trypel 13.01.23, 21:57 W całkiem fajnym rozwiązaniu Jak pierwszy opel ampera www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/mazda-mx-30-r-ev-z-silnikiem-wankla-i-zasiegiem-ponad-600-km/4g0qqbw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 13.01.23, 22:13 Tak sie zastanawiam. Dlaczego ten Wankel nie napedza kol tylko generator a dopiero ten kola. A mozna bylo zrobic Mazde na wegiel i kociolek parowy do napedu generatora. Mazda nie Wankel a Wungiel. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wraca silnik Wankla 13.01.23, 22:15 Bo jednocylindrowy wankel z prądnica ma pewnie rozmiar walizki a odpada skrzynia i przekazanie napędu. Koszty. Miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 13.01.23, 22:59 Ale tu chyba zapomnieli o sprawnosci takiego ukladu. Skrzynia, koszty i miejsce maja znaczenie w lokomotywie diesel-elektryk, gdzie transmitowana jest piekielna moc i moment, a przekazania napedu nie mozna przerwac jakims sprzeglem i zmienic bieg, bo trzeba by zsynchronizowac kilka lokomotyw a caly kilometrowy pociag by wtedy chcial stanac. Tu roznica jest tylko taka ze Wankel a nie Otto czy Diesel. Wykopali stary wynalazek ktory sie nie sprawdzil. Ja bym nie kupil. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 06:21 Silniczek jest mały, prosty, sprawny i uniwersalny pod względem paliwa. Być może układ z generatorem elektrycznym pozwala wyeliminować wady tego bzyka. Trzymać kciuki proponuję. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 06:49 W takim razie trzymam kciuki zeby zostawili tylko maly i prosty silniczek, tylko tego bzyka, a wypierdolili cala reszte jakichs akumulatorow i pradnic dobrych na dwiescie kilometrow gdy sam bzyk jest dobry na 400, a bez tych niepotrzebnych gowien moze i na osiemset. Jednocylindrowy Wankel potrzebuje siedzenia kierowcy na sprezynie z piora resoru jak w konnej zniwiarce mojego dawno niezyjacego stryja ale chuj tam, 170 koni poszloby w kola a nie w jakas prundnice 80 koni i dopiero potem w kola. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 07:36 Zapominasz o przepisach;) W tej chwili jest to auto elektryczne a ten układ z wanklem nie liczy się pewnie normalnie w testach emisji. A sam wankel chyba zawsze miał problemy z emisjami więc wyszedłby kiepsko :) Tak swiat urządziliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 10:51 To jak te trolejbusy w Lublinie, co za soba ciagna na przyczepie generator napedzajacego je pradu. Qubek przepraszam, to byl zart. A gratuluje, bo tworca silnikow Syreny, ow na B. z niemieckim nazwiskiem, to byl Lubelak! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 07:59 Jakoś tego typu hybrydy (podobnie ma i3 - warto zobaczyć jak to komfortowo działa w "zimie" - www.youtube.com/watch?v=_shAOAM1a5o) do mnie nie przemawiają. Podobnie jak łączenie hybrydowych napędów ze skrzynią biegów zamiast z przekładnią planetarną (pomimo, że wyje). Ale kto wie... Wejdzie na rynek, to będzie można oceniać w realnych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 09:26 Wszystko cacy-tylko o ile pamiętam- montowany w Mazda RX-8 ten silnik Wankla z wirującymi tłokami- rozlatywał sie po ca 100 tys km ! Pewnie teraz bedzie to "wirujacy elektryk" czytaj wariujacy elektryk. Pożyjemy - zobaczymy. Osobiscie bym sie nie podniecał. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 17:59 Pierdoly gadasz. Mialem takiego - no wprawdzie nie Rx8 ale Rx-7 i jezdzil do 170 tys mil...i nie z powodu silnika byl sprzedany. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Wraca silnik Wankla 15.01.23, 10:25 No to miałeś szczęście. W Polsce mozna było zapoznać sie z opiniami ekspertów na ten temat a ilosc awarii była ponadprzeciętna. Pewnie egzemplarze na Stany były lepsze. Tez miałem w tym czasie oryginalną Mazdę- nówke z Hiroszimy- ale diesla 1,7td-zrobiłem 360 tys km bez jednej naprawy. Samochód jeżdził u mnie 11 lat a w sumie 20 lat!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 10:49 jakos nie do konca rozumiem po co to cale. nikt tego nie uzna za samochod elektryczny i do normalnej jazdy kolo komina - ja wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 17:00 Niezłe ich tam w tej Mazdzie pojebalo… Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 17:30 A tam pojebało Lepiej mieć generator na pokładzie niż ciągnąć przyczepkę allegrolokalnie.pl/oferta/agregat-na-przyczepce-atlas-copco-qax-60-generator A może właśnie fakt ze kol nie napędza silnilk spalinowy pozwoli traktować auto jak elektryka? Kto to wie co w poronionych łbach ustawodawców się urodzi Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 18:31 Ja bym kupil Mazde napedzana silnikiem na alkohol, a na przyczepce wytwornica tego alkoholu. Zawsze moznaby wygospodarowac ubytki z jakiejs nieszczelnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 20:43 engine8t napisał: > I czym bys ten silnk napedzal? Niedopitkami z dna baku. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 17:56 Po prostu bedzie inna hybryda. No jak na razie wszedzie indziej Mazda sobie niezle radzi wiec kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 20:47 Co za dziadostwo wytrzymuje 100 tys. km .Ogólnie to nuda nie ma bab, ile można ględzić o samochodach i to w sobotę . Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 22:45 Teodorek, wsadz se w dupe korek. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 22:55 Ile ty masz lat ? Pitagoras twierdzi, że kto głośno pierdzi to nie śmierdzi. A kto pierdzi cicho, to śmierdzi jak licho Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 22:55 Wlasnie dlatego mozna gadac w sobote o samochodach bo nie ma bab. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 22:59 Największa głupota w sobotę bujać się bez bab . Prawo Ohma: Im wyżej od kolana, tym opór maleje, a napięcie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wraca silnik Wankla 14.01.23, 23:03 To moze sobie to poogladaj.. www.youtube.com/watch?v=gNsj0NFoXRc Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Wraca silnik Wankla 15.01.23, 19:33 Kij z mazdom i wanklem. Nyssan X-trail zaprezentował podobne rozwiązanie. Silnik spalinowy ponad 200 KM. Podobno pali wiecej niz hybryda. Jak sie przejade dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś