nousecomplaining 10.03.25, 19:08 Mam nadzieję, że dożyję i skorzystam. www.etransport.pl/wiadomosc,76463,koniec_uciazliwych_korkow_na_trasie_wlochy_austria.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 10.03.25, 19:27 Ciekawy pomysl... Zapewne sie uda go zrealizowac Poki co sa korki, bo Austriacy remontuja w zasadzie na nowo buduja most zaraz przed granica z Italia... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Przełęcz Brenner 10.03.25, 20:11 Pomysł dobry, ale jeszcze kasa musi być i to duża. Dwa lata wcześniej kończy mi się opłata za użytkowanie gruntu. Czyli podatek.Tam też wprowadzą coś takiego jak czytam od ciężarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 10.03.25, 22:28 Szczerze to nigdy się na korek na Brennero nie nadziałem, ale i tak nie znoszę tamtędy jeździć - i to nie tylko ze wzgledu na dodatkową opłatę na bramkach na przełęczy. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Przełęcz Brenner 11.03.25, 03:42 vogon.jeltz napisał: > Szczerze to nigdy się na korek na Brennero nie nadziałem, ale i tak nie znoszę > tamtędy jeździć - i to nie tylko ze wzgledu na dodatkową opłatę na bramkach na > przełęczy. Klaustrofobia? Ja sie tamtedy przejechalem w 1984 ale do dzisiaj pamietam. Takie wielkie odkurzacze ala silniki odrzutowe wisialy pod sufitem ale chuja dawaly bo oczy mi od razu lzawily od spalin. Zatoczki zeby zepchnac jakiegos co mu silnik zgasl a jakze byly ale co jakies trzy kilometry. Gdyby mnie ktos przytrzymal pod woda przez dwie minuty i wypuscil to mialbym wrazenie podobne do wrazenia jakie mialem po "wypuszczeniu" stamtad po stronie wloskiej. Pozniej wracalem nie pamietam dokladnie ktoredy, przez Innsbruck? ale nie tamtedy. Aczkolwiek w swoim czasie to bylo arcydzielo sztuki tunelowej, w litym granicie, chyba z dwoch stron na raz i sie spotkali z polmetrowa odchylka. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 11.03.25, 13:21 Klaustrofobii nie mam i ogólnie lubię tunele, o ile nadgorliwcy nie ustawią jakiegoś debilnego ograniczenia typu 90 w tunelu autostradowym. Ale trasa przez Brennero - Innsbruck - Kufstein mi nie leży. Choćby taki idiotyzm: od granicy włoskiej do Innsbrucku przez większość trasy nie ma ograniczeń prędkości, chociaż droga wije się zakrętami po górach, a następnie od Innsbrucku do granicy niemieckiej masz prostą jak drut autostradę i... ograniczenie do 100 (podobno ze względu na hałas, ale tam po drodze przecież nic nie ma). A na samej granicy stoi jeszcze patrol austriackiego SS i obczaja każdy samochód, a co któryś zatrzymują. Zdecydowanie wolę trasę przez Villach - Wiedeń - Mikulov - Brno, a od kiedy dzięki tryplowi odkryłem alternatywkę przez Żydowo, to już w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 11.03.25, 17:38 Mi tez sie nie podoba, glownie przez dodatkowa oplate za przejazd... Do tego korki sa NAGMINNE i WKU;WIAJA jak malo co PO wloskiej stronie jest ograniczenie predkosci od Brenner do Bolzano, 110 Nie ma kontroli po austriackiej stronie Bylo dawno temu, za coronavirusa Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 11.03.25, 18:16 > PO wloskiej stronie jest ograniczenie predkosci od Brenner do Bolzano, 110 Które wszyscy mają w prezydencie. > Nie ma kontroli po austriackiej stronie Jak ostatnio tamtędy jechałem, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale już na pewno po covidzie, to były. Mówię oczywiście o granicy AT-DE, na włoskiej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 11.03.25, 18:31 PO wloskiek stronie nie ma radarow, po austriackiej jest ich w 3 d.py, wiec trudno miec to w prezydencie.... Austriacy maja jescze jedna metode, w poniedzialek wstrzymuja ruch torow na granicy DE z Austria, tiry stoja w korku na 20 kilometrow, az do Rosenheim w Bawarii, Austriacy puszczaja ich co pewien czas, kilkadzieszat sztuk, potem znowu zakaz wjazdu do Austrii.... Mega sadyzm zwazyswszy na kosmiczne oplaty dla tirow w Austrii na przeleczy Brenner... No, ale oni mowia, ze jakby to puscili na zywiol po weekendzie, to tiry by zakorkowaly totalnie autostrade w Innsbrucku i zrobily mieszkancom pieklo... Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Przełęcz Brenner 12.03.25, 09:42 Nie korzystaj ! Przypomne Ci , że tunele i to w Alpach to ogromne zagrożenie dla kierowców. Rok 1999 tunel św. Gotharda - belgijski kierowca ciężarówki wyrzuca niedopałek papierosa przez okno- powstaje pozar-zgineło 39 osób , jeszcze wiecej rannych i milionowe szkody materialne. I było to tylko ca 26 km długości.Jak to Twoje cacko bedzie miało 64 km długosci - to prawdopodobienstwo takiej czy wiekszej katastrofy rosnie. Czy możesz zapewnić, że znów jakis nieodpowiedzialny kierowca- nie wyrzuci niedopałka? Nie możesz- więc sie nie podniecaj i nie korzystaj. Wiadukt, estakada -tak- tunel - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Przełęcz Brenner 12.03.25, 10:31 > więc sie nie podniecaj i nie korzystaj. Wiadukt, estakada -tak- tunel - nie Musiałbym wtedy zrezygnować z poruszania się autem po Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Przełęcz Brenner 13.03.25, 08:52 Nie musisz-jeżdzij sobie do woli-tylko pamietaj o tej tragedii w tunelu Gotharda i szybko tunel opuszczaj. ja jestem szczęśliwy- kiedy opuszczam tunel i ... Warszawę ! Prawdziwy kierowca cieszy sie kilka razy-kiedy kupuje samochód, kiedy go sprzedał i kiedy opuszcza takie miasta jak : stolica, Łódz, Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 13.03.25, 18:50 Tunele sa bezpieczne na 99 procent, bardziej niebezpieczne sa zwykle drogi... W tunelach jest monitoring, w 3 d.py radarow, kamer, czujnikow, jest zakaz wyprzedzania Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Przełęcz Brenner 13.03.25, 19:22 Chyba tez trudno zeby ktos w tunel wjechal pod prad. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 13.03.25, 19:29 Zawsze moze sie w tunelu ktos zatrzymac zaje,istym tirem i sparalizowac w ten sposob ruch... Ale to sie zdarza bardzo rzadko.... Zeby tir sie zepsul w tunelu Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 14:37 > jest zakaz wyprzedzania W autostradowych tunelach można. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 18:15 Jak sa 2 pasy ruchu w jedna strone, tylko wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 18:32 A widziałeś autostradę z jednym pasem ruchu w jedną stronę? Chyba tylko jak są roboty drogowe, ale wtedy tak czy owak masz zakaz wyprzedzania, nawet nie w tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 19:06 Jest cos takiego w wielu tunelach, jest zwezenie i jeden pas ruchu w jedna strone Np. Karawanken Karawanken tunnel Np. Füssen Tunnel from Germany to Austria, Füssen Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 15.03.25, 21:57 Ok. Ja się na coś takiego nigdy nie natknąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 16:28 > szybko tunel opuszczaj Nie da się "szybko opuścić tunelu" > Prawdziwy kierowca cieszy sie kilka razy-kiedy kupuje samochód, kiedy go sprzedał i kiedy opuszcza takie miasta jak : stolica, Łódz, Wrocław. No to ja nie jestem prawdziwym kierowcą. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 17:54 To ja tez To jest fajny tunel youtu.be/OGA2wniZDBA?si=k-tOChgzCNEMyWbV Trzeba naprawdę bardzo dokladnie sprawdzić czy z przeciwka nic nie jedzie bo jest długi, dwukierunkowy i waski, kiepsko się w nim cofa :) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Przełęcz Brenner 14.03.25, 18:05 Eee tam, spoko luz, Bolo by cofnął na lusterkach przy 150 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Przełęcz Brenner 12.03.25, 13:33 Taaa, sluchac Bola. Jezdzij po wloskich mostach. www.youtube.com/watch?v=_Pl0rsVdXxM Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przełęcz Brenner 12.03.25, 16:42 > Nie korzystaj ! Przypomne Ci , że tunele i to w Alpach to ogromne zagrożenie dla kierowców. Spoko luz. Ładą na dwóch gaźnikach przelatuje się przez taki 64 km tunel w mniej niż minutę. > Wiadukt, estakada -tak- tunel - nie A pamiętasz wiadukt w Genui? Ponad 40 trupów czyli więcej niż w tym twoim tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Przełęcz Brenner 12.03.25, 18:24 Bez jaj Przejechalem w 3 d.py tuneli w Alpach i ani razu nic mnie nie zabilo, do tego tunele ZAWSZE byly otwarte I CALY CZAS jest monitoring, kamwer w 3 d.py, czujnikow, szansa na wypadek zawsze jest, ale naprawde minimalne Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Eurospin- Przełęcz Brenner 13.03.25, 19:56 Kultowy supermarket, otwarty takze w niedziele, ceyn BARDZO atrakcyjne, taniej niz w Austrii i DE; taniej niz w Polsce.... Prawie zawsze tlumy ludzi, wracajacych z Wloch do swoich krajow lub sasiadow Austriakow z okolic przeleczy Bardzo sie oplaca............ Bardzo blisko jest Brenner Outlet Center, spore centrum handlowe, sklepy z firmowkami, tu juz ceny porowynwalne... Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Eurospin- Przełęcz Brenner 14.03.25, 15:21 > Kultowy supermarket Taki oksymoron chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Eurospin- Przełęcz Brenner 14.03.25, 18:13 Chyba tak Chyba to jest blad po czesku Odpowiedz Link Zgłoś