Dodaj do ulubionych

Fabia Sedan czy Dacia Logan?

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.11.04, 23:29
Witam i prosze o rade

Po nowym roku zamierzamy kupic z zona samochod. Bedzie to moje pierwsze auto,
a ze nie ufam sprzedawcom aut uzywanych i nie znam sie prawde mowiac na tym,
bedzie to samochod nowy.
Poniewaz moje fundusze sa ograniczone, wybor nie jest zbyt wielki. Mysle, ze
wszystko rozstrzygnie sie miedzy Skoda Fabia Sedan z najslabyszm silnikiem HTP
i Dacia Logan. Poradzcie, ktore auto bedzie lepsze? Obydwa to samochody
rodzinne, a taki wlasnie potrzebujemy, bo za 5 misiecy bedzie nas trojka. Zona
cos jeszcze marudzila o Fiacie Panda, ze tanszy od Skody, ale jej to wybilem z
glowy, bo Panda jest mniejsza, a prywatnie uwazam, ze sedany prezentuja sie
bardziej dostojnie i elegancko na drodze. Aha, obydwa samochody bylyby w
podobnej cenie, bo pytalem w salonie i beda jescze Fabie z roku 2004 tansze o
kilka tysiecy, wiec wyjdzie cena taka jak za Logana. Ale nie ma to az tak
wielkiego znaczenia, bo auto bede bral na picioletni kredyt, wiec ewentualna
roznica w cenie to bedzie kilkanascie, kilkadziesiat zlotych na miesiac, wiec
nie tak duzo. Najbardziej zalezy mi, zeby auto bylo bezawaryjne i dlugo
posluzylo naszej rodzinie. Naprawde nie wiem co brac i wciaz sie waham. O
Skodzie slyszalem wiele dobrego, z drugiej strony Dacia to zupelnie nowa
konstrukcja i pewnie nowoczesniejsza i chyba wieksza od Skody. Podobno ma tyle
miejsca w srodku co Mercedes. Czy ktos z was ogole juz jezdzil Loganem?
Obserwuj wątek
    • Gość: kanciak Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.04, 00:32
      masz wasy?
      • Gość: Mamlas Wybór tylko jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 01:06
        A więc tak:Dacia z penością jest przestronniejsza od Fabii.Szczególnie z
        tyłu.Szerokość jej kanapy odpowiada szerokości kanapy Mercedesa E-
        klasy,słyszałeś dobrze :-) choć Fabia także nie jest ciasna,Logan to przy niej
        limuzyna. Naprawdę siedzi sie w niej extra,przestrzeni mnóstwo. Dacia ma też
        dużo większy bagażnik. Na to wszystko Fabia odpowiada znacznie lepszym
        wykończeniem wnętrza(miękki plastik,miłe obicia tapicerskie) a to,że jest w
        środku mniejsza można przekształcić w plus - siedząc w Fabii poczujesz sie
        przytulniej niż Loganie,głównie z powodu wspomnianego wcześniej lepszego
        wykończenia. Poziom bezpieczeństwa porównywalny,wprawdzie tylko do Fabii
        zamówisz boczne airbagi i ESP,ale te opcje chyba Cię nie interesują. Warto za
        to dokupić airbag pasażera i ABS - to dziś niezbędne minimum,a oba auta mają w
        standardzie jedynie poduszkę kierowcy. Nokaut następuje jednak przy silniku...
        NAPRAWDE ODRADZAM SILNIK 1.2 HTP(54KM). Lepiej dołozyć ten tysiąc złotych i
        wziąść drugą w kolejności jednostkę,tj. 1.2/65KM. Stary, nie
        pożałujesz,szczególnie,że bedziesz skazany na to auto przez 5 lat. HTP w ogóle
        nie jeździ,przyspieszanie to istna katorga a o bezpiecznym wyprzedzaniu
        zapomnij!!! To jeden z najgorszych silników z jakimi miałem do czynienia,może
        sprawdziłby sie w Seicento,ale napewno nie w Fabii. Wprawdzie nawet z tym 65
        konnym silnikiem nie ma mowy o jakiejś wielkiej przyjemności z jazdy(do Fabii
        dobrze pasuje dopiero 1.4/75KM) ,ale to już jednostka przyzwoita. Jeżdżac zaś
        HTP narażasz poprostu siebie(i swoją rodzine) na niebezpieczeństwo. Że o
        wściekłości nie powiem...
        Dlaczego wspomniałem o nokaucie? Bo podstawowa jednostka Logana to 1.4/75 KM,a
        więc porównywalna dopiero z trzecią w kolejności w Fabce!!! Za te pieniądze to
        naprawde bomba,nawet jeśli dostaniesz upust na tą Fabie HTP to i tak bedzie ona
        kosztować wiecej,niż wspomniany 75-konny Logan!!! A tego niewypału HTP do
        silnika 1.4 Logana wręcz nieprzyzwoicie jest porównywać. W Loganie występuje
        jeszcze silnik 1.6,ale nie warto za niego dopłacać. Jest tylko nieznacznie
        lepszy - co świadczy o wysokim poziomie podstawowego 1.4. To naprawde
        dobra,dynamiczna jednostka. W stosunku do HTP - nokaut w pierwszej rundzie.
        Prowadzenie może minimalnie lepsze w Skodzie,ale za to komfort dużo wyższy w
        Dacii. Oba auta mają 2 lata gwarancji.
        I jeszcze jedno: Logana bedziesz miał ze świeżej produkcji'2005 a to
        zaprocentuje przy odsprzedaży. Awaryjność pewnie porównywalna,wprawdzie Fabia
        czerpie z techniki VW,ale Logana zbudowano na płycie podłogowej nowego
        Clio,wiec faktycznie jest nowoczesniejszy.A projektując Dacie,konstruktorzy
        Renault wzieli pod uwagę warunki użytkowania i drogi,przy których polskie to
        Ameryka!!! Wiec napewno bedzie wytrzymały.
        Reasumując:Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym sie ani chwili.Logan i tylko
        Logan.Ma świetny silnik,bardzo przestronne wnętrze i super cenę.Fabia odgryza
        sie jedynie lepszym wykończeniem. Gdybyś jednak zdecydował sie na
        Fabie,powtarzam,NIE BIERZ 1.2 HTP!!!!!!!! Chyba że chcesz sie przy pierwszym
        wyprzedzaniu zabić.
        Pozdrawiam i gratuluję dzieciaka :-)
        • Gość: historyk Re: Wybór tylko jeden IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.04, 14:51
          No coz, o lepszym wykonczeniu Skody tez slyszalem. Podobno ma unikalna tapicerke
          i unikalne kolpaki, ale to w sumie mnie az tak bardzo nie interesuje. Bede mial
          przeciez malke dziecko, ktore pewnie zaraz wszystko pobrudzi, wiec byloby w
          sumie szkoda.
        • Gość: Mirek do Mamlasa IP: *.gdynia.mm.pl 27.11.04, 15:49
          Fabia 1,2-64km ma krótkie przełożenia biegów i ma dobrą ( a jak na 1,2 bardzo
          dobrą )dynamikę i w porównaniu do 1,4-75km na V biegu od 80-120km/h jest lepsza
          o 3s.zaraz mi napiszecie , że nie wyprzedza się na v biegu przy 80km/h tylko na
          III albo IV biegu i zgodzę się z tym.

Fabia 1,4 ma wysoko położony max. moment obrotowy 3800obr/min (HTP przy 3000
          obr/min) co w połączeniu z dłuższymi biegami daje podobne efekty podczas
          wyprzedzania.

co do Logana to u niego max moment występuje przy 4250obr/min (jeżeli ma ten
          sam silnik co w Thali-1,4-75km ) i ma wtedy 118Nm (Fabia 1,2-112Nm , 1,4-
          126Nm),co powoduje ,że wyprzedzanie też nie będzie należało do przyjemności
          (no chyba , że będzie posiadać krótką skrzynię biegów-przełożenia)

to tye
          • Gość: RF Re: do Mamlasa IP: 57.66.193.* 29.11.04, 16:15
            Zapomniałeś tylko dodać ,że 90% momentu max. w silniku 1,4 Renault jest już
            przy 2 tys. obr. co jest korzystne przy ruszaniu z miejsca.
            Nie patrz na wartości maxymalne tylko na średnie to naprawdę jest ważniejsze.
        • Gość: hamster53 Re: Wybór tylko jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:11
          LOGAN i tylko
          LOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGAN
          LOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGAN
          LOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGANLOGAN
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.04, 14:53
        A nawet jesli mam to co to ma do rzeczy?
        • Gość: kanciak Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.04, 21:30
          Bardzo duzo ma do rzeczy. Masz czy nie?
    • gruman Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 27.11.04, 07:37
      Musisz przejechać się jednym i drugim. Ja osobiście stawiałbym na Skodę - choć byłem kiedyś właścicielem jej bardzo awaryjnych przodków - jest to samochód obecny na rynku parę lat, zmodernizowany i poprawiony, mający gęstą sieć serwisu.
      Przestroga z własnego doświadczenia - staraj się nie kupować od facetów uczących się produkować nowoczesne samochody - ja kupiłem Yarisa z Francji z pierwszego roku produkcji i na tle innych roczników ten podobno przedstawia się najgorzej- co odczułem na własnej skórze. Będziesz miał gwarancję, ale co się nastoisz w serwisie to twoje. Czy w Skodzie nadal oferują ten dosyć atrakcyjny pakiet ubezpieczeniowy? To był kiedyś duży plus.
      Pozdr
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.04, 14:55
        To juz sam nie wiem. Jeden mowi Skoda, drugi Fabia, chyba bede musial jeszcze
        popytac kolegow w pracy. W kazdym razie dzieki za rady. Pochwale sie na forum co
        kupilem.
    • Gość: Siwy Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.telia.com 27.11.04, 15:27
      Fabia Sedan wyszedl z asortymentu Skody sprzedawanych w Szwecji,-maly popyt,
      istnieje ryzyko ze ten trend na male sedany rozprzestrzeni sie na inne rynki-
      ryzyko ze sprzedaz z strata,kup 3 lub 5 drzwiowa Fabie lub Fabie kombi.
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.04, 15:34
        To sa 3 drzwiowe Fabie? Bo ja nigdy takiej nie widzialem.
        Ale i tak odpada, bo z malym dzieckiem to chyba ciezko jest przy 3 drzwiach?
        No i haczback tez odpada, bo sedan ma wiekszy bagaznik, a mnie musi sie zmiescic
        przewijarka i lozeczko, bo czesto bedziemy jezdzic do tesciow na weekend.
    • Gość: Kaczor Ty historyk żarty sobie robisz a ludzie starają .. IP: *.csk.pl / *.csk.pl 27.11.04, 16:19
      się jak mogą żeby odpowiedzić Ci na głupie pytania.
      • Gość: historyk Re: Ty historyk żarty sobie robisz a ludzie stara IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.04, 21:26
        Przepraszam bardzo, ale ktore moje pytanie jest glupie?
        Cos ci sie nie podoba, to siedz cicho.
        To jest chyba forum auto-moto, czyz nie? Czyz nie zapytalem sie o samochody,
        ktory wybrac? Wiec co ci nie pasuje moj panie? Pewnie jezdzisz jakims zlomem z
        zachodu za 200 euro i zazdroscisz, ze kogos stac na nowe auto z salonu.

bez powazania
    • hippolin Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 27.11.04, 19:14
      Jedno i drógie jest słabe. Z tych dwóch to chyba rczej Fabia.
      Najtańszy Logan za 30tys pln to coś takiego jak był Polonez kilka lat temu.
      Tak naprawdę to skoda też nie będzie ciekawa, a jest nieco droższa, nawet po upuście.
      Renault pewnie i Dacia ma bardzo dorogie części w dodatku się psuje.

Ostatnio w salonie widziałem Lanosa 1.4 za 29500pln rocznik 2004 +lakier metalik gratis. Przy rabacie 3000zł.Wiec tańszy i lepszy. 3lata gwarancji, na zwykłą rodzinę starczy.
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.04, 21:24
        Lanos? A fe. Przeciez to polski zlom. Tak slyszalem.
        • hippolin Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 27.11.04, 23:36
          Gość portalu: historyk napisał(a):

> Lanos? A fe. Przeciez to polski zlom. Tak slyszalem.

jeśli tak patrzysz na sprawę to skoda i dacia tym bardziej będą złomem.
          Zresztą "polskie" samochody są znacznie mniej awaryjne od francuskich :-))
          • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 00:47
            No nie wiem.
            Czytalem w czasopismie Auto Swiat, ze Skoda jest na gorze listy bezusterkowosci.
            Fakty mowia same za siebie.
          • Gość: davzt Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.clnet.cz 28.11.04, 09:08
            > Zresztą "polskie" samochody są znacznie mniej awaryjne od francuskich :-))

A gdzie mozna to przeczitac? Znajdz kogos z Poznaniu, kto robi w VW i powie ci
            jaka kvalita jest samochodow produkowanych w Polsce. Pytaj dokladnie na VW SLW a
            Transporter.
        • Gość: kris Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.4web.pl 07.12.04, 11:25
          To źle słyszałeś.
          Lanos to w tym przedziale cenowym b.przyzwoite auto. Mało awaryjne, a gdy
          wyłożysz troche więcej możesz nabyć wersję z jakimś normalnym silnikiem a nie
          zapożyczonym chyba od dużej kosiarki do trawy( mam na myśli silkik HTP Skody)
          Sam kiedyś miałem zamiar kupić Lanosa tyle że używanego, w końcu kupiłem
          używaną Nubirę 2.0 z której jestem b. zadowolony (w szczególności przy
          wyprzedzaniu)
    • Gość: futurolog Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.visp.energis.pl 28.11.04, 00:26
      Jestem w podobnej sytuacji, bo zamierzam wiosną kupić nowe auto. Rozważałem
      głównie Pandę 1.2-60KM, Fabię 1.2-64KM i Logana 1.4-75KM.

Z Logana zrezygnowałem ponieważ dopiero wchodzi na rynek, a nie chcę być
      królikiem doświadczalnym przeznaczonym do wykrywania usterek konstrukcyjnych.
      Jedna z żelaznych "samochodziarskich" zasad mówi, że przez pół roku po
      wprowadzeniu na rynek nie kupuje się auta, bo wtedy wychodzą "choroby wieku
      dziecięcego". Muszę jednak przyznać, że wizualnie podoba mi się najbardziej z
      tych trzech aut.

Co do Fabii, to główna jej wada to 3-cylindrowe silniki HTP (aby zaoszczędzić
      na kosztach wytwarzania powinni raczej ciąć przywileje związkom zawodowym, a
      nie cylindry silnikom). Wersję 64KM można uznać za wystarczającą, ale przed
      wersją 54KM niech Ręka Boska broni! Te 54KM przy masie rzeczywistej (nie mylić
      z masą podawaną przez producenta) wynoszącej ponad 1100kg powoduje, że jest to
      obecnie auto z najgorszymi osiągami z wszystkich sprzedawanych obecnie aut na
      rynku.

Ostatecznie już prawie zdecydowałem się na Pandę 1.2-60KM, ponieważ ma dość
      bogate wyposażenie standardowe (ABS, dwie poduszki, wspomaganie kierownicy,
      centralny zamek, komputer pokładowy) - a za tak wyposażoną Fabię trzeba by
      wydać ponad 40 kawałków. Panda nie jest produkowana w Italii, ale w Polsce -
      więc z jakością nie ma problemów większych niż w przypadku innych marek. Poza
      tym dzięki masie około 200kg mniejszej od Fabii (mimo 4KM mniej), uzyskuje w
      niezależnych testach lepsze od niej przyspieszenia. No i ma najmniejsze zużycie
      paliwa z tej trójki.

Jeśli zaś chodzi wspomnianą przez Ciebie "dostojność i elegancję na drodze", to
      tutaj trzymam się zasady "MTV" (Mnie To Vali)

• Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 00:50
        Nie zgadzam sie z Toba. Uwazam, ze czlowiek znajacy swoja wartosc nie powinien
        jezdzic samochodem, ktory mu sie nie podoba.
        Jesli chodzi o Pande, to jak pisalem odpada z tego powodu, bo ja potrzebuje
        samochodu rodzinnego z duzym bagaznikiem.
        • Gość: Mamlas Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 02:04
          wybacz Historyk,ale ani Fabia sedan,ani Logan nigdy nie bedzie samochodem
          prestiżowym,"dostojnym" jak to nazywasz.To samochód za 30 tysięcy,niezależnie
          od sylwetki i bagaznika,każdy wie,że to auto dla biedaka.Chcesz dostojenego
          samochodu to kup Merca,tyle że musiałbyś uzbierać 10 razy tyle,ile masz...
          Wiec nie jedź tak po Pandzie,bo Logan albo Fabia ani troche nie są od niej
          lepsze pod tym względem. Uszanowanie
          • odin-2 Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 28.11.04, 08:59
            Wkrótce bedzie Was troje,nie masz wyboru jezeli wygoda i relatywne
            bezpieczenstwo Twej rodziny jest na pierwszym miejscu-kup Skoda "Fabia" kombi.
            _______________________________________________________________________________
            • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 12:12
              Myslalem o tym, ale nie mam tyle pieniadzy. Fabia Sedan albo Logan to w tej
              chwili kres moich mozliwosci finansowych, a i tak bede bral ja na kredyt i
              jeszcze sie zapozycze na pierwsza wplate. Alte licze, ten samochod posluzy mi
              przez dobrych 10 lat.
        • Gość: futurolog Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.visp.energis.pl 28.11.04, 13:22
          Ale mnie akurat Panda się podoba.

Jeśli zaś chodzi a Fabię (zwłaszcza sedan) i Thalię, to w ogólnym odczuciu
          społeczno-motoryzacyjnym (nie moim!!!) uchodzi w Polsce za auto wybierane i
          kupowane przez buraków.
          • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 17:23
            Sam jestes burak lobuzie po zawodowce.
            • Gość: futurolog Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.visp.energis.pl 28.11.04, 22:43
              > Sam jestes burak lobuzie po zawodowce.

Nie wiem gdzie się uczyłeś, ale nie nauczyłeś się czytania ze zrozumieniem. To
              bardzo źle świadczy o twojej edukacji. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem,
              i zwróć uwagę że jedynie przedstawiłem CUDZĄ opinię, od której się odciąłem.

Na pewno jestem lepiej wykształcony od ciebie, bo nie muszę za grosze użerać
              się z cudzymi dziećmi. Twoje wypowiedzi wskazują, że jesteś typowym dzisiejszym
              nauczycielem któremu udało się prześlizgnąć przez WSP i wydaje mu się że jest
              inteligentny - a nie rozumie nawet czytanych tekstów.
              • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:10
                Uczylem sie na KUL i do piet mi nie dorastasz.
            • Gość: golem Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.bpl.vecranet.pl / *.tel167.petrotel.pl 04.12.04, 17:38
              historyk- jesteś zwykły burak z wąsami. Nie stać na kupno porządnego auta a
              wyśmiewasz możliwośc zakupu Pandy. Czy kupisz sobie do kompletu wąsów R. Thalię
              (lub jej siostrę Dacię), czy też Skodę Fabię sedan - to nic nie zmieni. Jesteś
              gościu z wąsami i pewnie w bereciku szydełkowym od teściowej. I nie powinienieś
              pisać komuś ze jest po zawodówce, bo to tylko pokazuje Twoją klasę (niezależnie
              od papierka ze szkoły). Jeżeli to tylko prowokacja, to dam radę - nie obrażaj
              ludzi. Przecież dla ich komentarzy to robisz.
              • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.12.04, 22:02
                Gość portalu: golem napisał(a):

> historyk- jesteś zwykły burak z wąsami. Nie stać na kupno porządnego auta a
                > wyśmiewasz możliwośc zakupu Pandy. Czy kupisz sobie do kompletu wąsów R. Thalię
                >
                > (lub jej siostrę Dacię), czy też Skodę Fabię sedan - to nic nie zmieni. Jesteś
                > gościu z wąsami i pewnie w bereciku szydełkowym od teściowej. I nie powinienieś
                >
                > pisać komuś ze jest po zawodówce, bo to tylko pokazuje Twoją klasę (niezależnie
                >
                > od papierka ze szkoły). Jeżeli to tylko prowokacja, to dam radę - nie obrażaj
                > ludzi. Przecież dla ich komentarzy to robisz.

O co chodzi z tymi wasami bo naprawde nie wiem.
                Sam mam wasy i co z tego? Naprawde nie rozumiem. Ze niby ludzie z wasami jezdza
                Dacia albo Skoda? O to chodzi? Bez sensu.
                Uwazam, ze i Skoda i Dacia to porzadne auta, a ja chce wybac najlepsze dla mnie
                i dlatego pytam. Ale jak wy tylko umiecie obrazac i pluc na mnie to sam wybiore,
                a wy i tak bedziecie zazdroscic!
                Wy prosci ludzie.
        • zaholec Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 03.12.04, 16:52
          Czlówiek, który zna swoją wartośc, i jest ona choć troszkę wyższa niż
          standardowa wysokość krawężnika, nie zastanawia się nad Skodą czy Loganem, a
          kupuje samochód.

Bez poważania
          • Gość: kz07 Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.12.04, 07:04
            Jesli dobrze zrozumialem aspekt ekonomiczny jest najwazniejszy.Wybierz Skode-
            bedzie mniej tracic na wartosci (dodatkowo upust).Nie ludz sie-w tym przedziale
            cenowym nie ma aut na 10 lat.Zwlaszcza ze to Twoje pierwsze,a na motoryzacji
            sie nie znasz.
            Nie martw sie ze popelnisz blad.Wiekszy niz wybor KuL-u na uczelnie
            prawdopodonie Ci sie juz nie zdarzy.
      • Gość: zbyszkoz Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: 213.76.152.* 16.12.04, 11:17
        "Ostatecznie już prawie zdecydowałem się na Pandę 1.2-60KM, ponieważ ma dość
        bogate wyposażenie standardowe (ABS, dwie poduszki, wspomaganie kierownicy,
        centralny zamek, komputer pokładowy) - a za tak wyposażoną Fabię trzeba by
        > wydać ponad 40 kawałków." A patrzyłeś na Hyunadi Getz? Z silnikiem 1,1 65kM
        jest niedrogi, nieżle wyposażony i 3 lata gwarancji. Poza tym ma więcej miejsca
        (jest faktycznie dla 5 osób) a Hyundai w badaniu w Niemczech (25 tys, badanych)
        najmniej awaryjnych marek jest na czwartm miejscu w środku pomiędzy
        japończykami. Dopiero 7 jest Opel.
    • mejson.e Jaja! 28.11.04, 12:10
      historyk napisał:

"uwazam, ze sedany prezentuja sie bardziej dostojnie i elegancko na drodze"

"auto bede bral na picioletni kredyt, wiec ewentualna roznica w cenie to bedzie
      kilkanascie, kilkadziesiat zlotych na miesiac, wiec nie tak duzo"

"Dacia to zupelnie nowa konstrukcja i pewnie nowoczesniejsza i chyba wieksza od
      Skody. Podobno ma tyle miejsca w srodku co Mercedes"

"No coz, o lepszym wykonczeniu Skody tez slyszalem. Podobno ma unikalna
      tapicerke i unikalne kolpaki"

"No i haczback tez odpada, bo sedan ma wiekszy bagaznik, a mnie musi sie
      zmiescic przewijarka i lozeczko, bo czesto bedziemy jezdzic do tesciow na weekend."

"Lanos? A fe. Przeciez to polski zlom. Tak slyszalem."

"Czytalem w czasopismie Auto Swiat, ze Skoda jest na gorze listy bezusterkowosci.
      Fakty mowia same za siebie."

Jak to nie są jaja historyk, to moje przekonanie o własnej inteligencji było
      mocno nieuzasadnione...

"Ty historyk żarty sobie robisz a ludzie starają się jak mogą żeby odpowiedzić
      Ci na głupie pytania."
      (Gość: Kaczor)

Oj, tak Kaczor - żarty żartami ale odpowiedzi w większości (oprócz wąsów) na
      poziomie.
      Skąd wiesz - może kiedyś sam z tych rad skorzystamy? ;-)

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
      (Leonardo Da Vinci)
      • Gość: historyk Re: Jaja! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 12:14
        Ja cie czlowieku w ogole nie rozumiem.
        Jaja sa, ze chce sobie kupic samochod? Bo to tylko ja jeden? A Skoda byla
        najlepiej sprzedajacym sie samochodem w tym roku, wiec gdzie ty tu widzisz jaja?
        Pewnie zazdroscisz i tyle, tak jak zazdroszcza moi koledzy z pracy!
        • mejson.e Podziw 28.11.04, 12:41

" Ja cie czlowieku w ogole nie rozumiem.
          Jaja sa, ze chce sobie kupic samochod? Bo to tylko ja jeden? A Skoda byla
          najlepiej sprzedajacym sie samochodem w tym roku, wiec gdzie ty tu widzisz jaja?
          Pewnie zazdroscisz i tyle, tak jak zazdroszcza moi koledzy z pracy!"

Twardziel z Ciebie, historyk!;-)

BTW ja nigdy nikomu niczego nie zazdroszczę - jak się komuś powiedzie, to się
          cieszę.

Nie wszyscy Polacy to psy ogrodnika...

Gdyby ten wątek był na poważnie, to poleciłbym Ci Logana.
          Serio, serio!

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          (Leonardo Da Vinci)
        • Gość: futurolog Re: Jaja! IP: *.visp.energis.pl 28.11.04, 13:34
          > A Skoda byla
          > najlepiej sprzedajacym sie samochodem w tym roku

Nieprawda. Najlepiej sprzedającym się autem w tym roku była Panda.

Jeśli zaś chodzi a Fabię (zwłaszcza sedan) i Thalię, to w ogólnym odczuciu
          społeczno-motoryzacyjnym (nie moim!!!) uchodzi w Polsce za auto wybierane i
          kupowane przez buraków.

> Pewnie zazdroscisz i tyle, tak jak zazdroszcza moi koledzy z pracy!

Zazdroszczą samochodu?!?!?! Gdzie Ty z takimi prymitywami pracujesz?
          Bezinteresowna zawiść jest cechą pozostałą w Polakach po pańszczyźnianych
          przodkach, i jak widać jest ciągle żywa...

Nie obraź się, ale Twoje wypowiedzi (przytoczone przez "mejson.e") wskazują, że
          nie posiadasz minimalnego rozeznania w motoryzacji, i kierujesz się własną
          kompilacją przypadkowo zasłyszanych i przypadkowych opinii.

Kup sobie Fabię Kombi 54KM, wyjedź nią w trasę z dziećmi, teściami, bagażami i
          psem. Spróbuj wyprzedzić pod górę jakąś ciężarówkę i pomyśl że będziesz musiał
          się tak męczyć przez 10 lat!

Ja wybrałem Pandę 60KM, ale będę jeździł nią sam :)
          Stać mnie kupić bez kredytu droższy samochód, ale uznałem że taki mi wystarczy.

Teraz poważnie: skoro naprawdę zamierzasz wozić rodzinę w trasie, polecam
          Logana. Przynajmniej w trasie będziesz mógł wyprzedzać ciężarówki.

Nie kieruj sie tzw. elegancją i prestiżem, bo się ośmieszasz - w tej klasie
          cenowej tego i tak nie znajdziesz.
          • Gość: bolo Re: Jaja! IP: *.warszawa.tktelekom.pl 28.11.04, 14:27
            Ej historyk policz sobie dokladnie:
            -ubezpieczenie OC /pewnie nie maz zadnych znizek/+ AC+NW
            - przeglady gwrancyjne /wymiana oleju+pieczatka za 1500 PLN/
            - utrata wartosci /chcesz kupic auto na 10 lat, twoje dziecko bedzie juz w
            drugiej klasie podstawowki - pamietaj! dzieci sa zlosliwe - koledzy napewno mu
            wypomna ze jego stary jezdzi 10 letnim zlomem /fabka i logan nie wytrzyma
            takiej proby czasu/
            DLATEGO PROPONUJE
            kup za polowe tych pieniedzy jeden duzy uzywany zachodni samochod albo dwa
            male /dla zony i dla ciebie/. Koszty eksloatacji takiego "zloma" beda napewno
            mniejsze niz utrata na wartosci w ciagu pierwszego roku fabki lub logana.
            PO DRUGIE
            zastanow sie po co wlasciwie ci samochod:
            - do szpanu - sorry ale fabka lub loganem to nikomu nie zaimponujesz
            - do jezdzenia z dzieckiem do lekarza itp - wierz mi bedzie taniej taksowka
            podrozowac
            - dziecko tez kosztuje, i jest napewna lepsza inwestycja niz zakup nowego
            samochodu, w polsce, na kredyt.
            zastanow sie!
            ps
            sebciunio ma kaca!?!
            • gruman Poczekaj i kup coś lepszego 28.11.04, 14:59
              Doradzam to co prawda któryś raz z rzędu ale może zaskoczy. Zastanów się czy nie dołożyć parę tysięcy i nie kupić Hondy Jazz 1.2 silnik może słaba, ale coś za coś. Poczytaj sobie testy w Motorze czy innym Autoświecie. Miałbyś prawie kombi porządnej firmy może nawet kojarzącej się z prestiżem, a z pewnością ze sportowym zacięciem - a standard wykonania wnętrza jest o niebo lepszy niż wspomnianych tu aut. Gdyby w nieodległej przeszłości kosztował tyle co teraz, to z pewnością wybrałbym to autko zamiast Yarisa, którym teraz jeżdżę. Ponadto zdaj sobie sprawę, że prawdopodobnie 90% jazd będziesz wykonywał samotnie na te 10% (teściowe, wakacje) jest wiele rozwiązań od miniaturyzacji sprzętu (wózki) poprzez różnego typu "trumny", więc do tych dwóch samochodów nie musisz się ograniczać. Zwłaszcza że wszystkie sedany mają dosyć nieustawne bagażniki, w Hatchbacku zawsze możesz cos upakować powyżej siedzeń, a jak złożysz jeden fotel to nawet wiecej. W sedanie jest to przez linię kufra dość utrudnione.
              Pozdr
            • Gość: cc Re: Inne opcje dla historyka - klasyczne sedany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:34
              1) Chevrolet Kalos sedan 1.4/83 KM - w granicach 42,000 masz 2 poduszki,
              centralny zamek, el. szyby, radio i KLIMATYZACJĘ
              Awaryjność: ??? powinna być dość niska

2) Kia Rio RS 1.3/82 KM - za 39,100 masz 2 poduszki, wspomaganie, el. szyby z
              przodu i KLIMATYZACJĘ
              Awaryjność: dość niska

3) Renault Thalia 1.4/75 KM - za 37,000 masz 2 poduszki i ABS; za 41,000 masz
              wspomaganie, 4 poduszki i ABS. Dopłata za klimę 4500 do każdej wersji.
              Awaryjność: średnia

A Skoda? 12/64 KM z 2 poduszkami i wspomaganiem kosztuje ok. 42,000 zł. Czyli
              drogi golas.
              Awaryjność: średnia/niska
              • Gość: historyk Re: Inne opcje dla historyka - klasyczne sedany IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 17:22
                Mnie tam zadne poduszki nie potrzebne, bo to zbedny wydatek.
                Interesuje mnie tylko podstawowa wersja, a jak mowilem w Skodzie oferuja duzy
                opust. Wiec bedzie to nie 40 tys., ale okolo 34-35 tys. A Dacia jest jeszcze tansza.
            • Gość: historyk Re: Jaja! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 17:19
              Juz mowilem, ze uzywanego samochodu nie kupie, bo sie na tym nie znam i boje
              sie, zeby mi ktos nie wepchnal czegos, czego bede potem zalowal.
              Kupuje Fabie albo Logana, wiec prosze o rady dotyczace tych dwoch aut.
              Jestem zdecydowany i zdania nie zmienie.
              A z tym przgladem, to chyba cos ci sie pomylilo. Na pewno tyle nie kosztuje, bo
              jest to moja pensja. Mysle, ze koszuje gdzies okolo 200 zl gora.
          • Gość: historyk Re: Jaja! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 17:16
            Gość portalu: futurolog napisał(a):

> > A Skoda byla
            > > najlepiej sprzedajacym sie samochodem w tym roku
            >
            > Nieprawda. Najlepiej sprzedającym się autem w tym roku była Panda.
            >

A to ciekawe, bo ja sam widzialem Fabie z takim wlasnie napisem z tylu na
            szybie. Widze kolego, ze probujesz ostro manipulowac. Ciekawe jaki masz w tym
            interes?

> Jeśli zaś chodzi a Fabię (zwłaszcza sedan) i Thalię, to w ogólnym odczuciu
            > społeczno-motoryzacyjnym (nie moim!!!) uchodzi w Polsce za auto wybierane i
            > kupowane przez buraków.
            >

Co to znaczy burakow? Burak to owoc.

>
            > > Pewnie zazdroscisz i tyle, tak jak zazdroszcza moi koledzy z pracy!
            >
            > Zazdroszczą samochodu?!?!?! Gdzie Ty z takimi prymitywami pracujesz?
            > Bezinteresowna zawiść jest cechą pozostałą w Polakach po pańszczyźnianych
            > przodkach, i jak widać jest ciągle żywa...
            >

Pracuje w szkole i nie uwazam, zeby pracowali tam ludzie prymitywni. A zazdrosc
            to rzecz ludzka i nic w ym dziwnego, ze np. biolog jezdzi teraz Tavria, a pewnie
            chcialby tak jak ja.

> Nie obraź się, ale Twoje wypowiedzi (przytoczone przez "mejson.e") wskazują, że
            >
            > nie posiadasz minimalnego rozeznania w motoryzacji, i kierujesz się własną
            > kompilacją przypadkowo zasłyszanych i przypadkowych opinii.

A ty pewnie jestes znawca motoryzacji. W takim razie doradz mi co mam kupic,
            zamiast mnie obrazac.

> Kup sobie Fabię Kombi 54KM, wyjedź nią w trasę z dziećmi, teściami, bagażami i
            > psem. Spróbuj wyprzedzić pod górę jakąś ciężarówkę i pomyśl że będziesz musiał
            > się tak męczyć przez 10 lat!
            >

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z ta ciezarowka.

> Ja wybrałem Pandę 60KM, ale będę jeździł nią sam :)
            > Stać mnie kupić bez kredytu droższy samochód, ale uznałem że taki mi wystarczy.
            >
            > Teraz poważnie: skoro naprawdę zamierzasz wozić rodzinę w trasie, polecam
            > Logana. Przynajmniej w trasie będziesz mógł wyprzedzać ciężarówki.
            >

Dlaczego?

> Nie kieruj sie tzw. elegancją i prestiżem, bo się ośmieszasz - w tej klasie
            > cenowej tego i tak nie znajdziesz.

Dla ciebie pewnie wiekszym prestizem jest 30 letni mercedes niz nowa Fabia albo
            Logan. W takim razie ty sie sam osmieszasz.
            • Gość: cc Re: burak to owoc :-O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:23
              ...to jednak jaja...

"poduszki to zbędny wydatek"?
              a zapinanie pasów, to zbędna fatyga, nie mówiąc o nie oślepianiu innych,
              włączaniu kierunkowskazów odpowiednio wcześnie, przepuszczaniu ludzi na
              przejściach itd. Takich po naszych drogach jeździ tysiące, lecz niestety tylko
              kilka procent ginie.
              • Gość: historyk Re: burak to owoc :-O IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 22:09
                Sluchaj no sukinsynu.
                Czy ja mowilem o nie wlaczaniu kierunkowskazow czy nie zapisaniu pasow? Nie
                cepie. Ja tylko uwazam, ze poduszki do zbedny wydatek i nie oplaca sie doplacac
                za nie kilka tysiecy wiecej. Co innego gdyby byly w promocji, wtedy bym bral.
                Wiedze, ze nalezysz do tych bezmozgowych kierowcow, ktorzy mysla, ze kupa stali
                i roznych bajerow ich ochroni przy zderzeniu z drzewem.
                Nie zycze ci, zebys sie przekonal jak jest naprawde.
                Wiec prosze, zejdz ze mnie i jesli nie masz nic do powiezenia na temat Skody
                albo Dacii, to prosze cie o nie zabieranie glosu, bo juz zaczynam tracic wiare w
                sladowy chociaz rozsadek i inteligencje Polakow.
                Masz cos do powiedzenia na temat Skody albo Dacii? No prosze, slucham!
                Nie masz? Tak myslalem.
                To sp.....!
                • Gość: cc Re: spadaj buraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:13
                  toleruję niewiedzę, ale nie głupotę i chamstwo. Niektórzy chcieli ci coś tu
                  doradzić, ośle błotny, ale rację miał jednak ten od pytania o wąsy....
                  • Gość: historyk Re: spadaj buraku IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 22:20
                    Juz ci mowilem, spadaj na drzewo frajerze!
                • Gość: mobile Re: burak to owoc :-O IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 28.11.04, 22:14
                  Jesteś mediewistą?
                  • Gość: historyk Re: burak to owoc :-O IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.11.04, 22:19
                    Nie, madralo. Ucze w liceum historii powszechnej.
                    • Gość: mobile Re: burak to owoc :-O IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 28.11.04, 22:24

> Nie, madralo. Ucze w liceum historii powszechnej

Z takimi kiepskimi nerwami?
                      • Gość: Siwy Re: kupujac nowe auto pamietaj ... IP: *.telia.com 28.11.04, 22:35
                        ... musisz byc bogaty by kupowac tanie auto,
                        chcac oszczedzic - stracisz .

Wszystkie modele Skody to b.solidne auta-na dziesieciolecia,-
                        cala moto-cywilizowana Europa juz sie o tym przekonala. Pzdr.
                        ________________________________________________________________________________
                      • Gość: historyk Re: burak to owoc :-O IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:10
                        Nie prowokuj mnie!
            • Gość: futurolog Re: Jaja! IP: *.visp.energis.pl 28.11.04, 22:54
              > A to ciekawe, bo ja sam widzialem Fabie z takim wlasnie napisem z tylu na
              > szybie. Widze kolego, ze probujesz ostro manipulowac. Ciekawe jaki masz w tym
              > interes?

Fabia była najlepiej sprzedającym się samochodem 2003 roku. Dwa tysiące
              TRZECIEGO roku. Znowu nie czytasz ze zrozumieniem. I ty uczysz w szkole? Ręce
              opadają!

> Co to znaczy burakow? Burak to owoc

Twoje wypowiedzi właśnie mnie przekonały, że ci których opinię o buracwie
              fabiowców cytowałem - mają rację.

> Pracuje w szkole i nie uwazam, zeby pracowali tam ludzie prymitywni.
              > A zazdrosc to rzecz ludzka i nic w ym dziwnego

Nie obraź się, ale do pracy w szkołach odbywa się 'selekcja negatywna'. Z
              mojego liceum tylko największe matoły wybierały uczelnie pedagogiczne. A z nich
              tylko największe matoły trafiły do szkół.

> Nie bardzo rozumiem o co chodzi z ta ciezarowka.

Ile tysięcy przejechałeś w swoim życiu? Jechałeś kiedyś w ogóle w trasie?

> Dla ciebie pewnie wiekszym prestizem jest 30 letni mercedes niz nowa Fabia
              albo
              > Logan.

Bardzo ciężko jest kupić używany samochód w dobrym stanie. Dlatego zdecydowałem
              się na Pandę. Ale nie twierdzę że popularny samochód na 30-40 tysięcy jest
              prestiżowy - to dla mnie tylko środek transportu.
              Prestiżowy to byłby np. Subaru Forester - rzadko spotykany i drogi.

• Gość: historyk Re: Jaja! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:13

> > A to ciekawe, bo ja sam widzialem Fabie z takim wlasnie napisem z tylu na
                > > szybie. Widze kolego, ze probujesz ostro manipulowac. Ciekawe jaki masz w
                > tym
                > > interes?
                >
                > Fabia była najlepiej sprzedającym się samochodem 2003 roku. Dwa tysiące
                > TRZECIEGO roku. Znowu nie czytasz ze zrozumieniem. I ty uczysz w szkole? Ręce
                > opadają!
                >
                >

A jaka to roznica w ktorym roku?

> > Co to znaczy burakow? Burak to owoc
                >
                > Twoje wypowiedzi właśnie mnie przekonały, że ci których opinię o buracwie
                > fabiowców cytowałem - mają rację.
                >

Co to znaczy buractwo?

>
                > > Pracuje w szkole i nie uwazam, zeby pracowali tam ludzie prymitywni.
                > > A zazdrosc to rzecz ludzka i nic w ym dziwnego
                >
                > Nie obraź się, ale do pracy w szkołach odbywa się 'selekcja negatywna'. Z
                > mojego liceum tylko największe matoły wybierały uczelnie pedagogiczne. A z nich
                >
                > tylko największe matoły trafiły do szkół.
                >

Sam jestes matol. Ja skonczylem KUL, ktorym jest najbardziej renomowana uczelnia
                w Polsce.

>
                > > Nie bardzo rozumiem o co chodzi z ta ciezarowka.
                >
                > Ile tysięcy przejechałeś w swoim życiu? Jechałeś kiedyś w ogóle w trasie?
                >

Duzo. Od 17 roku zycia jezdzilem motorowerem, a potem Wartburgiem ojca.

>
                > > Dla ciebie pewnie wiekszym prestizem jest 30 letni mercedes niz nowa Fabi
                > a
                > albo
                > > Logan.
                >
                > Bardzo ciężko jest kupić używany samochód w dobrym stanie. Dlatego zdecydowałem
                >
                > się na Pandę. Ale nie twierdzę że popularny samochód na 30-40 tysięcy jest
                > prestiżowy - to dla mnie tylko środek transportu.
                > Prestiżowy to byłby np. Subaru Forester - rzadko spotykany i drogi.
                >

Pewnie dla jakichs snobow.
    • mejson.e Owocna dyskusja 28.11.04, 23:13
      Nie wiem, czy dobrze udajecie, czy naprawdę wierzycie w teksty historyka?
      Prowokuje do krytyki Skody i Dacii i ludzi nimi jeżdżących, nabija się z
      nauczycieli i ma pewnie ubaw po pachy, jak po kolei któremuś z prowokowanych
      puszczają nerwy.

W sumie - niezła gra - pogramy dalej.

Przy okazji dowiedziałem się, ze burak to owoc.

Człowiek uczy się przez całe życie...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      (Leonardo Da Vinci)
      • Gość: mobile Re: Owocna dyskusja IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 28.11.04, 23:32
        mejson.e napisał:
        > Przy okazji dowiedziałem się, ze burak to owoc

Kto wie? Jesteśmy w Unii.
        • Gość: historyk Re: Owocna dyskusja IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:16
          A co? Przeciez nie lisc ani kwiat.
      • Gość: futurolog Re: Owocna dyskusja IP: *.visp.energis.pl 29.11.04, 00:29
        > Nie wiem, czy dobrze udajecie, czy naprawdę wierzycie w teksty historyka?
        > Prowokuje do krytyki Skody i Dacii i ludzi nimi jeżdżących, nabija się z
        > nauczycieli

Właśnie się zastanawiam jak jest naprawdę.

Z jednej strony przekonujące udawanie takiej prymitywnej kreatury
        jak 'historyk' wymagałoby spójnego planu działania i dużej dawki inteligencji.
        Z drugiej strony przekonałem się już wcześniej na własnej skórze, że ludzie
        tacy jak 'historyk' naprawdę istnieją.

Miałem do czynienia jako nie-uczeń z przedstawicielami tzw. 'ciała
        pedagogicznego' i dzięki temu wiem, że ostatnimi laty na skutek upadku pozycji
        społecznej zawodu nauczyciela (i związanym z tym odcięciem dopływu ludzi
        wartościowych do tego zawodu) w naszym kraju wytwarza się specyficzny typ
        nauczyciela, takiego właśnie jak on: głupota, niewiedza, chamstwo, frustracje i
        co najważniejsze: niczym niezmącone przekonanie o wyższości własnej osoby,
        inteligencji, zawodu i wykształcenia.
        • mejson.e Dawka inteligencji 29.11.04, 00:36

"Z jednej strony przekonujące udawanie takiej prymitywnej kreatury jak
          'historyk' wymagałoby spójnego planu działania i dużej dawki inteligencji."

Nie przesadzaj - wystarczy znać jakiegoś tępego nauczyciela i wyciągnać rzeczy
          najbardziej irytujące - reszta sama się nakręci.
          Lubimy czuć się mądrzejsi i lepsi, no nie?

"Z drugiej strony przekonałem się już wcześniej na własnej skórze, że ludzie
          tacy jak 'historyk' naprawdę istnieją.
          (...)
          ostatnimi laty na skutek upadku pozycji społecznej zawodu nauczyciela (i
          związanym z tym odcięciem dopływu ludzi wartościowych do tego zawodu) w naszym
          kraju wytwarza się specyficzny typ nauczyciela, takiego właśnie jak on: głupota,
          niewiedza, chamstwo, frustracje i co najważniejsze: niczym niezmącone
          przekonanie o wyższości własnej osoby, inteligencji, zawodu i wykształcenia."

Niestety - musze się zgodzić.

Ale "nasz" historyk to ersatz.
          Mogę się założyć...

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          (Leonardo Da Vinci)
          • Gość: jędrek Nie przeginasz czasem? IP: 207.44.180.* 29.11.04, 10:30
            Znam wielu wartosciowych i dobrze wyksztalconych nauczycieli, ktorzy pokonczyli
            prestizowe uniwersytety, a w szkole pracuja bo lubia, a nie dla pieniedzy.
            Swoim postem obraziles takich ludzi, co czyni z ciebie czlowieka nie lepszego od
            takich tepakow jak historyk.
    • Gość: Krata Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.spray.net.pl 29.11.04, 00:07
      Historyku,

Co do Twojego wyboru - Logan czy Fabia raczej Ci nie pomoge, ale chce napisac o
      czyms innym. I prosze Cie, potraktuj to powaznie.

Przeczytalem wczesniej: "poduszki to zbedny wydatek". Mylisz sie. Podobnie z
      ABS'em...

Kiedy jedziemy ulica i mijamy jakis wypadek - zwykle ogarnia nas przekonanie,
      ze komu jak komu, ale nam sie to nigdy nie przydarzy. No i mozna sie bardzo
      zdziwic jak sie w 0.5 sekundy laduje w rowie o wlos unikajac smierci.

Domyslam sie, ze (w zwiazku z Twoim zasiegiem finansowym, o ktorym wspominales)
      bedziesz chcial jezdzic tym samochodem jak najdluzej. Bedziesz o niego dbal i
      nie przekraczal dopuszczalnych predkosci. Ale uwierz mi, nie wszyscy mysla
      podobnie i moze sie zdarzyc, ze to nie Ty popelnisz blad ale ktos inny. A co
      jezeli akurat na Ciebie padnie i pijany gowniarz przyrznie Ci czolowo?

Jest takie powiedzenie: "lepiej miec poduszki niz nie miec ich w ogole, ale
      lepiej ich nie miec, niz miec JEDNA". Kiedys czytalem czlowieku, ktory kupil
      samochod z jednym SRSem. Bo zal mu bylo dorzucic. A pol roku potem kolesie
      wracajacy z dyskoteki przywalili go centralnie z przodu. Jechal z kobieta. On
      przezyl dzieki poduszce, ona nie... Trzy dni potem powiesil sie w szpitalu. Bo
      gdyby wysuplal jeszcze troche - zyliby oboje.

Piszesz, ze macie miec dziecko. Ja tez mam Żone, fantastyczna Kobiete dla
      ktorej zrobilbym wiele. Rowniez planujemy powiekszyc rodzine. Ja za bardzo
      podobne pieniadze kupilem czteroletniego Nissana Primere w pelnej opcji, ale
      wierz mi - szmery-bajery, ale ABS i poduszki (4) to wymog ktory stawiam przede
      wszystkim. Wlasnie po to zeby potem nie wyrzucac sobie, ze czegos nie zrobilem,
      a moglem. Nie robcie tego wlasnemu dziecku i sobie, naprawde... Ja kilka
      tygodni temu wyladowalem na dachu, wiec wiem co mowie...

Przemysl swoj wybor, daj znac jezeli chcialbys przerzucic sie na PRIV'a.

Pozdrawiam,
      Krata
      • Gość: Meski szowinista MI TEZ PODUSZKA URATOWALA ZYCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:43
        PRZYWALILEM KIEDYŚ W DRZEWO PO PIJAKU,NA SZCZESCIE PODUSZKI ODPALILY I NIC MI
        SIE NIE STAŁO.LAGUNA 2 TO BEZPIECZNA BRYKA,SZKODA TYLKO ZE PZU NIC NIE
        WYPŁACILO... NO ALE TERAZ JEZDZE CLIO EXTREME I OBECNOSC PODUSZEK BYLA WYMOGIEM
        KONIECZNYM DO WEJŚCIA W JEGO POSIADANIE.TOBIE TEZ POLECAM
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:15
        Poduszki i inne bajery to zwykly chwyt marketingowy, a ja jestem odporny na
        ciemnote wciskana ludziom w reklamach. Jestem swiadomym konsumentem i nie kupuje
        rzeczy zbednych.
        • Gość: Krata Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.spray.net.pl 02.12.04, 00:08
          Historyku,

Wlasnie mi uswiadomiles, ze nie wart jestes tej dyskusji. Przepraszam, ze
          zawracalem Ci glowe.

Ale rozumiem. To nie Ty lezales w rowie tylko ja.

Pozdrawiam. Prowadz ostroznie, cokolwiek kupisz.
          Krata
      • Gość: qwertys21 Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.chello.pl 01.12.04, 14:13
        bardzo mądra wypowiedź!!!

pozdrawiam :)
    • Gość: marek Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.chello.pl 29.11.04, 03:08
      Wybor masz rzeczywiscie niewielki. Moze lepiej w ogole dac sobie spokoj?
    • Gość: jędrek Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: 216.127.82.* 29.11.04, 09:10
      Jezli chodzi ci o prestiz, to tylko Logan.
      Szerzej mowiac, wszystko tylko nie Skoda.
    • mati_77 Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 29.11.04, 10:07
      Nie no koles swoja elokwencja powala. Poduszki zbedny wydatek? Chlopie kto dal
      ci dyplom, skoro twierdzisz ze cos seryjne montowane w samochodach jest zbednym
      wydatkiem. W Niemczech, bodajze od poczatku 2004 samochod musi byc wyposazony w
      ABS, tez jest to zbedny wydatek? Myslisze ze ci ludzie, tam za Odra sobie takie
      rzeczy wymyslaja bo nudzi im sie? Jak bedziesz mial pierwsza krakse, a z tego co
      piszesz jestes zielonym niedzilenym kierowca, to docenisz kwestie zwiazane z
      bezpieczenstwem.

Najbardziej podobalo mi sie jak tzw. historyk napisal ze przeglad nie moze
      kosztowac tyla a tyle, bo to cala jego pensja. Buuuuuuaahhhhhhhhhh. Dawno sie
      tak nie smialem. Uwierz mi na slowo, moze!

Radze ci jedno. Za 40 tys. zeta mozna kupic gardzo fajna furke 2 letnia. Ja
      bylem w podobne sytuacji jak ty. Do 40 tys. zl musilem kupic samochod. Szukalem
      dlugo ponad 4 miesiace. Ale znalazlem Honda Civic 5d, produkowana w UK, ma teraz
      4 lata, 2 juz nia jezdze i chwale sobie. Kupilem ja na krotko po wejsciu nowego
      modelu civica, silnik do dupy - innych nie bylo (niby 1,4 90 km, ale to jakies
      kucyki chyba) znaczy zeby jechac jakos tym autem trzeba krecic je na 4 tys. i
      glosno jest wtedy, ale za to oszczedny. Samochod byl wyposazony we wszystko
      lacznie z kilmatyzacja. Takze o swoje dziecko jestem bezpieczny. Duzy bagaznik,
      mile wykonczenie. Jestem zadowolony. Fakt troche znam, sie na furkach, ale
      zaplacilem jednemu gosciow (300 zl) ktory pracuje w serwisie hondy i koles
      wszytko mi o tym samochodzie powiedzial, do komputera tez podlaczal. I bylo ok.
      Dlatego wzialem.

Wiec chlopie nie szczyp sie z kasa a zainwestuj w cos porzadnego, to raz. A dwa
      my chcemy tu tobie pomoc, wiec nie drwij z ludzi ktorzy na pewno tobie nie
      zazdroszcza "nowego" samochodu. Zachowujesz sie jak dzieciak, na pewno jestes
      najabrdziej nielubianym nauczycielem w szkole. z takim podejsciem...
      • Gość: jędrek W jednym chyba przesadziles IP: 216.127.82.* 29.11.04, 10:22
        Siostra za przeglad w Fiacie placila tydzien temu okolo 200 zl (lacznie z
        wymiana oleju i takie tam).
        Wiec skad ta cena 1500 za przeglad? Czyzby Skoda i Dacia az tak bardzo sie cenily?
        • mati_77 Re: W jednym chyba przesadziles 29.11.04, 10:30
          Wiesz to zalezy jaki przeglad i co beda robic. Jezlei bedziesz musial wymienic
          wszystkie paski, plyny i naladowac kilme, to spoko zaplacisz ponad 120 zl.
          • Gość: jędrek Re: W jednym chyba przesadziles IP: 216.127.68.* 29.11.04, 10:39
            Teraz to przesadziles w druga strone.
            Skad w takim razie te 1500 zl?

• mati_77 Re: W jednym chyba przesadziles 29.11.04, 10:55
              Fakt za samo sprawdzeni szczelnosci klimy i nabicie jej zapalcilem latem 680 zl
              w mojej straej b4. Kurde moja ex jezdzi ta honda i nie pamietam juz dokladnie co
              ile kosztowalo, ale ex. tesciwoa ma taki sam model i kiedys pojechala na wlasnie
              wiekszy przeglad i zaplacila ponad 1000 zl.
              • Gość: Tomek F. Re: W jednym chyba przesadziles IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 29.11.04, 11:07
                mati_77 napisał:
                > w mojej straej b4.

co to jest?

co do głównego tematu wybrałbym Dacie bo powinna być mniej awaryjna niż skoda
                • mati_77 Re: W jednym chyba przesadziles 29.11.04, 11:10
                  AUDI B4, 80, produkowana do 1995 roku w wersji avant
              • Gość: jędrek Re: W jednym chyba przesadziles IP: 216.127.82.* 29.11.04, 11:31
                No dobra, ale nie porownuj Skody do Hondy.
                Po drugie z tego co pisze historyk, to on klimy nie bedzie chcial, bo to
                niepotrzebny wydatek:)
                Wiec u niego przeglad moze kosztowac gora 400-500 zl.
                • mati_77 Re: W jednym chyba przesadziles 29.11.04, 11:37
                  No ale chlopie pomysl, wolisz 2 letnia honde czy nowa fabke? Tez zastanawialem
                  sie nad tym rozwiazaniem i wybralem honde.
                  • Gość: jędrek Re: W jednym chyba przesadziles IP: 216.127.82.* 29.11.04, 12:02
                    To co wole nie jest trescia niniejszej rozmowy.
                    Po prostu wydaje mi sie, ze niepotrzebnie ko straszycie wysokimi kosztami
                    przegladow, bo akurat w jego przypadku beda one niskie.
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 22:05
        Bzdury pan pleciesz panie Mateuszu!
        Bylem dzisiaj w salonie Renault, ktory bedzie sprzedawal Dacie i powiedzieli, ze
        przeglad bedzie kosztowal nie wiecej niz 400 zl.
        Wiec albo klamiesz, albo jestes niedoinformowany.
        Jutro ide do Skody, ale nie sadze zeby to byla wieksza kwota.
    • zoriusz Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 29.11.04, 11:21
      Czy większość z Was rzeczywiście nie zorientowała się jeszcze, że ten tzw.
      historyk to kolejny (albo jeden z już obecnych) antyskodowy frustrat i psychol??
      pozdrawiam
      • Gość: jędrek Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: 207.44.180.* 29.11.04, 11:27
        Dlaczego tak sadzisz? Przeciez on nic zlego o Skodzie nie napisal, a wrecz
        przeciwnie.
        Ja mysle, ze to zwykly czlowiek jakich duzo w Polsce, ktory mysli, ze go stac na
        nowe auto i sie podjaral za bardzo.
        • mejson.e Frustrat 29.11.04, 11:33
          Zoriusz ma rację - to antyskodziarski frustrat.
          A używa takich samych argumentów jakie były wyśmiewane przez antyskodziarzy -
          prestiż, pięcioletni kredyt, bezawaryjność skody, opiniotwórcza rola
          "Auto-Światu" itd.

To jest szyte grubymi nićmi i aż dziw, jak wielu ludzi dało się podpuścić.

Facet ma ubaw po pachy.

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          (Leonardo Da Vinci)
          • Gość: jędrek Re: Frustrat IP: 216.127.82.* 29.11.04, 12:05
            Zeby az tak dobrze sie podszyc pod kgoos, facet musialby byc niesamowicie
            inteligentny.
            A co taki by robil na tym forum-scieku?

Czy uwazacie, ze naprawde nie ma takich ludzi, ktorzy idealizuja Skode albo
            Dacie, bo to dla nich szczyt marzen?
            • zoriusz Re: Frustrat 29.11.04, 13:14
              Gość portalu: jędrek napisał(a):

> Czy uwazacie, ze naprawde nie ma takich ludzi, ktorzy idealizuja Skode albo
              > Dacie, bo to dla nich szczyt marzen?

Są.
              I jest ich mniej więcej taki sam procent jak tych idealizujących fiata pandę,
              renault megane czy hondę civic.
              I z pewnością mniej niż tych, dla których szczytem marzeń jest 10-letni golf
              albo "prestiżowy" alfa romeo.
              pozdrawiam
              • Gość: jędrek Re: Frustrat IP: 216.127.82.* 29.11.04, 13:25
                zoriusz napisał:

> Są.
                > I jest ich mniej więcej taki sam procent jak tych idealizujących fiata pandę,
                > renault megane czy hondę civic.

Ale jednak sa. Skad wiesz, ze historyk to nie jeden z nich? Nie rozumiem,
                dlaczego niektorzy na slowo Skoda albo Dacia maja alergie.

> I z pewnością mniej niż tych, dla których szczytem marzeń jest 10-letni golf
                > albo "prestiżowy" alfa romeo.
                > pozdrawiam

Nie no, 10-letniego golfa bym z Alfa nie porownywal, chyba ze z 10-letnia.
                Na nowa Alfe nie moze sobie pozwolic byle dres czy byle nauczyciel, co sprawia,
                ze sa to samochody uwazane za prestizowe.
                • Gość: historyk Re: Frustrat IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 22:24
                  Tylko nie byle nauczyciel!
                  Rozne moga byc rodzaje bogactwa. Rownie dobrze moze byc i duchowe, czego wymaga
                  sie od nauczycieli.
                  • Gość: jędrek Re: Frustrat IP: 207.44.180.* 01.12.04, 12:45
                    A czy nauczyciel molestujacy swoich uczniow jest bogaty duchowo?
        • zoriusz Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 29.11.04, 11:49
          Gość portalu: jędrek napisał(a):

> Dlaczego tak sadzisz? Przeciez on nic zlego o Skodzie nie napisal, a wrecz
          > przeciwnie.
          > Ja mysle, ze to zwykly czlowiek jakich duzo w Polsce, ktory mysli, ze go stac
          n
          > a
          > nowe auto i sie podjaral za bardzo.

Pewnie, że nic złego nie napisał. Zaraz pewnie napisze, że fabia to kompakt, a
          w bagażniku oprócz wózeczka chce wozić cebulę i po to mu duży bagażnik. Potem
          jeszcze zapyta jaki kapelusz mu polecacie, aby na koniec stwierdzić, że chce
          srebrną fabię żeby mu wiara zazdrościła pięknego sedana jak zaparkuje przed
          Kościołem.
          pozdrawiam
          • Gość: jędrek Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: 207.44.180.* 29.11.04, 12:08
            Nie no, wtedy to juz by bylo totalne przegiecie i wtedy na 100% bylaby to podpucha.
            A teraz nie jestem pewien czy tak jest.
          • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 22:25
            Co tu komakt ma do rzeczy?
            Nie zamierzam kupowac radia, a juz na pewno nie z kompaktem, bo by zaraz pewnie
            jakies osiedlowe mety ukradly.
            • zoriusz Do Jędrka 01.12.04, 09:12

> Co tu komakt ma do rzeczy?
              > Nie zamierzam kupowac radia, a juz na pewno nie z kompaktem, bo by zaraz
              pewnie
              > jakies osiedlowe mety ukradly.

Nadal masz wątpliwości???
              pozdrawiam
              • Gość: jędrek Re: Do Jędrka IP: 216.127.82.* 01.12.04, 09:25
                zoriusz napisał:

> Gość portalu: historyk napisał(a):
                >
                > > Co tu komakt ma do rzeczy?
                > > Nie zamierzam kupowac radia, a juz na pewno nie z kompaktem, bo by zaraz
                > pewnie
                > > jakies osiedlowe mety ukradly.
                >
                >
                > Nadal masz wątpliwości???
                > pozdrawiam

Sam nie wiem.
                Ale np. tesc mojej siostry do niedawna nie wiedzial co to jest kompakt.
                A gosc ma wyzsze studia i jeszcze nie ma nawet 60-lat wiec nie jest az taki stary.
                W naszym pseudospoleczenstwie rozne cuda sie zdarzaja.
                Sam znam gosci po trzydziestce, ktorzy nie wiedza jak sie placi karta kredytowa
                i ze w ogole jest cos takiego. A tez ludzie po studiach, ale maja po prostu taka
                wsiowa, czy jak to nazwac, mentalnosc. Studenci KUL akurat celuja w wiesniackich
                zachowaniach.
              • Gość: krs Re: Do Jędrka IP: *.4web.pl 07.12.04, 11:46
                Po cytowanej przez Ciebie wypowiedzi "historyka" wszysto jest jasne to podpucha.
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:18
        Psychol to sam jestes lysy bejsbolisto o pustym mozgu.
    • Gość: Mir Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 13:40
      Od pierwszego posta widać że historyk to podpucha, za to Futurolog jest
      autentyczny. Pozdrawiam
      • Gość: kanciak Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 20:13
        Hehe
        Prawda w oczy kole.
        Ale zostaliscie osmieszeni skodziarze!
    • Gość: historyk Hamstwo na forum! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 18:55
      Wczoraj mnie nie bylo, ale to co dzisiaj przeczytalem wola o pomste do nieba!
      Kto dal was prawo mnie obrazac i zawod nauczycielski? Gdyby nie nauczyciele, to
      wasze dzieci, wy parszywe glaby, chodziliby w przyszlosci bo ulicy i zebraly o
      kromke chleba. A tak to maja jaka taka szanse na godne zycie.
      To my im wpajamy wiedze, ktorej wy im przekazac nie umiecie i nie mozecie, bo
      wasze mozgi sa puste! Sloma wam z butow wystaje, a uwazacie sie za kogos lepszego.
      Ja skonczylem, jesli to kogos interesuje KUL, ktory jest najbadziej renomowanym
      uniwersytetem w Polsce i nie uwazam, ze zawod nauczycielski wybieraja ludzie nie
      wyksztalcenia. Do zawodu niauczyciela trzeba miec pasje i powolanie i nie kazdy
      tepak w dresie moze nim zostac. Dotarlo to do was, wy nedzne tepaki?
      Zamiast rzeczowych rad, ktorych oczekiwalem, to forum zamienilo sie w sciek, na
      ktorym mozna bezkarnie wyzywac i szmacic ludzi. Ale wiedzcie, ze to wy sami sie
      szmacicie i wystawiacie opinie o sobie takimi slowami!
      Zal mi was i nie chce miec z wami nic do czynienia.
      Oczekuje tylko rzeczowych rad i tylko na takie bede odpowiadal, a reszte bede
      traktowal tak jak na to zasluguja, czyli splunieciem.

nie pozdrawiam
      • Gość: mobile Re: Hamstwo na forum! IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 30.11.04, 19:30
        Prowokacja za prowokacją. Taki prostak nauczycielem?
        • Gość: historyk Re: Hamstwo na forum! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:00
          Wez sie facet ode mnie odpie..z laski swojej!
          Zrobilem ci cos? Ciekawe czy swoje dzieci tez uczysz takiego hamstwa. Bo ja
          coraz czesciej obserwuje w szkole takie zagubione dzieci, ktore same nie sa
          winne, ale ich rodzice.
          • Gość: mobile Re: Hamstwo na forum! IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 30.11.04, 23:18
            Gość portalu: historyk napisał(a)
            Ciekawe czy swoje dzieci tez uczysz takiego hamstwa.

No i jak piszesz "chamstwa", jak piszesz?
            Moje dzieci są miłe i sympatyczne. Obca jest im buta, arogancja i agresja.Może
            to nie jest dobre na dzisiejsze czasy, ale nie miały nauczycieli po KUL-u.
          • mati_77 Re: Hamstwo na forum! 01.12.04, 07:14
            Ty chlopie z tym hamstwem to nie przesadzaj, bo najbardziej hamski to ty tu
            jestes. Na wszytkich i na wszytko sie orarazasz. Na pewno w szkole nikt cie nie
            lubi.
            A i jestes niedouczony skoro nie wiesz co tojest kompakt.
    • Gość: historyk Do Admina! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 21:09
      Dlaczego admin nie reaguje na wyzwiska pod moim adresem i na obrazanie
      nauczycieli jako grupy zawodowej?
      • Gość: cc Re: Do Admina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:47
        Klikałem już na "skasuj ten durny post" ale nic to nie dało.
        A chamem kto tu jest, to inteligentni ludzie sami zauważą po przeczytaniu
        odpowiedzi histeryka.
        • Gość: historyk Re: Do Admina! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 22:22
          Kogo masz na mysli slugusie Leppera?
      • Gość: kanciak Re: Do Admina! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 21:50
        Przylaczam sie do pytania.
        Nie wolno obrazac nauczycieli, bo ucza nasze dzieci.
        • Gość: historyk Re: Do Admina! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 22:23
          Wlasnie
          • kangur068 Re: Do Admina! 30.11.04, 23:34
            a kupujcie co chcecie , renault kangoo to najlepszy samochod rodzinny
          • mati_77 Re: Do Admina! 01.12.04, 07:16
            Wiec i ty nie obrazaj nikogo.
        • Gość: cc Re: Do Admina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 08:56
          mam nadzieję, że moich dzieci nie będą uczyć tępaki i/lub nie znający
          ortografii frustraci
          • Gość: Darek Re: Do Admina! IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 01.12.04, 11:13
            Przeczytałem te wszystkie komentarze i jeżeli pan historyk istnieje naprawde to
            smutno mi trochę. Widze, że obcowanie z dzisiejszą młodzieżą spowodowało, że
            prezentuje pan ich poziom- jest pan nidouczonym,zadufanym w sobie ignorantem.
            Boje się teraz o edukację w szkole mojego dziecka. W trosce o dobro twojej
            rodziny: nie kupuj samochodu jeśli cie nie stać, piszesz o pożyczce na pierwszą
            wpłatę, o zbędnych poduszkach.. Człowieku urodzi Ci się dziecko to nie Będziesz
            miał na przegląd i rzeczywiście przy wyprzedzaniu tej ciężarówki 54KM w twoim
            pięknym wozie, którego wszyscy Ci będą zazdrościć zabierze was w przestworza!
            Kup sobie Compact i słuchaj lepiej ralaksacyjnej muzyki. Zanim zaczniesz mnie
            obrażać- głos zabrał 26letni inż., ojciec, 1,5 roku pracy za granićą( Europa,
            Brazylia,Izrael,Skandynawia),obecnie pracownik biurowy.
            • Gość: kanciak Re: Do Admina! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.12.04, 18:08
              On nie wie gdzie lezy Skandynawia, wiec i tak mu nie wytlumaczysz.
    • the.bill Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 01.12.04, 14:17
      Glupota ludzka nie zna granic!
      • Gość: ttt Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.arreks.com.pl 01.12.04, 14:42
        • Gość: ttt Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.arreks.com.pl 01.12.04, 14:44
          Przeczytałem to wszystko.
          Cudeńko :))
          Lepsze od Forum-humorum, poważnie.
          I założę się, że najlepszą zabawę ma tu historyk, pewnie leży teraz pod
          komputerem i sika ze śmiechu.
          pozdrowienia ttt
    • Gość: Grześ Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.cust.tele2.pl 01.12.04, 20:17
    • Gość: Grześ Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.cust.tele2.pl 01.12.04, 20:28
      tygodni temu kupiłem Fabię z silnikiem 1,2 HTP, 64 KM.
      Nie zamocna jednostka, ale bardzo przyjemnie brzmi a opowieści o zabiciu się
      przy wyprzedzaniu to bzdury (takie coś może mówić tylko właściciel 15 letniego
      BMW, które sypie się w czasie jazdy, ale BMW).
      Niedużo pali ok 6,1 litra na stówkę, na dotarciu.
      W Auto-Świecie były zdjęcia i największym przebojem jest sprężyna w bagażniku
      (łączy zawiasy pokrywy z resztą samochodu) tak jak w starych tapczanach.
      Ja się cieszę z tego autka, przyjemnie jeździ, nie ma chałasu w środku, duży
      bagażnik, duży komfort jazdy, itp.
      Wybór należy do Ciebie, ale wtej cenie teraz też kupisz Fiata Albeę ( też fajne
      autko - brat ma), teraz są duże upusty na to autko i ciekawe kredyty - w
      Skodzie też.
      Pozdrowienia!
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.12.04, 21:10
        Fiat odpada, bo to zlom dla cieniasow.
        Fatalna Imitacja Auta Turystycznego albo Feller In Alle cos tam.
        Tak slyszalem, a chyba takie zarty nie biora sie znikad, prawda?
        • Gość: Grześ Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.cust.tele2.pl 01.12.04, 21:19
          Wiesz, co myślę, że ty jesteś takim cieniasem!
          A Twoje pytanie to tylko podpucha właściela jakiegoś złomu sprowadzonego
          niedawno z zachodu!
        • Gość: darek Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: 213.155.190.* 01.12.04, 21:30
          Ta Fiat to cienias masz rację, ale Dacia i Skoda to przy nim absolutne wypasy!!
          Facet po co się pytasz ludzi o zdanie skoro na wszystko masz ustaloną odpowiedź>
    • Gość: Nauczyciel małe sprostowania..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:49
      Dla informacji: jeżdżę 5 letnia Borą TDI kupioną jako używana rok temu.

Takie prymitywy jak historyk faktycznie istnieją, chociaż on to chyba
      prowokator w wieku licealnym.

Od kiedy to KUL jest najlepszy? To jedna z gorszych uczelni wyższych. Czołówka
      Uniwerków to: Warszawski, Jagielloński. I tylko niektóre z wydziałów innych
      mogą się łapać do czołówki. I nie przypomnę dowcipu z Lublina, że: "po KULu to
      tylko KULwy"

I w szkole ponadgimnazjalnej nie ma przedmiotu HISTORIA POWSZECHNA....
      • Gość: cc Re: małe sprostowania..... - racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:48
        licealista, któremu kiepsko idzie historia ;-)
        itd.
        • kazidelko Re: małe sprostowania..... - racja 02.12.04, 16:21
          ...Panie "Chistoryku"...napędziłeś mi poważnego strachu...Całe szczęście,że
          jesteś zwykłym szczeniakiem,bo miałem już poważne obawy o edukację moich
          dzieci...Jak jesteś licealistą,to niedużo Ci zostało czasu by wydorośleć...
          • Gość: historyk Re: małe sprostowania..... - racja IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.12.04, 21:10
            Wypraszam sobie takie chamstwo!
            Wiecej kultury!
      • Gość: historyk Re: małe sprostowania..... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.12.04, 21:09
        Po pierwsze:
        Czy ja kiedys mowilem, ze ucze przedmiotu 'Historia powszechna'? No mowilem?
        To co sie facet rzucasz i udajesz madrale? Poniewaz wygladasz na kretyna juz
        wyjasniam: ktos zapytal czy jestem mediewista (i tak nie wiesz co to znaczy), to
        powiedzialem, ze nie, bo ucze historii powszechnej, ktorej uczy sie w liceum.
        Jasne?
        Po drugie:
        KUL jest uczelnia o najwyzszym poziomie, tylko niektorzy tacy jak ty ja
        opluwaja, bo zazdroszcza. Zreszta konczcie sobie te ateistyczne komusze
        'uczelnie', tylko potem nie udajcie wyksztalconych i kulturalnych, bo tego
        stamtad nie wyniesiecie.
        • Gość: mobile Re: małe sprostowania..... IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 02.12.04, 22:11
          Z przykrością muszę zgodzić się z tym co o "chistoryku" napisał Futurolog, cyt.:
          "w naszym kraju wytwarza się specyficzny typ
          nauczyciela, takiego właśnie jak on: głupota, niewiedza, chamstwo, frustracje i
          co najważniejsze: niczym niezmącone przekonanie o wyższości własnej osoby,
          inteligencji, zawodu i wykształcenia."
          • Gość: crippled Re: małe sprostowania..... IP: *.65-104.adsl.ij.net 03.12.04, 08:38
            heh
            Sam mam do czynienia z takimi typami i uwierzcie mi, zdarzaja sie jeszcze gorsi
            od historyka.
        • Gość: Nauczyciel Re: małe sprostowania..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 14:32
          Jakbyś miał trochę więcej "inteligencji", to pewnie teraz wybierałbyś między
          Mondeo a Passatem, a tak, to ty chyba do Krucjaty należysz....I pewnie na Oazy
          też jeździsz? No tat, KUL niczego innego nie uczy......
          • Gość: historyk Re: małe sprostowania..... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.12.04, 21:40
            Moze ty powinienes pochodzic na Oaze Rodzin, to by ci pomoglo uleczyc twoja
            spaczona psychike.
            A gdzie ja naleze, to sie nie interesuj, bo za prosty jestes, aby to zrozumiec.
            • kazidelko Re: małe sprostowania..... 04.12.04, 09:22
              No i wszystko w tym temacie...Idę sobie "walnąć"różaniec w intencji
              megalomanów...
              • Gość: ktoś Re: małe sprostowania..... IP: *.gizycko.mm.pl 04.12.04, 11:26
                AMEN...
              • Gość: mobile Re: małe sprostowania..... IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 04.12.04, 12:02
                Spróbuję odmówić całą koronkę.
              • Gość: historyk Re: małe sprostowania..... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.12.04, 22:11
                Nie kpij synu z religii. Mowie ci nie kpij bo sie to na tobie zemsci. Nie musisz
                wyznawac religii, ale chociaz uszanuj innych.
                • Gość: mobile Re: małe sprostowania..... IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.12.04, 22:31
                  Apage satanas.
                  • Gość: historyk Re: małe sprostowania..... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.12.04, 21:52
                    Ty szatanie!
    • starymason Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 05.12.04, 23:31
      www.skodnik.republika.pl/
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.12.04, 21:52
        I na co tyle zlosliwosci?
        Zazdrosci sie Skody, co?
    • Gość: Tomek B Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.echostar.pl 06.12.04, 16:19
      Jestem posiadaczem Fabii Sedan w wersji Comfort 1.4L 68KM. Ogólnie polecam.
      Samochód bardzo poręczny i funkcjonalny. Znakomita ergonomia. Wszędzie się
      zmieści. Przydatne wieszaki w bagażniku. Przycisk zamykający centralny zamek
      równocześnie z podnoszeniem elektrycznych szyb i uruchamianiem alarmu to
      świetny pomysł. Silnik wytrzymuje praktycznie każde obroty, choć niestety
      przyspieszenie jest kiepskie. Większość 1.4litrowców jest znacznie szybsza.
      Może się zdarzyć "pocąca się" skrzynia biegów. Już po 30 tys.km do wymiany są
      drążki i łączniki stabilizatora ale przyznam, że staram się jeździć dynamicznie
      także na lokalnych drogach. Średnie spalanie 7,5-7,8 litra w jeździe mieszanej.
      • Gość: historyk Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.12.04, 21:51
        Dzieki za rady.
        A co sadzisz o wnetrzu Fabii?
        Jak prezentuje sie tapicerka?
        • Gość: Tomek B Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.echostar.pl 08.12.04, 11:19
          Witam ponownie
          Co do tapicerki to nie można narzekać. Wnętrze jest ciemnej barwy, więc się nie
          brudzi. Plastik na desce rozdzielczej wygląda na twardy, ale jest łatwy w
          utrzymaniu czystości i wygląda solidnie. Jak na razie nic nie trzeszczy ani nie
          skrzypi.
    • Gość: Jarek Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: 129.237.187.* 06.12.04, 22:27
      Osobiscie rowniez wzial bym pod uwage 5-dzwiowa odmiane Skody Fabii. Auta tego
      typu sa, wedlug mnie, o wiele bardziej funkcjonalne niz klasyczna 4-dzwiowa
      limuzyna, jezeli wezmie sie pod uwage dodatkowa miejsce przeznaczone na bagaz
      po zlozeniu tylnich siedzen.

Pozdrowienia

• Gość: automaniak Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 01:56
        historyk mimo wszystko jestes ryzykantem-brac nowe auto na kredyt,do tego nie
        znajac sie na motoryzacji to prawie samobojstwo! a serwisowanie auta jak juz
        je kupisz to bedzie dopiero balet,na pewno nie licz na 400zl za przglad! lepiej
        wstrzymaj sie w ogole z kupnem albo kup uzywany.za 15000zl jest duzy wybor aut!
        a co do prestizu to liczy sie marka,a fabia czy logan to tak jak polonez tylko
        ze za 6000zl
        • adam.skodowy Re: Fabia Sedan czy Dacia Logan? 07.12.04, 09:57
          Skoda ma wiekszy prestiz od VW.
          Potwierdzaja to jej wyniki na calym swiecie.
    • Gość: Vivio Ale ściema, panie historyk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:37
      Ściema, bo żeby z taką argumentacją upierać przy zakupie takich "aut",
      porównywać Dacię do Mercedesa itp. to albo trzeba być:
      - debilem (idiotą),
      - kompletnym abnegatem automobilizmu (w takim razie lepiej kupić sobie
      hulajnogę),
      - niezłym ściemniaczem, i to jest chyba prawdziwa wersja, bo nie wyobrażam
      sobie wykształconego (po studiach) człowieka, który mógłby być aż tak "cienki w
      autach".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka