bywalec.hoteli 08.06.24, 23:45 Kilka wskazówek: www.facebook.com/reel/1445046426104284 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 01:09 Chodzi o to żeby Marek zweryfikował czy prawdę tu mówią Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 06:27 bywalec.hoteli napisał: > Chodzi o to żeby Marek zweryfikował czy prawdę tu mówią To dlaczego pytasz mnie a nie Marka? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Artykul o sikajacych Czechach 17.07.24, 19:35 wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/sikajac-na-czechy-czyli-rozmowa-o-narodzie-ktory-powstal-z-karpi/5ek6tzy W sumie dosc ciekawy wywiad, ale Polaka z Polakiem, ktory uwaza sie za specjaliste do spraw Czech Wiekszosc sie zgadza, czesc to sa totalne pie.doly, jakies urojenia tego rzekomego specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 03:38 Nie trzeba odrozniac poniewaz oni sa przeciez Czechoslowakami? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 06:49 Nie, jedni z nich mysla ze sa Slowakoczechami. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 06:54 Ten wpis to byl tylko test czy jestem ze wszystkich forow zbanowany. Otoz jestem, ale na forum Kraj. Co oznacza ze nasz ormowiec tutaj nie ma juz nic do gadania tylko straszy ze cos moze zrobic ale mu sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 13.06.24, 11:25 Mylisz AES-ów z zawodowymi adminami. AES nie może banować. Tylko usuwać wątki czy zaznaczać spam i cenzurę. Żeby kogoś zbanować, to trzeba pisać do zawodowych i tu fakt. Nie chce mi się, bo i powodów praktycznie nie ma. Ośla ławka wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 12:02 tiges_wiz napisał: > Mylisz AES-ów z zawodowymi adminami. > AES nie może banować. Tylko usuwać wątki czy zaznaczać spam i cenzurę. > Żeby kogoś zbanować, to trzeba pisać do zawodowych i tu fakt. Nie chce mi się, > bo i powodów praktycznie nie ma. Ośla ławka wystarcza. > Wytłumacz mu na poczcie bo tępy ostatnio ogromnie. Aż żal go czytać. Tak pieprzy od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 07:19 juz widzialem. czyli ja jestem czechoslowak. lubie i haluszki i knedliki. wierzacy jestem raczej srednio. i ta baba lepiej niech sie nauczy polskiego skoro sie chce prezentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 09:42 Marek ale to prawda że Słowacy lubią Polaków a Czesi nie lubią nikogo? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 11:52 bzdura kompletna. szczerze mowiac, mysle ze slowacy tez nie lubia nikogo. w latach '90 to bylo ale tez dlatego, ze polacy sie kojarzyli od lat '80 jako handlarze i przekreciarze. Co do handlarzy, tez mam swoje doswiadczenia. chyba si zmienilo, ale ja juz rzadko bywam na slowacji. slowacji nie lubia: - wegrow - bo okupowali slowacje 1000 lat - czechow - bo okupowali slowacje i wciskali slowakom czeska kulture (po pierwszej wojnie nie bylo praktycznie slowackich nauczycieli) - ukraincow - bo ruscy - austriakow - bo bogaci no i teraz to se wybierz. dzieki bogu nie mamy innych sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 12:03 A Polaków? A Rumunów? (Nie mylić z Cygankami) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 12:54 polakow - srednio, juz pisalem ze handlarze na targowiskach i przekreciarze. teraz to glownie ci co mieszkaja przy granicy z polska, to narzekaja na "slaba" jakosc produktow spozywczych. no ale jak ktos kupuje najtansze badziewie na bazarach, czy w jakims szemranym markecie, to sie nie ma co dziwic. ale to sa ludzie typu goralenvolk - beda zawsze marudzic na wszystko. nie wiem jak jest naprawde, ale duzo ludzi sie skarzy na jakies tam dostawczaki, ktore jezdza po wsiach i sprzedaja cokolwiek. no ale tak jak w polsce, najwazniejsza to cena. i jak sie kupuje szajs, no to sie ma szajs. rumuni - dlugo byla rumunia kojarzona wlasnie z cyganami i glownie z bieda. no nie ma co ukrywac, rumunia nie byla szczegolnie bogatym krajem. ale mysle ze dzisiaj to juz kazdemu zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 14:05 Polaków to za Janosika powinni lubić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 14:38 janosik sie urodzil na slowacji i byl zwyklym pospolitym zlodziejem. i tak samo sie zachowuje nasz premier - po prostu zlodziej... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 20:29 Takim zwyklym nie Raczej bardzo uzdolnionym bandziorem, hersztem calej sporej ekipy, a nie zwyklym zlodziejem Jednak jon i ego ekipa zrobili niezly dym .... sk.wikipedia.org/wiki/Juraj_J%C3%A1no%C5%A1%C3%ADk Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 13.06.24, 11:30 Ja bywał w Czechach i na Słowacji i na Słowacji się lepiej czułem. Co do Czechów, to kiedyś byłem zwiedzać zamek w Jaworniku (to jeszcze Śląsk jest, ale już za granicą) i zwiedzamy miasteczko i szedł taki pijaczek, zapytał się skąd jesteśmy i zaczął: tu są Morawy (nie wyprowadzałem go z błędu ;) ) i tu lubimy Polaków, nie co te pepiki z Pragi. No więc tak, nawet na Morawach nikt pepików nie lubi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 13.06.24, 14:02 Niezła żartobliwość logiczna z tym naciąganiem kwantyfikatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 07:39 no i przydalo by sie troche rozrozniac... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 09.06.24, 12:03 Hehe taką flagę dała? To rzeczywiście kompromitacja Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 20:03 Co za kretynski filmik Zalozylem watek o tabloidyzacji mediow.... Na forach spolecznosciowych wiele osob chca na chama zostac gwiazdami internetu i wrzuca debilne filmiki Dno odpada, tak jak z niby powaznymi mediami, czyli oficjalnymi portalami Zabronic sie nie da, trzeba miec do tego dystans, tylko bywalec sie takimi pie.dolami podnieca Jak nie serbska konfederatka, to Czeszka udajaca ekspertke czechoslowacka Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 21:04 to nie jest czeszka, serbka tez nie to jakas jebnieta slowaczka. niestety wylapuje bledy wymowy Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 21:21 No, rozpoznales Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 21:46 A skąd wiesz że to Słowaczka a nie Polka z regionu przygranicznego albo Polka mieszkająca na Słowacji która złapała już słowacki akcent? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 21:55 moze dlatego, ze sie znam? polki i polacy nie wiem jakby chcieli, to nie potrafia wypowiedziec niektorych liter. i maja zupelnie inna melodie wypowiedzi. bywalcu, nie tak od niczego znam tyle jezykow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 10.06.24, 22:08 Dlatego cię pytam Marku. A powiedz jak Słowacy oceniają twój Słowacki jak przyjeżdżasz? Czy po latach pobytu w PL i Belgii nabrałeś polskiego albo francuskiego akcentu i zamieniasz niektóre słowa na polski lub francuski? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 11.06.24, 00:11 akcent OK, ale niektóre słowa rzeczywiście zapomniałem. albo je znam tylko po polsku, francusku, niemiecku czy angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to ... 12.06.24, 19:58 ..chwali polski CIeszyn.... Artykul w wersji czeskiej www.denik.cz/cesko-a-eu/rozdeleni-evropou-cesky-tesin.html Skrot po polsku ( tu znikaja WSZYSTKIE pozytywy, ktore jednak w Czeskim Cieszynie zdaniem dziennikarza TEZ sa ) next.gazeta.pl/next/7,151003,31054079,czeski-dziennikarz-odwiedzil-polski-cieszyn-i-nie-kryje-szoku.html#do_w=399&do_v=1125&do_st=RS&do_sid=1458&do_a=1458&do_upid=1125_ti&do_utid=31054079&do_uvid=1718193006906&s=BoxOpImg12 No, manipulacja I dziennikarza , i polskiego skrotu Nie da sie porownac obu miast co do ich urody, w PL jest stare miasto z zamkiem, a w CZ jest dworzec kolejowy i centrum powstalo po 1919 roku Faktem jest, ze Hlavni ( Glowna ) ulica od granicy do dworca kolejowego jest zaniedbana w Czeskim CIeszynie.... Ale tak samo zaniedbane boczne ulice na starym miescie w polskim Cieszynie, tez przypominaja slumsy... Dziennikarz obejrzal tylko NIEDAWNO odnowiony Rynke w polskim Ciesyznie i NIEDAWNO odnowiona ulice Gleboka To wyglada rewelacyjnie CIeszyn po 1989 zrobil bardzo duzo, zeby sie fajnie prezentowac Ale tez Czeski CIeszyn poza ulica Hlavni opanowana przez WIetnamczykow nie wyglada zle W zasadzie jest remis, w obu czesciach miasta sa rzeczy brzydkie i ladne, poziom zycia jest podobny Znacznie gorzej to dla Czechow czesto wyglada na pograniczu Czech i Niemiec ... Np, As, po niemiecku Asch to jest czarna rozpacz, miasto wyglada koszmarnie Ale juz na granicy Cz z Austria Mikulov sie prezentuje calkiem niezle Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 As czyli Asch, Cheb czyli Eger 12.06.24, 20:54 Wlasnie przeczytalem opinie tego samego dziennikarza o miescia As-Asch w Czechach i kopara mi opadla... Bardzo chwali miasto, ze fajnie wyglada, no to As-Asch... A realnie to jest postindustrialna ruina, doslownie.... Ruiny fabryk, centrum miasta to ruiny fabryk, rudery, slumsy Jedynie kolo ratusza jest ladnie.... Miasto po wysiedleniu Niemcow stracilo 90% mieszkancow, przemysl upadl, miasto komunisci systematycznie burzyli po 1945 A dlaczego ? Bo lezalo na granicy z RFN Granica z NATO, smiertelne zagrozenie.... Komuchy spalily nawet glowny kosciol w miescie... Po 1989 miasto sie odrodzilo jako wietnamskie centrum handlowe, Czeski Cieszyn wyglada 100 razy lepiej niz As-Asch, a dziennikarz go obsmarowal Zrownal z blotem A As-Asch chwali No, ale niedaleko jest bardzo ladne miasto Cheb- po niemiecku Eger Sliczne stare miasto, bardzo duzo Czesi tam odnowili , boczne ulice czasem zaniedbane, ale ujdzie, poziom polskiego i Czeskiego Cieszyna photos.google.com/share/AF1QipMyeIh4jH71W48paTlHwSTZaBygzaF8mC_npUwU-_-PtJFbW0SYBC9szyLazES9Ug?key=MGlnNTRTUXVGWV9kd0R4T1JpVVozUHYtTElhMGF3 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 12.06.24, 23:39 Fajnie Wisłok ale co to ma wspólnego z tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 13.06.24, 21:12 Trzeba przeczytac artykul tego czeskiego dziennikarza w wersji czeskiej, czyli pelnej Napisal, ze w Czeskim i polskim CIeszynie mieszkaja Slazacy, w zasadzie dominuja Slazacy, mowia po slasku Napisal, ze Czesi oraz Polacy, co nie sa ze Slaska CIeszynskiego ich czasem nie moga zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 13.06.24, 21:16 To jest tak jak z Markiem i jego odroznianiem Czechow i Slowakow Ja od razu wyczuwam, czy ktos mowi po slasku, czy jest z glebi PL czy Czech... Przybysz, jakby sie staral, to od razu wpadnie.... Nie czuje pewnych slowek, akcentu, itp... Zreszta ten slaski tez jest rozny, po polskiej stronie jest wiecej slow z literackiej polszczyzny, po czeskiej wiecej slow z literackiego czeskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 13.06.24, 22:43 Czyli Ty Wisłok i Ewa Farna mówicie w standardzie nie po polsku ani czesku tylko po śląsku? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 13.06.24, 22:55 W zasadzie tak Na Slasku CIeszynskim sie mowi PO NASZYMU Czasami faktycznie potrzebny jest tlumacz Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 13.06.24, 23:07 nawet pisze o tym wikipedia, nie wiedzialem, że macie osobny język po obu stronach granicy pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_cieszy%C5%84ska Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 14.06.24, 19:34 Czy jezyk, czy tylko dialekt polskiego, to juz jest sprawa dyskusyjna.... No, ale skoro uznano za odrebne jezyki chorwacki, serbski, czarnogorski, bosniacki, choc zdaniem bardzo wielu naukowcow to w sumie jezyk serbsko-chorwacki, to droga jest otwarta do uznania slaskiego.. Bulgarski macedonski to tez jest w sumie jeden jezyk, a slowenski przed oficjalnym uzaniem po 1945 byl uwazany za dialekt srbsko-chorwackiego Luksemburski jest uznany oficjalnie za jezyk, choc zdaniem wiekszosci naukowcow to dialekt niemieckiego Natomiast szwajcarski niemiecki to tylko oficjalnie dialekt niemieckiego, choc ogromnie sie rozno od literackiego niemieckiego... I wiadomosci w szwajcarskim radiu sa w dialekcie i telewizji , czasem powinni puszczac w tv napisy z tlumaczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg I racje masz... 14.06.24, 21:05 wislok1 napisał: > Czy jezyk, czy tylko dialekt polskiego, to juz jest sprawa dyskusyjna.... > > No, ale skoro uznano za odrebne jezyki chorwacki, serbski, czarnogorski, bosnia > cki, > choc zdaniem bardzo wielu naukowcow to w sumie jezyk serbsko-chorwacki, > to droga jest otwarta do uznania slaskiego.. juz sie odbywaly duktanda ze slaskiego > Bulgarski macedonski to tez jest w sumie jeden jezyk, a slowenski przed oficjal > nym uzaniem po 1945 byl uwazany za dialekt srbsko-chorwackiego > Luksemburski jest uznany oficjalnie za jezyk, choc zdaniem wiekszosci naukowcow > to dialekt niemieckiego znam niemiecki, francuski, ale jak tam zaczna po swojemu gadac, to mam problem > Natomiast szwajcarski niemiecki to tylko oficjalnie dialekt niemieckiego, choc > ogromnie sie rozno od literackiego niemieckiego... > I wiadomosci w szwajcarskim radiu sa w dialekcie i telewizji , czasem powinni p > uszczac w tv napisy z tlumaczeniem niemiecki szwajcarski? nawet w szwajcarskej telewizji sa napisy jak sa emitowane wiadomosci. akurat w przypadku francuskiego i wloskiego nie ma takich roznic. pomijam Romansz - nie wiem jak sie to nazywa - to sie czlowiek dogada. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: I racje masz... 14.06.24, 22:40 Koleżanka z niemieckiej firmy z oddziału, gdzie jest typowy niemiecki mówiła że mieli calla z Bawarczykami to w końcu poprosili ich żeby przejść na angielski 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: I racje masz... 15.06.24, 20:19 Romansz to jezyk retoromanski, to jest dopiero masakra jezykowa pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_retoroma%C5%84skie W Szwajcarii bylem w kosciele ewangelickim, gdzie w tym jezyku byly nabozenstwa i w kosciele katolickim, gdzie byly msze w tym jezyku.... Trudno bylo cokolwiek zrozumiec z Biblii, ktora byla w obu kosciolach na oltarzu i z ogloszen parafialnych... Jakis totalny odjazd jezykowy--- W Italii retoromanie tez sa, w Poludniowym Tyrolu, trzymaja razem z Tyrolczykami Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: I racje masz... 15.06.24, 20:28 Francuski i wloski w Szwajcarii sa w sumie bardzo podobne do jezyka literackiego, a ten szwajcarsko-niemiecki dialekt juz zdecydowanie nie Da sie to zrozumiec , ale mi to bardziej przypomina niderlandzki niz niemiecki, sadzac po wymowie, akcencie W Alzacji francuskiej mam znajomego, gada miejscowym dialektem, ktory tak na oko to totalna mieszanka francuskiego i niemieckiego W Luksemburgu musi ten dialekt byc bardzo podobny .... Mam znajomego z pracy, on wczesniej mieszkal w Luksemburgu, zna tak samo dobrze niemiecki i francuski, ale mowi, ze ten dialekt, to bylo dla niego za duzo... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: I racje masz... 15.06.24, 21:59 wislok1 napisał: > Francuski i wloski w Szwajcarii sa w sumie bardzo podobne do jezyka literackieg > o, a ten szwajcarsko-niemiecki dialekt juz zdecydowanie nie > > Da sie to zrozumiec , ale mi to bardziej przypomina niderlandzki niz niemiecki, > sadzac po wymowie, akcencie tak, to jest troche problem. > W Alzacji francuskiej mam znajomego, gada miejscowym dialektem, ktory tak na ok > o to totalna mieszanka francuskiego i niemieckiego tak jest, ale dla mnie to pol biedy. > W Luksemburgu musi ten dialekt byc bardzo podobny .... ten luksemburski sie nazywa Moselfrankisch. rzeczywiscie trudny do zrozumienia. > Mam znajomego z pracy, on wczesniej mieszkal w Luksemburgu, zna tak samo dobrz > e niemiecki i francuski, ale mowi, ze ten dialekt, to bylo dla niego za duzo... > Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Czech negatywnie o Czeskim Cieszynie, za to . 14.06.24, 06:28 byl taki gosciu z Rybnika, ktory nawet chyba spisal slownik slasko-polski, walczyl o uznanie jezyka slaskiego, juz nie pamietam jak sie nazywal i nawet jego ksiazke kiedys dostalem w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Jak odróżnić Madziara od Słowaka? 17.06.24, 20:28 historia.dorzeczy.pl/pierwsza-wojna-swiatowa/594813/pogrzeb-wegier-traktat-w-trianon-to-niezablizniona-rana.html Kuriozalny artykul jakies szalonego madziarofila, w skrocie mowiac bardzo dobrzy Wegrzy i bardzo zli Slowacy, Rumuni, Chorwaci, Slowency, Rusini, Austriacy w Burgenlandzie, co ku wielkiemu oburzeniu autora artykulu nie chcieli sie dalej dawac wynaradawiac i przesladowac przez Wegrow... I wstretna ententa przyznaly tereny, gdzie Madziarzy byli w ZDECYDOWANEJ mniejszosci sasiadom .... TO tak jakby Polak pomstowal na entente, ze przyznala PL zabor pruski, odlaczyla zabor rosyjski od Rosji, a Galicje i Slask Cieszynski od Austrii Totalny odlot rozumu No i biedni zdaniem autora Madziarzy musieli potem sie sprzymierzyc z adolfem, ta straszna ententa ich do tego sprowokowala... To spimo Do Rzecyto nieoficjalny organ kaczej partii, pisza to, co kaczor i Orban kaza A Orban to sojusznik kaczora Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Madziara od Słowaka? 17.06.24, 20:47 Wegierska czesc c.ck.monarchii nie byla zadnym odrebnym panstwem.... MIala swoj rzad, parlament, ale wspolne byly sprawy zagraniczne, obrona, finanse i wladca, cesarz Austrii i krol Wegier w 1 osobie... W zasadzie Wegrzy otrzymali kosmiczne przywileje w 1867, bo Frnaciszek Jozef panicznie sie bal buntu Wegrow, a pozbawiony poparcia Prus i Rosji , wpadl w panike... I tak Wegrzy otrzymali wladze nad terenami , ktore historycznie byly wegierskie od sredniowiecza... Kiedy w Trianon okrojona Wegry zostalo tam 8 milionow Wegrow... 13 milionow przejeli sasiadzi, Wegrow bylo tam 3,5 miliona, czyli 26 procent !!! Te 3,5 miliona to tylko dane Wegrow, w tej liczbie bylo kilkaset tysiecy Zydow, co przed 1918 deklarowali sie jako Wegrzy Trzymali z tymi,co rzadzili Byli tez Slowacy, Rumuni, Slowency, Chorwaci, Austriacy, co chcieli miec panstwowa posade, albo po prostu zyc bez klopotow ze strony wegierskich urzednikow, a to bez zadeklarowania wegierskosci bylo niemozliwe... Realnie tych Wegrow na terenach odebranch w Trianon bylo gora 20 procent Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Jak odróżnić Sasa od Niemca 19.06.24, 20:54 Ciekawy artykul wielkahistoria.pl/august-ii-mocny-pierwszy-krol-polski-pochodzacy-z-niemiec-i-skutki-jego-panowania/ Prywatnie oceniam Augusta II jako absolutnego debila, ktory wybral sojusz z Rosja i o malo co nie stracil wladzy... A jak ja odzyskal, to jako marionetka Rosji, Austrii, Prus.... Jego syn byl bardzo malo inteligentny, tak jak ojciec, tez byl totalna marionetka Rosji, Austrii, Prus.... Ale nie imprezowa jak tatus, nie chlal gorzaly jak tatus, czyli nalogowo......... W sypialni, splodzil spora gromadke dzieciakow i byl bardzo dobrym ojcem, z 1 zona z Habsburgow ( w przeciwienstwie do swojego tatusia, co sam nie wiedzial, ile mial dzieci ) NA ich plus, ze ci dwaj malo inteligentni wladcy sporo zbudowali w Warszawie i Dreznie Poza tym Polacy uwazali wtedy Niemcow, za spoko ludzi, Niemcy bylo OK, Sasi byli OK Dopiero potem przyszli wrogo nastawieni do Polakow i Sasow Prusacy I dokonali rozbiorow Pamiec o dobrych niemieckich Sasach prztrwala az do Ksiestwa Warszawskiego, kiedy oficjalnie panowali w PL Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 11:30 > Poza tym Polacy uwazali wtedy Niemcow, za spoko ludzi, Niemcy bylo OK, Sasi byli OK A co mieli uważać, skoro wszystkie wynalazki cywilizacyjne przyszły do nas z Niemiec, a w dodatku nie mieliśmy z państwami Rzeszy (czyli nie liczę Państwa Krzyżackiego / Księstwa Prus) konfliktów od 500 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 11:54 Wisłok, a wtyłumaczysz mi czym się różnią Sasi (Saksończycy?) od Prusaków? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 12:01 Może Panowie pierwsza wypowiedź motoryzacyjna. Hyundaie są często z Czech a Kia ze Słowacji. Podobno Captur teraz ma być produkowany w niepodległej Słowacji. W państwie Slowacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 12:05 > Hyundaie są często z Czech a Kia ze Słowacji. Trochę tego nie rozumiem. Przecież to są często te same auta w lekko zmienionej budzie i z innym znaczkiem. Po co produkować to w dwóch oddzielnych fabrykach? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 12:19 vogon.jeltz napisał: > Trochę tego nie rozumiem. Przecież to są często te same auta w lekko zmienionej > budzie i z innym znaczkiem. Po co produkować to w dwóch oddzielnych fabrykach? Dobre pytanie. Kia ma fabrykę w Żylinie na Słowacji a Hyundai w Noszowicach w Czechach. Rzuć okiem na modele i powiedz które się pokrywają? de.wikipedia.org/wiki/Kia_Motors_Slovakia#Modell%C3%BCbersicht de.wikipedia.org/wiki/Hyundai_Motor_Manufacturing_Czech#Modell%C3%BCbersicht Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 12:49 ix20 to Venga (ok, już nieprodukowane - a szkoda) ix35 to Sportage i30 to Ceed itd. Oczywiście nie są to te same samochody z innym znaczkiem jak Peugeot 106, Citroen C1 i Toyota Aygo. Ale konstrukcyjnie są w zasadzie identyczne, różnią się stylizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 12:56 Te fabryki są odległe od siebie około 80km i niewiele ponad godzinę drogi. Jeśli nie są to pojedyncze części tylko inna karoseria to z punktu widzenia produkcji są to inne modele, więc raczej opłaca im się je robić w innych fabrykach. Natomiast chyba któraś z tych fabryk produkuje silniki czy tam skrzynie biegów (nie pamiętam) do aut tej drugiej. W jednej fabryce najlepiej produkować różne marki ale w tej samej budzie. Do tego dochodzi zresztą różnica w systemach. To nie jest wcale proste. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 12:20 Nie do końca te same. Jak Seat i Skoda czy Peugeot i Citroen. Ten sam koncern, owszem. Ale np. Kia Xceed nie ma wprost odpowiednika w Hyundaiu, podobnie Hyundai Kona to ani Stonic ani Xceed. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 20:37 Prusakow nikt nie lubi poza Prusami, bo sie wywyzszaja i chca rzadzic innymi Niemcami,,, Do tego sa strasznie sztywni Sasi czy Bawarczycy ich nie trawia Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 22:20 Wczesniej bylem troche czasu w Mönchengladbach i okolicach, tam mieszkaja katoliccy Prusacy.... Przy Bawarczykach to jest przepasc, sa sztywni, wredni, za wszystko chca dostac kase, nawet za najmniejsza pomoc, ze ci ktos w warsztacie sprawdzil opone i troche dopompowal... Nie odjedziesz, jak nie zaplacisz za to... W Bawarii to dajesz za to kase, a gosciu mowi, ze nie, ze to taka przysluga za darmo.... Zachowanie na ulicach w miastach to inna sprawa... Prusacy trabia jak szaleni, jak ulamek sekundy ktos nie ruszy z zielonego, nie przepuszczaja pieszych, czysty hardocre.... W Bawarii sa totalnie grzeczni, az do przesady Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 22:29 Prusacy to Dolna Saksonia Nadrenia-Palatynat Saksonia-Anhalt Nadrenia Północna-Westfalia Brandenburgia Prusy zlikwidowano oficjalnie w 1947 roku, ale mieszkancy tych 5 krajow uwazaja sie za Prusakow Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 22:30 No i oczywiscie Berlin Czyli razem 6 Na 16 wsyzstkich Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 21.06.24, 00:12 Dzięki Wisłok, ale myślałem że mieszkańcy wszystkich 3 landów mających w nazwie „Sachsen” to Sasi: Saksonia, Dolna Saksonia i Sachsen-Anhalt. Teraz mówisz mi że w Dolnej Saksonii (Hanower, Brunszwik, Wolfsburg) są zli Prusacy a w Saksonii (Lipsk, Drezno) są dobrzy i weseli Sasi - prawie Bawarczycy? Zburzyło mi to świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 21.06.24, 21:56 Nazwy tych krajow sa sztuczne poza Saksonia..... Dolna Saksonia powstala po 1945, Saksonia-Anhalt po zjednoczeniu Niemiec ... Wczesniej to byly czesci Prus Poniewaz Prusy zlikwidowano, trzeba bylo wymyslic inne nazwy, nie mogly byc np. Prusy II i Prusy III A Polnocna Nadrenia Westfalia Prusy IV, Nadrenia-Palatynat Prusy V, tu tez wymyslono po 1945 nazwy A Berlin Prusy I, Brandenburgia Prusy VI ( dawna Brandenburgia byla o wiele wieksza i nalezal do niej Berlin ) Badenia-Wirtembergia powstala po 1945 jako polaczenie Badenii, Wirtembergii ( mieszkaja tam Szwabi ) i kraju Hohenzollern ( wlasnosc tej rodziny panujacej w DE do 1918 ) W sumie wychodzi na to, ze Bawaria jest jedynym krajem w DE; ktory wczesniej byl niezaleznym krolestwem i zachowal swoje tereny do 1945, a po 1945 stal sie czescia RFN Freistaat Bayern, Wolne Panstwo Bawaria Sami Bawarczycy uwazaja sie za autonomiczna czesc Niemiec i stanowczo sie dystansuja sie od pruskiego Berlina.... Zdecydowanie wiec ich laczy historycznie, gwarowo i kulturowo z Austria Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 21.06.24, 22:05 dzięki Wisłok za objaśnienie. A Bawaria i Badenia-Wirtenbergia konkurują ze sobą? (i ich mieszkańcy) Wszakże Monachium i Stuttgart to siedziby bardzo wielu koncernów Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 19:09 Konkuruja Mercedes i Porsche z BMW oraz Audi Mieszkancy raczej nie, nie ma antagonizmow W Badenii-Wiertembergii bardzo duze poparcie ma partia Zielonych i rzadzi razem z CDU, w Bawarii nie ma nic do gadania Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 20:02 A Kościół katolicki jest silny zarówno w Bayern jak i BW? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 20:15 Nie jest silny ani w Bawarii, anie w B-W No, w Bawarii jest silniejszy, na oko okolo 60% katolikow, 20% protestantow, reszta niewierzacy i islam W B-W po okolo 40% katolikow i protestantow, reszta tak samo.... Z tych niewierzacych wiekszosc robi to tylko dlatego, zeby nie placic podatku koscielnego pzy wyplacie... W porownaniu do dawnej NRD, gdzie okolo 80% sie deklaruje jako niewierzacy to jest gigantyczna roznica W B-W premierem jest katolik z partii Zielonych, w Bawarii protestant z CSU Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 20:18 Badenia, Wirtembergia i Bawaria byla sojusznikami Napoleona, tak jak polskie Ksiestwo Warszawskie, wtedy wprowadzono rozdzial kosciola ( w tym wypadku kosciolow ) od panstwa I od tego czasu koscioly nie maja nic do powiedzania w polityce, choc jednoczesnie krzyze wisza w urzedach i szkolach.... Ale tylko to Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 20:28 Co do aborcji to byla zabroniona w RFN do zjednoczenia DE w 1990---- Kilka lat potem to zniesiono pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_w_Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 21:36 Dlatego Niemcy z RFN mi w mailach zawsze życzą Merry Christmas albo Frohe weihnachten a ci ddrowcy (choć dobrzy ludzie) jak im życzę wesołych świąt to odpisują happy holidays. Mam wrażenie że komuna z DDR kompletnie religię wyrugowała. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 22.06.24, 20:49 Sorki, moj blad , sa jescze Prusy VII i Prusy VIII Szlezwik-Holsztyn- Prusy VII Z Prusami nie mial w sumie nic wspolnego, poza tym, ze w 1864 go do nicj wlaczono Kraj Saary - Prusy VIII Byl czescia Prus, po I wojnie swiatowej mial rozne perypetie pl.wikipedia.org/wiki/Saara Jednoczesnie w ramach obecnach Hesji, Turyngii, Meklemburgii sa tereny ktore nalezaly wczesniej do Prus Czyli Prusy 8 obecnych krajow, reszta 8 obecnach krajow de.wikipedia.org/wiki/Datei:Karte_des_Deutschen_Reiches,_Weimarer_Republik-Drittes_Reich_1919%E2%80%931937.svg Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 20:22 Oczywiscie, ze tak bylo, ale pod koniec XIX wieku w PL dominowalo stanowisko, ze Niemcy to zawsze byl wrog Najbardziej podpuszczali na Niemcow Rosjanie, w zaborze rosyjskim ludzie ulegli prawie calkowicie tej propagandzie,w tym Sienkiewicz W zaborze pruskim i austriackim straszono dla odmiany barbarzynska Rosja, co wymorduje lub zrusyfikuje Polakow.... I tez skutecznosc byla ogromna Jak wybuchla wojna w 1914, to przeszlo 90% Polakow stalo murem za panstwem, gdzie zyli i gdzie mieli obywatelstwo... Wojsciech Korfanty pracowal w dziale propagandy Niemiec jako polski posel Nagle ucichly spory z Prusakami o germanizacje, jak jeden maz Polacy popierali Niemcy przeciwko Rosji W Galicji i na Slasku CIeszynskim masowo zglaszano sie do Legionow, zeby walczyc przeciwko ruskim Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 20:43 Paradoksalnie najbardziej Niemcom i Austriakom zaszkodzilo to, ze pokonali w 1918 Rosje. zdobyli caly zabor rosyjski i terazPolacy domagali sie od nich odbudowy PL jako mocarstwa... Nie mieli na to ochoty, woleli poprzec Ukraine. Litwe. Lotwe, Estonie. Finlandie. nawet utworzyc Bialorus. a PL miala byc niewielkim panstwem z dawnego Krolestwa Polskiego Polacy byli oburzeni, w sumie slusznie Niemcy i Austria uwazali, ze aby zachwycic Polakow nie beda walczyc przeciwko narodom, ktore tez nei trawia ruskich, a kochaja Niemcy i Austrie Najlepsyz przyklad Ukraina Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 22:12 Nacjonalisci w PL kompletnie tego nie czaili, chcieli przesladowac Ukraincow, Litwinow, Bialorusinow.... Pilsudski chcial z nimi federacje, ale pod kierownictwem PL... Nie chcieli o dziwo obu pomyslow.... Chcieli byc niezalezni ................... Jak Niemcy przegrali I wojne, to tylko Litwa sie utrzymala jako niepodlegle panstwo.... Ukraine i Bialorus podzielili PL i ruscy, nie bylo federacji Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 22:31 > Nagle ucichly spory z Prusakami o germanizacje, jak jeden maz Polacy popierali Niemcy przeciwko Rosji Już wtedy wiedzieli, co znaczy ruski mir. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jak odróżnić Sasa od Niemca 20.06.24, 22:53 Wystarczylo sie przejechac z Katowic do Sosnowca czy z Torunia do Wloclawka, czy z Mazur do Suwalk, zeby zawuwazyc, ze poziom zycia ludnosci sie bardzo rozni.... Do tego w Niemczech Polacy mieli swoich poslow, setki roznych organizacji, swoich ksiezy, byli chronieni przez konstytucje przed naduzyciami wladz DE.... W Rosji ich wszystkie prawa mogl w kazdej chwili anulowac car, wladze mogly wyslac na Sybir bez sadu, wyslac nawet calkowicie niewinnego czlowieka, zabrac mu caly majatek, I jeszcze w razie skargi mu obili twraz na komisariacie policji czy w placowce zandarmerii... I potem ruscy sie dziwili, dlaczego Ukraincy, Litwini, Estonczycy, Finowie tak ich nie lubili..... Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 19.06.24, 23:03 Odróżnisz po reakcji. Czech, że Polak o nie rozróżnia języka cię wyprowadzi z błędu, Słowak o posądzenie, że jest Czechem da w pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 12:03 yadaxad napisał(a): > Odróżnisz po reakcji. Czech, że Polak o nie rozróżnia języka cię wyprowadzi z b > łędu, Słowak o posądzenie, że jest Czechem da w pysk. Szybko dostanie jak powie do Słowaka piękny zapach masz 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 22:03 pieprzysz glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 22:33 To nie pieprzenie TO jest pie.olenie, delikatnie mowiac Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 13:37 Byłem kiedyś na spacerze z psem i spotkałem jakiegoś gościa również z psem. Psy zaczęły się obwąchiwać i wtedy on pyta mnie: Holka? W przypływie jakiejś nagłej i rzadko spotykanej u mnie błyskotliwości wykminiłem, że pyta o psią płeć, odpowiedziałem więc: Tak, dziewczyna. On odpowiedział coś w stylu, aha, ok. Psy się obwąchały i każdy poszedł w swoja stronę, my zresztą też. W sumie do tej pory nie sprawdziłem co to ta holka i czy to był Czech czy Słowak. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 14:11 Jak jedziesz do Czech, umówiłeś się na trójkąt, wchodzisz do pokoju i mówisz kulturalnie Ahoj holky. A na Słowacji już powiesz dievcata :) Czyli gosc od psa był Czechem Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 14:16 trypel napisał: > Jak jedziesz do Czech, umówiłeś się na trójkąt, wchodzisz do pokoju i mówisz ku > lturalnie Ahoj holky. > A na Słowacji już powiesz dievcata :) > Czyli gosc od psa był Czechem > Wprawdzie śmiertelnie się na Kolegę trypla obraziłem i nie powinienem tu (foch :) :) jak u jakiejś pani pułkownikowej lat 80) Ale dodam - pamiętacie piosenkę "Szukam cie Miłoszu z Warszawy" :) Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 21.06.24, 09:36 trypel napisał: > Jak jedziesz do Czech, umówiłeś się na trójkąt, wchodzisz do pokoju i mówisz ku > lturalnie Ahoj holky. Dobrze wiedzieć. Do tej pory znałem jedynie frazę finalną: Pozor! Triskam! Teraz będę wiedział również jak rozpocząć spotkanie Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 21.06.24, 10:16 Być może ta wiedza podniesie twoje szanse na dojście chłechłe do fazy finalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 21.06.24, 12:26 Hukers zawsze raczej dojdzie do fazy finalnej, pytanie o szanse Zofii na doń dojście. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 21:16 Z Czechami należy, przy piesku, nie zauważyć, że merda. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 20.06.24, 22:07 nie "merda" ale "mrda". to sa takie male ale znaczace roznice. skoro znam polski (calkiem niezle), slowacki, czeski, pamietam rosyjski, wiec umiem odrzonic ukrajinskiego od rosyjskiego. tak samo z niemieckim, nie zawsze mozna uzywac nauczonego niemieckiego wszedzie. podobnie z francuskim, angielskim itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 30.08.24, 22:33 Coś nowego w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 30.08.24, 23:43 Anosmy tacy Polacy osamotnieni. Nie mamy języka bardzo podobnego. Kturen język najpodobniejszy do polskiego? Jednak czy białoruski czy ukraiński czy czeski czy słowacki trochę się różnią. Ale moze duński i szwedzki przeca tysz nie identyczne. Ech - może do siebie - piątek wieczor - zmeczony nie pisz. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 00:05 Slowacki jest bardzo podobny, potem czeski Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 00:26 Łune prawie identyczne jak się np.etykiety kosmetyków czy produktów spozywczych czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 09:27 Można łatwo odróżnić nad polskim morzem Jak śmiesznie mówi to Czech Bo Słowacy tam nie jeżdżą www.money.pl/gospodarka/czeski-szturm-na-polskie-morze-nie-oszczedzali-7064603266034592a.html Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 09:30 Nie zdziwiłbym się gdyby ci „dziennikarze” do jednego wora „Czesi” wrzucali Czechów, Słowaków, Słoweńców itp Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 10:05 Qrde kiedyś w Chorwacji sobie coś uświadomiłem. Słyszę jak baba mówi do chlopa "Henriczku" jakoś tak. Myślę- Czesi. Potem jednak jakby bardziej po polsku. Wtedy se uświadomiłem że gwara slaska ma akcent czeski jakby. Chyba gwara góralska słowacki, a tam na ścianie wschodniej to wschodnie zaciąganie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 10:59 Słyszałeś kiedyś Słoweńca?? Chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 11:15 trypel napisał: > Słyszałeś kiedyś Słoweńca?? Chyba nie > Ale co w związku z tym :) Że też góral? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 11:40 To do bywalca w temacie pomylenia Słowaka że słoweńcem Równie prawdopodobne jak pomylenie Austriaka z Australijczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 18:51 Słoweński zrozumiały dla Polaków jest tylko w piśmie, a i to w bardzo ograniczonym stopniu (jak ktoś ma bogaty zasób słownictwa po polsku, w tym archaicznego, to sie może domyśli o co chodzi). Mówimy słoweński to mi chuja, chyba że obaj rozmówcy przejdą na "uniwersalny pansłowiański" ;-) co jednak też wymaga niemałych kompetencji językowych. Z komunikacją werbalną że Słowakami nie ma większych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 12:47 trypel napisał: > Słyszałeś kiedyś Słoweńca?? Chyba nie Nie pamiętam. Ale nie w tym rzecz tylko że dziennikarze wszystkich mogą jako "czesi" wrzucać Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 13:21 Dlaczego? To może Eskimosów też? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 13:47 nie wiem, pytaj tępych i leniwych, zwłaszcza co jadą "na Chorwację" :D Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 11:04 bywalec.hoteli napisał: > Nie zdziwiłbym się gdyby ci „dziennikarze” do jednego wora „Czesi” wrzucali Cze > chów, Słowaków, Słoweńców itp Myślisz że izba gospodarczą też ich myli? " 2024 r. nad polskie morze przyjechało ok. 550 tys. Czechów - wskazał we wpisie na platformie X czeski dziennikarz Andreas Papadopulos, powołując się na dane Krajowej Izby Gospodarczej" Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 11:06 Cholera wie jak liczy niby Czech a Niemco-Grek Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 19:29 Slowenski to nieoficjalnie dialekt chorawackiego, inna bajka niz czeski i slowacki Tylko nazwa jest podobna Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 19:57 > Slowenski to nieoficjalnie dialekt chorawackiego, Bzdura. Różni się od chorwackiego bardziej niż słowacki od czeskiego. Tu nie trzeba wielkiej wiedzy jezykoznawczej, wystarczy poczytać skład produktów na opakowaniach tam, gdzie jest on opisany po słoweńsku i chorwacku. Różnice leksykalne są duże. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 01.09.24, 00:28 Jest blisko spokrewniony z dialektami kajkawskim i czakawskim języka serbsko-chorwackiego. W latach 1920–1941 oficjalny język Królestwa Jugosławii określany był jako „serbsko-chorwacko-słoweński”. I co najciekawsze Słoweński jest najbogatszym w dialekty językiem z grupy słowiańskiej. W ramach języka słoweńskiego wyróżnia się 46 narzeczy o różnym stopniu podobieństwa, uporządkowanych w 7 grup: dialekty karynckie, przymorskie, rowtarskie, goreńskie, doleńskie, styryjskie i panońskie. Pomimo że pomiędzy poszczególnymi dialektami występują znaczne różnice w wymowie, wzajemne zrozumienie nie sprawia większych problemów użytkownikom różnych narzeczy. Słoweński język standardowy używany jest głównie w wystąpieniach publicznych i przy uroczystych, oficjalnych okazjach. pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_s%C5%82owe%C5%84ski Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 12:59 > Jest blisko spokrewniony z dialektami kajkawskim i czakawskim języka > serbsko-chorwackiego. Z tym, że standardowy serbsko-chorwacki (czy też standardowe serbski i chorwacki) jest oparty na innych dialektach, których wzajemna zrozumiałość ze słoweńskim jest dość ograniczona. Czech ze Słowakiem się zrozumie lepiej niż Słoweniec z Serbem. > W latach 1920–1941 oficjalny język Królestwa Jugosławii określany był jako > „serbsko-chorwacko-słoweński”. Oj tam, wiadomo, że język to jest często pojęcie polityczne. To, że tak był określany, nie oznacza, że faktycznie z linwistycznego punktu widzenia stanowił jeden język. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 18:10 Na Balkanach polityka i jezyk byly ze soba scisle zwiazane Slowency skodyfikowali swoj jezyk w XVI wieku, zeby zabezpieczyc swoje prawa w Austrii jak odrebny narod, Slowenia byla czescia Austrii Slowency poparli reformacje, potem Habsburgowei im to wybili z glowy, ale jezyk pozostal Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 19:12 Juz zaczynaja...nie wiem po co ale OK. kumpel ma pelnowymiarowego Landrowera z namiotem na dachu... i tak se jezdza Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 31.08.24, 19:25 Coś tam widac widzą Dla mnie do końca sezonu to miejsce nie do odwiedzenia. Ale w listopadzie chętnie Z drugiej strony znajoma w pracy ma mieszkanie w Palandze i tam nawet w sezonie pusto a plaze piękne jak u nas. Obok mają dawny ośrodek rządowy gdzie brezniez jezdzil, stoi pusty a plaże najpiękniejsze nad Bałtykiem. I teraz tylko na dziko takie landrovery tam przyjeżdżają Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 01.09.24, 00:47 Nie wiem jak w litewskiej Palandze, jak w Kłajpedzie, ale byłem ongiś w łotewskiej Jurmali i tak szerokich piaszczystych a zarazem pustych plaż to w życiu nad Bałtykiem nie widziałem. Myślę że Kraje bałtyckie dla fanów Bałtyku to jest hit. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 13:01 Właśnie moja Zofia zachorowała na namiot dachowy. Tylko nie mamy Landrovera, a jak widzę takie coś, to prawie zawsze na dachu terenówki właśnie. A tak bardziej serio: jak się to sprawdza kumplowi w praktyce? Nie wkurza, że chcąc gdzieś pojechać musi namiot składać? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 14:16 nie wiem, zapytam. on spi z psem na dole w samochodzie i zona z corka w namiocie. tyle wiem narazie. Ja sie na cos takiego nie nadaje, bo jak jeszcze w nocy sie odlac trzeba to pol biedy, mozna rownhiez z dachu, ale z grubszymi sprawami to roznie moze byc. ja nigdy nie jezdzilem pod namiot, minimum komfortu powinno byc. a ze juz powyzej pieciu dych na karku, to nie mam zamiaru eksperymentowac. Jeszcze jakis normalny samochod campingowy, no ale po co mi takie bydle z ktorym prawie nigdzie nie wjade. Ja to spokojnie jakis hotelik i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 15:03 > ja nigdy nie jezdzilem pod namiot, minimum komfortu powinno byc. > a ze juz powyzej pieciu dych na karku, to nie mam zamiaru eksperymentowac. Ja głównie pod namiot, chociaż też już blisko pięciu dych. Nie ma fajniejszego wypoczynku jak na campingu. Dlatego właśnie ten pomysł z namiotem dachowym, bo to się podobno rozstawia i zwija w parę minut. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 16:08 Kolega niemiec ma taki namiot na hiluxie Ale kolega extremalny jest i wyjeżdża sobie co roku na 2-3 msc gdzieś po Afryce. On chwali bo robactwo nie włazi. I dziękie zwierzęta nie zaglądają:) Ale jal była pandemia to jezdzil tym po klientach. I spał w trasie zamiast w hotelach. Wzbudzał tym niezwykle zainteresowanie:D Gosc 60+ Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 16:45 Nie ma się czego wstydzić. Skoro nawet taki duży szef kilkuset tysięcy osób potrafi spać w namiocie na aucie: newsroom.porsche.com/en/2023/company/porsche-oliver-blume-employee-camp-le-mans-32866.html Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 16:56 A kto się wstydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 17:13 Marek. Bo on ma powyżej pięciu dych i jako dyplomata musi mieć godne warunki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 18:13 Ja też do namiotu nie wejdę bo muszę mieć łazienkę i minimum 30 cm od podłogi do łóżka ale co to ma wspólnego ze wstydem.? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 19:33 a dlaczego odrazu wstydzic? nie jestem do tego przyzwyczajony, rodzice z nami nie jezdzili pod namiot ani na campingi. bynajmniej nie w europie. pod namiot jezdzilismy na plaze w algerii - ale to inna bajka a nie zapchany turystami camping. w europie maks na dzialke z kolejnymi rodzinami w gory i tak bylo czasami dosyc spartansko. do tego jak widze jak ludzie traktuja hygiene, to mi sie odechciewa wspolnych lazienek na campingach. zreszta dobra restauracje poznasz nie tylko po kuchni, ale rowniez po kiblu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:06 Nie czepiajcie się słowa wstydzić. Trypel uczepił się tego słowa jak tryper ruchacza bez zabezpieczenia. Czytaliście w ogóle ten link z Porsche co zamieściłem? Ja osobiście też lubię przyrodę ale na kempingu pod namiotem też dawno nie byłem. Natomiast chodzi mi po głowie to że jeśli zrealizuje autko zalecone mi przez vogona to tam będzie zawsze sporo miejsca w bagażniku, żeby wrzucić namiot i być w razie co niezależnym od noclegów podczas podróży. Może się przydać. Jest ogólnie sporo fanów spania w samochodzie, nawet sobie tak adaptują że mogą rozłożyć łóżko, ale dla mnie to już zbyt duże dziadowanie 🙂 Natomiast oglądałem program o jakiejś babce Polce, która już kilka lat w Hiszpanii mieszka w samochodzie. To jakiś van w rodzaju Seata Alhambra : Forda Galaxy, który sobie sama przystosowała że może rozłożyć łóżko i spać a może też złożyć i jeść, pracować. Prowadzi chyba agencję nieruchomości. To już trochę hardcore. Marku, co do kibla w restauracji to pełna zgoda! Jak kibel mordownia brud to to samo będzie w kuchni. I docelowo na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:17 Prędzej w aucie niż pod namiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:21 > Jest ogólnie sporo fanów spania w samochodzie, nawet sobie tak adaptują > że mogą rozłożyć łóżko, ale dla mnie to już zbyt duże dziadowanie Mamy prosty pomysł, jak zaadaptować Caddy'ego, żeby z tyłu można rozłożyć materac i spać w dwie osoby, a podróżować w cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:23 Ale to tylko w maxi wyjdzie. W zwykłym się nie zmieści materac na długość Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:42 > Ale to tylko w maxi wyjdzie. Zgadza się. Mamy maxi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:24 Jaki pomysł? Wstawić jakieś skrzynki do podtrzymania materaca z jednej strony a rozłożone do poziomu tylne siedzenia? A co z pozostałymi 2 osobami - śpią w namiocie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 20:49 > Jaki pomysł? Wstawić jakieś skrzynki do podtrzymania materaca > z jednej strony a rozłożone do poziomu tylne siedzenia? Mniej więcej. Z tyłu zrobić taki drewniany podest (składany i wyjmowany oczywiście) na wysokość złożonej kanapy, pod który wejdą skrzynki z różnościami. I już mamy taki bieda-kamper, nawet moim zdaniem lepszy od Caddy'ego California, bo w Kalafiorni śpi się tak blisko sufitu, że aż klaustrofobicznie, jak na łodzi podwodnej. Nawet mam już wstępną koncepcję jak to wykonać. > A co z pozostałymi 2 osobami - śpią w namiocie? Dokładnie. Mamy taki "dwusekundowy", do którego wchodzą nawet 3 osoby, więc rozłożenie i złożenie namiotu to jest moment. To jest oczywiście wariant na wakacje "podróżnicze", kiedy co dzień/dwa zmieniamy miejsce pobytu, a nie na "stacjonarne", kiedy rozbijamy się i siedzimy na kempingu przez tydzień. No chyba, że wypali pomysł z namiotem dachowym czteroosobowym. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jak odróżnić Czecha od Słowaka? 02.09.24, 21:04 Daj fotkę jak przystosujesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Niemcy 02.09.24, 20:39 photos.app.goo.gl/VHAKCqg2i1nd5mBZ7 W niedziele odwiedzilem najwyzszy szczyt Bawarskiego Lasu Arber i podzielona granica jak CIeszyn miejscowosc Zelezna Ruda - Eisenstein Co do Arber to gora jest bardzo fajna, nowa kolejka linowa, tereny narciarskie, widoczki super.... Do tego o wiele taniej niz w Alpach i Tatrach, 17 euro za wyjazd kolejka na przeszko 1400 metrow... Do tego nie bylo kolejek do kas... Na sam szczyt trzeba bylo zrobic ostry spacer pod gorke Po niemieckiej stronie masyw gorski sie nazywa Bawarski Las, po czeskiej Szumawa........ Czesi bez problemu moga wszystko skojarzyc, bo czeski jest drugim jezykim po niemieckim w opisach dla turystow... I gosci z Czech nie brakuje... Co do 1 dworca kolejowego w 2 panstwach, to Zelezna Ruda w zasadzie zawsze byla podzielona granica, po prostu prze przelcz przebiegala granica Bawarii z Czechami od sredniowiecza... Bawarczycy zalozyli obie czesci miejscowosci Krolowie Czech byli zadowoleni, bo osadnicy z Bawarii wydobywali rude zelaza, tak jak po bawarskiej stronie Krolowie Czech mieli z tego niezly hajs........ W II polowie XIX wieku, w czasach Austro-Wegier, zbudowano linie kolejowa z Monachium do Pragi i zeyb zaoszczedzic kosztow zbudowano na samej granicy 1 wspolny dworzec kolejowy, w polowie budynek byl w Niemczech, w polowie w Austro-Wegrzech.... PO 1918 dworzec dalej dzialal i nikomu to nie przeszkadalo, choc teraz zamiast Austro-Wegier byla Czechoslowacja W 1938 czeska czesc miejscowosci wcielono do III Rzeszy, a po 1945 niemieckojezyczna ludnosc z czeskiej strony wysiedlono, dworzec komunisci czescy w swojej czesci zamkneli, odgrodzili zasiekami .... Czesc bawarska dalej funkcjonowala jako dworzec kolejowy... PO 1989 wrocila normalnosc i teraz dworzec jest 1 budynkiem w 2 panstwach jednoczesnie.... Granica przebiega przez glowna hale wejsciowa... W budynku dworca jest muzeum czesko-niemieckie.... ( bardzo ciekawe ) Sama miejscowosc po bawarskiej stronie to bardzo zadbana wioska... Po czeskiej zrobiono duzo po 1989, zeby wygladalo to fajnie, ale nadal strasza czasem bardzo brzydkie budynki z czasow komuny... Udalo mi sie w restauracji hotelu Böhmerwald skutecznie przekonac kelnerke, ze jestem Czechem... Dopiero jak zaczela cos szybko gadac po czesku, to ja jej powiedzialem, ze nicht verstehen... Byla zaskoczona... Wyjasnilem ze babcia z Trzynca, spora czesc rodziny z Zaolzia i troche czeski znam... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 20:57 A ha w tym muzeum jest GIGANTYCZNA kolejka , na cale pietro.... Fotki pokazalem... Jak tam bylem, to akurat 2 Bawarczykow z wiertarkami cos majstrowali i naprawiali, zeby male pociagi znowu jezdzily ... Jak to dziala, to jest czad.... Bardzo starannie to wszystko wykonali.... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:01 W Alpach na 1800 m za 18 euro (bilet powrotny) Albo na 1900 za 13 euro (też powrotny) Ale to we wloszech :) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:31 Linki poprosze Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:35 Monte Lussari, zdjęcie niżej z sierpnka. Kolejkę z cennikiem sobie znajdziesz pod górą Monte Zoncolan (to ta tańsza i wyzsza) może tańsza dlatego że można na szczyt wjechać autem (warto) a wagonik startuje z Ravascletto. Też sobie wyguglujesz. Zresztą tam również w zimie ceny są nieprzyzwoicie niskie porównując do austri czy zielenca Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:37 A to z marca z monte zoncolan że szczytu Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:45 Monte Liussari znam, bylem tam Bardzo fajna gora Dzieki za linki Faktycznie o wiele taniej niz w DE, Austrii i Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:49 A na zoncolan warto wjechać i potem zjechać z drugiej strony, twardziele robią to rowerami. Ja raczej nie. www.giroditalia.it/en/monte-zoncolan/ Oczywiście możliwe tylko w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:55 No, dla twardzieli Hardcore Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:11 Bardzo ładnie to wygląda tam! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 02.09.24, 21:49 I nie ma tam takich tlumow turystow jak w Alpach czy Tatrach.... Bylem zaskoczony, bo jednak spodziewalem sie o wiele wiecej turystow po bawarskiej i czeskiej stronie... Bawarski Las- Szumawa to bardzo fajne i nie zadeptane masowa turystyka miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 04.09.24, 20:20 A ha Markety sa w Czechach otwarte w niedziele, bylem najpierw w Jednota-COOP, sklep jescze nie opuscil komuny, zaopatrznie niezle, ale calosc jak za Husaka.... Powrot do przeszkosci.... Pieczywo i mieso oraz kielbasy tansze niz w DE, pozostale rzeczy sie wyrownaly albo jest drozej niz w DE, szczegolnie chemia i slodycze drozsze sa w Czechach.... W DE w Lidlu jest taniej o wiele niz w zwyklym markecie w DE co do pieczywa i miesa-wedlin.... A w Bayerisch Eisenstein Lidla nie ma, jest Piwo, ceny jak w DE, jak sa promocje, to moze byc taniej, ale ganeralnie 1 euro czy 25 koron za flaszke.... Ale wystroj z czasow komuny w CZ nie do zastapienia Pozostale sklepy prowadza Wietnamczycy i sa obskurne, a ceny jescze gorsze niz w COOP-Jednota Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 04.09.24, 20:25 Zaraz przy granicy sa 2 duze sklepy Tracel Free Shop ( jest tez na granicy w Milulovie czy na granicy w CIeszynie ), Free One Shop Papierosy wychodza taniej, ale ja nie pale... Sa promocje na czeskie piwo, kawe i alkohole oraz kosmetyki Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 04.09.24, 22:47 Jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 05.09.24, 18:25 Dla budzetu Czech ma, bo Niemcy kupuja papierosy w Czechach i zarabia czeski budzet.... Poza papierosami nie ma tu duzych roznic, bo w DE da sie taniej niz na granicy w Czechach kupic kosmtyki online, a promocje na piwo i alkohole tez sa Kawa w Czechach jest niby ta sama co w DE, to znaczy marka, np Jacobs, Tchibo, Melitta ale gorszej jakosci, bo ta sprzedawana w DE ma inne normy jakosciowe, wyzsze... Tak jak cala chemia spredawana w DE I nie tylko chemia... To samo dotyczy jakosci wielu artykulow spozywczych, np. jogurtow, te czeskie sa o wiele gorsze ( polskie tez ) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 1 dworzec kolejowy w 2 panstwach, Czechy i Ni 05.09.24, 23:00 Chemia z Niemiec, czy kawa z NIemiec, czy inne artykuly z DE sa lepsze jakosciowo, bo w DE sa inne normy jakosciowe... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Asia Market w Rozvadovie 07.09.24, 19:44 W zasadzie Wietnam Market, podobnych jest wiecej na granicy CZ z DE Ten jest najwiekszy Asia Market - Rozvadov ( Czech Republic ) Generalnie to juz przeszlosc, ceny sie wyrownaly, w zasadzie nic sie nie oplaca, chyba, ze ktos swiadomie i celowo kupuje podroby Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Szumawa 02.09.24, 22:56 wislok1 napisał: > photos.app.goo.gl/VHAKCqg2i1nd5mBZ7 > > W niedziele odwiedzilem najwyzszy szczyt Bawarskiego Lasu Arber i podzielona g > ranica jak CIeszyn miejscowosc Zelezna Ruda - Eisenstein jezeli ktos za komuny otrzymal wezwanie do wojska na Szumawe, to mial przesrane. tam sie nie cackano, do uciekinierow strzelano bez ostrzezenia, zima -30.... i warunki jak na syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Szumawa 03.09.24, 18:31 W tym muzeum na dworcu kolejowym pokazali przyklad 1 wioski, ktora po 1948 roku komunisci zburzyli doszczetnie, bo byla zaraz kolo granicy z Bawaria.... Takich wiosek bylo wiecej.... Bardzo to utrudnialo uciekinierom z Czechoslowacji ich plany, bo nie mieli gdzie sie przygotowac do przekroczenia granicy.... Kilometry od granicy nie bylo miejscowej ludnosci, a kazdy cywil od razu wpadal w oko pogranicznikow.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Szumawa 03.09.24, 18:42 Zaraz po 1948 bylo tylko 1 przejscie graniczne drogowe Rozvadov-Waidhaus, potem otwarto kolejne, ale bylo ich bardzo malo W Zeleznej Rudzie bylo przejscie drogowe, dworzec byl po czeskiej stronie zamkniety.... Do tego na samej granicy byly ploty, zasieki z druty kolczastego, wieze wartownicze, najlatwiej bylo uciec straznikom granicznym... photos.google.com/photo/AF1QipNMDyyuci6BWoeA-wmX_y3rL6O7t-faZnVeHQws Przy umocnieniach granicznych NRD bylo to przedszkole, ale jak straznicy mogli strzelac bez ostrzezenia do uciekinierow, to sporo ludzi zabili Odpowiedz Link Zgłoś