Dodaj do ulubionych

Dość szokujące info

11.04.24, 21:11
To na chuj ludzie kupują PHEV, skoro go nie ładują z gniazdka?

motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-prawda-o-hybrydach-plug-in-wyniki-badan-nie-zostawiaja-zludz,nId,7444802
Swoją drogą szkoda, (nie ma tego w danych podanych) jak na tym tle wyglądają zwykle hybrydy z mniejszą ale i lżejszą baterią.

Na ten miesiąc aplikacja pokazuje mi przejechane 448 km ze średnim spalaniem 3.9l/100km i jazda EV 58%.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Dość szokujące info 11.04.24, 21:21
      Np w uk kupują z uwagi na ulgi podatkowe.
      Tak jak mój pracownik zmienił xc60 diesla na plugina, wydaje 20% więcej na paliwo ale oszczędza na podatku i zakupie
      A ja odziedziczyłem, ładuje tylko jak parkuje pod firma bo tam mam darmowa
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 11.04.24, 21:41
      Co to jest "jazda ev"? Na samym silniku elektrycznym? Niemożliwe fizycznie.
      • trypel Re: Dość szokujące info 11.04.24, 21:43
        W plugin możliwe
        Mam takie ustawienie. Wtedy (ni chuja nie wiem jak) pomijana jest skrzynia biegów i jadę jak tramwaj, ale max 40 km w praktyce
        • galtomone Re: Dość szokujące info 11.04.24, 21:48
          Serio? Tylko tyle?? 🤯
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:02
            A ile miałoby być z tak małą baterią?
            • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:06
              duze_a_male_d_duze_m napisał:

> A ile miałoby być z tak małą baterią?

Plugin to ma raczej większą baterię niż "tradycyjna" hybryda. A 50 - 60 na prądzie i to nie jadąc za TIREM.
              A przy pełnej baterii to i 80 mogę spoko jechać, tylko podtrzymując prędkość a z lekkiej górki nawet więcej.

Dlatego jestem zdziwiony, że plugin mniej.
              • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 08:58
                A wam się przypadkiem nie rozjechało, że jeden mówi o dystansie, a drugi o prędkości?
                • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 10:23
                  I owszem, ale juz my doszli do tego o co kaman komu ;-)
          • trypel Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:04
            Teoretycznie 56 -60
            W praktyce bardzo delikatnie w mieście 40 może 45
            W zimie 25-30
            W trasie 30 max nawet w lecie
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:14
              No widzisz, a Galtom przejechał swoim 260km na prądzie.
              • trypel Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:21
                Ale za to ja sobie mogę włączyć zdalnie klimę i wsiąść do zimnego albo nagrzanego auta. Bo na tyle prądu starczy zawsze
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:32
                  Ja to nawet mogę nawet do tego zrobić stały harmonogram, w zależności od dnia tygodnia.
                  • trypel Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:37
                    Chyba też coś takiego mam w apce ale go nie lubię więc nie korzystam:)
                    Dopiero po roku odkryłem nową pozycje napędu- batery level, stara się nie zużywać baterii
              • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:08
                Aaaaa, mówicie o zasięgu ja słowa trypla odczytałem jako prędkość.

A co do dystansu na jeden raz, to nie mam pojęcia, bo wymuszanym trybie EV jeszcze nie jechałem.
                Pewnie na mojej baterii ze 2 - 3 km na raz.
                • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:12
                  Predkosc chyba w miarę ok, jak mam pełna baterie to dopiero pow 120 załącza się diesel
                  • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:31
                    Nie wiem czemu zamiast o zasięgu o prędkości myślałem (i dlatego się zdziwiłem). Wszystko jasne.
      • galtomone Re: Dość szokujące info 11.04.24, 21:47

> Co to jest "jazda ev"? Na samym silniku elektrycznym? Niemożliwe fizycznie.
        >

Twierdzisz, że jak mi silnik spalinowy nie pracuje to pracuje?
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 11.04.24, 22:01
          Ja się pytam.
          • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:09
            No to tak, EV to jest jazda tylko na prądzie. Komputer liczyli ile z dystansu X było w jakim trybie.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:20
              Uczciwiej należałoby to nazwać jazdą z wyłączonym silnikiem. Bo jak hamujesz czy jedziesz z górki to nawet w spalinowym można silnik wyłączyć i też tak to nazwać.
              • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:34
                U mnie tych górek to nie za dużo w mieście, a z hamowania to i owszem (nie pracuje) ale dystansu to z tego za bardzo nie zrobisz. To są jednak rzeczy liczone w metrach. Hamuje podobnie jak w normalnym aucie.

W sumie szkoda, że nie mam możliwości ustawienia siły rekuperacji jak w elektryku.
                W każdym razie nie jest to odczuwalne bardziej niż jazda bez gazu a spalinowym aucie.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 12.04.24, 10:25
                  Jedyne na czym hybryda zyskuje, to rekuperacja podczas hamowania. Plus jakieś pierdołki, typu nie trzeba co chwilę odpalać silnika przy ruszaniu w korku. Ładowanie akumulatorów pracą silnika spalinowego, by ją później zużyć do napędu auta to już są straty energii. Fizyki nie da się oszukać. Miałem ocenę dobrą+ z fizyki w ogólniaku na mat-fizie, więc się znam :)
                  • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 10:50
                    Ale w mieście tego hamowania trochę jest
                    Właśnie wróciłem z zabiegu
                    Akurat do centrum i z powrotem
                    20 km
                    Na ustawieniu batery level czyli przede wszystkim planuje żeby bateria rosła a nie spadała
                    Zaczynałem z 20 km zasięgu skończyłem z 21.
                    Ale uważam że w 2 tonowym suvie 4x4 5 l na 100 to dobry wynik (starałem się pp dziadkowemu jechać:D)
                    • galtomone Re: Dość szokujące info 13.04.24, 08:27
                      trypel napisał:

> Ale w mieście tego hamowania trochę jest
                      > Właśnie wróciłem z zabiegu
                      > Akurat do centrum i z powrotem
                      > 20 km
                      > Na ustawieniu batery level czyli przede wszystkim planuje żeby bateria rosła a
                      > nie spadała
                      > Zaczynałem z 20 km zasięgu skończyłem z 21.
                      > Ale uważam że w 2 tonowym suvie 4x4 5 l na 100 to dobry wynik (starałem się pp
                      > dziadkowemu jechać:D)
                      >
                      >

No to mam podobną trasę po miasto i okolica ostatnio - tylko auto lżejsze sporo.
                      • trypel Re: Dość szokujące info 13.04.24, 10:20
                        Do miasta ideal
                        A potem wjeżdżasz na trasę, autostrada, 140 i tempomat i u ciebie 8 a u mnie 8.5
                        I po 3 h tankowanie
                        • galtomone Re: Dość szokujące info 14.04.24, 08:55
                          Na razie przy takich 130 - 140 wychodziło mi 5,5... Ale to może być błąd, bo jak to w nowym aucie, na wiele rzeczy się patrzy... Tak mi wyszło w każdym razie po pierwszym tankowaniu po powrocie z Wrocka.

Potem nie miałem okazji dłużej autostradą pojeździć.
                          • trypel Re: Dość szokujące info 14.04.24, 09:18
                            To byś miał mutanta.
                            140 i wlacz tempomat. Średnia wyjdzie 8, może 8.5.
                            Ja też raz jak jechałem z wiatrem miałem 6.5 przy tej prędkości:)
                            • trypel Re: Dość szokujące info 14.04.24, 09:22
                              Tak przy okazji - jedyny kraj w którym corolla hybrid wychodzi bardziej ekonomicznie niż octavia to rumunia (średnia z 2 lat 5.2)
                              Zgadnij dlaczego
                            • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 15.04.24, 11:44
                              > To byś miał mutanta.
                              > 140 i wlacz tempomat. Średnia wyjdzie 8, może 8.5.

Ja tam się nie znam, poza tym ja mam Yarisa i to z układem hybrydowym dwie generacje wstecz, ale u mnie przy 130 pali 5,5. I faktycznie chyba jest to jakiś mutant, bo - nie do końca zgodnie z prawami fizyki - spalanie rośnie w nim dość liniowo: 3,5 przy 90, 4 przy 100, 4,5 przy 110, 5 przy 120, 5,5 przy 130 (podaję prędkości licznikowe).

Ja rozumiem, że Corolla jest większa, ale zdziwiłbym się, gdyby paliła 8,5.
                              • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 15.04.24, 12:01
                                Mi nx300h palił latem w mieście 6,8, zimą 7,8, autostrada 140 9.5. Też hybryda z dwie generacje wstecz.
                              • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 12:07
                                To ja zapytam inaczej
                                Czy te 5,5 to na zasadzie tempomat i jazda czy bez tempomatu?
                                Przez 3 lata przejechałem z ludźmi co najmniej 10 corollami. Tylko 2 słabsze. Reszta mocniejsze.
                                Min 8 w mocniejszej i 8.5 w słabszej
                                • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 15.04.24, 12:21
                                  > Czy te 5,5 to na zasadzie tempomat i jazda czy bez tempomatu?

U mnie zawsze tempomat. Ja nawet po wsi 50 km/h jeżdzę na tempomacie.
                                  • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 12:58
                                    Widać flotowe auta są inne i pala więcej
                                    Innego wyjaśnienia nie widzę
                                    • galtomone Re: Dość szokujące info 15.04.24, 13:14
                                      trypel napisał:

> Widać flotowe auta są inne i pala więcej
                                      > Innego wyjaśnienia nie widzę

A to zdecydowanie inaczej palą. Koleżanka ma identyczną silnikowo tylko rok czy dwa młodszą i na jednym baku nie jest wstanie przejechać ze stolicy do Katowic...
                                      • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 14:46
                                        galtomone napisał:

> trypel napisał:
                                        >
                                        > > Widać flotowe auta są inne i pala więcej
                                        > > Innego wyjaśnienia nie widzę
                                        >
                                        >
                                        > A to zdecydowanie inaczej palą. Koleżanka ma identyczną silnikowo tylko rok czy
                                        > dwa młodszą i na jednym baku nie jest wstanie przejechać ze stolicy do Katowic
                                        > ...

Każde auto z gps
                                        Monitorowana prędkość i kary za przekroczenie.
                                        Safety first
                                        I dalej 8.5 na autostradzie ze mną na prawym siedzeniu
                                        • galtomone Re: Dość szokujące info 15.04.24, 15:02
                                          Jak to było...?

PERMANENTNA INWIGILACA

A co do reszty, może mają ustawiony tryb SPORT? Wtedy ICE pracuje praktycznie cały czas...
                                          • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 15:12
                                            Siedzę obok
                                            Jeżdżę nieraz tymi autami
                                            I widzę jaki jest realny zasieg na autostradzie przy 140.
                                            Ja wiem ze każdy nowy posiadacz auta musi się sam umacniać w słuszności dokonanego wyboru ale jak ktoś eksploatuje flotę to widzi ze w mieście super ale na autostradzie chujnia z grzybnia
                                            • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 15.04.24, 16:41
                                              > I widzę jaki jest realny zasieg na autostradzie przy 140.

Ja nie widzę, ale może to dlatego, że nigdy nie jeżdżę autostradą 140. Z przyzwyczajenia w innych odwiedzanych przeze mnie krajach jeżdżę max 130, ale wiem, że przy 140 to niby 10 km/h różnicy, a już robi się wir w baku.

> Ja wiem ze każdy nowy posiadacz auta musi się sam umacniać w słuszności
                                              > dokonanego wyboru ale jak ktoś eksploatuje flotę to widzi ze w mieście super ale
                                              > na autostradzie chujnia z grzybnia

Ja np. nie jestem nowym posiadaczem i co ja poradzę na to, że przy licznikowych 130 (GPS 125) na autostradzie wychodzi mi 5,5 litra.

Also, pokaż m kompakta z silnikiem benzynowym, który przy 140 km/h na autostradzie będzie palił mniej niż 8 litrów.
                                              • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 17:05
                                                Bingo.
                                                Właśnie o to chodzi. Na autostradzie przy tych zgodnych z przepisami 140 najlepsza hybryda zachowa się tak jak zwykle auto z silnikiem benzynowym. Nawet chyba cykl Atkinsona nie będzie przy takim obciążeniu działał.
                                                Stąd będzie auto paliło tyle samo co każde inne.
                                                Benzynowe
                                                A więcej niż diesel.
                                                Fizyka
                                                Ale w mieście to zajebista sprawa. Albo na różnych podmiejskich drozkach. Zresztą stąd właśnie wynika że jedyny kraj gdzie hybryda we flocie pali mi tyle co diesel to rumunia, brak autostrad, szarpana jazda w dużym ruchu z niskimi średnimi. Idealne warunki.
                                                Ale autostrada pozostaje wciąż domena diesli
                                  • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 13:10
                                    Ale na filmiku jest średnia 6.9
                                    Jak widać po wskaźniku spada poniżej 6.9 jak zjeżdża z górki ale zazwyczaj trzyma się wyżej czyli między 8-9 z momentami aż pod 10.
                                    Widać po obrotach ze na równym jest ok 3000
                                    Wszystko się zgadza.
                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 15.04.24, 13:13
                                    A jesteś pewien, że Śr. łączna dotyczy TRIP A?
                                    • trypel Re: Dość szokujące info 15.04.24, 14:39
                                      Ja jestem pewien że nie :)
                                      Ba jestem w stanie znaleźć taki kawałek autostrady ze średnia przy 130 wyjdzie 2 na 100 :)
                        • galtomone Re: Dość szokujące info 14.04.24, 09:09
                          trypel napisał:

> Do miasta ideal
                          > A potem wjeżdżasz na trasę, autostrada, 140 i tempomat i u ciebie 8 a u mnie 8.
                          > 5
                          > I po 3 h tankowanie
                          >

Tu masz filmik z jazdy autostradowej.

Gość jedzie na aktywnym tempomacie (ja tak nie jechałem), więc to może robić dodatkową różnicę w spalaniu.
                          Napęd hybrydowy Toyoty zachowuje sie troche inaczej gdy działa w tym trybie - nie wiem dlaczego, na czym to polega ale np. przyspieszanie i hamowanie jest gwałtowniejsze niż gdy robi to kierowca.

Co do reszty, myślę, że ogromne znaczenie dla wydajności całego układu będzie miało to jak silniki elektryczne i spalinowe są połączone ze sobą i kołami oraz to jak realizowane są przełożenia - "tradycyjna skrzynia biegów" vs dużo bardziej elastyczna w zakresie pracy/współpracy ze sobą przekładnia rozdziału mocy.

Skrzynia biegów tylko przekazuje moc na koła.
                          Przekładania planetarna w połączeniu z komputerem steruje tym ile które źródło mocy ma dawać i ile z tego ma iść do kół czy kół i akumulatora.

Tak przeglądając przed zakupem różne rozwiązania hybrydowe na rynku i jak się to ma do faktycznie jazdy wyszło mi, że Toyota (pomijając to słynne wycie - a z autopsji wiem, ze duża w tym ilość przesady i złaj woli - u mnie robi się głośno na polu POWER, ale na tym polu się praktycznie nie jeździ tylko rozpędza, i to też nie za często) ma ogromna przewagę nad konkurencja w tym zakresie.

Owszem, taka Kia czy Honda, dają wrażenie jazdy zwykłym autem (rosną obroty, biegi się zmieniają, itd.) ale ustawienia skrzyni biegów są jakie są (przełożenia skończone) i zwykle to jednak silnik spalinowy jest z nią połączony.
                          • galtomone Re: Dość szokujące info 14.04.24, 09:11
                            Zobacz - to dość charakterystyczne - co się dzieje z obrotami sinika spalinowego, przy stałej prędkością auta. Z faktyczną skrzynia biegów w układzie obroty będą stałe.
                            • trypel Re: Dość szokujące info 14.04.24, 09:36
                              Też nie do końca. Ja mam 9 biegów. 9 jest extremalnie długa. Wystarczy lekkie wzniesienie albo podmuch wiatru i już jest 8. Więc obroty też się zmieniają.
                              • galtomone Re: Dość szokujące info 14.04.24, 13:16
                                trypel napisał:

> Też nie do końca. Ja mam 9 biegów. 9 jest extremalnie długa. Wystarczy lekkie w
                                > zniesienie albo podmuch wiatru i już jest 8. Więc obroty też się zmieniają.
                                >

Ale chyba nie w takim zakresie?
                                • trypel Re: Dość szokujące info 14.04.24, 13:33
                                  Przy 150 mam na 9 niecałe 2000, a na 7 prawie 2800
                                  • trypel Re: Dość szokujące info 14.04.24, 14:02
                                    W sumie chodziło mi o to ze nawet pisałem ze to wachlowanie biegami wkurza
                                    Mam wrażenie że auto w ogóle nie chce wykorzystywać potencjału momentu jaki ma tylko non stop wachluje obrotami, a jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie o "ekologie"
                  • tbernard Re: Dość szokujące info 12.04.24, 11:34

> Jedyne na czym hybryda zyskuje, to rekuperacja podczas hamowania. Plus jakieś p
                    > ierdołki, typu nie trzeba co chwilę odpalać silnika przy ruszaniu w korku. Łado
                    > wanie akumulatorów pracą silnika spalinowego, by ją później zużyć do napędu aut
                    > a to już są straty energii. Fizyki nie da się oszukać.

Fizyki owszem oszukać się nie da ale uzupełniająco do tego co napisałeś dodam, że do tego zysku
                    przyczynia się także fakt, że gdy już pracuje silnik spalinowy w hybrydzie, to w zakresach optymalnych aby jak największą sprawność uzyskać.

> Miałem ocenę dobrą+ z fizyki w ogólniaku na mat-fizie, więc się znam :)

Też po mat-fizie jestem gdy jeszcze w programie były równania różniczkowe i liczby zespolone a po paru latach siostra tego nie miała chociaż też do tego samego mat-fiz poszła.
                  • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:31
                    > Ładowanie akumulatorów pracą silnika spalinowego, by ją później zużyć
                    > do napędu auta to już są straty energii. Fizyki nie da się oszukać.

Niby tak, ale z drugiej strony silnik spalinowy ma bardzo wąski zakres optymalnej pracy. Rzecz w tym, żeby go w tych optymalnym zakresie utrzymać - i hybryda to stara się robić, a ta część energii, która nie idzie w napędzanie samochodu, gromadzona jest w bateriach. Natomiast silnik elektryczny pracuje optymalnie w każdym zakresie obrotów. Stąd zysk z optymalnej pracy ICE w przeliczeniu na jednostkę paliwa jest większy niż straty, jakie powoduje konwersja energii.

Stąd też takie wynalazki jak nowy Kaszkaj e-Power, w którym silnik spalinowy pracujący przy praktycznie stałych obrotach służy jedynie do ładowania baterii silnika elektrycznego. To się opłaca bardziej niż kręcenie ICE tam i nazad od 700 do 5000 obrotów.
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 13.04.24, 12:15
                      vogon.jeltz napisał:

> > Ładowanie akumulatorów pracą silnika spalinowego, by ją później zużyć
                      > > do napędu auta to już są straty energii. Fizyki nie da się oszukać.
                      >
                      > Niby tak, ale z drugiej strony silnik spalinowy ma bardzo wąski zakres optymaln
                      > ej pracy. Rzecz w tym, żeby go w tych optymalnym zakresie utrzymać - i hybryda
                      > to stara się robić, a ta część energii, która nie idzie w napędzanie samochodu,
                      > gromadzona jest w bateriach. Natomiast silnik elektryczny pracuje optymalnie w
                      > każdym zakresie obrotów. Stąd zysk z optymalnej pracy ICE w przeliczeniu na je
                      > dnostkę paliwa jest większy niż straty, jakie powoduje konwersja energii.
                      >
                      > Stąd też takie wynalazki jak nowy Kaszkaj e-Power, w którym silnik spalinowy p
                      > racujący przy praktycznie stałych obrotach służy jedynie do ładowania baterii s
                      > ilnika elektrycznego. To się opłaca bardziej niż kręcenie ICE tam i nazad od 70
                      > 0 do 5000 obrotów.

Mocno przesadziłeś z tymi obrotami w ICE, zresztą nie o obroty chodzi (bo od tego jest skrzynia, np bezstopniowa) tylko o kombinację obrotów i obciążenia i tu faktycznie silnik elektryczny może to nadmierne obciążenie znosić, racja. Jestem ciekaw ile będzie ten kaszkaj palił mniej w mieście i ile więcej w trasie.
                      • tbernard Re: Dość szokujące info 13.04.24, 14:54

> Jestem ciekaw ile będzie ten kaszkaj palił mniej w mieście i ile więcej w trasie.

Jeśli o e-Power chodzi to wcale nie musi palić więcej w trasie w porównaniu do wersji spalinowej ze skrzynią biegów.
                        Straty związane z konwersją nie muszą bowiem być większe niż te które powstają na kołach zębatych w skrzyni biegów.
                        Podejrzewam, że jest to do pomierzenia, gdyż głównym wyznacznikiem strat jest ilość ciepła oddana do otoczenia.
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 13.04.24, 17:42
                          Musi palić więcej, musi. Co za straty masz na skrzyni biegów, patrz ile ciepła ona oddaje, jakie ma wielkie chłodzenie?
                          • tbernard Re: Dość szokujące info 13.04.24, 19:34
                            Jeśli dokonano stosownych pomiarów, to nie będę się sprzeczał. Ale same pobieżne rozważania teoretyczne uważam za niewystarczające, aby mieć pewność, że musi być jak piszesz.
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 13.04.24, 19:55
                              antyweb.pl/nissan-qashqai-e-power-zuzycie-paliwa-miasto-trasa-autostrada-test
                              Z grubsza jest tak jak piszę.
                          • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 15.04.24, 11:24
                            > Musi palić więcej, musi. Co za straty masz na skrzyni biegów,
                            > patrz ile ciepła ona oddaje, jakie ma wielkie chłodzenie?

O, ho, ho! Zależy jaka skrzynia. W hybrydzie (toyotowskiej) masz e-CVT czyli przekładnię planetarną, ale jak weźmiesz samochód z tradycyjnym automatem to tam straty masz dużo większe.
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 15.04.24, 11:55
                              Obstawiam, że falownik oddaje więcej ciepła niż skrzynia.
                      • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 15.04.24, 10:35
                        > Mocno przesadziłeś z tymi obrotami w ICE, zresztą nie o obroty chodzi (bo od tego
                        > jest skrzynia, np bezstopniowa) tylko o kombinację obrotów i obciążenia i tu
                        > faktycznie silnik elektryczny może to nadmierne obciążenie znosić, racja.
                        >Jestem ciekaw ile będzie ten kaszkaj palił mniej w mieście i ile więcej w trasie.

Tu nie tyle chodzi o sam zakres obrotów, co o obroty i moc na jednostkę paliwa (po angielsku to się nazywa BSFC - Brake-Specific Fuel Consumption). To jest to co optymalizuje hybryda: stara się trzymać takie obroty, żeby BSFC było jak najwyższe czyli żebyś uzyskiwał jak najwięcej mocy z każdego litra (czy raczej mililitra) spalonej benzyny (a nie jak najwięcej mocy w ogóle), a nadwyżka jest ładowana w baterię. Szczególnie widać to, gdy jedzie się na tempomacie i komputer sam "naciska gaz".

I to działa nawet w trasie. Przedwczoraj, jadąc trasę około 50 km w obie strony, przy czym większość dwupasmówką 90 km/h, a część drogami lokalnymi 50-70 km/h zrobiłem wyniki 3,85 i 3,45 l/100 km. Tego nie zrobisz normalnym benzyniakiem (może jakimś małym dieselkiem typu 1.5 dCi) więc jest to niejako dowód doświadczalny, że ta metoda wytwarzania i przechowywania energii działa.

• duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 15.04.24, 11:13
                          O tym właśnie z grubsza pisałem. Zgoda
    • bywalec.hoteli Re: Dość szokujące info 11.04.24, 23:17
      Tych brukselskich odbiorów nalezy ganiać pieszo dookoła Brukseli
      • bywalec.hoteli Re: Dość szokujące info 11.04.24, 23:17
        Odbiorców -> idiotow
        • marekggg Re: Dość szokujące info 12.04.24, 21:06
          a co z tymi polskimi? poznanskimi?

idiotow w polityce jest duzo. w kazdym kraju.
          • bywalec.hoteli Re: Dość szokujące info 12.04.24, 21:36
            Ci źli idioci to są słowaccy - sam o tym mówiłeś. Więc jak skrzyżujemy Słowackiego z Brukselą to sam wiesz co powstaje?
    • only_the_godfather Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:05
      Ludzie kupują, żeby w papierach im się zgadzało, że to hybryda, wtedy mają np tańsze abonamenty parkingowe w miastach.
      • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 07:13
        W niektórych krajach bardziej niż hybryda standardowa. Dużo bardziej
    • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 09:01
      Nie wiem, co w tym szokującego. Akurat to wiadomo od dawna, że ludzie używają PHEV jak zwykłych hybryd.
      • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 10:24
        vogon.jeltz napisał:

> Nie wiem, co w tym szokującego. Akurat to wiadomo od dawna, że ludzie używają P
        > HEV jak zwykłych hybryd.

To troche tak jakby zamiast kupować wodę w sklepie, nosić kranówę w butelce wielokrotnego użytku.... ale pustej i nadal kupować.
        • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:02
          Ale to chyba wynika z durnych przepisów podatkowych promujących idiotyczne rozwiązania.
          • tbernard Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:12
            trypel napisał:

> Ale to chyba wynika z durnych przepisów podatkowych promujących idiotyczne rozwiązania.

Wy rozmawiacie w innych językach. Galtom jest pod tym względem bardziej ideowy (w sumie mam podobnie), że dobro środowiska jest priorytetem. Ty zaś stosujesz kryteria opłacalności tu i teraz i jak głupie przepisy działają na niekorzyść środowiska, to mam to w dupie, bo chcę mieć więcej kasy.
            • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:21
              Chyba nie do końca.
              Ustawodawca promuje podatkowo rozwiązanie które jest sztuczne i wiadomo było od początku ze mało kto będzie robił to tak jak producent testował.
              Czyli np wyjdzie mu srednie zużycie paliwa w moim aucie 1.4 l na 100 i zasieg na baku 3500 km :D
              I o ile zgodzę się że zwykla hybryda to idealne rozwiązanie w mieście o tyle plugin to tylko kreatywne obejście problemów z emisja.
              • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:27
                A tak w temacie opłacalności
                2 tyg temu nie było miejsca na parkingu więc zaparkowałem na miejscu dla elektryków i się podłączyłem. 1.5 h. 10 kWh
                Skasowało mnie na 37 pln, mam zwykły najdroszy abonament
                37 pln dało mi zasieg w mieście 40 km
                Obok na stacji diesel był po 1.8 euro (wlochy),
                Czyli za te 37 pln kupiłbym 4.8 l paliwa, co w warunkach miejskich pozwoliłoby mi zrobić ok 80 km.
                Nie jestem na tyle bogaty żeby wydawać 2 x wiecej na przejechanie 1 km żeby tylko być eko
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:46
                  Ja ładuję się tylko w firmie z wallboxa, wychodzi między 15 a 20 pln, po mieście, w zależności od temperatury na zewnątrz. W domu podobnie, na ładowarkach zewnętrznych byłoby co najmniej x2.
              • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:48
                trypel napisał:

> Chyba nie do końca.
                > Ustawodawca promuje podatkowo rozwiązanie które jest sztuczne i wiadomo było od
                > początku ze mało kto będzie robił to tak jak producent testował.
                > Czyli np wyjdzie mu srednie zużycie paliwa w moim aucie 1.4 l na 100 i zasieg n
                > a baku 3500 km :D
                > I o ile zgodzę się że zwykla hybryda to idealne rozwiązanie w mieście o tyle pl
                > ugin to tylko kreatywne obejście problemów z emisja.
                >
                >

Dlaczego?

Jesli mozesz ładowac fure w nocy i prad kosztuje Cie mniej nic beznyna/diesel. To ruszanie rano z pelnym aku ma sens.

Odpisy podatkowe od takich at to bez sens. Panstwo powinno dzialac w kierunku taniego pradu. Komu sie oplacic ladoac a nie tankowac, to sam kupi.

Jak z dieslem czy LPG.
                • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:03
                  Brawo. Pełna zgoda. Niestety UE postanowiła zrobić inaczej
                  • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:18
                    Coz, EU swoje wady (jak demokracja ma) ale trudno o lepsza alternatywe. A bez coraz glebszej integracji pansta w europie zostana jedno po drugim zmarginalizowane lub faktycznie beda "pod butem" silniejszego sasiada.
            • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 12:45
              tbernard napisał:

> trypel napisał:
              >
              > > Ale to chyba wynika z durnych przepisów podatkowych promujących idiotyczn
              > e rozwiązania.
              >
              > Wy rozmawiacie w innych językach. Galtom jest pod tym względem bardziej ideowy
              > (w sumie mam podobnie), że dobro środowiska jest priorytetem. Ty zaś stosujesz
              > kryteria opłacalności tu i teraz i jak głupie przepisy działają na niekorzyść ś
              > rodowiska, to mam to w dupie, bo chcę mieć więcej kasy.

Nie jestem ideowy, ale na zachodzie prad jest jednak tanszy niz paliwo.
              No to oplaca sie doladowac baterie i spalac mniej paliwa.

Skoro ktos kupuje PHEV, bo taniej, to dziwi mnie (a mowimy jednak od duzej grupie ludzi), ze woli jezdzic drozej.
              Po cholere wozic ze soba te pusta baterie.
              • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:02
                Przedstawiłem Ci cenę z Włoch
                Z ladowarki na ulicy. Paliwo 2 x taniej wychodzi
                • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:22
                  Ale jak sam pisales, sa tansze opcje abo.

Kolezanka niedawno zaliczyla Tesla trase PL - Dnia - jezdzenie po Danii - PL i moi, ze za Odra ceny pradu sa dmiaetralnie nizsze a cala podroz wyszla ja chyba cos ok 500 zł (tam i z powrotem).

Wiec tyle co bardzo oszczednym dieslem.
                  • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:41
                    Niech koleżanka napisze jaki ma abonament i za ile :)
                    Bo to tak jakbyś płacił abonament za korzystanie z Orlenu np 200 za msc po to żeby taniej kupować paliwo
                    Ja mam darmowy podstawowy
                    I to się kompletnie nie opłaca
                    • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:06
                      Nie wiem czy ma przyznam szczerze i jak to wtedy działa na terenie EU.
                      • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:20
                        Jakoś musi ładować. To nie tak jak na stacji ze podjeżdżasz i tankujesz.
                        Masz apke. Masz taryfę. I masz różne ceny. Masz też darmowe ladowarki i kolejki do nich :) ale wtedy ograniczenie typu max 7kw albo tylko godzinę
                • tbernard Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:34
                  trypel napisał:

> Przedstawiłem Ci cenę z Włoch
                  > Z ladowarki na ulicy. Paliwo 2 x taniej wychodzi

Po prostu paliwo ma sztucznie zaniżoną (poprzez rabunkową gospodarkę w celu jego pozyskania) cenę.
                  Ale cudów nie ma i nie da się w tym kierunku podążać bez końca i to z ciągłym wzrostem zużycia zasobów.
                  • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 13:45
                    Nie ma sztucznie zanizonej. Raczej zawężona przez podatki.
                    • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:07
                      I akcyze...
                      I za chwile ma byc nowy podatek, wiec i tak bedzie drozsze niz prad.
                    • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:17
                      > Nie ma sztucznie zanizonej.

Tbernard ma rację. Paliwo ma zaniżoną cenę, bo wszelkie negatywne skutki i koszty związane z jego wydobyciem i eksploatacją są eksternalizowane. Gdyby do każdego dżula wyprodukowanej energii (obojętnie czy w elektrowni opalanej węglem czy w silniku samochodu spalinowego) doliczać koszty zniszczeń, jakie powoduje on w środowisku i otoczeniu, to dziś mało kto by jeździł samochodem, a lataliby tylko najbogatsi.
                      • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:32
                        Ale z taką logika to wszystko ma zanizona cenę. Koszulka bawełniana to pewnie ze 3 x zanizona, łosoś to powinien 5 x wiecej kosztować. Wieprzowina tak samo. A wiatraki zabijają ptaki więc czy wliczamy te koszty dla środowiska?
                        Wszystko obciąża środowisko jak szlag.
                        Może jeszcze koszty od osoby, my też jesteśmy obciążeniem.
                        • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:56
                          > Ale z taką logika to wszystko ma zanizona cenę. Koszulka bawełniana
                          > to pewnie ze 3 x zanizona, łosoś to powinien 5 x wiecej kosztować.

Zgadza się. Przy czym prędzej czy później i tak za to zapłacimy. Tego długu nikt nam nie skasuje.
                          • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 15:03
                            Tu się zgadzamy
                            Ale jakoś dziwnie nawet ekooszolomy nie mówią i tshirtach tylko o paliwie
                            A akurat plugin to idealny przykład greenwashingu
                            • bywalec.hoteli Re: Dość szokujące info 12.04.24, 16:21
                              trypel napisał:

> A akurat plugin to idealny przykład greenwashingu

Elektryki też raczej?
        • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:21
          > To troche tak jakby zamiast kupować wodę w sklepie, nosić kranówę w butelce wielokrotnego użytku....
          > ale pustej i nadal kupować.

Nie, to po prostu wynika z natury ludzkiej. Ktoś znowu zignorował fakt, że ludzie będą postępowali w sposób wynikający z ich przyzwyczajeń. To tak jak z postanowieniami noworocznymi: nie dotrzymuje ich prawie nikt. I tutaj też - ktoś chce być "eko" i sobie zakłada, że będzie jak najwięcej jeździł na prądzie, ale potem mu się nie chce czekać godziny na stacji, bo jednak nalanie benzyny trwa 3 minuty. Plus oczywiście rozmaite ulgi i zachęty podatkowe i pozapodatkowe (parkowanie etc.)
          • galtomone Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:32
            Nie wiem... Moze tak jest. Nie rozumiem po co wozic te dodatkowe kg aku + spalac iecej palia, jak jest opcja inna.

Ja nie mam gdzie ladowac wiec na PHEV nawet nie patrzylem.
            Samoladujaca sie mnie sie sprawdza idealnie.
            • trypel Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:34
              Prowadzi się gorzej bo komplet aku, pali więcej, nie ma bagażnika, same wady. Ale wg danych oficjalnych pali 1,4 l na 100 więc promujemy:)
              • qqbek Re: Dość szokujące info 12.04.24, 23:34
                trypel napisał:

> Prowadzi się gorzej bo komplet aku, pali więcej, nie ma bagażnika, same wady. A
                > le wg danych oficjalnych pali 1,4 l na 100 więc promujemy:)
                >

Ale gdybym to ja toto kupił to:
                Mogę codziennie wstawić za darmo "pod gniazdko", bo mam za darmo.
                Mógłbym ładować na darmowej ładowarce (bo mam taką we wsi) pod marketem - moc żadna, ale te 3-4 kWh w trakcie krótkich zakupów by się doładowało - więcej niż potrzeba na kilkukrotny dojazd pod ten market.

To chyba kwestia zbyt ambitnego marketingu - wszystko jest dla ludzi.
                PHEV i elektryki są dla ludzi, którzy są prosumentami, bo wtedy to się im opłaca.
                W mojej okolicy (pod Lublinem) codziennie widzę więcej Tesli i i3, niż w śródmieściu Lublina, jak pojadę do pracy.
                Ale jak się wciska PHEV i EV ludziom z "chowu klatkowego", to wynik może być tylko taki.
                • trypel Re: Dość szokujące info 13.04.24, 06:44
                  Oczywiscie
                  Jakbym miał własny prąd i to był prywatny samochód i jeszcze dojeżdżał do pracy w centrum (tak do 20 km max- gorzej w zimie ale kij) to pewnie silnik spalinowy uruchamialbym tylko w weekendy na jakieś wycieczki.
                  Powiedz jeszcze ze do tej darmowej ladowarki pod marketem nie masz kolejki? U mnie są w pobliżu 3. Jeszcze do żadnej z marszu się nie podłączyłem
                  • qqbek Re: Dość szokujące info 13.04.24, 09:44
                    Właśnie - o dziwo - nie ma, może dlatego, że dopiero co otworzyli :)
            • vogon.jeltz Re: Dość szokujące info 12.04.24, 14:58
              > Nie wiem... Moze tak jest. Nie rozumiem po co wozic te dodatkowe kg aku + spalac
              > iecej palia, jak jest opcja inna.

Po co, po co... A po co ludzie kupują sobie 100-calowe telewizory i wymieniają smartfona co 2 lata? Po co baby mają po 50 par butów, przy czym niektórych nigdy nawet nie założyły? Nie doszukuj się sensu tam, gdzie w grę wchodzą działania ludzi, a już w szczególności aktywność konsumencka napędzana modą i marketingiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka