Dodaj do ulubionych

OT PPI za 2025 rok

01.04.26, 18:16
Najświeższe dane. Średnia europejska to 100.
Zobaczcie jak wyglądamy. Zawsze to fakty a nie gdybanie z prezydenta.
Szkoda ze bez podziału na mniejsze regiony bo to nieraz fałszuje obraz.
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 18:27
      Czyli że słabo, czy jak? Bo nie bardzo kumam.
      • trypel Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 18:32
        Masz dane. Jest zajebsicie. Kolejny rok wyżej. I kolejne kraje przegonione
    • qqbek Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 19:07
      Wykrój z Polski Warszawę, Wrocław, Poznań i Trójmiasto, a będziesz miał poziom Rumunii, albo co gorsza Węgier.

Z Polska jest trochę jak z tą najdłuższą świnią z dowcipu o propagandzie sukcesu epoki Gierka - ryj idzie do przodu, goniąc za korytem, ale zad został w miejscu, przyklejony butaprenem do ściany chlewika.

Nie powiem, że w innych krajach jest inaczej - na Węgrzech na wsi nadal Kadar, a w Budapeszcie już coś tak jak u nas przed dekadą, o dysproporcjach we Włoszech lepiej nie mówić - gdyby im odciąć "bucik" przy samej cholewie i do tego Rzym, to cała reszta byłaby pewnie poniżej Portugalii - ale w innych jest jednak trochę równiej w całości.
      • boggi_dan Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 19:30
        qqbek napisał:

> Wykrój z Polski Warszawę, Wrocław, Poznań i Trójmiasto, a będziesz miał poziom
        > Rumunii, albo co gorsza Węgier.
        >
        > Z Polska jest trochę jak z tą najdłuższą świnią z dowcipu o propagandzie sukces
        > u epoki Gierka - ryj idzie do przodu, goniąc za korytem, ale zad został w miejs
        > cu, przyklejony butaprenem do ściany chlewika.
        >
        > Nie powiem, że w innych krajach jest inaczej - na Węgrzech na wsi nadal Kadar,
        > a w Budapeszcie już coś tak jak u nas przed dekadą, o dysproporcjach we Włoszec
        > h lepiej nie mówić - gdyby im odciąć "bucik" przy samej cholewie i do tego Rzym
        > , to cała reszta byłaby pewnie poniżej Portugalii - ale w innych jest jednak tr
        > ochę równiej w całości.
        >
        Tylko w roku 198O to Węgry i Budapeszt lepiej stali niż Polska. Oni mieli namiastkę zachodu. A myśmy się uwolnili od komuny w 1989. Tak każdy wierzył.
        • donvito52 Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:13
          boggi_dan napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Wykrój z Polski Warszawę, Wrocław, Poznań i Trójmiasto, a będziesz miał p
          > oziom
          > > Rumunii, albo co gorsza Węgier.
          > >
          > > Z Polska jest trochę jak z tą najdłuższą świnią z dowcipu o propagandzie
          > sukces
          > > u epoki Gierka - ryj idzie do przodu, goniąc za korytem, ale zad został w
          > miejs
          > > cu, przyklejony butaprenem do ściany chlewika.
          > >
          > > Nie powiem, że w innych krajach jest inaczej - na Węgrzech na wsi nadal K
          > adar,
          > > a w Budapeszcie już coś tak jak u nas przed dekadą, o dysproporcjach we W
          > łoszec
          > > h lepiej nie mówić - gdyby im odciąć "bucik" przy samej cholewie i do teg
          > o Rzym
          > > , to cała reszta byłaby pewnie poniżej Portugalii - ale w innych jest jed
          > nak tr
          > > ochę równiej w całości.
          > >
          > Tylko w roku 198O to Węgry i Budapeszt lepiej stali niż Polska. Oni mieli namia
          > stkę zachodu. A myśmy się uwolnili od komuny w 1989. Tak każdy wierzył.

A wy chcecie Budapesztu w Warszawie. Pojebało was.
          • qqbek Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:26
            donvito52 napisał:

> A wy chcecie Budapesztu w Warszawie. Pojebało was.

Bo tam mają kleptokrację, jaką chciało tu zaprowadzić PiS.
            W rok po wstąpieniu do UE (2005) Węgry miały PKB w wysokości 11.250 dolców na łeba, Polska 8.000.
            W 10 lat po wstąpieniu do UE (2014) Węgry i Polska miały po około 14.200.
            W 20 lat po wstąpieniu do UE (2024) Polska 25.000, a Węgry 23.200.

Widać dużą dynamikę wzrostu (prawie 78%) w Polsce, do roku 2014, w porównaniu z Węgrami (27%).
            Kolejna dekada to 76% w Polsce i 63% na Węgrzech, przy czym dodać trzeba, że na Węgrzech od 16 lat rządzi Orban, a u nas kleptokraci byli w tym czasie przy korycie tylko przez 8 lat.

Ostatnie dwa lata to już dramat Węgier.
            Wzrost PKB Węgier w 2025 to 0,3-0,4% (czyli stagnacja) dla Polski to 3,2 (dane IMF) do 3,6% (czyli nadal dynamiczny rozwój).
            Prognozy na 2026 - Polska nadal ponad 3% (IIF uważa, że nawet 4%, ale chyba nie wyjdzie przez "zawirowania na rynku surowców), Węgry mają się zdaniem ekspertów trochę podnieść (1,5-2%), czyli połowa polskiego wzrostu.
      • trypel Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 19:50
        No wiem - niestety nie znalazłem takiej statystyki w NUTSach, to by pokazało to co piszesz.
        Za to pojechałem do biedry po dżemy do Włoch (muszą byc z biedry) i odkryłem po wpisaniu numeru teściowej ze apka naszej biedry dziala na numerach wszystkich naszych sasiadow z Niemcami wlacznie. Czyli taka potrzeba byla
      • at.attin Re: OT PPI za 2025 rok 02.04.26, 13:47
        Geniusz.

Wykrój z dowolnego kraju największe metropolie, to dostaniesz to samo co Rumunia i Węgry.

qqbek napisał:

> Wykrój z Polski Warszawę, Wrocław, Poznań i Trójmiasto, a będziesz miał poziom
        > Rumunii, albo co gorsza Węgier.
        >
        • dodekanezowiec Re: OT PPI za 2025 rok 02.04.26, 19:46
          at attin
          Podstawowe zasady higieny są takie ze jak sie wchodzi to sie puka
          Jesliś nowy.
          A bardziej serio.
          Który to już twój nick siusiaczku/ taniuszo itp.?
    • vogon.jeltz Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 19:43
      Portugalia przedostatnia w Unii, na poziomie Grecji i daleeeko za nami, Bałtami, Czechami, Słowacją, a nawet Węgrami, Rumunią i Bułgarią? Ja wiem, że to jest stosunkowo biedny kraj, ale coś mi się w to wierzyć nie chce.

Słowenia tak słabiutko? Przecież to jest i zawsze był najbogatszy kraj Europy Środkowej.

Na czele oczywiście pasożyty z Luksemburga, które nic nie wytwarzają. Ech...
      • jeepster Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:00
        vogon.jeltz napisał:

> Na czele oczywiście pasożyty z Luksemburga, które nic nie wytwarzają. Ech...

Z tego co widzę to na czele są ci od zegara z kukułką.

Nierównomierność regionalna w ramach jednego kraju występuje praktycznie na całym świecie. No może z wyjątkiem Monako czy wspomnianego tu Luxemburga.
        • vogon.jeltz Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:14
          > Z tego co widzę to na czele są ci od zegara z kukułką.

To źle widzisz. Są 20 punktów za Lux, a w dodatku ja mówiłem o krajach UE.
          • jeepster Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:17
            Zdejm zbroje, wyluzuj, bo dostaniesz wrzodów na żołądku....
          • engine8t Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:56
            Na cele tej listy sa malutkie kraje bo tam male zroznicowanie.
            Dopiero USA jako duzy

1 Qatar 185.7
            2 Luxembourg 184.3
            3 Kuwait 180.3
            4 Switzerland 164.8
            5 Oman 153.8
            6 United States 152.1
    • engine8t Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:23
      Ale jakie to ma znaczenie dla Ciebie i Kowalskiego gdzie w rankingu jest Polska?
      Z definicji to wyglada ze Kowalsi to rzaczej traci na wyzszym PPI?

A co to np znaczy ze w tym rankingu USA ma 152 punkty?

www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp?title=2025&displayColumn=1

I czy to znaczy ze ze wszytkich krajow w Europie tylko przecietny Luxemburczyk i Szwajacar maja wiecej kasy do wydania niz przecietny Amerykanin?
      • trypel Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:33
        Dla mnie ma. Bo wole jak wokol mam ludzi żyjących w komforcie niz zebrajacych na ulicy.
        • engine8t Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 20:52
          trypel napisał:

> Dla mnie ma. Bo wole jak wokol mam ludzi żyjących w komforcie niz zebrajacych n
          > a ulicy.
          >
          >

Ale tak moze mowic masa ludzi w krajach gdzie PPI jes polowe tego co w Polsce?
          Czy przecietny amerykanin zyje 60% lepiej niz przecietny Polak?
          To jak zyjesz i gdzie mieszkasz zalezy od Ciebie i warunkow jakie ci stwrza kraj i jak Ty je wypkrzystujesz a nie od "sily pieniadza" bo w sumie to chyba to reprezentuje ten index?
          • trypel Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 21:04
            No więc ta sila pieniądza sprawia ze wokol mam zadowolonych ludzi. A to sprawia ze mi sie lepiej żyje.
            • jeepster Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 21:44
              trypel napisał:

> No więc ta sila pieniądza sprawia ze wokol mam zadowolonych ludzi. A to sprawia
              > ze mi sie lepiej żyje.
              >
              Zakładasz więc, być może słusznie, że ludzi cieszy bezwzględna wartość posiadana, a więc nie rusza ich, że Nowak kupił sobie nowe BMW, a oni muszą jeździć trzyletnim Audikiem.
              • trypel Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 22:04
                Na pewno fakt ze ludzi stac na dobry urlop, na wyjścia do knajpy, na dobre zycie wpływa mocno na samopoczucie. A pośrednio na samopoczucie ich sasiadow czyli np mnie
                • qqbek Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 22:31
                  trypel napisał:

> Na pewno fakt ze ludzi stac na dobry urlop, na wyjścia do knajpy, na dobre zyci
                  > e wpływa mocno na samopoczucie. A pośrednio na samopoczucie ich sasiadow czyli
                  > np mnie
                  >

To też racja, ale nierzadko są to takie "wyspy szczęścia na morzu guana" w Polsce jeszcze.
                  Jak na poprzedniej dzielnicy mieszkałem, to było pół na pół - ludzie zadowoleni z życia i ludzie starsi, co tam się sprowadzili "za hektary" jeszcze w latach 70-tych i tego odczucia nie było.
                  Tu gdzie teraz mieszkam większość jest "taka jak ja, albo ciut lepsza/gorsza" i po prostu chce się mieszkać, bo ludzie zadowoleni, słonko wyszło zaczęły się pogaduchy przy płocie, wszyscy siebie znają, wszyscy przynajmniej udają, że siebie lubią (ale najczęściej przynajmniej sympatią się darzą). Jak trzeba coś wspólnie, to też się da zorganizować i chętni będą (trawnik będziemy po świętach robić, bo nam drugi światłowód kładli w okolicy i poryli strasznie dotychczasowy - jeden ma glebogryzarkę, drugi nawiezie odpowiednio piaszczystej ziemi - bo wydłubali masę gliny na wierzch - trzeci, w tym wypadku ja, kupuje nasiona, czwarty ma dwóch przybyczonych synów, więc będzie komu ugniatać posiane). Jak trzeba "sąsiad pomóż", to nie ma problemu - jak w wakacje zaczął wyć alarm u sąsiada po drugiej stronie ulicy, to zaraz byłem pod jego domem ja i jeszcze dwóch sąsiadów - gdyby to nie był fałszywy alarm, to raczej by się złodziej stamtąd nie wydostał inaczej niż w "bransoletkach".
                  Obeszliśmy dom, sąsiad który miał klucze od sąsiada poszedł po klucze, zadzwoniliśmy do "alarmującego", podał kod, wyłączyliśmy, pozamykaliśmy. Ekipa z firmy ochroniarskiej była 25 minut później 🤣

Z drugiej strony byłem w ubiegłym roku na spotkaniu (projekt UE) z władzami i mieszkańcami "Polski głęboko powiatowej" i to nastroiło mnie głęboko negatywnie. Takiego wysypu kołtuństwa, roszczeniowości, zwyczajnej ludzkiej głupoty i ignorancji to nie widziałem dawno... a mówię tylko o wystąpieniu wicestarosty, bo potem było już tylko gorzej.
    • bywalec.hoteli Re: OT PPI za 2025 rok 01.04.26, 23:35
      Wyprzedziliśmy Włochy i Belgię? Jeśli to nie primaaprilisowy żart, to duży szok a zarazem satysfakcja :)
      • engine8t Re: OT PPI za 2025 rok 02.04.26, 01:09
        bywalec.hoteli napisał:

> Wyprzedziliśmy Włochy i Belgię? Jeśli to nie primaaprilisowy żart, to duży szok
        > a zarazem satysfakcja :)

Powyzej dalem linka do listy wiekszej niz EU
        Wlochy tak i zobaczymy czy Vagon sie przeprowadzi do Polski?

Mozna powiedziec ze gracie w drugiej lidze (ci powyzej 100 to pierwsza?)

Belgii to nie wyprzedziliscie i pewnie jeszcze dlugo nie bo Polska na 32 miejscu majaca 94.2 punkty a Blegia na 20 z 119.1 punktami.
        Ale jakbym chcial byc zlosliwy to moglbym powiedziec ze jestescie ciagle za murzynami bo South Africa na 21 z 114.2 punktami. :)
        • bywalec.hoteli Re: OT PPI za 2025 rok 02.04.26, 10:32
          Może ktoś źle wkleił Belgię.

Wg Numbeo w 2026 jeszcze trochę lepiej jesteśmy
          www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp?title=2026&displayColumn=1

29 Singapore 110.6
          30 Spain 108.0
          31 Taiwan 101.1
          32 Poland 99.8
          33 China 96.4
          34 Hong Kong (China) 96.0
          35 Czech Republic 94.0
          36 Italy 91.4

Eurostat podaje na 2025 nieco gorzej

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Purchasing_power_parities_and_GDP_per_capita_-_preliminary_estimate

Nie wiem czy Engin byłeś kiedyś w RPA ale wprawdzie jest to najbogatszy kraj Afryki, ale straszna bieda i slumsy też tam są.
          • bywalec.hoteli Re: OT PPI za 2025 rok 02.04.26, 10:39
            natomiast wg moich informacji wcale nie jest tak, że przeciętnego Irlandczyka stać na 3 razy tyle co Polaka. Ceny nieruchomości są tam bardzo wysokie, koszty życia wysokie, płace za tym nie nadążają, średnie pensje windują ekspaci z korporacji, którzy tam są zatrudniani do bigtechów ulokowanych w Dublinie a sam kraj jest pewną formą raju-podatkowego wydmuszki, gdzie korporacje po prostu są bo prawie nie płacą podatków, a nie dlatego że babcia CEO korpo z Bostonu była z Limerick. Są o tym filmy i dokumenty do znalezienia w necie.
            • engine8t Re: OT PPI za 2025 rok 02.04.26, 19:36
              bywalec.hoteli napisał:

> natomiast wg moich informacji wcale nie jest tak, że przeciętnego Irlandczyka s
              > tać na 3 razy tyle co Polaka. Ceny nieruchomości są tam bardzo wysokie, koszty
              > życia wysokie, płace za tym nie nadążają, średnie pensje windują ekspaci z kor
              > poracji, którzy tam są zatrudniani do bigtechów ulokowanych w Dublinie a sam kr
              > aj jest pewną formą raju-podatkowego wydmuszki, gdzie korporacje po prostu są b
              > o prawie nie płacą podatków, a nie dlatego że babcia CEO korpo z Bostonu była z
              > Limerick. Są o tym filmy i dokumenty do znalezienia w necie.

Zakladasz ze GDP=PPI?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka