27.10.22, 11:52
The majority owner of Bose Corporation is the Massachusetts Institute of Technology. Non-voting shares were donated to MIT by founder Amar Bose, and receive cash dividends. According to the company annual report for the 2021 financial year, Bose Corporation's annual sales were $3.2 billion, and the company employed approximately 7,000 people.[5]

a ja sie zastanawiam dlaczego w samochodzie mam inny dzwiek niz w domu...
Obserwuj wątek
    • bialyhenio Re: Bose 27.10.22, 12:20
      Fajnie - a gdzie masz sprzet Bose?
      • marekggg Re: Bose 27.10.22, 14:09
        dobre pytanie, myslalem ze w samochodzie a tam mam B&W, tak jak w domu...ale to w domu musze znowu podlaczyc.
      • marekggg Re: Bose 27.10.22, 14:20
        ale mam sluchawki bose, coprawda stare, ale zajebiste - uzywam w pociagach i w samolotach super noise cancelling, chociaz maja okolo 10 lat. ale niestety sie na nicy rozpada gabka, wiec musialem zamowic kolejna.

w subaraku mialem tez zajebisty sound system. ale jakiej firmy - nie mam pojecia.
        • bialyhenio Re: Bose 27.10.22, 14:25
          musiałesz zamówić kolejną? :D :D :D
          • marekggg Re: Bose 27.10.22, 15:14
            tak ciekawski polpoznaniaku :-) - zamowilem tylko gabki :-)
            • bywalec.hoteli Re: Bose 27.10.22, 21:38
              nie wiem czy załapałesz :D
              • marekggg Re: Bose 27.10.22, 22:45
                nie
                • bywalec.hoteli Re: Bose 27.10.22, 22:58
                  chodzi o to twoje słynne "esz" zamiast "eś" :)
                  • marekggg Re: Bose 27.10.22, 23:15
                    pogadalem z zona, moze mi teraz lepiej wyjdzie

a to wszystko co ci przeszkadza??
                    • bywalec.hoteli Re: Bose 28.10.22, 00:38
                      nie przeszkadza mi nic Marku u Ciebie, śmieję się tylko (ale szanuję)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Bose 27.10.22, 12:39
      Ten stary artykuł dobrze pasuje do wątku.
      autogaleria.pl/bose-zawieszenie-elektromagnetyczne
    • galtomone Re: Bose 27.10.22, 14:17
      Mam 2 stare przenośne głośniki Bose - SoundLink Mini (maleństwo a basy, głębia i przejrzystość dźwięku jak z olbrzyma) i Głośnik SoundLink Wireless Mobile - mniej basów ale moc, przejrzystość i wykonanie - rewelacja.

Ale lat temu trochę miałem też ich słuchawki douszne. Dźwięk super - ale wkładki do uszu i same kabelki (twarde strasznie) beznadziejne. Wypadały z uszu, gubiły się nakładki silikonowe i źle się z tego korzystało.

Pamiętam też mój pierwszy kontakt z Bose, gdzieś na początku lat 90tych.
      Bylem w domu, który miał zaprojektowane nagłośnienie w pokojach z użyciem ich sprzętu.

Pamiętam, że słuchając muzyki zacząłem się rozglądać za tym co tak gra 🤷 i szukam tych wielkich głośników... i nie mogę znaleźć.
      W końcu trafiłem na "głośniczki" trochę może większe niz męska pięść - maleństwa... Nie mogłem uwierzyć, ze "TO!!!" tak gra.
      • galtomone Re: Bose 27.10.22, 14:20
        Przy okazji (ta sama półka chyba). Teść miał kiedyś mini wieżę od Bang & Olufsen. Wyglądała super.... ale dźwięk bardzo przeciętny i było się czym podniecać.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Bose 27.10.22, 14:32
          Bose ma specyficzne podejście do dźwięku. Bardzo efekciarskie, w kręgach audiofilskich nie cieszą się uznaniem. Jest takie powiedzenie, hmm, wyleciało mi z głowy.. Ale noise cancelling mają wybitnie dopracowany.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Bose 27.10.22, 14:33
            Dobra, przypomniało mi się: No highs, no lows it must be Bose
            • jackk3 Re: Bose 27.10.22, 19:35
              Dokladnie tak - synonim tandety za o wiele za duze pieniadze jak na jakosc dzwieku (slaba). Natomiast firma jest znana z duzych projektow sale sportowe, stadiony itd. I tam sa b. dobrzy. W samochodach tez daja niezly sprzet i gra bez zarzutu.
              • galtomone Re: Bose 27.10.22, 22:32
                Nie jestem audiofilem, zaplacilem grosze, mnie pasuja.
          • gzesiolek Re: Bose 28.10.22, 10:08
            Bose ma perfekcyjnie opanowaną matematykę rozchodzenia się fal, kontrfali, redukcji szumu i hałasów zewnętrznych, ale korzysta na ogół z przeciętnych głośników i innego sprzętu... A już w CarAudio to nawet budżetowych...
    • pies_w_studni Re: Bose 27.10.22, 15:04
      Bose to nie jest moja ulubiona firma, miałem w trzech samochodach i nie grało to za dobrze. W domu mam Yamaha + Dali + Bowers & Wilkins, i dla mnie jest idealnie.
      • marekggg Re: Bose 27.10.22, 15:25
        ja juz w sumie w domu muzy nie slucham... mam do kompa podlaczony zestaw Logitech'a 2+1 ktory ma 10 lat i dziala dobrze.
        • nousecomplaining Re: Bose 27.10.22, 20:36
          > Yamaha + Dali + Bowers & Wilkins
          W miarę obleci.
          > mam do kompa podlaczony zestaw Logitech'a 2+1 ktory ma 10 lat i dziala dobrze
          Marek, to faktycznie ty założyłeś ten wątek o Bose? 🤣😂
          • marekggg Re: Bose 27.10.22, 21:05
            tak... a co?

myslalem ze mam w xc60 Bose, ale mam B&W.

Nie wiem co mialem w Subaraku, w skodzie zrobilem sobie audio sam.

B&W kolumny mam w domu, chociaz od roku nie podlaczone, bo jakos tam nigdy nie siedzie i tego nie slucham.

uwielbiam sluchawki, kiedys to byly Sony, pozniej juz nie bylo Sony, to byl Sennheiser, teraz ma na podroze Bose (do samolotu) i jakies tanie JBL czy co to jest do metra.
          • pies_w_studni Re: Bose 27.10.22, 22:31
            > Yamaha + Dali + Bowers & Wilkins
            W miarę obleci.

Bo miało być budżetowo, ale efekt zaskoczył mnie in plus.
            • marekggg Re: Bose 27.10.22, 22:42
              mam kumpla ktory sobie kupil i poskladal odtwarzacz plyt za jakies 2500 euro, do tego lampowy wzmacniacz, po lampie, wybulil za to jakies 15k euro. no i ja niestety nie slysze roznicy. do zwyklego CD.

natomiast slysze jak ludzie rozmawiaja po francuzku obok, albo po niemiecku o stolik dalej, czy po polsku przy innym stoliku, juz nioe mowiac o polskim czy innych jezykach albo ich odmianach

nadal uwazasz ze jestem gluchy?
            • marekggg Re: Bose 27.10.22, 22:43
              przepraszam, to moze byla bardziej odpowiedz do bywalca...
              • bywalec.hoteli Re: Bose 27.10.22, 22:59
                czy ja mówiłem że jestesz głuchy? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka