bguslawko_1 19.05.22, 22:43 W jakich warunkach i kiedy można wyprzedzać z prawej strony bo mi wyskoczyło w Google .Miłego . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Wątek na weekend 19.05.22, 22:58 1. Wszystkie jezdnie jednokierunkowe z wyznaczonymi pasami ruchu (starczy D-3 i wolno). Tak więc też i wszystkie dwujezdniowe ekspresówki z więcej niż jednym pasem ruchu w danym kierunki i wszystkie (bez wyjątków) autostrady. 2. Tam gdzie na drodze dwukierunkowej, jednojezdniowej są dwa pasy ruchu w jednym kierunku w zabudowanym i trzy poza zabudowanym. 3. Nie lubię ciebie PiS-iorze 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: Wątek na weekend 20.05.22, 07:47 Pamiętaj - nie rób tego na autostradzie w D. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wątek na weekend 20.05.22, 08:12 zimnadzidzia napisał: > Pamiętaj - nie rób tego na autostradzie w D. A tam myślisz, że to tylko w DE? W większości Europy nie wolno z prawej wyprzedzać. Jeden z rzadkich przykładów wyższości polskich rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: Wątek na weekend 20.05.22, 08:51 W CH jest to wyjatkowo drogi manewr. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wątek na weekend 20.05.22, 09:15 zimnadzidzia napisał: > W CH jest to wyjatkowo drogi manewr. Inaczej rzecz ujmując jest to "w CH drogi manewr" 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: Wątek na weekend 20.05.22, 07:51 Wer außerhalb der gesetzlich verankerten Ausnahmen rechts überholt, riskiert außerhalb geschlossener Ortschaften eine Geldbuße von 100 Euro sowie 1 Punkt im Fahreignungsregister. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 09:26 zimnadzidzia napisał: > Wer außerhalb der gesetzlich verankerten Ausnahmen rechts überholt, riskiert au > ßerhalb geschlossener Ortschaften eine Geldbuße von 100 Euro sowie 1 Punkt im F > ahreignungsregister. Doczytalem ze 100 Euro sowie. Jak mam dwie sowy to 200 Euro? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 18:36 Moj google translator tak to przetlumaczyl: Anyone who overtakes on the right outside of the legally enshrined exceptions risks a fine of 100 euros outside built-up areas and 1 point in the driving aptitude register. Czyli i po germansku i po angielsku dalej G wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 21:55 W Niemczech nie wolno takie rzeczy robic, oczywiscie jak cie zlapia.... ( a policaje sa zajeci przekroczeniami predkosci , nie wyprzedzaniem ) W Austrii wolno jak najbardziej, ale trzeba strasznie uwazac, bo w razie wypadku policaje kazdy wypadek analizuja... ( i wtedy to podchodzi pod NIEBEZPIECZNE wyrpzedzanie w razie wypadku ) Moja prywatna opinia jest taka, ze lepiej nie ryzykowac, jak sytuacja nie jest bezpieczna do wyprzedzania.... Jak jest bezpieczna, to ch... ci policjaje zrobia w kazdym kraju, bo wypadku nie bedzie, a radary sa ustawione na predkosc... Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 00:20 W warunkach kiedy mozna i wtedy kiedy mozna, a wyskoczylo to ci kuku na muniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 01:04 Myślę że na spokojnie można cię wygasić .Nie masz nic ciekawego do zaprezentowania .Aż dziw bierze że tu funkcjonujesz . Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 01:15 Za glupia jestes zeby zrozumiec roznice miedzy wolno a mozna. Jak sie zapali zielone to wolno jechac czy mozna, pani nauczycielko? A mnie nie wygasisz, nie strasz mnie bo sie poplacze. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 20:24 to nie jest "ona" taniarada 06.11.21, 20:49 Ze mnie to erotoman gawędziarz i nikomu krzywdy nie robię .To raczej ja wolę więcej dać .Wzbudzam wiele kontrowersji ,ale życie przy mnie nie jest nudne . Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 21:56 No, bardzo ciekawe... Zero zaskoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 07:15 Siadaj dwója . Taki manewr natomiast jest dozwolony na jezdniach kierunkowych, kiedy pasy ruchu są wyznaczone. Zasadę tę stosuje się na jezdni jednokierunkowej, jak i drogi złożonej z dwóch lub więcej jezdni jednokierunkowych, każdej dla przeciwnego kierunku ruchu . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://prawko.pl/wyprzedzanie-z-prawej-strony/&ved=2ahUKEwjZ4KmIqO33AhVIR_EDHZbRBDEQFnoECEEQAQ&usg=AOvVaw0B7pPtoC1Nedi3keMXWf4_ Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 09:33 Pos**ana pi**do, jak wiesz to po co sie pytasz? A teraz wytlumacz nam roznice miedzy manewrem dozwolonym a natomiast dozwolonym i co to sa jezdnie kierunkowe. Inne niz bezkierunkowe? Mysle ze toto wypadlo zanim sie kompletnie ulunglo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Wątek na weekend 20.05.22, 18:31 Manewr dozwolony to kazdy manewr konieczny w danej chwili - jedyne co nalezy zrobic to sie upewnic ze w okolicy nie ma policji bo z nimi nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Wątek na weekend 20.05.22, 10:00 Moja reakcja kiedy wyprzedzam typa, który wlecze się na lewym pasie... vader.joemonster.org/upload/rlx/19060285c5a358a15.mp4 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Wątek na weekend 20.05.22, 11:32 Uzupełniająco do tego co już napisano. Gdy pojazd JADĄCY z przodu zwalnia i jego kierowca sygnalizuje zamiar skrętu w lewo, to tylko z prawej strony można go wyprzedzić. Gdy taki sygnalizujący pojazd STANIE, to już będzie omijanie a nie wyprzedzanie. Oczywiście też należy omijać taki pojazd z prawej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Re: Wątek na weekend 20.05.22, 11:42 tbernard napisał: > Uzupełniająco do tego co już napisano. > Gdy pojazd JADĄCY z przodu zwalnia i jego kierowca sygnalizuje zamiar skrętu w > lewo, to tylko z prawej strony można go wyprzedzić. Gdy taki sygnalizujący poja > zd STANIE, to już będzie omijanie a nie wyprzedzanie. Oczywiście też należy omi > jać taki pojazd z prawej strony. Z definicji - wyprzedzanie to manewr między pojazdami jadącymi w tym samym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio o wyprzedzaniu 20.05.22, 11:38 Prawie wszystko, z cytatami z przepisów o wyprzedzaniu, widoczności, zagrożeniach i prawidłowym zachowaniu. To wyprzedzanie z prawej jest u nas dopuszczalne na odcinkach z wyznaczonymi pasami ruchu i innymi uwarunkowaniami ... Odpowiedz Link Zgłoś