuuużo lepszy od octawi. Skida zawsze ma cos zjebane lub zubożone. To nie teoja wina klemens tylko koncernu który nie może kanibalizować swoich produktów. Możesz sobie wmawiać co chcesz, przytaczać teściki i filmiki - skoda zawsze jest słabsza i gorsza niż VW. A do audi w ogóle nie można porównywać. Zabrnąłeś w tych dyskusjach o wyższości superba na pozycje nawet nie tyle zabawne, co żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:26 > Golf tez jest całkiem niezły. Duuuużo lepszy od octawi. No ale właśnie - jak to jest? Przecież Octavia to są w zdecydowanej większości bebechy Golfa. Specjalnie dla niej robią inny układ kierowniczy o pogorszonych właściwościach? Nie wiem, pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:55 NIe wiem jak Golf vs Octiavia, ale Passat vs Superb jest nieco twardszy i ma bardziej bezpośredni układ kierowniczy, a Arteon jest pomiędzy jeśli chodzi o twardość, ale ma wg mnie najlepszy układ kierowniczy z tej trójki... Tzn. czerpie najlepsze cechy z obydwóch... takie były moje wrażenia... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:08 > Passat vs Superb jest nieco twardszy i ma bardziej bezpośredni układ kierowniczy No ale zakładam, że są to układy kierownicze poskładane z tych samych klocków. To w czym tkwi różnica? Programują jakoś inaczej wspomaganie, żeby było bardziej "gumowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:21 No właśnie patrząc na różnice podczas jazdy testowej nie zakładałbym się, że mają dokładnie tak samo zbudowane układy kierownicze... Bo Passat moze i jest lżejszy, mniejszy i bardziej zwarty, ale nie tłumaczy to tej różnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:43 No ale zakładam, że są to układy kierownicze poskładane z tych samych klocków. To w czym tkwi różnica? ---- Oprogramowanie regulatora układu wspomagania... Twardość poszczególnych elementów od amortyzatorów przez elementy gumowe w mocowaniu wahaczy..po kolumny McPhersona W końcu przełożenie przekładni kierowniczej, które rózni sie w funkcji nie tylk modeli ale nawet silników i podmodeli np. w Mercedesie GLE Coupé ma przełożenie 17,4:1, a w „zwykłym” GLE – 18,9:1 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:50 > Twardość poszczególnych elementów od amortyzatorów przez elementy > gumowe w mocowaniu wahaczy..po kolumny McPhersona Amortyzatory do Golfa i do Octavii pasują te same. Przynajmniej zamienniki na rynku. Sugerujesz, że fabrycznie montują coś o innej charakterystyce w każdym z modeli? Bo jak nie, to zostaje chyba tylko to oprogramowanie wspomagania. > np. w Mercedesie GLE Coupé W premiumach takich rzeczy należy się spodziewać. W końcu skądś bierze się ich 2x wyższa cena - nie chodzi tu przecież tylko o snobizm i lepsze plasticzki. Ale mówimy o popularnych wozidłach dla przeciętnego Schmidta. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:27 jeepwdyzlu napisał: > Skida zawsze ma cos zjebane lub zubożone. To nie teoja wina klemens tylko konce > rnu który nie może kanibalizować swoich produktów. > Możesz sobie wmawiać co chcesz, przytaczać teściki i filmiki - skoda zawsze jes > t słabsza i gorsza niż VW. A do audi w ogóle nie można porównywać. Myślę, że to jest trafne podsumowanie całej dyskusji i na tym temat można zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:28 jeepwdyzlu napisał: > Możesz sobie wmawiać co chcesz, przytaczać teściki i filmiki - skoda zawsze jes > t słabsza i gorsza niż VW. A do audi w ogóle nie można porównywać. Jeździłem golfem wypożyczonym 1.5 roku temu - żadnej przewagi nad skodą nie widziałem. Najmniejszej. To A4 przynajmniej faktycznie się drogi trzymało, ale nie wiem czy to zaleta marki, czy niższego profilu i 4x4. W środku wygląda gorzej od superba. > Zabrnąłeś w tych dyskusjach o wyższości superba na pozycje nawet nie tyle zabawne, co żałosne... Jakoś musisz się dowartościowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:32 Jakoś musisz się dowartościowywać -- Nie nie muszę. Własnie zapłaciłem 176 tys zł podatku dochodowego za marzec. A to był słaby miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:11 jeepwdyzlu napisał: > Jakoś musisz się dowartościowywać > -- > Nie nie muszę. Własnie zapłaciłem 176 tys zł podatku dochodowego za marzec. > A to był słaby miesiąc... > Nie musisz, ale to robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 12:55 klemens1 napisał: > To A4 przynajmniej faktycznie się drogi trzymało, ale nie wiem czy to zaleta ma > rki, czy niższego profilu i 4x4. W środku wygląda gorzej od superba. Może B8. Bo przy B9 Superb 4 wygląda w środku jak Łada 2107. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:12 schweppes1 napisał: > Może B8. Bo przy B9 Superb 4 wygląda w środku jak Łada 2107. To jak przy B9 wygląda B8? Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:29 klemens1 napisał: > schweppes1 napisał: > > > Może B8. Bo przy B9 Superb 4 wygląda w środku jak Łada 2107. > > To jak przy B9 wygląda B8? Wieje sandałem, z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:00 jeepwdyzlu napisał: > Golf tez jest całkiem niezły. Duuuużo lepszy od octawi. > Skida zawsze ma cos zjebane lub zubożone. To nie teoja wina klemens tylko konce > rnu który nie może kanibalizować swoich produktów. > Możesz sobie wmawiać co chcesz, przytaczać teściki i filmiki - skoda zawsze jes > t słabsza i gorsza niż VW. A do audi w ogóle nie można porównywać. > Zabrnąłeś w tych dyskusjach o wyższości superba na pozycje nawet nie tyle zabaw > ne, co żałosne... Pełna zgoda. Skoda ma w delikatny, aczkolwiek wyraźny sposób pogorszoną masę detali w stosunku do VW. Kiedyś nazywałem to wypatroszeniem kury, dziś bardziej rozrzedzeniem rozciągniętej wcześniej fury, żeby nie była droższa od oryginału. Musieli czymś zapłacić za rozdmuchaną blachę. Skoda ma po prostu mniejszą gęstość :) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:03 . Skoda ma po prostu mniejszą gęstość :) ---- Znakomite określenie!!! Kupuję je :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:06 > dziś bardziej rozrzedzeniem rozciągniętej wcześniej fury, Fizycznie rzecz ujmując, jeśli coś powiększysz przy zachowaniu tej samej masy, to w naturalny sposób będzie miało mniejszą gęstość. Nic nie trzeba już rozrzedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:28 vogon.jeltz napisał: > > dziś bardziej rozrzedzeniem rozciągniętej wcześniej fury, > > Fizycznie rzecz ujmując, jeśli coś powiększysz przy zachowaniu tej samej masy, > to w naturalny sposób będzie miało mniejszą gęstość. Nic nie trzeba już rozrzed > zać. Ale wtedy jest drożej, bo więcej blachy. A jeśli zrobili cieńszą, to i tak musieli dodatkowo rozrzedzić bebechy, żeby było taniej. No chyba, że już nie jest taniej, bo simpliklewer marketing pozwolił nadmuchać cenę, to trochę mniej rozrzedzą (albo nadal więcej, dla zysku). To taka drobiowa wersja problemu komiwojażera w teorii grafów, znana jako "problem simpliklewera". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:43 > To taka drobiowa wersja problemu komiwojażera w teorii grafów, znana > jako "problem simpliklewera". Etam. Problem komiwojażera to problem NP-zupełny, najtrudniejsza klasa problemów optymalizacyjnych. Z kolei znalezienie najlepszego stosunku ceny do gęstości to proste zadanie optymalizacyjne, z którym radzi sobie nawer marketing simpliklewerów. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:54 vogon.jeltz napisał: > > To taka drobiowa wersja problemu komiwojażera w teorii grafów, znana > > jako "problem simpliklewera". > > Etam. Problem komiwojażera to problem NP-zupełny, najtrudniejsza klasa problemó > w optymalizacyjnych. Z kolei znalezienie najlepszego stosunku ceny do gęstości > to proste zadanie optymalizacyjne, z którym radzi sobie nawer marketing simplik > lewerów. Fakt, złe porównanie. Do dylematu więźnia też tego nie ma co porównywać, bo w "pułapce simpliklewera", na koniec dnia jednak jest win-win. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:12 schweppes1 napisał: > Skoda ma po prostu mniejszą gęstość :) I bardzo dobrze - im mniejsza gęstość, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:31 klemens1 napisał: > schweppes1 napisał: > > > Skoda ma po prostu mniejszą gęstość :) > > I bardzo dobrze - im mniejsza gęstość, tym lepiej. Gorzej, jak robi się z niej pudło rezonansowe jak w Superbie, który wraz z Mazdą 6 (ale ta przynajmniej dobrze się prowadzi) jest najgłośniejszym przy prędkościach autostradowych samochodem w segmencie. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:08 schweppes1 napisał: > klemens1 napisał: > > > schweppes1 napisał: > > > > > Skoda ma po prostu mniejszą gęstość :) > > > > I bardzo dobrze - im mniejsza gęstość, tym lepiej. > > Gorzej, jak robi się z niej pudło rezonansowe jak w Superbie, który wraz z Mazd > ą 6 (ale ta przynajmniej dobrze się prowadzi) jest najgłośniejszym przy prędkoś > ciach autostradowych samochodem w segmencie. Sam sobie zweryfikuj: decybele Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 06:46 Ciężko daltoniście wytłumaczyć roznice między zielonym a czerwonym. Ale sie starałem. W każdym jak kiedyś pojawi się skoda tak dobrze zachowujaca się w zakretach to z przyjemnością się nią przejade. Na razie takowej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:19 > Nieraz widzę wysokiego busa zapierdzielającego 160 autostrada Weź, kurna, takie busy mnie przerażają. Jadę sobie spokojnie autostradą z przepisową prędkością 130, a tu naraz bierze mnie z lewej taki furgon zapieprzający dobre 30-40 km/h szybciej. A to ma z 2,5 metra wysokości. I resory piórowe z tyłu. Za każdym razem mam stracha, że się na najbliższym zakręcie przewróci. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 11:27 A tam przewróci. Ważne że na prostej zapieprza. To jest przecież najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 12:39 No i dla Ciebie Superb jest idealnym autem... Kupuj, a nie pi...ol ... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 14:19 gzesiolek napisał: > No i dla Ciebie Superb jest idealnym autem... > Kupuj, a nie pi...ol ... Dobra - ty już nic nie pojmiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:59 Tak, nie pojmuję po ch... znowu temat Superba który jest fajnym autem, o niektórych cechach lepszych, niektórych gorszych i ok... Rozumiem jeszcze jakbyś chciał opisać swoje wrażenia, ale nie Ty nie wiem po co wyciągasz wyjęte z kontekstu filmiki, gdzie debil zapieprza autem po mokrej drodze (tam odrobina pecha, czy ktoś nie patrzący w lusterka i mielibyśmy piękną katastrofę), żeby się kłócić, bo ktoś miał jakieś ale do prowadzenia, a ktoś do układu kierowniczego... Napisz po ch... ciągniesz temat? Może wtedy choć trochę pojęcia uzyskam... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 13:06 Bo jazda 200 po prostej to żadna frajda Za to jazda 80 po winklach to radocha Na to klemens: To jakoś smutni ludzie dookoła, bo jestem w ok. 1% najszybszych, nawet na winklach. Inaczej rzecz ujmując - jakoś nie spotykam na drodze takich, którym lepsze od mojego zawieszenie byłoby potrzebne. --- Auto. Skoda superb. :-))))) :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 12:07 Akurat precyzja, bezpośredniość i zbytnią czułość układu kierowniczego w jeździe autostradami bywa czymś co może przeszkadzać a nie pomagać... Zwłaszcza dla osób nie przyzwyczajonych do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 12:24 Akurat precyzja, bezpośredniość i zbytnią czułość układu kierowniczego w jeździe autostradami bywa czymś co może przeszkadzać a nie pomagać... Zwłaszcza dla osób nie przyzwyczajonych do tego... ---- I dlatego np DB Sklasse będzie jechać 3 razy bezpieczniej a mierowca bedzie sie czuł pewniej i bardziej komfortowo. Wbree temu co oisze pizfa klemens superb jest autem o prostym zawieszeniu i nieprecyzyjnymnukładzie kierowniczym. Eklasa i wyzej mają o wiele bardziej wyrafinowane konstrukcje, i mimo pewnej gumowatości - przyznaję to autut na autostradzie- są o wiele przyjemniejsze przy szybkim prowadzeniu. Problrm pizdy klemensa polega na tym, ze 9n malo czym jeździł. Nawet bmw zna ze starych modeli. Nigdy nie jechał autrm naprawde przystosowanym do.szybkiej jazdy. Przytacza tez jakiegoś jutuberka, dzis każdy moze byc jutubowym ekspertem - ta opinia nic nie znaczy. Superb pogromca szos. Nozesz kurwa pojebało Was? Oba moje auta sa o 3 klasy lrpsze.niz ta skoda ale nir mam złudzeń - sa setki aut lepszych. Trzymajmy sie faktów. Superb to budżetowy samochód klasy średniej, na podzespołach passata. Kazde A6 jeździ lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 12:59 A z tymi 3x lepszymi bym nie przesadzał... Tzn. ok V90 w wersji za 2x więcej katalogowo będzie lepszy... I może wg czyiś kryteriów nawet 3x... Ale jak weźmiesz maks Superb za 200k PLN i prawie golasa V90 za podobną cenę to wynik porównania może być różny... Ba stawiam, że dla 7 na 10 osób wg ich kryteriów lepsza będzie Skoda... Tak jak wkurza mnie p...nie Klemensa "znajdź lepsze auto za mniejszą cenę, ale i tu kilka kryteriów niczym w przetargu na radiowóz..." tak poniekąd ma rację, że często gęsto ludzie przepłacają za prestiż kupując markę premium w wersji prawie golasa, choć ich po prostu na tą markę nie stać... Co innego jak masz kasę i kupujesz rzeczywiście auto w solidnej wersji z pełnym wyposażeniem... Ale tutaj jest warunek, że tą kasę masz, wtedy nigdy nie popatrzysz na Skodę, chyba że to będzie Twoja misja by pokazać jak ten Superb jest super... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 13:05 Pogromcami autostrad sa diesle.nie 270.konne benzyny. Czemu? Mój lexa 313 koni Wiecie ile pali przy 150? 14 litrów. Przy 200? 20 Dlatego na trasy - dieselek. Lecę 150 i palę 9 max.10 Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 13:34 Ja wiem, że Lex RX to duże bydle, ale cos dużo Ci pali... Zaręczam Ci, że ten Superb przy 150 pali ok. 10l a nie 15l na 100km... No i Superb też ma diesla 240KM, ale ja osobiście wolę benzynę... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 13:48 ten Superb przy 150 pali ok. 10l a nie 15l na 100km.. --- Byc może. Jest nizszy i lżejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 11:38 jeepwdyzlu napisał: > Dlatego na trasy - dieselek. > Lecę 150 i palę 9 max.10 To tyle, co moja przestarzała benzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 13:11 tak poniekąd ma rację, że często gęsto ludzie przepłacają za prestiż kupując markę premium w wersji prawie golasa, choć ich po prostu na tą markę nie stać. --- To nie mój przypadek. Po pierwsze nie mam aut premium tylko średnia wyższa. Po drugie oba auta mam w wersji praktycznie najmocniej wyposażonej. Statystyki mowią co innego. Auta premium sa kupowane głównie w silnych wersjach Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 13:38 Dlatego pisałem o przypadkach gdzie Superb wchodzi w grę a nie o większości... Poza tym obydwie Twoje marki się pozycjonują jako premium, no i nie myl tego z segmentem wielkościowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 13:45 obydwie Twoje marki się pozycjonują jako premium -- Może w Polsce. W USA i Niemczech volvo i lex to auta lekarzy, prawników i po postu dobrze zarabiajacych specjalistów. A mój rx waży 2200 kg. To ile ma palić? W miescie nadrabia bo schodzi do 7,5 max 8 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 21:37 V90 ma tylko jeden rodzaj zawieszenia. czy golas czy full wypas. Jedyne co mozna zmienic to na tylnym zawieszeniu mozna miec zawieszenie adaptacyjne na poduszkach powietrznych. drogie i jakos bez sensu jezeli ktos nie ciagnie jakis jacht Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 08:27 a co mial narzekac, skoro 270 jechal raptem pare sekund po prostej autostradzie. jakby mial wiatr z boku, to by sie chyba zesral ze strachu Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 11:17 marekggg napisał: > a co mial narzekac, skoro 270 jechal raptem pare sekund po prostej autostradzie > . jakby mial wiatr z boku, to by sie chyba zesral ze strachu No jakżeby inaczej? Właśnie o taki głos fachowców mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 18:53 pytalesz sie, to masz. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 05.04.21, 21:08 klemens1 napisał: > W mojej nieusportowionej 210 można jechać. Zawieszenie się nadaje - i choćbyś s > ię zesrał, to niestety ale taka jest rzeczywistość. > Poza tym pisałem wyraźnie od początku o układzie kierowniczym, bo amortyzatory > były wymienione. Jakoś kierowca nie narzekał, że źle mu się jedzie przy 270 i ż > e reakcje układu są nieprawidłowe. Ja nie uważam, że tylko układ kierowniczy w Superbie jest zjebany, tylko całość układu jezdnego, czyli układ kierowniczy z zawieszeniem i choćbyś się zesrał, to jedno i drugie ma wpływ na jakość trakcji i dobre amortyzatory doprecyzowują układ kierowniczy, dając mu mniej powodów do myszkowania nadmiernymi skokami docisku kół do jezdni, a że polepszyć patologicznego układu kierowniczego w Superbie nie ma za bardzo jak, a wymiana amorków to banał, więc zrobiono co można bez jakiejś rzeźby. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 11:41 schweppes1 napisał: > choćbyś się zesrał, to jedno i drugie ma wpływ na jakość trakcji Pytanie j.w. - ile razy w życiu potrzebuję tej "lepszej trakcji", skoro i bez niej mogę jechać z przysłowiowym palcem w dupie 200 km/h, a na 3-pasmówce mogę skakać z pasa na pas? Lepiej będzie przy twardszym zawieszeniu? Tak - ale po chuj mi ta lepszość, skoro obecne wystarcza? A przynajmniej plomby nie wypadają na gorszej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 18:40 klemens1 napisał: > schweppes1 napisał: > > > choćbyś się zesrał, to jedno i drugie ma wpływ na jakość trakcji > > Pytanie j.w. - ile razy w życiu potrzebuję tej "lepszej trakcji", skoro i bez n > iej mogę jechać z przysłowiowym palcem w dupie 200 km/h, a na 3-pasmówce mogę s > kakać z pasa na pas? Lepiej będzie przy twardszym zawieszeniu? Tak - ale po chu > j mi ta lepszość, skoro obecne wystarcza? A przynajmniej plomby nie wypadają na > gorszej drodze. Ale ten szajs czuć również na prostej. Klasę niższym Focusem jeździ się stabilniej. Musisz założyć B12, żeby zrobiło się znośnie. To efekt uboczny "simply clever" - rozciągnęli i nadmuchali tego Passata, to musieli potem trochę wypatroszyć, żeby nie było drożej. Superb ma po prostu mniejszą gęstość ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 19:50 Klasę niższym Focusem jeździ się stabilniej. --- Focus to naprawdę auto z dobrym zawieszeniem. Lepszym niz mój ulubiony kompakt - civic. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 09:31 Przy wyprzedaży rocznika nie ma negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 10:45 E tam... Jakby nie było to nie byłoby ofert na OtoMoto niższych niż w cennikach wyprzedażowych... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Próba autostradowa superba 272 KM 04.04.21, 10:01 Fajny samochód. Przypomina Forda. Odpowiedz Link Zgłoś
101lulilaj90 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 11:42 I porównywalny jeśli chodzi o ekonomiczność. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 18:46 101lulilaj90 napisał(a): > I porównywalny jeśli chodzi o ekonomiczność. Ale nieporównywalny jeśli chodzi o prowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 12:42 nhajlepszy samochod do miasta to albo zbiorkom, albo UBER, no dobra, moze byc tez taksowka Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 12:55 Prawie zawsze... Mam do roboty 35km z jednego krańca miasta na drugi... Zbiorkom? Przy odrobinie szczęścia 2h w jedną stronę... Rower? Też 2h... i brak prysznica... Taxi? No niestety 500m za strefą... 100PLN w jedną stronę... 1,5h w obie strony Uber? Najtaniej udało się za 80PLN w obie strony... czas podobnie jak powyżej... Auto - 4-5l benzyny, 1h w obie strony... Jak już masz samochód - na inne opcje nawet nie spojrzysz... A jak nie masz, to za Ubera opłacisz ratę i paliwo... a będziesz szybciej i w razie czego łatwiej o zmianę planów... Aha w przypadku Taxi i Ubera dochodzi jeszcze kwestia czy się kierowca akurat spóżni itp. Oczywiście jakbym miał 1-2km do roboty w mieście samochód byłby zbędny, no ale nie wrzucajcie w worek miasto wszystkich możliwych sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 13:07 Z ciekawości sprawdziłem to samo u mojej żony. 14 km w obrębie miasta. 15 -20 min autem. I w subaru 2 l max czyli dycha. Zbiórkom najszybciej 59 minut. Uber najtaniej 25. Rowerem dałoby rade w godzinę ale bez prysznica potem ciężko. Najlepszy jest skuter (koszt dojazdu poniżej 2 pln) a potem zaraz auto. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 14:21 Nie zapominajmy o rowerach elektrycznych. Taniej niż skuterem i szybciej niż zwykłym rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:18 Ale duzo dłużej. Ale jest to opcja ktora nawet z żoną omawialiśmy. Jakby pierwsze 3 km miały ścieżkę to kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:31 trypel napisał: > Ale duzo dłużej. Ale jest to opcja ktora nawet z żoną omawialiśmy. Jakby pierws > ze 3 km miały ścieżkę to kto wie > Elektryk osiąga prędkość podobną jak skuter. Standardowy z napięciem 48 V i kołami 28" powinien utrzymywać długo prędkość 45 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:52 Skuter osiąga i 200 km na godz (gilera gp800) A moj 120. A rower jadący 45 to juz jedzie po ulicy i juz nie jest rowerem Chyba ze ja jadac skuterem 45 moge jechać po sciezce Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 16:27 trypel napisał: > Skuter osiąga i 200 km na godz (gilera gp800) > A moj 120. Jeżeli to takim skuterze mowa, to trochę co innego. Miałem na myśli pierdziawki. > A rower jadący 45 to juz jedzie po ulicy i juz nie jest rowerem Wg przepisów może jechać i 300 i nadal jest rowerem. Fakt, przepisy są zjebane, ale to nie moja wina. > Chyba ze ja jadac skuterem 45 moge jechać po sciezce Ograniczenia chyba nie ma - jedno widziałem w Polsce. W Sopocie obok Grandu - do 10 km/h. Zresztą tam i tak szybciej się nie da, bo są zakręty 90 st. i piach na kostce. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 16:48 Czyli moge moim skuterem jezdzic po ścieżce rowerowej? Powaznie? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:02 trypel napisał: > Czyli moge moim skuterem jezdzic po ścieżce rowerowej? Powaznie? > Zapytaj tego, kto tak twierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:08 Ja tak twierdze skoro ty uważasz że coś roweropodobnego jadącego na prądzie 45 na godz jest rowerem Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:23 trypel napisał: > Ja tak twierdze skoro ty uważasz że coś roweropodobnego jadącego na prądzie 45 > na godz jest rowerem > To nie ja tak uważam, tylko przepisy - to coś jest rowerem. Ale twój skuter nie jest rowerem, więc nie wiem skąd twój wniosek, że mógłbyś jeździć po DdR. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 17:27 Jadac 45 na prądzie juz nie jedziesz rowerem rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h; Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 18:17 trypel napisał: > Jadac 45 na prądzie juz nie jedziesz rowerem > > rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osob > y jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pe > dały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 > V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmn > iejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h; > > Jadąc na prądzie 45 nadal jadę pojazdem o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszanego siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem. Dodatkowo coś tam "może być wyposażony". Od razu zaznaczam, że "poruszanego siłą mięśni" nie oznacza, że non-stop muszą te mięśnie pracować - po prostu pojazd jest przystosowany do napędzania mięśniami. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:22 Masz na myśli rower ze wspomaganiem, czy krowy roweropodobne a w istocie które powinny być traktowane jak pojazd silnikowy lub motorower? Wiem, że kiedyś była dyskusja o wadliwej definicji: rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h; Powinno być to sformułowane tak, aby było jasne, że przy prędkości powyżej 25 km/h wspomagania nie może być wcale, oraz wspomaganie nie może zastępować pedałowania aby jeździć na samym prądzie. Mam nadzieję, że prędzej czy później zostanie to skorygowane, a ciężkie krowy roweropodobne przepędzone z dróg dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 15:32 tbernard napisał: > Masz na myśli rower ze wspomaganiem, czy krowy roweropodobne a w istocie które > powinny być traktowane jak pojazd silnikowy lub motorower? > Wiem, że kiedyś była dyskusja o wadliwej definicji: Mam na myśli rower ze wspomaganiem, który rozpędza się do prawie 50 km/h. I nie jest to krowa. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 18:45 Fajny macie ten festiwal Aspergera. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 19:44 klemens1 napisał: > > Mam na myśli rower ze wspomaganiem, który rozpędza się do prawie 50 km/h. I nie > jest to krowa. > Ale korzystając ze wspomagania (oraz wadliwej definicji) powyżej 25km/h? Bo prędzej czy później chyba zostanie to poprawione aby było zgodne z intencją. A intencja na pewno była następująca: jadąc wolniej niż 25 km/h wspomaganie może działać ale ma maleć wraz ze zbliżaniem się do tej prędkości, a po jej przekroczeniu ma wspomaganie nie działać. Czyli rozpędzanie do 50 km/h po przekroczeniu 25 km/h powinno być takie samo jak na zwyczajnym rowerze z przerzutkami, tylko dodatkowo obciążony byłby silnikiem i akumulatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 20:52 tbernard napisał: > Ale korzystając ze wspomagania (oraz wadliwej definicji) powyżej 25km/h? > Bo prędzej czy później chyba zostanie to poprawione aby było zgodne z intencją. Raczej później. Intencja jest oczywista i nawet uzasadniona. Ale nasi ustawodawcy potrafią spierdolić najprostszy przepis. Nie wiem, kto to dla nich pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 06.04.21, 21:16 No trzeba przyznać, ze kurak się ładnie odpycha, ale gość trochę pojebany, asfalt mokry a ten popierdala prawie trzy paki. A ad vocem tematu, to mój kumpel ma Superba firmowego od paru lat, co trzy lata nowego (jest przedstawicielem) kilka razy nim jeździłem i trzy rzeczy są w nim gorsze niż w premiumach typu A5. Prowadzenie, wyciszenie i sprzęt grający (ten kantor czy kantan to jest jakaś totalna porażka w porównaniu do B&O). Ten youtuber nie narzeka na prowadzenie ani na plasticzki, ale jakby pojeździł miesiąc premiumem a później przesiadł się do Skody, to by szybko zauważył różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 08:48 On ma na co dzień a6 Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 09:47 klemens1 napisał: > On ma na co dzień a6 No to niech się przesiądzie do Skody na miesiąc i opisze spostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 10:22 hukers napisał: > > On ma na co dzień a6 > > No to niech się przesiądzie do Skody na miesiąc i opisze spostrzeżenia. "Niech się na miesiąc". A na godzinę nie wystarczy? Testował też octavię i nie narzekał. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:03 klemens1 napisał: > hukers napisał: > > > > On ma na co dzień a6 > > > > No to niech się przesiądzie do Skody na miesiąc i opisze spostrzeżenia. > > "Niech się na miesiąc". A na godzinę nie wystarczy? Testował też octavię i nie > narzekał. Weź też pod uwagę, że on poluje na viewsy/suby i filmy z drobiem robią mu robotę, bo zawsze zlatują się tłumy bezzębnych simpliklewerów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:10 > poluje na viewsy/suby > filmy z drobiem > simpliklewerów Kurna, szweps, dojebałeś takim slangiem, że trzy razy musiałem przeczytać, zanim skumałem. A to przecież tylko jedno zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:30 Więc jak wyrazi lepszą opinię to zleci się ich więcej? Twoje naciąganie faktów do ideologii staje się żenujące. Po prostu masz kompleks jak zjeep i dajesz temu wyraz. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:36 klemens1 napisał: > Więc jak wyrazi lepszą opinię to zleci się ich więcej? No pewnie. Simpliklewery nie zbanują go za krytykę drobiu. > Twoje naciąganie faktów do ideologii staje się żenujące. Po prostu masz komplek > s jak zjeep i dajesz temu wyraz. Nie mam. Dla mnie Skoda, a zwłaszcza Octavia, to najrozsądniejsze i najpraktyczniejsze samochody na rynku (m.in. dlatego Octavia jest bestsellerem w Szwajcarii). Ale jednocześnie jest to tragiczny wybór dla petrolheada ze względu na tragiczne prowadzenie i stylistykę. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 13:54 Dla mnie Skoda, a zwłaszcza Octavia, to najrozsądniejsze i najpraktyczniejsze samochody na rynku (m.in. dlatego Octavia jest bestsellerem w Szwajcarii). ---- Czyli najważniejsza jest ilość sprzedanych aut w ooszczególnych modelach? Czyli opel corsa, renault clio czy volvo V40 - z punktu widzenia Niemca, Francuza czy Szweda jest NAJROZSĄDNIEJSZYM wyborem? Bo ma na poszczególnych rynkach największą sprzedaż? Czyli w Polsce najlepszym autem był matiz, potem fiat punto, potem skoda fabia, a teraz któraś tam toyota??? Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:06 jeepwdyzlu napisał: > Dla mnie Skoda, a zwłaszcza Octavia, to najrozsądniejsze i najpraktyczniejsze s > amochody na rynku (m.in. dlatego Octavia jest bestsellerem w Szwajcarii). > ---- > Czyli najważniejsza jest ilość sprzedanych aut w ooszczególnych modelach? > Czyli opel corsa, renault clio czy volvo V40 - z punktu widzenia Niemca, Francu > za czy Szweda jest NAJROZSĄDNIEJSZYM wyborem? Bo ma na poszczególnych rynkach > największą sprzedaż? Podajesz fejk info. W Niemczech bestseller to Golf, we Francji Peugeot 208, a w Szwecji V60. W przykładzie ze Szwajcarii chodzi o to, że oni są oszczędni i praktyczni do bólu, i mimo że zarabiają więcej od Szwedów (u których do niedawna bestsellerem było V70/V90), więc mogliby mieć A6 czy BMW 5 jako bestsellera, a mają Octavię, która jest śmiesznie tania do ich zarobków. Nawet w szwajcarskich firmach repy jeżdżą głównie Octaviami, mimo że przy ich budżetach Superby czy Passaty to żaden problem. W szwajcarskim oddziale mojej firmy repy jeżdżą Octaviami, szwajcarski oddział konkurencji Seatami Leonami 1.6 TDI. W PL odpowiednio Mondeo i Superb. A obroty w CH 5x wyższe, pensje 4x wyższe. Po prostu inna mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:10 A jak z podatkami za użytkowanie auta służbowego? Moze tu tkwi przyczyna Bo mam (mialem) w Szwajcarii paru klientów i zaden octavia nie jezdzil Fakt ze jeden mial 300 konnego Leona Ale pozostali to volvo i mercedesy Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:23 trypel napisał: > A jak z podatkami za użytkowanie auta służbowego? > Moze tu tkwi przyczyna Nie znam ich języków, więc ciężko mi sprawdzić, ale chyba bez znaczenia, bo to jest zwykle od pojemności silnika, a Octavie w CH to w większości 2.0 i dużo RSów. Co ciekawe - brak liftbacka w ofercie. > Bo mam (mialem) w Szwajcarii paru klientów i zaden octavia nie jezdzil > Fakt ze jeden mial 300 konnego Leona > Ale pozostali to volvo i mercedesy Może przedsiębiorcy tym aż tak nie jeżdżą. Na prowincji to jeździło ich prawie tyle co w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:35 Podatek jest od wartości zwykle W Niemczech poza tym można z tego co wiem uzyskać zwolnienie z podatku jak się udowodni ze prywatnie ma się lepsze auto ( wtedy urzad zaklada ze w czasie wolnym jezdzi się tym drozszym) Tak w każdym razie tłumaczy się kumpel ze wolal wziąć służbowego golfa w dobrej wersji na dojazdy do pracy bo w domu stoi bmw m-ka i urzad to zaakceptował Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:54 > A jak z podatkami za użytkowanie auta służbowego? Oraz z podatkami odprowadzanymi przez firmę z tytułu posiadania i użytkowania samochodu i/lub emisji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:14 O to to U nas to jeszcze nie ma znaczenia ale mogę przypuszczać ze ilość g CO2 na 1 km moze mieć wpływ na wybor octavii 1.6D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:20 > O to to > U nas to jeszcze nie ma znaczenia ale mogę przypuszczać ze ilość g CO2 na > 1 km moze mieć wpływ na wybor octavii 1.6D Chyba wszystkie brytyjskie poważne testy samochodów (czyli wyjąwszy Clarksonów et consortes) podają klasę emisji i jaki ma ona wpływ na płacony przez firmę podatek od samochodu używanego jako służbowy. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:35 trypel napisał: > O to to > U nas to jeszcze nie ma znaczenia ale mogę przypuszczać ze ilość g CO2 na 1 km > moze mieć wpływ na wybor octavii 1.6D U nas też firmy płacą opłatę środowiskową, ale na razie tylko od rodzaju paliwa i jego zużycia, a nie od emisji CO2, aczkolwiek międzynarodowe korpo wrzucają już globalnie limity CO2 na flotę, dlatego nawet wypasione beemki czy audice top managementu są przeważnie w wersjach 2.0d Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:59 schweppes1 napisał: aczkolwiek międzynarodowe korpo wrzucają > już globalnie limity CO2 na flotę, dlatego nawet wypasione beemki czy audice to > p managementu są przeważnie w wersjach 2.0d A propos beemek managmentu, to rozmawiałem ostatnio ze znajomym, który jest dyrektorem w firmie medycznej i do tej pory jeździł passatem. Teraz miał wymianę samochodu i chciał, żeby kupili mu beemkę trójkę, ale "góra" powiedziała, że "mamy kryzys" i kupno bmw w centrali międzynarodowej może być źle odebrane. Kupili mu zatem Volskwagena Arteona. 40 tys. droższego od trójki. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:08 I to nie jedyny taki przypadek... Sam znam kilka osób co kupili Arteona za grubo ponad 200k PLN, bo Audi/BMW/Mercedes/Lexus będzie bił po oczach... A Arteon w najdroższej wersji nie... Wcześniej taką marką do ucieczki było jeszcze Infinity... Też znałem dwie osoby co miało najdroższą Q50 z doładowaną V6 3.0 i ponad 400KM... No bo BMW raziło w oczy... O dziwo nie przebiły sie w tej roli Alfy i Kia Stinger... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:17 > Audi/BMW/Mercedes/Lexus będzie bił po > oczach... A Arteon w najdroższej wersji nie... No nie będzie, bo 99% ludzi nie ma pojęcia, ile taki Arteon kosztuje. Widzą znaczek na masce i wiadomo: Merc to luksus i zbytek, a widły to plebejska marka i na pewno kosztuje mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:25 vogon.jeltz napisał: > > Audi/BMW/Mercedes/Lexus będzie bił po > > oczach... A Arteon w najdroższej wersji nie... > > No nie będzie, bo 99% ludzi nie ma pojęcia, ile taki Arteon kosztuje. Widzą zna > czek na masce i wiadomo: Merc to luksus i zbytek, a widły to plebejska marka i > na pewno kosztuje mniej. Dlatego m.in. projekt Pheatona był nierentowny, mimo że samochód był mega udany, w stosunku do ceny oferował kurewsko dużo i do dziś jest chwalony. Znaczek robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:34 Przeciez 15 lat temu pheaton v10 tdi kosztował ok 500 tys PLN To nie była okazyjna cena Nawet w porównaniu do S klasy A poza tym awaryjnością zawsze zaskakiwał na minus Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:54 trypel napisał: > Przeciez 15 lat temu pheaton v10 tdi kosztował ok 500 tys PLN > To nie była okazyjna cena > Nawet w porównaniu do S klasy > A poza tym awaryjnością zawsze zaskakiwał na minus W Mercu czy Audi nawet takiego silnika nie było. Nie mówiąc już o kilku rozwiązaniach, jak np. delikatne ogrzewanie w totalnej ciszy bez wentylatora czy osiągnięcie braku istotnego wzrostu temperatury silnika przy ciągłym utrzymywaniu 250 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:30 gzesiolek napisał: > I to nie jedyny taki przypadek... Sam znam kilka osób co kupili Arteona za grub > o ponad 200k PLN, bo Audi/BMW/Mercedes/Lexus będzie bił po oczach... Mam w rodzinie ziomka, który na co dzień jeździ nową C klasą, w weekendy 911-stką, a do klientów Peugotem Partnerem. Chodzi właśnie wg niego o to bicie po oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 17:00 hukers napisał: > gzesiolek napisał: > > > I to nie jedyny taki przypadek... Sam znam kilka osób co kupili Arteona z > a grub > > o ponad 200k PLN, bo Audi/BMW/Mercedes/Lexus będzie bił po oczach... > > Mam w rodzinie ziomka, który na co dzień jeździ nową C klasą, w weekendy 911-st > ką, a do klientów Peugotem Partnerem. Chodzi właśnie wg niego o to bicie po ocz > ach. Mam dwa podobne przypadki. Oba - firmy wynajmujące sprzęt budowlany. W jednym wujek ma nową X5, a do klientów jeździ ok. 20-letnim Kangoo - wg mnie aż do przesady, w drugim kumpel ma podobną firmę (inny region Polski, nie znają się), nowego Mustanga, a do klienta jeździ ok. 25-letnią C-klasą - też do przesady. To chyba jakaś nowa moda z tym przesadnym skromniactwem na pokaz :D Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:15 hukers napisał: > schweppes1 napisał: > > aczkolwiek międzynarodowe korpo wrzucają > > już globalnie limity CO2 na flotę, dlatego nawet wypasione beemki czy aud > ice to > > p managementu są przeważnie w wersjach 2.0d > > A propos beemek managmentu, to rozmawiałem ostatnio ze znajomym, który jest dyr > ektorem w firmie medycznej i do tej pory jeździł passatem. Teraz miał wymianę s > amochodu i chciał, żeby kupili mu beemkę trójkę, ale "góra" powiedziała, że "ma > my kryzys" i kupno bmw w centrali międzynarodowej może być źle odebrane. Kupili > mu zatem Volskwagena Arteona. 40 tys. droższego od trójki. A patrz, w UK kilkanaście lat temu repy przeszły z Vectr i Mondeo na BMW 3 i Audi A4, bo sumarycznie wyszło bardziej opłacalnie. Sam leasing dzięki niższej utracie wartości nie jest jakoś szczególnie droższy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:06 Podajesz fejk info. W Niemczech bestseller to Golf, we Francji Peugeot 208, a w Szwecji V60. --- To nie był fejkinfo bo z pamięci pisałem. I nie o to czy clio czy 208 albo corsa czy golf - tylko o to czy bestseller jest dobrym i rozsądnym autem? Czy też po prostu tanim? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:18 > tylko o to czy bestseller jest dobrym i rozsądnym autem? Czy też po prostu tanim? Ośmielę się postawić tezę, że jest tanim i względnie dobrym. Tanie, ale chujowe oraz dobre, ale drogie nie są bestsellerami. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:28 Ośmielę się postawić tezę, że jest tanim i względnie dobrym. --- Też tak uważam. I dotyczy to nie tylko aut. Telewizory np sony robi lepsze niż LG ale są sporo droższe, więc modele sony nie są brstsellerami... Albo lavazza sprzedaje 5 razy więcej kawy niż kimbo.... Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:29 vogon.jeltz napisał: > > tylko o to czy bestseller jest dobrym i rozsądnym autem? Czy też po prost > u tanim? > > Ośmielę się postawić tezę, że jest tanim i względnie dobrym. Tanie, ale chujowe > oraz dobre, ale drogie nie są bestsellerami. Przykład Szwecji trochę przeczy tej tezie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:37 > Przykład Szwecji trochę przeczy tej tezie. W Szwecji to zdaje się samochody są ogólnie kurewsko drogie (bo, wiadomo, socjalizm i podatki) więc kategoria "tani, ale względnie dobry" w ogóle nie istnieje. A skoro już wpadamy do kategorii "drogie tak czy owak", to względne różnice w cenie mają mniejsze znaczenie. Swoją drogą, cud jakiś, że przy tym natężeniu socjalizmu i poziomie podatków stać ich jeszcze na Volvo... Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:01 vogon.jeltz napisał: > > Przykład Szwecji trochę przeczy tej tezie. > > W Szwecji to zdaje się samochody są ogólnie kurewsko drogie (bo, wiadomo, socja > lizm i podatki) więc kategoria "tani, ale względnie dobry" w ogóle nie istnieje > . A skoro już wpadamy do kategorii "drogie tak czy owak", to względne różnice w > cenie mają mniejsze znaczenie. Swoją drogą, cud jakiś, że przy tym natężeniu s > ocjalizmu i poziomie podatków stać ich jeszcze na Volvo... Właśnie tego nigdy nie rozumiałem. Przez lata w Szwecji V70/V90 były bestsellerami, które w skromnej wersji kosztują ich ~15 średnich pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:41 Szwecja z marka rodzima moze wyglądać inaczej Nasze postrzeganie volvo moze być inne Rok temu jak szukałem dziewczynie w UK auta to z placu taniej w wynajmie wyszedł evoq niż passat a jednak dla nas land rover stoi wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 16:12 trypel napisał: > Szwecja z marka rodzima moze wyglądać inaczej > Nasze postrzeganie volvo moze być inne > Rok temu jak szukałem dziewczynie w UK auta to z placu taniej w wynajmie wyszed > ł evoq niż passat a jednak dla nas land rover stoi wyżej Tu nie chodzi o markę, tylko o flagowy model, który do niedawna był zawsze bestsellerem, a jest w chuj drogi nawet jak na szwedzkie pensje. W 2020 jest co prawda już V60, ale na drugim miejscu jest XC60, które jest w cenie V90... Logika by podpowiadała, że liderem powinno być kiedyś V40/XC40, bo one są z grubsza na każdą szwedzką kieszeń - to jest z założenia taki ich lokalny Golf. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:27 jeepwdyzlu napisał: > Podajesz fejk info. W Niemczech bestseller to Golf, we Francji Peugeot 208, a w > Szwecji V60. > --- > To nie był fejkinfo bo z pamięci pisałem. I nie o to czy clio czy 208 albo cors > a czy golf - tylko o to czy bestseller jest dobrym i rozsądnym autem? Czy też p > o prostu tanim? No w Szwecji bestsellerem było V70, potem V90, teraz V60, więc argument taniości odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 14:37 schweppes1 napisał: > Ale jednocześnie jest to tragiczny wybór dla petrolheada ze względu na tragiczne prowadzenie i stylistykę. Tragiczne - powiadasz ... bo na górskich serpentynach trzeba będzie trochę zwolnić. Co do stylistyki, to mondeo czy golf jakieś piękne nie są. A passat to w ogóle kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Próba autostradowa superba 272 KM 07.04.21, 15:43 Jak dla mnie to materiał sponsorowany. Odpowiedz Link Zgłoś