Dodaj do ulubionych

Polećcie jakieś dobre noże

13.03.24, 08:57
Tylko takie, żeby nie wypadły mi oczy na widok ceny. Normalny komplet ca. 5 noży tego typu jak na zdjęciu, ze stojakiem, bo mam w szufladzie jakąś zbieraninę, z której połowa nadaje się już do wyje...rzucenia.

Stal "damasceńską" sobie darujcie, tę wytwarzano w XII wieku w Damaszku i do dziś nie odtworzono tej technologii. To, co udaje "damaszek", to podróbki.
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 09:14
      Ja bym polecil noz Kolesowa.
      • qqbek Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 10:05
        waga173 napisał:

> Ja bym polecil noz Kolesowa.

A ja brzytwę Ockhama w rozumowaniu ;)

Co do noży - nie wiem, kupiłem markowy "szefa kuchni" w promocji w markecie, za trochę ponad 100 (Zwilling) i chyba czwarty rok służy.
        A w szufladzie też mam "całą zbieraninę".
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 10:34
      Z tą stalą damasceńską to już się środowisko nie pruje, teraz tak się mówi na dziwer po prostu. Jeżeli chodzi o noże, to jedną rzecz musisz zrobić, kupić sobie ostrzałkę Work Sharp WSKTS, raz, dobrze, na całe życie. Noże kup jakieś polecane z Ikei, jakieś japońskie KAI, ew. mogę sprawdzony zestaw z aliexpress podlinkować. Bo budżet
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 10:42
        Dobra, odszczekuję Ali, tam noże które miałem na myśli kosztują teraz ponad 1k, bezsens. Kup sobie BRILJERA z Ikei, na początek 2szt plus drewniany stojak.
        • vogon.jeltz Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 10:50
          A tak z ciekawości, przesyłki z Ali tej wartości przechodzą bez problemu, czy zatrzymują wszystko? Bo zamawiam tam dużo, ale są to rzeczy niewielkiej wartości, do kilkudziesięciu Euro. We Włoszech jeszcze żadnych przygód nie miałem, zresztą z trackingu nie zawsze wynika, którędy towar wjeżdża na teren Unii.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 10:55
            Przesyłki docierają bez problemu, teoretycznie ceny na Ali które widzisz zawierają opłaty celne.
            • pekaes886 Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 10:56
              Huusk
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 11:03
            Ten sklep chciałem polecić, XINZUO Factory Store
            a.aliexpress.com/_EwJ8VuV
      • bolo2002 Re: Polećcie jakieś dobre noże 16.03.24, 09:55
        Ostrzałki to przeżytek-teraz nozy sie nie ostrzy. Po roku-dwóch-wyrzucasz i kupujesz nowe.
        • kokosowy15 Re: Polećcie jakieś dobre noże 16.03.24, 10:07
          Słyszałem, że teraz nawet opon się nie pompuje. Zejdzie powietrze - wyrzucasz, nawet razem z samochodem.
    • marekggg Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 16:36
      Tez mam pelna szuflade roznych Ikea nozy i nie wiadomo czego.

ale moj wojek z poludnia francjia mial kolege ktory byl przedstawicielem handlowym hiszpanskiej firmy Arcos. dal mi w prezencie profesjonalne noze ktore sie uzywa w przemyslowej rozbiorce miesa, niesamowite.

a tak pozatym poszukiwalem cos na rynku, nalezy pojechac do hurtowni dla restauratorow a nie do ikei chy pierwszego lepszego lidla.

inna sprawa to noze hi-class - ale to jest wydatek 4-6 tysiecy zlotych. nie wiem czy warto.

co do obrazka - brotmesser, mozesz miec jaki chcesz do chleba.

ale musze powiedziec ze maja calkiem niezla rekojesc. (nie wiedzialem ze takie okreslenie istnieje)
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 17:22
        Do rozbioru mięsa dick, swibo, victorinox to wyższa półka, zasadniczo w przemyśle nic słabego nie ma racji bytu, więc nawet polski polkars jest bdb.
        • kokosowy15 Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 17:36
          Jeżeli tańsze - polski Gerlach że stali CroMo o twardości 56 - 58 HRC, jeżeli droższe to np Zwilling stał CMV60 o twardości 62 HRC, jeśli umiesz ostrzyć taka stal. Nigdy w kompletach, bo części z nich nie używasz. Np santoku, szefa i do trybowania wystarcza.
          • waga173 Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 20:22
            Nigdy w kompletach i tu sie w stu procentach zgadzam. Do innej "operacji" inny noz przeznaczony specjalnie do niej. Jak wlasnie z cienkim dlugim ostrzem do trybowania kury czy filetowania ryby, albo dluuugi z zaokraglonym nosem do ciecia wedlin na cieniutkie plasterki. Czy ktos widzial zestaw w ktorym jest tasak?
    • wislok1 Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 19:11
      Ja kupilem noze w Ikei w Monachium Vörda i sa bardzo dobre....

Zapewne te z Ikei w PL sa te same

www.ikea.com/de/de/search/?q=messer

Nie chce mi sie szukac
      • wislok1 Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 19:15
        Jednak poszukalem

www.ikea.com/pl/pl/p/voerda-komplet-nozy-3-szt-30341173/

I tansze niz we w DE

Ceny w Ikei sa bardzo dziwne, przynajmniej z tych Ikei, gdzie robie zakupy

czasem cos jest o wiele tansze w DE; czasem cos o wiele tansze w Austrii, czasem cos o wiele tansze w PL
    • engine8t Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 19:12
      Kupilismy set przy jakiejs okazji - Henckels - chyba ze 30 lat temu i ciagle kroja. Mam pare ostrzalek - do czestego i powazniejeszego ostrzenia... i k na razie nie czuje ze potrzebuje nowych.
      O ten od chleba sie zuzyl wiec mam 2 - tanie , jakichs tam innych marek
    • pies_w_studni Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 20:14
      Gerlach, wybierz sobie jaki chcesz zestaw bo wszystkie są z tej samej stali.
      • pies_w_studni Re: Polećcie jakieś dobre noże 13.03.24, 20:17
        Jednak nie są z tej samej stali, więc bierz X50CrMoV15, np. Natur.
    • bolo2002 Re: Polećcie jakieś dobre noże 14.03.24, 09:42
      Kupiłem kiedyś za 20 zeta w Biedronce- nóż ceramiczny marki Ambition. Wspaniały- 2 lata bez ostrzenia/ tego sie nie ostrzy!/. Mają tylko jedną wadę-są kruche i mogą sie złamać-jak zle uzywasz. Poza tym wspaniałem Komplet nozy ceramicznych Ambition-/ lub innej firmy/kupisz na Allegro nawet za 50-90 zeta i masz spokój na kilka lat- bez ostrzenia. Powłoka noża to chyba glinka krzemowa-lub coś takiego. Natomiast nozy stalowych nie ma sensu kupować, bo poza piekną powłoką -to to jest kiepskiej jakosci stal, trzeba ostrzyć i ta stal sie kruszy. I jeszcze ciekawostka- z tego zdjęcia-tzw. Brotmesser /nr 1/-czyli nóż do chleba-to wcale nie jest prawdziwy nóz do chleba i jest kiepski w użyciu. Taki nóż do chleba-który fantastycznie kroi pieczywo- jest 3 x węższy, z ząbkami i krótszy, i cieńszy. .
      W Holandii do kupienia wszędzie. Ja kupuję na bazarze- okrągłą bułkę sezamową/ sztuk 1/ i tym nożem robię z niej 5 kanapek. Krótko mówiąc- 1 bułka na śniadanie.
    • vogon.jeltz Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 12:17
      Dzięki wszystkim za porady. Widzę, że nawet noże z IKEI nie wypadają tak źle, tylko trzeba kupić jakiś lepszy komplet. Stojak też mają w sprzedaży, a chcę ze stojakiem - bo tak. Ceramicznych nie chce - mam w tej zbieraninie 2 ceramiczne w jednym odłamał się czubek, a drugi się wyszczerbił. Za delikatne jak dla mnie, nawet jeśli pozostają ostre przez lata.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 13:21
        Pamiętaj o ostrzałce. Ew., cokolwiek do bieżącego podostrzania i raz na pół/rok do zewnętrznego ostrzenia.
        • waga173 Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 14:53
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> raz na pół/rok do zewnętrznego ostrzenia.

Pamietam z dziecinstwa jak chodzil wzdluz ulicy gosciu ktory nosil patent zrobiony z bazy maszyny do szycia Singer na pedal tylko ze zamiast maszyny do szycia bylo kolo szlifierskie. Ostrzyl noze, nozyczki, nozyki maszynek do mielenia miesa, nie wewnatrz w jakims pomieszczeniu tylko na zewnatrz, na podworku. Czy na tym polega ostrzenie zewnetrzne?

• duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 15:41
            Tak.
            • waga173 Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 16:54
              A czy noz przed ostrzeniem oselka nalezy sklepac tak jak sie klepie kose?
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 20:00
                Nie, pewnie klepanie kosy ułatwia powstanie tzw “drutu” na ostrzu.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 15:44
          Ostrzałki z ikei, flaksa lub briljera
      • engine8t Re: Polećcie jakieś dobre noże 15.03.24, 17:37
        vogon.jeltz napisał:

> Dzięki wszystkim za porady. Widzę, że nawet noże z IKEI nie wypadają tak źle, t
        > ylko trzeba kupić jakiś lepszy komplet. Stojak też mają w sprzedaży, a chcę ze
        > stojakiem - bo tak. Ceramicznych nie chce - mam w tej zbieraninie 2 ceramiczne
        > w jednym odłamał się czubek, a drugi się wyszczerbił. Za delikatne jak dla mnie
        > , nawet jeśli pozostają ostre przez lata.

Cena niekoniecznie znaczy "lepsze" ?
        www.youtube.com/watch?v=ZyZ8N71avVc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka