Dodaj do ulubionych

Bora 1.6 akl

28.02.23, 17:03
Witam wszystkich. Mam pytanie z problemem. A mianowicie czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi doradzić gdyż posiadam samochód VW Bora 1.6 Akl problem jest taki że gdy puszczam gaz na obojętnie którym biegu a najbardziej przy cofaniu słuchać silne drgania silnika przechodzące na całą budę. Została wymieniona poduszka przy skrzyni biegów bo była zerwana a dalej problem się pojawia dodam tylko że gdy są minusowe temperatury w nocy to rano jest najgorzej
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 17:34
      Może podwieszenie wydechu, trudno zdiagnozować online. Pojeździj lepiej po warsztatach.
    • nousecomplaining Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 17:43
      > problem jest taki że gdy puszczam gaz na obojętnie którym biegu a najbardziej przy cofaniu słuchać silne drgania silnika przechodzące na całą budę
      Proponuję wizytę u gastrologa.
      • waga173 Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 19:56
        Przysiegam ze jak pisalem swoj post ponizej to myslalem ze jestem pierwszym odpowiadajacym:)
    • teodor-k Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 19:26
      Odepnij wtyczkę z czujnika na pompie wspomagania bo to kroplówka i pacjent będzie żył .
    • waga173 Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 19:54
      samolud napisał:

> problem jest tak i że gdy puszczam gaz na obojętnie którym biegu a najbardziej przy cofaniu słuc
      > hać silne drgania przechodzące na całą budę.

Proponowalbym jesc mniej kapusty.
    • qqbek Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 21:33
      Już wyciągam swoją magiczną kulę i podaje ci najbardziej prawdopodobne rozwiązanie:
      to może być dziura w dolocie... na wysokich obrotach dostaje dość mieszanki, na niskich go dławi,
      albo to może być zapchany filtr powietrza... na wysokich obrotach dostaje dość powietrza, ale na niskich nie da rady przejść przez filtr,
      albo to może być walnięta sonda lambda, która wykrywa zbyt ubogą mieszankę, podczas gdy jest ona za bogata... no i nie dochodzi do zapłonu (moja obecna Zafira tak miała z walniętą sondą lambda),
      albo to może być świeca, cewka, albo kabel WN... przez co na wolnych obrotach czasem wypadnie zapłon,
      albo chuj go wie.

Wróżenie z fusów ma to do siebie, że jest wróżeniem z fusów.
      Ja wiem, że to gruz za czapkę orzechów, ale zainwestuj chociaż w interfejs serwisowy na OBD II (do odczytania błędów silnika starczy taki na ELM327 za kilkanaście złotych) i odczytaj sobie błędy (bo pewnie wywala "Check" przy tym telepaniu, albo ten "Check" to masz jako stały "ficzer" jak misio w swoim Polo).
      • waga173 Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 22:33
        A moja szklana kula mi mowi ze to nastepne wcielenie tego samego wielonickowca, opowiastka z dupy, i zacieranie raczek "znow sie dali nabrac".
        • qqbek Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 22:48
          waga173 napisał:

> A moja szklana kula mi mowi ze to nastepne wcielenie tego samego wielonickowca,
          > opowiastka z dupy, i zacieranie raczek "znow sie dali nabrac".

Azaliż możesz mieć kumie rację?
          Z drugiej strony postarałem się, odpowiedziałem konstruktywnie, dałem "wskazówki".
          Ponoć Bolo miał takie auto kilka lat przed jego premierą (zupełnie jak z Wartgolfem), więc liczyłem, że on się wypowie - a tu nic.
          • waga173 Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 23:05
            Wydal go fakt zapytania tu na forum (pierwszy wpis jego autorstwa) jakby nie bylo jakichs portali uzytkownikow VW.
            "A mianowicie czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi doradzić gdyż posiadam samochód VW Bora ...."
            Poprawne odpowiedzi sa dwie:
            1. Tak, z pewnoscia ktos jest w stanie powiedziec ci doradzic.
            2. Jezeli drgania silnika przenosza sie na bude to tylko i wylacznie jedna z poduszek silnika, zaleznie w ktora strone silnik sie kreci, po tej stronie co przy hamowaniu silnikiem sie dogniata.
            Wymienilbym po obydwoch stronach.
            • qqbek Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 23:13
              Eee - niektórzy tutaj pytają o garaż we Wrocławiu, albo o osłonę do drzwi - trzeba z upośledzonymi poznawczo obchodzić się delikatnie na forum, bo są wśród nas.

A ad.1 - tylko niekoniecznie jest tutaj, bo mi fusy z kawy "wyszły", a kryształową kulę szlag trafił.
              Ad. 2 - niekoniecznie musi być walnięta poducha. Pamiętam jak mi jedna z cewek zapłonowych się wykolegowała w trasie w X5- wracałem prawie 100 km "na 7 garach" i silnikiem trochę od tego telepało. Jak ma w tym 1.6 4 gary a nie 8, to brak spalania w jednym z nich musi być więcej niż odczuwalny nawet w wypadku sprawności poduszek pod silnikiem i skrzynią.

Zresztą to nie pierwszy przypadek "padniętej cewy", jaki przeżyłem.
              Poprzedni miałem 20 lat wcześniej w Wartburgu 353... dało się jechać 20-25 km/h po "wykolegowaniu się" jednego z 3 cylindrów, na szybkiego "dosztukowaliśmy" cewkę z Trabanta, który jechał razem z nami i jakoś dojechaliśmy.
              • waga173 Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 23:32
                Moj punkt 2 oparlem na zeznaniu swiadka: "problem jest taki że gdy puszczam gaz na obojętnie którym biegu a najbardziej przy cofaniu słuchać silne drgania silnika przechodzące na całą budę. Została wymieniona poduszka przy skrzyni biegów"
                1. Fragment "słuchać silne drgania silnika przechodzące na całą budę." mowi o slyszeniu, stukaniu metal to metal drgan silnika a nie szarpaniu przod-tyl, jak na przyklad kable WN.
                2. "a najbardziej przy cofaniu" bo wsteczny ma najwyzsze przelozenie, dlatego efekt "ugiecia" silnika na wstecznym przy zdjeciu nogi z gazu jest mocniejszy niz na innych biegach
                3. "Zostala wymieniona poduszka przy skrzyni biegow" Ta akurat nie ogranicza wychylen skretnych silnika, wiec napisal/napisala innymi slowy ze poduszki silnika nie byly wymienone.
                • qqbek Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 23:40
                  Tyż racja.
                  • waga173 Re: Bora 1.6 akl 28.02.23, 23:48
                    Jednak zagadkowy pozostaje wplyw temperatury w nocy:)
      • teodor-k Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 09:30
        A jak u ciebie dalej z Zafirą .Ile już włożyłeś kasy .
    • waga173 Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 04:21
      Kimkolwiek jestes Samoludzie, masz moj szacun bo malo ze zes sie tu wemknal i podpuscil na prawdziwe odpowiedzi, to jeszcze dales/dalas rade zrobic sobie jaja ze stylu polskojezycznosci tu wczesniej probujacych.
      "Mam pytanie z problemem", hehe
      • teodor-k Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 04:51
        Nie wysypiasz się towarzyszu waga .Chrzanicie bez sensu .Ale was rozumiem .Sprawy gastrologiczne najważniejsze .A chłop rzucił pytanie .Rozumiem że go jest wasze prywatne forum .Trzeba wbić w sygnaturkę .Tylko koni zal.
        • teodor-k Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 05:28
          To ..
    • bolo2002 Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 09:44
      Daj sie przejechac dobremu mechanikowi i bedziesz wiedział, co naprawic. Miałem ten problem tez- u mnie była to poduszka silnika akurat- diagnoza w 5 minut była.
      • waga173 Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 12:32
        Nie potrzeba sie przejezdzac. Wystarczy na chodzacym silniku mocno go popchnac na boki. Od razu bedzie wiadomo czy to poduszka a jezeli tak to i ktora. Wymienic obydwie. A jak dalej stuka to znaczy ze to nie byla poduszka:)
    • loyezoo Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 10:31
      Wg mojej szklanej kuli, to masz też zerwane (słabe) poduszki silnika, a nie tylko skrzyni.Może też (skoro efekt jest przy hamowaniu silnikiem) być uszkodzone sprzęgło. Można wymieniać w sumie długo. Teleporada (internetoporada) raczej niewiele da.
      • qqbek Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 11:07
        To by było najprawdopodobniejsze wyjaśnienie gdyby nie to, że jedną mu wymienili... jak wymienili jedną, to zakładam, że przyjrzeli się też pozostałym uważnie, żeby "dwa razy nie robić".
        • teodor-k Re: Bora 1.6 akl 01.03.23, 11:45
          Może być że wymienili jedną bo do pozostałych ciężko .Jest pytanie gumowe czy olejowe ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka