waga170 17.08.21, 03:21 Konkurs: Zgadnijcie dlaczego! www.youtube.com/watch?v=XKhbI2XUob4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 03:32 Chyba zeby to usyszec "Hit the road Jack and don't come back no more Jack")?? Ladne sa ale Na zbyt mile to one mi nie wygladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 03:42 Popatrzec mozna a jebac ich i tak nie bedziemy. To nie ja wymyslilem, tylko cytuje kolege ktory przed laty te swiete slowa wypowiedzial jak ogladalismy w telewizji wybory Miss Swiata:) Co mnie uderza, a widzialem sporo blizniakow, ale tak identyczne to chyba rekord swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 09:20 Ładniejsza chyba ta co szarpie druta. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 09:38 Zachęciłeś mnie tym opisem Faktycznie dobrze to robi. I tempo dobre. Ale nie znaczy to ze chórek jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 10:02 trypel napisał: > Ale nie znaczy to ze chórek jest zły. Co do chórku to mierzi mnie to zbyt twarde "r" i być może to właśnie moje zboczenie zawodowe nie pozwala w pełni docenić doznań estetycznych oferowanych przez chórek. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 19:58 Ktore "r" zbyt twarde zapytam niesmialo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 21:32 waga170 napisała: > Ktore "r" zbyt twarde zapytam niesmialo. To od "road", odpowiem stanowczo. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 21:41 Całe szczęście ze ja takich rzeczy nie słyszę W zeszłym tygodniu byłem w tym UK żeby zatrudnić dodatkowa osobę. I teraz mam dwie laski z okolic Manchester. Jak rozmawiam z każdą z nich to jest ok ale jak same zaczynają gadać ze sobą to wstyd przyznać łapie max 70-80 % a reszty się domyślam. W programie mieliśmy tez spotkanie z potencjalnym usługodawca. Dwóch hindusów. Jak oni zaczęli mówić to moja laska im przerywa i mówi żeby zwolnili bo ja jestem z Polski. A ja na to że rozumiem ich angielski dużo lepiej niż wasz. I się zrobiło niezręcznie:) A najlepsze po spotkaniu ze dziewczyny się pytają czy naprawdę rozumiałem hindusów bo one ledwo. A Ty tu o twardym R :D Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 21:51 Hindusy to pikus. Ja kiedys mialem doczynienia z angielskim Chinczyka z Tajwanu. Ten skurczybyk od czasu do czasu mowil "junemeno". Po paru dniach dotarlo do mnie ze jego junemeno znaczy "You never know". Od tamtego czasu krag mioch znajomych i moje corki uzywamy junemeno jako tylko nam znanego szyfru na te wyrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 22:00 Dobrze, że żeś na Scouserki z Liverpool-u nie trafił, bo byś padł. Ja pierwsze 2-3 miesiące poświęciłem w UK na to, żeby się nauczyć rozumieć Scouse. Masz tu próbkę: The Sound of the Scouse / Liverpool English dialect (Numbers, Greetings, Words & Sample Text) Proponuję przejść na koniec filmu, gdzie masz próbki wypowiedzi - podobne, w razie gdybyś potrzebował - usłyszysz wieczorem w każdym pubie na Anfieldzie, Old Swan, przy Smithdown Road, czy Aintree. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 23:36 Scouse: ciekawe! Chyba silne wpływy irlandzkie czy walijskie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 23:50 bywalec.hoteli napisał: > Scouse: ciekawe! Chyba silne wpływy irlandzkie czy walijskie? > Irlandzkie, Walijskie i... Norweskie. Wszystko to od przemysłu portowego i importowanych robotników. Sam pracowałem w firmie w dokach (przy Harrison Way, żeby nie było, że Liverpool nie potrafi swoich sław odpowiednio uhonorować) i o ile u mnie w biurze szło się dogadać w "normalnym" angielskim, to "na linii" albo Scouse, albo polski/słowacki... ze "szkolnym" angielskim nie było czego szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 22:01 dzieki temu ze znam pare jezykow, to moge siedziec w brukseli w kawiarni i podsluchiwac ludzi o czym gadaja. (kawy nie piej i w kawiarnich w blegii jest piwo i half/half). oczywiscie ze sa rozne dialekty jezykow, ktore mocno odbiegaja od "standardow". w polsce nie musisz jechac daleko - z wroclawia pare set km na wschod i polnocny wschod, kaszuby, lub prawdziwy slask i sie zdzwisz ile nie zrozumiesz. nie wiem na ile to prawda, ale z tego co mi opowiadali polacy, to podobno wlasnie na dolnym slasku to sie wlasnie ta najpoprawniejsza polska i akcenty zadomowily bo przez polakow ze wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 22:14 Ja słyszałem że to dzięki wymieszaniu wszystkich dialektów i używaniu czystego języka w szkołach. Ale też słyszałem że dolny Śląsk to najczystsza polszczyzną Pamiętam jak pracowałem w Niemczech pod Bad Mergentheim i mój szef lokals miał żonę spod Crailsheim. Byli z 20 lat po ślubie i cały czas mówił że jak się kłócą to on jej kompletnie nie rozumie jak zavznie dialektem lecieć:) Jak już przestałem tam jeździć ok 98 roku, to potem zacząłem pracę w niemieckiej firmie i jeszcze parę lat jak sie odzywałem to zakładali że jestem że wsi z rejonu TBB Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 22:15 Z polszczyzną z ziem odzyskanych, to sprawa jest taka, że po prostu z racji tego, że regionalizmy przeniesione z różnych części kraju się tam nie przyjęły, ludzie zaczęli korzystać z tzw. języka ogólnopolskiego. Tak więc Wrocław, Gorzów czy Szczecin mówi najbliżej wzorca "metra z Sevres polszczyzny", bo po prostu nie ma dostępnych dialektów lokalnych, ani gwar ludowych. Ja u siebie na wsi słuchem wychwycę, kto z Warszawy, kto z Białej Podlaski, a kto z Przemyśla, a dzieli mnie od tych miejscowości po sto, sto i kilkadziesiąt kilometrów. Ale kogoś ze Szczecina nie odróżnię od kogoś z Wrocławia... a dzieli je jakieś 400 kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 10:38 > kto z Białej Podlaski, Spod Białej Laski? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 11:42 vogon.jeltz napisał: > Spod Białej Laski? To białe spod laski to się myje, żeby potem nie waniało (masz przy okazji przykład archaizmu, który do tej pory funkcjonuje na Podlasiu). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 11:54 > masz przy okazji przykład archaizmu, który do tej pory funkcjonuje na Podlasiu Takie właśnie miałem podejrzenie, że to jakiś lokalny koloryt gramatyczny. A ci spod Białej Laski myją to białe spod laski? Bo różnie się słyszy o obyczajach na Dzikim Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 11:59 vogon.jeltz napisał: > Takie właśnie miałem podejrzenie, że to jakiś lokalny koloryt gramatyczny. A to też. Mam teścia z Białej i nawet nie zauważyłem popełnionej przez siebie zbrodni fleksyjnej, bo on tak zawsze mówi 😂 > A ci spod Białej Laski myją to białe spod laski? Bo różnie się słyszy o obyczaj > ach na Dzikim Wschodzie. Nie wiem. Zapytać teścia? Dziki Wschód to właśnie na północ od Białej się zaczyna. Z Lublina do Hajnówki jest 3 godziny autem, ale kalendarz trzeba przy okazji o 4-5 dekad cofnąć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 11:58 qqbek napisał: > (...) żeby potem nie waniało (masz przy okazji przyk > ład archaizmu, który do tej pory funkcjonuje na Podlasiu). To nie podlaski archaizm, tylko rusycyzm przybyły z armią radziecką w 1945 - jeszcze w latach 70-ych dość powszechny w mowie potocznej w całym kraju. A jeśli chodzi o podlaskich Rusinów (tych z prawego brzegu Bugu, prawosławnych), to (szczególnie ci starsi) posługują się piękną literacką polszczyzną (kiedy mówią po polsku). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:01 simr1979 napisał: > To nie podlaski archaizm, tylko rusycyzm przybyły z armią radziecką w 1945 - je > szcze w latach 70-ych dość powszechny w mowie potocznej w całym kraju. > A jeśli chodzi o podlaskich Rusinów (tych z prawego brzegu Bugu, prawosławnych) > , to (szczególnie ci starsi) posługują się piękną literacką polszczyzną (kiedy > mówią po polsku). Dorobi sobie mądry teorię i się jej trzyma jak pijany płotu. Skoro to armia sowiecka przywiozła nam "waniać" w 1945 roku, to co robi w polskim słowniku z roku 1920? pl.wikisource.org/wiki/M._Arcta_S%C5%82ownik_Staropolski/Wonia%C4%87 Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:07 qqbek napisał: > Dorobi sobie mądry teorię i się jej trzyma jak pijany płotu. > Skoro to armia sowiecka przywiozła nam "waniać" w 1945 roku, to co robi w polsk > im słowniku z roku 1920? :-) Ale ja to wiem - w przeciwieństwie do Ciebie - nie ze słownika, tylko z doświadczenia własnego, taki pesel. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:12 > to (szczególnie ci starsi) posługują się piękną literacką polszczyzną Zapewne dzięwiętnasto- lub wczesnodwudziestowieczną. Archaiczna ramota to jeszcze nie piękno. Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:14 vogon.jeltz napisał: > > to (szczególnie ci starsi) posługują się piękną literacką polszczyzną > > Zapewne dzięwiętnasto- lub wczesnodwudziestowieczną. Archaiczna ramota to jeszc > ze nie piękno. Proszę nie wypowiadać się o języku, którego wypowiadający się nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:16 > Proszę nie wypowiadać się o języku, którego wypowiadający się nie zna. Skąd wiesz, że nie zna? Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:22 vogon.jeltz napisał: > > Proszę nie wypowiadać się o języku, którego wypowiadający się nie zna. > > Skąd wiesz, że nie zna? Ty wynika z Twojego wpisu, łaskawco. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 20:16 > Ty wynika z Twojego wpisu, łaskawco. W jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 11:56 > Ja u siebie na wsi słuchem wychwycę, kto z Warszawy, Tak przy okazji - ci z Warszawy są najgorsi. Żyją w przekonaniu, że to oni mówią poprawną polszczyzną i stanowią "wzorzec", a wszelkie wariacje regionalne uważają za "błędy językowe". Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:03 vogon.jeltz napisał: > > Ja u siebie na wsi słuchem wychwycę, kto z Warszawy, > > Tak przy okazji - ci z Warszawy są najgorsi. Żyją w przekonaniu, że to oni mówi > ą poprawną polszczyzną i stanowią "wzorzec", Bzdury - Warszawa to zlepek populacyjny bez jakichkolwiek charakterystycznych cech akcentu czy wymowy. "Po warsiawsku" to jeszcze mówią czasem aktorzy w teatrze. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:09 > Bzdury - Warszawa to zlepek populacyjny bez jakichkolwiek charakterystycznych > cech akcentu czy wymowy. Nie chodzi o akcent i wymowę, tylko o konstrukcje gramatyczne i słownictwo. Nie wierzysz? Napisz np. "ubrałem buty" (powszechny regionalizm na całym południu Polski i doskonale zrozumiały) na jakimś publicznym forum i odliczaj sekundy, aż pojawi się ktoś z Warszafki, żeby powiedzieć, że się mówi "włożyłem". Albo "założyłem", chuj wie, oni sami ze sobą nie potrafią ustalić wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:10 Warszawa to tygiel. Po warszawsku mówi się "na pragie", w lewobrzeżnej Warszawie mówi się maksymalnie skundlonym, zhomogenizowanym polskim. Inna sprawa, że pewne cechy "warszawskości" można od razu wychwycić. Na przykład bezdźwięczne wymawianie "w" po spółgłosce - "tfój", "stfórca", "Szfejk". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:15 > Po warszawsku mówi się "na pragie", w lewobrzeżnej Warszawie mówi się > maksymalnie skundlonym, zhomogenizowanym polskim. Och, bo każdy słoik, który przeprowadza się do Warszawy, za punkt honoru stawia sobie dostosowanie się do otoczenia i wyeliminowanie własnych regionalnych odmienności. Żeby nikt nie był w stanie stwierdzić, skąd pochodzi. Żeby uchodzić za miejscowego. To ma pomóc mu w karierze. A potem z gorliwością neofity zwalcza wszystkich tych, którzy swoje regionalne odmienności pielęgnują (czasem nieświadomie). > Na przykład bezdźwięczne wymawianie "w" po spółgłosce - "tfój", "stfórca", "Szfejk". A ktoś to w ogóle gdzieś wymawia dźwięcznie?! Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:21 qqbek napisał: > Warszawa to tygiel. ----------------------------- Dokładnie. > Po warszawsku mówi się "na pragie", --------------------------------------------- Tak jak wspomniałem, już tylko w teatrze i na estradzie. > Inna sprawa, że pewne cechy "warszawskości" można od razu wychwycić. > Na przykład bezdźwięczne wymawianie "w" po spółgłosce - "tfój", "stfórca", "Szf > ejk". Nie ma w tym nic warszawskiego - tak mówi praktycznie cała Polska. Zapewne z wyjątkiem wschodnich kresów (mało)polskiego etnosu tzn. Lubelszczyzny (skoro coś takiego napisałeś) :-) BTW - wymawia się tam dźwięczne "h"? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 12:44 simr1979 napisał: > > Po warszawsku mówi się "na pragie", > --------------------------------------------- > Tak jak wspomniałem, już tylko w teatrze i na estradzie. Oj - stara "wiara" też jeszcze tak mówi. > Nie ma w tym nic warszawskiego - tak mówi praktycznie cała Polska. Zapewne z wy > jątkiem wschodnich kresów (mało)polskiego etnosu tzn. Lubelszczyzny (skoro coś > takiego napisałeś) :-) Nie wiem, wydaje mi się, że na wschód od Wisły (i południe od Narwi) to nadal językowa norma. Twój, a nie tfuj. > BTW - wymawia się tam dźwięczne "h"? Na Podlasiu się zdarza. Ja sam potrafię wymówić dźwięczne "h", czy bezdźwięczne "rz". Zresztą bez problemu wymawiam też poprawnie "ł" (to jest przedniojęzykowo-zębowo), jak się uprę. Ale skoro uzus jest inny, to przecież nie będę się wygłupiał z tym [ɫ̪] i zamiast tego wymawiam [w]. A na Podlasiu zdarza się i poprawne "ł" usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
simr1979 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 13:01 qqbek napisał: > Nie wiem, wydaje mi się, że na wschód od Wisły (i południe od Narwi) to nadal j > ęzykowa norma. > Twój, a nie tfuj. -------------------------------------- Może na południe od Bugu (czyli Lubelszczyzna). Między Narwią a Bugiem na pewno nie, znam tamtejszy (mówię o mazowiecko-podlaskich łacinnikach oczywiście) zaśpiew bardzo dobrze ("mniasto", "mnienso", "no ji") > Ja sam potrafię wymówić dźwięczne "h", Nie umiem, choć wielokrotnie próbowałem się nauczyć. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 20:10 „wiara” to akurat poznańskie słowo :) grupa ludzi, przyjaciół, znajomych. „Na Starym wuchta wiary” - Na Stary Rynek w Poznaniu przyszło mnóstwo ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 21:44 Aaa, bo myslalem ze te od No mo No mo, bo akurat te wyszlo im poprawnie po murzynsku. Porownalem z oryginalna wersja i te od "road", wedlug mnie, nie daloby rady mnie zmierzic. Ale ja nie mam sluchu bo dziadek sluzyl w carskiej artylerii. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 09:48 qqbek napisał: > Ładniejsza chyba ta co szarpie druta. > A drut jeszcze ladniejszy od tej co go szarpie, powiedzialby lokalny fabrykant drutu:) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 16:30 dlatego ze lubisz „Radio Sputnik”? Cóż, w Warszawie Rosjanie zawsze mieli wpływy… Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 17.08.21, 16:36 Ruchałby "wsyskie cy", ale raczej po trzech głębszych. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: O/T Chyba pojade do Azerbajdzanu 18.08.21, 23:27 niby gust OK, ale jak poznasz ich powiedzmy 10 braci, to nie wiem czy z tego wyjdziesz tak prosto bez szwanku. Odpowiedz Link Zgłoś