13.02.22, 19:41
Dacia sandero stepway 100 KM LPG.
Jeździ, skręca, hamuje.
Radar antykolizyjny, światła LED, tempomat, elektryczne podgrzewane lusterka, czujniki parkowania tył, klimatyzacja, radio, komputr, korbotronik tylko z tyłu.

Darmowoz. Pali 6-7 l LPG/100km

Gwarancja 3lata/100 000km, 6 na cos tam i chyba 10 czy tam 8 lat na nierdzewienie.
Assistance na całą Europę w cenie samochodu.

Nie ma: podgrzewanej przedniej szyby, lodówki. Tylko te dwie rzeczy są zauwazalnie brakujące.

A przeciez 'to tylko Dacia'.

Silnik 999cm3.

Cena... eksinta kilo. Brutto. Od ręki.

Decyzja o kupnie do zdjęcia brezentu w salonie: półtora tygodnia tylko dlatego, ze w momencie zamówienia był na statku a potem nie miałem kiedy pojechać po odbiór.

Brak samochodów na rynku jest takim samym rural legend jak rynek pracownika i brak fachowców.

Aczkolwiek jak wszedłem do Forda i zobaczyłem Fieste za 85k to roztworzylem katalog online czy to nie chochlik drukarza.

Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Odebralem 13.02.22, 20:02
      To zależy od miasta, bo w Rynku we Wrocławiu jest brak samochodów.
      • trypel Re: Odebralem 13.02.22, 20:11
        Ale na placu solnym już parę stoi
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 13.02.22, 20:20
        tbernard napisał:

> To zależy od miasta, bo w Rynku we Wrocławiu jest brak samochodów.

Nawet elektrycznych i z kartą osoby niepełnosprawnej?

• klemens1 Re: Odebralem 13.02.22, 20:21
      To na pierwszym lepszym zakręcie wypadniesz. Bo wiadomo, że jak nie subaru, to wszystko wypada na zakrętach.
      A ta dacia ma zawieszenie gorsze od skody.

Natomiast ogólnie wybór zasługuje na pochwałę, o ile nie zamierzasz się tym katować po trasie.
      Silnik uturbiony, mam nadzieję? Bo jak nie, to jazda tym w każdych warunkach jest katowaniem się.
      A tak się składa, że mam porównanie stepway'a 1.0 N/A i 1.0 TCe.
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 13.02.22, 20:57
        klemens1 napisał:

> To na pierwszym lepszym zakręcie wypadniesz. Bo wiadomo, że jak nie subaru, to
        > wszystko wypada na zakrętach.
        > A ta dacia ma zawieszenie gorsze od skody.
        >

Faktem jest, że 'plywa'. Uklad kierowniczy nieprecyzyjny i gumiasty. Nowe opony zimowe Debica. Dziwnie sie zachowywaly na platach sniegu. I tak bylo 80km z salonu do domu wczoraj.

Dzisiaj juz jakos uklad kierowniczy bardziejszy. Gdyby nie docieranie to bym ją wzial gdzies na zasniezony plac i porozmawial powaznie.

Nie wiem jaka Dacia, z ktorego roku i ile setek/tysiecy km nia przejechales.

Za 2000km pojade do Ornety na lotnisko na letnich oponach to wtedy dowiem sie prawdy jak to to jeździ.

Moi znajomi nie jezdza skodami, zeby moc porownac na miejscu zawieszenie. Czasy przejazdow Imprezą mam w zeszycie.

> Natomiast ogólnie wybór zasługuje na pochwałę, o ile nie zamierzasz się tym kat
        > ować po trasie.

To nie dla mnie. Ale w rodzinie. Nie wiem co znaczy 'katowanie się'. Na S7 jechał bez pana w kapturze na tylnym siedzeniu. Brak lodowki nie doskwieral. Miejsca w srodku duzo. Przeswit chyba 20cm. Tempomat, muza z telefonu i patrzymy z gory na dresiarzy w 25letnich sraudi.

Acha. Tempomat w cholere niebezpieczny. W porownaniu z Fordem.

Mial byc poldarmowoz od reki i jest.

> Silnik uturbiony, mam nadzieję? Bo jak nie, to jazda tym w każdych warunkach je
        > st katowaniem się.
        > A tak się składa, że mam porównanie stepway'a 1.0 N/A i 1.0 TCe.

W tresci postu podane 100 KM. Znaczy z wiatrakiem. Osiągi jak firmowe fordy connecty. A te ostatnie juz dotarte i fajnie jezdza.

I ostatnie. Wyglada ZAJEBISCIE. Zgrabna sylwetka, sliczny pyszczek.
    • bywalec.hoteli Re: Odebralem 13.02.22, 22:41
      supcio

ile to eksinta?
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 05:26
        60 000 PLN
        • bywalec.hoteli Re: Odebralem 14.02.22, 10:58
          Gratuluje Swiety Pneumatosie! :D
          Kurde 60k za klase B i to w najtanszej chyba marc - duzo
          • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 11:59
            Dużo? A za prototypowego produkowanego seryjnie szajswagena ile sobie wołają?
        • kanna13 Re: Odebralem 14.02.22, 20:34
          60 tys. to niedrogo jak za samochód segmentu B.
          Konkurencja jest 15-20 tys. droższa.
          Jak pasuje stylistycznie z zewnątrz i wewnątrz to nie ma się do czego przyczepić.

• dr.hayd Re: Odebralem 15.02.22, 08:33
          agios_pneumatos napisał:

> 60 000 PLN
          A ja spytam tak przekornie: za taką kwotę można mieć w tym samym salonie Dustera lub zwykłe Sandero . Dlaczego więc wybór padł na Stepway?
          Co w stosunku do zwykłego Sandero dostaje się za dwie pensje ekstra?
          • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:02
            dr.hayd napisał:

> agios_pneumatos napisał:
            >
            > > 60 000 PLN
            > A ja spytam tak przekornie: za taką kwotę można mieć w tym samym salonie Duster
            > a lub zwykłe Sandero . Dlaczego więc wybór padł na Stepway?
            > Co w stosunku do zwykłego Sandero dostaje się za dwie pensje ekstra?

Duster okazał się za duży. Poza tym przy tym wyposazeniu wychodzi duzo powyzej 70 000 pln.

Zwykle sandero vs sandero stepway to downgrade.

Kluczowy jest przeswit. Użytkowniczka dużo jeździ po wioskach i lasach. Stepway jest lepiej wyposazony w tej samej nomenklaturze (essential/confort).

No i (obiektywnie) sandero stepway bije na glowe i sandero i dustera jesli chodzi o wyglad. :)
    • engine8 Re: Odebralem 14.02.22, 00:08
      Mozesz oddac?
    • marekggg Re: Odebralem 14.02.22, 01:28
      I gites. jak bedzie sluzylo do tego do czego ma to fajnie. zawsze lepsza nowa dacia niz 20 letni szajs od turka czy jugola z niemiec.
    • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 05:36
      Acha. I raz jeszcze wyluszcze cel tego wątku:

Rozprawiamy się z czema mitami:

1. Dacia to bieda bez wyposażenia i technologii
      2. Dacia rozpada się i gnije
      3. Nie ma samochodów nowych na rynku.

Zatem pytajcie o co chcecie.
      • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 06:53
        Ok co do punktów 1 i 2 to zgoda.
        Co do trzeciego niestety nie bo nie każdy chce dacie.
        Corolla hybryda w mocniejszej wersji zamówiona s listopadzie będzie jak dobrze pójdzie w maju ale może w lipcu
        • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 07:34
          trypel napisał:

> Ok co do punktów 1 i 2 to zgoda.
          > Co do trzeciego niestety nie bo nie każdy chce dacie.
          > Corolla hybryda w mocniejszej wersji zamówiona s listopadzie będzie jak dobrze
          > pójdzie w maju ale może w lipcu
          >

Nie ukrywam, że skupilismy sie na dostepnych od reki.
          Z wiekiem przestalem byc rasista jesli chodzi o marki. Za wyjatkiem niemieckich.

Brane pod uwage byly: kia ceed 1.5 160 KM, fiesta, sandero, impreza, rio, clio.

Dostepnosc prawie wszystkich wymienionych jest ok (do subaru sie nie dodzwonilem).

Problemem sa ceny (85 000 za fieste od reki w Olsztynie)

Z autami na zamowienie jest czas oczekiwania, owszem. Ale samochodow od reki wiekszosci marek jest tyle, ze mozna fajne cus kupic.

Ale jesli uchwyt na napoje czy gumka w bagazniku ma decydowac o tym, ze jednak zamawiamy a nie kupujemy to jest problem.
          • tbernard Re: Odebralem 14.02.22, 09:52
            agios_pneumatos napisał:

> Z wiekiem przestalem byc rasista jesli chodzi o marki. Za wyjatkiem niemieckich.

Mnie też nie stać na niemieckie samochody i dlatego mam teraz Hądę Civic.
            • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 10:23
              tbernard napisał:

>
              >
              > > Z wiekiem przestalem byc rasista jesli chodzi o marki. Za wyjatkiem niemi
              > eckich.
              >
              > Mnie też nie stać na niemieckie samochody i dlatego mam teraz Hądę Civic.

'Stać' to dobre określenie.
              Ja jestem pod wrażeniem ludzi, którzy płacą za bycie testerem i krolikiem doświadczalnym postnazistowskich niedziałających rozwiązań technologicznych, dieselgate'ow itp. W dodatku za kasę większa niz u konkurencji u ktorej wszystko dziala. Fenomen.
              • klemens1 Re: Odebralem 14.02.22, 10:48
                To tak z mojego punktu widzenia - na dzień zakupu superba tylko mondeo był alternatywą w tej klasie, zwłaszcza CENOWO, ale miał odpowiednik automata gorszy niż DSG.
                Po 150 Mm pobór oleju w TSi jest minimalny - jak przy wymianie olej jest bliżej max, to nie trzeba dolewać. Jak pośrodku, to trzeba raz dolać.
                Za to sama charakterystyka jazdy nieporównywalna z niczym.
                Gdybym miał jeszcze raz decydować wtedy - kupiłbym to samo.
                • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 12:07
                  Niemieckie samochody nie istnieją. Biała plama.

Moja noga dotychczas nie przestąpiła progu salonu szajswagena, sraudi czy innej skody.

Ford jest amerykański a opel francuski.

Obecnie co do ceny w relacji do osiągów to na I miejscu jest kia. Od ceed'a po stingera. I nie spalaja mieszkanki niczym dwusuwy.
                  • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 12:57
                    Czyli twój rasizm nie ma żadnego uzasadnienia poza głębokim wewnętrznym przekonaniem?

Jakbym teraz szukał znow auta służbowego to znow tiguan jest bezkonkurencyjny w stosunku do tego co oferuje. Również pod kątem kasy. I uprzedzając pytanie- nie czuje się testerem. Wszystko działa po 90 tys km wciąż idealnie. Oczywiście dsg jak każda dwusprzeglowa skrzynia ma wady ale z jedną wada mogę się pogodzić.

Tak naprawdę szukałem ostatnio czy znajdę coś do 250 tys PLN co bym wolał ale co by miało takie wyposażenie
                    I wciąż nic (skody nie sprawdziłem)
                    • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 13:03
                      Przekonanie jednakowoż bierze się z uzasadnienia. Dieselgate jest kluczowy.
                      • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 13:06
                        A jak to wplywa na jazdę autem z tegoż koncernu?
                        Czyli nie fakty dotyczące eksploatacji tylko przekonanie ze to źli Niemcy wymyślili więc nie może być dobre?
                        • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 19:04
                          trypel napisał:

> A jak to wplywa na jazdę autem z tegoż koncernu?
                          > Czyli nie fakty dotyczące eksploatacji tylko przekonanie ze to źli Niemcy wymyś
                          > lili więc nie może być dobre?
                          >
                          >
                          >

Nie wiem. Zapytaj nabywców 'clean diesel' jaki jest ich ulubiony model volkswagena i na jaki nowy samochód tego koncernu się zdecydowali.
                          • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 20:01
                            Ja odpowiadam
                            Zdecydowałem się na tiguana tdi i w tej chwili powtórzyłbym to ponownie bo z
                            a taką kasę nic porównywalnego z podobnym wyposażeniem i tak jeżdżącego nie ma

A że tobie się wydaje inaczej to już twoje prawo
                            • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 20:13
                              trypel napisał:

> Ja odpowiadam
                              > Zdecydowałem się na tiguana tdi i w tej chwili powtórzyłbym to ponownie bo z
                              > a taką kasę nic porównywalnego z podobnym wyposażeniem i tak jeżdżącego nie ma

A z tym oszukanym co zrobiłeś? Odkupili, dostałes odszkodowanie? Jak to się skończyło w Polsce?

Jestem pod wrazeniem, że ktoś kogo sprzedawca oszukuje, dalej od niego kupuje.

>
                              > A że tobie się wydaje inaczej to już twoje prawo
                              >

Wydaje mi się... Że dieselgate to fakt.
                              • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 20:45
                                Jeszcze raz zapytam w czym mi się gorzej jeździ przez to że koncern przez manipulacje w oprogramowaniu wykazywał inne wartości na testach.
                                Malo tego wtedy też jezdzilem autem vw i nie dałem sobie zmienić oprogramowania na takie bez tego czary mary bo silniki lepiej chodziły na tamtym
                                • bigzaganiacz Re: Odebralem 14.02.22, 22:35
                                  To "afera" typu , najpierw zrobic jakies z dupy ograniczenia administracyjne dotyczace emisji ,bez wziecia pod uwage technicznego aspektu mozliwosci realizacji
                                • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 05:39
                                  trypel napisał:

> Jeszcze raz zapytam w czym mi się gorzej jeździ przez to że koncern przez manip
                                  > ulacje w oprogramowaniu wykazywał inne wartości na testach.

Kwestia biznesowego podejścia do partnera/klienta. Zaufania.
                                  Mi oszukiwany samochod by nawet nie odpalil. Siedzenie by mnie 'goralo'.

Nieuczciwych kontrahentow i pracownikow wypjerdalam. Dostawca nie jest wyjatkiem.

• bigimax4 Re: Odebralem 14.02.22, 20:15
                              porównywalnego z podobnym wyposażeniem i tak jeżdżącego nie ma

a seat ?
                              • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 20:46
                                No ale to będzie to samo.
                                Różnica w znaczku
                                • bigzaganiacz Re: Odebralem 14.02.22, 22:36
                                  Z dwa dni temu widzialem nowego seata i jakos powiedzmy ciekawy sie wydal wizualnie , moze przez to ze pierwszy raz widzialem
                          • qqbek Re: Odebralem 14.02.22, 20:27
                            agios_pneumatos napisał:

> Nie wiem. Zapytaj nabywców 'clean diesel' jaki jest ich ulubiony model volkswag
                            > ena i na jaki nowy samochód tego koncernu się zdecydowali.

Ty za to mentalnie jesteś jeszcze w epoce EA189, podczas gdy od dekady jest już EA288.

Odpowiadam więc - podobał mi się diesel z poprzedniego VW (EA288, 1.6 TDI CRKB).
                      • klemens1 Re: Odebralem 14.02.22, 17:46
                        agios_pneumatos napisał:

> Przekonanie jednakowoż bierze się z uzasadnienia. Dieselgate jest kluczowy.

A te najnowsze diesle 2.0 190 i 200 KM mechanicy wychwalają jako zajebiste.
                        Taka uwaga z boku - nie mam zamiaru cię nawracać, bo co by mi to dało?

• trypel Re: Odebralem 14.02.22, 20:12
                          Nie wiem czy mam ten wychwalany 190 KM ale zadnych uwag nie zgłaszam.
                          Odkąd przeszedłem na serwis 15 tys to nawet oleju nie dolewam ani grama
                        • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 20:21
                          klemens1 napisał:

> A te najnowsze diesle 2.0 190 i 200 KM mechanicy wychwalają jako zajebiste.
                          > Taka uwaga z boku - nie mam zamiaru cię nawracać, bo co by mi to dało?
                          >

Mogą nawet loda robić.
                          Nigdy w historii motoryzacji nie bylo tak perfidnej, bezczelnej afery jak popelniona przez koncern wyrosly na pracy niewolniczej.

Nawracac chcesz na co? Zaprzeczenie faktow? Czy na uznanie, że nie byl to perfidny metodyczny plan, lecz wypadek przy pracy paru spiskujacych inzynierow' jak to te yebane mendy się tłumaczyły?
                          • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 20:49
                            Czy jak wyjdzie na światło dzienne film ze prezes dacia motor company utopił kotka w stawie i ogląda się za małymi dziewczynkami to sprzedaż dacie i powiesz ze to syf?
                            • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 05:42
                              trypel napisał:

> Czy jak wyjdzie na światło dzienne film ze prezes dacia motor company utopił ko
                              > tka w stawie i ogląda się za małymi dziewczynkami to sprzedaż dacie i powiesz z
                              > e to syf?
                              >

Analogia rownie bzdurna jak tlumaczenie mend z vw.
                              • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 06:41
                                Ta lepsza?
                                www.antyradio.pl/News/Renault-oszukiwalo-klientow-przez-25-lat-13831
                                Sprzedajesz daczkę?
                                • duze_a_male_d_duze_m Re: Odebralem 15.02.22, 07:26
                                  Każdy musiał być umoczony żeby sprzedawać. Chyba tylko poza toyotą, która pierwsza dała sobie spokój z dieslem.
                                  • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 07:36
                                    Dokladnie tak.
                                  • gzesiolek Re: Odebralem 15.02.22, 08:24
                                    Mazda miała diesle które spełniały normy bez oszustwa, ale za to niezawodnością nie grzeszą... Przynajmniej w porównaniu do benzyniakow...
                                    • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 08:34
                                      I teraz zastanówmy się co bym wolał jako użytkownik
                                      Niezawodny ale niespełniający norm czy zawodny ale spełniający
                                      Pytanie raczej retoryczne ;)
                                • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:12
                                  trypel napisał:

> Ta lepsza?
                                  > www.antyradio.pl/News/Renault-oszukiwalo-klientow-przez-25-lat-13831
                                  > Sprzedajesz daczkę?
                                  >

Artykuł sprzed 5 lat. Jak to się dalej potoczyło? Bo nie odbilo się to tak szeroko jak dieselgate.

Jedno mogę obiecać. Jeśli się okaże że nowo nabyty samochód (jakikolwiek) to wał, od razu wsadził bym go sprzedającemu w doope. Oprócz tego pozew o odszkodowanie, po amerykańsku.

Nie truł bym nim ludzi wokół jak ty.

Taka subtelna różnica.
                                  • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 18:53
                                    agios_pneumatos napisał:

> trypel napisał:
                                    >
                                    > > Ta lepsza?
                                    > > www.antyradio.pl/News/Renault-oszukiwalo-klientow-przez-25-lat-13831
                                    > > Sprzedajesz daczkę?
                                    > >
                                    >
                                    > Artykuł sprzed 5 lat. Jak to się dalej potoczyło? Bo nie odbilo się to tak sze
                                    > roko jak dieselgate.
                                    >
                                    > Jedno mogę obiecać. Jeśli się okaże że nowo nabyty samochód (jakikolwiek) to wa
                                    > ł, od razu wsadził bym go sprzedającemu w doope. Oprócz tego pozew o odszkodowa
                                    > nie, po amerykańsku.
                                    >
                                    > Nie truł bym nim ludzi wokół jak ty.
                                    >
                                    > Taka subtelna różnica.

Proszę
                                    To sprzed roku

www.google.com/amp/s/auto.wprost.pl/amp/10455388/renault-oskarzone-o-falszowanie-emisji-spalin.html
                                    Sprzedajesz daczke? Czy jakoś będziesz z tym żył?
                                    • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 21:47
                                      trypel napisał:
                                      > Proszę
                                      > To sprzed roku
                                      >
                                      > www.google.com/amp/s/auto.wprost.pl/amp/10455388/renault-oskarzone-o-falszowanie-emisji-spalin.html
                                      > Sprzedajesz daczke? Czy jakoś będziesz z tym żył?
                                      >
                                      >
                                      >

Jesli dealer odkupi, bo bedzie trefna, to tak.

I tak chcialem jej kupic kia ceed 160KM.
                                      • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 21:51
                                        A jeśli nie odkupi a będzie wg wyroku trefna to co? Przeciez ty nawet wtedy jej nie zapalisz
                                        • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 22:01
                                          trypel napisał:

> A jeśli nie odkupi a będzie wg wyroku trefna to co? Przeciez ty nawet wtedy jej
                                          > nie zapalisz
                                          >

A to w wyroku dla auta dla ludu nie było że mają odkupić albo naprawić?
                                          • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 22:14
                                            Nie wiem co było w wyroku bo moje nie były zepsute.
                                            Wiec nie naprawiałam ani nie chciałem oddać.
                          • klemens1 Re: Odebralem 15.02.22, 11:38
                            agios_pneumatos napisał:

> Mogą nawet loda robić.
                            > Nigdy w historii motoryzacji nie bylo tak perfidnej, bezczelnej afery jak popel
                            > niona przez koncern wyrosly na pracy niewolniczej.

Pomiędzy "nigdy nie wykryto" a "nigdy nie było" jest zasadnicza różnica - jakkolwiek sam fakt wykrycia implikuje aferę.
                            Zresztą - czego niby ta afera dotyczyła? Że trochę norm nie spełniają?
                            Mnie się jeździ TSi zajebiście i - jak do tej pory - jest to najlepszy silnik, jaki miałem. Chcesz, to się męcz z innymi silnikami w imię zasad. Cokolwiek nie uczynisz, nie będzie to miało wpływu na moje życie.

• agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:15
                              klemens1 napisał:

> Zresztą - czego niby ta afera dotyczyła? Że trochę norm nie spełniają?

Afera nie dotyczyła spalin, lecz oszustwa wobec klientów.
                              • klemens1 Re: Odebralem 15.02.22, 16:49
                                agios_pneumatos napisał:

>
                                > > Zresztą - czego niby ta afera dotyczyła? Że trochę norm nie spełniają?
                                >
                                > Afera nie dotyczyła spalin, lecz oszustwa wobec klientów.

Czyli czego klient się spodziewał, a czego nie otrzymywał? Albo może otrzymywał w niepożądanym nadmiarze?
                                • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 21:50
                                  klemens1 napisał:

>
                                  > >
                                  > > > Zresztą - czego niby ta afera dotyczyła? Że trochę norm nie spełnia
                                  > ją?
                                  > >
                                  > > Afera nie dotyczyła spalin, lecz oszustwa wobec klientów.
                                  >
                                  > Czyli czego klient się spodziewał, a czego nie otrzymywał? Albo może otrzymywał
                                  > w niepożądanym nadmiarze?

Clean diesel spełniający surowe normy kalifornijskie.
                                  I nie spodziewal, mial w umowie.

Doczytaj najpierw zamiast pierdolic jak przedszkolak.
                                  • klemens1 Re: Odebralem 16.02.22, 13:00
                                    agios_pneumatos napisał:

> > > Afera nie dotyczyła spalin, lecz oszustwa wobec klientów.
                                    > >
                                    > > Czyli czego klient się spodziewał, a czego nie otrzymywał? Albo może otrzymywał
                                    > > w niepożądanym nadmiarze?
                                    >
                                    > Clean diesel spełniający surowe normy kalifornijskie.
                                    > I nie spodziewal, mial w umowie.

Większość klientów ma to w dupie.

>
                                    > Doczytaj najpierw zamiast pierdolic jak przedszkolak.

A gdzie mi to napisałeś, że nie doczytałem?
                    • gzesiolek Re: Odebralem 15.02.22, 09:39
                      Ja w tej cenie brałbym albo AR Stelvio, albo Cupre ;)
                      Ale do 200tys pewnie Seata/VW
                      • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 18:54
                        Problem ze stelvio jest taki że nie ma takiej pozycji jak tiguan i ortopedycznych foteli z masażem
                        Poza tym bardzo ok
                  • tbernard Re: Odebralem 14.02.22, 15:40
                    agios_pneumatos napisał:

> Niemieckie samochody nie istnieją. Biała plama.

Ale tylko te demokratyczne, czyli Trabanty i Wartburgi.

>
                    > Ford jest amerykański a opel francuski.
                    >

Ale Ford Dzwagen czy Merc Sedes są niemieckie ale nie demokratyczne, tylko federalne i są w świecie uznawane za modne.
                    • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 20:26
                      tbernard napisał:

> Ale Ford Dzwagen czy Merc Sedes są niemieckie ale nie demokratyczne, tylko fede
                      > ralne i są w świecie uznawane za modne.

Ford Dzwagen moze i tak.

Ford Motur Kąpany jest amerykański i demokratyczny.
      • bigimax4 Re: Odebralem 14.02.22, 18:30
        Dacia to bieda bez wyposażenia i technologii

no w huj bieda , a niby co to jest , wnetrze nawet na zdjeciu wyglada podle , na zywo pewnie 5x gorzej

Nie ma samochodów nowych na rynku.

takich ktore ludzie chca kupic a nie, musza kupic , nie ma
      • gzesiolek Re: Odebralem 15.02.22, 10:00
        1. Dacia to bieda, z wyposażeniem i technologią Renault sprzed lat minimum kilku...
        2. Dacia losowo bardzo ma problemy z korozją... Jak już kiedyś pisałem miałem zleceniodawcę z flotą na Daciach... i np. w tym samym modelu, z tym samym lakierem, wyposażeniem, silnikiem, różnica produkcji nieco ponad pół roku... W jednym straszny problem z odpryskami i ruda zżerała np. drzwi kierowcy (i to po 3 latach i 100tys km), a w drugim zero problemów... Zobaczymy jak będzie z nowymi...
        3. Jest ich bardzo mało, ale im prostszy, tym mniej elektroniki i tym mniejsze opóźnienia...

A co do Twojej fobii na punkcie niemieckich aut, a zwłaszcza VW to przesadzasz...
        Sam od zawsze jeżdżę prywatnie japońcami i poza blachami to auta mechanicznie rewelacyjne... Ale nie mam problemów czy z VW, czy z Dacią, czy z Hyundaiem, czy hamerykańcami...
        Ot auto jak auto...
        A, że wybieram benzyniaki, to dieselgate to dla mnie powód by ścigać VW i nałożyć kary, ale żeby nigdy przenigdy nie jeździć ich autem... Jak będzie super i w dobrej cenie to dlaczego nie...
        • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:48
          gzesiolek napisał:

> 1. Dacia to bieda, z wyposażeniem i technologią Renault sprzed lat minimum kilk
          > u...

Zatem ciekawe czemu dacia dokker stal się renault ekspresem, a nie odwrotnie.
          Mitami żyjesz, chłopie.

> 2. Dacia losowo bardzo ma problemy z korozją... Jak już kiedyś pisałem miałem z
          > leceniodawcę z flotą na Daciach... i np. w tym samym modelu, z tym samym lakier
          > em, wyposażeniem, silnikiem, różnica produkcji nieco ponad pół roku... W jednym
          > straszny problem z odpryskami i ruda zżerała np. drzwi kierowcy (i to po 3 lat
          > ach i 100tys km), a w drugim zero problemów... Zobaczymy jak będzie z nowymi...

Przez 10 lat mam to w nosie.

> 3. Jest ich bardzo mało, ale im prostszy, tym mniej elektroniki i tym mniejsze
          > opóźnienia...
          >

Czek maj niu fred.

> A co do Twojej fobii na punkcie niemieckich aut, a zwłaszcza VW to przesadzasz.
          > ..
          > Sam od zawsze jeżdżę prywatnie japońcami i poza blachami to auta mechanicznie r
          > ewelacyjne... Ale nie mam problemów czy z VW, czy z Dacią, czy z Hyundaiem, czy
          > hamerykańcami...
          > Ot auto jak auto...
          > A, że wybieram benzyniaki, to dieselgate to dla mnie powód by ścigać VW i nałoż
          > yć kary, ale żeby nigdy przenigdy nie jeździć ich autem... Jak będzie super i w
          > dobrej cenie to dlaczego nie...

Ja się z mendami po prostu nie zadaję.
          • bigimax4 Re: Odebralem 15.02.22, 17:24
            Zatem ciekawe czemu dacia dokker stal się renault ekspresem, a nie odwrotnie.

moze dlatego, ze reno ma wiecej "prestizu" i na bieda rynkach to cos znaczy a dacka jakby nie za bardzo ,
          • gzesiolek Re: Odebralem 15.02.22, 17:39
            >Zatem ciekawe czemu dacia dokker stal się renault ekspresem, a nie odwrotnie.Mitami żyjesz, chłopie.

Po prostu zrobiłem daćkami ponad 100 tysięcy km... I nie ma co się ciekawić, tylko sprawdzać kiedy jakie silniki, skrzynie, technologie są wprowadzane w Renault, a kiedy później w Daćce... Może i różnica się zaciera, ale do tej pory zwykle to było min 3lata...
            Zobaczymy kiedy będzie hybrydowe Sandero...

>Przez 10 lat mam to w nosie.
            Bo co, bo masz gwarancje na blachę? Buahahaha... Perforacyjna i to pod warunkiem, że w ASO będziesz usuwać to co się pojawi i bynajmniej niespecjalnie są chętni tam aby uznawać gwarancje na jakiekolwiek wykwity...

>Czek maj niu fred.
            Co Ci mam powiedzieć, jak na dziś mimo brania jednej z wyższej wersji masz proste auto...

>Ja się z mendami po prostu nie zadaję.
            Ok jak tam wolisz... Ja tam się ograniczać w wyborze nie zamierzam, ale jak na razie nigdy nie okazywały się najlepszym wyborem w założonej cenie... No i mam alergie na DSG... ;)

• agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 21:59
              gzesiolek napisał:

> Po prostu zrobiłem daćkami ponad 100 tysięcy km... I nie ma co się ciekawić, ty
              > lko sprawdzać kiedy jakie silniki, skrzynie, technologie są wprowadzane w Renau
              > lt, a kiedy później w Daćce... Może i różnica się zaciera, ale do tej pory zwyk
              > le to było min 3lata...
              > Zobaczymy kiedy będzie hybrydowe Sandero...
              >

No to dla mnie reno A.D. 2019 jest ok.
              Oni pieprza hybrydy. Od razu majo wiosnę pod napięciem.

Swoją drogą ogladalem -zabawka, nie samochód.

> >Przez 10 lat mam to w nosie.
              > Bo co, bo masz gwarancje na blachę? Buahahaha... Perforacyjna i to pod warunkie
              > m, że w ASO będziesz usuwać to co się pojawi i bynajmniej niespecjalnie są chęt
              > ni tam aby uznawać gwarancje na jakiekolwiek wykwity...

Nie znam ich.
              We fordzie robili mi bez łaski.

>
              > >Czek maj niu fred.
              > Co Ci mam powiedzieć, jak na dziś mimo brania jednej z wyższej wersji masz pros
              > te auto...

No i zajebiscie. Nie ma sie co psuc. A do frajdy, pracy i komfortu mam dużo innego żelastwa.

>
              > >Ja się z mendami po prostu nie zadaję.
              > Ok jak tam wolisz... Ja tam się ograniczać w wyborze nie zamierzam, ale jak na
              > razie nigdy nie okazywały się najlepszym wyborem w założonej cenie... No i mam
              > alergie na DSG... ;)
              >

Raz tylko z ciekawosci spojrzalem na strone vw szukajac dostawczakow.
              Caddy 5 biegow, 90KM, bieda wersja z korbkami i bez kolpakow za cene wyższą niz connecty M6 120KM ze wszystkim. Ale whoj, Polaczki patrioci kupujo ein volk, ein reich, ein fuehrer.
            • dr.hayd Re: Odebralem 15.02.22, 22:29

>
              > Po prostu zrobiłem daćkami ponad 100 tysięcy km... I nie ma co się ciekawić, ty
              > lko sprawdzać kiedy jakie silniki, skrzynie, technologie są wprowadzane w Renau
              > lt, a kiedy później w Daćce... Może i różnica się zaciera, ale do tej pory zwyk
              > le to było min 3lata...
              > Zobaczymy kiedy będzie hybrydowe Sandero...
              >
              A to akurat zaleta. Bycie testerem nowych rozwiązań bywa uciążliwe.
              • gzesiolek Re: Odebralem 15.02.22, 22:36
                Czy ja mówię, że to wada... Mówię, że technologicznie jest kilka lat do tyłu od głównych modeli Renault... Takie założenie...
    • bolo2002 Re: Odebralem 14.02.22, 07:33
      Popatrzcie do czego to dzisiaj doszło! Facet się cieszy, ze kupił Dacie-Nieudaczię-kiedys to z Merca się cieszylismy!
      Niedługo to jak nam sie uda kupić chleb za ... 20 zł bochenek- bedziemy szczęśliwi!
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 07:37
        Dlaczego cieszy?

Wstalem, podrapalem sie po jajach i kupilem samochod (czyli 4 kola i kupa blachy, sprzet uzytkowy) pomiedzy kupnem pieczywa w piekarni a wejsciem na forum.

Mozesz rozwinac co jest wesolego w tym?
        • qqbek Re: Odebralem 14.02.22, 10:49
          agios_pneumatos napisał:

> Mozesz rozwinac co jest wesolego w tym?

Bolo to oderwany od rzeczywistości ministerialny emeryt, którego charakteryzuje.

1. Mitomania.
          2. Weltschmerz (to wersja dla Danusi, którą rażą dosadne określenia - Danusia dalej już nie czyta), zwany również bardziej kolokwialnie chronicznym bólem dupy.

A co do samochodu - niech służy jak najdłużej i bezawaryjnie.
          • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 11:55
            Przeciez go wszyscy znamy. Ale ja chcę, żeby się naprodukowal tutaj trochę w temacie. Znaczy żeby jeszcze czymś błysnął i pozabawial nas. Nigdy za wiele dobrego humoru.
            • qqbek Re: Odebralem 14.02.22, 11:59
              agios_pneumatos napisał:

> Przeciez go wszyscy znamy. Ale ja chcę, żeby się naprodukowal tutaj trochę w te
              > macie. Znaczy żeby jeszcze czymś błysnął i pozabawial nas. Nigdy za wiele dobre
              > go humoru.

Sęk w tym, że się śmiać nie mogę.
              Grypa mnie dopadła i ledwo zipię.
              W sobotę jeszcze w znośnym stanie, w niedzielę cały dzień w łóżku, dzisiaj (jak nie urok to sraczka) i tak musiałem do roboty jechać.
              • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 12:09
                Może to the virus? :P
                • qqbek Re: Odebralem 14.02.22, 12:56
                  agios_pneumatos napisał:

> Może to the virus? :P

Nie, bo osoba która najprawdopodobniej mnie tym "poczęstowała" robiła PCR i wyszła właśnie grypa, a nie COVID.
                  Dzisiaj zwlokłem się z łóżka polazłem do pracy.
                  Czekałem dwie godziny na czytelniejsze skany ostatnich stron bardzo długiego dokumentu.
                  Po czym dowiaduje się od klienta, że "oni odwołują zlecenie".

Duża spółka, obracająca milionami (setkami milionów)... a taka gównarzeria.
                  • bigzaganiacz Re: Odebralem 14.02.22, 23:56
                    Pytanie mam jesli mozna
                    Jak bys przetlumaczyl na angielski,
                    Psikute mowiacego "musisz miec zajebiscie silna psychike" w sensie zeby cos tam zrobic to musisz byc kozak , mysle i nic nie moge zlozyc sensownego
                    • tbernard Re: Odebralem 15.02.22, 09:32
                      Udało mi się takie coś znaleźć
      • jeepwdyzlu Re: Odebralem 15.02.22, 09:53
        bolo2002 napisał:

> Popatrzcie do czego to dzisiaj doszło! Facet się cieszy, ze kupił Dacie-Nieudaczię-kiedys to z Merca się cieszylismy!
        Niedługo to jak nam sie uda kupić chleb za ... 20 zł bochenek- bedziemy szczęśliwi!
        -----
        Namowiony przez Was - sam piekę chleby.
        Git jest. To nie neurochirurgia :-)

Agios - szerokiej drogi!
        • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:44
          jeepwdyzlu napisał:

> bolo2002 napisał:
          >
          > > Popatrzcie do czego to dzisiaj doszło! Facet się cieszy, ze kupił Dacie-N
          > ieudaczię-kiedys to z Merca się cieszylismy!
          > Niedługo to jak nam sie uda kupić chleb za ... 20 zł bochenek- bedziemy szczęśl
          > iwi!
          > -----
          > Namowiony przez Was - sam piekę chleby.
          > Git jest. To nie neurochirurgia :-)

I nie trzeba zrywać się z łóżka rano do piekarni. :)

>
          > Agios - szerokiej drogi!
          >
          >
          >
          >

To nie mój. :P

Ja mam tyle różnego żelastwa, że nie 'nadanrzam'.
        • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 19:26
          Zakwas sam wychowałeś na własnym łonie czy ktoś Ci podrzucił?
          Brawo TY
        • qqbek Re: Odebralem 15.02.22, 19:46
          jeepwdyzlu napisał:

> Namowiony przez Was - sam piekę chleby.
          > Git jest. To nie neurochirurgia :-)

A nie pisałem?
          Trochę eksperymentuje, bo te "przepisy z książeczki" takie średnio udane są i do tej pory tylko jeden bochenek zepsułem kompletnie.

Za to rodzi się w rodzinie konflikt pszenno-żytni, bo ja z młodym jestem za chlebkiem częściowo chociaż z razowej mąki żytniej (2000), za to młoda ze ślubną chcą właściwie tylko udziwniania przepisów na chlebek w 100% pszenny.
          • trypel Re: Odebralem 15.02.22, 20:50
            Miałem ten problem z żoną. Tez chce tylko pszenny
            Ale pytanie brzmi kto to robi. Ja. A ja robię zytni.
            Zakwas stoi jakby chciała pszenny
            Może to terroryzm ale w ramach odszkodowań jadę s sobotę rano do kibajly (taka piekarnia) I kupuje pasterski pszenno zytni. Zajebiscie smaczny
            I wszyscy są szczęśliwi
          • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 22:05
            qqbek napisał:

> Za to rodzi się w rodzinie konflikt pszenno-żytni, bo ja z młodym jestem za chl
            > ebkiem częściowo chociaż z razowej mąki żytniej (2000), za to młoda ze ślubną c
            > hcą właściwie tylko udziwniania przepisów na chlebek w 100% pszenny.
            >
            >

Fuck me. Kiedyś natknąłem się w 'Mlodym Techniku' na artykuł o życie.

Zamiłowanie w nim Polaków wyjasnialoby dlaczego losy ich kraju potoczyły się tak a nie inaczej.
    • toreon Re: Odebralem 14.02.22, 11:59
      Może być. Gdybym szukał nówki w tym budżecie, też bym rozważył. W pewnym wieku można już chyba mieć w p*** co koledzy powiedzą.
      Wprawdzie jakoś niedawno czytałem w auto-świecie, że mając np. wybór typu nowe sandero vs 3-letni auris, lepiej wybrać to drugie ale jak przystało na nudziarza, pozwolę sobie nie do końca się zgodzić.
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 14.02.22, 12:16
        toreon napisał:

> Może być. Gdybym szukał nówki w tym budżecie, też bym rozważył. W pewnym wieku
        > można już chyba mieć w p*** co koledzy powiedzą.

Koleżanki użytkowniczki są zachwycone 'bo ładny'. :)

> Wprawdzie jakoś niedawno czytałem w auto-świecie, że mając np. wybór typu nowe
        > sandero vs 3-letni auris, lepiej wybrać to drugie ale jak przystało na nudziarz
        > a, pozwolę sobie nie do końca się zgodzić.

I odwieczny dylemat jak często byl palowany na zimnym, czy właściciel serwisowal zgodnie z zaleceniami (to akurat przewrotne, bo nie kupilbym samochodu po kimś kto wymienia olej co 30 000km), czy aby żadna opona nie jest rozcieta od strony wewnętrznej i tysiące innych pytań przy kupnie auta uzywanego za wyższą cenę. Absurd.

Nowy to nowy. Aczkolwiek hoojki już najezdzili 11km.
      • trypel Re: Odebralem 14.02.22, 13:00
        Tez gdybym szukał nowki i miałbym perspektywę wielu lat jazdy i sama jazda by mnie nie cieszyła to wybrałbym dacie. To tako idealny przykład auta zdroworozsądkowego.
        Ma szczęście wole uzywane i częściej zmieniać
      • bigimax4 Re: Odebralem 14.02.22, 13:24
        typu nowe sandero vs 3-letni auris, lepiej wybrać to drugie ale jak przystało na nudziarza

rownie dobrze aurius mogl stac przez ostatnie dwa lata albo zrobic 5k km
    • bigimax4 Re: Odebralem 15.02.22, 01:40
      Dacia Plan
      €365 per month
      Finance Breakdown *
      RRP
      €19,290
      Customer deposit / Part exchange
      €0
      Term
      36 months
      Optional Final Payment
      €7,984
      Monthly Payment
      €365
      Weekly Equivalent
      €84
      Total cost of Credit
      €1,849
      APR
      4.45 %
      Mileage per annum
      15,000 km

Dacia Plan
      €217 per month
      Finance Breakdown *
      RRP
      €19,290
      Customer deposit / Part exchange
      €5,007
      Term
      36 months
      Optional Final Payment
      €7,984
      Monthly Payment
      €217
      Weekly Equivalent
      €50

Total cost of Credit
      €1,519
      APR
      4.49 %
      Mileage per annum
      15,000 km

tak sobie patrze na ceny daci u mnie, no i mowimy tu o powaznych pieniadzach, 80k co najmniej ,
      drugie rozliczenie jest ciekawe , przy wplacie poczatkowej 5k euro , mozna miec fure na 3 lata za 50e na tydzien,
      a to jest , 3 paczki fajek , literek JD w tesco , 28 litrow paliwa , 8 piw w pubie ,27 bochenkow chleba tostowego z wyzszej polki , 800 gram poledwicy wolowej i patrzac po tym co jezdzi na ulicach to cena nie czyni cuda , no i jakos sie wszyscy masowo na to odkrycie nie rzucili , takze widocznie sa jakies roznice , ja rozumiem sie cieszyc ze to w miare jedzie i muzyczka gra i jest sredniej jakosci ekranik ale zeby odrazu odczarowywac cos , to chyba jednak przesada, to poprostu najtanszy samochod na rynku , bo jesli chodzi o cene to mysle ze chinski chang li, explorer elektryczny pickup za 2k$ youtu.be/bixJDOH864U bije dacke na glowe o wiele dlugosci
    • dr.hayd Re: Odebralem 15.02.22, 08:48
      agios_pneumatos napisał:

> Dacia sandero stepway 100 KM LPG.
      >
      > Nie ma: podgrzewanej przedniej szyby, lodówki. Tylko te dwie rzeczy są zauwazal
      > nie brakujące.
      Nie ma podgrzewanej przedniej szyby nawet w dodatkowej opcji? Szkoda. Wczoraj klikałem na stronie Skody. Chęć posiadania podgrzewanej elektrycznie przedniej szyby w Fabii wymusza dodatnie takich opcji, które zwiększają cenę z ok. 68 za rozsądną wersję do 98.

Ma klimatyzację i nie ma nawet chłodzonego schowka? Przecież to tylko zasuwana dziurka w schowku. Jeden wężyk od kanału klimatyzacji plus dziurka w schowku i mamy użyteczne udogodnienie w postaci chłodzonego schowka. To jest nawet w tanich autkach klasy B sprzed lat. Nawet na takich rzeczach Dacia oszczędza?
      >
      > A przeciez 'to tylko Dacia'.
      >
      > ze w momencie zamówienia był na statku a potem nie miałem kiedy pojechać po odbiór.

Na statku? To skąd te Dacie płyną? Z Maroka? Bo chyba nie z Rumunii.

>
      > Brak samochodów na rynku jest takim samym rural legend jak rynek pracownika i brak fachowców
      >
      >
      Jak zajrzałem w listopadzie do Hyundaia to Tucson i Bayon od ręki, na zwykłe i20 nie ma szans, bo wszystkie wymiecione do cna. Więc niektóre są, innych nie ma. Na portalu o francuskie forumowicze piszą, że czekają na Dacie po kilka miesięcy.
      • kanna13 Re: Odebralem 15.02.22, 13:37
        Nie ma ogrzewanej szyby, nie ma chłodzonego schowka, ma mały ekranik to za przeproszeniem zarzuty z "dudy".
        Musimy patrzeć z naszej polskiej perspektywy gdzie rynek nowych samochodów kształtuje cena.
        Wiem gusta i oczekiwania są różne ale jeśli ktoś decyduje się na nowy samochód to musi liczyć się z ceną jako jednym z głównych ograniczeń przy wyborze.
        Ta Dacia kosztowała 60 tys. to nie jest mało ale i tak poniżej tego ile kosztują samochody z segmentu B.
        Zawsze pojawia się taki problem przy kupnie nowego samochodu, że dołożysz 5lpln to dostaniesz ektra to, dołożysz 10kpln to tamto, dołożysz 15-20kpln to już może segment C się załapie itd.
        Kupowanie nowego samochodu to dalej balans między ceną a jakością czy wyposażeniem.
        Nie ma co gloryfikować Daci jako marki a jedynie patrzeć na nią jako niezły produkt w stosunku do ceny.

Jest grupa ludzi, która kupuje nowe samochody bo taki jest ich wybór i po prstu wybiera to co jest dostępne w zakresie ich zdolnosci finansowej.

Tak mnie zawsze ciekawiło czytając tutaj piszących ile tak bez problemu, czyli bez zbytnich kredytów, byłoby w stanie wydać na nowy samochód by sobie normalnie po jego zakupie żyć?
        100 tys.? 200 tys.?
        • jeepwdyzlu Re: Odebralem 15.02.22, 15:00
          www.salon24.pl/u/ulanbator/1205472,nowa-dacia-sandero-stepway-pierwsze-1500-km
          • kanna13 Re: Odebralem 15.02.22, 15:18
            Przeczytałem i generalnie popieram takie podejście - człowiek ma świadomość na co się zdecydował i za ile.
            Choć trochę przesadził z opinią o cenach konkurentów bo wczoraj akurat byłem w salonie forda i stała do wzięcia od ręki Fiesta w wersji ST całkiem przyzwoicie wygladająca za 84 tys. a w salonie Renaulta stało clio za 81. Oczywiście bez instalacji gazowej. Jakby nie patrzeć to trochę ładniejsze samochody od Daci ale cenowo droższe.
            • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:42
              kanna13 napisał:

> Choć trochę przesadził z opinią o cenach konkurentów bo wczoraj akurat byłem w
              > salonie forda i stała do wzięcia od ręki Fiesta w wersji ST całkiem przyzwoici
              > e wygladająca za 84 tys. a w salonie Renaulta stało clio za 81. Oczywiście bez
              > instalacji gazowej. Jakby nie patrzeć to trochę ładniejsze samochody od Daci al
              > e cenowo droższe.

Chyba wewnątrz.

Patrzę teraz centralnie na te wszystkie mustangi, focusy , mondeua i fiesty MY22 (poliftingowe) i tak jak fordy cenię to zaden sie nie umywa do pyszczka daci. Bo connecta nie ma w hali. :D

Clio ogladalismy i tez jest ladne, ale nie jest tak zgrabne i nie ma tego czegos co sandero, w wersji stepway.
              • kanna13 Re: Odebralem 15.02.22, 16:08
                Wybór samochodu to zawsze bardzo indywidualne podejście i co do wyglądu i do oczekiwań.
                Nie widziałem Daci na żywo więc trudno ocenić jak naprawdę wygląda bo zdjęcia to nie to samo co widok "na żywo" a i od koloru sporo w odbiorze samochodu zależy.
                Mogę powiedzieć tylko, że specjalnym fanem stylistyki w Daci znanej ze zdjęć nie jestem.
                Ale doceniam ją za prostotę linii i brak udziwnień znanych z samochodów japoński-koreańskich czy też francuskich.
                • stavros2002 Re: Odebralem 16.02.22, 11:15
                  O ile francuskie auta rzeczywiście przodują w udziwnieniach (zwłaszcza Citroen), to Japończycy ze swoim do bólu posuniętym umiłowaniem prostoty, wysublimowanym gustem i konserwatyzmem, od udziwnień są raczej daleko.

kanna13 napisał:

> Ale doceniam ją za prostotę linii i brak udziwnień znanych z samochodów japońsk
                  > i-koreańskich czy też francuskich.
                  • kanna13 Re: Odebralem 16.02.22, 11:47
                    > to Japończycy ze swoim do bólu posuniętym umiłowaniem prostoty, wysublimowanym gustem i konserwatyzmem, od udziwnień są raczej daleko.

To tutaj róznimy się w ocenie. Popatrz na niektóre najnowsze Toyoty czy też inne Mazdy o Hyundaiu nie wspomnę.
                    Więc raczej nie zakupiłbym samochodu tej marki z racji dosyć koszmarnego wyglądu.
                    Ale to tak na dalekim marginesie tej dyskusji.
              • nousecomplaining Re: Odebralem 15.02.22, 18:15
                > Clio ogladalismy i tez jest ladne, ale nie jest tak zgrabne i nie ma tego czegos co sandero, w wersji stepway.
                O gustach... Ale sorry, jak wsiądziesz do clio i pomacasz plasticzki (Klemens wie, o co chodzi : ), to niestety czar daćki pryska. Jeżdżę renówkami od lat, ostatnio w salonie jak czekałem na przegląd, to sobie wsiadłem do nowej sandero i nowego dustera i ciągle niestety w środku jest siermiężnie, o poziom niżej niż w autach z nazwą renault. Z zewnątrz fakt, coraz ładniejsze. Ale jak dla mnie ciągle zbyt badziewnie w środku. I chyba tak już zawsze będzie, bo taka widocznie polityka firmy.
                • kanna13 Re: Odebralem 15.02.22, 19:43
                  Następny od macania.
                  To teraz popatrz na ceny daci i renaulta i masz czarno na białym z czego się bierza ta różnica w macaniu.
                  • dr.hayd Re: Odebralem 15.02.22, 20:38
                    kanna13 napisał:

> Następny od macania.
                    > To teraz popatrz na ceny daci i renaulta i masz czarno na białym z czego się bi
                    > erza ta różnica w macaniu.
                    Też tak kiedyś myślałem. Już e salonie widziałem że Hyundai i20 ma twarde, słabe plastiki wnętrza . Wystarczyło porównać ze stojącym obok Hyundajem i30. No, ale róźnica w cenie to jakieś 30%. Ale takie wnętrze szybko się starzeje i z czasem to zaczyna coraz bardziej męczyć. Po dwóch zimach trzeszczy na trylinkach, pięciolatek stanął na progu i plastikowa nakładka się połamała, trzylatka porysowała bucikami plastikowe plecki przedniego fotela, boczki drzwi rezonują, tapicerka foteli wypłowiała na słońcu. Nie wiem jak to robisz, że plastków nie macasz, bo ja kierownicę trzymam w ręku cały czas i macam plastk kierownicy, plastik przycisków, dzwigni i dzwigienek . Fakt, zaoszczędzone kilkanaście tysięcy dają tak dobre samopoczucie, że odżałowałem kilkadziesiąt złotych na nakładkę kierownicy i przyjemną w dotyku gałke zmiany biegów. Ale z łezką w oku wspominam welurowe wnętrze Citroena Xsary, czy Fiata 131 Mirafiori z gumiastymi oraz skóropodobnymi tworzywami.
                    • kanna13 Re: Odebralem 15.02.22, 23:53
                      Ja nie o myśleniu tylko o tym, że każdy się decyduje przy kupnie na jakies tam kompromisy.
                      Osobiście Daci bym nie kupił bo na zdjęciach środek nie zachwyca a z doświadczenia wiem, że na ogół wnętrze wygląda zwykle gorzej w rzeczywistości niż na zdjeciach.
                      • nousecomplaining Re: Odebralem 16.02.22, 11:51
                        > Osobiście Daci bym nie kupił bo na zdjęciach środek nie zachwyca a z doświadczenia wiem, że na ogół wnętrze wygląda zwykle gorzej w rzeczywistości niż na zdjeciach.
                        Toż o tym właśnie pisałem.
                  • nousecomplaining Re: Odebralem 16.02.22, 11:50
                    > To teraz popatrz na ceny daci i renaulta i masz czarno na białym z czego się bierza ta różnica w macaniu.
                    No przecież wiadomo, że lepsza jakość wykonania kosztuje więcej.
                • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 22:18
                  nousecomplaining napisał(a):

> > Clio ogladalismy i tez jest ladne, ale nie jest tak zgrabne i nie ma tego
                  > czegos co sandero, w wersji stepway.
                  > O gustach... Ale sorry, jak wsiądziesz do clio i pomacasz plasticzki (Klemens w
                  > ie, o co chodzi : ), to niestety czar daćki pryska.

Siedliśmy w clio. I jak zawył do nas ekran (wow XXI wiek i multimedia), chociaz go nie zamawialismy, dupa otarla o podłogę, a bejbe odwrocila sie i krzyknela 'ale tu malo kiejsca w tym czolgu', to zesmy wracali do sandero jak do Ziemi Obiecanej.

Jeżdżę renówkami od lat, os
                  > tatnio w salonie jak czekałem na przegląd, to sobie wsiadłem do nowej sandero i
                  > nowego dustera i ciągle niestety w środku jest siermiężnie, o poziom niżej niż
                  > w autach z nazwą renault. Z zewnątrz fakt, coraz ładniejsze. Ale jak dla mnie
                  > ciągle zbyt badziewnie w środku. I chyba tak już zawsze będzie, bo taka widoczn
                  > ie polityka firmy.

Jak pojezdze se kiedys to wyrobie opinie. Poki co to z zewnatrz jak patrze to ta franca moze zdetronizowac connecta, w ktorym jestem zakochany.

• kanna13 Re: Odebralem 15.02.22, 23:58
                    no to kobiety mają podobne odczucia, bo takie samo zdanie, co do ciasnoty i klaustrofobii, usłyszałem i po siedzeniu w clio a jeszcze gorsze po siedzeniu w yarisie.
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 15.02.22, 15:36
        dr.hayd napisał:

> Nie ma podgrzewanej przedniej szyby nawet w dodatkowej opcji? Szkoda. Wczoraj k
        > likałem na stronie Skody. Chęć posiadania podgrzewanej elektrycznie przedniej s
        > zyby w Fabii wymusza dodatnie takich opcji, które zwiększają cenę z ok. 68 za r
        > ozsądną wersję do 98.
        >

Ni ma.

> Ma klimatyzację i nie ma nawet chłodzonego schowka? Przecież to tylko zasuwana
        > dziurka w schowku. Jeden wężyk od kanału klimatyzacji plus dziurka w schowku i
        > mamy użyteczne udogodnienie w postaci chłodzonego schowka. To jest nawet w tani
        > ch autkach klasy B sprzed lat. Nawet na takich rzeczach Dacia oszczędza?

We Fordach dostawczych nie mam. W nysce xtrailu miałem

> >
        > > A przeciez 'to tylko Dacia'.
        > >
        > > ze w momencie zamówienia był na statku a potem nie miałem kiedy pojechać
        > po odbiór.
        >
        > Na statku? To skąd te Dacie płyną? Z Maroka? Bo chyba nie z Rumunii.
        >

Z Maroka.

> >
        > > Brak samochodów na rynku jest takim samym rural legend jak rynek pracowni
        > ka i brak fachowców
        > >
        > >
        > Jak zajrzałem w listopadzie do Hyundaia to Tucson i Bayon od ręki, na zwykłe i2
        > 0 nie ma szans, bo wszystkie wymiecione do cna. Więc niektóre są, innych nie ma
        > . Na portalu o francuskie forumowicze piszą, że czekają na Dacie po kilka miesi
        > ęcy.

Czek maj niu fred o Fordzie.
    • hukers Re: Odebralem 16.02.22, 11:21
      Już miałem gratulować i życzyć udanej jazdy, ale wyczytałem w wątku jakieś "wycieczki" w kierunku samochodów z grupy Vag, tak więc odświeżę sztukę teatralną, która już tu była co prawda grana, ale w związku z pozytywnym przyjęciem publiczności, nie zaszkodzi jej wystawić drugi raz.

-Kochanie, kupiłem Ci samochód. Nowy, z salonu.
      -Cudownie, dziękuję. Jaki to samochód?
      -Dacia.
      -Już mnie nie kochasz?

Kurtyna.

(w tle słychać narastający płacz, przechodzący w spazmy)
      • agios_pneumatos Re: Odebralem 16.02.22, 16:10
        hukers napisał:

> Już miałem gratulować i życzyć udanej jazdy, ale wyczytałem w wątku jakieś "wyc
        > ieczki" w kierunku samochodów z grupy Vag, tak więc odświeżę sztukę teatralną,
        > która już tu była co prawda grana, ale w związku z pozytywnym przyjęciem public
        > zności, nie zaszkodzi jej wystawić drugi raz.
        >
        > -Kochanie, kupiłem Ci samochód. Nowy, z salonu.
        > -Cudownie, dziękuję. Jaki to samochód?
        > -Dacia.
        > -Już mnie nie kochasz?
        >
        > Kurtyna.
        >
        > (w tle słychać narastający płacz, przechodzący w spazmy)

Błąd w sztuce.
        Podoba się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka