x4x9x 27.12.21, 08:29 U mnie w tej chwili za oknem 16 na minusie. Mam nadzieję, że u was cieplej. Ponoć miał się klimat ocieplać, a tu mróz szczypie w nos:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 08:40 przeciętna temperatura w europie wzrostla o jakieś 1,5 stopnia. moze byc tak, ze zima bedzie chlodniej a latem ciplej niz bylo. wzrost temperatury najlepiej widac na lodowcach. no ale twoi rzadzacy tego jakos nie chca widziec. i moze dlatego ze w polsce nie ma lodowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Stan pogody 27.12.21, 08:50 Zimy są u nas zdecydowanie lzejsze. Dwa lata temu nie miałam auta i tylko 3 razy w zimie byłam autobusem w pracy, jeździlam rowerem. Droga była czysta, bez śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:33 przeciętna temperatura w europie wzrostla o jakieś 1,5 stopnia. moze byc tak, ze Jak przecietna Czego przecietna Czy poprostu to sa przecietne urojenia oglupionego przekazem medialnej histerii klimatycznej leminga Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:45 gugiel tobie jako zagubionemu napewno podpowie co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: OT Stan pogody 27.12.21, 15:06 Ale ty mi powiedz Przekaz medialnej histerii znam ale nie do konca o tym chialem dyskutowac Bardziej o faktach Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 16:09 no to sobie zobacz jak naprzyklad sie cofaja lodowce. to nie jest przekaz medialny, tylko fakt. moze wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: OT Stan pogody 27.12.21, 19:30 No cofaja sie i co z tego, 10 tysiecy lat temu zadnych lodowcow nie bylo i co ty na to powiesz Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 20:58 tylko ze sie nie cofaly tak szybko jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 21:24 no i brak sniegu w nizej polozonych osrodkach narciarskich naprzyklad. bo to ze jest "zimno" to nie oznacza ze jest snieg. i snieg jest potrzebny zeby wegetacja przezyla niskie temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Stan pogody 27.12.21, 21:28 Snieg jest jeszcze potrzebny żeby topniał stopniowo i nawilżał glebę. W każdym razie bez śniegu w naszym klimacie jest trudno Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Stan pogody 27.12.21, 23:12 Masz rację. Pierzynka śniegowa chroni przed mrozem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 09:01 Archiwum pogodowe Tarnobrzeg masz wakacje, to mozesz troche podliczyc co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 09:29 Dlatego, ze w czasie ocieplania klimatu- sa najpierw 3 lata upalne a potem 2 zimne i deszczowe. I tak to działa. U mnie o 8 rano -27.12.21 - -17 st. C 30 km od stolicy. Ale kilka lat temu miałem na termometrze - 33st. C ! Pamietam jednak lata- kiedy chodziłem do szkoły 2 km pod górke i pod wiatr i było -20 st. C . A sniegu na polu było jakies 50 cm. czasem nawet 2 x dziennie/na trening siatkówki!/ I dlatego dziś jestem zdrów! Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Stan pogody 27.12.21, 09:59 Oszczędzac energię elektryczną. U mnie się świecila żarowka na strychu chyba od czwartku. Zapomniałam zgasić światło. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: OT Stan pogody 27.12.21, 10:19 Włącz sobie mapę i zobacz co jest po drugiej strony oceanu na wysokości Warszawy. Labrador, Zatoka Jamesa i południowa Alaska? Do tego tajga. I jaki jest tam klimat? Trochę chłodno, co? A wiesz czemu u nas jest ciepło? Ta magia nazywa się Prąd Zatokowy. Zimą powietrze nad oceanem na zachód od wybrzeży Norwegii jest średnio o ponad 4,4 °C cieplejsze niż powietrze na podobnych szerokościach geograficznych, co jest jedną z największych anomalii tego typu. Nie chcesz, żeby ocieplenie klimatu zatrzymało Golfsztrom, bo u nas się zrobi bardzo zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:25 x4x9x napisała: > Ponoć miał się klimat ocieplać, a tu mróz szczypie w nos Różnicy miedzy pojęciami klimat != pogoda nie ogarniasz z natury, czy tylko zignorowałaś ją na potrzeby podgrzania dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:37 Chyba ty nie odrozniasz wedlug waszej definicji odklejencow klimat != pogoda Klimat to pogoda w danym miejscu przez 30 lat Dlaczego 30 a nie 300 czy 3000 , tego juz klimatyczni odklejency okresluc nie umieja Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:47 rownie dobrze mozna napisac w innym jezyku klimat <> pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:59 bigzaganiacz napisał(a): > Dlaczego 30 a nie 300 czy 3000 , tego juz klimatyczni odklejency okresluc nie u > mieja Nie korzystaj z forum po pijanemu. Ani przeczytanego nie rozumiesz, ani z sensem dopowiedzieć nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz [...] 27.12.21, 15:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:52 Ogarniam z natury, kto chce mnie ugryźć... Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Stan pogody 27.12.21, 14:29 Ja wczoraj wieczorem jak wyszedłem z piesełem, a było chyba z minus 15, poważnie zastanawiałem się czy nie strzelić setki wiśni, ale że byłem bez kumpla, to zrezygnowałem z pomysłu, jako podpadającego pod alkoholizm. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 27.12.21, 16:10 a pies to nie najlepszy kumpel czlowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Stan pogody 27.12.21, 20:02 marekggg napisał: > a pies to nie najlepszy kumpel czlowieka? Najlepszy, ale nie do picia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 18:50 Lokalne ochlodzenie przeciez jest wynikiem globalnego ocieplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 09:39 engine8 napisał(a): > Lokalne ochlodzenie przeciez jest wynikiem globalnego ocieplenia. Mało kto podsumowuje coś tak efektownie jak ty i jednocześnie tak głupio. Gdybyś pozostał w Polsce, to byłbyś lokalnym mądralą spod Radomia z wąsami i w kufajce. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 18:53 U mnie o 8 rano dzisiaj -38C. To jest zima. I co? No żyje się i wszystko działa. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 18:56 No zyje sie - tylko jak? ?????? MINUS 38? Tzn ze jakbys tak siusiu zrobil na zewnatrz to by ci sie sopel zrobil? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 19:00 Nie trzeba tego robić. Jedziesz do Starbucksa i wylewasz gorąca kawę przez okno. Fajny efekt! Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT Stan pogody 27.12.21, 19:31 A jak samochody spisują się przy tej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 19:49 Jak samochod jest 'sprawny' technicznie to jedzie (ale temp silnika zawsze jest nizsza szczegolnie w trasie). Na noc trzeba podlaczyc kabel do 'block heater' czyli po waszemu grzalke jezeli auto nie jest w garazu. No i plyn do szyb to raczej taki na -45 bo mialem przypadki ze takie do -35 to troche gestnialy na szybie...O rzadkich synt olejach nie wspomne na gestym dino jest duza szansa ze nie odpalisz bez grzaly. Ja rz odpalalem przy -42 po imprezie w gorach nad ranem moim Subaru i za dobrze to nie wygladala o dzwieku silnika nie wspomne (auto mialo wtedy rok) choc mialem podlaczona grzalke. Bylo tak zimno ze LCD wyswietlacze na desce prawie byly niewidoczne che che. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT Stan pogody 27.12.21, 23:01 Na parkingu pod pracą można się gdzieś podłączyć, czy liczy się na to, że po 8 godzinach odpali bez grzania odpali? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:25 Tak. Ale całe downtown ma podziemne albi Leyte parkingi. Po 8 godz odpalisz pod warunkiem ze Aku dobry. Ale lepiej z grzała auto się znacznie szybciej rozgrzewa. Całe Śródmieście jest połączone tzw. Plus 15’ (system przewiązek 5 metrów nad ziemia) wiec całe centrum można przejść dookoła nawet w garniturze. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:29 no te powietrzne tunele są fajne :) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 20:02 A jeszcze dochodzi frajda z jazdy szczegolnie w Swieta przy takich temps to raczej ulice puste. Subaru+zimowki+bardzo niskie temperatury i kupa sniegu. Zupelnie inna jazda w porownaniu np gdy jest tzw. ciapa. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Stan pogody 27.12.21, 23:16 jackk3 napisał: > A jeszcze dochodzi frajda z jazdy szczegolnie w Swieta przy takich temps to rac > zej ulice puste. Subaru+zimowki+bardzo niskie temperatury i kupa sniegu. Zupeln > ie inna jazda w porownaniu np gdy jest tzw. ciapa. Jackk, gdzie Ty mieszkasz? Syberia, Kanada, Minnesota albo Dakota? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 23:20 heheh bardziej na pn - Alberta Canada. Tam nawet niedziwiedzie nie zimuja ? Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Stan pogody 27.12.21, 23:38 Twoja "ulubiona" Magda z Minnesoty mówi, że u niej wyjątkowo ciepło czyli -15 :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 06:21 Zeby to mozna bylo komunizm wymrazac nale on jak widac rozwija sie w klimatach syberyjskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:11 Calgary. No jest trochę lepiej bo temp skoczyła na -29C! Wziąłem brykę na godz z nudów. Nie tylko pizdzi to jeszcze ‘ trochę’ slisko. 😀 Odrobina wiecej gazu i nawet na prostym dyfry się włączają aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:21 Kanada! Druga kurna Syberia :) A to prawda, że w wakacje mieliście w okolicach 50 stopni? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:32 Bzdura. Było kilka może trochę więcej dni około 30C. Lato było ciepłe ale bywaly cieplejsze. Tutaj jest klimat górski sucho mieszkam na1100 m npm. To w Kolumbii Brytyjskiej są upały ale to nic nowego. Bywałem lata temu na walacjach tam i temp oscylowały 35-37 i więcej. W Okanagan gdzie niegodziwej ma prawie pustynny klimat stad uprawa owoców typu brzoskwinie o winach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:41 Mówiłem o Kanadzie - nie o Calgary. Gdzieś mi mignęło, że 49 albo 50 stopni było Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 00:50 To napisałemm ze w BC może być 40 i więcej. To ze lokalnie ktoś zmierzył ponad 45 bo dookoła pożary może się zdarzyć (słynny Lytton 49.5C) ale jak to jest mierzone sporo ludzi ma watpliwosci no I potem cała ta wieś się sfajczyla z powodu ocieplenia klimatu (to poszło w świat). Dzisiaj każdy wie ze było to podpalenie No ale o tym już MSM się nie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Stan pogody 27.12.21, 18:54 Ja u siebie takiego chlodngo poranka nie pamietam od dzisiatek lat. O 8 rano bylo tylko +8C.. Rany boskie a teraz gdzie ja mam dlugie portki? E ....posiedze ze dwie godziny i bedzie ze 14-15 i nie bedzie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Stan jest rozny.... 27.12.21, 19:47 x4x9x napisała: > U mnie w tej chwili za oknem 16 na minusie. Mam nadzieję, że u was cieplej. Pon > oć miał się klimat ocieplać, a tu mróz szczypie w nos:-) Moj jeden dzien, 8 godzin jazdy... Na Slasku kolo Jastrzebia-Zdroju dzisiaj rano -11 Brno, Czechy -3 Wieden,Austria +1 Linz,Austria +1 NAGLE, po przejechaniu przez MGLE w Alpach i potem jak nagle pojawilo sie slonce Salzburg, Austria +8 Poludniowa Bawaria aktualnie +8 Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Stan jest rozny.... 27.12.21, 21:45 ja pamietam jak kilka lat temu o tej mniej więcej porze było +25 w Monachium. Tam jakoś ciepło? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Stan jest rozny.... 29.12.21, 13:28 +25 to raczej niemozliwe..... Teraz bedzie +12 Ale jednoczesnie jest dosc silny wiatr, wiec odczuwalna temperatura jest nizsza... 2 lata temu to moze bylo z 10 dni ze sniegiem od poczatku grudnia do konca lutego, ale juz rok temu nawalilo sniegu sporo na poczatku stycznia i zima trzymala do poczatku marca, z mrozami.. Czyli bywa roznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: Stan jest rozny.... 29.12.21, 13:36 To masz ciepelko:-) U mnie śnieg powoli znika. Jest jeden stopień, ale chłodno, bez słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Stan pogody 28.12.21, 07:50 U mnie dziś cieplej, zaledwie 5 na minusie. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT Stan pogody 28.12.21, 10:09 Ale i tak włóż ciepłe majty by nie podwiało ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Stan pogody 29.12.21, 11:21 W Tarnobrzegu -3. Może nam nie zamarzną szy by. Mąż myje auto na myjni. Pozdrawiam brać forumowa Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Stan pogody 31.12.21, 10:18 od 2-13 dni w brukseli 12-13 stopni - to jest nawet na bruksele ciut za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Stan pogody 31.12.21, 10:38 W Kraku teraz 10 stopni, o północy ma być 9. Dawno nie było tak ciepłego Sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś