Dodaj do ulubionych

OT - Wibor

03.02.22, 21:03
Jak tam wychodzi Wam życie przy wzrastającym Wiborze?

Kurczę jak brałem kredyt to Wibor to było prawie 0% a teraz juz ponad 3.5%

Rata wzrośnie…

Generalnie nie ma tragedii ale mysle jak to optymalizować - chyba będę nadplacal żeby spadły koszty kredytu.

A może zmiana banku na taki gdzie kredyt bedzie tańszy?

A w ogóle to skandal ze kredytu hipo sięgają juz 6%, inflacja 8.6 a na oszczędnościach wciąż 0.01% minus podatek
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT - Wibor 03.02.22, 21:59
      Mam ratę niższą, niż w chwili brania kredytu.
      Tak to jest, jak się weźmie dupę w troki i sporo nadpłaci (przez to poszła się kochać myśl o kupieniu jakiejś nówki za Golfa).
      Za to nie podoba mi się relacja "spłacane w ramach raty odsetki vs. spłacany w ramach tej samej raty kapitał" i postanowiłem jeszcze z rok się pozarzynać, żeby spłacić te 110-120 łącznie.
      • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 03.02.22, 23:21
        w rok spłacisz 110-120 przy pizdemii i polskim wale? To niezły jestes :)
        • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 07:53
          bywalec.hoteli napisał:

> w rok spłacisz 110-120 przy pizdemii i polskim wale? To niezły jestes :)

W rok spłaciłem trochę ponad 50, wykańczając się jeszcze :)

Kredyt braliśmy, jak jeszcze żona nie pracowała, teraz mamy ponad 3 netto miesięcznie więcej w budżecie domowym.
          Jak by miało być bardzo źle, to mam klienta na garaż za 55 (sam zapłaciłem 18 w 2008).
          • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 08:08
            Po tyle są teraz garaże? Jak sprzedaliśmy mieszkanie to zona się uparła ze garaz zostawimy. Więc jest. W centrum Wrocławia. Przy powstańców Śląskich na przeciwko penisa czarneckiego. Nawet nie sprawdzałem ale założyłem ze 20 może 30 tys
            • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 08:17
              trypel napisał:

> Po tyle są teraz garaże?

Nie.
              Są droższe (przynajmniej w tamtym miejscu - Wieniawa).
              Zakładam, że te 55 to "wstęp do negocjacji".
              Tym bardziej, że garaż jest duży (ponad 22 metry).

> Jak sprzedaliśmy mieszkanie to zona się uparła ze gara
              > z zostawimy. Więc jest. W centrum Wrocławia. Przy powstańców Śląskich na przeci
              > wko penisa czarneckiego. Nawet nie sprawdzałem ale założyłem ze 20 może 30 tys

Lepiej sprawdź.
              Ja zakładam, że 70... o ile jest w znośnym stanie i nie jest "na malucha, no góra na Syrenkę", jak część ze starych garaży.
              • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 08:24
                6x3, murowany. Wlazil bez problemu jeep GC jak mieszkaliśmy obok.
                Plus jest za wjazdem na pilota wraz z całym ciągiem garazy . Akurat ten pilot wart majątek bo to tuż kolo strefy płatnego parkowania wiec zawsze problem z miejscem
                A tu wjeżdżasz i masz miejsca na 50 aut :)
                Tak sobie dziadki podwórko zablokowali sprytnie
                • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 08:53
                  Mój jest 3x7 z hakiem (no i ma kanał).
                  Jak znajomi mieli malucha i cienkocienko, to oba wchodziły, i to nie "zderzak w zderzak", a z przejściem pomiędzy nimi, w garaż w tym samym budynku (a z tyłu jeszcze półka ze szpargałami była).
                  • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 08:58
                    To za metry kw twój więcej wyjdzie :)
                    Ale i tak trzymany. Może kiedyś się przyda
                    • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 09:29
                      trypel napisał:

> To za metry kw twój więcej wyjdzie :)
                      > Ale i tak trzymany. Może kiedyś się przyda
                      >

No ja też, póki co, trzymam.
                      Jak miałem E36, to przed E36 wchodziły półki z pierdołami, lodówka na piwo, stolik i 4 krzesełka turystyczne do wieczornego pokerka :)
          • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 10:33
            qqbek napisał:

> W rok spłaciłem trochę ponad 50, wykańczając się jeszcze :)
            >
            > Kredyt braliśmy, jak jeszcze żona nie pracowała, teraz mamy ponad 3 netto miesi
            > ęcznie więcej w budżecie domowym.

No ale żeby spłacić 120 rocznie to musisz mieć 10 wolną co miesiąc po wydatkach rodziny. Czyli na rękę mieć 18-20 łącznie.
            • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 11:07
              bywalec.hoteli napisał:

> No ale żeby spłacić 120 rocznie to musisz mieć 10 wolną co miesiąc po wydatkach
              > rodziny. Czyli na rękę mieć 18-20 łącznie.

Jest drobna różnica pomiędzy "120 rocznie" a "120 łącznie".
              Mówię o spłaceniu 60-70 w tym rok, po tym, jak w ubiegłym spłaciłem 50.
              • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 12:48
                Aha. To 60-70 już bardziej realistyczne :)
                Ale to chcesz spłacić tyle kapitału czy kapitału i odsetek?
                • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 13:09
                  bywalec.hoteli napisał:

> Aha. To 60-70 już bardziej realistyczne :)
                  > Ale to chcesz spłacić tyle kapitału czy kapitału i odsetek?

Odsetek się nie spłaca, je się płaci.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 13:10
                    No to musisz mieć jeszcze na odsetki. Jeśli potrafisz tyle spłacić w rok to mołojec z Ciebie :)
                • only_the_godfather Re: OT - Wibor 04.02.22, 13:14
                  bywalec.hoteli napisał:

> Ale to chcesz spłacić tyle kapitału czy kapitału i odsetek?

Spłacasz kapitał, ale jak nadpłacisz kapitał to zmniejszają się odsetki.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:19
                    only_the_godfather napisał:

> Spłacasz kapitał, ale jak nadpłacisz kapitał to zmniejszają się odsetki.

Też prawda. Każda rata kapitału spłacona podwójnie oznacza oszczędność połowy odsetek którą by się zapłaciło jakby ją płacić o czasie.
                    • only_the_godfather Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:58
                      Normalny mechanizm, jak nadpłacisz kredyt to zostaje ci mniejsza kwota do spłaty, a odsetki liczone są od tego co zostało do spłaty. Jakbyś chciał spłacić całość kredytu to bank przeliczy odsetki na dzień całkowitej spłaty.
                      • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 15:03
                        Wiem. I jeszcze nie mam opłaty za wcześniejszą spłatę, więc też będę kombinował jak najwięcej nadpłacić.
            • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 12:15
              Pracujesz teraz w US?
              • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 12:48
                Nie. Obawiam się, że nie ma już chętnych do pracy w urzędach państwowych przy obecnych płacach i cenach na rynku.
                • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 12:55
                  A zachowujesz się jakbyś jednak tam poszedl
                  • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 13:09
                    Nie przesadzaj. Czepiasz się. MF ma dosyć narzędzi by takiego Qqbka prześwietlić i może wiedzieć ile ma kasy, co kupuje, ile zarabia jak zechce. Wszystko jest do sprawdzenia.
                    • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 13:26
                      Nie czepiam się. Po prostu finansowe wścibstwo jest niesmaczne żeby nie użyć gorszego określenia
                      • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:18
                        Bez przesady. Rozmawiamy o planach i strategiach życiowych a nie zaglądamy komuś do kieszeni. To jest duża różnica dzielić się swoimi strategiami a wnikać w finanse. Sam się chwalisz nieraz zarobkami w funtach i PL. I nie ma w tym nic złego.
                        To jest przyzwyczajenie z czasów lat transformacji w latach 90: Polacy pracownicy nie gadajcie o pieniądzach, to my pracodawcy będziemy mogli płacić jednemu tyle a drugiemu tyle za tę samą pracę a wy morda w kubeł.
                        • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:20
                          Trypel, polecam Ci takiego bloga jak www.jakoszczedzacpieniadze.pl, gosc operuje milionami i jakoś nie przeszkadza mu pisać o tym ile zarabia.
                        • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:48
                          Ty dokladnie zaglądasz do czyjejś kieszeni.
                          Tak to wygląda.
                          • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:56
                            Przyjmuję twoją uwagę i twoje zdanie Trypel, moje zdanie jest jednak inne.
                            Akurat najwięcej zarzutów o wścibstwo do innych mają ci którzy najbardziej lubią wszystko o innych wiedzieć. Zauważyłeś to?
                            • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 14:59
                              Nie zauważyłem. Jakbyś zadał mi takie pytanie jak qubkowi to byś usłyszał grzeczne pierdol się
                              Tak jak każdy
                              • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 15:04
                                Rozumiem. Tu znajdziesz remedium.
                                allegro.pl/oferta/masc-na-bol-dupy-cudowny-lek-na-problemy-ludzi-7078876933

Ja np. nie lubię skrytych ludzi co nic o sobie nie chcą powiedzieć a jakoś dziwnie są zainteresowani życiem innych, niby nic a niespodziewanie się okazuje jak dużo wiedzą o innych.
                                Nie ufam takim osobom.
              • carnivore69 Re: OT - Wibor 04.02.22, 15:15
                trypel napisał:

> Pracujesz teraz w US?
                >

Też odniosłem takie wrażenie.

Pzdr.
                • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 15:27
                  No trudno. Każdy ma prawo do mylnego wrażenia.
                • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 19:00
                  a w temacie coś powiecie Carnivore i Trypel?
                  • carnivore69 Re: OT - Wibor 04.02.22, 19:48
                    bywalec.hoteli napisał:

> a w temacie coś powiecie Carnivore i Trypel?

Ale w temacie poza oczywistościami typu żeby szybciej spłacać lub kredyt najkorzystniejszy próbować zmienić, to raczej coś trudno ogólnie radzić. No może poza tym, żeby zamiast trzymać oszczędności w banku, kasę przemieść na obligacje indeksowane do WIBOR. (Tle, że jeśli jest co przenosić, to lepiej szybciej spłacać, więc kółko się zamyka.)

Aha., a z przydatnych rad, to narty w Bułgarii są bardzo konkurencyjne cenowo biorąc pod uwagę solidna ofertę (opinia podzielana wśród miejscowej Polonii i innych mniejszości).

Pzdr.
                    • trypel Re: OT - Wibor 04.02.22, 20:28
                      Pod względem kulinarnym tak. Pod względem przygotowania stoków i infrastruktury to nie. W każdym razie Bułgarzy którzy lubią jeździć nie jeżdżą u siebie.
                      Ja jeszcze lubiłem vitosze bo po pracy można było ale teraz tam już w ogóle nic chyba nie ma (a zwłaszcza oswietlenia)
              • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 19:11
                trypel napisał:

> Pracujesz teraz w US?

Oj - bywalec po prostu jest ciekawski :)
                A ja dochodów i tak za bardzo nie mam jak chować, więc pochwalenie się, że - przy dość kiepskich przecież zarobkach - udało mi się w rok spłacić 50 (a przy okazji jeszcze fotowoltaikę założyć) w niczym mi nie przeszkadza.

Koszty?
                Właściwie brak wyjazdu urlopowego i brak nowej konsoli do gier (telefon już też wypadałoby zmienić, ale to też może jeszcze chwilę poczekać).
                • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 19:20
                  No właśnie mi o to chodzi. Ja nie pytam ile QQ ma na koncie czy coś tylko jak dla mnie to super wynik tyle spłacić.
    • kreinto Re: OT - Wibor 04.02.22, 07:58
      bywalec.hoteli napisał:

> Jak tam wychodzi Wam życie przy wzrastającym Wiborze?
      Uszy więdną. Poza tym żadnych, innych skutków.
      Nigdy nie brałem żadnych kredytów a domy i mieszkania budowałem/kupowałem z pensji lub zaoszczędzonych środków, więc mi to: "lotto".
      • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 09:29
        gratuluję
      • only_the_godfather Re: OT - Wibor 04.02.22, 10:16
        Gratuluje, fajnie że jesteś tak zajebiście zaradny, że wszystko bez kredytów...
    • hukers Re: OT - Wibor 04.02.22, 11:45
      Zauważyłem błyskotliwie, że jeżeli do wibor dodamy rat to wyjdzie wib-rat-or.
      A jeżeli do rat dodamy wibor to wyjdzie już konkretne ruchanie w dupsko.
      • carnivore69 Re: OT - Wibor 04.02.22, 12:28
        W UK najwyżej Lib(e)rator. Prawie taki jak ten, którym Sikorski się w ostatni swój lot wybrał.

(Fakt, że Libor już dożył końca swych dni.)

Pzdr.
      • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 13:11
        I jak tu hukers Ciebie nie mieć jako czerwonego jak cegła rozgrzanego jak piec :)
    • kanna13 Re: OT - Wibor 04.02.22, 19:30
      Bardzo dobrze wychodzi bo mam obecnie jedynie kredyt zero procent na 30 rat, za który to kredyt nabyłem kuchenkę mikrofalową o oszałamiającej wartosci 550 pln
      • carnivore69 Re: OT - Wibor 04.02.22, 19:55
        kanna13 napisał:

> Bardzo dobrze wychodzi bo mam obecnie jedynie kredyt zero procent na 30 rat, za
        > który to kredyt nabyłem kuchenkę mikrofalową o oszałamiającej wartosci 550 pln
        >

Aż sobie powiększyłem tekst, bo jednak mikrofalówka na kredyt na 30 lat wydała się zbyt odjechanym rozwiązaniem.

Pzdr.

• qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 20:39
        kanna13 napisał:

> Bardzo dobrze wychodzi bo mam obecnie jedynie kredyt zero procent na 30 rat, za
        > który to kredyt nabyłem kuchenkę mikrofalową o oszałamiającej wartosci 550 pln

Ale "po co"?
        Jedyną zaletą takiego zawracania sobie dupy jest poprawienie sobie ratingu w BIK.
        Sam czas poświęcony na wypełnienie papierów wart jest dla mnie dużo więcej niż wszelkie ewentualne korzyści wynikające ze spadku wartości pieniądza przez te 30 miesięcy.
        • kanna13 Re: OT - Wibor 04.02.22, 20:57
          Bo lubię kupować na raty jak są zero procent :-)
          Żadnych papierów się samemu nie wypełnia tylko podpisuje wniosek i wydrukowaną umowę za parę minut a potem tylko zlecenie stałe z konta.
          Być może kwota taka mała nie warta rat ale już np. samochód grzechem jest nie kupować na raty zerowo oprocentowane.
          Ostatnie dwa samochody tak nabyłem zamiast zapłacic 100% od razu, płaciłem 50% a reszta na 24 równe raty bez odsetek żadnych i innych kosztów typu ubezpieczenie kredytu czy coś innego.
          Moze to własnie wynika z tego że mam dobrą historię kredytową w wielu bankach :-) a nawet kiedyś w takim co się nazywał Lukas Bank byłem ich najlepszym klientem bo spłaciłem czajnik wart 120 pln w 10 równych ratach w terminie.
          • bywalec.hoteli Re: OT - Wibor 04.02.22, 21:19
            a ja powiem ze jak kupiłem samochod na raty 0% tj najpierw połowa a za rok druga połowa to miałem jeszcze rabat 1000 na samochod dodatkowy (płacąc gotówkowo 100% rabatu by nie było :)))
            • kanna13 Re: OT - Wibor 04.02.22, 21:59
              Dobrze wiedzieć, bo akurat jutro idę kupować i myślalem o 2X50% albo 3X33% a ile rabatu dadzą to sam ciekaw jestem
          • qqbek Re: OT - Wibor 04.02.22, 21:27
            Ja jestem "pan gotówka".
            Samochód - gotówka.
            Telefon - gotówka.
            Dom - w ponad połowie środki własne (kredyt wziąłem na mniej niż 50% wartości).

Od dwóch lat od końca ostatniego kredytu hipotecznego (~2012) nie było chyba miesiąca, żebym na rachunkach oszczędnościowych/względnie w szybkosprzedawalnych obligacjach miał mniej niż 100.000 złotych.

Z domem też trafiłem idealnie - gdybym teraz miał trzymać grubo ponad trzy stówy w różnych formach oszczędności, to by mnie, przy 8% inflacji, chyba szlag trafił :)
            Aż do 2020 i kupna domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka