Dodaj do ulubionych

Kamery na skrzyżowaniach

17.07.24, 18:16
Coraz więcej kamer wiszących nad skrzyżowaniami (żółtych), które chyba mają wyłapywać przejazdy na czerwonym świetle. Działają one? Znajomy z okolicy niby dostał mandat za to, że przejechał na żółtym, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, bo skala takich przypadków jest ogromna. Macie jakąś wiedzę w temacie?
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 19:31
      Jest coś takiego red light o to rejestruje przejazdy na czerwonym. Można sprawdzić na stronie GITD na których skrzyżowaniach jest zamontowany. Są też kamery montowane przez zarządców dróg które odpowiadają za systemy sterowania ruchem.
    • wislok1 Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 19:45
      W Laziskach Gornych na wislance jest takak kamera.....

Skala na pewno nie jest ogromna

W Bawarii jest norma jazda na zoltym.....

I za to chyba nikogo nie karza, bo prawie kazdy to robi i nie ma stracha....

Co innego przekraczanie predkosci...

Tu strach jest potezny....
      .

• nousecomplaining Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:11
        > W Laziskach Gornych na wislance jest takak kamera...
        Wislok, Ty chyba dawno Wiślanką (nomen omen) nie jechałeś. Te kamery są na całej długości aż do Skoczowa. I to nie jest jedna kamera na skrzyżowaniu, tylko kilka obsługujących wszystkie pasy (nawet do skrętu w prawo), w obu kierunkach. Przyjrzyj się, jak będziesz. Tak samo jest na innych dużych (i nie tylko) skrzyżowaniach na Górnym Śląsku.
      • nousecomplaining Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:16
        > Skala na pewno nie jest ogromna
        Chodziło mi o skalę przejeżdżania na żółtym, a ta myślę że jest przeogromna.
    • waga173 Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 19:54
      Kamera nad skrzyzowaniem to by fotografowala dachy samochodow na czerwonym. Ona musi byc do czegos innego.
      • nousecomplaining Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:06
        > Ona musi byc do czegos innego.
        Nie, posiadłem wiedzę od kumpla, który różne kamery montuje. One są tak ustawione i mają taki ogląd sytuacji, że twarz Wagi jest świetnie widoczna.
        • waga173 Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:10
          Jestes pewny ze to twarz a nie dupa? Bo wygladaja podobnie:)
          • nousecomplaining Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:13
            > Jestes pewny ze to twarz a nie dupa?
            Czyli posiadłeś umiejętność prowadzenia auta z dupą w kierunku jazdy?
            • waga173 Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:27
              Jezeli to jest kamera do lapania za predkosc czyli fotoradar to moze robic zdjecia twarzy. Ale na zdjeciu przodu samochodu nie byloby widac na jakim swietle wjechal. Wiec kamera do lapania na czerwonym powinna robic zdjecie z tylu, na ktorym widac swiatlo, samochod i dupe kierowcy.
              • nousecomplaining Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 17:12
                > Ale na zdjeciu przodu samochodu nie byloby widac na jakim swietle wjechal.
                Niby tak, ale te kamery na pewno są zsynchronizowane ze światłami i może jakiś algorytm wylicza, czy wjechałeś na czerwonym bez potrzeby robienia zdjęcia z tyłu.
    • trypel Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:03
      Wiedzy nie mam ale mam marzenie
      Że nad dwoma skrzyżowaniami we Wrocławiu takie kamery zawisną i kretyni co muszą przejechać na czerwonym jednak zmienia zdanie
      Legnicka popowicka i legnicka na ostatnim groszu.
      • kreinto Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:13
        trypel napisał:

> Legnicka popowicka i legnicka na ostatnim groszu.
        Niedaleko masz na dwóch innych skrzyżowaniach.. Zastanawia mnie natomiast w którym miejscu Legnicka krzyżuje się z Popowicką? 🤔
        • trypel Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:21
          Sorry popowicka z ostatnim groszem czy tam z milenijnym
          Oba skrzyżowania gdzie na czerwonym zawsze musi paru debili przejechać
        • vogon.jeltz Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 21:45
          > Zastanawia mnie natomiast w którym miejscu
          > Legnicka krzyżuje się z Popowicką?

Widocznie Wrocław jest przestrzenią nieeuklidesową.
          • trypel Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 21:48
            To ja mam problemy z nazwami ulic. Od zawsze
            • dodekanezowiec Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 23:12
              trypel napisał:

> To ja mam problemy z nazwami ulic. Od zawsze
              >
              Nie! Polski Poznań ma jakiś układ ulic na zasadach równoległości i prostopadłości tylko Niemce namącili w tym Breslau. Ze ulica idzie sobie idzie zbacza i od doopy strony wychodzi. Zgoda, część sytuacji to zasługa PRL, część może się wiązać np. z Odrą itp.
              Ale i te poniemieckie budynki - sądy na Podwalu, ZUS na Pretficza i parę innych, są tak zakręcone, dosłownie, że można popieprzyć drogę.
              • waga173 Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 23:34
                dodekanezowiec napisał:

> Ale i te poniemieckie budynki - sądy na Podwalu, ZUS na Pretficza i parę innych

Osiedle poniemieckie o ukladzie ulic w ksztalcie orla. Jeden pilot Lotu myslal ze to na wzor hitlerowskiej wrony, ale to nieprawda. Jednak my to nazwalismy wedlug jeszcze innego ptaka, Sęp-olno.
    • kreinto Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:15
      nousecomplaining napisał(a):

> Macie jakąś wiedzę w temacie?
      Wet Wrocławiu działają na dwóch skrzyżowaniach i na przejeździe kolejowym. Delikwent dostaje zdjęcia z przodu, z tyłu, z boku. Tuż przed linią warunkowego zatrzymania i już po jej przejechaniu. Twarz widać doskonale, więc trudno wymigać się legalną metodą.
      Ja zawsze odchylam: "słonecznik" zbliżając się do tych skrzyżowań żeby chociaż trochę zakryć twarz.
      • dodekanezowiec Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:21
        Na Ostatnim Groszu/Bystrzycka jest wqrzająca.
        Na przykład zielona strzałka za szybko zgaśnie i już można 15 pkt zarobić.
    • thorpe Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 20:36
      We Wrocławiu są dwie sławne kamery i obie skandalicznie ustawione na łojenie kierowców. Były o tym liczne artykuly np. w Gazecie Wrocławskiej. Jedna jest na zielonej strzałce na wjeździe na estakadę Gadowianka, strzałka nagle znika w trakcie przejazdu i rejestruje to jako przejazd na czerwonym . Ludzie już to wiedzą, więc nagle hamują - przez te kamerę są tylko stłuczki, nie poprawia ona w ogóle bezpieczeństwa. Druga na przejeździe na ulicy Szczecińskiej, w takim miejscu, że tam jest dodatkowe czerwone światło, żaden sposób nie skorelowane z zaporami przejazdu. Mimo że tam jest mały ruch drogowy to światło zatrzymuje Cię czasem na jakieś 20 minut , stąd ludzie w końcu przejeżdżają w desperacji albo stoją tuż przed zaporami, gdy zapory zaczną się opuszczać (bo ruch kolejowy jest bardzo duży)
      Obie kamery same prowokują zachowanie niezgodne z prawem i sposób ich montażu i działania to zwykle sk.. ństwo. Mają po kilkanaście tysięcy zarejestrowanych wykroczeń rocznie i są w tym wzgledzie ponoć rekordzistkami Polski.
      Ja tak planuje trasę, żeby tamtędy nie jeździć. Szczególnie na tej strzałce wykonanie skrętu zgodnie z przepisami moze być po prostu niemożliwe, dostajesz mandat i 15 pkt.
      Państwo z dykty. Miało być dobrze, wyszło jak zawsze.
      • vogon.jeltz Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 21:47
        Czemu tego nikt jeszcze nie zepsuł w akcie "obywatelskiego nieposłuszeństwa"?
    • jeepster Re: Kamery na skrzyżowaniach 17.07.24, 23:52
      Macie strasznie "cienkich" prawników/lobbystów w tej Europie. Jak już pisałem kilkakrotnie, w Kanadzie musieli zmienić prawo drogowe i zrezygnować z punktów karnych za mandaty z foto-radarów i red-light-cameras. Mandaty te są bowiem traktowane tak jak mandaty za parkowanie. A teraz przykład jak silne jest lobby kierowców zawodowych. Jakieś 10 lat temu w Ontario wprowadzili przepis, że wszystkie duże ciężarówki muszą mieć elektroniczne ograniczenie prędkości na ontaryjskich drogach do 105 km/h. W tamtym czasie ograniczenie prędkości było 100 km/h. Lobby kierowców podało rząd Ontario do sądu i wygrało. Przepis został cofnięty. Osobiście uważam, że przepis był rozsądny, bo tak jak tutaj jeżdżą duże ciężarówki, to woła o pomstę do nieba. Niemniej jednak pokazuje to jak silną grupę stanowią kierowcy zawodowi i ich związki.
      • waga173 Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 00:20
        Wedlug mojej madrej glowki "elektroniczne ograniczenie predkosci" to debilizm. Bo czasami moze zajsc sytuacja ze kierowca musi "dac po calej pizdzie" i ta mozliwosc jest mu odebrana. Na sama logike, po co produkowac i kupowac ciezarowke zdolna pociagnac 130 czy 140 jak ma ograniczenie do 105? Za przekroczenie dozwolonej lokalnie i oznaczonej znakami predkosci odpowiada tylko i wylacznie kapitan czyli kierowca.
        • jeepster Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 00:27
          Z tego co pamiętam, to podobne argumenty mieli prawnicy kierowców i sąd się z nimi zgodził.
          • waga173 Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 00:35
            No bo tamten pomysl pochodzil z niemadrej glowki ktora pewnie kiedys zgwalcona zaproponowala zeby wszystkich facetow wykastrowac i obciac im kutasy to nie bedzie gwaltow:)
        • vogon.jeltz Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 12:10
          > Bo czasami moze zajsc sytuacja ze kierowca musi "dac po calej pizdzie" i ta mozliwosc jest mu odebrana.

Zasadniczo taka sytuacja może zajść w tak epsilonowej liczbie przypadków, że można ją pominąć. Przecież taki samochód nie przyspieszy nagle ze 100 do 140 tylko chwilę mu to zajmie. To już bezpieczniej będzie gwałtownie zahamować. Rzeczy poruszające się z mniejszą prędkością wyrządzają / narażone są na mniejsze szkody.

Oczywiście konieczności "pełnej pizdy" całkowicie wykluczyć się nie da, ale to tak samo jak z pasami - iluś ludzi spłonęło w samochodzie, bo nie mogli wypiąć się z pasów, iluś z kolei ocaliło życie wylatując przez przednią szybę, ale to są takie ułamki w statystykach, że mamy obowiązek zapinania pasów, bo zasadniczo ratują one życie.
    • hrasier_2 Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 01:14
      Poczytaj sobie o systemie CANARD. I nie ma że boli.
    • galtomone +40 nowych 18.07.24, 08:26
      auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9547264,40-nowych-kamer-juz-lowi-kierowcow-15-punktow-i-2000-zl-jak-w-banku-gdzie-uwazac.html
      • trypel Re: +40 nowych 18.07.24, 08:42
        A tak w kwestii pokonywania torów- jak ktoś akurat jest rowerem albo pieszo i się spieszy a wie że te zapory podnoszą się 5 minut po przejechaniu pociągu (jak na Praczach) to wystarczy się przejść 50 m i pokonać tory w innym miejscu. Wtedy ewentualna kara to 50 pln od SOKu
        Taki tip
    • bywalec.hoteli Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 09:22
      Jak ostatnio jeżdżę czy chodzę po mieście, to jestem zadziwiony jak wiele jest kamer miejskich (państwowych). Choćby na skrzyżowaniach podłączone do masztów i bramownic świateł. Ale i w przejściach podziemnych, na dworcach. Ciekaw jestem czy jest z tego jakikolwiek użytek, ktoś to przegląda czy chodzi o to by HIK/Dahua zarobiły a potem ENEA za zasilanie tych urządzeń?
    • bolo2002 Re: Kamery na skrzyżowaniach 18.07.24, 09:46
      Kamery w swiatłach na skrzyżowaniach to w Niemczech były już 30 lat temu. W Berlinie kamera zrobiła mi zdjecie z tyłu samochodu-czyli musiałem na czerwonym opuszczać skrzyżowanie . Ale kamery były tez i z przodu skrzyżowania- na wjeżdzie. To samo bedzie i już zaczynają montować w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka