Dodaj do ulubionych

problem omega B - duży problem

IP: *.net.pl 24.11.04, 20:58
Witam. Mam poważny problem. Mam omegę B 94r, motor X20XEV. Nie chce palić na benzynie. Mogę uruchomić na gazie. Jak tylko zapali to już pali bez problemu, nawet na zimnym silniku.Wszystkie czujniki sprawne, wszystko działa. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc pruszek@digisign.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Zjak Re: problem omega B - duży problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:48
      > Nie chce palić na benzynie. Mogę uruchomić na gazie.

Może być problem z wtryskiwaczami, jak długo jeżdzi na gazie? Podobną sprawę
      miałem w Polonezie GSI, po prostu zatykają się wtryskiwacze.

Mam teraz od kilku dni taką samą Omegę, ale na B. czy warto zakładać gaz, ile
      Ci pali gazu? Ja od 12lat jeżdżę na gazie a teraz trafiła mi się Omega na benz
      Pozdr.
      • Gość: wojtas Re: problem omega B - duży problem IP: *.net.pl 25.11.04, 16:37
        na gazie jeżdżę od czterech lat. Zakładałem jak był naprawdę tani :). Z czasem było coraz gorzej z paleniem ale teraz nie chce palić w ogóle. Wszystko poprawdzałem i wszystko działa bez zarzutu poza tym że nie chce rano odpalić na benzynie. Pozdrawiam
        • Gość: Zjak Re: problem omega B - duży problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 17:42
          Zgadza się, ja miałem to samo jak już wczesniej wspomniałem.
          Rzecz polega na tym, że rano odpalasz na benzynie, czy odpalałes, póżniej
          przełączałeś na gaz. Na końcówkach wtryskiwaczy pozostawały mikrokropelki
          benzyny, które ulegały przypieczeniu i to powstawało przez lata i tyś.km aż
          wreszcie ten nagar zatkał wtryskiwacze. U mnie to powstało po ok.80-90tyś.km
          i jak pojechałem do serwisu, który dziesiątki lat robi przy Polonezach to
          najstarsi mechanicy drapali się po głowie, ale wymyślili. Teraz tobie to pora-
          dzę i poskutkuje.

Kup na stacji benzynowej lub gdzie indziej dodatek do benzyny taki, który
          leje się w zimie i ma za zadanie wyłapywać wodę z paliwa, nie pamietam jakiej
          ale było czerwone opakowanie plastykowe lub jakikolwiek inny ale do benzyny.
          Wlej całe opakowanie do zbiornika /ok.150ml/ i zatankuj benzyny ok.20-30 litr
          i na tym staraj się przejechać jednorazowo ok.30-50km i po takim przejechaniu
          juz wyczujesz poprawę. I tak kilka razy przejedż, możesz i więcej km przejech
          O ile dobrze zrozumiałem to po uruchomieniu na gazie, pózniej po przełączeniu
          na benzynę silnik pracuje na pełnym zakresie obrotów również i na wolnych obr

Jeśli po tym wyjechaniu benzyny nie będzie poprawy tzn.że będzie inna usterka
          Chyba, że silnik ma już taki przebieg, że leją wtryskiwacze.
          Daj znać jakie będą efekty.
          Pozdr.
          • Gość: wojtas Re: problem omega B - duży problem IP: *.net.pl 26.11.04, 20:02
            dzięki za podpowiedź bo już mnie szlag trafiał i co kogoś pytałem to jeden mądrzejszy od drugiego. Mój kumpel z serwisu opla (niezły mechanik i pracuje tam siedem lat) mówi że takiego przypadku nie spotkał żeby wszystko działało i jednocześnie nic nie można było zrobić- pozdrawiam- jutro spróbuję i dam znać
            • Gość: wojtas Re: problem omega B - duży problem IP: *.net.pl 03.12.04, 21:22
              dzięki za podpowiedź-faktycznie pomogło jak ręką odjął- rodzi się pytanie po co ładować w mechaników skoro cały dzień kręcą głową, nic nie poradzą, a kasa do kieszeni leci. Jeszcze raz dzięki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka