17.02.22, 22:28
Ktoś z was już walczył?
Od dwóch godzin próbuję przez PUE ZUS złożyć skurwysynom tą pier...loną deklarację, ale co i rusz wywala mi błędy.
Nie tylko w kwotach (poprawnych, sprawdzanych pierdylion razy), ale nawet w numerze deklaracji (01 01-2022), który jest przecież poprawny.

Ktoś was nurzał się już w tym szambie i doszedł "o co kaman"?

Próbowałem z pomocą importowania pliku ode mnie z programu księgowego, próbowałem ręcznie... wynik ten sam, wywala się jak kawka przy weryfikacji (zwracając kilkadziesiąt (sic!) błędów) i nie da się im tego g. przesłać.
Obserwuj wątek
    • kreinto Re: OT - DRA 17.02.22, 22:34
      qqbek napisał:

> Ktoś z was już walczył?
      Jeden klik i poszło ale ja to robię przez (UWAGA! Reklama!) iFirma. Tak swoją drogą mendy jedne. Omijać szerokim łukiem! 😜
      • qqbek Re: OT - DRA 17.02.22, 22:40
        kreinto napisał:

> Jeden klik i poszło ale ja to robię przez (UWAGA! Reklama!) iFirma. Tak swoją d
        > rogą mendy jedne. Omijać szerokim łukiem! 😜

Brawo ty.
        Ja jutro walczę dalej, najwyżej się przejadę do samego lokalnego Mordoru (ul. Zana w Lublinie - jebutne biurowce, żeby się kawusię lepiej paniusiom piło) i tam złożę w formie papierowej to samo, co sobie z programu wydrukuję.
        • borsuczyca.klusek Re: OT - DRA 17.02.22, 23:29
          Wrzucasz do pudła wystawionego w korytarzu i nie musisz żadnych paniuś oglądać.
          • qqbek Re: OT - DRA 17.02.22, 23:34
            borsuczyca.klusek napisała:

> Wrzucasz do pudła wystawionego w korytarzu i nie musisz żadnych paniuś oglądać.

A ja bym tak chciał jakiegoś gościa tam złapać, a potem:

• hukers Re: OT - DRA 17.02.22, 23:35
      A księgową pogoniles, jak usłyszałeś ile będzie warta usluga po wejściu polskiego wału?
      • qqbek Re: OT - DRA 17.02.22, 23:41
        hukers napisał:

> A księgową pogoniles, jak usłyszałeś ile będzie warta usluga po wejściu polskie
        > go wału?

Od nastu lat rozliczam się sam.
        Ale chyba nadszedł kres... kurła, wcześniej ogarniałem wszystko nawet mając pracownicę, teraz to mnie pogrążyło... jak nieprawidłowy może być poprawny numer deklaracji? Do kurwy nędzy, jak?
        • hukers Re: OT - DRA 17.02.22, 23:47
          Jak była ta tarcza covidova i parę razy coś przez neta musiałem wypełnić to też się wkoorwiałem srogo.
          • qqbek Re: OT - DRA 18.02.22, 00:01
            hukers napisał:

> Jak była ta tarcza covidova i parę razy coś przez neta musiałem wypełnić to też
            > się wkoorwiałem srogo.

Z tarczy (tej pierwszej) też skorzystałem i jakoś w góra pół godziny "ogarnąłem" temat.
            Tu mózg mi stanął...
            • engine8 Re: OT - DRA 18.02.22, 00:10
              Oj zebys ty widzial ile ja sie naklalem i napracowalem zeby w ZUS zmienic adres do wysylki dokumentow - z Polskiego na Amerykanski...
              Najpierw musialem sobie zrobic profil "skorumpowany" ( o to wymagalo poswieceni prawie calego dnai na podroz do konsulatu) a potem sie logowac na strone.. I jak mi sie juz udalo to sie ludzilem ze teraz sobie wszystko sam zrobie. A tu dupa.
              Za nic nie bralo naszego kodu pocztowego. W koncu zadzwonilem do Warszawy i Pani - mila i grzeczna, zrobila to od niby reki....
              A za dwa dni dzwonie i mowie ze ciagle widnieje stary a ona ze niestety taki system - po ich stronie jest inny adres i ten "dobry" nasz. I rzeczywiscei dokumenty przyzylaj na moj pomimo ze na strone widnieje polski. A mnie zadzwonic do Pani w W-wie to trza to robic ok polnocy do 5 rano mojego czasu.
              • waga173 Re: OT - DRA 18.02.22, 01:02
                Engine, Polska to stan umyslu. Jak umarl mojej zony dziadek, to zona pogasila jego konta, powylaczala media itd. Za wyjatkiem telefonu, bo to bylo za proste zeby wedlug mojej rady przestac placic a oni sami odlacza. Wizyty w Arkadiach naprzeciwko cmentarza, urzedach na kurwa Pradze, i w koncu werdykt wydany przez jasniepanstwa Urzednikow: Przyniesc akt zgonu dziadka. Wedlug znanego mi zasobu polskich slow: Kurwa, ja pierdole, to o wiele za lagodnie.
                • engine8 Re: OT - DRA 18.02.22, 01:49
                  No z tym nieplaceniem to nie wiem czy to najprostrze rozwiazane bo najpierw zaczna naliczac kary a potem obciaza nimi spadek :)
                  • waga173 Re: OT - DRA 18.02.22, 02:03
                    Dokladnie, postraszyli komornikiem. Szkoda ze nie pogadalem z Kaziem Wezykiem, by musieli z dziadka zgrabiac naleznosc grabkami. Dziadek albowiem byl madry, poprzepisywal wszystko za zycia i umarl w dlugach. RIP, a gosciu z niego byl niesamowity, do szabli i do szklanki.
                    • tbernard Re: OT - DRA 19.02.22, 13:39
                      waga173 napisał:

> Dziadek albowiem byl madry, poprzepisywal wszystko za zycia i umarl w dlugach. RIP, a gosciu z niego byl nie
                      > samowity, do szabli i do szklanki.

Co to znaczy poprzepisywał i umarł w długach? A co z tymi którym był winien? Jak dla mnie zalatuje to kradzieżą. No ale u nas beneficjent złodzieja to już nie złodziej, znalezione nie kradzione itd.
              • jackk3 Re: OT - DRA 18.02.22, 23:23
                To i tak niezle. Ja musialem leciec do Vancouver do konsulatu aby to zrobic. Najlepsze jest to ze dale operuja jak w latach 70-tych poprzedniego wieku - tylko gotowka.
                • engine8 Re: OT - DRA 19.02.22, 00:24
                  Tzn w Polsce w wielu branzach technologia poszla bardzo daleko ale ZUS (poniewaz tu ma glwnie kontakty z urzedami w Polsce) jakos nie nadaza i moze nie ZUS ale te niepojete dla mnie wymagania udowadniania wszedzie tozsamosci i tego ze ja naprzwde nie probuje nikogo i niczego wykorzystac ani oszukiwac.
                  Ni epojmuje dlaczego i do czego potrzebn sa te "profile zaufane"? Czy zwykle i bezpieczne hasla czy pdowjone zabezpieczenia ( np haslo plus SMS kod na telefon) sa rownie bezpieczne. Mnie to sie wydaje ze rzad ma jakis interes aby to kontrolowac?
                  I to jest typowe dla branzy budzetowej. Rzadko sie widzi system ustawiony pod wygode klienta a czesto pod bezpieczenstwo instytucji.
                  Ale, w urzedach typu ZUS obsulge zawsze mialem bardzo dobra jesli chodzi o ludzi chociaz "sztywna" jesli chodzi o przepisy ktore tez rzadko sa interpretowane aby to bylo lepsze czy wygodniejsze dla klienta.
                  • who_cares Re: OT - DRA 19.02.22, 11:55
                    Profil zaufany to właśnie login , hasło i kod przez SMS
                    • engine8 Re: OT - DRA 19.02.22, 23:49
                      G prawda. Moj profil zaufany to bardzo prymitywny kod - 8 znakow i ma byc jedna duza i jedna mala litera i jedna cyfra i nic wiecej. Zankow typu $%& nie wolno uzywac.
                      Tak prostego kodu zadna instytucja nie akceptuje.... I podejrzewam ze kazdy inny tak smo pracuje bo przeciez to Polski kod i polski ZUS?
                      A tu zeby to miec to musze jechac do konsulatu aby zatiwerdzic.
                      Pytanie ? Po jaki chuj?
            • hukers Re: OT - DRA 18.02.22, 12:55
              qqbek napisał:

> hukers napisał:
              >
              > > Jak była ta tarcza covidova i parę razy coś przez neta musiałem wypełnić
              > to też
              > > się wkoorwiałem srogo.
              >
              > Z tarczy (tej pierwszej) też skorzystałem i jakoś w góra pół godziny "ogarnąłem
              > " temat.
              > Tu mózg mi stanął...
              >
              >
              U mnie było tak, że swoje papiery do tarczy wysłałem, nawet w miarę sprawnie i potem chciałem Zofii zrobić dobrze i wysłać za nią. Mam doświadczenie, kwadrans i po robocie.
              Loguje się na jej konto przez bank wyskakuje błąd. Logouję się przez login, hasło, wyskakuje błąd. Znowu przez bank, potem przez login, cały czas błąd. Myślę se, co jest do chooja pana? Przypomniałem sobie jednakowoż, że nasz rząd nie zostawił przedsiębiorców samym sobie i uruchomił infolinię. Dzwonię podniecony, że takie zajebiste rozwiązanie znalazłem i słyszę, że jestem 1783 w kolejce, czas oczekiwania 14 godz. 29 min. i 16 sek. Jakoś akurat niedziela z rana była, ok. 9.00, przeliczyłem szybko w pamięci, że przed północą się wyrobię, dałem telefon na głośny, i coś se tam robię przez całą niedzielę. Ok. 22.00 czyli tuż, tuż przed godz. zero, zerwało mi połączenie. No niech to jasny chooj strzeli. Następnego dnia poniedziałek, dalej się nie mogę zalogować, wymyśliłem, że podjadę do urzędu pracy (bo to chyba oni wypłacali tą piątkę) i dowiem się wszystkich szczegółów od urzędników. A jak, po to są, po to płacę im pensje. Przejechałem przez całe miasto, po to akurat po drugiej stronie Krk, półtorej godziny mi to zajęło. Wchodzę do urzędu, a w zasadzie do jakiegoś przedsionka, bo drzwi zamknięte, tam stoi jakaś skrzynia na listy. Przyplątał się ochroniarz z info, ze urząd zamknięty. Ja to spokojny chłopak,ale tętnica mi zagalopowała.
              W końcu wieczorem jakimś cudem po zmianach konta, wyrejstrowywaniach, zmianach banków, logowaniach, kombinowaniach, udało mi się to wysłać.
        • toreon Re: OT - DRA 18.02.22, 08:40
          Sam? Bez jaj
          Szkoda nerwów
          Poza tym zawsze mnie uczyli że jednym z elementów skalowalności biznesu jest delegowanie powtarzalnych zadań. No ale ja tam się nie znam, prosty rolnik jestem
          • who_cares Re: OT - DRA 19.02.22, 11:53
            Bez przesady , po skonfigurowaniu programu wszystkie operacje zajmują 20 minut miesięcznie , to już dłużej zejdzie ze skanowaniem i wysyłaniem kwitów do księgowej.
    • nowaczek12345 Re: OT - DRA 18.02.22, 08:01
      System się im wysypał, ot, co. Ja nie mogłem w ogóle wejść, bo był komunikat o pracach konserwacyjnych.
    • bolo2002 Re: OT - DRA 18.02.22, 09:07
      To jest tzw. "polska jakośc". Jak coś oprogramują-to przeważnie jest spieprzone w oprogramowaniu- tak jak ten zasrany e-Toll i tysiace innych-bo to amatorzy tworzą a nie zawodowcy! Jak to w PIS!
      • dr.hayd Re: OT - DRA 18.02.22, 20:00
        A jakiego programistę znajdziesz za 3k PLN na etat od 7 do 15?
    • klemens1 Re: OT - DRA 18.02.22, 12:56
      Złożyłem bez problemu, ale kilka dni temu (11.02) gdy jeszcze natłoku nie było.
      Ryczałtowa na podstawie przychodu z zeszłego roku - jest w "wysłanych", działa podgląd ...
      • qqbek Re: OT - DRA 18.02.22, 13:58
        klemens1 napisał:

> Złożyłem bez problemu, ale kilka dni temu (11.02) gdy jeszcze natłoku nie było.
        > Ryczałtowa na podstawie przychodu z zeszłego roku - jest w "wysłanych", działa
        > podgląd ...

Ja właśnie siadłem, zrobiłem wszystko dokładnie tak jak wczoraj i tym razem bez problemu przeszło weryfikację... po czym szuru-buru, gwizdu-gwizdu, dwa tysiące poszło w piz...
        • klemens1 Re: OT - DRA 18.02.22, 19:51
          qqbek napisał:

> Ja właśnie siadłem, zrobiłem wszystko dokładnie tak jak wczoraj i tym razem bez
          > problemu przeszło weryfikację... po czym szuru-buru, gwizdu-gwizdu, dwa tysiąc
          > e poszło w piz...

Czyli kwestia obciążenia. Po prostu trzeba składać wcześniej.
          Swoją drogą - to od przychodu składka?

• qqbek Re: OT - DRA 18.02.22, 19:58
            Od dochodu.
            • klemens1 Re: OT - DRA 19.02.22, 12:56
              qqbek napisał:

> Od dochodu.
              >
              Czyli odlicza się ją od podatku de facto. Poprawili coś w Nieładzie?
              Swoją drogą - zaczynasz w końcu być zamożny, skoro zarabiasz ok. 40 kPLN / miesiąc. Mnie do tego jeszcze daleko.
              • qqbek Re: OT - DRA 19.02.22, 12:59
                klemens1 napisał:

> Czyli odlicza się ją od podatku de facto. Poprawili coś w Nieładzie?

Nie.
                Nie odlicza się zdrowotnej od niczego.

> Swoją drogą - zaczynasz w końcu być zamożny, skoro zarabiasz ok. 40 kPLN / mies
                > iąc. Mnie do tego jeszcze daleko.

Ja podałem kwotę całej składki ZUS.
                Nie miałem nawet dychy za styczeń.
                • klemens1 Re: OT - DRA 19.02.22, 18:44
                  qqbek napisał:

> klemens1 napisał:
                  >
                  > > Czyli odlicza się ją od podatku de facto. Poprawili coś w Nieładzie?
                  >
                  > Nie.
                  > Nie odlicza się zdrowotnej od niczego.

Chodzi mi o to, że coś chyba grzebali że podstawą składki zdrowotnej jest teraz dochód, a nie przychód.
                  Albo że np. sprzedaż samochodu ci nie podwyższy tej składki czy coś tego typu.

> > Swoją drogą - zaczynasz w końcu być zamożny, skoro zarabiasz ok. 40 kPLN / mies
                  > > iąc. Mnie do tego jeszcze daleko.
                  >
                  > Ja podałem kwotę całej składki ZUS.
                  > Nie miałem nawet dychy za styczeń.

OK, myślałem że to sama zdrowotna. Swoją drogą - nie miałeś dychy, ale 2000 trzeba było oddać ...
    • allegropajew Re: OT - DRA 18.02.22, 19:58
      Jak dobrze, że swoje księguję przez serwis iFirma. Oni wysyłają DRA przez swój serwis. Za jedyne 60 dyszek miesięcznie.
      Z tego, co się zorientowałem, przez profil się nie da, potrzebny podpis kwalifikowany. Ale może cos pomyrdałem.

Gościula
      • qqbek Re: OT - DRA 18.02.22, 20:02
        60 dyszek to za dużo.
        2-3 stówy za księgową to bym jeszcze dał, ale nie 60 dyszek za serwis online.

Nie mam podpisu elektronicznego (inna sprawa, że chyba zrobię), wszystko po staremu przez ePUAP.
        • who_cares Re: OT - DRA 19.02.22, 11:52
          Działa idealnie z Małej Księgowości RP. Warunek jest taki że dane typu nazwa firmy , numer dowodu adres itp. muszą się zgadzać w wygenerowanym xml jak i tymi w ZUS PUE.
          Koszt 60 PLN ale na rok. Podpis epuap lub kwota przychodów.
          • qqbek Re: OT - DRA 19.02.22, 11:54
            who_cares napisał:

> Działa idealnie z Małej Księgowości RP. Warunek jest taki że dane typu nazwa fi
            > rmy , numer dowodu adres itp. muszą się zgadzać w wygenerowanym xml jak i tymi
            > w ZUS PUE.
            > Koszt 60 PLN ale na rok. Podpis epuap lub kwota przychodów.

No właśnie ja mam Małą Księgowość RP i przedwczoraj nijak nie przeszło, a wczoraj już tak :)
            Swoją drogą diablo wygodny program. Mam już chyba szósty rok.
            • who_cares Re: OT - DRA 19.02.22, 11:59
              Ja mam od dekady a wcześniej ojciec używał naście lat odkąd się pojawił dołączany za darmo do gazety. Na fb jest grupa gdzie siedzi autor i na bieżąco poprawia zgłaszane błędy czy sugestie usprawnień.
        • trypel Re: OT - DRA 19.02.22, 12:37
          Jak podpisujesz kupę dokumentów to warto mieć. Ale prywatnie w ciągu 2 lat przydał mi się może 3 x

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka