Dodaj do ulubionych

OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna

24.02.25, 07:04
www.rollingstone.com/politics/politics-features/trump-kristi-noem-200-million-dhs-ad-campaign-thanks-president-1235276324/
Czapka z głowy, naprawdę. Jak sie promować to przecież nie za własne 😂
Chyba nie ma wielu ludzi, którzy mieliby w sobie tyle samo bezczelności co do promocji samego siebie i wiary we własną boskość.

On zdecydowanie wierzy/jest pewny/przekonany, że każde słowo które wypada z jego ust jest zbawienne, mądre, itd. i tylko debile i wrogowie go nie słuchają.

www.latimes.com/environment/story/2025-01-31/trump-california-dams-opened-up
"Uwolnienie wody z tam w Kalifornii nie miało znaczącego wpływu na walkę z pożarami. W rzeczywistości, lokalni urzędnicy i eksperci ds. wody stwierdzili, że uwolnienie wody nie było skoordynowane z lokalnymi potrzebami i nie miało bezpośredniego wpływu na gaszenie pożarów. Woda została uwolniona w okresie zimowym, kiedy nie było dużego zapotrzebowania na wodę do nawadniania, co spowodowało, że woda została zmarnowana.

Prezydent Trump wykorzystał tę sytuację, aby podkreślić swoje działania na rzecz Kalifornii i walki z pożarami. W mediach społecznościowych Trump chwalił się otwarciem tam i zwiększeniem przepływu wody, co miało na celu pokazanie jego zaangażowania w rozwiązanie problemów związanych z wodą w Kalifornii.

Decyzja o uwolnieniu wody z tam w okresie zimowym może mieć konsekwencje latem. Zwykle zimowe miesiące są czasem, kiedy woda jest magazynowana w zbiornikach, aby zapewnić zapasy na nadchodzące suche miesiące letnie. Z uwagi na to, że woda została uwolniona bez odpowiedniej konsultacji i koordynacji z lokalnymi i stanowymi władzami, istnieje ryzyko, że zapasy wody mogą być niewystarczające latem, kiedy zapotrzebowanie na wodę do nawadniania roślin i innych celów jest znacznie większe.

Ponadto, eksperci zwracają uwagę, że w południowej Kalifornii warunki zimowe były bardzo suche, a pokrywa śnieżna w południowej części Sierra Nevada jest znacznie poniżej średniej. Może to prowadzić do trudności w zarządzaniu zasobami wodnymi w nadchodzących miesiącach.
"
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 07:23
      Doczytałem do puree ziemniaczanego i ciasta malinowego.
    • bolo2002 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 08:18
      No przecież zbawca świata na wszystkim się zna-nawet na spuszczaniu wody... w kiblu!
      • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 08:26
        Widzisz Bolo ale tylko dzięki niemu UE moze zrezygnować z limitów CO2 i może nawet normalne auta wrócą na drogi. Powinieneś się cieszyć:) jaka się cieszę że takie zmiany idą
        • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 10:24
          trypel napisał:

> Widzisz Bolo ale tylko dzięki niemu UE moze zrezygnować z limitów CO2 i może na
          > wet normalne auta wrócą na drogi. Powinieneś się cieszyć:) jaka się cieszę że t
          > akie zmiany idą
          >
          Ja się cieszę że Bolo dalej ma ból tyłka z Trumpem i musi z tym żyć. Jakby wygrała Kamala to by była bida jak z Bidenem.
        • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 10:29
          Całkowite odrzucenie ekologii to też nie jest wskazane. Chodzi aby jakiś sensowny umiar zachować i tu hybrydy wydają się najlepszym rozwiązaniem. Od zawsze twierdziłem, że zbyt szybko próbuje się przeskoczyć ze spalniaków do elektryków, gdy na dziesięciolecia wydaje się najsensowniejsze masowe przechodzenie na hybrydy. A na skalę niemasową niech sobie będą elektryki do użytku jak to mawiają niektórzy 'w koło komina'.
          • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 10:35
            Ale wiesz ze teraz odchodzi handel limitami i co zabija produkcję w Europie bo kominy w Chinach już nie śmierdzą? :)
            Chodzi o to żeby skończyć z taka farsą
            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 10:59
              Najgorsze jest to, że handel limitami podlega giełdowej spekulacji, a to już jest afera.
        • bolo2002 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 08:16
          Wierzysz w to, co mówisz? Europa z limitów CO2 nie zrezygnuje i nie bedzie to zasługa Trumpa-bo on nawet nie rozumie-o co tu chodzi. Ja jeżdzę normalymi autami-dieslemi, bo jestem normalnym kierowcom i wiem, co jest na drodze najlepsze. Gdyby za sprawą zniesienia limitów CO2- ceny en. el spadły o 40-50 % - to byłoby to coś wielkiego. Ale ten temat zaszedł za daleko w Europie.
    • ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 10:40
      galtomone napisał:

> On zdecydowanie wierzy/jest pewny/przekonany, że każde słowo które wypada z jeg
      > o ust jest zbawienne, mądre, itd. i tylko debile i wrogowie go nie słuchają.

Klasyka gatunku, to jest narcyz kliniczny.
      Fatalnie - dla partnerów, rodziny, współpracowników,
      w tym konkretnym przypadku także dla swojego państwa i świata.
      Nie rokuje poprawy, nigdy.
      Eskaluje i niszczy, nienawidzi i mści się.
      Po wieczność głodny poklasku i wszystko dla niego zrobi.
      Wszystko.
      • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 17:34
        ta napisała:

> galtomone napisał:
        >
        > > On zdecydowanie wierzy/jest pewny/przekonany, że każde słowo które wypada
        > z jeg
        > > o ust jest zbawienne, mądre, itd. i tylko debile i wrogowie go nie słucha
        > ją.
        >
        > Klasyka gatunku, to jest narcyz kliniczny.
        > Fatalnie - dla partnerów, rodziny, współpracowników,
        > w tym konkretnym przypadku także dla swojego państwa i świata.
        > Nie rokuje poprawy, nigdy.
        > Eskaluje i niszczy, nienawidzi i mści się.
        > Po wieczność głodny poklasku i wszystko dla niego zrobi.
        > Wszystko.

Tak to przynajmniej interpretuje upokorzona europa i ci co im w usa dal palka po nogach.
        I to calkime normalne oraz oczekiwane....Bo przeciez tak juz wszystko dobrze im szlo w duraczeniu spoleczenstw ...
        A wiec niechaj nam dobrze robi a my mu nie oszczedzimy poklasku..

GO TRUMP!
        • ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 17:54
          engine8t:
          „ Tak to przynajmniej interpretuje upokorzona europa ”

Takie zaburzenia osobowości jakie obficie prezentuje Trump
          jest jednoznacznie interpretowane jako narcyzm i zawarte w ICD.

Trump jak każdy narcyz upokorzy każdego, kto mu się nawinie, jednego prędzej, drugiego później.
          Wykorzysta, upokorzy, splunie.
          Was także upokarza, może i najbardziej, bo upokarzającym jest mieć takiego błazna na najwyższym stołku.
          Na razie nie chcesz tego widzieć i zaprzeczasz faktom, że on „zduraczył” ciebie.

• donvito52 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 18:15
            Pozwoliłem sobie na maciupcią zmianę.

Autor- Jan Brzechwa
            Tytuł- Samochwała

Samochwała w kącie stała
            I wciąż tak opowiadała:
            „Zdolny jestem niesłychanie,
            Najpiękniejsze mam ubranie,
            Moja buzia tryska zdrowiem,
            Jak coś powiem, to już powiem,
            Jak odpowiem, to roztropnie,
            W szkole mam najlepsze stopnie,
            Śpiewam lepiej niż w operze,
            Świetnie jeżdżę na rowerze,
            Znakomicie muchy łapię,
            Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
            Jestem mądry, jestem zgrabny,
            Wiotki, słodki i powabny,
            A w dodatku, daję słowo,
            Mam rodzinę wyjątkową:
            Tato mój do pieca sięga,
            Moja mama - taka tęga
            Moja siostra - taka mała,
            A ja jestem - samochwała!
            • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 18:48
              Tu jest lepsze donvito. Rząd we wszystkim wyręcza się innymi. Powodzianom miał pomóc Jerzy Owsiak, bo polskie państwo abdykowało. Deregulację ma robić pan Brzoska, mimo że w rządzie jest specjalny pełnomocnik od tego. Pisma w prokuraturze zamiast prokuratorów piszą prywatne kancelarie, a rząd nie pisze ustaw, piszą je lobbyści. Dlatego mam dla nieobecnego pana premiera krótki wierszyk

— mówiła z sejmowej mównicy, zapowiadając swoją wersję wiersza „Leń” Jana Brzechwy.

W kancelarii siedzi leń,

Nic nie robi cały dzień,

O, wypraszam sobie, jak to ja nic nie robię?

A w ping-ponga nie pograłem?

A ziemniaków nie obrałem?

A opozycji się nie odgrażałem?

A twitta nie napisałem?

A kto wszystkich uczy jak żyć?

Tak, to wszystko nazywa się nic

— wyrecytowała posłanka.

• galtomone Pier...olisz. 25.02.25, 07:23
                hrasier_2 napisał:

> Tu jest lepsze donvito. Rząd we wszystkim wyręcza się innymi.

Tania manipulacja i kłamstwo.

BTW: podaj link do twojego wpisu na ten temat gdy na masową skalę robił to rząd PiS rozdając publiczna KASĘ na prawo i lewo.

Dawaj, czekam Panie co propagandy nie łyka jak pelikan...

> Powodzianom miał
                > pomóc Jerzy Owsiak, bo polskie państwo abdykowało.

Bzdura i kłamstwo.

O ile pamiętam, to WOŚP w czasie pandemii i nie tylko też pomagał - PIS abdykował?

> Deregulację ma robić pan Br
                > zoska, mimo że w rządzie jest specjalny pełnomocnik od tego.

Nie robić a wspomagać, i nie Brzoska per se, tylko środowiska biznesowe... I to typowy chwty PR - ciekawe, że te Trumpa Ci nie przyszkadzaja?

Dalej to mi sie nie chce juz pisac....
            • ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 19:00
              Wierszyk opisuje to, co widać na pierwszy rzut oka u narcyza gwiazdorzącego.
              I na tym, niestety, powszechna wiedza na temat tego zaburzenia się kończy - ot, taka to „samochwała”.

Mrocznej, strasznej istoty tego zaburzenia i jego skutków dla otoczenia nie można spostrzec tak szybko.
              I to gubi ludzi przez niego złowionych, bez litości w kontaktach z nim z czasem podporządkowanych, wyzyskanych, terroryzowanych, wyżętych, pozbawionych godności, upokarzanych i wreszcie wyrzuconych jako już bezużyteczne dla narcyza strzępy człowieka…
              Gdybyż to narcyz był tylko pyszałkowatym samochwałą… :(
          • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 18:52
            > Was także upokarza, może i najbardziej, bo upokarzającym jest mieć takiego błazna na najwyższym stołku. Na razie nie chcesz tego widzieć i zaprzeczasz faktom, że on „zduraczył” ciebie.
            W punkt. „zduraczył” piękne : )
            • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 19:50
              nousecomplaining napisał(a):

> > Was także upokarza, może i najbardziej, bo upokarzającym jest mieć takieg
              > o błazna na najwyższym stołku. Na razie nie chcesz tego widzieć i zaprzeczasz f
              > aktom, że on „zduraczył” ciebie.
              > W punkt. „zduraczył” piękne : )
              Powiedz co takiego ty zrobiłeś w życiu? Żebyś tu mógł zaimponować. Bo jedynie się wspierasz na innych. Musisz z tym żyć człowieku. Tak jak j z Donaldem mniejszym. Tylko że ja oprócz pierdzenia na necie to coś jeszcze robię. Bardzo mi ciebie żal. Mało na takich jest. Takich jak enigne. I paru innych mieszkających na zachodzie. Reszta sfrustrowani Polacy, co nie mogą pogodzić się ze zmianami. Negujący wszystko i wszystkich.
              • marekggg Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 22:33
                to nam opowiedz co robisz takiego wielkiego oprocz machaniem lopata w dojczlandzie.
          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 18:57
            ta napisała:

> engine8t:
            > „ Tak to przynajmniej interpretuje upokorzona europa ”
            >
            > Takie zaburzenia osobowości jakie obficie prezentuje Trump
            > jest jednoznacznie interpretowane jako narcyzm i zawarte w ICD.
            >
            > Trump jak każdy narcyz upokorzy każdego, kto mu się nawinie, jednego prędzej, d
            > rugiego później.
            > Wykorzysta, upokorzy, splunie.
            > Was także upokarza, może i najbardziej, bo upokarzającym jest mieć takiego błaz
            > na na najwyższym stołku.
            > Na razie nie chcesz tego widzieć i zaprzeczasz faktom, że on „zduraczył” ciebie
            > .
            >
            >

Dziwne bo my sie nie czujemy upokorzeni a wrecz przeciwnie - umocnieni na duchu.
            Wy tez byscie takiego chcieli bo kogo macie? I gdze Ci wasi liderzy was doprowadzili ? Do skraju przepasci?
            Badz pewna ze wole zduraczenie trumpowe niz europejskie i DEI
            • ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 19:08
              Engine: „ Dziwne bo my sie nie czujemy upokorzeni a wrecz przeciwnie - umocnieni na duchu.”

Kto „my”?, że ty nie czujesz żenady i upokorzenia zero mojego zdziwienia.
              Daleko nie wszyscy Amerykanie myślą jak ty.

• engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 21:00
                ta napisała:

> Engine: „ Dziwne bo my sie nie czujemy upokorzeni a wrecz przeciwnie - umocnien
                > i na duchu.”
                >
                > Kto „my”?, że ty nie czujesz żenady i upokorzenia zero mojego zdziwienia.
                > Daleko nie wszyscy Amerykanie myślą jak ty.
                >

Oczywiscie ze nie wszyscy mysla tak jak ja...wystarczy ze wiekszsc wybrala Trumpa i dal mu zadanie zrobic porzdek i wywalic wszytko co cuchnie
                Ale oczywiscie ze lewactwo ciagle zywe, placze zas woimiu progresywnymi zasadami i wielu by znow na Kamale glosowalo. Wnisoki nasuwaj sie same.
                • donvito52 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 21:14
                  Po owocach go poznamy.
                  Zobaczymy za rok, dwa lub trzy jakie owoce wyda te drzewo.
                  Zdarza mi się zmienić punkt widzenia.
                  Ale tu nie widzę raczej by doszło do tego.
                  Czekam ... na cud ...
                • ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 21:16
                  Powiadasz, że Trump ma wywalać, co cuchnie?
                  Ludziom pachną i odwrotnie cuchną najróżniejsze sprawy, zdarzenia, przedmioty, idee.
                  Mnie pachnie, tobie cuchnie i na odwrót dajmy na to.

Tak więc „wywalać, co cuchnie” jest gadką bla bla bla,, populistyczną, de facto bez znaczenia.
                  Patrz na fakty, zdarzenia, decyzje i konsekwencje i bacz, byś nie musiał własnego języka połknąć i to niebawem.

Na razie Trump sam przechodzi smrodem nie do wywietrzenia (trzymając się twojej retoryki)
                  migdaląc się z Putinem. Na razie, parafrazując jego hasło- chce uczynić ROSJĘ znowu wielką.
                  Cuchnie już tak ten clown, że w Europie nos wykręca.

• engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 22:28
                    ta napisała:

> Powiadasz, że Trump ma wywalać, co cuchnie?
                    > Ludziom pachną i odwrotnie cuchną najróżniejsze sprawy, zdarzenia, przedmioty,
                    > idee.
                    > Mnie pachnie, tobie cuchnie i na odwrót dajmy na to.
                    >
                    > Tak więc „wywalać, co cuchnie” jest gadką bla bla bla,, populistyczną, de facto
                    > bez znaczenia.
                    > Patrz na fakty, zdarzenia, decyzje i konsekwencje i bacz, byś nie musiał własne
                    > go języka połknąć i to niebawem.
                    >
                    > Na razie Trump sam przechodzi smrodem nie do wywietrzenia (trzymając się twojej
                    > retoryki)
                    > migdaląc się z Putinem. Na razie, parafrazując jego hasło- chce uczynić ROSJĘ z
                    > nowu wielką.
                    > Cuchnie już tak ten clown, że w Europie nos wykręca.
                    >
                    >
                    >

Kiedy zrozumiesz ze polityka opiera sie nie na wartosciach czy uczuciach ale interesach to to co ppozwoli zrozumiec Trumpa i jego podejscie do Putina.
                    To co sie stalo na Ukrainie sie nie odstanie. Putin ich zatakowal na wskutek prowokacji wlaczenia Ukrainy do NATO.
                    A pozniej zachod i Biden zamiast sprawe zalatwich szybko i bez ofiar to postanowili poswiecic milion Ukraincow obiecujac im rzczy ktore wiedzilei ze nie sa mozaliwe a uzyli ich jedynie aby zadasz szkody Rosji.
                    I zadali ale Rosji nie polozyli a I USA i EU na tej wojnie korzystali jak mogli i oficjlanie nie chcilei Rosji zadac zbyt wielkich ran.
                    Zreszt jaka sie okazuje to np Niemcy wiecej wyplacili Rosji w czasie tej wojny kasy za technicznie nielegalne bo snkcjonowane surowece niz dali Ukrainie pomocy
                    I tego sie juz odwrocic nie da mozna co najwyzej poswiecic wiecej.
                    A wiec teraz nalezy wojne skonczyc na warunkach akie sa realne i mozliwe a USA to zrobi tak aby to byl dla nich jak najlepszy interes... zgodnie z tym co napisalem na poczatku.
                    Gdyby EU byla panstwem ze zdolonosciami ukladow miedzynarodowych to mogliby to tez zrobic ale ze nie sa to niewiele moga bo unia to ciagle zlepek niezaleznych panstw i kazde musi sie z Rosja poukldac.
                    I np Niemcy to zrobiaa przy pierwszej nadarzjacej sie okazji a Polska durna pozostanie zacietym wrgime i jak sie USA odwrici czy NATO zniknie to zostanie z reka w nocniku poniwaz Polska nie ma politykow na miare swiatowa.
                    • ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 22:40
                      Engine : „ Kiedy zrozumiesz ze…”

Proszę nie używać tego protekcjonalnego, trumpowskiego tonu w tekstach kierowanych do mnie.
                      Proszę wyjąć ręce z kieszeni i nie pluć na podłogę. Dziękuję :)
                    • bunkum Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 22:49
                      "a I USA i EU na tej wojnie korzystali jak mogli i oficjlanie nie chcilei Rosji zadac zbyt wielkich ran."

Nie byli w stanie. A za bledy Bidenowcow trzeba zaplacic.Polscka tez bedzie placic, za dorobek poczynajac od wystepow na pierwszym majdanie...
                    • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 10:35
                      > Putin ich zatakowal na wskutek prowokacji wlaczenia Ukrainy do NATO.

O, widzę, że trumpia narracja o tym, że wojna w Ukrainie to wina Ukrainy zatacza coraz szersze kręgi.
                      • hukers Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 16:11
                        vogon.jeltz napisał:

> > Putin ich zatakowal na wskutek prowokacji wlaczenia Ukrainy do NATO.
                        >
                        > O, widzę, że trumpia narracja o tym, że wojna w Ukrainie to wina Ukrainy zatacz
                        > a coraz szersze kręgi.

Kiedy coś zatacza coraz szersze kręgi, trzeba dać temu odpór.
                        Tutaj Radek w niezłym wystąpieniu...
                        www.youtube.com/watch?v=jZIDjJNtiik
                        • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 16:17
                          > O, widzę, że trumpia narracja o tym, że wojna w Ukrainie to wina Ukrainy zatacza coraz szersze kręgi.
                          No właśnie dość mnie to dziwi wśród (niektórych) udzielających się na tym forum, mózgi się wypłaszczają albo naiwność starcza jakaś lub co innego może jeszcze...
                          • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 17:03
                            "Sprowokowałem sąsiada do pobicia mnie bo założyłem trzeci zamek w drzwiach" -
                            Ruskajajajaja logikajajaja.
                            W zjebanym polskim języku wyrazy są chociaż krótsze a tam muszą dodać na końcu zawsze "ja".
                            Ja, ruskij cieławiek!
                            • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:09
                              dodekanezowiec napisał:

> "Sprowokowałem sąsiada do pobicia mnie bo założyłem trzeci zamek w drzwiach" -
                              > Ruskajajajaja logikajajaja.
                              > W zjebanym polskim języku wyrazy są chociaż krótsze a tam muszą dodać na końcu
                              > zawsze "ja".
                              > Ja, ruskij cieławiek!

Bzdurny przyklad.
                              Sprobuj lepiej

A dlaczego Polska tak w majtki sika w obawie przed Rosja? Co oni Polsce zrobili?
                              • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 13:24
                                engine8t napisał:

>
                                > A dlaczego Polska tak w majtki sika w obawie przed Rosja? Co oni Polsce zrobili?
                                >

Bardziej zasadne jest pytanie dlaczego USA sika przed kacapstanem w majty. A konkretniej to Trump przed Putinem. Długi prywatne i weksle, które po mafijnemu mogą wyegzekwować od Trumpa lub kogoś z jego rodziny?
                                • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 13:55
                                  Engine się z choinki urwał że "nie ma powodów by nie wierzyć Rosjanom".
                                  Urła, zwłaszcza w obliczu ich stosunku do Polski w latach 1772-1918 oraz 1939-1989.
                                  Tak, urła, Polak napadnie na Ruska i mu kibel i moskwicza ukradnie.
                          • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 17:41

> > O, widzę, że trumpia narracja o tym, że wojna w Ukrainie to wina Ukrainy
                            > zatacza coraz szersze kręgi.
                            > No właśnie dość mnie to dziwi wśród (niektórych) udzielających się na tym forum
                            > , mózgi się wypłaszczają albo naiwność starcza jakaś lub co innego może jeszcze
                            Ośmiogwiazdowcy i wyznawcy J-PIS nigdy tego nie zrozumieją. Za bardzo przyjmujesz to do głowy. Być może będzie regiment europejski na Ukrainie zapisz się. Tu coś dla ciebie i pozostałych. Twoja racja jest mojsza.www.salon24.pl/newsroom/1429806,tvn24-tak-dzialaja-rosyjscy-sabotazysci-promowali-haslo-j-pis
                        • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 17:31
                          hukers napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                          >
                          > > > Putin ich zatakowal na wskutek prowokacji wlaczenia Ukrainy do NAT
                          > O.
                          > >
                          > zatacz
                          > > a coraz szersze kręgi.
                          >
                          > Kiedy coś zatacza coraz szersze kręgi, trzeba dać temu odpór.
                          > Tutaj Radek w niezłym wystąpieniu...
                          > www.youtube.com/watch?v=jZIDjJNtiik
                          Radek jest dobry jako sołtys z Chobielina
                          Co dają takie wystąpienia w ONZ. Putin się wzruszy czy przeprosi???
                      • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 18:19
                        vogon.jeltz napisał:

>
                        > O, widzę, że trumpia narracja o tym, że wojna w Ukrainie to wina Ukrainy zatacz
                        > a coraz szersze kręgi.

A moze to co napisaem nie jest prawda?
                        Ukraina wiedziala w co sie pakuje i co ryzykuje. Liczyla na to ze Rosja zereaguje jedynie slownie tak jak na poprzednie rozszerzezenia NATO wbrew temu jak sie umowili wczesniej. I sie przeliczyla.

Posluchaj sobie tego co ostatnio powiedzil "Jeffrey Sachs to eu parliament" obywatel USa ale czlowiek bardzo krytyczny jesli chodzi i USA i polityke.

O tu . Jak ci sie nie chce sluchac to np zacznij od 9:30
                        youtu.be/lD_KEFpuIro
                        • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 19:18
                          > Ukraina wiedziala w co sie pakuje i co ryzykuje.
                          Chcę się tylko upewnić - uważasz, że to Ukraina jest winna tego, że kacapy ją najechali, zbombardowali i robią to dalej? O prostą odpowiedź poproszę.
                          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 00:40

> > Ukraina wiedziala w co sie pakuje i co ryzykuje.
                            > Chcę się tylko upewnić - uważasz, że to Ukraina jest winna tego, że kacapy ją n
                            > ajechali, zbombardowali i robią to dalej? O prostą odpowiedź poproszę.

Za to ze ja najechaly nie jest winna ale za skutki tego najechania to juz tak poniewaz mogla sie pddac albo ugodzic a zdecydowal sie walczyc a wiec ponosi odpwiedzialanosc za swoje decyzje.
                            • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 13:58
                              > poniewaz mogla sie pddac albo ugodzic a zdecydowal sie walczyc a wiec ponosi odpwiedzialanosc za swoje decyzje
                              Ja prdle, ręce opadają. Czyli lepiej jakby się poddali i oddali własny kraj fiutinowi, i żeby ruskie wojska stały teraz przy naszej granicy? Czyli te same błędy robiły kraje w Europie w czasie II WŚ, my powinniśmy się poddać Niemcom zamiast się z nimi bić, tak samo Anglicy powinni się poddać, bo przecież Luftwaffe rzuca bomby i zabija ludzi? USA, gdyby ich ktoś napadł, też nie powinny się bronić? Ty serio taki kretyn jesteś czy tylko udajesz?
                          • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 14:02

> > Ukraina wiedziala w co sie pakuje i co ryzykuje.
                            > Chcę się tylko upewnić - uważasz, że to Ukraina jest winna tego, że kacapy ją n
                            > ajechali, zbombardowali i robią to dalej? O prostą odpowiedź poproszę.

Przyjmujac taką komunofaszystowska logike-
                            Polska tez w 1939 szczekała pod drzwiami Hitlera.
                            Ksiądz Popieluszko w latach 80.tez "szczekał".

• wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 20:53
                              W 1938, na jesien hitlerowcy oplakatowali ulice Warszawy

obrazkami...

Na kazdym byla rozje.ana Warszawa i napis
                              ANGLIO, TWOJE DZIELO

To juz byla skrajna bezczelnosc, hitlerowcy napadli na PL, zbombardowali Warszawe i winna byla Anglia...

www.signs.pl/galeria.php?name=galeria&file=displayimage&album=586&pos=12&sid=0&fo=1

A najweselsze ze glownym bohaterem negatywnym plakatow byl Chamberlain, ktory doslownie adlfowi w Monachium w 1938 wlazil do d....

trampek tez bedzie bohaterem plakatow, ale ruskich, jak po pokoniu Ukrainy WZMOCNIENI MILIATERNIE ruscy napadna i zbombarduja kolejne panstwo
                              • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 22:40
                                wislok1 napisał:

> W 1938, na jesien hitlerowcy oplakatowali ulice Warszawy
                                >
                                > obrazkami...
                                >
                                > Na kazdym byla rozje.ana Warszawa i napis
                                > ANGLIO, TWOJE DZIELO
                                >
                                > To juz byla skrajna bezczelnosc, hitlerowcy napadli na PL, zbombardowali Warsza
                                > we i winna byla Anglia...
                                >
                                > www.signs.pl/galeria.php?name=galeria&file=displayimage&album=586&pos=12&sid=0&fo=1
                                >
                                > A najweselsze ze glownym bohaterem negatywnym plakatow byl Chamberlain, ktory
                                > doslownie adlfowi w Monachium w 1938 wlazil do d....
                                >
                                > trampek tez bedzie bohaterem plakatow, ale ruskich, jak po pokoniu Ukrainy WZMO
                                > CNIENI MILIATERNIE ruscy napadna i zbombarduja kolejne panstwo

Nie hitlerowcy.
                                Niemcy.
                                Niemcy.
                                Niemcy.
                              • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 22:53
                                wislok napisał:

W 1938, na jesien hitlerowcy oplakatowali ulice Warszawy

obrazkami...

Na kazdym byla rozje.ana Warszawa i napis
                                ANGLIO, TWOJE DZIELO

To juz byla skrajna bezczelnosc, hitlerowcy napadli na PL, zbombardowali Warszawe i winna byla Anglia...

Jesienią 1938 czy 1939?
                                Może chcieli pokazać że Anglia miała pomóc a nie pomogła? :(
                                • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 27.02.25, 19:29
                                  Jesienia 1939

Chciali upokorzyc Anglie
                        • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 22:58
                          > A moze to co napisaem nie jest prawda?

Owszem, jest to wierutna bzdura i kacapska propaganda. Nikogo się ot tak do NATO nie przyjmuje. Państwo kandydujące musi złożyć wniosek. I Ukraina taki wniosek, owszem, złożyła -
                          • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 23:00
                            Coś mi się ucięło.
                            I Ukraina taki wniosek, owszem, złożyła - we wrześniu 2022, pół roku po pełnoskalowym najeździe Sowietów i 8 lat po tym, jak zaanektowali oni przy pomocy "zielonych ludzików" kawał jej terytorium. Ale to typowe, że trumipstom pierdoli się kolejność zdarzeń i związki przyczynowo-skutkowe.
                          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 00:43
                            vogon.jeltz napisał:

> > A moze to co napisaem nie jest prawda?
                            >
                            > Owszem, jest to wierutna bzdura i kacapska propaganda. Nikogo się ot tak do NAT
                            > O nie przyjmuje. Państwo kandydujące musi złożyć wniosek. I Ukraina taki wniose
                            > k, owszem, złożyła -

LOL Ktios sie tam w formalnosci bawi i dokumenty czy procedury sprawdza
                            Punkij sie w czolo.
                            • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 00:53
                              > LOL Ktios sie tam w formalnosci bawi i
                              > dokumenty czy procedury sprawdza

No, Trump i ten koleś co robi za jego musk to na pewno nie.
                              • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 00:59
                                vogon.jeltz napisał:

> > LOL Ktios sie tam w formalnosci bawi i
                                > > dokumenty czy procedury sprawdza
                                >
                                > No, Trump i ten koleś co robi za jego musk to na pewno nie.

A to jest zaskoczeniem? Kto jest zaskoczony tym co robi Trump?
                                • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:05
                                  Zaskoczenie? Może trochę. Dużo bardziej jesteśmy zszokowani poziomem głupoty tego, co robi Trump.
                                  • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:13
                                    vogon.jeltz napisał:

> Zaskoczenie? Może trochę. Dużo bardziej jesteśmy zszokowani poziomem głupoty te
                                    > go, co robi Trump.

No zaszokowani to byliscei tym ze Trum robi to co mowil od lat ze zrobi?
                                    Byc moze oceniacie go przykladajc do tego niewlasciwy szablon?

Glupoty tu nie widze a jedynie specyficzny sposob rozwiazywania problemow politycznych uzywajc metod biznesowych.
                                    I trzeba przyznac ze one mu sie najczesciej sprawdzaja?
                                    • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:17
                                      Nie widzę tu żadnych "metod biznesowych", a jeśli już mocno naciągając przyjąć, że takie są - to w wydaniu kolesia, który... nie ma pojęcia o prowadzeniu biznesu. Mówimy.o gościu, który doprowadził do bankructwa kasyno(!), a ktoś wyliczył, że gdyby zamiast prowadzić "biznesy" po prostu włożył 50 lat temu kasę po tatusiu w SP500, to dzisiaj miałby kilkadziesiąt razy więcej niż ma.
                                      • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:32
                                        vogon.jeltz napisał:

> Nie widzę tu żadnych "metod biznesowych", a jeśli już mocno naciągając przyjąć,
                                        > że takie są - to w wydaniu kolesia, który... nie ma pojęcia o prowadzeniu bizn
                                        > esu. Mówimy.o gościu, który doprowadził do bankructwa kasyno(!), a ktoś wyliczy
                                        > ł, że gdyby zamiast prowadzić "biznesy" po prostu włożył 50 lat temu kasę po ta
                                        > tusiu w SP500, to dzisiaj miałby kilkadziesiąt razy więcej niż ma.

E to ty nie mailes do czynienia z powaznymi negocjacjami biznesowymi..
                                        Biznesy po europejsku widac robi sie inaczej. :)
                                        Przestan opowiadac glupoty kto ma kto nie ma pojecia o prowadzeniu biznesu z punktu widzenia kogos kto na pewno nie ma pojecia na ten temat bo sie niepotrzebnie osmieszasz.
                                        • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:42
                                          > Przestan opowiadac glupoty kto ma kto nie
                                          > ma pojecia o prowadzeniu biznesu z punktu
                                          > widzenia kogos kto na pewno nie ma pojecia
                                          > na ten temat

Ja tylko postępuję zgodnie z twoją radą i oceniam go po owocach. No i niestety, facet jest pizdą a nie biznesmenem.
                                          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 02:16
                                            vogon.jeltz napisał:

> > Przestan opowiadac glupoty kto ma kto nie
                                            > > ma pojecia o prowadzeniu biznesu z punktu
                                            > > widzenia kogos kto na pewno nie ma pojecia
                                            > > na ten temat
                                            >
                                            > Ja tylko postępuję zgodnie z twoją radą i oceniam go po owocach. No i niestety,
                                            > facet jest pizdą a nie biznesmenem.

Badz taka pizda i zrob tyle kasy co on i wtedy pogadamy
                                            • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 09:38
                                              > Badz taka pizda i zrob tyle kasy co on i wtedy pogadamy

Ale przecież cały dowcip polega na tym, ze on NIE ZROBIŁ żadnej kasy. Ma z grubsza tyle, ile dostał od tatusia, zindeksowane o współczynnik inflacji - to zostało oszacowane. Czyli z grubsza tak, jakby przez lata trzymał wszystko w obligacjach - ale kupowanie obligacji to jeszcze nie jest bycie biznesmenem.
                        • galtomone Owszem, nie prawda 26.02.25, 08:08
                          engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                          >
                          > > > Putin ich zatakowal na wskutek prowokacji wlaczenia Ukrainy do NAT
                          > O.
                          > >
                          > zatacz
                          > > a coraz szersze kręgi.
                          >
                          > A moze to co napisaem nie jest prawda?

Owszem, nie prawda. Putin ich zaatakował bo chciał i bo taki ma plan.
                          NATO to tylko pretekst. Nie byłby ten, byłby inny a wojna i tak by była.

NATO przecież nie ma zapisu, ze jak jeden członek (UKR) zaatakuje inne państwo (Rosję) to reszta leciu mu pomóc dokopać napdaniętemu.
                          • vogon.jeltz Re: Owszem, nie prawda 26.02.25, 09:39
                            > Owszem, nie prawda. Putin ich zaatakował bo chciał i bo taki ma plan.
                            > NATO to tylko pretekst. Nie byłby ten, byłby inny a wojna i tak by była.

W 2014 zaatakował ich po raz pierwszy, bo pogonili jego marionetkę Janukowycza, którego już kreował na Łukaszenkę bis.
                    • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 15:14
                      > Putin ich zatakowal na wskutek prowokacji wlaczenia Ukrainy do NATO.
                      Ty tak serio myślisz? Bo pan zdemenciały papież tak powiedział i usłyszałeś to na kazaniu? A jak myślisz, co by było dalej, gdyby Ukraińcy się nie postawili i kacapy by zajęły Kijów i resztę Ukrainy? A potem fiutin by powiedział, że idzie dalej, jeśli nie cofniemy "granic NATO" do sytuacji sprzed 1997 roku, to też według ciebie (i innych piszących tutaj, którzy jakoś zaczęli ulegać trumpopodobnej narracji i w nią wierzyć) by było dobre dla bezpieczeństwa Polski? Ja prdle, co za beton z ciebie podatny na durne opowieści pasujące do twojego mindsetu.
                      • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 17:15

> Ty tak serio myślisz? Bo pan zdemenciały papież tak powiedział i usłyszałeś to
                        > na kazaniu? A jak myślisz, co by było dalej, gdyby Ukraińcy się nie postawili i
                        > kacapy by zajęły Kijów i resztę Ukrainy? A potem fiutin by powiedział, że idzi
                        > e dalej, jeśli nie cofniemy "granic NATO" do sytuacji sprzed 1997 roku, to też
                        > według ciebie (i innych piszących tutaj, którzy jakoś zaczęli ulegać trumpopodo
                        > bnej narracji i w nią wierzyć) by było dobre dla bezpieczeństwa Polski? Ja prdl
                        > e, co za beton z ciebie podatny na durne opowieści pasujące do twojego mindsetu
                        > .

To kacapski agent za komuny zwerbowany w Polsce udający Polaka i w roli śpiocha do USA wysłany. Już przed wojną lekko zalatywało od niego a teraz nie pozostawia złudzeń.
                        A teraz temu śmierdzącemu agentowi odpowiadam. Nikt nikogo do NATO nie włącza. Do NATO same dobrowolnie wnioskują kraje, które chcą być przyjęte. Ale tobie (to do engine) kacapie trudno wyobrazić sobie, że do sojuszu mogą państwa dobrowolnie przystępować, jak Polska lub ostatnio Finlandia, bo w twoim kacapskim mniemaniu włącza się członków siłą jak do Układu Warszawskiego. No i jeszcze na marginesie, coś się stało z twoją kacapską ojczyzną, gdy Finlandia została przyjęta? Jakiś atak NATO wykonało z Finlandii?
                        • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 23:26
                          > To kacapski agent za komuny zwerbowany w
                          > Polsce udający Polaka i w roli śpiocha do USA
                          > wysłany. Już przed wojną lekko zalatywało od
                          > niego a teraz nie pozostawia złudzeń

Tu zastosowanie ma raczej Brzytwa Hanlona:
                          Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
                        • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 00:55
                          tbernard napisał:

Co sie pienisz.

Obejrzyj sobie to bo to co piesze to nie moje niczym nie poprate idee ale opinie ludzi ktorych wiedz napezy szanowc.
                          Ja sei tym czlaopeikim nie zawse zgadzam alu musz tu przyznac ze w zdecydowanej wiekszsic ma racje. Racja brutalna moza ale racja
                          youtu.be/lD_KEFpuIro
                      • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 00:51

> Ty tak serio myślisz? Bo pan zdemenciały papież tak powiedział i usłyszałeś to
                        > na kazaniu? A jak myślisz, co by było dalej, gdyby Ukraińcy się nie postawili i
                        > kacapy by zajęły Kijów i resztę Ukrainy? A potem fiutin by powiedział, że idzi
                        > e dalej, jeśli nie cofniemy "granic NATO" do sytuacji sprzed 1997 roku, to też
                        > według ciebie (i innych piszących tutaj, którzy jakoś zaczęli ulegać trumpopodo
                        > bnej narracji i w nią wierzyć) by było dobre dla bezpieczeństwa Polski? Ja prdl
                        > e, co za beton z ciebie podatny na durne opowieści pasujące do twojego mindsetu
                        > .

A skad ja mam wiedziec co by sie stalo gdyby...
                        Popatrz co sie stalow czasie II Ws kiedy Czesi sie poddali a Polacy postanowli wlaczyc i.. wyciagnij wnioski.
                        Mozna spekulowac ze gdyby Polacy sie wtedy poddali i dolaczyli do Niemcow w dordze na Rosje to i byc moze rosji by nie bylo , Polska bylaby bogatym Landem i skladalaa VW tk jaak robi to obecnie ale za 4 wieksze pensje

Ukraina zdecydowal tak jak uwazla za sluszne i Ukraina ponisci odpwiedzlanosc za decyzje ktore Ukraina podjela

Gdyby sie Ukraina dogadala - a wyglada ze Putin by na to poszedl, to stracila by pewnie mniej terytoriow co obecnie i nie stracilaby miliona ludzi..
                        A w najgorszym wypadku Piolsk aby graniczyla w Rosja i wtedy najrosadniej bylby sie dogadac aby utrzymac pokoj.
                        Bo pomysl logicznie. Rosj achce strefy buforowej - tzn aby kraj eoscienne ni emialy broni ktora im zagraza - tzbna by worcic spred rozrzerzeniam NATO.. I nie m powodow by im nie wierzyc...
                        A jaki jest koszt zbrojen dla Polski i EU?
                        • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:04
                          > Bo pomysl logicznie. Rosj achce strefy
                          > buforowej - tzn aby kraj eoscienne ni emialy
                          > broni ktora im zagraza

To ty pomyśl logicznie, kacapie. Nie ma obecnie czegoś takiego jak "strefa buforowa". USA mają swoje nuke'i w Niemczech i w Turcji, skąd bezpośrednio sa w stanie dosięgnąć wszystkich ważniejszych ośrodków w Sowiecji. Z drugiej strony masz Kitajców, którzy też mają atom i też nie pałają specjalną miłością do Rosji, a mają z nią zadawnione spory terytorialne i dużo liczniejszą armię. Dalej: ICBM i pociski odpalane z samolotów w ogóle latają se bez ograniczeń. Nie mówiąc o okretach podwodnych z glowicami nuklearnymi, które nie wiadomo, gdzie w danej chwili są, wiadomo natomiast, że w każdej chwili mogą zrobić każdemu z prezydenta jesień średniowiecza. A ty pierdolisz coś o jakimś średnio rozwiniętym postsowieckim kraiku, który miałby robić za "strefę buforową"? Przed czym?
                          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:16
                            vogon.jeltz napisał:

> > Bo pomysl logicznie. Rosj achce strefy
                            > > buforowej - tzn aby kraj eoscienne ni emialy
                            > > broni ktora im zagraza
                            >
                            > To ty pomyśl logicznie, kacapie. Nie ma obecnie czegoś takiego jak "strefa bufo
                            > rowa". USA mają swoje nuke'i w Niemczech i w Turcji, skąd bezpośrednio sa w sta
                            > nie dosięgnąć wszystkich ważniejszych ośrodków w Sowiecji. Z drugiej strony mas
                            > z Kitajców, którzy też mają atom i też nie pałają specjalną miłością do Rosji,
                            > a mają z nią zadawnione spory terytorialne i dużo liczniejszą armię. Dalej: ICB
                            > M i pociski odpalane z samolotów w ogóle latają se bez ograniczeń. Nie mówiąc o
                            > okretach podwodnych z glowicami nuklearnymi, które nie wiadomo, gdzie w danej
                            > chwili są, wiadomo natomiast, że w każdej chwili mogą zrobić każdemu z prezyden
                            > ta jesień średniowiecza. A ty pierdolisz coś o jakimś średnio rozwiniętym posts
                            > owieckim kraiku, który miałby robić za "strefę buforową"? Przed czym?

Widze ze nie potrafisz myslec logicznie i obiektywnie.

Wyobraz sobie wiec ze Rosja postanowila umiescic swoje wojska w Kandzie, na Kubie, w Meksyku .
                            • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:21
                              Ale przecież Kanada, Meksyk ani nawet Kuba się na to nie.zgodzą. Jakie dalsze fantastyczne scenariusze zamierzasz rozważać, lądowanie Marsjan?

Co więcej, wojska. USA też nie stacjonują w każdym kraju NATO. W. Finlandii, Norwegii, Estonii etc. ich nie ma, a to też kraje graniczące bezpośrednio z Rosją.
                              • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:24
                                vogon.jeltz napisał:

> Ale przecież Kanada, Meksyk ani nawet Kuba się na to nie.zgodzą. Jakie dalsze f
                                > antastyczne scenariusze zamierzasz rozważać, lądowanie Marsjan?
                                >
                                > Co więcej, wojska. USA też nie stacjonują w każdym kraju NATO. W. Finlandii, No
                                > rwegii, Estonii etc. ich nie ma, a to też kraje graniczące bezpośrednio z Rosją
                                > .

Dlaczego sie wypowiadzsz w imieniu innych panstw?
                                Dalem ci przyklad co by bylo gdyby i wiadomo ze gdyby ktorys z tych krajow sie zgodzil to by go ni ebylo w 24 godziny.

alalizy gdzi ei dlaczego staacjonuje NATO to juz zupelnie inna spiewka. I pamietakj ze polityka Bidena i Truma so rozne o 180 stopni. Biden robil co mu kazal Pentagon a Trump mowi Pentagonowi co ma robic.
                                • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:31
                                  > Dalem ci przyklad co by bylo gdyby i wiadomo
                                  > ze gdyby ktorys z tych krajow sie zgodzil to by
                                  > go ni ebylo w 24 godziny.

Wiadomo nie od dziś, że jesteście lepsi niż Putin pod każdym względem (to ironia dla takich nieogarów jak ty). Sowieci mieli pozamiatać Ukrainę w 3.dni, zrobiły się z.tego 3.lata przerabiania ich na mielonkę. Wyście siedzieli w Afganistanie 20 lat i "zaprowadzali demokrację", po czym spierdalaliście przed bandą kozojebców z kałachami. W Iraku zresztą podobnie, tylko jeszcze gorzej. Tak, te 24 godziny brzmią mniej więcej tak samo wiarygodnie, jak muskowy lot na Marsa.
                                  • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:35
                                    vogon.jeltz napisał:

> > Dalem ci przyklad co by bylo gdyby i wiadomo
                                    > > ze gdyby ktorys z tych krajow sie zgodzil to by
                                    > > go ni ebylo w 24 godziny.
                                    >
                                    > Wiadomo nie od dziś, że jesteście lepsi niż Putin pod każdym względem (to ironi
                                    > a dla takich nieogarów jak ty). Sowieci mieli pozamiatać Ukrainę w 3.dni, zrobi
                                    > ły się z.tego 3.lata przerabiania ich na mielonkę. Wyście siedzieli w Afganista
                                    > nie 20 lat i "zaprowadzali demokrację", po czym spierdalaliście przed bandą koz
                                    > ojebców z kałachami. W Iraku zresztą podobnie, tylko jeszcze gorzej. Tak, te 24
                                    > godziny brzmią mniej więcej tak samo wiarygodnie, jak muskowy lot na Marsa.

No nie "mysmy" tam siedzieli... i cokolwiek robilismy to jakos nie widac abysmy przez to byli biedniejsi?
                                    Powdy do wojen a BW sa zupelnie inne. Gdybys to rozumial to nie dawalbys takich przykladow.
                                    • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 01:39
                                      > No nie "mysmy" tam siedzieli.

Nie, kurwa, krasnoludki.

> i cokolwiek robilismy to jakos nie widac abysmy przez to byli biedniejsi?

Och, ci, którzy mieli się wzbogacić, to się wzbogacili. Reszta.stoi w kolejce po food stamps i opioidy i zawodzi make America great again
                                      • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 02:17
                                        vogon.jeltz napisał:

> > No nie "mysmy" tam siedzieli.
                                        >
                                        > Nie, kurwa, krasnoludki.
                                        >
                                        > > i cokolwiek robilismy to jakos nie widac abysmy przez to byli biedniejsi?
                                        >
                                        > Och, ci, którzy mieli się wzbogacić, to się wzbogacili. Reszta.stoi w kolejce p
                                        > o food stamps i opioidy i zawodzi make America great again

Szkoda slow... Ludzie sie nie zmianiaja.
                                        Ty wszytko wiesz wiec szkoda czasu.
                                        • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 09:31
                                          > Szkoda slow

Na twoje pierdolenie poparte argumentami z prezydenta? Istotnie, szkoda.
                        • galtomone LOL! Nie wiem czyś.... 26.02.25, 08:16
                          Gupi czy naiwny czy jedno i drugie...

engine8t napisał:

> A skad ja mam wiedziec co by sie stalo gdyby...

Fakt, spekulacje co by/gdyby bywają bezcelowe...

Oh, wait... 😁

> Gdyby sie Ukraina dogadala - a wyglada ze Putin by na to poszedl, to stracila
                          > by pewnie mniej terytoriow co obecnie i nie stracilaby miliona ludzi..

Czyli jednak co by/gdyby... OK.

No to Putin z UKR tak się chciał (w najlepszym dla UKR przypadku) tak z nimi dogadać jak jest dogadany z Białorusią.

Chciałbyś żeby sie z Wami dogadał i żyć w takim kraju?

> A w najgorszym wypadku Piolsk aby graniczyla w Rosja i wtedy najrosadniej bylby
                          > sie dogadac aby utrzymac pokoj.

Gupiś czy o droge pytasz???

Pamiętasz jak sie nam świetnie z Niemcami w latach 30tych dogadywało?

Żądania Rosji (tak jak ich żądania wobec wszystkich swoich słabszych a nie całkiem zależnych sąsiadów) nigdy nie mają końca.

Naprawde nie rozumiesz, że dla nich jedyna akceptowalna opcja to posiadanie calkiem zaleznych od siebie panstw satelickich albo wprost, terenwó włączonych w skład w federacji?

Wszystko inne to opcje chwilowe ale nie docelowe.

> Bo pomysl logicznie. Rosj achce strefy buforowej - tzn aby kraj eoscienne ni em
                          > ialy broni ktora im zagraza

I jakąż to bronią zagrażała im lub zagrażałaby (jak PL dziś) Ukraina?
                        • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 13:15
                          engine8t napisał:

> Bo pomysl logicznie. Rosj achce strefy buforowej - tzn aby kraj eoscienne ni em
                          > ialy broni ktora im zagraza - tzbna by worcic spred rozrzerzeniam NATO.. I nie
                          > m powodow by im nie wierzyc...

Może gdyby nie memorandum budapesztańskie, to ktoś naiwny by uwierzył w ten brak powodów aby nie wierzyć kacapom. Ale znając fakty to trzeba być albo skończonym idiotą aby takie brednie wypisywać albo kacapskim agentem wciskającym propagandę.

> A jaki jest koszt zbrojen dla Polski i EU?

A jaki Polska ma wybór? Uwierzyć bandycie, że będzie grzeczny? Ukraina uwierzyła podczas pozbywania się broni jądrowej.
                          • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 21:02
                            Ruscy maja zakodowane w mozgach podbijanie swiata, przynajmniej sasiadow i jakiekolwiek porozumienia z nimi sa nic nie warte...

No, za cara w XIX wieku byli przewidywalni, przynajmniej czesciowo, bo i tak rozrabiali..

Ale za bolszewikow czerwonych i za obecnej ekipy KGB, co oficjalnie od komunizmu sie odzegnuje, to sa po prostu ultraszowinisci, lamiacy wszelkie uklady,
                            CALKOWIECIE pozbawienii zasady
                            zaden sasiad ruskich nie jest bezpieczny

• vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 21:21
                              > zaden sasiad ruskich nie jest bezpieczny

Chiny są
                              • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 27.02.25, 19:16
                                Wyjatek potwierdza regule
            • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 10:38
              > Dziwne bo my sie nie czujemy upokorzeni a wrecz przeciwnie - umocnieni na duchu.

Och, to zawsze na początku tak jest, jak na czele narodu, państwa, organizacji staje charyzmatyczny, narcystyczny führer. Mało kto jest z początku odporny na urok narcyza. Otrzeźwienie przychodzi po czasie.
              • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 11:02
                vogon.jeltz napisał:

> > Dziwne bo my sie nie czujemy upokorzeni a wrecz przeciwnie - umocnieni na
                > duchu.
                >
                > Och, to zawsze na początku tak jest, jak na czele narodu, państwa, organizacji
                > staje charyzmatyczny, narcystyczny führer. Mało kto jest z początku odporny na
                > urok narcyza. Otrzeźwienie przychodzi po czasie.
                Twoje wpisy wcale mnie nie dziwią. Jesteś stały w poglądach. Prawica dla ciebie to wszelakie zło. Mylisz nazizm z bolszewizmem. Dobrze, że nie miałeś prawa wyborczego w USA, bo Trump by jeszcze przegrał. Lol.
        • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 18:55
          engine8t Jakby nie było to ruszył z posad Europę. Ja rozumiem wzmożenie na forach tematem Trumpa. Jakie by nie otworzył. Dzieciaczki wychowane od lat na gazecie. To tylko krytykują wszystko. Be i be. Żadnych pozytywów. To jest taka gadka z przelewaniem wody z jednego kubła do drugiego. A żadnego wpływu nikt na to nie ma. Tyle co sobie ludzie pogadają i pokłócą się, a świat gna do przodu. I amen w pacierzu.
        • galtomone Moje gratulacje Engine! 25.02.25, 07:18
          engine8t napisał:

> Tak to przynajmniej interpretuje upokorzona europa i ci co im w usa dal palka p
          > o nogach.
          > I to calkime normalne oraz oczekiwane....Bo przeciez tak juz wszystko dobrze im
          > szlo w duraczeniu spoleczenstw ...
          > A wiec niechaj nam dobrze robi a my mu nie oszczedzimy poklasku..

Widzisz... żaden kłopot dać w pysk komuś o kim wiesz, że nie odda.

Ale takiemu Putinowi nie tylko w pysk nie dał ale grzecznie uznał, że lepiej mu bez wazeliny wejść do dupy.

A już absolutną rewelacją jest zgodna na spełnienie wszystkich warunków agresora jeszcze nim się negocjować coś zacznie i nazywanie tego wazeliniarstwa "twardym negocjowaniem". 😂😂😂😂

Czekam tylko aż Trump zacznie negocjować oddanie Alaski...

Ale gratuluję nowych sojuszników w ONZ: Rosja, Korea Północna, Mali, Niger, Nikaragua, Białoruś, Sudan i Burkina Faso - ZAZDRO!!!!!

Same państwa wzory do naśladowania.... Także Engine - ty sie lepiej dowiedz jak dobrze sie żyje z tymi konserwatywnymi wartościami w sercu i na co dzień (zamiast w zachodniej zgniliźnie) w tej Rosji czy Białorusi, bo drogę w ich kierunku rozpoczęliście....

Jak długo będziecie iść i czy dojdziecie nie wiem, ale zdecydowanie radośnie tam maszerujecie.

>
          > GO TRUMP!

Przypomnij mi co krzyczeli Niemcy w latach 30tych i jak zadowoleni są Rosjanie obecnie słysząc jak to wygrali wojnę z USA i NATO - jak mają Putina nie wspierać?
          • tbernard Re: Moje gratulacje Engine! 25.02.25, 08:05
            galtomone napisał:

> Widzisz... żaden kłopot dać w pysk komuś o kim wiesz, że nie odda.
            >
            > Ale takiemu Putinowi nie tylko w pysk nie dał ale grzecznie uznał, że lepiej mu
            > bez wazeliny wejść do dupy.

Pamiętam jak za poprzedniej swojej kadencji ślinił się do prosiaka z Korei Północnej i chciał go po tyłku całować a jednocześnie Koreę Południową upokarzał, zapewne usiłując jakąś kasę wyciągnąć.

> Czekam tylko aż Trump zacznie negocjować oddanie Alaski...

A to już pozostawił bym prezydentowi Ukrainy, gdy już będzie zdesperowany na przemową samobójczą. Powinien ogłosić, że zgadza się na warunki narzucone przez Trumpa i Putina i jeszcze kacapowi w bonusie dorzuca Alaskę i niech pokój wiekuisty zapanuje. Wtedy jak Trump by miał jakieś zastrzeżenia odnośnie Alaski, to uznać, że to podżegacz wojenny, który chce aby miliony Amerykanów życie straciło.
          • ta Re: Moje gratulacje Engine! 25.02.25, 09:17
            galtomone „ Czekam tylko aż Trump zacznie negocjować oddanie Alaski...”

A dlaczego nie ;)? W czym ten pomysł byłby głupszy od jego innych pomysłów na prowadzenie geopolityki?

Na razie lekceważy pogardliwie Europę i dotychczasowych sojuszników USA i obnosi się bez wstydu z haniebnym brakiem znajomości ( przynajmniej najnowszej) historii Europy.
            Nieuk, niedouk, prostak we wszystkich wymiarach, podrygujący pajac rozgrywany na cacy przez lodowatego psychopatę Putina.
            • hrasier_2 Re: Moje gratulacje Engine! 25.02.25, 09:31
              ta napisała:

> galtomone „ Czekam tylko aż Trump zacznie negocjować oddanie Alaski...”
              >
              > A dlaczego nie ;)? W czym ten pomysł byłby głupszy od jego innych pomysłów na p
              > rowadzenie geopolityki?
              >
              > Na razie lekceważy pogardliwie Europę i dotychczasowych sojuszników USA i obnos
              > i się bez wstydu z haniebnym brakiem znajomości ( przynajmniej najnowszej) his
              > torii Europy.
              > Nieuk, niedouk, prostak we wszystkich wymiarach, podrygujący pajac rozgrywany n
              > a cacy przez lodowatego psychopatę Putina.
              Aleś się przyczepilaś do garażu i pływasz w nim jak ryba. W pewnym wieku ludzie stają się okropni. Twoja nienawiść cię kiedyś zabije. Niezdrowo się podniecasz na coś, gdzie nie masz zupełnie wpływu. Trump robi swoje. Trzy lata trwa już ta wojna i nie ma końca. Masz jakieś realne info. Zamiast obrażać amerykańskiego prezydenta. Więcej tych tych kalkomanii. Ładna pogoda idż się przewietrzyć.
          • vogon.jeltz Re: Moje gratulacje Engine! 25.02.25, 10:36
            > Czekam tylko aż Trump zacznie negocjować oddanie Alaski...

Nie zacznie. Tam jest "drill, baby, drill".
          • engine8t Re: Moje gratulacje Engine! 26.02.25, 00:58
            galtomone napisał:

> Ale takiemu Putinowi nie tylko w pysk nie dał ale grzecznie uznał, że lepiej mu
            > bez wazeliny wejść do dupy.
            >

A moze spojrzal bardzo realnie na sytuacje i doszedl do wniosku ze jak sie chce skonczyc wojne to trzeba ocenic koszty?
            Preferowalbys aby po prostu odworcil sie na piecie i powiedzial - "Robta sobie co chceta - nie moje deski" ?
            • galtomone Re: Moje gratulacje Engine! 26.02.25, 08:18
              engine8t napisał:

> galtomone napisał:
              >
              >
              > > Ale takiemu Putinowi nie tylko w pysk nie dał ale grzecznie uznał, że lep
              > iej mu
              > > bez wazeliny wejść do dupy.
              > >
              >
              > A moze spojrzal bardzo realnie na sytuacje i doszedl do wniosku ze jak sie chce
              > skonczyc wojne to trzeba ocenic koszty?

Poddanie się i zgoda na wszystko przed rozpoczeciem negocjacji to nie realne spojrzenie na sytuacje tylko włażenie do dupy.

> Preferowalbys aby po prostu odworcil sie na piecie i powiedzial - "Robta sobie
              > co chceta - nie moje deski" ?

A co on robi jak nie własnie to?
    • skitenis Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 16:38
      www.facebook.com/watch/?v=2742678942412375&t=2
    • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 17:30
      Demokraci twierdza ze to jak oni rzadzili krajem bylo dobre i Trump moze i na pewno to tylko zepsuje.
      • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 24.02.25, 19:07
        engine8t napisał:

> Demokraci twierdza ze to jak oni rzadzili krajem bylo dobre i Trump moze i na p
        > ewno to tylko zepsuje.
        Trump robi swoje. I dobrze. Bardziej teraz interesuje się Niemcami. W sumie, partie, które doprowadziły Niemcy do upadku przez ostatnie 15 lat znowu będą próbować tego samego tyle że od nowa. Ciekawe czasy.
    • skitenis Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 18:06
      Zastanawia mnie o jakim konserwatyzmie w przypadku Trumpa myślicie.
      Trzy żony, ileś kochanek, gwiazdy porno itd. Oszustwa podatkowe. Niszczenie systemu prawnego.
      Ja bym mu nie pożyczył 10 dolarów, a nie powierzył rządów mocarstwem
      Ci którzy hejtują poglądy LGBT, którym przeszkadza źdźbło, w oku bliźniego a belka....
      • wislok1 Dokladnie wlasnie tak 25.02.25, 19:32
        Ogladalem przemowienie trampka na wiecu jego tzw. konserwatystow i jego przydu.asow z innych panstw ( w sumie wychodzi na jedno )

trampke belkotal bez sensu, pier... jak potluczony....
        ODRAZAJACE byly jego teksty pod kierunkiem Bidena, jego ponizanie i wysmiewanie sie z niego...
        Biden jest 1000 madrzejszy od tego swira trampka

A tlum idiotow wiwatowal--
        • engine8t Re: Dokladnie wlasnie tak 25.02.25, 19:53
          wislok1 napisał:

> Ogladalem przemowienie trampka na wiecu jego tzw. konserwatystow i jego przydu
          > .asow z innych panstw ( w sumie wychodzi na jedno )
          >
          > trampke belkotal bez sensu, pier... jak potluczony....
          > ODRAZAJACE byly jego teksty pod kierunkiem Bidena, jego ponizanie i wysmiewanie
          > sie z niego...
          > Biden jest 1000 madrzejszy od tego swira trampka
          >
          > A tlum idiotow wiwatowal--

Fajnie ze ogladales bo ja nie. Nie lubie gadania Trumpa i wole jedynie patrzec co robi.
          • wislok1 Re: Dokladnie wlasnie tak 25.02.25, 23:53
            A szkoda

Bo gdybys ogladal ta zenade, to moze bys zaczal myslec i siie zastanowil, dlaczego popierasz takiego chama i wariata...

To skonczony cham, prostak, a to co gada to szalenstwo...
            • engine8t Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 01:04
              wislok1 napisał:

> A szkoda
              >
              > Bo gdybys ogladal ta zenade, to moze bys zaczal myslec i siie zastanowil, dlacz
              > ego popierasz takiego chama i wariata...
              >
              > To skonczony cham, prostak, a to co gada to szalenstwo...

Z tego co widze co robi on i Musk to to popieram. A to co wy myslice to juz ni emoj problem
              Trump taki byl jest i bedzie..Najwaazniesz dla niego jest aby nie przegrywac.

Poslkucha tefo YT filmiku co zalinowwalem i tam uslyszysz interesujace ocene:

"Przeciwwstawianie sie USA jest niebezpieczne a przyjaznienie sie z USA jest zgubne. "
              • vogon.jeltz Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 01:08
                > Trump taki byl jest i bedzie..Najwaazniesz dla
                > niego jest aby nie przegrywac.

W Afganistanie przegrał z bandą brodatych turbaniarzy. I teraz w Ukrainie też robi wszystko, żeby przegrać.
                • engine8t Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 01:22
                  vogon.jeltz napisał:

> > Trump taki byl jest i bedzie..Najwaazniesz dla
                  > > niego jest aby nie przegrywac.
                  >
                  > W Afganistanie przegrał z bandą brodatych turbaniarzy. I teraz w Ukrainie też r
                  > obi wszystko, żeby przegrać.

A przeciez znane jest powiedzenie ze czsami warto przegrac bitwe aby wygrac wojne?
                  Przeciez nikt nie ukrywa ze celem woiny na Ukrainie bylo tylko i wylacznie oslabienie ekonomiczne Rosji... i to si emialo stac niestety kosztem Ukrainy.
                  I chyba ten cel osiagnieto.?
                  A teraz czas no powrot do normalnosci i robienie biznesow z Rosja. Putin Trumpowi przeciz zadnej krzywdy nie zrobil wiec dlaczego mialby sie na niego obrazac? Poszturchali sie troche co najwyzej. A politykaa to przeciez interesy?
                  • vogon.jeltz Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 01:36
                    > A przeciez znane jest powiedzenie ze czsami
                    > warto przegrac bitwe aby wygrac wojne?

Ale wy nie przegrywacie bitew - akurat że swoimi zabawkami jesteście w ich wygrywaniu całkiem dobrzy - tylko przegrywacie wojny właśnie, bo ni chuja nie macie politycznego pojęcia, co robić. A w dodatku w większości zakątków świata jesteście mocno niemile widziani. Już ci kiedyś wyliczyłem wasze "osiągnięcia" militarno-polityczne w ostatnim półwieczu, toś nabrał wody w usta i nic nie odpowiedziałeś.
                    • engine8t Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 02:19
                      vogon.jeltz napisał:

> > A przeciez znane jest powiedzenie ze czsami
                      > > warto przegrac bitwe aby wygrac wojne?
                      >
                      > Ale wy nie przegrywacie bitew - akurat że swoimi zabawkami jesteście w ich wygr
                      > ywaniu całkiem dobrzy - tylko przegrywacie wojny właśnie, bo ni chuja nie macie
                      > politycznego pojęcia, co robić. A w dodatku w większości zakątków świata jeste
                      > ście mocno niemile widziani. Już ci kiedyś wyliczyłem wasze "osiągnięcia" milit
                      > arno-polityczne w ostatnim półwieczu, toś nabrał wody w usta i nic nie odpowied
                      > ziałeś.

I znow ci niec nie odpowiem bo dyskusja z Toba na te tematy jest podbna jak na egrazynie dyskusja o samochodach.
                      • vogon.jeltz Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 09:35
                        > I znow ci niec nie odpowiem bo...

... ja przedstawiam fakty, z którymi trudno dyskutować. Fakty jak np. to, że od drugiej wojny światowej spośród niezliczonych konfliktow, w których maczaliście paluchy, wygraliście dokładnie dwie wojny, których byliście bezpośrednim uczestnikiem: pierwszą wojnę w Zatoce i żałosny najazd na Grenadę. Good job, guys!
        • ta Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 17:26
          wislok1 napisał:

> Ogladalem przemowienie trampka na wiecu jego tzw. konserwatystow i jego przydu
          > .asow z innych panstw ( w sumie wychodzi na jedno )
          > trampke belkotal bez sensu, pier... jak potluczony....

Bez przygotowanego tekstu (napisanego przez inną osobę) i promptera Trump właśnie tak się wypowiada.
          Przerażająco głupi bełkot zaprezentował również w dniu zaprzysiężenia spotykając się z przedstawicielami swoich wyborców. Plótł jak potłuczony, bez ładu i składu, początku myśli, jej końca i jakiegokolwiek sensu.
          To się nazywa „sałata słowna”, bardzo charakterystyczna cecha narcystycznej mowy.

Trzeba wiedzieć, że to co mówi ma w głowie, jeden wielki tupot.

• ta Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 18:25
            Widzieliście?
            Trzeba mieć nierówno, by prezydent USA zamieszczał taki film reklamowy wypoczynkowego wybrzeża Gazy.
            Tak, to się nie śni, to prawda:

wiadomosci.wp.pl/tak-trump-chce-zmienic-gaze-pokazal-wideo-wygenerowane-przez-ai-7129307001400256a
            • dodekanezowiec Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 18:40
              ta napisała:

> Widzieliście?
              > Trzeba mieć nierówno, by prezydent USA zamieszczał taki film reklamowy wypoczyn
              > kowego wybrzeża Gazy.
              > Tak, to się nie śni, to prawda

A kojarzycie tego z Argentyny jakie to miny robi? Też taki pajac.
              • trypel Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 19:17
                Milei? Zajebisty gosc. Kibicuje mu obiema rękami. Wreszcie miał odwagę zabrać się za konkretne reformy w kraju
                • vogon.jeltz Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 21:27
                  Mam do Mileia bardzo ambiwalentny stosunek. Z jednej strony to ultrakorwin na sterydach, z drugiej w tym pięknym ale smutnym jak pizda, wiecznie zbankrutowanym kraju już naprawdę nic innego nie ds się zrobić. Dobrze ze swoje eksperymenty przeprowadza gdzieś na drugim końcu świata i oby nie włączył mu się latynoski tryb caudillo (albo żeby nie przegiął tak bardzo, że włączy się jakiemuś nowemu Videli).
                  • wislok1 Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 22:40
                    To jest wyksztalcony czlowiek, profesor ekonomii...

Dozylismy czasow, ze inteligent biega z pila i robi z siebie kretyna.....

Zeby tylko zdobyc glosy wyborcow...
                    I ciemny lud to kupil...

Ala na jak dlugo ?

Cala historia Argentyny to ciagly totalny bu.del,
                    no jak byla I i II wojna swiatowa to zarabiali krocie na dostawach do Europy...

Na tym skorzystal prezydent Peron, wielki fan adolfa, entuzjasta III Rzeszy i doprowadzil kraj do ruiny, bo w koncu wydawal o wiele wecej, niz Argentyna zarabiala...

W tym calym buldelu Ameryki Poludniowej wyjatkiem jest Chile....
                    Maja stabilna gospodarke i calkiem inna mentalnosc niz reszta...
                    Jak to mowia, to sa PRUSY, sa bardziej nieieccy od Niemcow

• vogon.jeltz Re: Dokladnie wlasnie tak 26.02.25, 23:04
                      Z tym Chile to też trzeci rodzaj prawdy, głoszony głównie przez zwolenników bandyty i złodzieja Pinocheta. Kraj jest jako-tako stabilny jak na Amerykę Południową, ale rozwartswienie mają większe niż w USA, a 80% społeczeństwa żyje w ubóstwie. Najsensowniejsze państwo w tamtych okolicach to Urugwaj, nazywany z kolei południowoamerykańską Szwajcarią.
                      • tbernard Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 13:22
                        Ale Szwajcaria jest górzysta a Urugwaj nizinny. Szwajcarowie jak chcą pokąpać się w morzu, to muszą wybrać się za granicę, a Urugwajczykowie mają swoje morze a właściwie to nawet Ocean. Za to jak chcą pojechać w góry, to z kolei oni muszą jechać za granicę.
                        • dodekanezowiec Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 18:47
                          tbernard napisał:

> Ale Szwajcaria jest górzysta a Urugwaj nizinny. Szwajcarowie jak chcą pokąpać s
                          > ię w morzu, to muszą wybrać się za granicę, a Urugwajczykowie mają swoje morze
                          > a właściwie to nawet Ocean. Za to jak chcą pojechać w góry, to z kolei oni musz
                          > ą jechać za granicę.

A wiesz, tak popatrzyłem - z Zurychu do włoskiej Genui mają 420 km, 4h 50 min., czyli ciut podobnie jak my nad Bałtyk.
                          Genua w lipcu 28 stopni, 295 godzin słońca.
                          Montevideo w styczniu (półkula płd.) 28 stopni, 295 godzin słońca :)
                  • trypel Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 06:15
                    To nie są eksperymenty.
                    On dokladnie powiedział co będzie robił przed wyborami.
                    Że wytnie social. Ze wywali urzędników.
                    I ze będzie jeszcze gorzej niż było zanim się poprawi. I wszystko idzie tak jak zapowiadał.
                    forsal.pl/swiat/aktualnosci/artykuly/9740775,terapia-szokowa-javiera-milei-dziala-inflacja-i-ubostwo-w-argentynie.html
                    • dodekanezowiec Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 08:11
                      @trypel
                      Milei - że pajac, chodziło mi o miny itp., kwestie co do meritum, ostatecznie dotyczy to jego kraju na końcu świata, Trump jest niebezpieczny dla całego świata.
                      • trypel Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 08:36
                        Widzisz, Ty znow skupiasz się nie na tym co jest efektem działań tylko na wyglądzie, gadaniu itd
                        Dlatego właśnie u nas niewiele się może zmienić bo pozory są ważniejsze od prawdziwych zmian :)
                        To chyba w Niemczech przed wyborami byla jakąś debata gdzie po debacie dyskutowano o tym jak się gosc ubrał. Trzeba być debilem żeby w sytuacji w jakiej się jest skupiać się czy wypada na debatę przyjść w T-shircie
                    • wislok1 Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 19:24
                      Takie terapie szokowe Argentyna juz miala kilka razy, zawsze sie konczylo katastrofa...
                      Lekarstwo sie okazywalo gorsze od poprzedniego stanu...

Na razie ograniczyl inflacje do kilkudziesieciu procent, co jest srednim wynikiem...
                      Nadal to BARDZO duzo
                      Gdyby inflacje zdusil do 5-6 procent, to bylby sukces

Bieda jak byla, tak jest

Przed objeciem rzadow byla 34%, za wielki sukces faceta z pila jego zwolennicy uznaja, ze moze spasc nawet do 35%

Przeszlo jedna trzecia ludzi zyje w nedzy, nic sie nie zmienilo,
                      kraj jest biedny jak byl.,
                      a kolo z pila sie podnieca takimi wielkimi sukcesami....
            • engine8t Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 17:46
              ta napisała:

> Widzieliście?
              > Trzeba mieć nierówno, by prezydent USA zamieszczał taki film reklamowy wypoczyn
              > kowego wybrzeża Gazy.
              > Tak, to się nie śni, to prawda:
              >
              > wiadomosci.wp.pl/tak-trump-chce-zmienic-gaze-pokazal-wideo-wygenerowane-przez-ai-7129307001400256a

Poczekaj za 10 lat powiesz ze ten to mial wizje..
              • ta Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 18:39
                Uważasz, że postawią Trampowi złotą statuę o wys. kilkudziesięciu metrów na wybrzeżu Gazy?
                I na ulicach wyimaginowanego kurortu Gazy Trampa będą tańczyć brodate hurysy?
                Widziałeś ten żenujący, głupszy od najgłupszego filmik?
                • nousecomplaining Re: Dokladnie wlasnie tak 27.02.25, 21:20
                  > Widziałeś ten żenujący, głupszy od najgłupszego filmik?
                  On widzi tylko to, co chce widzieć. Czarne nie jest czarne, a białe nie jest białe. Nie poradzisz na ten stan.
      • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 25.02.25, 23:02
        To proste: "konserwatyzm" w wydaniu trumpoidów polega na tym, że silniejszy ma prawo dać w mordę słabszemu, jak to drzewie bywało.
        • galtomone Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 08:19
          vogon.jeltz napisał:

> To proste: "konserwatyzm" w wydaniu trumpoidów polega na tym, że silniejszy ma
          > prawo dać w mordę słabszemu, jak to drzewie bywało.

Na moje oko jest to nawet słuszne, gdyż zgodne z naturą.
          • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 14:00
            galtomone napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > To proste: "konserwatyzm" w wydaniu trumpoidów polega na tym, że silniejs
            > zy ma
            > > prawo dać w mordę słabszemu, jak to drzewie bywało.
            >
            >
            > Na moje oko jest to nawet słuszne, gdyż zgodne z naturą.

Problem w tym, że to prowadzi do walk między mafiami, gangami, coraz większymi grupami aż do wojem między armiami i przez wieki tak się działo. Lecz gdy powstała broń atomowa, to jeszcze nie zdarzyło się aby jakieś państwo ją posiadające zostało najechane i pobite. Po prostu wiadomym jest, że taki kraj który już nic by nie miał do stracenia, miałby prawo odpłacić najeźdźcy masową zagładą ludności kraju najeźdźcy. Oczywiście byłaby to samobójcza wymiana ciosów. Tym niemniej jakoś tak dziwnie się składa, że nikt nie chce tego scenariusza spróbować, nawet barbarzyńskie łamanie praw człowieka w Korei Północnej jakoś nie wywołuje chęci zaszczepienia u nich demokracji przez kraj znany z tego, że lubi innym siłą wręczać w prezencie demokrację. Powiem więcej, Trump podczas poprzedniej kadencji bardzo przymilał się do Kima, za to upokarzał słownie rządzących Koreą Południową. Tylko dlatego, że zdawał sobie sprawę, że jakiekolwiek naciski na Kima mogłyby pociągnąć za sobą odpowiedź: "spadaj na drzewo skończony przygłupie i mnie nie wqrwiaj, bo mam głowice jądrowe i co mi przygłupie zrobisz?" Dla narcyza to by była katastrofa, bo faktycznie co mógłby zrobić?
            No a co stało się z krajem, który pozbył się swoich ładunków jądrowych uwierzywszy oszustom, to wszyscy widzą.
            • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 15:21
              Skończy się tak, że wszyscy wypiszą się z paktu o nieproliferacji i każdy będzie klecił swoje nuke'i. To w końcu nie.jest dzisiaj jakaś kosmiczna technologia. I w ten sposób nastanie niemalże całkowity pokój na Ziemi, bo nikt nie odważy się zaatakować kogoś mocniejszego od, dajmy na to, Panamy.
              • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 15:31
                Możemy za to podziękować gwarantom z memorandum a najbardziej bandycie, który bezczelnie pogwałcił te zapewnienia. A czy nikt nie odważy się, to cholera wie. Szaleniec samobójca, który dowie się, że ma raka i mu niewiele życia zostało może uznać, że to niesprawiedliwe aby inni żyli a on ma wkrótce umrzeć pomimo bogactwa oraz dostępu do przycisków atomowych. Do tej pory broń ta była w dyspozycji wyrachowanych ale raczej nie fanatycznych samobójców.
                • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 21:08
                  Gdyby A. Merkel, nie zablokowała wejścia Ukrainy do NATO na konferencji w Bukareszcie w 2008 roku, to tej wojny by nie było. Szkoda że wszyscy zapomnieli o tym.
                  • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 21:24
                    To sa kompletne brednie, kosmiczne glupoty, nie Merkel decydowala o wejsciu Ukrainy do NATO, tylko USA

USA byy przeciwko, bo Ukraina byla rzedzona przez prorosyjskich oligarchow....

Dopiero po obaleniu Janukowycza bylo mozliwe polaczenie Ukrainy z Zachodem...
                    Ale wtedy zaatakowal fiutin przylaczajac Krym do Rosji i atakujac Donbas
              • galtomone Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 22:08
                vogon.jeltz napisał:

> Skończy się tak, że wszyscy wypiszą się z paktu o nieproliferacji i każdy będzi
                > e klecił swoje nuke'i. To w końcu nie.jest dzisiaj jakaś kosmiczna technologia.
                > I w ten sposób nastanie niemalże całkowity pokój na Ziemi, bo nikt nie odważy
                > się zaatakować kogoś mocniejszego od, dajmy na to, Panamy.

Problem to nie posiadanie broni jądrowej tylko jej przenoszenie/dostarczanie do celu.
                To wbrew pozorom większy kłopot.
                • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 22:13
                  Taktyczną można zrzucać ze zwykłych bombowców, a nawet wystrzeliwać przy pomocy artylerii.
    • galtomone Wyprzedawanie USA właśnie rusza 26.02.25, 09:01
      next.gazeta.pl/next/7,151003,31722952,rewolucyjne-zmiany-w-wizach-do-usa-sa-zielone-karty-beda-zlote.html#s=BoxPWD
      Było 1 mln USD + 10 miejsc pracy

Nie wiem na ile to było wykonalne/sprawdzalne ale pomysł nie głupi...

Teraz wystarczy mieć 5 mln USD i już (art nie wspomina czy obowiązek tworzenia miejs pracy bedzie utrzymany - jak znam zycie to watpie...)
      • nousecomplaining Re: Wyprzedawanie USA właśnie rusza 26.02.25, 19:06
        > Teraz wystarczy mieć 5 mln USD i już
        Zaprasza miłych bogatych oligarchów z Rosji, których zna, wpasują się dobrze w jego towarzystwo, może doradzą coś w polityce globalnej?
        • vogon.jeltz Re: Wyprzedawanie USA właśnie rusza 26.02.25, 21:29
          Będzie deathmatch w gnojówce: Elon Musk kontra Aliszer Usmanow.
        • engine8t Re: Wyprzedawanie USA właśnie rusza 27.02.25, 17:45

> > Teraz wystarczy mieć 5 mln USD i już
          > Zaprasza miłych bogatych oligarchów z Rosji, których zna, wpasują się dobrze w
          > jego towarzystwo, może doradzą coś w polityce globalnej?

Na razie gryza
          www.yahoo.com/news/russian-national-charged-biting-ice-004015709.html
    • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 15:47
      Stany Zjednoczone i Ukraina wynegocjowały całą umowę o utworzeniu Funduszu Odbudowy, który ma wspierać odbudowę kraju i stabilizację jego gospodarki. Fundusz będzie finansowany głównie z dochodów pochodzących z ukraińskich zasobów naturalnych, takich jak ropa, gaz i minerały, z których 50 proc. trafi na jego konto. Dodatkowo przewidziane jest wsparcie finansowe ze strony USA w postaci środków pieniężnych i instrumentów finansowych. I po co tyle pieprzenia.
      • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 26.02.25, 21:26
        Niczego nie podpisali,

trampke caly czas chce zrobic Ukraine w wala, zabrac im surowce i nie dac gwarancji bezpieczenstwa...

TO podly i okropny czlowiek...
        • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 09:11
          wislok1 napisał:

> Niczego nie podpisali,
          >
          > trampke caly czas chce zrobic Ukraine w wala, zabrac im surowce i nie dac gwara
          > ncji bezpieczenstwa...
          >
          > TO podly i okropny czlowiek...

Już bez owijania w bawełnę potwierdził Trump, że właśnie o to mu chodziło. Parszywy szmalcownik razem z tym drugim bydlakiem.
          • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 10:35
            Parszywy szwabski pomarańczowy ryj. I drugi Wansik - irlandzki nawrócony katoliczek który się będzie w piekle smażył razem z Franco i Juleczkiem "Antypedalkiem" Pecykiem, też Bambrem.
          • klemens1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 14:53
            tbernard napisał:

> Już bez owijania w bawełnę potwierdził Trump, że właśnie o to mu chodziło. Pars
            > zywy szmalcownik razem z tym drugim bydlakiem.

I tyle zostało z "amerykańskich wartości". Tfu!

• engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 20:20
              klemens1 napisał:

> tbernard napisał:
              >
              > > Już bez owijania w bawełnę potwierdził Trump, że właśnie o to mu chodziło
              > . Pars
              > > zywy szmalcownik razem z tym drugim bydlakiem.
              >
              > I tyle zostało z "amerykańskich wartości". Tfu!
              >

Ani jeden z was 3 niepotrafi spojrzez na to co sie stalo z trzewa glowa? Tylko wrzucacie tkaaie epitety ktorych normalny mylsacy czlowik powinien sie wstydzic jak ze ot znaczy "nie wazne ddlaczego to sie stalo aal emnie sie to niepodoba i wszytko inne si enie liczy"?

Zielenski z poawznej wyzyty zrobil parodie i zachwal sie jak mlody harcerz i dostal kopa w D bo mu sie to nalezalo.

1. Wiedzial dokladnie po co jedzie - po to i tylko po to aby podpisac umowe o eksplatacji ziem rzadkich.
              Wiedzial co tam jest wczesniej i jak mu sie cos nie podobalo to to sie zalatwia wczesniej albo pozniej ale nie na oficjlnm spotkaniu gdzie sie prwi koplementy i sklada podpis.
              2. Skor sie zdecydowal jechac tzn ze z umowa sie zgadzal. A gdyby nie to na pewni nie mozna takieg spotkania uzywc do dalszych negocjccji i to z wielu wzgledow.
              3. Kwestionowanie tego co lezy na biurkach do podpisani i proba modyfikacji tio dziecinada nie na miare prezydenta.
              4. Doskonale wie w jakiej jest sytuacji i ktos go namowil aby sie nie poddawal tylko walczyl jak lew i negocjowal. A wie cpodjal kroki ktore go zgubia.. Jego samwego osobiscie bo nei sadze aby Trum chcila z nim wiecje dyskutowac a to co uskyszal od Trumpa - na swoje zyczenie ze jest bez szans na wygrana, nie ma zadnych atutuow i przedluzanie wojny to tylko smierc ludzi i wydatki kasy.
              5. Sprowokowal awanture i tu jest jego 100% winy. Obrazil majestaty i to mu nie bedzie wybaczone. A nawet gdyby nie to bedac w sytuacji w jakiej jest pownien skulic ogon pod siebie i przxprosici podpisac bez mrugniecia poniewaz bez pomocy USA i on i Ukraina nie maja szans przezycia. USa sobie poradzi bez Ukrainy i ich zasobow ale Ukraina bez USA juz nie. . Na EU nie ma co liczyc bo skonczy sie na gadaniu poniewaz EU tez niue wysle wojska bez gwarancji USA a takich nie dostan.
              Deal jaki mu zaoferowal Trump byl fair i to bylo najlpesze co mogl dostac - teraz kazda nastpena opcja bedzi skromniejsza.
              6 Pytanie co teraz? A to ze Rosja pojdzie ostrzje do przodu i z kazdym dniem jego atuty zmaleja az w kincu cis sie stanie i Uykraina sie ocknie albo Trump sie wycofa z Ukrainy - wycifa kase, pomoc wojskwa, wycofa tez pomoz w namierzaniu Rosjan i bedzie czekam az Ukraina sie zdecyduje a wtedy nie bedzi miec wyjscia .
              Europa cigal eobrazona za slowa Vanca bedzie jaka zwykle duzo gadac, moze im dac kase aby pozwilic nastrpenym tysiacom ukraincow zginac i tu przyjdzie moment ze EU bedzie si emusila zdecydowac czy stanie po stronie USA czy Ukrainy. A jak wybiora to chyba nie tak trudno ocenic.
              7. Jak sie EU ni eopamieta i nie przetlumaczy Ukrainie gidzi stoja i co ich czeka to tylko patrzec jak USA wycofa sie z NATO i wycofa wiekszsc swoich wojsk z Europy.

I co wtedy?
              • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 20:34
                > I co wtedy?
                Wtedy Putin pójdzie dalej, zajebie nas i twoją rodzinę, jeśli taką masz jeszcze w Polsce, a ty napiszesz, że sami sobie zgotowaliśmy swój los, a srump to taki mądry gość, co myśli realistycznie. "Transakcyjno-biznesowe" myślenie ci mózg przeżarło w tym kraju, który wartości typu prawda/uczciwość/solidarność ma za nic. I to się zemści, pewnie nie za twojego życia już, może dlatego masz to w dupie. Chujkiem jesteś małym i takim cię pochowają.
                • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 20:48

> > I co wtedy?
                  > Wtedy Putin pójdzie dalej, zajebie nas i twoją rodzinę, jeśli taką masz jeszcze
                  > w Polsce, a ty napiszesz, że sami sobie zgotowaliśmy swój los, a srump to taki
                  > mądry gość, co myśli realistycznie. "Transakcyjno-biznesowe" myślenie ci mózg
                  > przeżarło w tym kraju, który wartości typu prawda/uczciwość/solidarność ma za n
                  > ic. I to się zemści, pewnie nie za twojego życia już, może dlatego masz to w du
                  > pie. Chujkiem jesteś małym i takim cię pochowają.

hm.. a moze nie pojdzie az tak daleko i na Kijowie a co najwyzej Sanie sie zatrzyma?
                  Zobaczymy co oni tamz Trumpem ustala...

Rodzine tu przyjme jak beda chcieli czy musieli uciekac :)
                  Pamieteaj ze myslenie ( biznesowe tez) ma przyszlosc a emocje przszkadzja w logicznym mysleniu.

• nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:37
                    > hm.. a moze nie pojdzie az tak daleko i na Kijowie a co najwyzej Sanie sie zatrzyma?
                    A niby dlaczego ma się zatrzymać? Bo Trump go poprosi "Wołodia, zatrzymasz się i Polski nie ruszysz?" Wołodia powie "Oczywiście, że nie ruszę, obiecuję ci", a tamten mu uwierzy, bo jest w niego zapatrzony jak w obrazek. Marzy o takiej władzy, jaką ma ten zwyrodnialec. Podobni są bardzo, tyle że ryży chujek ma mniejsze jaja. Takiej polityki globalnej bez jakichkolwiek zasad jeszcze świat nie doświadczył, nawet w czasach zimnej wojny. Teraz jest czas bezwzględnych cyników, co widać też na tym forum. To nie jest dobre, to jest złe. Ale co tam moralność, uczciwość, humanizm, chuj z tym wszystkim, to nikomu nie jest już potrzebne. Cóż, może faktycznie szkoda dla nas miejsca na tej planecie. Ona nawet nie zauważy naszego zniknięcia.
                • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 21:43
                  Nawet nie wiem @nouse...
                  Z kim dyskutujesz.
                  Najwyżej się domyślam.
                  Czy nie lepiej takiego wygasić?
                  Czujesz misję w dyskusji z kimś takim?
                  Że co, że propagandę robi?
                  Komu?
                  Ktoś to forum czyta poza 25 osobami (stali bywalcy) plus zabłąkanymi spamerami typu Autoszrot co to dołączył się do dyskusji o Tinie Turner która już nie żyje i ktoś mu wytlumacyzl że już czesci zamienne jej niepotrzebne :)
                  • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 16:01
                    > Czy nie lepiej takiego wygasić?
                    W sumie to lepiej, ale czasem mam nadzieję, że może jednak ktoś tylko udaje debila, a potem znowu zawód, bo jednak nie...
                    Masz rację, szkoda klawiatury.
              • waga173 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 21:45
                Ja po obejrzeniu tej historycznej "debaty" pomyslalem tylko jedno: Wpuscic chama do biura to atrament wypije. A ten po prostu puscil baka.. Szczekal jak przekupka na targu, przerywal w pol zdania i robil miny jak klown, ktorym kiedys podobno byl. A najwiekszym jego idiotyzmem bylo to ze nie uzyl tlumacza. Juz taki Grzesiuk w obozie byl madrzejszy bo jak Niemiec go pokazal palcem i zapytal czy ty jestes komunista to udal ze nie rozumie. A kiedy Niemiec szukal tlumacza on myslal nad odpowiedzia bo kupil sobie troche czasu na przemyslenie odpowiedzi.
                • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 23:20
                  waga173 napisał:

> Ja po obejrzeniu tej historycznej "debaty" pomyslalem tylko jedno: Wpuscic cham
                  > a do biura to atrament wypije. A ten po prostu puscil baka.. Szczekal jak przek
                  > upka na targu, przerywal w pol zdania i robil miny jak klown, ktorym kiedys pod
                  > obno byl. A najwiekszym jego idiotyzmem bylo to ze nie uzyl tlumacza. Juz taki
                  > Grzesiuk w obozie byl madrzejszy bo jak Niemiec go pokazal palcem i zapytal czy
                  > ty jestes komunista to udal ze nie rozumie. A kiedy Niemiec szukal tlumacza on
                  > myslal nad odpowiedzia bo kupil sobie troche czasu na przemyslenie odpowiedzi.
                  >

Ten to dosc dobrze ocenia
                  youtu.be/eSDRPYy7DCs
                  • waga173 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 00:14
                    Sam bym lepiej tego nie powiedzial!
                    A tym trzem muszkieterom ktorym wczesniej odpowiedziales, doktor wlaczyl telewizor ale zapomnial palcem pokazac ktory to Trump a ktory Zelenski bo cos skumali, ale odwrotnie.
                    • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 02:42
                      waga173 napisał:

> Sam bym lepiej tego nie powiedzial!
                      > A tym trzem muszkieterom ktorym wczesniej odpowiedziales, doktor wlaczyl telewi
                      > zor ale zapomnial palcem pokazac ktory to Trump a ktory Zelenski bo cos skumali
                      > , ale odwrotnie.

A tu masz video nagrane 6 dni temu a wie ckilka dni prze wizyta Zalenskiego
                      youtu.be/LV-d8vlnXi4
                • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 01:29
                  waga173 napisał:

> Ja po obejrzeniu tej historycznej "debaty" pomyslalem tylko jedno: Wpuscic cham
                  > a do biura to atrament wypije. A ten po prostu puscil baka.. Szczekal jak przek
                  > upka na targu, przerywal w pol zdania i robil miny jak klown, ktorym kiedys pod
                  > obno byl. A najwiekszym jego idiotyzmem bylo to ze nie uzyl tlumacza. Juz taki
                  > Grzesiuk w obozie byl madrzejszy bo jak Niemiec go pokazal palcem i zapytal czy
                  > ty jestes komunista to udal ze nie rozumie. A kiedy Niemiec szukal tlumacza on
                  > myslal nad odpowiedzia bo kupil sobie troche czasu na przemyslenie odpowiedzi.
                  >

Bardzo chętnie zapoznałbym się co o tym myśli qqbek i reszta forumowego towarzystwa, która z szacunkiem do tego osobnika do tej pory odnosiła się.
                  • waga173 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 01:54
                    "z szacunkiem do tego osobnika do tej pory odnosiła się"
                    Wypowiadaj sie jasniej, bo gdy mowisz "tego osobnika" wspomnianego Grzesiuka? to przypominasz mi Zofije ktora na pytanie gdzie jestes odpowiada "tutaj" bo w tym dlugim watku z szacnkiem to sie trudno polapac kto do ktorego osobnika go ma.
                    Krotka pilka bo sie chyba powtarzam, Trump "spieprzaj chamie Zelenski z mojego domu, a Zelenski: Spadaj Trumpie z mojej polityki bo mi wystarczy gola Dupa i miauczenie o pomoc u kogos innego.
                    Dziekuje za uwage.
                    • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 07:06
                      Waga, tak spieprzonych negocjacji słabego z silnym nigdy nie widziałem. A że robił to gosc który nie jest w polityce od dzisiaj to zakładam że podłożył się celowo. Tylko nie wiadomo po wuj.
                      Niestety spora część kolegów tutejszych ma tak emocjami zasłonięte pole widzenia że choćby Zelenski nasrał na spotkaniu na dywan to by powiedzieli - chciało mu się to co mial niby zrobić.
                      Więc ja już nie mam ochoty się udzielać bo ciężko że ślepymi o kolorach gadać.
                      • carnivore69x Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 09:49
                        Pytanie pozostaje - czy komuś naprawdę zależało na podpisaniu tego dealu. Zelenski dał się wkręcić jak dziesięciolatek młodszej siostrze (więcej zimnej krwi po głowie państwa bym się spodziewał), niemniej Trump i Vance wyglądali jakby właśnie na to czekali (czyżby po to, żeby za tydzień zaproponować dużo gorsza dla Ukrainy umowę?).

Zakładając, że nie była to improwizacja ze strony Trumpa i Vance’a, musieli dojść do wniosku, że taki showdown wzmocni ich pozycję wsrod elektoratu jak również międzynarodowo (to przede wszystkim), a przy okazji może o tańszy dostęp do złóż uzyskają.
                      • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:13
                        @typel
                        To nie rozmawiaj przemadrzaly typlu.
                        Pewnie q.pieniazek w życiu dla ciebie też wazniejszy niż zasady i moralnośc.
                        Typlu.
                        Typiarzu.
                        Pierdzielisz na tym forum zawsze jak najmądrzejszy, cwaniaczku.
                        • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:18
                          Spotyka się dwóch gości.
                          Jeden nic nie musi.
                          Drugi nic nie może.
                          Jeśli Zelenski chciał to spieprzyć to zrobił to idealnie. Podręcznikowo.

A ja Ci życzę spokojnej niedzieli. I mniej negatywnych emocji
                          • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:23
                            Po durnych 80 latach na tej durnej ziemi jest jeszcze coś takiego jak niebo i piekło.
                            • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:28
                              Więc albo durny Wansik fundamentalista religijny wierzy w to co mówi albo - co zrobił- w podrczenikowy sposób spieprzył szanse na lepsze życie pozaziemskie.
                            • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:32
                              Chyba ze wszystkich rzeczy jakich nie wiemy tego nie wiemy najbardziej :)
                          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 18:25
                            trypel napisał:

> Spotyka się dwóch gości.
                            > Jeden nic nie musi.
                            > Drugi nic nie może.
                            > Jeśli Zelenski chciał to spieprzyć to zrobił to idealnie. Podręcznikowo.
                            >
                            > A ja Ci życzę spokojnej niedzieli. I mniej negatywnych emocji
                            >

No doszedl do wniosku ze jak ma ziemie oddac albo Trumpowi albo Putinowi to zrobi jak Pawlak - swojemu odda. No bo "wrog bo wrog ale swoj"
                      • waga173 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:34
                        Podlozyl sie celowo to takze moje podejrzenie. Zwlaszcza ze to czlowiek sceny/estrady. Pytanie tylko w jakim celu on nie chcial tego dealu na mineraly. Zalozylbym sie o cysterne wodki ze on tych mineralow nie ma bo juz dawno je komus sprzedal ale udaje ze je ma. No bo on i jego baba sa z tych lepszych, wybranych:) Co do nasral na dywan to chcialem dokladnie tak to ujac, ale zmienilem na puscil baka. Ja mialem ochote sie poudzielac od razu ale poczekalem na rozwoj wpisow i szczerze mowiac- oniemialem czytajac wypowiedzi uczestnikow przedtem uwazanych za obytych, czytatych i pisatych. No ale to wszystko na chuj, jak powiedzial dyrektor fabryki kondonow. Ja sie martwie czy moja dzisiaj posadzona morela sie przyjmie. A zycie to kabaret, jak spiewala Lisa Minelli. I to jest cale moje podejscie emocjonalne do tematu.
                        • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:03
                          O to to
                          Czy czasem on już komuś tych skarbow nie obiecał.
                          Bo jeśli tak to postąpił zrozumiale i sprytnie.

Inny scenariusz to taki ze to było teatrum dla jednego widza (stąd kamery, celowe spóźnienie Zelenskiego)
                          I ten widz miał zobaczyć że się sypie a tam już wszystko dogadane...
                          Ale przeciwko temu jest to że Trump nie lubi Zelenskiego (i przyznajmy ma powody) więc dogadywać się niełatwo wtedy
                          • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:06
                            A Pan Kolega waga cytaty obyty itp.a pewnie T roca od T cross nie rozróżnia. A sam pewnie 50 lat temu też się śmiał z tych co dużego Fiata od lady nie rozróżnia bo wciąż o furmankach myślami.
                          • carnivore69x Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:30
                            Tego co myślał i planował Żeleński nie mieliśmy się okazji dowiedzieć, bo to jednak Trump i Vance kontrolowali rozmowę. Więc moim zdaniem są dwie możliwości: 1) Trump i Vance spontanicznie uwalili deal w odpowiedzi na ‚zbyt roszczeniową’ postawę Żeleńskiego, ale taką amatorkę bym ich nie podejrzewał, lub (więc co dużo bardziej prawdopodobne) 2) przyjęli taki scenariusz na wstępie.
                            • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:38
                              "W polityce nic nie dzieje się przypadkiem. Jeśli coś się wydarzyło, możesz się założyć, że taki był właśnie plan."
                              Franklin D. Roosevelt
                              • carnivore69x Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:53
                                Może więc właśnie przez to, że łatwiej było go zdeprecjonować jako męża stanu, dane mu było dolecieć do Londynu.
                              • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 12:36
                                trypel napisał:

> "W polityce nic nie dzieje się przypadkiem. Jeśli coś się wydarzyło, możesz się
                                > założyć, że taki był właśnie plan."
                                > Franklin D. Roosevelt

Może jakieś głębokie myśli Stalina byś przytoczył, skoro zdrajcę z Jałty tak cytujesz?
                                • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:53
                                  > Może jakieś głębokie myśli Stalina byś
                                  > przytoczył, skoro zdrajcę z Jałty tak cytujesz?

Śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć miliona ludzi to statystyka - może być? I to JEST prawda.

Widzisz, o tym, czy dane zdanie jest prawdziwe, mądre albo słuszne moralnie decyduje trzęsąc samego zdania (plus ewentualnie system wartości moralnych odbiorcy), a nie to, kto je wypowiada.

Co nie zmienia faktu, że zdanie zacytowane przez trypla jest całkowicie nieprawdziwe i totalnie głupie.
                                  • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 16:00
                                    > trzęsąc

*treść
                                  • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:12
                                    Dlaczego? Naprawdę łatwiej uwierzyć w to że gosc po pary latach bycia prezydentem i jeżdżenia po całym świecie i załatwiania pomocy dla swojego objętego wojna kraju, nagle jadac do nowego prezydenta mocarstwa pojedzie nieprzygotowany, spozni się i będzie się stawiał zamiast prosić o pomoc?
                                    Jeśli to nie było celowe to może Zelenski miał sobowtóra.
                                    Wiadomo było że jedzie spotkać się z gościem o ego jak stąd do księżyca. Wiadomo było co ten gosc lubi słyszeć. Wiadomo było jak się zachowa.
                                    Tym bardziej że Trump nic nie musi robić. To my chcemy żeby zrobił. W takiej sytuacji idzie się po prośbie a nie stawiając się
                                    • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:51
                                      > Dlaczego?

Dlatego, że to zdanie - z dużym kwantyfikatorem - jest w ogólności kretyńskie. Nie oceniam, jak było w tym konkretnym przypadku kłótni Zełenskiego z Trumpem (i Vancem, bo to ten skurwiel zaczął całą jatkę), ale ogólnie były tysiące przypadków w polityce, gdy zdarzenia były następstwem, well, przypadku.
                              • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:47
                                Nawet FDR zdarzyło się powiedzieć coś skrajnie głupiego.
                          • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 18:30
                            trypel napisał:

> O to to
                            > Czy czasem on już komuś tych skarbow nie obiecał.
                            > Bo jeśli tak to postąpił zrozumiale i sprytnie.
                            >
                            > Inny scenariusz to taki ze to było teatrum dla jednego widza (stąd kamery, celo
                            > we spóźnienie Zelenskiego)
                            > I ten widz miał zobaczyć że się sypie a tam już wszystko dogadane...
                            > Ale przeciwko temu jest to że Trump nie lubi Zelenskiego (i przyznajmy ma powod
                            > y) więc dogadywać się niełatwo wtedy
                            >

Bartosiak widac slucha na samolocie a ten mowi zeby sie amerykanom nie dawac bo sa na przegranje pozycji i tylko twardo i zdecydowanie negocjowac.
                            W sumie mogl do ostantiej chwili wszystko odwrocic , usmiechnac sie, powiedziec " Panowie. chyba wystarczy - idziemy podpisac. " I tak zamiast przegrac to chyba by wygral?

• ta Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:04
                          waga173 napisał:

> […]poczekalem na rozwoj wpisow
                          > i szczerze mowiac- oniemialem czytajac wypowiedzi uczestnikow przedtem uwazany
                          > ch za obytych, czytatych i pisatych.

I znalazłeś się w towarzystwie, które ci odpowiada (?), tych „obytych, czytatych i pisatych” m.inn. taniuszy.
                          Dobiłeś do brzegu, wysiadaj i czuj się dobrze… ech…

• dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:50
                            Tudzież Przemysław Faryzeusz Czarnek. Menda prokoscielna, co ma wujka xienżula. "Przebiegły jak ksionc" - adekwatne powiedzenie.
                            • dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:52
                              "Jezus Chrystus za bardzo szczekał na faryzeuszy" - czyż nie tak Panie Bergoglio z Argentyny?
                      • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 12:33
                        trypel napisał:

> Niestety spora część kolegów tutejszych ma tak emocjami zasłonięte pole widzeni
                        > a że choćby Zelenski nasrał na spotkaniu na dywan to by powiedzieli - chciało mu się to co mial niby zrobić.

Jak już posiłkujemy się takim słownictwem, to ja to widzę tak, że gospodarz nasrał do talerza i każe zjeść komuś, kto znalazł się w ciężkiej sytuacji i jeszcze kazał być za to wdzięczny. Jak to spełni zaszantażowany to w nagrodę dostanie dokładkę z talerzem, do którego nasrał Putin. Wszak obleśne paniska tego świata jak chcą, to tak mogą.
                      • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 15:58
                        > Waga, tak spieprzonych negocjacji słabego z silnym nigdy nie widziałem.

Rozumiem, że.wedlug ciebie (i pewnie engina też) szmalcownictwo to były "negocjacje biznesowe"? Dawaj Żydzie wszystko co masz, to MOŻE cię nie wydam Gestapo.
                        • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 18:27
                          > to MOŻE cię nie wydam Gestapo
                          Z naciskiem na MOŻE.
                        • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:16
                          vogon.jeltz napisał:

> > Waga, tak spieprzonych negocjacji słabego z silnym nigdy nie widziałem.
                          >
                          > Rozumiem, że.wedlug ciebie (i pewnie engina też) szmalcownictwo to były "negocj
                          > acje biznesowe"? Dawaj Żydzie wszystko co masz, to MOŻE cię nie wydam Gestap
                          > o
                          .

Przykład absolutnie nie mający nic wspólnego z geopolityka. I dobrze o tym wiesz.
                          Usa nic nie musi robić. Każda pomoc w tej sytuacji jest wyrazem dobrej woli.
                          Europa powinna ale tylko gadać potrafimy.
                          • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:39
                            trypel napisał:

>
                            > Przykład absolutnie nie mający nic wspólnego z geopolityka. I dobrze o tym wiesz.
                            > Usa nic nie musi robić. Każda pomoc w tej sytuacji jest wyrazem dobrej woli.

USA podpisało Memorandum Budapesztańskie. Tym samym zobowiązało się do czegoś. Jeśli głowa państwa, która to zobowiązanie podpisała zaczyna dołączać do strony która pogwałciła te zapisy, to daje jasny sygnał swoim sojusznikom, że Art. 5. to też tylko papier.

> Europa powinna ale tylko gadać potrafimy.

Europa nie jest jednolitym państwem. Ale to co bandyta Putin zrobił i ostatnio jego wasal z Waszyngtonu to w rzeczywistości sygnał, że układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej przestał obowiązywać. Każdy kraj powinien po cichu zacząć w swoim zakresie rozpocząć budowę swoich własnych bomb jądrowych lub termojądrowych.
                            • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:47
                              Przeczytaj memorandum i powiedz mi w którym momencie jest tam to napisane?

sygnatariusze Memorandum Budapeszteńskiego nie mają prawnego obowiązku militarnej obrony Ukrainy w przypadku agresji. Dokument zawiera gwarancje polityczne, a nie zobowiązania obronne.
                              • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:55
                                Nie prowokuj, bo twoja bohaterska obrona trampka i fiutina robi juz ludzion na wymioty....

TO jest ODRAZAJACE
                                • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:01
                                  Rozumiem że czytałeś memorandum osobiście. To napisz gdzie tam coś jest o obronie Ukrainy.
                                  Zostalo cholernie sprytnie napisane i sygnatariusze generalnie zrobili Ukrainę w wielkiego fiutina.

I szczerze mówiąc twoja głupota zaczyna być coraz bardziej odrażająca. Myślałem że nie można mieć ujemnego IQ
                              • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:07
                                trypel napisał:

> Przeczytaj memorandum i powiedz mi w którym momencie jest tam to napisane?

Powinieneś już mnie na tyle poznać, że ja to odgrzebię:

Memorandum budapesztańskie a tam jest oto taki fragment:

"
                                4. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie w poszukiwanie natychmiastowych działań Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych celem dostarczenia pomocy Ukrainie, jako Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, gdyby Ukraina stała się ofiarą aktu agresji lub obiektem groźby agresji, w których stosowana jest broń jądrowa;
                                "

Od razu wyjaśnię, bo pewnie wyskoczysz, że kacapy nie użyły broni jądrowej. Użyły jednak groźby, że gdyby konwencjonalnie kiepsko im poszło z agresją, to uznają, że mają prawo uderzyć bronią jądrową. To spełnia w zupełności warunki aby gwarant miał obowiązek udzielenia pomocy.

>
                                > sygnatariusze Memorandum Budapeszteńskiego nie mają prawnego obowiązku militarn
                                > ej obrony Ukrainy w przypadku agresji. Dokument zawiera gwarancje polityczne, a
                                > nie zobowiązania obronne.

No to niech politycznie USA sprawia, żeby bandzior oddał zrabowane ziemie i zakończył wojnę napastniczą.
                                • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:14
                                  No sam sobie odpowiedziałeś. W których stosowana jest bron jądrowa. Koniec.

Poza tym sygnatariusze mają szanować suwerennośc Ukrainy, Kazachstanu i Białorusi.
                                  I to ruscy złamali ten punkt. Nikt inny.
                                  I tyle. W przypadku naruszenia punktów sygnatariusze mają się konsultować. Nic więcej.
                                  Przeczytałeś dokladnie więc wiesz ze mam rację.

Więc niezależnie od ilości piany na pysku (to nie do Ciebie) dalej memorandum jest przestrzegane przez usa i uk. I od 2014 roku wiadomo że inaczej nie zadziała
                                  • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:20
                                    trypel napisał:

> No sam sobie odpowiedziałeś. W których stosowana jest bron jądrowa. Koniec.

W zapisie jest też o groźbie jej użycia. Kacapy groziły wiele razy. Koniec.
                                    • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:23
                                      Nie, grozili jedynie użyciem broni jądrowej w przypadku ataku na swoje terytorium. Jakkolwiek głupio to brzmi w tej sytuacji (bo teoretycznie jak się ukraincy zaczną bronić na ich terytorium to nie podpadnie to pod ten zapis)
                                      • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:09
                                        > Nie, grozili jedynie użyciem broni jądrowej w
                                        > przypadku ataku na swoje terytorium.

Ale przecież doszło wielokrotnie do ataku na ruskie terytorium, ba, niewielki jego kawałek jest okupowany od miesięcy przez siły UA. Tak więc warunek groźby został spełniony, co oznacza, że ją samą należy uznać za realną (nawet jeśli wypowiada ją napruty w trzy dupy Miedwiediew).
                                        • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:12
                                          Właśnie pokazuje to że groźby są mało realne (i tak sa oceniane przez specjalistów)
                                      • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:48
                                        trypel napisał:

> Nie, grozili jedynie użyciem broni jądrowej w przypadku ataku na swoje terytorium.

W przypadku napaści, strona napadnięta ma prawo uderzać na teren agresora i to należy zakwalifikować jako obronę. Czyli w skrócie kacapy zagroziły bronią jądrową stronie napadniętej, gdy zbyt skutecznie będzie się bronić.
                                        • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 06:58
                                          tbernard napisał:

> trypel napisał:
                                          >
                                          > > Nie, grozili jedynie użyciem broni jądrowej w przypadku ataku na swoje te
                                          > rytorium.
                                          >
                                          > W przypadku napaści, strona napadnięta ma prawo uderzać na teren agresora i to
                                          > należy zakwalifikować jako obronę. Czyli w skrócie kacapy zagroziły bronią jądr
                                          > ową stronie napadniętej, gdy zbyt skutecznie będzie się bronić.

Dobrze. Ty masz racje, a że od 2014 zapisy memorandum rozumiane są inaczej przez sygnatariuszy to juz ich wina. I chyba nic z tym nie zrobisz
                                          • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 20:56
                                            trypel napisał:

> Dobrze. Ty masz racje, a że od 2014 zapisy memorandum rozumiane są inaczej prze
                                            > z sygnatariuszy to juz ich wina. I chyba nic z tym nie zrobisz

Zapisy są rozumiane dobrze od 2014, tylko każdy z gwarantów udaje.
                                            Skutek zaś jest taki, że umowa o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej przestał obowiązywać. Każdy kraj któremu zależy na suwerenności będzie starał się wejść w jej posiadanie. A to zwiększa szansę, że dorwie się kiedyś gdzieś do przycisków jakiś narwaniec lub jak w przypadku Ukrainy desperat, któremu już wszystko jedno i się zrobi wymiana ciosów nukami.
                          • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:03
                            > Przykład absolutnie nie mający nic wspólnego
                            > z geopolityka. I dobrze o tym wiesz.

Wiem też, że geopolityka i negocjacje biznesowe to również są dwie różne rzeczy. Szczególnie ze względu na konsekwencje: w geopolityce giną ludzie.

> Usa nic nie musi robić. Każda pomoc w tej
                            > sytuacji jest wyrazem dobrej woli.

Wątpię, czy Stany w obecnym kształcie (i nie mówię o USA Trumpa, tylko od dobrych paru dekad) w ogóle jest w stanie coś sensownie zrobić. Jedyne co im wychodzi to rozpierdalanie kolejnych regionów świata i zostawianie po sobie burdelu oraz porzucanie sojuszników. Tak że w sumie nie dziwi mnie, że pod rządami Trumpa postanowili już bez owijania w bawełnę postawić na rabunek i polityczne szmalcownictwo.
                            • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:21
                              I dlatego paradoksalnie widzę w tym szanse na Europy. Jeśli się obudzi. Bo potencjał ma. Tylko woli brakuje.

Jak do przykładu o szmalcowniku dorzucę inny - może lepszy.
                              Jesteśmy jak blok. Z wieloma mieszkaniami. I wiemy że rodzina Putinowow znęca się od 3 lat na rodzina Zelenskich. Zajęli im jeden pokój. Leją ich co wieczór. No i pokrzywdzeni od paru lat szukają pomocy. Na początku to nawet jak dostali pomoc od rodziny Johnsonów to Scholzowie nawet nie pozwolili tych toreb z pomocą przez swoją klatkę przenieść. Teraz już lepiej ale pomagają tak żeby się nie narqzić Putinowom, no i Zelenskie poszły prosić o pomoc w sąsiednim bloku. Ale tam im powiedzieli że mieszkają w bogatszym bloku i niech sobie sami pomogą bo oni mają swoje sprawy.
                    • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:11
                      Wypowiem się jaśniej. Nosicieli genu szmalcowników nie brakuje.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 11:25
                    tbernard napisał:

> Bardzo chętnie zapoznałbym się co o tym myśli qqbek i reszta forumowego towarzy
                    > stwa, która z szacunkiem do tego osobnika do tej pory odnosiła się.

Ja sam nie wiem co myśleć o tych wydarzeniach
              • klemens1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 17:52
                Engine - potwierdzasz po prostu, że trampek to zwykła kurwa.
                A te wszystkie wartości, o których gadaliście od dziesięcioleci, a nawet stuleci, ta kurwa właśnie spłukała w kiblu.
                • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 18:40
                  klemens1 napisał:

> Engine - potwierdzasz po prostu, że trampek to zwykła kurwa.
                  > A te wszystkie wartości, o których gadaliście od dziesięcioleci, a nawet stulec
                  > i, ta kurwa właśnie spłukała w kiblu.

Mozesz wyjasnic skd takie rzecy wymysliles?
                  Ja mysle ze Trump go potraktowal najlpeiej jak moglo - jak wlasne dziecko ktore sie pogubilo, i probowal robic co mogl aby mu dac szanse a ten sie upieral i glupka udawal jakby sobie sprzwy nie zdawal ze Trump moze mu bardzo pomoc kiedy bedzie po jego stronie ale jesli nie bedzie to Trump mu moze bardzo zaszkodzic. Jak sobie z tego sprawy nie zdawal tonie powinien byl tam byc.
                  Teraz chyba najlepszym wyjsciem dla EU jest dac mu troche kasy i pozwoilic ruskim dokonczyc swojego dziela i zajac Kijow .. I bedzie po Ukrainie i po problemien ukrainskim.

• tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:43
                    Bredzisz. Memorandum Budapesztańskie jasno określa do czego zobowiązały się kraje, które to porozumienie podpisały. Trump stanął po stronie bandyty który to porozumienie pogwałcił.
                    • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 17:23
                      tbernard napisał:

> Bredzisz. Memorandum Budapesztańskie jasno określa do czego zobowiązały się kra
                      > je, które to porozumienie podpisały. Trump stanął po stronie bandyty który to p
                      > orozumienie pogwałcił.

Ty nawet nie zauwazyles ze tym papierem podbnie jaj umowami a Minska dawno sobie D wytarto i nawet wode spuszczono?

• tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 20:50
                        engine8t napisał:

> Ty nawet nie zauwazyles ze tym papierem podbnie jaj umowami a Minska dawno sobie D wytarto i nawet wode spuszczono?

Świetnie, że to zauważyłeś. To właśnie Zelenski tłumaczył gospodarzom, że słowo Putina jest gówno warte i potrzebuje konkretniejszych gwarancji na co majestat się obraził, bo jak to tak bezczelnie śmiał ich logicznie pozaginać.
                        • bigimax4444 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 04.03.25, 12:45
                          No coz , jak 2019 trump mial afere wspolpracy z rosjanami, to putin mu powiedzial ze rosja nie ma z tym nic wspolnego , a caly falszywy wywiad twierdzil ze to putin, a media go jechaly jak psa ze sie kuma z putinem, jaka okazala sie prawda to sobie poszukaj, z drugiej strony trum w tej samej aferze prosil zielonego goblina o pomoc to ten sie na niego zdefekowal
                          Z punktu widzenia trumpa i w zgodzie z rzeczywistoscia , putin okazal sie ok mowil prawde a zielony goblin to falszywa menda
                          • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 04.03.25, 16:10
                            Co za stek bredni i co za bzdurna logika. Putin powiedział mu (Trumpowi), że nie ma nic wspólnego z tym, że w USA zarzucano Trumpowi współpracę dla kacapów i to ma niby być argument na prawdomówność Putina?
                            Czyli jakby powiedział, że 1<2 co oczywiście jest prawdą, to znaczy, że jego gadka przed napaścią w 2022 była prawdziwa, że on tylko organizuje ćwiczenia wojskowe pod granicą z Ukrainą i nie ma zamiaru na nikogo napadać?

Z punktu widzenia Trumpa w ONZ uznał on, że prawdziwa jest wersja kacapska, że kacapskiej agresji nie było.
                            • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 04.03.25, 23:54
                              tbernard napisał:

> Co za stek bredni i co za bzdurna logika. Putin powiedział mu (Trumpowi), że ni
                              > e ma nic wspólnego z tym, że w USA zarzucano Trumpowi współpracę dla kacapów i
                              > to ma niby być argument na prawdomówność Putina?
                              > Czyli jakby powiedział, że 1<2 co oczywiście jest prawdą, to znaczy, że jeg
                              > o gadka przed napaścią w 2022 była prawdziwa, że on tylko organizuje ćwiczenia
                              > wojskowe pod granicą z Ukrainą i nie ma zamiaru na nikogo napadać?
                              >
                              > Z punktu widzenia Trumpa w ONZ uznał on, że prawdziwa jest wersja kacapska, że
                              > kacapskiej agresji nie było.

Posluchaj sobie tego....warto
                              youtu.be/OYBaYvm2jbE
      • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 27.02.25, 00:19
        To po co pieprzysz? Dlaczego Ukraina ma płacić za to co powinien zapłacić bandyta kacapski w ramach odszkodowania i zadośćuczynienia?
    • hukers Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 15:27
      .
      • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 15:36
        Jeszcze powinno być dopisane "a potem się zastanowię".
        • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 18:16
          Dzisiaj jest dzień żołnierzy Niezłomnych. Ale osiomogwiazdowcy, czyli J-PIS tego nie pamiętają. We wrześniu 2023 Żeleński wtrącił się w kampanie wyborczą i zaczął opowiadać, że Polska nic a nic Ukrainie nie pomogła, nawet szkodziła, i że pomagają Niemcy i ogólnie Europa.
          Ruletka. Zagrał na wredną opcję i przegrał, od tego czasu już mi go nie szkoda.
          • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 18:52
            Pie.dolisz jak potluczony, zmyslasz, lzesz jak pies...

• tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 18:54
            Poproszę o wiarygodny link, że Zelenski powiedział, że "Polska nic a nic Ukrainie nie pomogła, nawet szkodziła, i że pomagają Niemcy i ogólnie Europa."
        • wislok1 Ruscy sa w ciemnej d... 01.03.25, 18:54
          www.onet.pl/informacje/newsweek/rosyjska-armia-sie-sypie-jej-problemy-dopiero-sie-zaczely/c56nzfr,452ad802
          Z ratunkiem spieszy im TW Krasnow zwerbowany jeszcze za komuny, po nazwisku Donald Trump
      • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 01.03.25, 20:24
        hukers napisał:

> .

I to czasami jest jedyna opcja aby przezyc a zwlaszcza ze taka opcja niedlugo moze zniknac a brzytwa to chyba gorsza alternatywa?
        • hrasier_2 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 10:28
          engine8t napisał:

> hukers napisał:
          >
          > > .
          >
          > I to czasami jest jedyna opcja aby przezyc a zwlaszcza ze taka opcja niedlugo m
          > oze zniknac a brzytwa to chyba gorsza alternatywa?
          Niech komika wymienią, bo wojna się nigdy nie skończy. Jeszcze pociągnie Europę do eskalacji z Ruskimi.
          • klemens1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 17:48
            hrasier_2 napisał:

> Niech komika wymienią, bo wojna się nigdy nie skończy. Jeszcze pociągnie Europę
            > do eskalacji z Ruskimi.

A ten po wymianie wynegocjuje więcej broni, żeby kacapów przetrzepać i tereny odzyskać?

• dodekanezowiec Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 17:51
              Taniuszyn-62 (na wzór Iliuszyn-62) kolega bydlaka bigimaxa.
              • klemens1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 18:00
                dodekanezowiec napisał:

> Taniuszyn-62 (na wzór Iliuszyn-62) kolega bydlaka bigimaxa.

Widać, że powiela styl i treści od zdemaskowanych już kacapskich trolli.
                Jedyne, co mnie dziwi - to kto im takie debilizmy wymyśla. Ale dobrze, widać przynajmniej, że kacapy nadal głupie są.
                • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 19:49
                  klemens1 napisał:

> Widać, że powiela styl i treści od zdemaskowanych już kacapskich trolli.
                  > Jedyne, co mnie dziwi - to kto im takie debilizmy wymyśla. Ale dobrze, widać przynajmniej, że kacapy nadal głupie są.

Głupie kacapskie trolle to nie problem. Problem to poziom głupoty w tych krajach, których społeczeństwo daje się sterować tym trollom do tego stopnia, że jedni dali sobie wmówić, żeby zrobić brexit a inni na najwyższy urząd wybrali kacapskiego agenta.
                  • wislok1 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:07
                    W Europie to tez nie wyglada za dobrze, ruskie pacholki Fico i Orban,
                    sukcesy AFD w DE i jej koalicjanta Konfederacji w PL....

Gdyby ktos 10 lat temu powiedzial, ze polska partia zawrze kolicje ze spadkobiercami NSDAP, to by go uznali za wariata

A Mencenek to zrobil
    • bolo2002 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 09:12
      Mielismy juz wiele seriali- np. przygody jarosława Polskęzbawa , teraz serial z farbowanym narcyzem-oszustem z Białego Domu. Po zaledwie m-cu urzędowania jego popularnosc spadła do zaledwie 40 %. Co ciekawe- zaczyna na wszystkim oszczędzać, a to wycina urzędników w USA, a to fundusze wstrzymuje, a to bazę wojskową na polecenie Putina -zamyka nad Morzem Czarnym, itp. Wyglada na to , że zbiera kasę na te wykopki w Rosji, co to sie juz z Putinem dogadał. na Kremlu piją już Kremlowskoe Krasnoje Igristoje . Tak wyglada przyszłośc . krótko mówiac- Europa dla Europejczyków, Ameryka dla wariatów ,
      • qqbek Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 20:49
        Bolo.
        Ale z jednego nie zdajesz sobie sprawy.
        Trump naprawdę jest zajefajny!
        Gość w trzydzieści kilka dni zrobił więcej dla integracji europejskiej, niż cała UE przez ostatnie trzydzieści kilka lat!
        Oddajmy mu to!
        To jego niekłamana zasługa.

Najwyraźniej to widać na przykładzie Wielkiej Brytanii, która od Brexitu łudziła się tym, że zawiąże jakiś panatlantycki sojusz z USA i Kanadą. A Trump pokazuje im wała za wałem (choć nie tak dosadnie jak UE, to jednak).
        • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:11
          A jak zostanie Nato bez usa to będziemy druga armia zaraz po Turcji.
          No i wciąż nato byłoby ponad 50% większe od armii rosyjskiej.
          Kwestia czy Turcji nie zaczęłoby się coś wydawać
          • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:24
            > Kwestia czy Turcji nie zaczęłoby się coś wydawać

No to już Turcy musieliby być kompletnymi idiotami. Rosja to przecież ich odwieczny wróg, stoczyli z nią kilkanaście wojen, z których wygrali bodaj jedną (nie licząc krymskiej, którą wygrali dla nich Francuzi i Brytole).

No ale z drugiej strony nie przeceniajmy inteligencji, wiedzy historycznej i zmysłu geopolitycznego Erdogana.
            • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:30
              Nie w tym kierunku (w sensie nie do Rosji), ale generalnie czy nie poczuliby się za silni i nie zaczęli próbować rządzić w regionie właśnie mając zaplecze w 800 tys armii.
              • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 21:34
                No i się zrobi problem z Izraelem jak usa wystąpi a Turcja będzie dalej. Bo to tworzy kolejne konflikty w przyszłości na styku Turcja Izreal.
                No a co jak co czy Trump czy inna Kamala to na każde pierdnięcie Izraela pomoc się znajdzie
                • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 22:11
                  > Bo to tworzy kolejne konflikty w przyszłości
                  > na styku Turcja Izreal.

Przyjdzie co do czego to się Turcja z Izraelem dogadają, na zasadzie: wy macie nuki, my mamy milion wojska, to ustalmy strefy wpływów i podzielmy się tymi żałosnymi upadłymi kraikami, które leżą między nami. Smykałkę do interesu mają jedni i drudzy, a tak w sumie to Turcy nigdy nie mieli jakichś konfliktów z Żydami i vice versa.
                  • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 07:03
                    vogon.jeltz napisał:

> > Bo to tworzy kolejne konflikty w przyszłości
                    > > na styku Turcja Izreal.
                    >
                    > Przyjdzie co do czego to się Turcja z Izraelem dogadają, na zasadzie: wy macie
                    > nuki, my mamy milion wojska, to ustalmy strefy wpływów i podzielmy się tymi żał
                    > osnymi upadłymi kraikami, które leżą między nami. Smykałkę do interesu mają jed
                    > ni i drudzy, a tak w sumie to Turcy nigdy nie mieli jakichś konfliktów z Żydami
                    > i vice versa.

W sumie tak, Erdogan myśli tylko o Turcji i posunie się tyle ile trzeba w każdym kierunku. Ale tendencje mocarstwowe ma więc w którymś momencie może też UE postawić w sytuacji trudnej
          • qqbek Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 23:30
            trypel napisał:

> A jak zostanie Nato bez usa to będziemy druga armia zaraz po Turcji.
            > No i wciąż nato byłoby ponad 50% większe od armii rosyjskiej.
            > Kwestia czy Turcji nie zaczęłoby się coś wydawać

Turcja to dyktatura Erdogana podobna do naszej przedwojennej, sanacyjnej.
            Ale sam dyktator ma dość rozumu, żeby wiedzieć, że z Rosją, nastą gospodarką świata, nic nie zawojuje.
            Zrobi jak mu będzie wygodniej po drodze, a wygodniej po drodze mu z UE, a nie z Rosją (choć na imporcie i reeksporcie towarów z Rosji turecka gospodarka rośnie jak na drożdżach, to wie, że jak UE się zbiesi, to to się skończy, nawet w kilka tygodni i będzie duda z tego).

Co do tej "50% większej armii NATO bez USA" - to w liczbach bezwzględnych.
            Putin musiałby Rosję przynajmniej 5-6 lat, w warunkach pokoju i braku sankcji zbroić po zęby, najnowszą bronią, żeby móc chociażby podskoczyć pod poziom techniczny wojsk NATO. No dobra - Niemcy się rozbroiły koncertowo, ale mamy nadal Włochy, Francję i Hiszpanię - państwa naprawdę silne militarnie. A do tego Wielką Brytanię - może i siły lądowe wątłe, ale flota i lotnictwo...
            Myślę, że jak Putin zechce gdzieś "wjechać" to przede wszystkim w Pribałtykę w pierwszej kolejności - po pierwsze, to dawny sojuz, więc uważa to "za swoje". Po drugie to kraje wysokorozwinięte, a gospodarka Rosji kuleje po latach sankcji. Po trzecie zajęcie Litwy pozwoliłoby "wyswobodzić" wrzód na dudzie Europy, czyli kacapską enklawę. Po czwarte - siły zbrojne tych krajów to pośmiewisko całego NATO. Liczba czołgów w służbie Litwy, Łotwy i Estonii wynosi (łącznie): Ziobro!
            Nakupili trochę artylerii, trochę BWP, ale to tyle.
            To 3 armie, które mają zdolność bojową na poziomie naszych BOT, pozbawionych wsparcia lotniczego (estońskie lotnictwo ma 2 szkolne L39, łotewskie 2 Black Hawki - serio, to koniec ich listy wyposażenia, litewskie lotnictwo ma jednego Mi-8 z maszyn nadających się do czegoś).

Tak więc sądzę, że w pierwszej kolejności, gdyby już miało do czegoś dojść, to Putin będzie leciał na Pribałtykę. Tam się go powinni w pierwszej kolejności bać.
            • vogon.jeltz Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 02.03.25, 23:49
              > A do tego Wielką Brytanię - może i siły lądowe wątłe, ale flota i lotnictwo

Akurat wojna ukraińska pokazuje, że możemy być świadkami kolejnej zmiany paradygmatu w kwestii użycia floty i lotnictwa w konfliktach zbrojnych. Przypomnijmy sobie, że Ukraina rozpiździła flotę czarnomorską Sowiecji sama nie posiadając floty w ogóle. Ruskie samoloty też nie latają nad obszarem konfliktu, bo ryzyko zestrzelenia jest za duże. Oczywiście atomowe okręty podwodne z nukami na pokładzie pozostaną, bo póki co nie da się ich wykryć i zniszczyć (chyba że same sobie zrobią kuku), ale może się okazać, że cała ta warta pierdyliony formacja lotniskowców i towarzyszących im jednostek okaże się psu na budę w starciu z rojem dronów kosztujących tyle co kassamy Hamasu.
              • qqbek Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 00:03
                Wojna w Ukrainie jest specyficzna, bo żadna ze stron nie była w stanie zdobyć przewagi w powietrzu, stąd też nadzwyczajnie wysoka rola dronów.
                Myślę, że konflikt NATO z Rosją bardzo szybko skończyłby się wywalczeniem przez tą pierwszą stronę przewagi w powietrzu i drony mogliby sobie kacapy wepchnąć w dudę, albo innego Putina.
                Przekładasz więc słabość lotnictwa Rosji na coś bardziej ogólnego.
                Zauważ, że jednym z najczęściej atakowanych przez Ukraińców celów jest kacapska obrona przeciwlotnicza - oni najwyraźniej nadal liczą, że pomożemy ich lotnictwu na tyle, że zaczną latać nie tylko w obrębie "parasola" własnej AAA, ale też dalej - czego z całego serca im życzę.
                • engine8t Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 01:06
                  qqbek napisał:

> Wojna w Ukrainie jest specyficzna, bo żadna ze stron nie była w stanie zdobyć p
                  > rzewagi w powietrzu, stąd też nadzwyczajnie wysoka rola dronów.
                  > Myślę, że konflikt NATO z Rosją bardzo szybko skończyłby się wywalczeniem przez
                  > tą pierwszą stronę przewagi w powietrzu i drony mogliby sobie kacapy wepchnąć
                  > w dudę, albo innego Putina.
                  > Przekładasz więc słabość lotnictwa Rosji na coś bardziej ogólnego.
                  > Zauważ, że jednym z najczęściej atakowanych przez Ukraińców celów jest kacapska
                  > obrona przeciwlotnicza - oni najwyraźniej nadal liczą, że pomożemy ich lotnict
                  > wu na tyle, że zaczną latać nie tylko w obrębie "parasola" własnej AAA, ale też
                  > dalej - czego z całego serca im życzę.
                  >

Poczekaj jak Trump i Musk wylacza swoje satelity.
            • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 07:01
              Dlatego uważam że kolejne 5-6 lat będzie kluczowe dla naszej części Europy żeby pokazać ruskim ( fiutina raczej już nie będzie ale to nic nie zmieni) że pchanie się w podboje na zachód będzie jak smyranie tygrysa po jajkach
              • trypel Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 07:04
                To była odpowiedź do tego -
                Co do tej "50% większej armii NATO bez USA" - to w liczbach bezwzględnych.
                Putin musiałby Rosję przynajmniej 5-6 lat, w warunkach pokoju i braku sankcji zbroić po zęby, najnowszą bronią, żeby móc chociażby podskoczyć pod poziom techniczny wojsk NATO.
            • tbernard Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 09:08
              My zaś mamy lotnictwo z elektroniką sterowaną przez USA. Kacap rozkaże Trumpowi wyłączyć ją i mamy złom.
        • bolo2002 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 07.03.25, 08:51
          Niestety-ale jestem innego zdania. Trump niczego dla integracji europejskiej nie zrobił. Europa przez lata patrzyła w USA-jak w obrazem i tego jedynego, najwiekszego zbawcę, co dzis okazało sie błedem i całkowitym zakłamaniem. Popatrz na te dzbany z PIS-u z Duda na czele. Do dupy włazili USA i jego prezydentom przez dziesięciolecia. Dziś Trump pokazał- ze trzyma z Putinem i nawet art. 5 umowy NATO chce wykreślić. Za chwilę będzie likwidował bazy w Europie i wycofywał wojsko-też z Polski. Jego zapatrzenie się w Putina jest jednak błędne-bo Putin go okłamie jak każdego. Najwyższy czas Europo- uwierz w siebie i Cie na to stać. Niech ten wujek Sam- zabiera zabawki i spieprza-zostanie Sam. Trump to prymitywny naiwniak-jego narcyzm przesłania mu rzeczywistość. Mogę się załozyć - że on te grę przegra-póki co zaczyna wojny ze wszystkimi- bo narcyzm mu podpowiada, ze jest wielki.
          • nousecomplaining Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 07.03.25, 19:06
            > uwierz w siebie i Cie na to stać
            Naiwne to bardzo. Może i stać, ale im bardziej na zachód od Polski, tym chęci do wydawania kasy mniejsze. Taki rząd Hiszpanii na przykład chętnie przytuli kasę z UE na swoje potrzeby, ale dla bezpieczeństwa naszego to nic nie zmieni.
    • oixio przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 15:10
      Kilka myśli:
      Dowiedziałem się ze spotkania, że Trump zabiega o przyjaźń Putina.
      To wszystko wyjaśnia.
      Gdyby ona była, już od miesiąca byłoby zawieszenie broni! byłby jakikolwiek plan pokojowy ...

Na spotkaniu było 2:1.
      Zeleński był bez szans. 33 razy użył słowa "dziękuję" - ONI nie słyszeli!
      Plan pokojowy rysowany przez .... jest utopią.

Ameryka porzuca demokrację i wolność - idzie w kolonializm?

Sankcje na Rosję skutkują jej zbliżeniem do Chin, Iranu, Korei -
      • wislok1 Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 18:50
        Mam bardzo podobne odczucia

TW Krasnow, zwerbowany jeszcze za komuny,
        musi splacic dlug KGB

Przeraza tylko bezdenna glupota Amerykanow, co dalej popieraja trampka, koles prowadzi ich kraj do upadku, jest ZDRAJCA PANSTWa, a oni dalej mu klaskaja
        • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 19:32
          wislok1 napisał:

> Mam bardzo podobne odczucia
          >
          > TW Krasnow, zwerbowany jeszcze za komuny,
          > musi splacic dlug KGB
          >
          > Przeraza tylko bezdenna glupota Amerykanow, co dalej popieraja trampka, koles p
          > rowadzi ich kraj do upadku, jest ZDRAJCA PANSTWa, a oni dalej mu klaskaja

Nie zapominaj ze Europa, Rosjai i Ukraina wygladaja inaczej z Twoje i naszej strony.
          Pierd o ruskich agentach stracily tu grunt dawno temu..
          • wislok1 Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 19:52
            Ale to jest prawda, a ta jestes ruskim trollem
            • tbernard Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 20:17
              wislok1 napisał:

> Ale to jest prawda, a ta jestes ruskim trollem

Raczej śpiochem wysłanym przez kacapów jeszcze za komuny.
              Już sporo takich wykryto osobników, co w USA zostało zainstalowanych, że niby pochodzą z jakichś krajów innych niż kacapstan (np. z Francji itp). Ten udaje, że z Polski pochodzi.
              Oczywiście to tylko duck typing: „jeśli chodzi jak kaczka i kwacze jak kaczka, to musi być kaczką”.
              • dodekanezowiec Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 20:21
                Ruskij sowieckij endrzajnik który ma w doopie to że wspolczesny Hitler rozpoczął pelnoskalowa wojnę i zabija cywili. Tak jak rozne bigimaksy - dno moralne. Staliniarze. Niech jadą z pielgrzymka do mauzoleum Lenina jaja mu lizać
                • qqbek Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 20:55
                  Z Engine to jest chyba ten problem, że on wyjechał z głębokiego PRL, ale głęboki PRL nigdy go nie opuścił.
                  Czym był PRL epoki Gierkowskiej, jak nie szowinistycznym projektem, który zakładał wielkość Polski (10 gospodarka świata!), atomowe ambicje (program zarzucono nie przez agenturę Kremla, jak sugeruje modny serial, a dlatego, że po prostu za biedni byliśmy, a Breżniew mocno pogroził paluszkiem, jak się w końcu dowiedział - na pocieszenie dał naszemu lotnictwu "jądra" w rozmiarze taktycznym, do wykorzystania gdzieś w Danii), w sojuszu "tronu z ołtarzem" - to za Gierka zaczął się "boom budowlany" w polskim kościele, unormowano w końcu sytuację z tzw. "stolcem apostolskim" (to ciekawe, że zmiana diecezji po agresji Hitlera na Polskę zajęła kilkadziesiąt dni, a po zajęciu "ziem zachodnich" na mocy traktatu z Jałty - kilkadziesiąt lat), a 2/3 księży chodziło na pasku SB.
                  • dodekanezowiec Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 21:00
                    Dodajmy ze ani Breżniew ani Chruszczow nie zrobili aż takiego sqevysynstwa jak pelnoskalowy napad na sąsiada.
                    • qqbek Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 21:03
                      dodekanezowiec napisał:

> Dodajmy ze ani Breżniew ani Chruszczow nie zrobili aż takiego sqevysynstwa jak
                      > pelnoskalowy napad na sąsiada.

Myślę, że Węgry (1956 - Chruszczow), Czechosłowacja (1968 - Breżniew) i Afganistan mogą być odmiennego zdania.
                  • vogon.jeltz Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 21:15
                    > Z Engine to jest chyba ten problem, że on
                    > wyjechał z głębokiego PRL, ale głęboki PRL
                    > nigdy go nie opuścił.

Nie, to po prostu idiota. Ma wiedzę techniczną w swoim fachu, dzięki czemu zarobił za oceanem trochę kasy, ale jego zdolności intelektualne od tego nie wzrosły ani troche. Pamiętaj, że mówimy o gościu, który serio traktuje bredzenie takich kreatur jak Michalkiewicz.
                    • bywalec.hoteli Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 02.03.25, 23:16
                      A twoje zdolności intelektualne są wysokie?
                      • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:03
                        bywalec.hoteli napisał:

> A twoje zdolności intelektualne są wysokie?

Jak mozesz watpic..
                        • bywalec.hoteli Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:05
                          No bo problem z vogonem jest taki że chlopina ma głowę na karku, wiedza historyczna, sporo wie a jego oceny, poglądy i decyzje są nieraz jakby był głupkiem niespełna rozumu.
                          • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:08
                            bywalec.hoteli napisał:

> No bo problem z vogonem jest taki że chlopina ma głowę na karku, wiedza history
                            > czna, sporo wie a jego oceny, poglądy i decyzje są nieraz jakby był głupkiem ni
                            > espełna rozumu.

Maja a kubkiem podobny problem - a jaki to juz sobie daruje.
                            • bywalec.hoteli Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:48
                              Z kubka poglądami dużo częściej się zgadzam - mimo bycia w różnych politycznych opcjach

Vogon to dla mnie sporo z komucha ma.
                          • vogon.jeltz Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:20
                            > a jego oceny, poglądy i decyzje są nieraz jakby
                            > był głupkiem niespełna rozumu.

A wziąłeś pod uwagę możliwość, że dzięki mojej sporej wiedzy mam podstawy, by wyciągać właściwe oceny itd., a to te.twoje są do dupy?
                            • bywalec.hoteli Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 23:12
                              vogon.jeltz napisał:

> A wziąłeś pod uwagę możliwość, że dzięki mojej sporej wiedzy mam podstawy, by w
                              > yciągać właściwe oceny itd., a to te.twoje są do dupy?

Dla mnie to bardzo mało prawdopodobne. :D
                              • vogon.jeltz Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 04.03.25, 10:46
                                > Dla mnie to bardzo mało prawdopodobne. :D

Masz za małą wiedzę, by móc ocenić to prawdopodobieństwo.
                                • bywalec.hoteli Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 04.03.25, 11:41
                                  vogon.jeltz napisał:

> Masz za małą wiedzę, by móc ocenić to prawdopodobieństwo.

Jesteś za cienki w uszach by ocenić moją wiedzę. Która jest spora.
                                  Tylko ja jestem antykomunistyczny w poglądach.
                                  • vogon.jeltz Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 04.03.25, 12:39
                                    > Jesteś za cienki w uszach by ocenić moją wiedzę. Która jest spora.
                                    > Tylko ja jestem antykomunistyczny w poglądach.

Ja też. Sam fakt, że nie masz pojęcia, co to komunizm, i nazywasz w ten sposób wszystko, co ci nie pasuje do światopoglądu, pozwala mi ocenić twoją wiedzę.
                      • vogon.jeltz Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:18
                        Według obiektywnych wskaźników owe zdolności mierzacych są, owszem, wysokie. Subiektywnie natomiast... cóż, możesz sobie spróbować wyobrazić, gdzie mam twoją subiektywną ocenę.
                    • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:03
                      vogon.jeltz napisał:

> > Z Engine to jest chyba ten problem, że on
                      > > wyjechał z głębokiego PRL, ale głęboki PRL
                      > > nigdy go nie opuścił.
                      >
                      > Nie, to po prostu idiota. Ma wiedzę techniczną w swoim fachu, dzięki czemu zaro
                      > bił za oceanem trochę kasy, ale jego zdolności intelektualne od tego nie wzrosł
                      > y ani troche. Pamiętaj, że mówimy o gościu, który serio traktuje bredzenie taki
                      > ch kreatur jak Michalkiewicz.

Pokaz mi gdzie Michalkiewicz nie ma racji?
                      Jego sposoby przekazu sa zwykle sarkastyczne, czasami komiczne, czasami smieszne a czasami trudno sluchac ale fakty i suche argumenty ma trafne.

• engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 01:00
                    qqbek napisał:

> Z Engine to jest chyba ten problem, że on wyjechał z głębokiego PRL, ale głębok
                    > i PRL nigdy go nie opuścił.
                    > Czym był PRL epoki Gierkowskiej, jak nie szowinistycznym projektem, który zakła
                    > dał wielkość Polski (10 gospodarka świata!), atomowe ambicje (program zarzucono
                    > nie przez agenturę Kremla, jak sugeruje modny serial, a dlatego, że po prostu
                    > za biedni byliśmy, a Breżniew mocno pogroził paluszkiem, jak się w końcu dowied
                    > ział - na pocieszenie dał naszemu lotnictwu "jądra" w rozmiarze taktycznym, do
                    > wykorzystania gdzieś w Danii), w sojuszu "tronu z ołtarzem" - to za Gierka zacz
                    > ął się "boom budowlany" w polskim kościele, unormowano w końcu sytuację z tzw.
                    > "stolcem apostolskim" (to ciekawe, że zmiana diecezji po agresji Hitlera na Pol
                    > skę zajęła kilkadziesiąt dni, a po zajęciu "ziem zachodnich" na mocy traktatu z
                    > Jałty - kilkadziesiąt lat), a 2/3 księży chodziło na pasku SB.
                    >

Twoj problem zas ze z portek harcerskich nigdy nie wyrosles.
                    Najwyzszy czas dorosnac.
                    • qqbek Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 09:42
                      engine8t napisał:

> Twoj problem zas ze z portek harcerskich nigdy nie wyrosles.
                      > Najwyzszy czas dorosnac.

Patrz pan, a ja myślałem, że na starość wypada zdziecinnieć, na co zresztą są tutaj dowody.
                      • dodekanezowiec Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 12:06
                        qqbek napisał:

> Patrz pan, a ja myślałem, że na starość wypada zdziecinnieć, na co zresztą są t
                        > utaj dowody.
                        >
                        >

Do kosza starego dziada pijaka cynika. Do czego Ci on potrzebny?
                        • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 17:20
                          dodekanezowiec napisał:

> qqbek napisał:
                          >
                          >
                          > > Patrz pan, a ja myślałem, że na starość wypada zdziecinnieć, na co zreszt
                          > ą są t
                          > > utaj dowody.
                          > >
                          > >
                          >
                          > Do kosza starego dziada pijaka cynika. Do czego Ci on potrzebny?

Az tak zle z toba?

Odemnie ta sama rada

Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie.
                          Daj mi siłę, bym zmieniał to, co zmienić mogę.
                          I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
                      • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 17:18
                        qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > Twoj problem zas ze z portek harcerskich nigdy nie wyrosles.
                        > > Najwyzszy czas dorosnac.
                        >
                        > Patrz pan, a ja myślałem, że na starość wypada zdziecinnieć, na co zresztą są t
                        > utaj dowody.
                        >
                        >
                        I jeszcze ze sie w pieluchach chodzi..
                        • nousecomplaining Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 18:51
                          > Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
                          Nikt niestety (a raczej stety) mi nie dał siły takiej, żeby znosić bez bólu wykwity umysłu nie wiem już czy zdziadziałego, czy zdziecinniałego, w każdym razie zdebilałego na pewno. Bez do widzenia.
                          • dodekanezowiec Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 19:16
                            Jeśli ta onuca wyjechała z Polski do USA w 1980 a przejawia już objawy demencji to trudno oczekiwać że skądś się miał szansę dowiedzieć iż w Katyniu mordowali Ruscy a nie
                            Niemcy. Tak jak stwierdził qqbek - engine wyjechał z PRL ale PRL z niego nie.
                            • wislok1 Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 19:27
                              Engine to jest typowy wyborca trampka, pomijajac jego polskie pochodzenie...
                              TO jego pochodzenie z PL m w tym przypadku nie ma znaczenia, bo on glosuje na trampka, bo wierzy szczerze w MAGA
                              I lyka WSZYSTKO, co trampek opowiada, wierzy w niego jak w Pana Boga...
                              A sam trampek sie za Pana Bpga uwaza..

Czyli pasuja do siebie idealnie..

ZERO samodzielnego myslenia, trampek to Pan Bog
                              • dodekanezowiec Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 19:38
                                Mimo wszystko nie lubię takiego określenia że "ktoś coś łyka". Może i miał jakieś tam po swojemu argumenty ale w pewnym momencie wqrvil mnie jego cynizm.
                                • dodekanezowiec Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 19:42
                                  Bo można dyskutować o tym czy ten Krym oddać, walczyć o niego czy wydzierżawić. Koncepcje mogą być różne. Ryzykować dalszy konflikt, ryzykować- złym pokojem- późniejsze problemy itp. Dyskutować można. Ale trzeba nazwać rzeczy po imieniu. Ze Sowieci to zbrodniarze.
                                  • nousecomplaining Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 19:52
                                    > Ale trzeba nazwać rzeczy po imieniu.
                                    I m.in. dlatego, że tego nie robi, go wyciszyłem. Ale tylko "między innymi".
                              • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 20:06
                                wislok1 napisał:

> Engine to jest typowy wyborca trampka, pomijajac jego polskie pochodzenie...
                                > TO jego pochodzenie z PL m w tym przypadku nie ma znaczenia, bo on glosuje na t
                                > rampka, bo wierzy szczerze w MAGA
                                > I lyka WSZYSTKO, co trampek opowiada, wierzy w niego jak w Pana Boga...
                                > A sam trampek sie za Pana Bpga uwaza..
                                >
                                > Czyli pasuja do siebie idealnie..
                                >
                                > ZERO samodzielnego myslenia, trampek to Pan Bog

Przestan udawac glupka i udawac ze MAGA to cos niwego. USA zawsze takie takie bylo tylko niekt o tym glsno nie mowil.. To ze sie najpierd dba o siebie powinno byc w kazdym kraju.
                                Pamietaj ze Trump mial juz jedna kadencje, potem mielismy Bidena i grozilo nam Kamala wiec jak mozna bylo nawet sie zastanawiac nie wyobrazam sobie ze przez nastpen 4 lat bylibysmy spychani glebiej w to bagno finasowe i moralne.. A aeurope najbardzij wkurz ze Trum robi to co obiecal poniewaz w Europie to dawno zniknelo i nikt juz ani pamieta ani sobie nie wypubraz ze tak moze byc. Europjeki wyborca wybiera na podstawie obiecanek kandydata ktory po wybprach natychmiast zapomina co obiecywal bo teraz musi wyborcm powiedziec co oni maja robic i na co i le dodatkowo placic.
                                Jeszcze bedziesz zazdroscil Ameryce.

A tu na dobra sprawe nawet nie ma gdzie ucekac poniewaz Europa jest w sumie gorsza pod wiekszoscia wzgledow.
                                A teraz tu przynajmniej mamy szanse na to ze wysusza bagno, poprawia ekonomie i wroci zdrowy rozsadek i stara ale sprawdzona zasada ze kazdy ma to na co sobie zarobi i w kazdej pracy liczy sie nie kolor skory, nie w ktora dziurkje preferujesz , nie tabela zakladajaca ile kogo ma byc w zakladzei, dziale i zespole ...i przestana mnie obwiniac za to tym co robili nasi przodkowie w 5 pokoleniu.
                                A czy to bedzie latwe albo niebolesne? Oczywiscie ze nie. W latwy sposob ju znie raz probowano i nic z tego nie wyszlo a aiwec teraz nalezy cale pole odchwascic bo jak nie to to wroci w nastepenym sezonie.
                                A jak ktos madry powiedzial ze Miedzynarodowa Pomoc polega mniej wiecej na tym za zabiera sie biednym ludziom w bogatych krajach aby dac bogatym w biednych.
            • engine8t Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 03.03.25, 00:59
              wislok1 napisał:

> Ale to jest prawda, a ta jestes ruskim trollem

Emocje ci rozum odbieraja?
              • donaldte Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 04.03.25, 17:00
                Trump wstrzymał pomoc Ukrainie. Co dalej? Myślę, że oni się dogadają.
                • nousecomplaining Re: przyjaciele - gdzie zawieszenie broni? 04.03.25, 18:06
                  > Trump wstrzymał pomoc Ukrainie. Co dalej?
                  Ukraina jest w czarnej dupie, która stanie się za chwilę jeszcze czarniejsza, i w której my też się znajdziemy za jakiś (oby jak najdłuższy) czas.
    • bolo2002 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 03.03.25, 08:00
      Nie nazywam sie Jackowski i nie jestem jasno-oszusto-widzem , ale wygląda to tak, ze obaj panowie-Trump i Putin -jako przyjaciele-skończą podobnie. Trump nie doczeka końca kadencji , bo mu zdrowie nie pozwoli albo powtórzą zamach, co to sie wcześniej nie udał. Putin tez nie doczeka do nowej wojny z NATO, która zamierza rozpętać . W ten oto sposób - na świecie zapanuje krótki pokój- do czasu pojawienia sie kolejnego , nawiedzonego idioty lub zbrodniarza. A Musk w miedzyczasie zginie w katastrofie swojej rakiety- wracając z wakacji na Marsie. I wtedy znów czegoś dobrego znów sie napiję/ ale bourbona już nie będzie- bo za drogi z tym cłem/. Ale szkocka zostanie z nami.
    • bolo2002 Re: OT - Trump jest zajebisty - nie tylko wojna 10.03.25, 08:46
      Myślę, że najwyższy czas zakończyć serial pt. Trump- zbawca świata.
      Po kilku zaledwie dniach okazało sie, że nie tylko jest kolegą mordercy, barbarzyńcy z Kremla ale i wrogiem Ukrainy. Jest oszustem, który pod płaszczykiem gwarancji bezpieczeństwa-których nie zamierza Ukrainie dać- zapragnął ja okraśc z minerałów. Teraz okazuje się, że jako przyjaciel Putina żąda , by ta oddała Rosji znaczne tereny. Pytanie tylko- co daje w zamian- odpowiedz: zupełnie nic. Nie dziwmy się zatem mądrosci ŻELEŃSKIEGO- KTÓRY OSZUSTA WYCZUŁ NATYCHMIAST. Okazało sie też- że mamy w USA nowego dyktatora, co to mu Grenlandia, Kanada, Kanał Panamski i Strefa Gazy jako wybrzeże wiecznej szczęśliwosci zapachniały. W ferworze walki ze złem i przy pomocy wybitnego wymiatacza- Muska tak sie rozpedził ze zwalnianiem w USA, ze 20 mln kur z noszenia jajek zwolnił -no i mamy w sklepach jaja- bo te jak sa to tak drogie- ze bogaci Amerykanie zdjęcia im robia. Stany za Trumpa staja sie krajem wiecznej szczęśliwosci i wszelkiego bogactwa. Dlatego juz pod Białym Domem pierwszy chętny do sprzatniecia dyktatora sie pojawił. Na razie go zastrzelili- ale jak wcześniej pisałem- to tylko kwestia czasu. Bo i na Florydzie dziwne samoloty nad rezydencja dyktatora juz kilka razy sie pojawiały. Wielokrotnie pisałem , ze to tylko kwestia czasu- kiedy sprawiedliwośc zostanie wymierzona. Im szybciej tym lepiej/ i dla Europy/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka