Dodaj do ulubionych

OT - JDG konto walutowe

26.10.22, 14:01
Pytam mądrzejszych od siebie.
Jednoosobowa działalność, będą co miesiąc wystawiane faktury w EUR (umówiony z firma na przelewy w walucie a nie w określonej kwocie w złotówkach).

Gdzie najbardziej opłaca się otworzyć takie konto?
Warto (lokalnie) za zakupy płacić karta do takiego konta czy lepiej przelew (krajowy) EUR na jakiś inny rachunek i dopiero płacenie?
O czymś warto wiedzieć?
Na coś zwrócić uwagę?
Tak, żeby na tym "biznesie" być jak najmniej w plecy.

Wszelki inny insight mile widziany.
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 14:46
      W jakim banku jest konto firmowe zł?
      • galtomone Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 17:34
        Alior, ale w każdej chwili mogę przenieść
    • bialyhenio Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 15:25
      ciekawe
    • nousecomplaining Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 16:49
      > Wszelki inny insight mile widziany.
      Mam konto EUR w ING - założyłem, żeby klient z Łotwy mi płacił (taki miał wymóg). Problemów nie widzę żadnych. Trochę upierdliwe wyliczanie podatku dla US, bo trzeba pilnować, żeby kurs PLN/EUR był zgodny z kursem NBP na dzień przelewu. Nie bardzo widzę sens płacenia lokalnie (czyli w Polsce?) kartą z takiego konta - przewalutują po swojemu. Ja tam po prostu te ojra trzymam, a w razie potrzeby mogę je wypłacić z bankomatu i zamienić na PLN, ewentualnie kupuję PLN w wirtualnym bankomacie ING, bo o dziwo kurs często jest bardzo przyzwoity.
      • galtomone Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 17:35
        Ja z tej kasy muszę żyć, więc będę musiał jakoś to na zł zamienić
        • nousecomplaining Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 18:49
          > więc będę musiał jakoś to na zł zamienić
          No to właśnie może w Twoim banku sprawdzaj na bieżąco, jaka opcja się bardziej opłaci. Płacąc kartą z tego konta, za każdym razem bank będzie robił przewalutowanie. Pytanie, czy za każdym razem pobierze za to opłatę, no a tak czy owak przeliczy ojra na złotówki i tak po swoim kursie. Pytanie, czy po domyślnym, czy może jako klient będziesz miał jakiś wybór. Proponuję dopytać w banku. Wypłacanie EUR w gotówce i sprzedawanie w kantorze to dość prymitywny sposób, ale może być najkorzystniejszy.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 19:05
          Idź do aliora, przedstaw co potrzebujesz (firmowo, przyjąć kasę w euro, zmienić bez prowizji na pln, przelewów nie robisz w euro). Jak rachunek dodatkowy dostaniesz za 0zł i możliwości korzystania z przewalutowania bez prowizji to przyjmij i nie kombinuj.
          • nousecomplaining Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 19:16
            > Jak rachunek dodatkowy dostaniesz za 0zł i możliwości korzystania z przewalutowania bez prowizji to przyjmij i nie kombinuj.
            Co racja, to racja. Ale zawsze jest pytanie o kurs stosowany przy przewalutowaniu.
    • taniarada Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 19:26
      Sprawdź Santander bank .Jedna karta do dwóch kont .Walutowa j złotówkowa .Ja tam jestem zadowolony .
      • klemens1 Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 19:44
        Tylko niech najpierw sam przewalutuje na złotówki, bo polskie banki mają we zwyczaju stosować złodziejski kurs przy automatycznym przewalutowaniu.
        • qqbek Re: OT - JDG konto walutowe 27.10.22, 08:39
          Otóż to. Nie tyle kurs, co spread jest zabójczy w niektórych bankach.
          Ka miałem kiedyś w Aliorze i kradli ile weszło. Ale to do 2013 czy 2014 było, potem przeszedłem do ING, a jedyny klient, który wcześniej płacił mi w Euro otworzył oddział w Polsce , więc przestało mi być potrzebne konto walutowe.
          • klemens1 Re: OT - JDG konto walutowe 27.10.22, 10:54
            W 2021 we wrześniu kradli nadal. EUR droższe o ok. 40 groszy, jeżeli sam nie przewalutujesz. I to nie tak, że ściągają EUR, które masz, a pozostałą kwotę z PLN. Jeżeli płacisz więcej niż masz EUR (np. 220 EUR płacisz, a masz na koncie 218), to całość przewalutowują z PLN.
            OK, zyskali te ok. 70 PLN dodatkowo, ale od tamtej pory (a byłem za granicą 3 razy, teraz 4. będzie) już ich karty nie używam.
      • galtomone Re: OT - JDG konto walutowe 26.10.22, 20:30
        Co to znaczy walutowa?
    • bolo2002 Re: OT - JDG konto walutowe 27.10.22, 08:55
      Najmniej w plecy-to konto w Euro w strefie Euro! Wsiadłem w samochód i dmuchnąłem do najblizszego mi miasta w Niemczech i ... załozyłem konto. Mam je do dziś Koszt miesieczny- 5,99 Euro!,
      • klemens1 Re: OT - JDG konto walutowe 27.10.22, 16:40
        To drogo.
        Ja mam konto w EUR w Polsce za 0.
        • bolo2002 Re: OT - JDG konto walutowe 28.10.22, 09:26
          No a ja bedąc Polakiem i mieszkając na stałe w Polsce mam w Niemczech konto w Euro i kredyt za 6 % a Ty w Polsce za 12 %!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka