28.04.22, 16:23
Witam,

co polecacie do zwiedzenia na Rodos pod koniec maja? Czego odradzacie? No i jakies porzadne hotele, niekoniecznie z plaza, bo pewnie na kapanie nie bedzie jeszcze wystarczajaco cieplo.

No i skoro to auto-moto - czy wynajac samochod, czy polegac na jakichs hotelowych transferach. Szczerze mowiac - nie chce mi si jezdzic.

Jakies tanie all-inclusive z ryczacymi ludziskami po nocy - dziekuje.
Obserwuj wątek
    • schweppes1 Re: Rodos 28.04.22, 16:42
      Hotele polecam Mitsis przy plaży - zarówno grand jak i budżetowy nieopodal. Polecam również popłynąć promem na wysepkę Simi.
    • wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 17:09
      Bylem tam z rodzina w lipcu, tydzien czasu...

Wynajelismy samochod na 1 wycieczke, w hotelu, pomysl dobry, nikt sie nie czepial przy odbiorze...
      ( nic nie popsulem, ale wynajmujac na miescie moga sie czepiac tego, co popsul ten przed toba )...
      Wyspa jest mala i jezdzi sie fajnie....

W sumie na Rodos wypada zobaczyc miasto Rodos, calkiem ciekawe, jest nawet wielki meczet, no to byl kiedys meczet...
      Po przepedzeniu turasow w odwecie za przepedzenie Grekow z Turcji jest pusty...
      Cerkwie prawoslawne, zamek, mile uliczki starowki...
      W 3 d... tandety udajacej firmowki na starowce, turysci z PL i Rosji kupowali to masowo, same podroby...
      Strasznie sie podniecali, ze beda szpanowac rodzinie i znajomym, ze ci durni sie nie kapna, ze to podroby...
      Rosjan wtedy bylo mnostwo, teraz to sie skonczylo...( podobno )

My bylismy w tym hotelu, w bungalowach, ale teraz on sie inaczej nazywa ( poznalem na mapach google )
      Trudno sie do czegos doczepic, no, bylo troche nawalonych jak biszkopty ruskich, ale nie robili awantur---
      Generalnie przewazali turysci z Zachodu...
      tiny.pl/983vg

Bardzo ladne jest miasteczko Lindos i KONIECZNIE trzeba pojechac tu
      tiny.pl/983vf
      Niesamowita plaza....
      Fale zarabiste...

No i koniecznie trzeba poplynac na Symi statkiem, przesliczna wyspa...
      tiny.pl/983v1

W sumie porownujac do Malty, to na Rodos wiele ciekawych rzeczy nie ma, Malta jest rpzy Rodso o wiele ciekawsza i ludzie tam zyja zdecydowanei lepiej..
      Rodos to tylko turystyka...

• wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 17:30
        A ha

Na Rodos bardzo tanie byly taksowki, wiec do miasta Rodos pojechalismy taksowka...
        Z powrotem tez....
        Nawet nie kantowali...

Do Lindos i na ta plaze wynajetam autem.....

Na Symi statkiem....

To byly 3 dni, pozostale 3 spedzilismy na roznych basenach hotelowych i na plazy nad morzem....

Grecy sa strasznie sympatyczni, ale przekombinowali z ta turystyka i traktowaniem UE jak dojnej krowy....

Jednak Brytyjczykom udalo sie calkowicie zmienic mentalnosc Maltanczykow i teraz to sa mieszkajacy w cieplym klimacie angolle...
        ( faktem jest, ze przy turystach z GB na Malcie ruscy nie przerazali, angole byli nawaleni juz o 12 przy basenach, wieczorem w barach tankowali do oporu )
        • wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 17:34
          Na Malcie zainwestowali w przemysl, logistyke, uslugi finansowe, szkoly jezykowe,
          tam w turystyce poza szefami to tylko pracuja cudzoziemcy na budowach murzyni ( doslownie ), Maltanczyk to jest urzednik, pracownik sektora bankowego, nauczyciel, handlowiec, wykwalifikowany pracownik w fabryce, inzynier....
    • marekggg Re: Rodos 28.04.22, 17:20
      Pytanie dodatkowe - czy na Rodos jedno lotnisko, czy moze wiecej?
      • wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 17:36
        1 lotnisko, calkiem male....
        Na wschod od Rodos....
    • engine8 Re: Rodos 28.04.22, 17:59
      Jak bylem w Pl ostatnio to kolega mi tlumaczyl co to jest to rodos i dlaczego wszyscy tam jada ....

Rekreacyjne
      Ogrodki
      Dzialkowe
      Ogrodzone
      Siatka
      • dodekanezowiec Re: Rodos 28.04.22, 18:15
        Tak, miasto Rodos by było najlepsza opcja. Rejs na Symi też polecam. Autem to nawet w jeden dzień się da. Czy masowa turystyka zabiła "ducha Grecji"? Nie do końca, zawsze to iż wyspy greckie zachowały swoją greckosc - przeciwstawialbym co do zasady, Hiszpanii.
        • dodekanezowiec Re: Rodos 28.04.22, 18:19
          Autem to n
          > awet w jeden dzień się da.
          W sensie ze po wyspie Rodos. Badz 2 dni.
          Z ta kwestia "zachowania tozsamosci" - wislok ma rację ze dużo tandety itp., ale Rodos jest klimatyczne, podobnie jak np. Bodrum czy Fuerteventura.
          Jako molochy turystyczne można natomiast postrzegać Costa del Sol, Alanye czy Hersonissos na Krecie.
          • dodekanezowiec Re: Rodos 28.04.22, 18:22
            Lotnisko na Rodos jest jakieś kilkanaście km na południowy zachód od miasta Rodos.
            Dodekanez - archipelag moich ulubionych wysp :)
            Rodos - najwieksza wyspa Dodekanezu.
            • dodekanezowiec Re: Rodos 28.04.22, 18:24
              A Malta to zawsze dla mnie jakieś dziwadło. Szkoda ze nie jest włoska.
              • wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 19:01
                Bardzo duzo ludzi zna wloski, ale oni sa bardzo angielscy i jednoczesnie mowia swoim jezykiem....
                Ktory nikt poza nimi nie zrozumie....
                Nawet w radiu przechodza plynnie z angielskiego na maltanski...
                Ale juz w sklepach, knajpach, barach, lodziarniach, hotelach, autobusach, itd...,
                sa tylko angielskie napisy....
                Ten maltanski sluzy tylko do pogadania sobie nieoficjalnie..

Ciekawe, ze po II wojnie swiatowej Malta zglosila oficjalnie wniosek o wcielenie kolonii do WIelkiej Bratanii jako dodatku do Anglii, Szkocji, Walii i Iralndii Polnocnej...
                Przeciwko byl rzad w Londynie, skonczylo sie na unii z GB, z krolowa Elzbieta II jako krolowa Malty, a potem jednak Malta oglosila secesje...
                • wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 19:18
                  W sumie trudno sie dziwic temu, ze mieszkancy Malty pokochali GB....
                  Na wyspie rzadzili do poczatku XIX wieku kawalerowie maltanscy, kiedys dzielnie bronili wyspy przed Turkami, ale pod koniec XVIIII wieku juz tylko rzadzili terrorem za pomoca katolickiej inkwizycji, przesladujac Maltanczykow...
                  W 1798 ich przepedzili Francuzi Bonapartego, jednoczesnie wprowadzajac rewolucje i grabiac masowo Maltanczykow....

Jak sie pojawili sympatyczni i dobrze wychowani angole, przegonili zabojadow, jednoczesnie dali ludziom wolnosc wyznania i zakazali inkwizycji, a do tego za BARDZO dobra kase zatrudnili Maltanczykow w armii brytyjskiej, zbudowali tam bazy wojskowe, dali prace, to tubylcy byli zadowoleni...
                  • kokosowy15 Re: Rodos 28.04.22, 19:57
                    Popatrz, to tak jak Brytyjczycy w Indiach. Po prostu ucywilizowali kraj, podobnie jak Kenię, Ugande, jak ruscy - Uzbekistan, jak Belgowie - Kongo. No i żadnej wdzięczności że strony tych ucywilizowanych.
                    • wislok1 Re: Rodos 28.04.22, 20:06
                      Maltanczycy byli Europejczykami i bialymi, do tego wiary chrzescijanskiej....

To nie byla Kenia czy Uganda...

Kongo to byl absolutny koszmar, za tem koszmar odpowiadal krol Belgii Leopold, nie sama Belgia...
                • tbernard Re: Rodos 28.04.22, 20:17
                  wislok1 napisał:

> Bardzo duzo ludzi zna wloski, ale oni sa bardzo angielscy i jednoczesnie mowia
                  > swoim jezykiem....
                  > Ktory nikt poza nimi nie zrozumie....

Podejrzewam, że z arabami jakoś by się dogadali, to to lud i język semicki i ich języki są spokrewnione. Prawdopodobnie pochodzą z czasów ekspansji arabskiej, ale potem wpadli pod władanie chrześcijan i zostali schrystianizowani i stanowią jeden z nielicznych (a może nawet jedyny) lud semicki i jednocześnie chrześcijański.
                  • wislok1 Re: Rodos 29.04.22, 16:34
                    Raczej pochodza od Feniecjan i Kartaginczykow, ktoryz tez byli semitami, mieszkali na Malcie przed Arabami..
                    Na pewno ludnosc sie mieszala, wiec sporo Arabow tez tam sie osiedlilo...
    • grzek Re: Rodos 28.04.22, 20:31
      Na wyspie Rodos warte do zobaczenia jest miasto Rodos i miejscowość Lindos. Samochód możesz wynająć ale zazwyczaj tam gdzie chcesz pojechać jest problem z miejscami do parkowania. Jeżeli jedziesz przed sezonem, to może tragedii nie będzie ale mnie w wypożyczalni informowano, że pojechać można ale potem trzeba dojść ze 2km, bo wszystko w pobliżu zajęte a w mieście Rodos, to duży kłopot. Samochód jest dobry, gdy chcesz objechać wyspę dookoła. Na krótkie dystanse dobre są skutery.
      • marekggg Re: Rodos 28.04.22, 20:42
        dzieki za podpowiedz. na skuterze ze jeszcze nigdy nie jezdzilem...
        • trypel Re: Rodos 28.04.22, 20:57
          Tylko uwazaj zeby ci 50tki nie wcisneli. Robia takie numery
          • marekggg Re: Rodos 28.04.22, 21:00
            i chyba nawet nie pojezdze.
            • bywalec.hoteli Re: Rodos 28.04.22, 22:33
              marekggg napisał:

> i chyba nawet nie pojezdze.
              czyzbys był za ciężki jak na byłego sportowca po 50-ce przystało?
              • marekggg Re: Rodos 28.04.22, 22:45
                nie, ale w zyciu nie jezdzilem czyms takim a moja zona tym bardziej. jezeli 2 kolka - to rower a zadne pierdoly typu skuter. na to jestem juz za stary
    • bywalec.hoteli Re: Rodos 28.04.22, 22:48
      nie byłem nigdy na Rodos, tylko na dwóch innych wyspach oraz w Grecji kontynentalnej ale życzę ci marku udanych wakacji oraz ciekawy jestem wrażeń oraz zdjęć ze zwiedzania.

Byłem ongiś w drugiej połowie czerwca i było ciepło nawet dla niektórych bardzo (32 stopnie), wiec druga połowa maja zapewne powinno być słonecznie i najbardziej bym chcial poleżeć na plaży.
      • marekggg Re: Rodos 28.04.22, 22:59
        dzieki, ja jeszcze nigdy nie bylem w grecji, jutro sie spotykam z nasza sakretarka i jej mezem - oboje grekami, maja podobno niezle kontakty.
        lipiec-sierpien siedze w brukseli, wtedy jest tutaj spokoj i cisza. i potem we wrzesniu moze co innego znowu.
        napewno zrobie pare zdjec, w koncu juz mam grubo powyzej 4 milionow klikow na zdjeciach - i to nie mam nawet instagramu i zadnych followersow :-)
        • bywalec.hoteli Re: Rodos 28.04.22, 23:41
          4 miliony? może to google ci klikają? :)
          albo ruskie szpiony

a w ogóle jak oceniasz postawę Słowacji wobec ruskich zbrodniarzy? Bo Czechy widzę angażują sie antymoskalsko, ich przywódca ponechal z naszymi prezesem i premierem do Kijowa jak jeszcze sie wszyscy bali i nie było to modne.

A Słowacja? Cos słyszałem ze płaci za gaz w rublach ale mam nadzieje ze to kłamstwo?

Za to chyba jakis przeciwrakietowy zestaw przekazała Ukrainie?
          • marekggg Re: Rodos 29.04.22, 00:13
            nie wiem kto klika.

Slowacja oddala rakiety S-300, pani prezydent stwierdzila ze nie ma co sie afiszowac za bardzo. Slowacja jezeli juz cos oddaje to po cichu bez rozglosu. Nie wiem jak placa za gaz, nie mam pojecia.
            Rzad jest wrogo nastawiony do ruskich, natomiast nasz byly premier Fico - raczej pozytywnie, no ale moze skonczy w pierdlu. Przynajmniej mam taka nadzieje.
            Slowacja jeszcze chce oddac pare migow i czolgow. w sumie wystarczylo by o pare metrow przedluzyc pas startowy w Uzhorodzie - jest na samej granicy :-)

Lotnisko w Uzhorodzie
            • bywalec.hoteli Re: Rodos 29.04.22, 00:22
              Nieźle.
              Tam we wsch Słowacji chyba trochę Ukraińców tez mieszka? Domy z charakterystycznym dachem z blachy?
              • marekggg Re: Rodos 29.04.22, 00:26
                Nigdy w tych rejonach nie bylem. Na wschodniej slowacji mieszkaja rusini i lemkowie. gadaja po rusinsku, co jest moze podobne do ukrainskiego.

nie mam pojecia jakie maja dachy.
                • stavros2002 Re: Rodos 29.04.22, 00:29
                  Szymuś zna świat.Rusini to dla niego Ukraińcy :D
                • bywalec.hoteli Re: Rodos 29.04.22, 07:58
                  ja tamtędy przejeżdżałem w drodze do Rumunii.
                  Jeszcze dużo Cyganów tam mieszka :)

Marku a co do Grecji to nie wiem czy znasz kuchnie grecką, ale dla mnie jest przepyszna, lepsza niż włoska, ty lubisz sobie podjeść i nie żałujesz na restauracje, to może bedzie ci smakowało :)

tzatziki dolmadakia - pyszne zaczyna się juz na poziomie przystawek :)

no i kuchnia Grecka najlepiej smakuje w Grecji , podejrzewam ze lepiej niż w Belgii czy Polsce
                  • marekggg Re: Rodos 29.04.22, 08:42
                    cyganow tam jest faktycznie sporo.czesc z nich wyemigrowala na poczatku lat '90 na zachod, bo sie dowiedzieli ze tam mozna uzyskac kase i zapomogi za nicnierobienie.

ich ulubionym narzedziem "pracy" to sa dzieci.

"kuchnie grecka" troche znam, w belgii czasami chodzilem przed chinskim wirusem do greckich restauracji.
                    ale faktem jest, ze chetnie sprobuje.
                    all inclusive ani mnie ani zone nie przyciaga, zobaczymy.
    • stavros2002 Re: Rodos 29.04.22, 00:17
      Hotel Sunrise koło Pefkos.

Tawerna Panorama koło Monolithos.
      • stavros2002 Re: Rodos 29.04.22, 00:22
        No koniecznie kite /wind w Prasonissi.
        • wislok1 Re: Rodos 29.04.22, 16:36
          Ta plaza Prasonissie jest niesamowita, wieje strasznie, fale ogromne, piasek czesto goracy....
          Z jednej strony Morze Egejskie, z drugiej Morze Jonskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka