Dodaj do ulubionych

Pomocy - wideorejestrator.

21.12.25, 22:48
Znów mi się jakiś babsztyl wpierniczył na rondo i to tak, że ledwo wyhamowałem (tuż przed maskę właściwie).
W upie nie mam wideorejestratora, więc, po prawie roku od zakupu, przyjdzie do niego w końcu święty Mikołaj.

Ale jestem zieloniutki, jeżeli chodzi o postępy technicznej w tej branży, więc pytam, może ktoś z was przerabiał.

W jerychońskiej siedzi od dawna A800S i sprawdza się dobrze, ale to nie opcja dla upa.

Co do upa, to "must have" wygląda następująco:
1. 4k
2. niewielki rozmiar
3. fifirifi (zwane też WiFi) i dedykowana apka, żeby można było szybko i na miejscu nagranie pobrać na telefon
4. jasny obiektyw (kąt widzenia 140+ stopni) i dobry procesor obrazu (w mai z jerychońskiej jest chyba Starvis of Sony i jest naprawdę zajefajny - można jechać w zupełnych ciemnościach, a tablice mijanych aut widać doskonale). Dobry procesor wymagany jest też z powodu "elementów stałych" w szybie (tj. ogrzewania), żeby kamerka nie ostrzyła na te druciki, tylko na drogę.

Czego mieć nie musi:
1. Moduł GPS (nie, żeby to była jakaś wada, ale nie potrzebuję, więc jak coś będzie tańsze bez niego, to czemu nie).
2. Tylka kamera (w A800 w jerychońskiej mam, ale up-em rzadko jeżdżę w miejscach, gdzie się może przydać, do tego pamiętam ile zabawy miałem z odpinaniem elementó podsufitki i puszczaniem kabla peszelem na tylną klapę i nie wiem, czy mi się w upie chce powtarzać tą zabawę).

Co się przyda:
1. Tryb parkingowy i wbudowany akumulator do jego podtrzymywania.

Najistotniejszy warunek to niewielkie rozmiary - ma się schować za lusterko wsteczne, po stronie pasażera (kamera od asystentów jest nad nim, więc wyżej nie umieszczę, niżej nie będę sobie szyby "zagracał").

Ktoś?
Coś?
Wszelkie sugestię przyjmę z wdzięcznością.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 01:10
      Najlpeszy jest zwykle najprostrzy. Ma nagrywac wyraznie we wszytkich warunkach.

Kiedys kupilen za grosze FITCAMX ( fitcamx.com/ ) a to dlatego ze kupujesz kamere z panelem od tego konkretnego samochodu jakmi jezdzisz (wyminiasz fabryczny pnel na ten z kamera) tego na przedneiej szybie za lusterkiem. Instalacja w 10 minut i wyglada jak fabryczny - tzn nikt nawet nie rozpoznaje ze tam jest kamera.
      Jak chcesz to mozesz kupic na dwie kamery - przod i tyl ale wg mnie przod wystarczy.. spelnia swojaa role i nic wiecej ni emusi robic.

• qqbek Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 09:34
        Obejrzałem, łącznie z filmem instruktażowym dotyczącym instalacji (filmik 5 minut, ale zakładam, że zejdzie 10) i bardzo eleganckie to rozwiązanie (zwłaszcza zasilanie z kostki czujnika zmierzchu/deszczu, co eliminuje konieczność chowania kabelka).
        Się jeszcze zastanowię, poszukam przykładowych nagrań (zwłaszcza nocnych), ale jasny obiektyw, nowszy Novatek i 2GB RAM mocno przekonują (a już zwłaszcza to, że niczego do szyby nie mocujesz, bo "jest jak było").
        Problemem jest tylko wykorzystany sensor - GC4653 to przy Sony IMX415 (który "siedzi" u mnie w A800) Dacia przy Audi (dlatego też chciałbym wpierw poszukać sobie nagrań nocnych z tego rejestratora).
        • engine8t Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 19:25
          qqbek napisał:

> Obejrzałem, łącznie z filmem instruktażowym dotyczącym instalacji (filmik 5 min
          > ut, ale zakładam, że zejdzie 10) i bardzo eleganckie to rozwiązanie (zwłaszcza
          > zasilanie z kostki czujnika zmierzchu/deszczu, co eliminuje konieczność chowani
          > a kabelka).
          > Się jeszcze zastanowię, poszukam przykładowych nagrań (zwłaszcza nocnych), ale
          > jasny obiektyw, nowszy Novatek i 2GB RAM mocno przekonują (a już zwłaszcza to,
          > że niczego do szyby nie mocujesz, bo "jest jak było").
          > Problemem jest tylko wykorzystany sensor - GC4653 to przy Sony IMX415 (który "s
          > iedzi" u mnie w A800) Dacia przy Audi (dlatego też chciałbym wpierw poszukać so
          > bie nagrań nocnych z tego rejestratora).
          >

Nie znam sie za bardzo na parametrach tych zabawek.
          Wydaje mi sie ze w nocy radzi sobie niezle... Moge czytac numery rejestracyjne aut przede mna w miescie i o 22:00 i na pasie obok jak s w "rozsadnej" odeglosci - mysle z 5 do 10m? Swiatla uliczne troche wygladaj jak te na choince tzn sa chyba przesiwietlone ale to pewnie dlatego aby auta i numery bylo wyraznie widac. Generalnie to spelnia swoj funkcje a co najwazniejsze ze wyglada ze jest "czescia auta".
          • qqbek Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 21:17
            Kusi forma i dobre "flaczki" poza tą cienką matrycą.
            Jak można dać do bardzo dobrego procesora obrazu taką cienką matrycę, jak cały świat na Sony (nawet jak aj-waj fona w wersji Pro kupisz, to w środku będzie matryca od Sony - serio)? No jak?
            • engine8t Re: Pomocy - wideorejestrator. 23.12.25, 02:05
              qqbek napisał:

> Kusi forma i dobre "flaczki" poza tą cienką matrycą.
              > Jak można dać do bardzo dobrego procesora obrazu taką cienką matrycę, jak cały
              > świat na Sony (nawet jak aj-waj fona w wersji Pro kupisz, to w środku będzie ma
              > tryca od Sony - serio)? No jak?
              >

Ja tam na nic nie namawiam i podejrzewazm ze jesli dla ciebie najwazniejsza jest jakosc obrazu to znajdziesz lepsza opcje za te pieniadze. Pokazalem jedynie opcje.
              Tu podejrzewam sie polowe placi za ten kawalek plastiku robiacy kamere niewidoczna.

• duze_a_male_d_duze_m Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 09:34
      Nie kupiłem nigdy rejestratora droższego niż 60$.
      • qqbek Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 09:35
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Nie kupiłem nigdy rejestratora droższego niż 60$.

A ja tańszego niż 150-200$
    • wislok1 Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 21:51
      W razie klopotow to nic nie pomoze, a czesto moze tylko zaszkodzic...

Jak ty popelniles blad, to wszystko na twoja NIEKORZYSC jest zarejestrowane

Doceniam Austriakow, oni kamerek zabronili
      • qqbek Re: Pomocy - wideorejestrator. 22.12.25, 21:58
        wislok1 napisał:

> W razie klopotow to nic nie pomoze, a czesto moze tylko zaszkodzic...

Wprost przeciwnie.
        Zwłaszcza jak nie jesteś akurat w samochodzie, w który ktoś raczy na parkingu przypierdzielić.

> Jak ty popelniles blad, to wszystko na twoja NIEKORZYSC jest zarejestrowane

No i?
        Oni obwiniony w kodeksie postępowania w sprawie o wykroczenia, ani oskarżony w kodeksie postępowania karnego nie muszą dostarczać dowodów swojej winy. Nie musi nawet świadek, jeżeli dowody takie mogłyby doprowadzić do tego, że stałby się obwinionym lub oskarżonym.
        Jak pierdyknąłem w ten filar wiaduktu, to rejestrator był na szybie.
        Policjant nawet pytał na miejscu.
        Ale potem już nikt o niego nie pytał.
        Filmu do dzisiaj nie obejrzałem.

> Doceniam Austriakow, oni kamerek zabronili

Bo mają na tyle opresyjne służby, że i tak się to im do niczego nie przyda.
      • engine8t Re: Pomocy - wideorejestrator. 23.12.25, 01:31
        wislok1 napisał:

>
        >
        >

Ale masz problemy.

Wiec po co ja taka kamerke uzywam?

Aby zonie pkazac jakie ladne auto albo gory z auta bylo widac.
      • engine8t Re: Pomocy - wideorejestrator. 23.12.25, 02:26
        wislok1 napisał:

>
        >
        >

Ale jak widac Niemcy maja swoje interpretacje przepisow

youtu.be/mxgBuRVUfik
        • engine8t Re: Pomocy - wideorejestrator. 23.12.25, 02:36
          engine8t napisał:

> wislok1 napisał:
          >
          > > W razie klopotow to nic nie pomoze, a czesto moze tylko zaszkodzic...
          > >
          > >
          > > Jak ty popelniles blad, to wszystko na twoja NIEKORZYSC jest zarejestrowa
          > ne
          > >
          > > Doceniam Austriakow, oni kamerek zabronili
          >
          > Ale jak widac Niemcy maja swoje interpretacje przepisow
          >
          > youtu.be/mxgBuRVUfik

I z tego wynika ze skoro nie wolno robic zdjec ani nagrywac wypadkow a kara jest nie tylko pieniezna czy wiezienie ale i konfiskata "narzedzia" jak np telfon ktorym robisz fotke to kamerka wiszaca na szybie to chyba tez narzedzie kiepskie rozwiazanie. ?
      • marekggg Re: Pomocy - wideorejestrator. 02.01.26, 00:21
        tak troche. jak jestes obcokrajowcem i nie zatrzymaja cie, bo nic nie zrobiles, kazdy w dupie. akurat do netu nie powinnies wrzucac. Ale to samo jest w wielu krajach UE i w roznej postaci.
    • klemens1 Re: Pomocy - wideorejestrator. 01.01.26, 14:13
      Wczoraj mi się wideorejestrator przydał.
      Facet twierdził, że nie jego wina - więc przyjechała policja. Po obejrzeniu nagrania facet stał się biedniejszy o 1050 PLN i bogatszy o 10 punktów.
      Zatem - nie czekaj, bo będziesz żałował po fakcie.
      • trypel Re: Pomocy - wideorejestrator. 01.01.26, 15:09
        Mam nadzieje ze szkoda nieduża. I łatwa naprawa
      • qqbek Re: Pomocy - wideorejestrator. 01.01.26, 15:16
        No właśnie nadal przeglądam.
        Yanosik mi już spamuje co drugi dzień reklamami kiepskich wideorejestratorów.

Mam nadzieję, że szkoda niewielka, a sam miałeś niekłamaną Schadenfreude robiąc "kino" panom policjantom.
        • donvito52 Re: Pomocy - wideorejestrator. 01.01.26, 18:31
          Miałem kilka. Najlepszy był na zakładany na lusterko środkowe.
          Było z kamerą cofania, rejestrowało tył i przód, mogło służyć jak GPS ( nie korzystałem ), jako lusterko środkowe ( korzystałem jak miałem zawalony po dach bagażnik ), jeszcze coś tam nieistotnego.
          • boggi_dan Re: Pomocy - wideorejestrator. 01.01.26, 18:38
            Wideorejestrator z trybem parkingowym i funkcja nagrywania w nocy. Przyda się bo skoro jest obtarć i sprawcy uciekają.
    • galtomone Re: Pomocy - wideorejestrator. 02.01.26, 08:48
      Mam u siebi taniutki, prosciutki, malutki 70mai i w zupelnosci mi wystarcza do sytuacji na "wrazie W".

Zalozylem "fachowcem" od hybryd i nigdzie zadne kabelki nie wisza, wszystko ladnie schowane - i na tym mi zalezalo bardziej niz na innych rzeczach. Mial byc malutki i jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka