Dodaj do ulubionych

Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie?

15.09.24, 15:40
Po pierwsze fajnie, że to ma w nazwie modelu full hybrid.

Jak sie przeglada artykuly i ogloszenia, to czesto jest info, ze "to jest hybryda Panie" a jak sie czlowiek wgryzie w szczegoly, to wychodzi, ze to mild hybrid czyli juch, dupa i kamieni kupa.

Po drugie artykuł chyba troche przesadza...

"Najtańszy SUV Renault jeździ za grosze. Nowa hybryda wywraca stolik. [...] Captur E-Tech full hybrid w mieście daje popis możliwości i zużywa około 4,2-4,4 l/100 km."

I to ma być jakaś rewelacja???

Moje ostatnie tankowania wg Fuelio to średnie:

3.76l/100km (na 959 km)
3.96l/100km (na 901 km)
4.11l/100km (na 711 km)

A auto jednak ciut większe... W każdym razie wynik Renault jest dobry, ale żadna tam rewelacja, a żeby daleko nie szukać...

autoblog.spidersweb.pl/toyota-prius-spalanie-rekord
"Toyota nie jechała w warunkach laboratoryjnych - cała podróż samochodem przez kraj odbyła się po publicznych amerykańskich drogach i liczyła 3211,7 mil (5168 km). Rozpoczęła się ona pod ratuszem miejskim w Los Angeles w stanie Kalifornia, a zakończyła również pod ratuszem miejskim, lecz w Nowym Jorku.

[...]

Podczas podróży Toyota osiągnęła wydajność ponad 93 mil na galonie paliwa. Mówiąc po ludzku - zużyła odrobinę ponad 2,5 l/100 km."

Jakby nie patrzeć jednak mniej. A bez tak ekstremalnej ekojazdy pewnie spokojnie ze 3,5l / 100km

Także z tym wywracaniem stolika to bym nie przesadzał.

Po trzecie - i to mnie zaciekawiło - wiecie jak to działa, jak to jest połączone, itd - w sensie te kombinacje biegów ze sobą?

Bo brak sprzęgła (jak u Toitoia) brzmi dobrze, ale generalnie układ wygląda na skomplikowany.
A rzeczy skomplikowane bywają awaryjne... a nawet jak nie będą nadto awaryjne to nadal serwisowanie tego (wymagane jakieś???) czy naprawa brzmią drogo.

"Skrzynia biegów nie przypomina żadnego innego dostępnego na rynku rozwiązania. Nie jest to tradycyjny automat ani bezstopniowa CVT. Przekładnia Renault wykorzystuje 4 biegi do obsługi silnika benzynowego i 2 biegi do obsługi głównego silnika elektrycznego. Napęd E-Tech full hybrid 145 oferuje do 14 kombinacji współpracy silnika spalinowego z elektrycznym. Nie ma tu również sprzęgła - hybrydowy Captur zawsze rusza "na prąd", do tego zdaniem producenta może nawet 80 proc. czasu jazdy pokonywać w trybie EV, a zużycie paliwa może być nawet o 40 proc. niższe niż w wersji z silnikiem spalinowym."

auto.dziennik.pl/testy/artykuly/9604245,najtanszy-suv-renault-jezdzi-za-grosze-nowa-hybryda-wywraca-stolik.html
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 15.09.24, 18:22
      JA w czwartek zmienilem Reanult Megane Grand Tour na Renault Megane Grand Tour, benzyna na benzyne,
      tylko nowszy... 2020 na 2021, inne ekrany i troche inne pozostale rzeczy....
      I czarny

Captur mi sie specjalnie nie podoba
      Moja hybryda Toyota Auris spalala srednio 4,8 l. na 100 km

• wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 15.09.24, 20:28
        Filmik czeski, ale bez gadania

POza kolorem wszystko sie zgadza co do auta od czwartku

www.youtube.com/watch?v=sUd-jHiiX2g
      • nousecomplaining Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 18:17
        > zmienilem Reanult Megane Grand Tour na Renault Megane Grand Tour, benzyna na benzyne, tylko nowszy... 2020 na 2021, inne ekrany i troche inne pozostale rzeczy
        Ale to chyba nie hybryda jest, tylko 'zwykłe' 1.3 TCe, tak?
        • wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 18:28
          Benzyna, zadna hybryda

Reanult zrobil lifting Megane w 2021 i to jest auto po liftingu

No i przebieg zdecydowanie mniejszy
          • nousecomplaining Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 19:33
            Ale 1.3 TCe? I automat?
            • wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 19:59
              Nie automat, reczna skrzynia biegow

• wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 20:11
                To jest to auto, mam Intens

Standardowe wyposażenie podstawowej wersji Life obejmuje m.in. system ABS z ESC, system kontroli ciśnienia w oponach, 6 poduszek powietrznych, elektryczne wspomaganie kierownicy, komputer pokładowy, światła do jazdy dziennej LED, tylne pełne światła LED, klimatyzacja manualna, elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka, elektrycznie regulowane szyby przednie i tylne, centralny zamek z pilotem, fotel kierowcy z regulacją wysokości, dzieloną tylną kanapę, radio z USB/AUX i Bluetooth, oraz 16-calowe felgi stalowe z kołpakami.

Topowa wersja Intens została ponad to wyposażona w m.in. system wykrywania zmęczenia kierowcy, system Multi Sense, lusterko wewnętrzne elektrochromatyczne, elektrycznie składane lusterka boczne, fotel pasażera z regulacją wysokości, oraz podłokietnik na tylnej kanapie.

pl.wikipedia.org/wiki/Renault_M%C3%A9gane

W zależności od wersji samochód opcjonalnie doposażyć możemy w m.in. pełne światła przednie LED Pure Vision, skórzaną tapicerkę, szklany dach, dojazdowe koło zapasowe, lakier metalizowany, adaptacyjny tempomat, automatyczne światła drogowe, system rozpoznawania znaków drogowych, podgrzewane fotele przednie, podgrzewaną kierownicę, przednie czujniki parkowania, fotel kierowcy z funkcją masażu, elektroniczny hamulec postojowy, kamerę cofania, system kontroli martwego pola, wyświetlacz przezierny Head-Up, system multimedialny z 8,7 calowym ekranem dotykowym i nawigacją satelitarną, a także 17 lub 18-calowe felgi aluminiowe.

Podkreslilem, co jest u mnie

Auto jest z leasingu Bundeswehry, tak jak poprzednie
                • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 19.09.24, 07:25
                  Fajna fura. Renault generalnie mi się podobają w zakresie wyglądu.

A jak działa ten system wykrywania zmęczenia kierowcy?
                  • wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 19.09.24, 18:20
                    Jak zblizysz sie za blisko do srodka jezdni lub krawedzi po prawej stronie, to szarpie kierownica i pokazuje sie tez to na desce rodzielczej, na czerwono...

Szarpie nie na chama, ale drzemiacego potrafi obudzic
                    • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 19.09.24, 19:19
                      A myślałem że tak to robi line assist
                    • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 08:36
                      wislok1 napisał:

> Jak zblizysz sie za blisko do srodka jezdni lub krawedzi po prawej stronie, to
                      > szarpie kierownica i pokazuje sie tez to na desce rodzielczej, na czerwono...
                      >
                      > Szarpie nie na chama, ale drzemiacego potrafi obudzic

A to nie jest asystent pasa ruchu?

U mnie to działa nawet spoko, ale musiałem wyłączyć opcję utrzymywania auta na środku pasa, bo wtedy wkurza.
                      • nousecomplaining Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 10:41
                        > A to nie jest asystent pasa ruchu?
                        No właśnie to raczej jest line assist. Kumpel ma "system wykrywania zmęczenia kierowcy", ale sam nie wie, jak to działa. Musi jakiś algorytm. A działanie polega na tym, że sygnalizuje dźwiękiem i wyświetla komunikaty o konieczności zrobienia przerwy, w różnych kolorach - na czerwono to już pogania, że czas stanąć i odpocząć.
                        • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 11:23
                          Dokladnie tak. Przy czym to naprawdę sprytny algorytm bo nieraz nie włącza mi się przez 10 h A nieraz zaczyna mrugac po godzinie. Wtedy kiedy jestem naprawdę zjebany jak pies
                          W vw było to sprawdzenie ruchów kierownica, naciskania na hamulec, i chyba czegoś jeszcze. W mercedesie nie wiem.
                          • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 13:00
                            Permanentna inwigilacja 😂😂😂
                            • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 14:25
                              galtomone napisał:

> Permanentna inwigilacja 😂😂😂

Pewnie dodatkowo ukryta kamerka patrzy głęboko w oczy kierowcy i wykrywa gdy zaczyna myślami błądzić zamiast skupić się na prowadzeniu pojazdu. Może nawet AI dokładnie odczytuje o czym on myśli ;)
                              • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 14:44
                                tbernard napisał:

> galtomone napisał:
                                >
                                > > Permanentna inwigilacja 😂😂😂
                                >
                                > Pewnie dodatkowo ukryta kamerka patrzy głęboko w oczy kierowcy i wykrywa gdy za
                                > czyna myślami błądzić zamiast skupić się na prowadzeniu pojazdu. Może nawet AI
                                > dokładnie odczytuje o czym on myśli ;)

Kurwa, jak tu w nosie dłubać w spokoju?
                                • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 19:27
                                  Śmiej się- czujnik monitoruje twarz i ruchy gałek ocznych. Może dlubanie w nosie też zapisuje :)
                                  www.volvocars.com/pl/support/car/ex30/article/47d2c97fd33effd3c0a8cc3718c999b7-c3a4bab1efeb951fc0a8b09723381172-8664b2fa77a7e089c0a8296870d1a409
                          • nousecomplaining Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 13:33
                            > sprytny algorytm bo nieraz nie włącza mi się przez 10 h A nieraz zaczyna mrugac po godzinie
                            Dokładnie, właśnie tak to działa.
                      • wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 18:32
                        Bardzo mozliwe, ze z tym szarpaniem kierownica to asystent pasa ruchu....

Uaktywnilem w systemie system wykrywania zmeczenia kierowcy i jesli to nie jest to szarpanie kierownica, to u mnie sie jescze nie wlaczyl

Czyli jezdze nie bedac zmeczonym
    • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 16.09.24, 11:22
      Są mhev ale ten jest akurat pełnoprawny hev. Różnica główna między mhev a hev jest taka, że ta miękka tylko wspiera ruszanie i przyśpieszania i zdaje się czasem wspomaga tryb żeglowania. Pełny hev zaś tym się różni od miękkiego, że ruszy na samym prądzie i jest w stanie na samym prądzie jechać w jakichś przedziałach prędkości w zależności od stanu naładowania akumulatora, czyli to co robi model o którym piszesz.
      Odnośnie żywotności to Petryn ględzi, że nie ma z tym problemów ale on jako prezenter może nie być wiarygodny tak jak użytkownik. Bliźniacze japońskie wersje to Mitsubishi ASX i Nissan Juke.
      • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 16.09.24, 13:37
        Nie wiem po co ten wykład o hybrydach, bo po pierwsze patrz p. pierwszy a po drugie HEV mam więc chyba kumam co to.
        • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 16.09.24, 14:24
          Bo napisałeś wcześniej (pisząc o RENAULT CAPTUR E-TECH FULL HYBRID):

"Jak sie przeglada artykuly i ogloszenia, to czesto jest info, ze "to jest hybryda Panie" a jak sie czlowiek wgryzie w szczegoly, to wychodzi, ze to mild hybrid czyli juch, dupa i kamieni kupa."

Skoro kumasz o co chodzi w HEV to skąd Ci wyszło, że to "mild hybrid" wiedząc, że to potrafi ruszać i jeździć na samym prądzie?
          • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 16.09.24, 16:33
            Czytaj chłopie co napisano - Po pierwsze fajnie, że to ma w nazwie modelu full hybrid.

Wiec skad Ci wyszło, ze mnie wyszło, ze to mild.

Po prostu jest wiele info o innych autach, które mild zrównuje z HEV.

Pisze, ze niby model X jest hybrid a to gowno prawda, bo jest mild.

Dlatego zaczalem od tego, ze tu fajnie, bo od razu jest jasnosc, ze to prawdziwa hybryda a nie ucieranie dupy szklem.
            • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 16.09.24, 18:54
              Widocznie źle odczytałem co napisałeś lub po prostu napisałeś mało precyzyjnie. Oczywiście, zdarza się, że czasem wprowadzają w błąd nazywając mhev hybrydą. Tak jak często w tekstach piszą o hulajnodze gdy chodzi o hulajnogę elektryczną czyli coś zupełnie innego.
              Przyjmij moje przeprosiny.
              • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 17.09.24, 10:27
                Czuj się wybaczony 😉
    • vogon.jeltz Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 17.09.24, 11:20
      Ja się zastanawiam: po co różni producenci wymyślają koło na nowo, skoro już dawno temu Toyota wymyśliła, jak powinien działać optymalny napęd hybrydowy, doskonaliła to rozwiązanie przez 30 lat, a wreszcie otworzyła swoje portfolio patentowe dla innych producentów royalty free, by mogli korzystać z jej doświadczeń i rozwiązań. A ci nie, wymyślają jakieś dziwaczne połączenia obu napędów albo ładują dwusprzęgłówki - skomplikowanie konstrukcji rośnie, a spalanie nie spada.
      • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 17.09.24, 12:32
        To chyba powody ambicjonalne aby udowodnić, że potrafimy inaczej.
      • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 17.09.24, 16:11
        Też tego nie kumam.

Nie dość, że ich konstrukcja jest genialnie prosta to i pancerna.

Chyba tylko jednego trybu pracy, który jest konstrukcji Hondy (pod innymi względami też przekombinowanej - np. jest tam sprzęgło o ile pamiętam) nie ma. Czyli tylko pracy silnika spalinowego i bezpośredniego napędzania kół.

Tyle, że ten tryb to tak średnio przydatny jest IMHO.

Do tego jak popatrzysz na rozwiązania 4WD, to one też bzdurne.

W hybrydach Hyundai/Kia, nie dość, że jest normalna skrzynia, są paski żeby to silniki połączyć (np. odpalanie spalinowego przez elektryczny jest jebutnym paaaaskiem - ale przedzej czy później i tak go wymienić trzeba) to jeszcze do tyłu idzie ciężki wał napędowy tylnej osi.

Nie dość, że to waży i ma straty i wszystkie wady użytkowe takiego rozwiązania - np. most, który wymaga wymian oleju to jeszcze ni jak nie pomaga samemu napędowi hybrydowemu.
        Po juch to w SUV, który teren (gdzie faktycznie przenoszenie dużej mocy dłużej może być potrzebne, ale to w aucie terenowym a nie wysokiej osobówce) ogląda z asfaltu???

W Toitoi tylna oś jest napędzana trzecim silnikiem elektrycznym. Nie ma wału, nie ma opóźnień (jak przy wiskozie i dołączanych napędach) i jeszcze przy hamowaniu pomaga i jako kolejny generator prądu pracuje.

Dlatego z ciekawością czytam o innych rozwiązaniach hybrydowych, ale póki co nie widze by ktoś to wymyślił lepiej.

Jedyny (ale dyskusyjny, bo ja to np mam w dupie) plus innych opcji, to że się czuje zmianę biegów i nie wyje jak CVT.

Ale w Lexusach (lepiej wyciszone) też nie wyje... Za to silnik ma zawsze optymalne obroty... przy skrzyni biegów już niekoniecznie...
        Wyciszenie robi dużą różnicę.
        Już pisałem, że kumpela ma identyczną Corolle ale podstawowa wersja prawie i u niej faktycznie głośno i silnik słychać zawsze jak pracuje.

U mnie widzę więcej mat i tego wycia praktycznie nie ma, tylko ja się bardzo dynamicznie rozpędzam - co się praktycznie nie zdarza (zwykle wolę puścić dwa auta i sobie np spokojnie wyjechać niż się wciskać i szybko rozpędzać - mnie sie już nie spieszy na drodze).
        • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 10:06
          A co byś polecił z następujących aut hybrydowych:
          - Hyundai Kona HEV
          - Kia Niro HEV
          - Mitsubishi ASX HEV
          - Toyota CHR
          - Lexus UX 300h
          • vogon.jeltz Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 11:25
            Niro i Kona to w zasadzie to samo. Hybryda ze skrzynią dwusprzęgłową - bez sensu, brzmi jak worst of both worlds.

ASX to zrebrandowany Captur, więc będzie miał ten sam renaultowski wynalazek opisany przez Galtoma w pierwszym poście.

Jak brać hybrydę, to tylko Toyotę albo Lexusa. Z tym że z dwóch wymienionych CHR jest mega klaustrofobiczny w środku, a Lex będzie drogi. To już lepszy (i tańszy) będzie Yaris Cross, który jest mniejszy i tańszy od CHR, ale... ma większy bagażnik.
            • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 12:13
              I fajnie wygląda jeśli to ma znaczenie:)
              • vogon.jeltz Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 12:25
                W sensie że Cross? Owszem, nie wygląda źle jak na mini crossovera, ale bardziej podoba mi się zwykły Yaris. Z tym że jakbym miał kupować nowy, to pewnie brałbym właśnie Crossa - technika ta sama a o ile więcej miejsca w środku i w bagażniku.
                • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 12:41
                  Na ja mam inny gust. Cross tak. Zwykły nie.
                  • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 13:35
                    trypel napisał:

> Na ja mam inny gust. Cross tak. Zwykły nie.
                    >

No nie wiem... Ja bym tam "zwykłego" GR brał w ciemno...
                    • simon921 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 14:08
                      Ja się corollą na większych progach wieszam, więc wolałbym cross. Masakra jest to zawieszenie.
                      • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 14:21
                        Ja nie.
                        Ile ważysz?

Może tu jest problem a nie w samochodzie... 🤷‍♂️😉
                        • simon921 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 16:13
                          Ej no 80kg;) Ostatnio w Warszawie w jakiejś kręgielni na parkingu podziemnym zahaczyłem.
                    • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 14:58
                      Nawet GR nie.
                      Dupa na asfalcie już jezdzilem. Nie mam ochoty na powtórkę
          • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 18.09.24, 13:42
            Tak jak napisał Vogon.

A jak nie musi być "SUV", to jeszcze Corolla zostaje (Cross mi sie nie podoba i chyba droga jest) np jako HB.

Dzis miałem ciut wiecej jeżdżenia po mieście.
            Wg komputera:

zrobilem 69 km
            z tego 39 km na samym prądzie
            srednia predkosc 35 km/h
            spalanie 3.3 l/100km (wiec pewnie realne 3,4 - 3,5)

To na cholerę tu kombinować z przełomowym rozwiązaniem Renault (czy innym) skoro jest cos co jest od lat sprawdzone???

A przypuszczam, ze nowe Corolle z V gen hybrydy pala jeszcze mniej.
            • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 19.09.24, 19:24
              W motorze z 2 września jest porównanie 3 kombi hybryd. Focusa 155+16km, corolli 1.8 140 km I vw golfa 1.5 150+ 19 km.
              Oczywiście test zrobiony w Niemczech. Wygrywa ford ale np w teście ma największe zuzycie paliwa. Ale różnica pomiędzy toyota a vw to tylko 0.3 l na 100.
              W teście podkreślają ze vw prowadzi się najlepiej a toyota najgorzej, najsłabiej też przyspiesza i ma najsłabsze hamulce. Może zobaczysz to na zdjęciu poniżej
              Więc każdy idzie onna droga i nie musi być to droga zla
              • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 08:38
                Wiesz, wszystko zależy od p. widzenia.

Jak kupujesz nowe, na np. 5 lat to kierujesz się innymi priorytetami niż gdy kupujesz 5 latka na kolejne 5 lat...
                • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 09:25
                  Pełna zgoda
                  Jak bym brał nowe w wynajem to bym wziął vW, jakbym musial się pogodzić ze będę jeździł autem 10 lat to toyotę a Forda nigdy :)
                  Ale z hamulcami to słabo naprawdę u Toyoty
                  • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 10:26
                    trypel napisał:

> Ale z hamulcami to słabo naprawdę u Toyoty

If you say so... Do tej pory chyba raz w życiu mi sie zdarzyło deptać hamulec w podłoge i modlić by auto stanęło.
                    • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 14:32
                      Jak widzę w teście roznice 4 m(czyli długość auta) to jak się taka sytuacja raz w życiu zdarzy to może np oznaczać ze albo nic się nie stanie albo wjedziesz w tego pieszego batmana na ciemniej ulicy
                      • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 15:39
                        trypel napisał:

> Jak widzę w teście roznice 4 m(czyli długość auta) to jak się taka sytuacja raz
                        > w życiu zdarzy to może np oznaczać ze albo nic się nie stanie albo wjedziesz w
                        > tego pieszego batmana na ciemniej ulicy
                        >

Mam dziwne wrażenie, że tu kluczowa może być informacja jaką wcześniej podałeś:

"Oczywiście test zrobiony w Niemczech."

Ciekawość podsuwa mi pytanie, jak by ten test wypadł w Japonii.
                        • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 20.09.24, 15:44
                          Już nie tak kluczową. 10 lat temu z góry można było założyć że zawsze wygra Niemiec :)
                          Teraz jakbyś zaglądał do tej, jak ja nazywam, gazety kiblowej, to byś zobaczył ze wygrywają koreance, Japończyki a nawet włosi (alfa)
                          Przez test zrobiony w Niemczech rozumiem raczej ze Polski oddział nie dostanie 3 bryk do testu. A tamci tak. Poza tym testowanie w Niemczech zakłada też wyjazd na autostarde. Więc corolla nie spali tam 3.5 l jak u galto ale 5.5 :)
                      • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 07:29
                        trypel napisał:

> Jak widzę w teście roznice 4 m(czyli długość auta) to jak się taka sytuacja raz
                        > w życiu zdarzy to może np oznaczać ze albo nic się nie stanie albo wjedziesz w
                        > tego pieszego batmana na ciemniej ulicy
                        >

Dla mnei to taki test troche jednak z tzw dupy. Jak te telefonów z cyferkami w testach systetycznych.

Zakładam, ze na to jak auto hamuje w relanym zyciu wplyw ma wiele czynników - stan drogi, suchosc, predkosc auta, stan opon, rekacja kierowcy, itd.

Wiem czym jade, wiem jak hamuje, widze co sie dzieje. Jakos nie sadze by takie 4 m mialy decydujacy wplyw na to co sie wydarzy.
                        • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 14:19
                          galtomone napisał:

> trypel napisał:
                          >
                          > > Jak widzę w teście roznice 4 m(czyli długość auta) to jak się taka sytuac
                          > ja raz
                          > > w życiu zdarzy to może np oznaczać ze albo nic się nie stanie albo wjedz
                          > iesz w
                          > > tego pieszego batmana na ciemniej ulicy
                          > >
                          >
                          >
                          > Dla mnei to taki test troche jednak z tzw dupy. Jak te telefonów z cyferkami w
                          > testach systetycznych.
                          >
                          > Zakładam, ze na to jak auto hamuje w relanym zyciu wplyw ma wiele czynników - s
                          > tan drogi, suchosc, predkosc auta, stan opon, rekacja kierowcy, itd.

Słusznie piszesz i trypel jak naiwny uwierzył w banialuki. Przy tych samych oponach i nawierzchni i wszystkich innych warunkach wpływających na pomiar z laboratoryjną dokładnością, to nie wierzę aby różnice były większe niż rzędu kilkanaście centymetrów. Po prostu w momencie wdepnięcia w hamulec podczas awaryjnego hamowania każdy współczesny pojazd zapewne ma zaprogramowane aby pojawiła się maksymalna siła hamująca, która nie zablokuje kół. Wtedy przy takich samych oponach, nawierzchni i parametrach wpływających na tarcie to fizycznie nie ma podstaw aby tak wielkie różnice zaobserwować. Chyba, że elektronika sterująca w Toyotach ma aż takiego laga w co nie za bardzo chce mi się wierzyć.
                          • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 14:45
                            Jeszcze masa pojazdu... Może Toitoi po prostu troche cięższy?
                            • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 18:45
                              Tak. O 30 kg.
                          • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 21.09.24, 15:49
                            Chcecie powiedzieć że to jest bajka
                            www.wyborkierowcow.pl/droga-hamowania-ze-100-kmh-ranking/
                            I w rzeczywistości po max naciśnięciu hamulce u mini i panda zatrzymają się po tylu samo metrach?
                            Ale mnie chłopaki rozbawiliście :)
                            • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 07:16
                              Powtarzam:

- chyba a wręcz na pewno, jeszcze nigdy w życiu nie hamowałem awaryjnie ze 100 km/h do 0
                              - wiem czym jadę i jak hamuje. Lex, robiony na rynek US i z rynku US miał zdecydowanie gorsze hamulce niż wersje europejskie - mniejsze tarcze - kilka razy ostro hamowałem, ale... wiem czym jadę więc wiem ile sobie miejsca zostawić i patrzę co się dzieje.
                              - jasne, że lepiej mieć lepsze hamulce niż gorsze
                              - kilka metrów różnicy nie jest faktorem decydującym o zakupie
                              - wystarczy, że ktoś w tym lepiej hamującym ma bardziej zjechane opony i z tych lepszych hamulców vs gorsze (gdy ma się dobre opony) nic faktycznie nie wyniknie
                              • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 07:18
                                Dodam, że to "działa" podobnie jak to jak sie auto rozpędza od 0 - 100 km/h.
                                Pewnie, że to z krótszym czasem lepsze, ale znów... kupując auto z grubsza to olewam. Czy to będzie 8 s czy 10,5 s nie robi mi na co dzień wielkiej (wręcz żadnej) różnicy.

Bardziej mnie interesuje wygoda czy koszt eksploatacji i ile potencjalnie będzie kłopotu z naprawami.
                              • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 08:15
                                Jakbym słyszał swojego ojca 30 lat temu.
                                Wiem że w prawym tylnym hamulcu mam zaślepiony cylinderek, nienajnowsze opony i klocki na okładzinach z żuka nitowane do oryginalnych audi
                                Ale jeżdżę ostrożnie, przewiduje sytuacje, nigdy nie musiałem hamować na maxa
                                Generalnie wiem czym jadę i ile sobie miejsca zostawić i patrze co się dzieje.
                                Tak mnie na wspomnienia wzięło:)
                                • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 08:48
                                  Z tym, że ja mam nowe opony i sprawne hamulce ;-).

Rozumiem, że decydując się na zakup kolejnego auta wybierasz to, które hamuje najlepiej i reszta Cię nie interesuje?

Czy może masz "hipokryta" na czwarte imię...? 😜😂
                                  • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 09:26
                                    W życiu;)
                                    Ale widzę że różnica jest i nie udaje że to nieważne.
                                    Dlatego np daci nie lubie- beznadziejne hamulce i zawieszenie. A to mi nie daje poczucie bezpieczeństwa
                                    • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 09:30
                                      Jakby to było 40 m, to byłoby ważne... ale 4 m różnicy są dla mnie nieistotne.
                                      • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 09:42
                                        Ja tylko piszę że w teście 3 aut, 2 miały dobre hamulce a toyota mocno od nich odbiegała na niekorzyść:)
                                        • tbernard Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 10:39
                                          trypel napisał:

> Ja tylko piszę że w teście 3 aut, 2 miały dobre hamulce a toyota mocno od nich
                                          > odbiegała na niekorzyść:)

Tylko rzetelność testu jest po prostu wątpliwa.
                                          • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 11:05
                                            Dlaczego?
                                        • vogon.jeltz Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 11:30
                                          > Ja tylko piszę że w teście 3 aut, 2 miały dobre hamulce a toyota mocno od nich
                                          > odbiegała na niekorzyść:)

Ale to ma jakby zero wspólnego z konstrukcją i skomplikowaniem napędu hybrydowego - a o tym jest przecież ten wątek.
                                          • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 24.09.24, 18:35
                                            Akurat trafiłem w Motorze na porównanie 3 hybryd.
                                            Więc zamieściłem info.
                                            A tam były wyniki dotyczące kilku parametrów.
                                            I okazuje się że inne hybrydy tez dają radę. Nawet lepiej
                                            • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 25.09.24, 07:05
                                              trypel napisał:

> Akurat trafiłem w Motorze na porównanie 3 hybryd.
                                              > Więc zamieściłem info.
                                              > A tam były wyniki dotyczące kilku parametrów.
                                              > I okazuje się że inne hybrydy tez dają radę. Nawet lepiej

Lepiej w hamowaniu?

Ja jednak wole jak sa lepsze w jechaniu a nie w hamowaniu.
                                              • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 25.09.24, 07:07
                                                A co do tego "lepsze w jechaniu" to niby gdzie?
                                                • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 27.09.24, 08:58
                                                  Np w spalaniu czy braku szarpania dwusprzęgłowej skrzyni biegów.
                                                  Szybkim odpalaniu sinika spalinowego, kiedy trzeba a czym nie może się np pochwalić konstrukcja KIA/Hyundai.
                                                  Braku turbiny, która musi się rozkręcić, żeby auto chciało jechać.
                                                  Braku zdecydowania - w jakim trybie ja właściwie mam jechać i które sprzęgło włączyć co jest charakterystyczne dla Hondy.
                                                  • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 27.09.24, 12:08
                                                    Ale w teście to nie wyszło. Poza wyższym zużyciem paliwa w fordzie.
                                                    Tak przy okazji - silnik elektryczny fantastycznie radzi sobie z problemem turbodziury
                                                  • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 27.09.24, 13:45
                                                    trypel napisał:

> Ale w teście to nie wyszło. Poza wyższym zużyciem paliwa w fordzie.
                                                    >
                                                    >

Wyszło/nie wyszło... Nie wszystko jest w cyferkach prosto mierzalne jak hamowanie czy spalanie.

Na to zwrócili uwagę inni testujący.

Podobnie jak np na to, że w hybrydach roznie jest realizowany napęd 4x4.

> Tak przy okazji - silnik elektryczny fantastycznie radzi sobie z problemem turb
                                                    > odziury

Teoretycznie tak, pod warunkiem, ze może pracować a nie czeka na decyzje np układu sprzęgieł na to kto ma realizować napęd. Taki lag mają Hondy. Czasem system nie wie czy ma pracować elektryk czy nie.

Zresztą Kia/Hyundai, też tu mają pewne problemy... Pomijając to, ze układ pasków łączących MG z silnikiem spalinowym jest w chuj skomplikowany.
                                                  • trypel Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 27.09.24, 14:12
                                                    Jak odrzucimy testy i potem mamy takie kwiatki ze wszystkie auta hamują tak samo :D

Ja mam teraz chyba 190 KM z diesla i 130 z prądu. I nie wiem co to turbodziura bo silnik elektryczny zaczyna działać natychmiast w momencie naciśnięcia gazu. Zakładam że tak samo będzie w testowanym golfie. Co zresztą widac w osiągach.
                                                    Bez żadnych wątpliwości toyota zrobiła długowieczna i prostą konstrukcje ale inne może odbiegają pod kątem prostoty ale za to fajniej się nimi jeździ
                                                  • galtomone Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 28.09.24, 07:26
                                                    PHEV i HEV to jednak nie do końca to samo.

Ja też nie odczuwam turbodziury (a powinienem sporą, bo turbo brak). Silnik elektryczny działa zawsze jako pierwszy i to się czuje.

Ale nie w każdej konstrukcji hybrydy tak jest. Tzn. w Hondzie są sytuacje gdy układ nie może sie zdecydować który silnik ma napędzać auto, bo w przeciwieństwie do konstrukcji Toyoty, w Hondzie ICE może działać samodzielnie. Nie przez MG.

Zaś w konstrukcjach KIA jedno z MG to tak naprawdę duży rozrusznik (ale już nie może generować prądu) i tu z kolei uruchomienie silnika spalinowego idzie niemrawo...
      • wislok1 Re: Renault Full Hybrid - ktoś coś wiecej wie? 17.09.24, 18:15
        Chca pokazac, ze sa lepsi od Toyoty, ale faktycznie jest to bez sensu takie eksperymenty....

JA z Toyoty Auris bylem bardzo zadowolony, zero problemow z autem, pomijajac wymiane zarowek czy tego typu pie,doly....

Zreszta ze "starego" Megane tez bylem bardzo zadowolony

Z tym nowym to zobaczymy

• galtomone I pośrednio się potwierdza... 23.09.24, 07:48
      francuskie.pl/renault-akcja-serwisowa-clio-captur-arkana-full-hybrid-2024/
      Nib y tylko soft do poprawy, ale...

Wynika z tego, że w tej skrzyni to dość wysoka temperatura pracy panuje.

"Według producenta błąd przegrzania skrzyni biegów pojawia się najczęściej wtedy, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Komputer samochodu pokazuje wtedy, że temperatura oleju wynosi aż 125 stopni Celsjusza.

Nie jest to jednak rzeczywisty problem skrzyni a jedynie usterka oprogramowania, w której efekcie zawyżany jest odczyt z czujnika, o 28 stopni w porównaniu z aktualną temperaturą."

125 i 28 = 97C

A to na moje oko oznacza, że w tej skrzyni to sie sporo dzieje i regularnego serwisowania to ona będzie wymagać.

Z tego co zaś udało mi się dowiedzieć na temat rozwiązania Toitoia, to w tej "skrzyni" ani wysokiej temperatury nie ma ani (to na pewno) ciśnienia.
      Wymiana oleju (jak ktos się upiera) to tak raz na 100k - 150k (lub 6 - 9 lat) i po prostu się go spuszcza jak z silnika, wlewa nowy (korek i wlew pod autem). Operacja trwa chwilę i nie jest żadnym problemem.

Zdecydowanie wygląda to na prostsze w budowie, obsłudze i trwałości rozwiązanie.

Tymczasem z tego co udało mi sie zorientować, to rozwiązanie Renault to jedna (tylko nietypowa) skrzynia dwusprzęgłowa... A jak są sprzęgła to są tarcza, a jak są tarcze to po to żeby się ścierać...

Więc przyjdzie pewnie czas (ciekawe ile wytrzymują), że takie sprzęgła trzeba jednak wymienić....

• wislok1 Re: I pośrednio się potwierdza... 23.09.24, 19:36
        Co do hybryd to Toyota ma bardzo duze doswiadczenie w tej dzialce....

Nigdy mnie nie wzywali do takich akcji....

Wczesniej jezdzilem Astra z Gliwic i to byla katastrofa....

Sprzeglo padlo na gwarancji....

Na samej granicy DE z Austria kolo Salzburga....
        Przy kontroli granicznej....

Kilka godzin straty czasu, nerwy, laweta do Opla w DE, auto zastepcze, itd....

PO 2 tygodniach auto naprawili w Bad Reichenhall, zero mojej winy, BRAKOROBSTWO w Gliwicach, to byla diagnoza...

Poza tym 2 razy mnie wzywali do serwisu na kacje serwisowe, bo jakies niedorobki ...

Jakie, tego dokladnie nie powiedzieli...

WIec ani troche mnie nie dziwi, ze Opel skasowal fabryke w Gliwicach
        • wislok1 Re: I pośrednio się potwierdza... 23.09.24, 19:42
          Auto sprowadzilem z PL do DE, zarejestrowalem, tu bez problemu z TÜV,
          ubezpieczylem w Allianz....

Bardzo mi pomogli w Allianz przy tym padnieciu sprzegla, serwis Opla w Bad Reichenhall za bardzo nie palil sie do naprawy na koszt firmy, szukali haczykow, niby zo to moja wina byla....

Babka z Allianz byla bardzo konkretna i wszystko sie dobrze skonczylo...
          • hrasier_2 Re: I pośrednio się potwierdza... 24.09.24, 07:56
            Wiec ani troche mnie nie dziwi, ze Opel skasowal fabryke w Gliwicach. Akurat z powodu felernego sprzęgła przenieśli osobówki z Gliwic. Ty to potrafisz rozśmieszyć.
            • vogon.jeltz Re: I pośrednio się potwierdza... 24.09.24, 11:30
              > Wiec ani troche mnie nie dziwi, ze Opel skasowal fabryke w Gliwicach.

Ale przecież nie skasował, tylko tłuką tam teraz dostawczaki Stellantisa.
              • wislok1 Re: I pośrednio się potwierdza... 24.09.24, 17:47
                Glowna produkcje skasowali, czyli Opla Astry
                • vogon.jeltz Re: I pośrednio się potwierdza... 25.09.24, 10:41
                  Ale fabryka nadal istnieje i działa, wbrew bredzeniom taniuchy.
      • nieboski_oski Re: I pośrednio się potwierdza... 04.11.24, 22:16
        Tak w ramach wyjaśnienia, bo koledzy popłynęli trochę: skrzynia hybryd Renault (Multimode) najbardziej przypomina manual - przynajmniej do 12 lat i 150 tys km w rozpisce czynności serwisowych nie ma wymiany oleju, podobnie jak w obecnych manualach różnych producentów. Sterowanie: dwa wodziki napędzane małym modułem z dwoma niewielkimi silniczkami krokowymi (raptem 4 kabelki do tego dochodzą). Brak w niej klasycznych ciernych sprzęgieł - posiada sprzęgła kłowe, czyli zwykle zębatki z prostymi zębami, które zazębiają się po synchronizacji wałków przez silnik/generator. Brak też synchronizatorów, które ma każdy manual. Nie ma żadnych wymian sprzęgieł, bo ich nie ma, a np. w Kii i Stelantisie hybrydy mają po 3 sprzęgła (dwa do skrzyni+jedno do elektryka)... Skrzynia ta to po Toyocie drugie w miarę proste rozwiązanie. Oczywiście wszystko można zrobić z gównolitu, zobaczymy z czasem. Ja zaryzykowałem, dla mnie jeździ się tym nieco przyjemniej niż Toyką, ale to już kwestia gustu.

Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka