galtomone 08.08.25, 15:57 Wiedziałem, że tak będzie jak był lamet i darcie szat, że spalinowych już nie będzie... motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-wielka-korekta-kursu-elektryfikacja-juz-nie-taka-pewna,nId,22172592 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: I told you so... 08.08.25, 16:00 Teraz UE probuje od tylu nas załatwić w tym temacie www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/ue-szykuje-wstrzas-duze-floty-i-wypozyczalnie-aut-tylko-z-samochodami-elektrycznymi/egwzr3f Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: I told you so... 08.08.25, 16:18 Nie moge przeczytac bo mam adblocka. Ale wniskuje z tyulu, ze wypozyczalnie maja miec glownie elektryki? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 17:29 Eksperci obawiają się, że zakaz może wydłużyć eksploatację starszych modeli spalinowych, co opóźni realizację celów klimatycznych "Eksperci" Wyprodukowanie elektro gowna jezdzacego max 10 lat , jest bardziej "eko" niz jezdzenie juz wyprodukowanym samochodem, ma sens Cos tak podejzewam ze nie o klimat tu chodzi, Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 16:23 Konwulsje trupa (koncernow motoryzacyjnych) Jedyne co sie zmienilo to jakies liczenie emisji czy inne gowno za lata 2025-2027 a potem petla sie znowu zaciska Jak trafnie trypel zauwazyl , floty odpowiedzialne za 60% sprzedazy , tylko ev Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 08.08.25, 16:33 Bo to jest takie typowe dla UE, jak nie wyszło z tej strony to weźmiemy troche wazeliny i i tak zrobimy co chcieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 17:06 Komitet centralny ma uchwalona pieciolatke i ja realizuje, Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: I told you so... 09.08.25, 21:59 bigimax4 napisał: > Komitet centralny ma uchwalona pieciolatke i ja realizuje, Miejmy nadzieje ze za 5 lat nie bedzie juz w Brukseli Urszuli i reszty zle kierujących ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: I told you so... 08.08.25, 21:18 Kwestia "mentalu" użyszkodników i cen BEV, a nie "przyszłości". Mniej niż 10% użyszkodników potrzebuje samochodu z ICE, ponad 90% wystarczyłby elektryk. Ale nadal z 80% nie widzi "innej opcji", niż samochód spalinowy. Do tego dochodzi rozwój infrastruktury do ładowania - ponad 45% Polaków mieszka w budynkach wielorodzinnych, a dostęp do ładowarek jest, delikatnie to ujmując, jarkowy, a do tego ceny na nich zabójcze (u mnie na wsi kWh kosztuje od 2,00 przy jednym z marketów - wolne złącze AC - do 3,20 na szybkiej ładowarce DC - no choroba, gdybym nawet nie miał paneli na dachu, to z gniazdka, w taryfie nocnej, miałbym po 0,70, a mamy dość drogi prąd w porównaniu z "innymi"). Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 21:27 miałbym po 0,70, a mamy dość drogi prąd w porównaniu z "innymi"). Grubo , mnie kosztuje tyle Energy Day Unit Rate: 24.51 c/kWh Energy Night Unit Rate: 12.09 c/kWh Annual Standing Charge: 301.45 €/annum Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: I told you so... 08.08.25, 22:04 bigimax4 napisał: > Grubo , mnie kosztuje tyle > > Energy Day Unit Rate: 24.51 c/kWh > Energy Night Unit Rate: 12.09 c/kWh > Annual Standing Charge: 301.45 €/annum No to w IRL mógłbyś moim "odkurzaczem" jeździć za jakieś 1,30€ za każde 100 kilometrów. Tyle, że abonament macie też wyższy, niż ja - ja płacę 30 zeta raz na dwa miesiące "za licznik" właśnie - będzie tego raptem 45 € za cały rok - ale to oznacza, że tym bardziej ci się opłaca kupić elektryka (no chyba, że masz ogrzewanie elektryczne, a nie GCH - wtedy i tak za prąd płacisz sporo i jakoś to się "rozchodzi po kościach"). Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 22:22 Ogrzewanie olej , prad to samobojstwo , Generalnie, elektro smieci uzywane sa tanie , prad chociaz 2x drozszy niz zazwyczaj tez do przejscia, jednak zakladajac moja aluminiowa czapeczke , w elektrykach nie podoba mi sie pole elektromagnetyczne zwiazane z jezdzeniem tym , wiec poki starczy pieniedzy nie zamierzam wybierac ev Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 08.08.25, 22:24 Mi sie w elektryku najbardziej nie podoba to ze nie moge w garażu trzymać zapasu prądu na 2000 km. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 22:34 Sam przytoczyles ze floty beda elektryczne , wiec , co mam ci powiedziec , chyba nic poza tym ze moze ci sie nie podoba ale my zrobimy tak zeby ci sie spodobalo Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 08.08.25, 22:39 Tak dlugo nas beda przekonywać aż nam sie spodoba :) Mam nadzieje ze nie dożyje Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 22:48 Mam nadzieje ze nie dożyje Wez nic nie mow , ogladalem dzis cos mocno depresyjnego odnosnie przyszlosci, ai takie pierdy, I sobie mysle, ze jesli swiat mialby tak chociaz w polowie wygladac no to nie pozostaje nic jak sie wylogowac , co bylo jrszcze bardziej przerazajace, bo to wbrew podstawowemu instynktowi przetrwania a jednak, otaczajaca rzeczywistosc ma potencjal zlamania woli do zycia, dziwne czasy ida Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: I told you so... 08.08.25, 22:38 trypel napisał: > Mi sie w elektryku najbardziej nie podoba to ze nie moge w garażu trzymać zapas > u prądu na 2000 km. > A kto ci broni kupić magazyn 200 kWh? ;) A tak bardziej serio - ilu jest tak często i daleko jeżdżących jak ty, w ogólnej populacji? Ja robię w granicach 20 kkm rocznie - czyli "przeciętnie" na polskie warunki, a nawet lekko powyżej średniej. Większość z tego w promieniu 80 km "od komina", zresztą jak 90% polskich kierowców. Na Jarka mi do tego spalinówka, skoro elektrykiem jeżdżę za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 08.08.25, 23:08 Mam. Agregat na benzynę. 2.5 kw, zapas na 20 h pracy. Wiem że to dopiero magazyn na 50kwh ale dostawie jeszcze 2 kanistry w razie czego :) Jakbym rządził takim krajem albo kontynentem to bym robil wszystko żeby ludzie jeździli elektrykami. Dlatego wolę spalinowe Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: I told you so... 08.08.25, 23:15 trypel napisał: > Jakbym rządził takim krajem albo kontynentem to bym robil wszystko żeby ludzie > jeździli elektrykami. > Dlatego wolę spalinowe > Ale ty sporo jeździsz, a do tego długie trasy - do tego spalinówka jest nadal najlepsza i z tym dyskutować nie zamierzam. Ale weź takiego stereotypowego Janusza i Grażynę, co to raz do roku jadą 500 km w jedną stronę, wygrzać prezydenty na plaży w Mielnie, a tak to jeżdżą do 200 km od domu cały rok - po damski wuj im spalinówka? Up-em robię teraz regularnie po 230-250 km na jednym ładowaniu, a to jest taki "bieda-elektryk" bo nie ma co ukrywać, że do tych większych to się nie umywa nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 08.08.25, 23:19 Ja nie o tym Pamiętasz protesty w Kanadzie i jak władza sobie z tym radziła blokując konta protestujących? Pomysl jak latwo byłoby w ogóle nie dopuścić do takich protestów albo poważnie skrócić czas ich trwania jakby większość aut w Kanadzie byla elektryczna.. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: I told you so... 08.08.25, 23:38 trypel napisał: > Ja nie o tym > Pamiętasz protesty w Kanadzie i jak władza sobie z tym radziła blokując konta p > rotestujących? > Pomysl jak latwo byłoby w ogóle nie dopuścić do takich protestów albo poważnie > skrócić czas ich trwania jakby większość aut w Kanadzie byla elektryczna.. > No akurat e-up! jest do bólu analogowy, tak analogowy, że nawet porównywalne ICE z tego rocznika dużo łatwiej by było zablokować, niż toto - nawet nie ma możliwości łączenia się z domową siecią Wi-Fi, żeby coś ściągać - a mój Golf, wiele lat starszy, już miał. To jest "bardzo stare" 3-letnie autko - i może to tak bardzo mi się w nim podoba. Może problemem nie są auta elektryczne, ale to, ile kontroli nad samochodami oddajemy producentom, bez względu na źródło napędu? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: I told you so... 08.08.25, 23:46 > Może problemem nie są auta elektryczne, ale to, ile kontroli nad samochodami oddajemy producentom, bez względu na źródło napędu? Przy czym tej kontroli nie narzuca żadna zła socjalistyczna Unia Europejska, to kapitalistyczni producenci sami ją wprowadzają, a najchętniej w ogóle sprzedawaliby auta jako "usługę" w abonamencie i z zachowaniem pełnej kontroli. Ale jasne, wszystkiemu winna Unia. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: I told you so... 09.08.25, 00:01 vogon.jeltz napisał: > Przy czym tej kontroli nie narzuca żadna zła socjalistyczna Unia Europejska, to > kapitalistyczni producenci sami ją wprowadzają, a najchętniej w ogóle sprzedaw > aliby auta jako "usługę" w abonamencie i z zachowaniem pełnej kontroli. Ale jas > ne, wszystkiemu winna Unia. Ta kontrola jest narzucana "w imię wygody użyszkodników". Ta zła Unia chce ograniczyć takie praktyki, ale jasne, to wszystko "wina elektryków". Już mi się, Jarek, nie chce klarować tego po setny raz. Kupiłem sobie elektryka "analogowego" świadomie, by być "eko" i mieć za darmo, ale też dlatego, że widzę gdzie to wszystko zmierza. Kur_ę jerychońską zmienię pewnie na jakiegoś 1.6 albo 2.0 TDI, bo Tesli nie chcę ze względów "ideolo". Ale gdyby Musk nie był kryptonazistą, to bym rozważył też TM3 LR... gdyby tylko nie to "zsieciowanie" tego wszystkiego. Gdybym był masochistą, to teraz by Spring u mnie na podjeździe stał, ale jednak wygodna ze mnie bestia, więc wolałem "jeden stopień wyżej". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: I told you so... 09.08.25, 00:11 > Ta zła Unia chce ograniczyć takie praktyki, ale jasne, to wszystko "wina elektryków". Otóż to. Gdyby nie Unia, producenci dawno wprowadziliby autka na abonament z możliwością zdalnego wyłączenia w dowolnym momencie wg własnego widzimisię (że co, że nikt by takiego nie kupił? Yeah, right, a wszyscy klienci chcą SUVy). Ale to Unia jest zła, a koncerny, no kurwa, do rany przyłóż. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 09.08.25, 00:35 Gdyby nie unia to bym se jezdzil czyms w rodzaju golfa 1 gti 1.8 naprawial na podjezdzie i mial wszystko w pompie Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: I told you so... 09.08.25, 00:44 > Gdyby nie unia to bym se jezdzil czyms w rodzaju golfa 1 gti 1.8 Tak ci się tylko wydaje. Nawet w krajach, gdzie nie obowiązują żadne normy, za to tłuką licencyjne wersje starych modeli europejskich i japońskich (ciekawe że nie amerykańskich), nikt już nie robi Golfa jedynki. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 09.08.25, 01:28 No teraz nie robi, ale byl robiony do 2010, Gdybym go powiedzmy kupil w 2010 nowego, nie mam watpliwosci ze by jezdzil do dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: I told you so... 08.08.25, 23:41 > Pomysl jak latwo byłoby w ogóle nie dopuścić > do takich protestów albo poważnie skrócić > czas ich trwania jakby większość aut w > Kanadzie byla elektryczna.. Przecież to ma dokładnie zero wspólnego ze źródłem energii, którym napędzany jest samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 09.08.25, 08:29 vogon.jeltz napisał: > > Pomysl jak latwo byłoby w ogóle nie dopuścić > > do takich protestów albo poważnie skrócić > > czas ich trwania jakby większość aut w > > Kanadzie byla elektryczna.. > > Przecież to ma dokładnie zero wspólnego ze źródłem energii, którym napędzany je > st samochód. Jak nagle wyjdą problemy z ładowarkami i okaże sie ze przykro nam bardzo ale nie naladujecie aut i idźcie na protest piechota to bedzie zero wspólnego? Póki co moge pójść do sąsiada po 20 l ropy (bo beczkę ma), mogę trzymać w domu 30 kanistrów i 10 pożyczyć znajomym. Dostęp do pradu jest sterowany centralnie i nagle moze go zabraknąć w promieniu 200 km. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: I told you so... 09.08.25, 09:24 > Jak nagle wyjdą problemy z ładowarkami i okaże sie ze przykro nam bardzo ale nie naladujecie aut i idźcie na protest piechota to bedzie zero wspólnego? Ja rozumiem argument, że można będzie komuś indywidualnie dezaktywować samochód, żeby nie pojechał na protest. Ale pomysł, że w tym celu władza odetnie prąd w promieniu 200 kilometrów to już naprawdę gruba fantazja Zresztą, kiedy były największe protesty, prowadzące wręcz do wybuchów rewolucji? Ano wtedy, kiedy ani prądu, ani samochodów w ogóle nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I told you so... 09.08.25, 09:47 Jakby pare lat temu ktos mi powiedział ze protestującym blokują konta karty i dostep do własnej kasy to tez bym stwierdził- gruba fantazja. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 23:42 Tu nie poyrzeba elektrykow, wystarczy cbdc, wylaczamy cie i do widzenia, nawet spalinowcem na protest nie dojedziesz, a skad wiedza ze nedziesz na protest , ano chroniac dzieci przeczytali twoje wszystkie wiadomosci na telefonie ,takze widzisz , petla z wielu stron zaciska sie jednoczesnie Jest jeszcze palantir, ktory przewidzi ze chcesz nechac na protest nawet jesli ty tego nie wiesz, ale tu jak by to powiedzial endzin zainwestuj w palantira Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: I told you so... 08.08.25, 22:31 Co do oplat, oni maja tu kompletny odpal z "zielona energia" www.siemens-energy.com/global/en/home/stories/irelands-great-grid-stabilizer.html Chociaz trzeba przyznac ze troche mysla, swego czasu zainstalowali najwieksze koli zamachowe na swiecie za 50 milionow euro zeby siec sie nie rozpadla Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: I told you so... 10.08.25, 11:27 qqbek napisał: > Kwestia "mentalu" użyszkodników i cen BEV, a nie "przyszłości". > Mniej niż 10% użyszkodników potrzebuje samochodu z ICE, ponad 90% wystarczyłby > elektryk Sam bym rozwazyl elektryka, ale ceny odstraszaja a zasieg nie zacheca. Ja nie mam opcji na 2 auto wiec musze miec jedno, uniwersalne. EV jeszcze taki nie jest. A somsiady o EV nawet nie mysla (ja mam garaz - bez pradu ale z opcja na prad jakby byl potrzebny) reszta takiego luksusu nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: I told you so... 10.08.25, 11:32 qqbek napisał: > Kwestia "mentalu" użyszkodników i cen BEV, a nie "przyszłości". > Mniej niż 10% użyszkodników potrzebuje samochodu z ICE, ponad 90% wystarczyłby > elektryk. > Ale nadal z 80% nie widzi "innej opcji", niż samochód spalinowy. Kuba, ale Ty nie jesteś typowym kierowca w Polsce. Jeździsz tylko krótkie dystanse do 100 km, najdalej do Warszawy niecałe 200, nad morze bierzesz samolot albo pociąg, za granicę nie jeździsz Masz dom i fotowoltanike Poza tym kręcisz się dookoła komina na co dzień Tobie elektryk pasuje Polakowi który jeździ choćby do Chorwacji czy Włoch na wakacje czy narty a do tego po Polsce robi często trasy typu 500 km już nie Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: I told you so... 09.08.25, 09:09 Pewnie ca 20 razy o tym na forum wspominałem. Korekta kursu-pt. odwrót od elektryków ma miejsce juz na całym świecie. Wszystkie koncerny od nich odchodzą, może za wyjątkiem zółtków, bo ci jakoś te miliony tego gówna u swoich obywateli 1,5 mld -upchną. Nie upchną już na świecie- bo tysiace tego place w portach niepotrzebnie blokują. A teraz najwiekszy armator amerykański Matson ogłosił- ze zaprzestaje transportu elektryków i hybryd plug-in po 3-ch poważnych katastrofach z pozarami na statkach. Dlatego żółtki maja swoje statki ro-ro -tylko po co-jak na bank- za chwile te gówniane elektryki przestana sie całkowicie sprzedawać. Ale dotyczy to równiez hybryd plug-in-czytaj : pluj i jedż. I dlatego mam 2 diesle koreańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: I told you so... 09.08.25, 16:59 Temat zastępczy ta cała elektryfikacja. Problemem nie jest parcie na elektryki tylko ceny i jakość spalinowców. Odpowiedz Link Zgłoś