galtomone
04.12.25, 08:57
Wczoraj słuchałem ciekawego "Wywyiadu politycznego" w Toku
W artykule jest link do całego podcastu a sam artykuł skupia sie bardziej na jego drugiej części: www.tokfm.pl/swiat/jakiej-polski-chce-putin-panstwa-na-ksztalt-formalnie-suwerennej-bialorusi#s=BoxOpImg5
W pierwszaj było bardzo ciekawe o Rosji, Rosjanach, mentalności, systemie władzy, itp - w srócie o tym czy i jak rozumieć Rosje.
Jako dobre wejscie przypomniano kilka roznych ciekawych cytatow i miedzy innymi to, co powiedzial Putin do Prezydenta Clintona (torche juz Putin u wladzy jest... Trump to nie pierwsze tango z USA).
„Wy myślicie, że my jesteśmy tacy sami jak wy, że my jesteśmy biali. A my nie jesteśmy tacy jak wy. My jesteśmy inni.”
Wszystkim sie wydaje, ze ruskie, to jeszcze europejczycy, biali, cywilizacja zachodu... a tak nie jest.
I w podkascie (ciut o Mongolow zahaczyło, ale malutko) Konońcuk pokazuje, że:
Rosja jako mechanizmy wladzy - nie zmienila sie od czasow carskich. ZSRR budowalo na carskim aparacie panstwowym, to co teraz jest w rosji budowalo na ZSRR (np. bezpieka).
Wladza zawsze byla tak sprawowana, ze "elita" zyje z panstwa i obywateli - nikt tam sie nie dziwi, ze panstwoee sie kradnie, bo co w tym dziwnego... raczej to nie zlodziejstwo ale "perk of the job".
Podejscie do wartosci zycia ludzkiego...Podobno po pierwszych miesiacach ofensywy ruskich nawet generalicja w UKR byla zdziwiona, bo kazdy inny (zachodni) kraj jednak zrewidowalby strategie przy takich stratach. Oni nie...
Ale wracajac do mechanizmow panstwowych o tym jak sie mysli o panstwie, wladzy, isntytucjach itd...
Zobaczcie, ze ruskie nigdy - po zadnym systemie nie zrobili rozliczenia wstecz, z tego co robila wladza... Nowa mowila, ze stara byla BE - ale potem (bez rozliczenia) robila dokladnie to samo i tak samo....
Jak teraz popatrze wstecz jak zachowywali sie ludzie z PiS, co robili, jak zmieniali instytucje... to wrecz widac, ze budowali nam tu cos na wzor ruskiego domu.
Jak pomysle, ze mieliby wrocic do wladzy zeby to konczyc, to naprawde mam nadzieje, ze nie. Nawet czesc konfederacji na tym tle to cywilizowani demokraci.
Jak to tak postawie jedno obok drugiego, to mam wrazenie, ze PiS mysli o panstwie po rusku i takiego modelu jak maja ruskie chcialby dla nas.