Dodaj do ulubionych

Nowy Hyundai Kona

22.10.23, 18:32
czy to do kogos przemawia?

widze calkiem ciekawy samochod, chociaz o niebo inny niz moj obecny i niekoniecznie z najnowszymy asystentami
Obserwuj wątek
    • kanna13 Re: Nowy Hyundai Kona 22.10.23, 18:59
      Bardzo, bardzo poważnie się nad nim zastanawiałem i nawet czekałem na Polską premierę bo miałem zamiar zmienić samochód w tym roku.
      Interesowała mnie konkretny model czyli benzynowa wersja N-line z manualem z napędem tylko na przód w dwukolorowym malowaniu.
      Czekałem i czekałem by zobaczyć nową konę a kwietniu niespodziewanie kupiłem t-roca i jak już kona pojawiła się salonach to utwierdziłem się tylko w swoim szybkim wyborze.
      Nowa kona, to rzeczywiście spory samochód, jeżdzi nieźle, wygląd to kwestia gustu ale można ją zaakceptować.
      Co zdecydowanie mnie zniechęciło to tego samochodu to stylistyka i wykonanie środka, materiały. Nie potrafiłbym się zmusić by czymś takim jeżdzić. Po zobaczeniu na żywo wyleczyłem się zdecydowanie i utwierdziłem w wyborze t-roca. Kosztwoal co prawde parę złotych więcej niż kona ale niewiele więcej.
      W zeszłym roku kupiliśmy co prawda też hyundaya i10 N-line ale to samochód miejski gdzie plastiki i proste materiały są do zakceptowania . Ale w przypadku kony gdzie cena wychodzi pod 160 tys. to dyskwalifikacja.
      • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 02:07
        Kupuj i to szybko bo lada dzien araby sie wkur na izrael i jak w latach 70 tych naloza sankcje - nie bedzie ropy dla izraela tych co ich popieraja...
        A prunt z wungla macie.
      • bolo2002 Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 10:01
        Ma niestety jedna istotna wadę- nie ma bagażnika. Bo to co ma to mają sam. klasy B.
    • kreinto Re: Nowy Hyundai Kona 22.10.23, 19:39
      marekggg napisał:

> czy to do kogos przemawia?
      Nawet nie widziałem, że jest jakiś nowy. Straszny! Będzie co wstawiać do rankingu najbrzydszych aut świata. 😉
      • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 22.10.23, 20:31
        szczerze mowiac, dzisaj to sa wszystkie brzydkie.

oprocz paru perelek, ale te sa za drogie.
        • kreinto Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 21:53
          marekggg napisał:

> szczerze mowiac, dzisaj to sa wszystkie brzydkie.
          >
          > oprocz paru perelek, ale te sa za drogie.
          Nie, nie wszystkie. To jest jednak creme dr la creme w kategorii motoryzacyjnego kiczu 2023.
          • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 24.10.23, 18:14
            jeden z najbrzydszych samochodow to byla pierwsza C-HR. i potem juz tylko firmy trzymaja te linie.
            • kreinto Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 18:10
              marekggg napisał:

> jeden z najbrzydszych samochodow to byla pierwsza C-HR. i potem juz tylko firmy
              > trzymaja te linie.
              Przy tym Hyundaiu jest miss samochodów. 🤣
              Z firmowych tylko Nissan maszkara sprzed dekady mi się kojarzy. 🤔
    • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 22.10.23, 21:28
      Suvy sa do siebie strasznie podobne ostatnio.....

Mnie nie przekonuje, podoba mi sie Ford Kuga, fajne autko
      • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 22.10.23, 21:36
        chyba juz nie bedzie produkowane
    • bolo2002 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 08:48
      Wielokrotnie o tym pisałem. Kilka lat temu -ca 3-4 -koncern Hyundai-Kia zatrudnił nowego designera. Ten popsuł samochody- od i 10, przez i 20 i Konę własnie. I tu masz rację- że T-Rock jest ładniejszy stylistycznie i uzyte materiał y wewnatrz pojazdu -lepszej jakości. O ile kupiłbym poprzednią wersję Kony- to aktualnej już nie. No i poprzednia była za 90 tys zł a aktualna - za 110-zł na start oczywiś cie. A popatrz na Bayona-skrzyzowanie kota z wyrzymaczką- z tyłu tragedia-nie wiadomo, co to za twór. To też dzieło tego nowego spacjalisty. I wszystko jasne-ten bayon prawie się nie sprzedaje- bo to pokraka. I mają to- na co zasługują. Za to Kia Sportage czy nowe Pikanto- dla mnie bomba. Toto wszystko Hyundaia produkowane w Czechach/ a w zasadzie w Czechii/- ja kupuję wózek prosto z Korei-decyzja zapadła. A tak dla relaksu polecam film/17 minut/ pt All new Genessis GV80 Coupe- w kolorze pomarańczowym- obłęd produkowany w Korei.
      • jackk3 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 18:41
        Jak pare miechow temu zmieniałem olej w moim G70 to dostałem zastępcze auto GV70 ta najmocniejsza wersja z prawie 400KM i muszę powiedzieć ze da się tym jeździć No i wykonanie/jakość prima-sort. Byłem pozytywnie zaskoczony. Moc bardzo dobra wymiary w sam raz nie za duży nie za mały w sam raz dla rodziny 2+2. Kawał auta… Ten Coupe wyglada rewelacyjnie.
        • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 20:01
          Prawda ale GV70 jest zaskakujaco dobrze wygladajcy i z zewnatrz i w srodku ale kosztuje praktycznie tyle co BMW X3 a ten z 400KM to konkurencja X3 M40 albo MB GLC AMG 43.
          I niestety to kunkurencji juz raczej tu nie ma.
          I chyba dlatego tu u nas Genesis nie wystartowal zbyt mocno.
          Sasiadka kupila GV70 i klnie bo niestety mase drobnych rzeczy (takich samych jak w normalnych Hyundajach) sie psuje bez przerwy i nie moze sie odczekac na koniec lisingu.
          No i do tego dochodzi koreanska kultura w stosunku do klienta...poczawsze od salonu a na serwisach skonczywszy. Nie nie to samo co podejscie japonczykow.
          Ja wyszedlem z salonu po 15 minutach gdzie kazdy wchodzacy koreanczyk odwracal uwage salesmana ode mnie na niego.
      • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 09:25
        bolo2002 napisał:

> Wielokrotnie o tym pisałem. Kilka lat temu -ca 3-4 -koncern Hyundai-Kia zatrudn
        > ił nowego designera. Ten popsuł samochody- od i 10, przez i 20 i Konę własni
        > e.

i10 się wielce nie zmienił. Za to i20 nawiązuje do i30 gdyby się bliżej przyjrzeć.
        Generalnie zgadzam się że cuduja jednak teraz coraz bardziej.
        Choc Tucson moim zdaniem jeszcze fajny.

I tu masz rację- że T-Rock jest ładniejszy stylistycznie i uzyte materiał y
        > wewnatrz pojazdu -lepszej jakości.

T roc i t cross podobne do Stonica :)

O ile kupiłbym poprzednią wersję Kony- to a
        > ktualnej już nie. No i poprzednia była za 90 tys zł a aktualna - za 110-zł na
        > start oczywiś cie.

Tu też się zgadzam. Z tych miejskich crossoverów przy cenie 110k najlepiej wychodzi Captur bo ma silnik 1.3 140.

A popatrz na Bayona-skrzyzowanie kota z wyrzymaczką- z tyłu
        > tragedia-nie wiadomo, co to za twór. To też dzieło tego nowego spacjalisty. I w
        > szystko jasne-ten bayon prawie się nie sprzedaje- bo to pokraka.

Też tak myślę. A Kia Niro tez dziwna.

I mają to- na
        > co zasługują. Za to Kia Sportage czy nowe Pikanto- dla mnie bomba.

Picanto kontynuuje stylistykę od lat, taka ciągła ewolucja jak u VW.

Sportage - ogólnie normalna fajna stylistyka choc już trochę udziwnili światła.
        Mnie się w Tucsonie bardziej podobają. I właśnie mogli to co udane (bo Tucson się dobrze sprzedaje jednak) dać tez w Konie.
        Udziwnili tym pasem przednim świateł. To ma sens z tyłu. Inna rzecz ze w miarę fajnie wygląda jak te światła świecą
        Ale - sam założyłem kiedyś wątek o nowej Konie że taki "slepak" beż oczu :)

Toto wszyst
        > ko Hyundaia produkowane w Czechach/ a w zasadzie w Czechii/- ja kupuję wózek pr
        > osto z Korei-decyzja zapadła. A tak dla relaksu polecam film/17 minut/ pt All n
        > ew Genessis GV80 Coupe- w kolorze pomarańczowym- obłęd produkowany w Korei.

Produkcja w Czechach a Korei... W każdej bajce trochę prawdy. Produkcja koreańska- niezawodność bym dał jakieś np. 93 punkty na 100 a czeska czy słowacka 91 na 100 :)
    • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 16:55
      nazwa w Polsce zła
      • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 18:26
        Huj-daj kona?
        • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 18:35
          Hiundaj kona.
          Pamiętasz Wro-na-sko-na?
          • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 18:53
            Hiundaj? Po naszemu sie mowi "handej" (tak jak Sunday)
            • jackk3 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:08
              Z tym bym polemizował… to jest coś pośredniego pomiędzy a i u ale bliżej a.
              Takie niuanse jeż ang
              • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:27
                To tak jak amerykaninowi tlumaczyc roznice w wymowie pomiedzy Prosze i prosie...
                • jackk3 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:30
                  Tłumaczyć można ale większość nigdy tego poprawnie nie wymówi…
                  • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:38
                    No i do tego dochodz lokalne formu wypmowy.

Kiedys latach 80-tych kiedy to jeszcze nie bylo GPSow pojechalme do Bostonu sluzbowo i mialem dojechac w nocy do miasta o nazwie Worcester. No i zgubilem sie.
                    Podjechalme na stacj ebenzyniwa gdfzi byl 7-11 i pytam gdzie to miasto (Lorcicsta' )?
                    Oni patrz na mnie jak na kogos z ksiezyca wiec probuje wymaiwac inaczej i nie idzi za nic.. W koncu facet za lada 7-11 wyciaga mape i mowi "to pokaz mi to na mapie"
                    Pokazuje a ci w smiech
                    A.... "Wusta" - to tedy... LOL
                    • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:40
                      A nazwe stanu Connecticut wymawija jak "Keneriket"
                • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:43
                  Ja kiedys spotkalem etnicznego Niemca w knajpie....

To bylo w hotelu, dokladnie w hotelowej restauracji, grupa z PL i miejscowy kelner..
                  Grupa z nim dyskutowala, o dziwo znali niemiecki...
                  I jakas idiotka z PL chciala kelnera pognebic...
                  I kazala mu wypowiedz poprawnie
                  slowo
                  Szczebrzeszyn....

Karl Heinz jak rasowy Polak powiedzial Szczebrzeszyn....
                  Czysciutko....

Kobitce kopara opadla...

Ktos z grupy sie zapytal, dlaczego to umie ....

Meine Frau ist aus Bydgoszcz, odpowiedzial Karl Heinz

• dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 09:29
                    wislok1 napisał:

> Meine Frau ist aus Bydgoszcz, odpowiedzial Karl Heinz
                    >

Ich kandiediere aus Bydgoszcz - jeden niuans a Jacek Wicek Rostowski by został europosłem:)
                    Polska języka trudna
              • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:42
                jackk3 napisał:

> Z tym bym polemizował… to jest coś pośredniego pomiędzy a i u ale bliżej a.
                > Takie niuanse jeż ang

A w KAnadzie się tak samo wymawia jak w USA?
                Google mówi ze wymowa amerykańska tak jak Engin powiedział.

A przecież w każdym kraju inaczej się wymawia i producenci chyba się z tym godzą:
                Vw to u Niemców folkswagen, w PL Woldzwagen, w US wolksłagen a w Irlandii chyba łolksłigen
                • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:50
                  A jak pisalem to najpopularniejszym piwem na Filipnach jest San Miquel i zaraz po przyjezdzie koledzy nas poinformowali aby ta nazwe wymawiac w barach bardzo wyraznie i aby zamiast piwa nie przyszla dziewczyna (San' mi gir'l)
                • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:53
                  Niemcy mowia Skoda na auto z Czech, a Polacy, Czesi i Slowacy Szkoda

Z czeskimi i polskimi nazwiskami to jest juz kabaret, bo Niemcy kompletnie w wiekszosci nie czuja tematu...
                  I tak polityk niemieckiej FDP, Polak z pochodzenia Kubicki,
                  jest wymawiany jako Kubiki

No, ale sa tez tacy jak Karl Heinz
                  • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 20:05
                    Z Czechami to wogole trudno sie dogadac...
                    W jedym z muzeow przewodnik przez 15 minut zachwycal sie lustrem na suficie ktorego my za Ch nie moglismy w tym pomieszczeniu znalezc... moze dlatego ze saly sufit zaslanialy dziesiatki zyrandoli?
            • grzek Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 09:31
              Nie wiem na ile to prawda ale kiedyś czytałem, że Koreańczycy, tworząc firmę samochodową, chcieli stworzyć słowo brzmiące w wymowie koreańskiej tak, jak japońska honda.
              현대 to Hyundai po koreańsku. Coś w tym jest, bo słyszy się coś z hondy w translatorze, pisane znakami a zupełnie inaczej wymawiane jest hyundai w innych jezykach, pisane literami.
      • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 18:44
        Znajomy nazwy swoje auto hultaj

Mi sie podobaja cicciolina jako zastepcza nazwa dla fiata cinquecento
        i helmut jako alternatywna nazwa dla trabanta

• jackk3 Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:55
          <Google mówi ze wymowa amerykańska tak jak Engin powiedział.>
          U mni raczej mówi się jak na tym pierwszym przykładzie
          www.howtopronounce.com/hyundai

• bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 23.10.23, 19:58
            No bo Kanadyjczycy to tacy Amerykanie plus 30-% więcej IQ? Trudniejsza nazwę się naucza a Amerykanie wola prosta? Handej on Dandej on Hajłej
            • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 24.10.23, 00:34
              bywalec.hoteli napisał:

> No bo Kanadyjczycy to tacy Amerykanie plus 30-% więcej IQ? Trudniejsza nazwę si
              > ę naucza a Amerykanie wola prosta? Handej on Dandej on Hajłej

20% miało być. Nie wiem czy to prawda, ale to miała być prowokacja na Engina :D
              • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 24.10.23, 02:27
                Nie dalem sie nabrac.. Kanadyjczycy to generalnie socjalisci i jest ich 10x mniej.
                Trzeba by raczej porownywac Kanade do jakiegos tam jedego czy dwoch stanow - maj niewielw eicej ludzi niz nasz Kalifornia. Ale nasz Kalifornia jest lewacka wiec IQ pewnie polowa tego co ma Kanada :)
                Nie kwestionuje ich IQ - znam wielu lebskich.. Tylko w czym to IQ widac? A moze maja ale nie uzywaja?

• wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 24.10.23, 17:39
                  10 razy mniej, ale kraj wiekszy niz USA

I socjalizmu oraz lewactwa tam nie ma
                  • engine8t Re: Nowy Hyundai Kona 24.10.23, 18:27
                    Co z tego ze kraj wiekszy? To zwieksza IQ?
                    Tzn nie znasz Kanady... Socjalizm i lewactwo maja od dawna. Mozna sie czepiac do szczegolow ale faktow nie zmienisz.
                  • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 08:16
                    wislok1 napisał:

> I socjalizmu oraz lewactwa tam nie ma

Patrząc na to co wyprawiał premier i rząd Kanady podczas protestów kierowców ciężarówek to tam jest jakis lewacki zamordyzm.
                    • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 10:22
                      zalezy od tego z ktorego kata na to patrzysz.

w belgii sa strajki +/- raz na miesiac. ja nie mowie ze nie maja racji, ale jezeli nie moge dojechac do pracy, czy nic nie dziala, to mnie to wkurwia.

i co teraz niby wszyscy mamy strajkowac bo benzyna za droga? czy ze nam podniosa podatki o 20%
          • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 09:33
            jackk3 napisał:

> <Google mówi ze wymowa amerykańska tak jak Engin powiedział.>
            > U mni raczej mówi się jak na tym pierwszym przykładzie
            > www.howtopronounce.com/hyundai
            >
            Z ta cała wymowa angielska i amerykańska- kluchogebowcy. Wymowa łacińska jest normalna- jaką litera takie brzmienie.
            Piszesz U czytasz U. A nie ze qr.a mówisz JU albo A.

• dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 25.10.23, 09:34
              Temat jest o Hyundaiu Kona a nie o polityce.
              Ojczyzna moja wolna wolna więc zrzucam z ramion płaszcz Konrada :)
              • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 12:17
                Wracając zatem do meritum - myślę że trzeba tego Kone zobaczyć na żywo i w różnych kolorach bo kolor tez robi różnicę. Czasem neutralny kolor może przyćmić jakiś problem
            • tbernard Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 13:39
              dodekanezowiec napisał:

> Z ta cała wymowa angielska i amerykańska- kluchogebowcy. Wymowa łacińska jest n
              > ormalna- jaką litera takie brzmienie.
              > Piszesz U czytasz U. A nie ze qr.a mówisz JU albo A.

Ja jak nie mam pewności jak brzmi słowo po angielsku to właśnie w ten sposób odczytuję jakby po polsku było zapisane. Nawet rodowity angielskomówca (native speaker po ichniemu) jak zobaczy napisane słowo którego nie zna, to pojęcia nie ma jak go przeczytać i za każdym razem w takiej sytuacji musi kogoś pytać albo jak słowo usłyszy, to prosić o przeliterowanie. U nas praktycznie fszystko da się zapisać tak jak się słyszy i tylko czasem trafi się błąd ortograficzny. Ale nawet f pszypatku błendu odczytać da się tak, rze ktoś kto to usłyszy nie będzie miał pojęcia, rze zostało to odczytane z zapisu zawierającego błond i zrozumie bez problemu treść.
              • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 17:15
                Polski jenzyk tesz ma głupiom pisownie. Po co że i rze, ch i h. A już urva - Renault zamiast Reno czy Peugeot zamiast Peżo - Greta Thunberg czy jak jej tam powinna Francuzów opieprzyć że ile to druku szło i papieru na 7 literek jak 4 głoski, z powodu milionów dowodów rejestracyjnych Peżo czy Reno.
                Tbernard miałem Ci napisać rano że Carrefour koło Factory/Fashion/Factoria/Futura :) ma za 5,99 jeszcze 95kę i ON. We wtorek nawet 98 za 5,99 była. Nawet oni jednakowoż podwyższyli.
                • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 17:16
                  U Jaremki Konę 2 generacji tbernard zobaczysz. Germaz też Hyundaia otwiera i ze 2 marki chińskie już ma - z naszego poletka lokalnego jeszcze.
                • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 19:34
                  Kazdy jezyk jest inny, trudno tu sie dziwic....

Ale czasem o pisowni decyduje polityka..

Np. Litwini w II polowie XIX wieku NAGLE zerwali z polska pisownia w swoim jezyku i wybrali CZESKA
                  Zeby sie odroznic od Polakow
                  W sumie im sie nie dziwie...

Polacy w ogromnej wiekszosci dostrzegali Litwinow jako czystych Polakow, takich samych jak mieszkancow Lublina czy Krakowa...

A oni w ogromnej wiekszosci mowili jeszykiem calkowicie roznym od polskiego, w tym jezyku od setek latak wydawali ksiazki....

Tyle, ze szlachta litewska mowila po polsku, jak niejaki Radziwillowie, Pacowie, Tyszkiewiczowie, itd...
                  I tez ubogi szlachcic Mickiewicz
                  I polscy Litwini chlopi w okolicach Wilna i mieszczanie w samym miescie
                  • wislok1 Czemu tak bylo 26.10.23, 21:06
                    Litwini bali sie, ze Polacy ich przerobia na czystych etnicznie Polakow, choc wcyle takimi nie byli....

Tak samo bali sie Slowency, ze Austriacy ich przerobia na niemieckich Austriakow....
                    Mowili w sumie po chorwacku, dilaktem, ale jako Chorwaci byliby kolejna mniejszoscia w Austrii
                    Woleli wymyslic nowy jezyk slowenski niz ulec germanizacji

Austriacy ich uznali za odrebna narodowosc
                    Przyznali prawa do nauki slowenskiego w szkole , do uzywania tego jezyka w urzedach...
                    I osiagneli sukces

Czesi bali sie zdominowania przez Niemcow w Czechach, wiec wymyslil troche inny alfabet
                    Slowacy bali sie zdominowania przez Wegrow na Slowacji, wiec przyjeli alfabet od Czechow i z Czechami sie zaczeli kolegowac....

Male narody po prostu baly sie zdominowania prze te duze i utraty tozsamosci
            • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 17:42
              to jest zaleta naprzyklad slowackiego, slowenskiego czy chorwackiego. rowniez ukrainski, czy rosyjski.

czeski juz nie do konca. serbski nie znam, wiec trudno mi sie wypowiedziec.
              • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 17:59
                Chyba włoski i hiszpański z pisownią i wymową najnormalniejsze. Bo z łaciny. A nie że barbarzyńcy słowiańscy czy germańscy swoje różne głoski pododawali, chyba wywodzące się z różnych okrzyków bojowych. Jak w starożytnym Rzymie rozwijało się prawo i filozofia to tamci z maczugami latali.
                • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 06:15
                  hiszpanski??? nie wierze w cuda. znam i wiem jak jest. portugalski tez.
              • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 26.10.23, 19:54
                Slowenski to w sumie dialekt chorwackiego....

Uznano go za odrebny jezyk, bo Slowenia w ramach Austro-Wegier byla czescia Austrii, a Chorwacja byla autonomiczna czescia Wegier...

Slowency w ramach Austrii walczyli o autonomie i skodyfikowali chorwacki dialekt jako nowy jezyk

Glowna role w tym odegral w I polowie XIX wieku Preseren, slowenski Mickiewicz....
                Zreszta alkoholik, totalny imprezowicz i przyjaciel Polaka o nazwisku Emil Korytko, co mieszkal w Lublanie

Korytko tlumaczyl na slowenski Mickiewicza, Preseren tak sie podniecil, ze ulozyl hymn Slowenii...

Slowency i Chorwaci przyjeli w XIX wieku alfabet wzorowany na czeskim...

Za to Serbowie i Czarnogorcy poslugiwali sie cyrylica juz od sredniowiecza

Bosniacy przyjeli alfabet Chorwatow

Pamietam jak w Chorwacji kupilem puszke coca-coli i tam napisano po slowensku, chorwacku, bosniacku, serbsku, czarnogorsku,, co to jest

Opis byl w zasadzie IDENTYCZNY, byly minimalne roznice miedzy slowenskim i chorwackim

Poza tym to samo

Serbowie i Czarnogorcy uzywaja od czasow Tity cyrylicy i alfabetu chorwacko-slowensko-bosniackiego rownolegle
              • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 00:18
                A serbski i chorwacki to nie jest jeden język serbsko-chorwacki?
                • tbernard Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 03:22
                  bywalec.hoteli napisał:

> A serbski i chorwacki to nie jest jeden język serbsko-chorwacki?

Albo czeski i słowacki to nie jeden język czechosłowacki?
                • marekggg Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 06:16
                  czy polski i ukrainski to ten sam jezyk?
                  • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 09:15
                    pl.m.wikipedia.org/wiki/Język_serbsko-chorwacki
                    • dodekanezowiec Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 09:43
                      No czeski i slowacki troszkę inne. Ale bardzo zbliżone. Wystarczy popatrzeć na instrukcje czy jakieś napisy, składy produktów na różnych towarach. Podobno slowacki bardziej podobny do polskiego.
                      Ale od czego to zaczęliśmy? Ze Kona - Umarlak. Już o tym w 2018 roku chyba pisałem. Wtedy jakis gnom z tego forum z wyższością napisał ze on nie wie co to w ogóle jakis hyundai jest.
                      • bywalec.hoteli Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 10:03
                        W potocznej mowie łatwiej Polakom zrozumieć słowacki niż czeski.
                        Ale koleżanka, która pracuje w laboratorium, zajmuje się mocno technicznymi sprawami twierdzi, że w takim obszarze łatwiej zrozumieć czeski.
                        • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 19:03
                          bywalec.hoteli napisał:

> W potocznej mowie łatwiej Polakom zrozumieć słowacki niż czeski.
                          > Ale koleżanka, która pracuje w laboratorium, zajmuje się mocno technicznymi spr
                          > awami twierdzi, że w takim obszarze łatwiej zrozumieć czeski.

Jak kodyfikowano jezyk slowacki, to zabrali sie za to Slowacy nastawieni na przyjazn z Czechami i wybrali jako podstawe dialekt slowackiego przy granicy z Czechami...

• tbernard Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 20:06
                        dodekanezowiec napisał:

> No czeski i slowacki troszkę inne. Ale bardzo zbliżone. Wystarczy popatrzeć na
                        > instrukcje czy jakieś napisy, składy produktów na różnych towarach. Podobno slowacki bardziej podobny do polskiego.

Kilka lat temu byłem na urlopie na kwaterze w Bukowinie Tatrzańskiej i sobie jeździliśmy po okolicach tu i tam.
                        Wpadliśmy raz do Słowacji do Jaskini Bieliańskiej. Przewodnik na początku spytał grupę o to, kto jest z Czech, kto z Polski a potem zapytał Czechów, czy go rozumieją, czy życzą sobie tłumaczenie. Nie chcieli tłumaczenia, bo go doskonale rozumieli. Polacy mieli wersję tłumaczoną.
                        A tak na marginesie to kto nie był w tej jaskini to polecam. W lecie nawet przy upale lepiej mieć przy sobie kurtkę lub bluzę, to tam zima czy lato, to panuje chłód chyba w okolicach ~6 stopni.
                    • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 18:59
                      W zasadzie jest to jeden jezyk, ale z powodow politycznych dzieli sie obecnie, po rozpadzie Jugoslawii na chorwacki, serbski, bosniacki, czarnogorski

Slowenski byl uznany za odrebny jezyk juz w XIXI wieku

Tu jest jednak 1 problem, czyli inny alfabet cyrylica u Serbow i Czarnogorcow...
                      To przemawia za tym, ze to jednak nie to samo....

Z innego podworka: za jezyk odrebny zostal uznany w Luksemburgu luksemburski, choc to jest dialekt niemieckiego...

Ale jednoczesnie Luksemburg nie zglosil do Unii Europejskiej, ze chce uznania tego jezyka za oficjalny jezyk UE....

W szkolach dzieci ucza sie po niemiecku i francusku, nie po luksembursku

Czyli czeski film....
                      • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 19:00
                        XIX wieku, slowenski
                      • wislok1 Re: Nowy Hyundai Kona 27.10.23, 19:22
                        wislok1 napisał:

> W zasadzie jest to jeden jezyk, ale z powodow politycznych dzieli sie obecnie,
                        > po rozpadzie Jugoslawii na chorwacki, serbski, bosniacki, czarnogorski
                        >
                        I tu jest caly pies pogrzebany, bo jesli jakies panstwo oficjalnie uzna dialekt innego jezyka za SWOJ odrebny jezyk, to nikt nie jest tego w stanie im zabronic
                        i tylko sie to przyjmuje to do publicznej wiadomosci...

I to obowiazuje

Tak jak to zrobili Chorwaci, Serbowie, Bosniacy, Czarnogorcy, Luksemburczycy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka