Dodaj do ulubionych

Brak mi dodatkowej kary

18.07.25, 13:15
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,32113091,mial-jechac-390-km-h-przez-warszawe-nowe-ustalenia-chodzilo.html#s=BoxPWD
"33-letni kierowca stracił prawo jazdy i usłyszał zarzut zagrożenia katastrofą w ruchu lądowym, a następnie został zwolniony do domu. Nie przyznał się do winy."

Nim to trafi do sadu... nim dotrze do chlopa, to go jeszcze i bz PJ w innych filmach i akcjach zobaczymy...

A jakby tak z automatu w tak ewidentnych sytuacjach:
- przepadek mienia na rzecz SP lub rownowartosci (bo moze fura kolegi albo z wypozyczalni), nie mniej niz 50k
- od razu skierowanie do prac spolecznych (moze sie liczyc na poczek zmiejszenia wyroku) - niech bedzie na dyzuze i pomaga sprzatac po wypadkach w swojej okolicy, itp... to nie bedzie mial czasu na jezdzenie bez PJ

A jak sie okaze, ze to nie on albo ze jechal 3 km/h ponizej limitu to sie chlopa przeprosi xD - ale Pana plaszcza juz nie mamy...
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 13:24
      Ale on uczestniczył w ruchu, czy jechał po pustej drodze?
      Bo z krótkiego filmiku, który widziałem, to wynika, że wokół nie było nikogo (poza nagrywającym pasażerem, który najwyraźniej godził się na to ryzyko), kogo mógłby skrzywdzić.

Nie, żebym krakał, ale jak dla mnie to wejdzie do sądu wolny i z niego wyjdzie wolny.
      • galtomone Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 13:55
        qqbek napisał:

> Ale on uczestniczył w ruchu, czy jechał po pustej drodze?
        > Bo z krótkiego filmiku, który widziałem, to wynika, że wokół nie było nikogo (p
        > oza nagrywającym pasażerem, który najwyraźniej godził się na to ryzyko), kogo m
        > ógłby skrzywdzić.
        >
        > Nie, żebym krakał, ale jak dla mnie to wejdzie do sądu wolny i z niego wyjdzie
        > wolny.
        >

1. No pewnie, ze po pustej.... Po nie pustej ciezko jest zadupiac!!!! - toz te wypadki medialne z ostatnich miesicy/lat to wszystko pusta droga do momentu zderzenia...

2. Pewnie wyjdzie wolny

3. Tym badziej, ze patrz p. 2 fajnie by bylo, jakby po tym wyjsciu jednak nie mial do czego wsiasc a do mometu uniewinnienia byl zajety praca na rzecz spoleczenstwa.
        • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 14:26
          galtomone napisał:

> 1. No pewnie, ze po pustej.... Po nie pustej ciezko jest zadupiac!!!! - toz te
          > wypadki medialne z ostatnich miesicy/lat to wszystko pusta droga do momentu zde
          > rzenia...

Tu będą miały znaczenie rzeczywiste okoliczności czynu.
          Prokuratura próbuje mu zarzut z grubej rury przyszyć, a skończy się ośmieszeniem się i grzywną za wykroczenie.
          Do tego kwity pewnie odzyska (o ile dopisanie mu 15 punktów nie skończy się administracyjnym cofnięciem uprawnień).
          A za cały cyrk zapłaci państwo...

> 2. Pewnie wyjdzie wolny

Tak, bo kodeks karny nie zakazuje zapierniczania z dużą prędkością. Zabrania tego kodeks wykroczeń.

> 3. Tym badziej, ze patrz p. 2 fajnie by bylo, jakby po tym wyjsciu jednak nie m
          > ial do czego wsiasc a do mometu uniewinnienia byl zajety praca na rzecz spolecz
          > enstwa.

Widzisz, areszt to jest dla ciebie Tomeczku, dla zarządu to jest Fuertaventura albo Fiji.
          Na biednego nie trafiło (sądząc po wartości samochodu - w wypożyczonym nie wpiąłby się przecież w elektronikę pojazdu - swój własny najwyraźniej "dłubał") - gdyby go jeszcze do tego umieścili w wydobywczym, to skończyłoby się przegranym przez prokuratorię procesem o gigantyczne odszkodowanie po uniewinnieniu.
          • galtomone Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 15:27
            Ale widzisz, ze pisze z sarkazmem. Nie musisz mi tlumaczyc ze woda jest mokra..

"Na biednego nie trafiło (sądząc po wartości samochodu - w wypożyczonym nie wpiąłby się przecież w elektronikę pojazdu - swój własny najwyraźniej "dłubał") - gdyby go jeszcze do tego umieścili w wydobywczym,"

Eeee... a co to niby ma do rzeczy. Dlubie sie przez OBDII tak samo a potem cofasz zmiany. Myslisz, ze taki debil mysli do prozdu "A co bedzie jak...?" sadzac po nagraniu ktore zrobil i wrzucil do sieci smiem watpic..
          • motobieda.689 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:48
            O ile jazda podkręconym samochodem, 380 km/h jest możliwa, to na pewno nie z obrotami około 7000, gdyż to by oznaczało, że do odciny mógłby jechać ponad 500 km/h, wtedy musiałby mieć tam z 1800 - 2000 KM, co raczej ciężko jest dokonać na oryginalnym silniku, nawet przy kosmicznych modyfikacjach.
    • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 14:33
      390 km/h? Nie wierze.
      • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 14:36
        waga170 napisała:

> 390 km/h? Nie wierze.

Wg. prokuratury 330.
        Ale samochód był wcześniej "dłubnięty" tak, że podobno osiągał okolice 355 km/h.
        Gość wpiął jakiś chip, który znacznie zawyżał pokazywaną przez prędkościomierz prędkość (albo po prostu pogrzebał w oprogramowaniu).
        • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 14:53
          Nie chodzi o samochod. Chodzi o opony. Musialby pozyczyc od Bugatti.
          • galtomone Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 15:28
            waga170 napisała:

> Nie chodzi o samochod. Chodzi o opony. Musialby pozyczyc od Bugatti.

Bez szans, Bugatti to syc i nie pozycza. Kawal chuja.
            • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 16:05
              Felgi by nie pasowaly:) W fabrycznie dlubnietym 300 bym uwierzyl, w dodlubanym chwilowe 330 tez, 355 juz nie a w 390 juz absolutnie nie. Chyba ze dodlubano ze dwa biegi w skrzyni.
              • galtomone Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 16:11
                waga170 napisała:

> Felgi by nie pasowaly:)

E tam... od czego sa trytytki i tasma... w polsce wszystko da sie dopasowac do czego trzeba.
              • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 16:36
                waga170 napisała:

> Felgi by nie pasowaly:) W fabrycznie dlubnietym 300 bym uwierzyl, w dodlubanym
                > chwilowe 330 tez, 355 juz nie a w 390 juz absolutnie nie. Chyba ze dodlubano ze
                > dwa biegi w skrzyni.

Fabryczne M4 CSL ma maksymalną ponad 300.
                • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:16
                  qqbek napisał:

> Fabryczne M4 CSL ma maksymalną ponad 300.

A niech se ma. Ale zeby z "ponad 300" zrobic prawie 400 to trzeba obroty kol podniesc o prawie 1/3 jadac na tym samym biegu przy obydwu predkosciach. Dlubanie-chipowanie itd podnosi moment a wiec i moc przy danych obrotach, ale nie zwieksza maksymalnych obrotow silnika. Zeby dlubnac predkosc maksymalna musisz dodac jeszcze jeden nadbieg albo zalozyc kola od welocypedu.
                  • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:31
                    Nie bierzesz pod uwage ze np w 9tce w aktualnych mercach 8 i 9 sa tak długie ze max prędkość osiąga sie na 7.
                    U mnie 2000 obrotów to 155 chyba. Czyli teoretycznie 310 max.
                    • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:44
                      Nie bierzesz pod uwage ze sila oporow powietrza rosnie z kwadratem a moc (teoretycznie) z szescianem predkosci.

"U mnie 2000 obrotów to 155 chyba. Czyli teoretycznie 310 max."

No to nie zaluj sobie, daj do dechy, przejdz z 2000 na 4000 to pojedziesz 310. No na co czekasz?:)
                      • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:56
                        No wiec wlasnie o to chodzi. Mając 320 i taka budę jestem w stanie dojść do ok 240. Ale mając 500km bez zmiany wielkości kol ani bez dokładania biegów 300 byłoby możliwe.
                        • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 20:21
                          Nacisk na "byloby", oj, gdybym ja mial cztery nogi dwie dlugie nogi dwie krotkie nogi to Boze drogi, raz niskim a raz wysokim bym byl.
                          • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 20:27
                            Ale to chyba (a moze sie myle) jest tu tematem, gosc wcale nie musiał zmieniać przelozen, ani kol na takie od traktora żeby osiągnąć dużo większą prędkość jesli wcześniej mial tak długie przełożenia jakie mu to umożliwiały przy odpowiedniej mocy
                            • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 20:48
                              W sumie tak i sie nie mylisz, dobrze komPinujesz, ale czy fabryka dawalaby kazdemu ekstra biegi ktore moznaby wykorzystywac dopiero po jakims chiptuningu dla podniesienia i tak wysokiej predkosci maksymalnej? Przelozenia sa dobierane najczesciej w tzw. postepie geometrycznym, roznica miedzy jedynka a dwojka jest najwieksza i potem tylko miedzy nastepnymi biegami maleje i nie ma tak ze miedzy 7 a 9 jest 1/3 roznicy. Z 320 na 390 to jest kategoria 330 i wyzej chuja nie podskoczysz.
                              • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 21:04
                                Masz przełożenia dla 9tronic
                                1 5,50
                                2 3,30
                                3 2,39
                                4 1,93
                                5 1,39
                                6 1,00
                                7 0,86
                                8 0,72
                                9 0,60

W 390 tez nie wierzę ale ten trend sam widzę ze w podstawowych wersjach przełożenia sa tak duże ze nie ma szansy przekroczyc na nich 2/3 obrotów mocy max

A kiedyś dawno jak prędkościomierze w motocyklach napędzane byly od zębatek w skrzyni biegów to zmieniało sie tylna zębatkę i nagle można bylo pokazać na filmiku zajebiste przyspieszenia i max prędkość
                                • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 21:34
                                  Mój Golf też do maksymalnej rozpędzał się... na piątce (skrzynia 7-biegowa).
                                  5 było 1,171 a 6 i 7 to już nadbiegi (odpowiednio 0,926 i 0,783), tak więc (gdyby nie to, że dq200 wytrzymywała ledwie 250 Nm momentu - czyli ciut więcej niż mam teraz w odkurzaczu, to "zapas", żeby podniesieniem mocy maksymalnej podnieść prędkość maksymalną był naprawdę spory).
                                  • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 22:15
                                    W oryginale w piątce Zofii przy 150 KM tez na osemce silnik pracował przy 135 na 2000 obr a przecież moc max była przy 4000. Czyli ze niby 270 na godz?
                                    Max bylo ok 210-215. Teraz mija 240 licznikowe a to też na 7 biegu bo na ósmym dalej siły nie ma sie rozpędzać powyżej 200.
                                    Nie mówię ze to specjalnie pod kątem predkosci ale pod kątem świętej emisji
                                • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 21:38
                                  Gdybys te numerki naniosl na wykres to kat linii wykresu bylby taki sam jak kat "stozka" skrzyni CVT.
                                  • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 22:27
                                    waga170 napisała:

> Gdybys te numerki naniosl na wykres to kat linii wykresu bylby taki sam jak kat
                                    > "stozka" skrzyni CVT.

Eee- niekoniecznie. CVT też w końcu przerabiałem ostatnio i te numerki były rozbieżne, w tym sensie, że stożek kończył się w CVT zanim się wykres kończył przy manualnej dla tego samego samochodu.
                                    Za to na początku swojego biegu dużo żwawiej wspinał się ku górze w CVT, niż nie tylko w manualnej dla tego samego silnika, ale też dla większości aut odstawianych spod świateł.
                                    • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 22:45
                                      Z tym przebiegiem wykresu i ksztaltem "stozka" to napisalem tak bardziej obrazowo, zeby wskazac koncept, podobienstwo, a nie kompletna identycznosc. Ze manualna czy automatyczna przez dodawanie coraz to wiecej biegow coraz bardziej przypomina CVT. A Trypel ma racje, to wszystko pod katem swietej emisji, braku niepotrzebnego spalania.
                                      • qqbek Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 23:06
                                        waga170 napisała:

> A Trypel ma racje, to wszystko pod katem swietej emisji, braku niepo
                                        > trzebnego spalania.

Ale ja też mam tutaj rację... jak pod kątem świętej emisji i niepokalanego spalania wszystko idzie, to przy odpowiednim tuningu, podnoszącym moc i moment poza "skalę" da się nawet na fabrycznej skrzyni pojechać dużo ponad te fabryczne 307 km/h.
                                        Siedziałem raz w GTR zrobionym "na 1/4 mili", bo mój mechanik się śmiał, że w życiu tym nie ruszę. No i chuja, zrobiłem "kangurka" ośmieszając się dodatkowo. Potem zapytałem ile toto wyciąga "na spieku" - stwierdził, że od 1500 do 2000 KM, w zależności od paliwa i nie spodziewał się nawet tego, że mi ten "kangurek" wyjdzie, sądził, że nawet centymetr się tym nie ruszę :-)
                                        • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 19.07.25, 02:09
                                          Tak sie obudzilem na pit stop i sobie pomyslalem ze zamiast "dodawac dwa nadbiegi" moznaby podmienic dyferencjal. Na przyklad z beczki 200D do 300D, albo odwrotnie:), wykompinuj se sam kiedy i po co, bo widze ze jestes kumaty w temacie.
                                        • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 19.07.25, 07:46
                                          Jesli jest ta "przestrzeń" z przodu. Bo jeśli nie to nie pojedziesz szybciej choćby skały sraly.
                                          W C2 miałem fabrycznie inne przełożenie główne i krótka skrzynie. Max ok 190. I mogłem sobie podnosić moc do usranej śmierdzi i nic to nie zmieniało poza przyspieszeniem. Po prostu piatka była od początku (czyli od oryginalnych 120km) biegiem na którym dochodziło sie do obrotów max
        • vogon.jeltz Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:35
          > Wg. prokuratury 330.

Żaden samochód nie rozpędzi się do prędkości 390 km/h, ani nawet 330, w mieście. To jest jakiś prank związany z podmianą skali licznika czy coś w tym stylu.
          • motobieda.689 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:50
            Na trzypasmowej ekspresówce, która ma kilka kilometrów długości, da radę. A w tym przypadku to było nie 380/390 km/h, tylko około 300 km/h.
            • vogon.jeltz Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 19:59
              > Na trzypasmowej ekspresówce,

Jeżeli jest to faktycznie ekspresówka, to z zasady nie jest w mieście, nawet jeśli miasto akurat przecina.
      • bigimax4 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 14:36
        Bo to sciema dla glupiej bezmozgiej tluszczy
        • hrasier_2 Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 20:45
          bigimax4 napisał:

> Bo to sciema dla glupiej bezmozgiej tluszczy
          Ciekawe kto zmierzył prędkość. I najlepsze to, że się nie przyznał. Jak cię złapią to nigdy się nie przyznawaj. To nie twoja ręka.
          • motobieda.689 Re: Brak mi dodatkowej kary 19.07.25, 17:56
            I nie Twoje spodnie.
    • engine8t Re: Brak mi dodatkowej kary 18.07.25, 18:32
      hehehe autorka to mloda zopa z gen Z nawet nie mozna ja nazwac dziennikraka... platki z FB powiela bo najwazniejsze sa kliki..
    • galtomone Zwrot w sprawie 19.07.25, 08:51
      "W piątek 18 lipca wieczorem Prokuratura Okręgowa w Warszawie poinformowała o umorzeniu śledztwa.
      Śledczy uznali, że w tej sprawie nie doszło do przestępstwa. W komunikacie przesłanym Polsat News przekazano, że zagrożenie, jakie stworzył 33-latek, było "potencjalne, a nie bezpośrednie". "W związku z zainteresowaniem społecznym, informujemy że postanowienie o umorzeniu śledztwa przeciwko kierowcy BMW, który jechał z prędkością co najmniej 350 km/h zostanie zbadane w ramach nadzoru przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,32114848,mial-jechac-390-km-h-po-warszawie-nowy-ruch-prokuratury-jest.html#s=BoxPWD
      • dodekanezowiec Re: Zwrot w sprawie 19.07.25, 09:14
        No muszę podbić w pewnym celu
      • trypel Re: Zwrot w sprawie 19.07.25, 09:25
        Trzeba sie cieszyć ze nie oskarżyli tych co wysłali informacje na komendę.
        Jak niedawno bandyci zaatakowali na granicy naszych żołnierzy to oskarżony został żołnierz. Wiec różnie moze byc.
        • qqbek Re: Zwrot w sprawie 19.07.25, 17:59
          Żołnierze na granicy mają swoje za uszami.
          Ten, którego oskarżono w końcu strzelał, ale w kierunku kolegów (i ogólnie miał od dłuższego czasu opinię niestabilnego, było też wcześniejsze śledztwo w jego sprawie).
          • trypel Re: Zwrot w sprawie 19.07.25, 18:44
            Do kolegów?
            To koledzy go pobili?
            wiadomosci.onet.pl/bialystok/zolnierz-strzelal-a-potem-bil-kolba-migranta-ruszylo-prokuratorskie-sledztwo/892b2rc
    • bolo2002 Re: Brak mi dodatkowej kary 19.07.25, 09:02
      To typowy przykład jakosci polskich przepisów o ruchu drogowym. Przepisy te sa nagminnie zmieniane regularnie i co rok i co rok-prorok. Facet jechał sobie po stolicy ca 350 km/ godz. i nie jest przestepca- tylko dlatego- że nikt mu nie wyjechał albo pies nie wyskoczył. To jest takie samo gówno- jak to, ze jak nosisz nóz albo maczete po ulicy- to nie jest to przestepstwo. Dopiero- jak komuś rękę utniesz-to odpowiadasz. Te przepisy tworza ludzie- jacy? Nie wim- ale prawdopodobnie z ograniczona poczytalnoscia. Juz sam fakt wejscia z nożem do autobusu-powinien byc scigany jako przestepstwo- a nie jest. Tak samo z tym piratem. To on teraz może znów dmuchac 350 km/godz po stolicy i to kika razy- i nie jest niczemu winien. O Boże- spuść noge i kopnij !
      • waga170 Re: Brak mi dodatkowej kary 19.07.25, 11:22
        Wszyscy faceci powinni pojsc siedziec. Bo nosza narzedzie potencjalnego gwaltu.
        • bolo2002 Re: Brak mi dodatkowej kary 20.07.25, 08:54
          Ale gwałt może przynosić rozkosz! Ja bym ich nie zamykał- bo sie nawzajem za.. ą.
    • bigimax4 Re: Brak mi dodatkowej kary 19.07.25, 17:25
      Sie rzucasz jak wsza na kolnierzu
      A sprawa zostala umorzona przez prokurature , wykroczenie , a ty cymbale jakis zabor mienia sankcje i nie wiadomo co jeszcze
    • wislok1 Bez przesady 19.07.25, 20:53
      Problemem jest to, ze prawo w PL nie jest egzekwowane, a nie wysokosc kary..

Kary sa wystarczajaco wysokie...

W tym przypadku kolesie wpadli, bo nagrywali wszystko i wrzucili to do internetu, do tego sami sie zaorali, bo zawyzyli predkosc auta...

Nagroda Darwina dla tych dwoch
      • wislok1 Re: Bez przesady 19.07.25, 20:54
        Piszac o braku egzekwowania mam na mysli to, ze policja bardzo rzadko lapie piratow drogowych, jest bardzo malo radarow w porownaniu z Zachodem...

Jak ktos wpada, to dlatego, ze spowodowal wypadek albo sam siebie nagral jako lamiacego przepisy i wrzucil to do internetu...
        • wislok1 Re: Bez przesady 19.07.25, 20:58
          No i prokuratura umorzyla sledztwo....

Glupi ma szczescie...
        • waga170 Re: Bez przesady 19.07.25, 22:45
          A czym mieli go dogonic? Jakims Opelkiem? Poza tym to prokuratura mu udowodnila ze klamie i mataczy, bo chwali sie ze zrobil cos co jest niemozliwe. Wiem bo bylem jednym z nas kilku tu ekspertow zaproszonych do zlozenia opinii. Przesadzac tez trzeba umic a on mial w tym za duzy rozmach. Te 33 albo 38 lat to pasowaloby ze oni to Bole juniory.
          • wislok1 Re: Bez przesady 19.07.25, 23:03
            Nie trzeba gonic, w Monachium co kilka kilometrow jest radar i potem tylko odpowiednie sluzby wysylaja listy...
            Odbiorcy nie sa zachwyceni
            No i za znacznie przekroczona predkosc zabieraja prawo jazdy na okreslony czas

Proste zasady

A jest tam kilka fajnych odcinkow, gdzie mozna grzac na autostradach i dwupasmowkach przeszlo 200
            A jest tam dozwolone 60
            • wislok1 Re: Bez przesady 19.07.25, 23:06
              Np. tu jest dozwolone 60, a grzanie 200 to bylaby prawdziwa przyjemnosc

www.google.com/maps/@48.1059536,11.6309511,3a,75y,115.22h,83.61t/data=!3m7!1e1!3m5!1stbNtNjMBCKwTqSgYY063-A!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D6.393842936774973%26panoid%3DtbNtNjMBCKwTqSgYY063-A%26yaw%3D115.21950581567683!7i16384!8i8192!5m1!1e1?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDcxNS4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
            • waga170 Re: Bez przesady 19.07.25, 23:17
              wislok1 napisał:

> Nie trzeba gonic, w Monachium co kilka kilometrow jest radar i potem tylko odpo
              > wiednie sluzby wysylaja listy...

Dostajesz list ze wedlug radaru jechales na przyklad szescset dziewiecdziesiat kilometrow na godzine i prokuratura to dalej egzekwuje czy "odrzuca zarzuty" tak napisalem zeby uzyc terminologii wedkarskiej. Bo widzisz, gdyby jakis donosiciel albo i sam ja powiadomil prokurature ze to ja zastrzelilem Kenedy'ego, to tez by oddalili zarzuty uznajac ze to tjest niemozliwe a ja sie po prostu chwale i niech wypierdalam a nie zawracam im dupy.
              • wislok1 Re: Bez przesady 19.07.25, 23:27
                Radar podaje prawdziwa predkosc
              • qqbek Re: Bez przesady 19.07.25, 23:28
                I to jest właśnie największa bolączka polskich służb - tumiwisizm.
                A jak zechcesz je, dobrowolnie, do jakiegoś działania zmusić, to one cię już skutecznie do tego zniechęcą.
                Z nagrań z moich rejestratorów byłoby pewnie kilkadziesiąt zatrzymanych praw jazdy... ale mam to w prezydencie po tym, jak raz wrzuciłem na "stopagresji" filmik, na którym gość wjeżdża przede mnie na czerwonym, zmuszając mnie do mocnego hamowania, a potem (na komendzie) muszę się tłumaczyć z tego, że na zielonym wjechałem "zbyt dynamicznie".
                W życiu już nie zadenuncjuję żadnego barana, który ewidentnie złamał przepisy, o ile nie skończy się to kolizją. Nie ma to najmniejszego sensu w tym kraju.
                • waga170 Re: Bez przesady 19.07.25, 23:54
                  qqbek napisał:

> W życiu już nie zadenuncjuję żadnego barana, który ewidentnie złamał przepisy,
                  > o ile nie skończy się to kolizją. Nie ma to najmniejszego sensu w tym kraju.

Moja filozofia: Nie teraz ja ale juz niedlugo ktos inny go nauczy rozumu.
                • wislok1 Re: Bez przesady 20.07.25, 21:25
                  W DE mozesz nagrywaxc i pojsc z tym na policje, ale nie wolno tego wrzucac do internetow

Jak policja zareaguje, nie wiem, nigdy tam z filmikiem nie polazlem....

W Austrii oficjalne nie wolno nagrywac kamerka innych uczestnikow ruchu drogowego, widoczki alpejskie wolno nagrywac
                  Ale to farsa, bo policja nie ma prawa zazadac pokazania filmiku bez nakazu prokuratora....

Chyba, ze ktos sam policji sie podlozy, dobrowolnie pokazujac, co nagral..
                  Policja moze poprosic o pokazanie filmiku, a kierowca ma prawo odmowic i sprawa jest zakonczona, jesli nie ma w calej sprawie prokuratora...

W internetach jest pelno filmikow z drog w Austrii, ale pousuwane sa tam wszystkie rzeczy, ktore moga narobic klopotow nagrywajacemu..
                  Czyli zostaja widoczki
    • trypel Re: Brak mi dodatkowej kary 22.07.25, 17:57
      Tak w temacie dodatkowych kar.
      Wlasnie czytam na RIA ze russka duma uchwaliła ustawę o grzywnach dotyczących korzystania z VPN, rozpowszechnaniu usług vpn i korzystaniu z sieci informacyjnych do których dostęp państwo ogranicza.
      Rejestr ekstremistycznych stron j sieci informacyjnych (5500 adresow) na stronie ministerstwa sprawiedliwości:)
      Kary na szczęście nie zastąpi okrutne od 3 do 5 tys rubli za zaglądanie, do 500 tys rubli za propagowanie czyli wysyłanie linków innym.
      Władza zaczyna srac w majty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka