Dodaj do ulubionych

Nietypowe auto tygodnia

24.10.25, 10:14
Mamy watek pogaduch, pomyslalem, ze mozemy miec drugi, o tym co ciekawego/nietypowego na naszych ulicach zauwazyliscie.

Jak dacie rade zrobic fote - super, a opis tego co widzieliscie tez bedzie przydatny, zawsze to jakas dodatkowa wiedza.

Pozwole sobie zacząć...
Obserwuj wątek
    • galtomone Saab 9-7X 24.10.25, 10:15
      Wczoraj za takim i obok takiego chwile jechalem... Az (byl wieczor) ze 2 - 3 minuty sie zastanawialem "co ja pacze?"

Info AI o modelu ;-)

Saab 9-7X był produkowany w latach 2005–2009 i powstał na platformie GM GMT360, wspólnej m.in.. z Chevroletem TrailBlazerem, GMC Envoyem, Buickiem Rainierem, Isuzu Ascenderem i Oldsmobile Bravadą. To jedyny Saab z napędem na tylną oś (choć większość wersji miała AWD) i z silnikiem V8 – dostępne były jednostki 4.2 R6, 5.3 V8 oraz topowa 6.0 V8 w wersji Aero.

Model był sprzedawany głównie w USA i Kanadzie, nie trafił oficjalnie do Europy. Powstał jako próba szybkiego wejścia Saaba w segment SUV-ów, ale sprzedaż była umiarkowana – rocznie produkowano ok. 10–12 tys. sztuk.

Ciekawostki:

Mimo wspólnej platformy, Saab 9-7X miał bardziej europejskie zestrojenie zawieszenia i lepsze wyciszenie niż jego amerykańscy bracia.

Wnętrze było bardziej luksusowe, z typowymi dla Saaba detalami (np. stacyjka między fotelami).

To jeden z ostatnich modeli Saaba przed bankructwem marki.

• bywalec.hoteli Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 13:53
      Dzisiaj na drodze napotkałem bardzo dużo aut elektrycznych. Przy okazji zauważyłem, że tesle są zwykle w brzydkim białym kolorze.
      • galtomone Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 13:58
        A cos czego nie spotykasz na co dzien?
        • bywalec.hoteli Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:02
          no wcześniej nie spotykałem na co dzień tyle aut elektrycznych na trasie co dziś
    • loyezoo Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:13
      Nowy wątek, więc nie mam zobaczonego na naszych ulicach ale myślałem, że na chwilę będzie pod domem. Niestety sprzedał się jak cieplutka bułeczka.
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:17
        Moje marzenie. A jak z rdza? Bo to juz raczej w nim pewne
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:18
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:18
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:19
        Marzenie moje. A co z rdza? Zdrowy byl?
        • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:19
          Sorry :( cos telefon zgłupiał
          • loyezoo Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:23
            Była na jednym tylnym błotniku, nie dostał APK przez to (przegląd w Holandii) dlatego był za śmieszne pieniądze, no i...nie zdążyłem nawet zadzwonić, a ogłoszenie wisiało może z godzinę :P Na dodatek 1.3 czyli po prostu Yaris w przebraniu.
            • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 14:41
              Rok temu w malym komisie w Bad Salzuflen stał jeden i to za ok 1000 euro ale rdze aż bylo słychać:( łazilem 3 dni na spacery i macałem
            • kreinto Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 18:11
              loyezoo napisał:

> Na dodatek 1.3 czyli po prostu Yaris w przebraniu.
              To nie jest prawda. To zupełnie inna konstrukcja, na zupełnie innej podłodze. Nawet silnik K3-VE chociaż tożsamy z 2SZ-FE to jednak blok inny bo kołnierz skrzyni inny, głowica inna, osprzęt inny. Być może tłoki, korbowody, rozrząd jest 1:1 ale też nie mam pewności. Cała reszta zupełnie inna chociaż znajdą się elementy z różnych Toyot typu lusterko, lampka podświetlenia tablicy itp.
      • galtomone Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 15:24
        loyezoo napisał:

> Nowy wątek, więc nie mam zobaczonego na naszych ulicach ale myślałem, że na ch
        > wilę będzie pod domem. Niestety sprzedał się jak cieplutka bułeczka.
        >

Lepszy od tego byloby tylko to - Toyota Copen GR Sport
        • loyezoo Re: Nietypowe auto tygodnia 24.10.25, 18:37
          Ee , bardziej mi się tamten "podoba". To już takie ugładzone. Pomijam cenę :P
          • galtomone Re: Nietypowe auto tygodnia 25.10.25, 08:54
            Kurcze, ale taki tez jest fajny: www.otomoto.pl/osobowe/oferta/daihatsu-rocky-ID6HGtDZ.html
            • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 25.10.25, 09:02
              No to jest piękne:)
              Jesli rama faktycznie zdrowa to cud :)
    • galtomone Re: Nietypowe auto tygodnia 25.10.25, 16:04
      Niby typowy Civic, a nietypowy
    • galtomone Jetta 26.10.25, 13:06
      W lesie, zamiast grzybów... Ale nie dała się zebrać.
      • boggi_dan Re: Jetta 29.10.25, 10:06
        Jetta II. Ja trochę zebrałem grzybów.
    • galtomone Znowu z USA 29.10.25, 09:28
      Nie mialem okazji zrobic zdjeć, wiec posile sie zdjeciami z sieci...

Chevrolet Traverse

Model wprowadzony w 2008 roku jako następca minivana Uplander i przedłużonego TrailBlazera EXT. Bazował na platformie Lambda, wspólnej z Buickiem Enclave, GMC Acadia i Saturnem Outlook. Pierwsza generacja była produkowana do 2017 roku, oferując silnik 3.6 V6 o mocy do 288 KM, napęd FWD lub AWD oraz miejsce dla 7–8 osób.

Druga generacja pojawiła się w 2017 roku jako model rocznikowy 2018. Zbudowana na platformie C1XX, była lżejsza, większa i bardziej przestronna. Produkcja odbywała się w fabryce GM w Lansing (Michigan).

Wersja 2018–2019:

Silnik 3.6 V6 DOHC z bezpośrednim wtryskiem – 314 KM, 360 Nm

9-biegowa automatyczna skrzynia biegów

Napęd FWD lub AWD

Opcjonalnie wersja RS z silnikiem 2.0 Turbo (255 KM, tylko FWD)

7 lub 8 miejsc, bagażnik do 2780 litrów przy złożonych siedzeniach

Systemy: MyLink z ekranem 8", Apple CarPlay, Android Auto, Wi-Fi hotspot, kamera 360°, adaptacyjny tempomat (High Country)

Ciekawostki:

Traverse był jednym z pierwszych seryjnych aut z centralną poduszką powietrzną między fotelami przednimi – zwiększała bezpieczeństwo przy uderzeniach bocznych.

Wersja RS jako jedyna w gamie miała silnik 4-cylindrowy – powstała z myślą o klientach flotowych i miejskich.

Traverse II dzielił platformę z Cadillaciem XT6, ale miał większe wnętrze i bardziej użytkowy charakter.

W 2018 roku model zdobył uznanie za komfort jazdy i przestrzeń, ale krytykowano go za przeciętną jakość wykończenia w niższych wersjach.

Nie był oferowany oficjalnie w Europie – egzemplarze widywane w Polsce pochodzą z prywatnego importu z USA lub Kanady.

Modele bliźniacze:

Buick Enclave – bardziej luksusowy

GMC Acadia – krótszy, mniej przestronny

Cadillac XT6 – droższy, zorientowany na komfort

Ford Flex (2008–2019)

Pełnowymiarowy crossover Forda produkowany w kanadyjskiej fabryce w Oakville. Zadebiutował jako koncept w 2005 roku na targach w Detroit, a wersja produkcyjna pojawiła się w 2007. Auto bazowało na platformie D4 (dzielonej z m.in.. Fordem Taurus i Lincolnem MKT), miało 3 rzędy siedzeń i napęd FWD lub AWD.

Silniki:

3.5 V6 wolnossący (262–287 KM)

3.5 V6 EcoBoost (355–365 KM) – tylko AWD

Ciekawostki:

Był to pierwszy Ford bez klasycznego korka wlewu paliwa – zastosowano system EasyFuel.

Stylizacja była inspirowana klasycznymi amerykańskimi kombi z lat 60. i 70., co miało wyróżnić model na tle SUV-ów.

Projekt nadzorował Peter Horbury – wcześniej odpowiedzialny za odświeżenie designu Volvo.

Mimo pozytywnych recenzji za komfort i przestrzeń, sprzedaż była poniżej oczekiwań – szczyt to ok. 38 tys. sztuk rocznie (2009), potem spadek.

W 2013 roku przeszedł lifting – zmieniono m.in.. atrapę chłodnicy i usunięto logo Forda z przodu.

Chevrolet Traverse (2008–obecnie)
      Pełnowymiarowy crossover Chevroleta, następca minivana Uplander i przedłużonego TrailBlazera EXT. Pierwsza generacja zadebiutowała w 2008 roku i bazowała na platformie Lambda (wspólnej z Buickiem Enclave, GMC Acadia i Saturnem Outlook). Produkowany w USA (Spring Hill, później Lansing).

Silniki:

3.6 V6 (281–288 KM) – z bezpośrednim wtryskiem, FWD lub AWD

Od 2018 (II gen.): 3.6 V6 310 KM + opcjonalnie 2.0 Turbo (255 KM, tylko FWD)

Ciekawostki:

Traverse był jednym z pierwszych aut seryjnych z centralną poduszką powietrzną między fotelami przednimi.

Wnętrze oferowało miejsce dla 7–8 osób i do 3296 litrów przestrzeni bagażowej przy złożonych siedzeniach.

W 2013 roku przeszedł lifting z nowym przodem i systemem MyLink.

W USA był popularnym wyborem dla dużych rodzin i flot – często wykorzystywany jako pojazd służbowy.

W Europie praktycznie nieobecny
    • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 02.11.25, 13:02
      Fajny maly elektryczny chińczyk + ładna toyota co rzadkie + dama na skuterze
      • galtomone Re: Nietypowe auto tygodnia 02.11.25, 14:26
        Tojka to ten van?

Szkoda, ze gazeta tak jakos tych zdjec obcina :-(
        • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 02.11.25, 14:40
          Tak jest. Zajebiscie wyglądała.
          Jutro moze za dnia znajde ten model to lepsze zrobię. W ogóle w Azji tych toyot innych sporo jeździ. My mamy fortunera- tez fajny :)
          • nousecomplaining Re: Nietypowe auto tygodnia 02.11.25, 15:21
            > Zajebiscie wyglądała.
            Znaczy ta dama?
            • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 03.11.25, 00:10
              Dama tez. Niewzruszona jechała i grzebała w telefonie.
          • kokosowy15 Re: Nietypowe auto tygodnia 02.11.25, 16:43
            Jeśli nietypowy to musi być brzydki?
    • nousecomplaining Re: Nietypowe auto tygodnia 03.11.25, 15:30
      Co prawda nie auto, ale dla mnie nietypowe na pewno. Nie wiem, co to.
      • loyezoo Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 08:44
        Jak widać, motocykl. Jak widać chopper. Modelu nie da się stwierdzić, bo jest to robione na zamówienie. W USA jeździ tego bardzo dużo.
    • trypel Brałbym jak Reksio szynkę 04.11.25, 05:32
      Jeszcze raz zdjęcia vinfasta 3
      9000 usd. Brałbym.
      Plus bonus
      • hukers Re: Brałbym jak Reksio szynkę 04.11.25, 09:30
        trypel napisał:

> Jeszcze raz zdjęcia vinfasta 3
        > 9000 usd. Brałbym.
        > Plus bonus
        >

Jaki słodki bajgiel.
        • qqbek Re: Brałbym jak Reksio szynkę 04.11.25, 22:34
          Beagle są słodkie, ale głupiutkie... a podobno psy są podobne do właścicieli/ek ;)
          Chyba bym przeżył tą głupotę, w imię słodyczy :)
        • trypel Re: Brałbym jak Reksio szynkę 05.11.25, 09:49
          hukers napisał:

> trypel napisał:
          >
          > > Jeszcze raz zdjęcia vinfasta 3
          > > 9000 usd. Brałbym.
          > > Plus bonus
          > >
          >
          > Jaki słodki bajgiel.

Prawdopodobnie dlatego zabrala go na kolacje.
          Cos znajomego ale w nietypowym kolorze i paskudnie nieforemna toyota
      • engine8t Re: Brałbym jak Reksio szynkę 20.02.26, 17:59
        trypel napisał:

> Jeszcze raz zdjęcia vinfasta 3
        > 9000 usd. Brałbym.
        > Plus bonus
        >
        >
        Mnie to wyglada ze ty strzelales fotke Dziuni z pieskiem ale VinFast sie w tle znalazl
      • marekggg Re: Brałbym jak Reksio szynkę 20.02.26, 21:07
        kobitka ladna :-)
        • trypel Re: Brałbym jak Reksio szynkę 20.02.26, 21:31
          Bo tam piękne dziewczyny sa. A endzin chyba nienzauwazyl ze vinfast na kolejnych jest
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 11:48
      Naprawdę piękny kolor i na chodzie.
      • nousecomplaining Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 13:03
        ooo, śliczności!
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 13:45
        Super autko. Jedyne ze starych klasyków ktore spokojnie mogloby byc używane do dzisiaj.
        Wygodne. Ekonomiczne. Niezawodne.
        Tyle ze lubiło sie z ruda
        • nousecomplaining Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 18:40
          > spokojnie mogloby byc używane do dzisiaj
          Przecież jest. Tyle że nie w naszym kraju kwitnącym nowymi brykami : )
          • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 21:40
            nousecomplaining napisał(a):

> Przecież jest. Tyle że nie w naszym kraju kwitnącym nowymi brykami : )

Kwitnącym solą drogową :P
            SCT dałoby się jakoś pominąć (żółte tablice), ale blacha grubości firanki wybaczała ciepły, śródziemnomorski klimat, a nie polskie zimy chlorkiem sodu płynące.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 17:19
        To są rzeczy, której Chińczycy mieć nie będą, Koreańczycy w sumie też nie. Historię i możliwość grania na emocjach z nią związanych. Powinniśmy ciągnąć na modzie retro w Europie mocniej Zresztą Amerykanie i po części Japończycy również.
        • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 05.11.25, 21:44
          No przecież jest nowy Renault 4 E-tech electric.
          Największą jego wadą jest to, że średnio nawiązuje do pierwowzoru (ale już Renault 5 bardzo ładnie im wyszedł - nawet chwilę rozważałem).
          A na Chińczykach bym psów nie wieszał (jeszcze zeżrą), ich ofensywa na europejskich rynkach spowodowała ostatnio spore przeceny u niektórych producentów.
      • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 15.11.25, 15:42
        W ładnym stanie chcesz? Proszę bardzo.

Tu we Włoszech jest ich stosunkowo dużo.
    • skitenis Re: Nietypowe auto tygodnia 14.11.25, 21:04
      Excalibur ustrzelony w długi weekend koło zamku Hluboka nad Wełtawą
      • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 14.11.25, 22:57
        skitenis napisał:

> Excalibur ustrzelony w długi weekend koło zamku Hluboka nad Wełtawą

Clenet, ustrzelony w te wakacje w Zwierzyńcu nad Wieprzem, Polska - nawet chwilę pogadałem z właścicielem, ale musiał wycieczkę emerytów, co mu się kładli na masce i robili "słitfocie" dla wnuczków odganiać, więc odszedłem zażenowany, bez możliwości wpakowania się do środka i zrobienia sobie prawilnego "selfika" w środku.
    • galtomone Dawno nie widziany francuz 14.11.25, 23:23
      Taka cytrynka...
      • qqbek Re: Dawno nie widziany francuz 14.11.25, 23:35
        galtomone napisał:

> Taka cytrynka...

XM jak XM... w początkach wieku można to było za 2k cebulionów kupić.
        • galtomone Re: Dawno nie widziany francuz 15.11.25, 13:54
          Ale. Dziś to raczej nietypowe auto na drodze
        • vogon.jeltz Re: Dawno nie widziany francuz 15.11.25, 15:38
          A dziś zadbane egzemplarze kosztują bajońskie sumy. Szczególnie V-szóstki z Diravi. Co jest w sumie dziwne biorąc pod uwagę awaryjność tego auta i fakt, że sporo części już po prostu nie kupisz - a nie są to elementy, które można łatwo dorobić, o ile w ogóle.

Ale cytryniarze zawsze byli dziwni - mówię jako były cytryniarz, gdyby ktoś mi dzisiaj sprezentował w niewielkich pieniądzach może nie XMa, ale Xantię Activę, to chętnie przygarnąłbym.
          • qqbek Re: Dawno nie widziany francuz 15.11.25, 15:53
            2 lata temu spotkałem na kempingu młodego człowieka, który przyjechał wypoczywać XM Break... gdzieś z młodym szliśmy i młodego samochód zaciekawił, więc przystanęliśmy przy tym XM i zaczynam mu opowiadać o poszczególnych "ficzerach"... wyszedł właściciel i wyszło, że ma takiego hopla, że to jego trzeci już, sporo anegdot nam opowiedział, wnętrze pokazał (kombi... a wykończone skórą i drewnem) i się bardzo sympatycznie zrobiło.

Ale to trzeba mieć i czas i pieniądze na takie hobby.
            Może kosztowo to to nie jest jakieś rujnujące, ale wymaga sporo czasu.
            • vogon.jeltz Re: Dawno nie widziany francuz 15.11.25, 20:18
              O, to tak jak ja spotkałem phaetoniarza. Zagadnąłem goscia, który przyjechał Phaetonem po bułki (dosłownie!) i już na wejściu miałem plusa, że wiedziałem, co to za bydlę, a nie spytałem głupio "a co to za dziwny Pastuch", LOL. Okazało się że typ ma cztery sztuki: jeden jako daily, jeden V8 na zloty i dwa do dłubania. Są maniacy na tym świecie.
              • qqbek Re: Dawno nie widziany francuz 15.11.25, 22:57
                vogon.jeltz napisał:

> O, to tak jak ja spotkałem phaetoniarza. Zagadnąłem goscia, który przyjechał Ph
                > aetonem po bułki (dosłownie!) i już na wejściu miałem plusa, że wiedziałem, co
                > to za bydlę, a nie spytałem głupio "a co to za dziwny Pastuch", LOL. Okazało si
                > ę że typ ma cztery sztuki: jeden jako daily, jeden V8 na zloty i dwa do dłubani
                > a. Są maniacy na tym świecie.

Najśmieszniejsze jest to, że my się ostatnio, jako społeczeństwo, oduczamy rozpoczynania rozmów z innymi ludźmi.
                Gość od XM-a sam do nas wyszedł, jak usłyszał, że synowi tłumaczę "to i owo" (między innymi to, dlaczego on "taki niski" jest).
                Gościa z Cleneta sam zagadałem, zaraz po zrobieniu tego zdjęcia, które tam wyżej wstawiłem (niestety przerwała nam wycieczka emerytów, którzy włazili na progi i ogólnie to chyba chcieli ten samochód uszkodzić).

A w samym Zwierzyńcu (gdzie muszę co roku "zresetować baterie") spotyka się ciekawe samochody (i nie tylko).
                Na ostatnie 2 lata był jeszcze Morgan 3 Wheeler i (wiem, nie samochód, ale cholernie ciekawe - no i też z V2) - Sokół 1000 M111 z tych naszych "spotkań".

Ja się ludzi nie boję, zawsze podejdę, spróbuję pogadać - jak nie chcą, to odpuszczę, jak chcą, to młodego (albo siebie) "edukuję motoryzacyjnie" przy okazji.
      • wybitniemondry Re: Dawno nie widziany francuz 15.11.25, 19:01
        galtomone napisał:
        > Taka cytrynka...

Prawie jak moja.
        Z tym że moja była trzylitrowa w automacie o czym świadczył napis na błotniku - exclusive.
    • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 25.11.25, 16:34
      Widziałem dzisiaj pick-upa marki Foton Tunland G7. Z wyglądu nic niezwykłego, zwyczajna półciężarówka, ale nie miałem pojęcia w ogóle o istnieniu tej marki. Chińczyk oczywiście.
      • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 25.11.25, 16:40
        Kurde, niby chiniol, a silniki ma od brytyjskiego Ricardo, które opracowuje też silniki dla McLarena, a skrzynie automatyczne od ZF.
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 25.11.25, 17:47
        Jak nie miałeś jak wrzucałem zdjęcia fotona rok temu i nawet skomentowałeś:)
        • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 25.11.25, 18:11
          Pamięć mam dobrą, ale krótką.
    • skitenis Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 12:45
      Piąteczka w ciekawych barwach. Ustrzelona w alpejskiej wiosce.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 17:22
      Ciekawe dlaczego u nas tego mikrusa nie próbują sprzedawać.
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 17:47
        Przejechałem sie. Jak kupowałem twingo to cytryna obok stała. Wszystko jest ok. Jest tani bo taki ma byc. Ale te 8 KM to przesada. Nawet w miescie za malo zeby byc normalnych uczestnikiem ruchu. Jakby bylo z 15 to sami byśmy wzięli bo byl za mniej niż 15 do wziecia
        • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 20:24
          Bo on ma kaganiec na 45 km/h, więc nie potrzebuje więcej niż 8 KM, żeby taką prędkość (kiedyś) rozwinąć.
          Najśmieszniejsze, że po zdjęciu kagańca on potrafi 60 km/h jechać pod górkę, 80 km/h po płaskim i 100 km/h z górki (o ile masz jaja ze szlachetnej stali z uranową wkładką) - są filmiki na YT.
          • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 20:59
            No i średnio sie nadaje na taką zime jak akurat mamy
            • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 21:04
              Za to idealnie nadaje się na włoski klimat. Jeździ tu już tego tyle, że za jakiś czas pewnie dorówna liczebnie Smartowi. Głównie młodzież, oczywiście. Przed liceum mojej córki zwykle parkuje kilkanaście sztuk.
          • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 21:02
            Najlepsza jest buda. Ta dolna część (szara na zdjęciu) wydaje się być nawet po bliższym przyjrzeniu całkowicie odwracalna przód-tył. Nawet drzwi ma tej okazji niesymetryczne - od strony kierowcy normalne, od strony pasażera kurołapki. Zapewne obniża to koszty produkcji, ale jest to dosyć niesamowity pomysł, trzeba było niezłych ziół, żeby na coś takiego wpaść.

No środek, który sprawia wrażenie gigantycznego. Wszystko przez tą przednią szybę odsunięta na samą krawędź, eee, pojazdu, tak że kierowca ma ją jakieś 1,5 metra przed sobą.
            • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 21:25
              Najbardziej razi brak bagażnika, przy tym ogromnym wnętrzu :-)
              A do szyby "hen daleko" to już mnie Zafira przyzwyczaiła, bo jak siądę wygodnie (nadgarstkami sięgając wieńca kierownicy), to też mam szybę kończącą się "fiu fiu" przede mną. Jak chcesz jeszcze bardziej "oddalonego" miejsca siedzącego, to przejedź się kiedyś Pontiakiem Trans-Sport tym pierwszym. Samochód ma z 5 metrów, a siedzisz dopiero pośrodku właściwie.
              • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 21:37
                > Najbardziej razi brak bagażnika, przy tym ogromnym wnętrzu

Hehe, przecież masz przed nogami pasażera miejsce na bagaż. Nawet rysunek walizki jest tam wytłoczony w wykładzinie.

> A do szyby "hen daleko" to już mnie Zafira przyzwyczaiła,

Chyba nawet Jerychońska nie ma szyby aż tak daleko od kierowcy.

> Jak chcesz jeszcze bardziej "oddalonego" miejsca siedzącego, to
                > przejedź się kiedyś Pontiakiem Trans-Sport tym pierwszym

Jechałem. Jako pasażer wprawdzie, ale w tym kontekście to bez znaczenia, bo siedziałem z przodu. Złapaliśmy takiego na stopa na wakacjach nad morzem, jeszcze w ogólniaku będąc, czyli pierwsza połowa najntisów (93? 94?). To se wyobraź, jaki ten samochód to był kosmos dla takiego nastoletniego szczyla jak ja wtedy.
              • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 22:49
                www.otomoto.pl/osobowe/oferta/citroen-other-ID6HSgdC.html?_gl=1*1azjn3o*_gcl_au*MTUyNzU1NTg1Ni4xNzcwNTY1NDU3*_ga*MjExMzE3NDk1LjE3MzkzNDA0MDA.*_ga_1MNBX75RRH*czE3NzE2MjQwMTkkbzE2NSRnMCR0MTc3MTYyNDAxOSRqNjAkbDAkaDA. No wygląda obłędnie. I nawet szyberdach ma. Ale przy dzisiejszych minus 10 zanim by się nagrzał to juz by nie miał na czym jechać.
      • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 20.02.26, 20:20
        Można dostać używane - do wyboru do koloru na Otoszroto - Fiaty, Citroeny i Ople (ale Citroeny Ami jednak najpopularniejsze, za to Fiaty najładniejsze). Nie są też drogie - to chyba najtańszy elektryk, jakiego można sobie dziś kupić, tańszy nawet od Nissanów Leaf z początku produkcji.
        Zastanawiałem się nad zmuszeniem córki do zrobienia AM i kupieniem takiego (wg. przepisów UE to jest na AM), ale natrafiłem na opór.
    • hukers Re: Nietypowe auto tygodnia 29.03.26, 20:56
      Ziomek zaparkował na miejscu dla dostawców towaru. Pytanie, jaki towar dostarczył tym GTR-em.
      • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 29.03.26, 21:30
        hukers napisał:

> Ziomek zaparkował na miejscu dla dostawców towaru.
        Zapewne coś było na rzeczy ;)

> Pytanie, jaki towar dostarcz
        > ył tym GTR-em.
        U mnie był na dzielni, ziomek co 500SL (R129) jeździł jeszcze w początku lat 90-tych, odpowiedziałby ci pewnie "nie pytaj, bo kociej mordy dostaniesz" 😝
        Dostał potem chyba 10 lat wczasów, za "wprowadzanie do obrotu dużych ilości" no i za "kierownictwo w zorganizowanej".
    • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 04.04.26, 17:34
      Dzisiaj pod udińskim zamkiem stalo Ferrari niewiele młodsze ode mnie ale za to niewątpliwie w duzo lepszym stanie. 308GTB
      • trypel Re: Nietypowe auto tygodnia 04.04.26, 17:36
        A potem w San Daniele F430 chyba, aż ciężko uwierzyć ze to juz 20 lat ma. Tez w lepszym stanie odebrać mnie w przeciwieństwie do kierowcy. Ten wygladal jakby sie z Foggiem w piaskownicy bawił. Albo z rodowicz.
      • qqbek Re: Nietypowe auto tygodnia 04.04.26, 21:12
        Gdyby to była Targa (GTS) to bym Toma Selleck-a zaraz zaczął szukać ;)
      • vogon.jeltz Re: Nietypowe auto tygodnia 04.04.26, 21:36
        Takie szpetne, że aż ładne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka