Dodaj do ulubionych

co ma gaz do gwarancji samochodu?

26.11.04, 17:10
mój znajomy kupił do firmy dwa auta marki Fiat Panda. I natychmiast wstawił
zasilanie gazem. Po pewnym czasie w jednym z aut padły hamulce. Serwis
odmówił naprawy gwarancyjnej, motywując to tym, iż wstawienie butli z gazem
to "obca ingerencja w auto jest" i takie auto straciło gwarancję. A przecież
wstawienie butli z gazem nijak się ma do hamulców właśnie.
Ja tydzień temu kupiłem nowe auto (Suzuki) i ciekaw jestem czy aby zachować
gwarancję to jak muszę w ASO wszystko w nim robić aby gwarancję zachować? Np.
wstawienie haka holowniczego, zmianę opon, etc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kokeeno Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.04, 17:46
      Odpowiedź: tak (albo się żegnasz z gwarancją). Niedawno robiłem w ASO przytarcie w tylnich drzwiach w Lianie (raptem rysa w drzwiach na pół centymetra głęboka i trzy długa, na błotniku jeszcze odprysk lakieru - koszt 1700 PLN - na szczęście z AC...) Wiem jedno - po upływie gwarancji moja noga w ASO nie stanie...
      • Gość: Robert Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:43
        Zgodnie z nowymi przepisami obowązującymi w Uni Europejskiej każda naprawa
        wykonana zgodnie z technologią producenta, niezależnie gdzie była wykonana nie
        upoważnia ASO do zabierania gwarancji na auto.
        www.gieldasamochodowa.com/hot.asp?t=30
        • Gość: Kokeeno Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.04, 21:04
          Czy wstawienie gazu to "naprawa", czy bardziej modyfikacja? Jak zdefiniujesz pojęcie "naprawa wykonana zgodnie z technologią producenta"? (na przykład: "w jego autoryzowanym warsztacie", "używając oryginalnych części"? i jak to się odnosi do założenia instalacji LPG?

Poza tym - bez poważnych pieniędzy z koncernem nie wygrasz...
          • Gość: Robert Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:45
            Czy wstawienie gazu to "naprawa", czy bardziej modyfikacja? Jak zdefiniujesz
            pojęcie "naprawa wykonana zgodnie z technologią
            producenta"? (na przykład: "w jego autoryzowanym warsztacie", "używając
            oryginalnych części"? i jak to się odnosi do założenia
            instalacji LPG?

Poza tym - bez poważnych pieniędzy z koncernem nie wygrasz...

Jezeli gaz montują autoryzowane srwisy tzn. że jest to dopuszczone przez
            producenta i jest instrukcja montażu.Wszelkie instrukcje zgodnie z przepisami
            producent musi udostępniać każdemu kto jest tym zainteresowany co prawda jest
            to odpłatne.GVO zmieniło też pojęcie " część orginalna" teraz obejmuje ono
            także części produkowane przez ich faktycznych producentów (Valeo,Bosch,itp.)
            Od maja warsztat autoryzowany różni się od nieautoryzowanego tym że ten
            pierwszy wykonuje naprawy na koszt producenta samochodu.Nie znając swoich praw
            trudno jest wygrać...
        • Gość: zgryzliwy Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: 213.199.243.* 27.11.04, 00:45
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Zgodnie z nowymi przepisami obowązującymi w Uni Europejskiej każda naprawa
          > wykonana zgodnie z technologią producenta, niezależnie gdzie była wykonana
          > nie upoważnia ASO do zabierania gwarancji na auto.

Nie doczytales do konca.
          To nie oznacza ,ze w KAZDYM warsztacie mozna naprawiac samochod i nie stracic
          gwarancjii,ale tylko w takim ,ktory DOSTANIE autoryzacje producenta.
          A to wymaga spelnienia warunkow narzuconych przez tego producenta.
          Roznica jest taka,ze teraz KAZDY warsztat( a nie jak dotychczas wyznaczony
          przez producenta ) moze sie ubiegac o autoryzacje i jezeli spelni warunki
          producenta to musi ja dostac.

" GVO daje warsztatom niezależnym możliwość starania się o autoryzację "

" Od 1 listopada bowiem jedynym warunkiem uzyskania autoryzacji przez
          jakikolwiek warsztat jest spełnienie przezeń wymogów dowolnego koncernu (w
          jednym więc warsztacie można będzie np. serwisować Fordy i Ople itd.)"

" GVO wprowadza zasadę w przypadku serwisów polegającą na tym, że mogą one
          powstawać w każdym miejscu - nawet dwa tej samej marki na jednej ulicy. Do tej
          pory u nas jest tak, że to koncern ustala, w jakim miejscu będzie stał serwis."

• Gość: Woman28 Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:35
      Ma więcej niż myślisz, logiczne że gdy auto jest na gwarancji to się w nim nie
      grzebie.A to że akurat padły hamulce, które z lpg nie mają nic do rzeczy to co?
      Utracił gwarancje na całokształt a nie tylko na silnik, to oczywiste.Poza tym
      nie w każdym aucie jest wskazane montowanie lpg, jedne modele znoszą inst
      lepiej inne gorzej.
    • Gość: Albercik Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 26.11.04, 23:06
      witam. zamontowalem gaz w fordzie fusionie i stracilem gwarancje na silnik i podzespoly gdzie byla ingerencja ze strony warsztatu montujacego gaz, tak twierdzi ford , czyli ford daje mi teraz gwarancje na opony i lusterka haha , co za polityka , no i moze kierownica sie zalapie.pozdrawiam .olewajcie serwisy bo to zlodzieje i partacze
      • Gość: zgryzliwy Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: 213.199.243.* 27.11.04, 00:52
        Gość portalu: Albercik napisał(a):

> czyli ford daje mi teraz gwarancje na opony i lusterka haha , co za po
        > lityka , no i moze kierownica sie zalapie.pozdrawiam

Powaznie myslales,ze pozwola kazdemu grzebac w silniku i potem na swoj koszt w
        ramach gwarancjii go naprawiac ?
        Maja odpowiadac za przerobki i naprawy innego warsztatu - juz to widze hehehe
        • Gość: Robert Re: co ma gaz do gwarancji samochodu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 08:05
          GVO faktycznie umożliwia warsztatom staranie się o autoryzacje, ale też
          umożliwia serwisom niezależnym naprawianie samochodów na gwarancji.Komisarze
          europejscy interpretują przepisy GVO wtaki sposób że:naprawa ma być wykonana
          zgodnie z technologią i nie ma różnicy czy naprawę wykonuje ASO czy ty
          samodzielnie u siebie w garażu jeżeli producent uważa że uszkodzenie powstało w
          wyniku nieodpowiednio wykonanej obsługi to musi to udowodnić.Wiele warsztatów
          niezależnych wykonuje już takie naprawy a swoją drogą znam dużo serwisów
          ASO "od środka" i bardzo rzadko naprawy są tam wykonywane zgodnie z
          instrukcjami,szczególnie dotyczy to napraw powypadkowych. Media przekazują
          informacje o GVO takie jakie chcą producenci bo to oni utrzymują dziennikarzy a
          nie użytkownicy samochodów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka