Dodaj do ulubionych

Idioci na torach

28.11.24, 19:35
Piszę idioci, ale może za delikatnie.
Chodzi raz, o przygłupów co wjeżdżają na przejazd kolejowy na czerwonym świetle.
Dwa, przygłupy do sześcianu lub więcej bo stoją na torach zamiast wyłamać rogatki.
To o "kierowcy" ciężarówki który wjechał a potem wysiadł z wywrotki i machał do maszynisty.
Swoją drogą zdarzenie też świadczy o poziomie kształcenia kierowców.
Uczą parkowania pod linijkę, sprawdzania poziomu oleju, nie uczą myślenia i zasady mniejszego zła.
Że się nie parkuje się na torach, nie zawraca na autostradzie i myśli, myśli ...
Jak ktoś sam z siebie nie jest w stanie pojąć, że rysy na lakierze kosztują mniej niż skasowany przez pociąg pojazd to może trzeba TO, tego nauczyć. Powiedzieć w trakcie kursu.
Czasami mam wrażenie, że tak +/- połowa populacji to dzieci specjalnej troski. Ogólnie określani jako idioci.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Idioci na torach 28.11.24, 20:27
      Chyba oglądaliśmy ten sam filmik
      No debil i tyle
      A niby 57 lat i już powinien wiedzieć że pociąg w miejscu nie stanie.
      I machał jak głupek
      • vogon.jeltz Re: Idioci na torach 28.11.24, 22:47
        Też widziałem. Ja pierdolę, takim to powinni łeb obcinać, bo i tak do niczego im nie służy.
    • hrasier_2 Re: Idioci na torach 28.11.24, 21:11
      No wiesz. 13 lutego 2004 r. Janusz Kulig zginął na przejeździe kolejowym w Rzezawie. Prowadzony przez niego Fiat Stilo wjechał pod koła pociągu pospiesznego relacji Zielona Góra-Przemyśl Główny. Powodem wypadku była słaba widoczność, ale przede wszystkim błąd dróżniczki, która nie opuściła rogatek i nie uruchomiła sygnalizacji świetlnej.
      Czytaj więcej na sport.interia.pl/motorowe/news-wybitny-kierowca-zginal-na-przejezdzie-kolejowym-to-niewytlu,nId,7327234#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome. Miał wiele szczęścia w życiu, wtedy nie miał. Podniesione szlabany, warto się rozejrzeć.
      • marekggg Re: Idioci na torach 28.11.24, 21:36
        ja piernicze - jak mozna jeszcze w 21 wieku polegac na drozniczkach...

we francji, belgii, niemczech pociagi TGV, eurostar, ICE (czyli odpowiedniki Pierdolino) maja wlasne widzielone tory, gdzie nie ma ani jednego przejazdu kolejowego. no ale coz. to inne kraje.
        • j_malec Re: Idioci na torach 29.11.24, 15:56
          Dokładnie, to mają na części tras wydzielone tory i tam jeżdżą z większymi prędkościami. Na pozostałych szlakach, poruszają się z niższymi, co nie znaczy że z małymi. Na naszej CMK (nie wiem czy teraz tak samo się nazywa), też nie ma przejazdów kolejowych i pociągi ekspresowe/pospiesznie zawsze poruszały się z większą prędkością niż na pozostałych szlakach.
          • donvito52 Re: Idioci na torach 02.12.24, 23:23
            Miałem przyjemność na autostradzie w Francji.
            Jedziemy trzema motocyklami. Pani na wjeździe pokazuje trzy palce razem i macha ręką by jechać całą trójką. OK.
            Następna bramka, Pani odlicza; jeden i macha dłonią, drugi ... Jedziemy pojedynczo, Pani za każdym zamyka bramkę. OK.
            Trzecia bramka; Pani pokazuje trzy palce i macha by jechać. Jadę jako drugi i już, już widzę spadający szlaban.
            Pochyliłem się, przejechał mi po kasku, wpadł między plecy i kufer i ... nic. W zasadzie NIC nie poczułem.
            Kolega co jechał za mną spadł ze śmiechu z motoru, a jego plecaczek mówił(a) potem, że nauczyła się się kilku nowych bluzgów po francusku. Od Pani bramkowej ... Fakt, te bramki na autostradzie mniejsze i lżejsze, ale te rogatkowe mogą ważyć kilo ? dwa ? trzy ? niech pięć, samochód nawet nie poczuje dotknięcia.
            Aha ... ustawienie bramki w pozycji roboczej zajęło Pani Bramkowej ze 30 ? sekund. Lub mniej.
      • trypel Re: Ale machał fajnie... 29.11.24, 09:29
        To gosc z mojego pokolenia, oglądał westerny i wie że się macha na pociąg żeby wsiąść. Tylko konia mógł obok postawić a na torach ognisko. Wtedy to lepiej działa
        • galtomone Re: Ale machał fajnie... 29.11.24, 09:43
          Eeeee... jak z Twojego to raczej wie, że w biegu przesiadka.
          Źle auto ustawił.
      • hukers Re: Ale machał fajnie... 29.11.24, 14:06
        Na Youtubie są takie kompilacje "Najwięksi debile jakich nosiła matka ziemia".
        Myślę, że filmik z tym bohaterem idealnie tam pasuje.
    • bywalec.hoteli Re: Idioci na torach 29.11.24, 09:24
      Koło Poznania była niedawno tragedia, że wjechała karetka i utknęła między szlabanami na przejeździe. 2 osoby zginęły - chyba lekarz i ratownik o ile dobrze pamiętam a kierowca chyba przeżył. Zamiast rozbić szlabany próbował ustawić się równolegle do torów.
      Kurcze, taka głupia rzecz - te szlabany ponoć łatwo się wyłamują jak się je przejeżdża.
      • galtomone Re: Idioci na torach 29.11.24, 09:44
        bywalec.hoteli napisał:

> Kurcze, taka głupia rzecz - te szlabany ponoć łatwo się wyłamują jak się je prz
        > ejeżdża.

To po pierwsze.
        Ale nawet jeśli trudno to i tak zdecydowanie łatwiej niż pociąg.

Wybór z czym się spotkać wydaje się być dość oczywisty... a jednak.
        • marekggg Re: Idioci na torach 29.11.24, 13:30
          przeciez ten pierwszy szlaban wygial
          • galtomone Re: Idioci na torach 29.11.24, 14:12
            Drugiego sie bał.
            • marekggg Re: Idioci na torach 29.11.24, 14:53
              jak pracowalem w warszawie, przez parking przed budynkiem czesto jezdzili rowerzysci, co samo w sobie nie bylo problemem. ale jak sie zrobilo coraz wiecej samochodow, to zainstalowali szlaban. pewnej nocy jakis rowerzysta bez swiatel wparowal na parking i wylamal szlaban. wiec samochodem to zaden problem.
              nagranie z kamery bylo niezle - chyba gosciu byl niezle nawalony.
    • loyezoo Re: Idioci na torach 03.12.24, 08:35
      Nawet gdyby te szlabany były wytrzymalsze (a nie są, są specjalnie skonstruowane do wyłamania) to w takiej ciężarówce, co najwyżej wgiąłby maskę.Nie wiem, czy ten pan już wyjechał do jakiejś Albanii, bo ja bym tak zrobił, jakbym musiał spłacić12-13mln :)) No i oczywiście tam (w Albanii) bym się "nakremował" :P
      • hrasier_2 Re: Idioci na torach 03.12.24, 09:08
        loyezoo napisał:

> Nawet gdyby te szlabany były wytrzymalsze (a nie są, są specjalnie skonstruowa
        > ne do wyłamania) to w takiej ciężarówce, co najwyżej wgiąłby maskę.Nie wiem, cz
        > y ten pan już wyjechał do jakiejś Albanii, bo ja bym tak zrobił, jakbym musiał
        > spłacić12-13mln :)) No i oczywiście tam (w Albanii) bym się "nakremował" :P
        >
        Dobre rady wuja Toma. Może spanikował, są takie reakcje ludzkie. Niewiadomo kto by się zachował w takiej sytuacji.
    • tbernard Re: Idioci na torach 03.12.24, 08:41
      Może mu samochód zgasł i nie chciał odpalić.
      • loyezoo Re: Idioci na torach 03.12.24, 09:04
        Jeżeli tak by było,to raczej? oczywistym jest, że nie jego wina i powinno pójść z ubezpieczenia.
        • vogon.jeltz Re: Idioci na torach 03.12.24, 09:12
          Mam nadzieję, że to ironia. Bo przecież chwilę wcześniej sam wjechał na te tory łamiąc przepisy.
          • bywalec.hoteli Re: Idioci na torach 03.12.24, 10:10
            vogon.jeltz napisał:

> Mam nadzieję, że to ironia. Bo przecież chwilę wcześniej sam wjechał na te tory
            > łamiąc przepisy.

Nawet jeśli złamał przepisy, to OC działa.
            "Sumy gwarancyjne OC to maksymalne kwoty określone w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, jakie mogą zostać wypłacone poszkodowanemu z ubezpieczenia OC sprawcy. Od 6 listopada 2024 r. w przypadku szkód osobowych kwota ta wynosi 6,45 mln euro, a szkód majątkowych 1,3 mln euro."
            rankomat.pl/samochod/sumy-gwarancyjne-oc
            • vogon.jeltz Re: Idioci na torach 03.12.24, 10:44
              Nie odnoszę się do kwestii ubezpieczenia, tylko do stwierdzenia "nie jego wina".
              • loyezoo Re: Idioci na torach 03.12.24, 12:15
                Jeżeli (takie pyerdolenie o szopenie :)) wjechał zanim!! zapaliły się sygnalizatory, zamykały semafory, a auto "zdechło", no to nie jego wina. Dywaguje, nie mam pojęcia jaka była sytuacja.
                • vogon.jeltz Re: Idioci na torach 03.12.24, 12:20
                  > Jeżeli (takie pyerdolenie o szopenie :)) wjechał zanim!! zapaliły się sygnalizatory

On wjechał zanim ZGASŁY sygnalizatory.
          • tbernard Re: Idioci na torach 03.12.24, 10:12
            vogon.jeltz napisał:

> Mam nadzieję, że to ironia. Bo przecież chwilę wcześniej sam wjechał na te tory
            > łamiąc przepisy.

Ale za złamanie przepisów przy wjeżdżaniu to zapewne dostanie stosowną karę i punkty. Na regres to nie wiem, czy się łapie jeśli nie był pijany albo nie udowodnią mu celowego działania. Jedynie kwota strat może w niego uderzyć jeśli przekroczy tą gwarantowaną przez OC.
            • vogon.jeltz Re: Idioci na torach 03.12.24, 10:44
              Patrz moja odpowiedź do bywalca wyżej.
            • hrasier_2 Re: Idioci na torach 03.12.24, 12:35
              tbernard napisał:

> vogon.jeltz napisał:
              >
              > > Mam nadzieję, że to ironia. Bo przecież chwilę wcześniej sam wjechał na t
              > e tory
              > > łamiąc przepisy.
              >
              > Ale za złamanie przepisów przy wjeżdżaniu to zapewne dostanie stosowną karę i p
              > unkty. Na regres to nie wiem, czy się łapie jeśli nie był pijany albo nie udowo
              > dnią mu celowego działania. Jedynie kwota strat może w niego uderzyć jeśli prze
              > kroczy tą gwarantowaną przez OC.
              Napewno przekroczy te 6 baniek, bo jeszcze odszkodowania dla ludzi w wypadku. To wszystko są pierdolety. Bo musi być sprawa załatwiona. Odsiedzi bynajmniej. Już po opuszczeniu przejazdu należy zjechać w bezpieczne miejsce i skorzystać z Żółtej Naklejki PLK. Naklejki szukać trzeba na napędzie rogatki. Znajdują się tam numery alarmowe do służb technicznych oraz indywidualny numer przejazdu.
              Oczywiście w takiej sytuacji należy liczyć się z mandatem. Kierowcy grozi mandat w wysokości 2000 zł i 15 punktów karnych. Ale co to jest przy ratowaniu życia. Niewiadomo jak by się zachował każdy z nas.
        • hrasier_2 Re: Idioci na torach 03.12.24, 09:45
          loyezoo napisał:

> Jeżeli tak by było,to raczej? oczywistym jest, że nie jego wina i powinno pój
          > ść z ubezpieczenia.
          >
          Nie gdyba już nie gdybaj. W necie piszą tak. "Naprawa tego wszystkiego i akcji ratunkowej kosztowała według PKP 12 mln zł, a suma gwarancyjna ubezpieczenia OC dla szkód w mieniu wynosi nieco ponad 6 mln zł. To oznacza, że PKP może wystawić kierowcy rachunek na 6 mln zł. Prawdopodobne jednak jest to, że PKP wytoczy powództwo do sądu, by dogadać się co do kwoty z ubezpieczycielem. Trudno bowiem przewidywać, że kierowca będzie w stanie zapłacić 6 mln zł. To jednak nie koniec kosztów, bowiem pasażerowie mogą wnosić o odszkodowanie z tytułu spóźnienia, uszkodzenia prywatnego sprzętu, do których doszło przy kolizji itp. Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka