Dodaj do ulubionych

Yaris i klimatyzacja

08.05.02, 11:34
Mam pytanie czy ktoś ma Yarisa z klimatyzacją. Mam ten samochód dopiero od
półtora miesiąca i dostałem z toyoty list w którym oferują miedzy innymi klimę
z ceną promocyjną 3800zł (co i tak uważam za cenę wygórowaną). Czy warto, ile
wtedy samochód pali więcej.Czekam na opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam W. Re: Yaris i klimatyzacja IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 08.05.02, 14:47
      Mnie w zeszłym roku oferowali klimatyzację za 5 tys. - tym bardziej
      podziękowałem.
      Natomiast sam fakt zamontowania tego urządzenia nie powiniem znacząco
      zmniejszyć parametrów w przypadku tego auta.
      PZDR.
      • Gość: Marek Re: Yaris i klimatyzacja IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 08.05.02, 19:52
        Klima potrzebuje od 5 do 10 kW. W przypadku silnika 1.0 Yaris'a bedzie to
        bardzo zauwazalny spadek mocy. U mnie w Cavalirze roznica w osiagach jest
        zdecydowanie zauwazalna, a mam troszke wiecej mocy i pojemnosci (2.2L/115 KM).
        Natomiast w GTP nie czuc wlaczenia klimy wcale (oprocz zimnego powietrza...:).
    • is300 Re: Yaris i klimatyzacja 08.05.02, 19:46
      kubiakm napisał(a):

> Mam pytanie czy ktoś ma Yarisa z klimatyzacją. Mam ten samochód dopiero od
      > półtora miesiąca i dostałem z toyoty list w którym oferują miedzy innymi klimę
      > z ceną promocyjną 3800zł (co i tak uważam za cenę wygórowaną). Czy warto, ile
      > wtedy samochód pali więcej.Czekam na opinie.

Napewno troszke samochod bedzie slabszy, przy mniejszych silnikach to sie
      bardziej odczuwa niz w wiekszych. Wiem to po sobie, kiedy wlacze Klime w mojej
      2.2 Camry to samochod traci troche mocy, w przeciwienstwie w drugim aucie
      3.0 IS300 nic sie nie odczuwa.
    • Gość: Pitz Re: Yaris i klimatyzacja IP: 213.17.163.* 09.05.02, 10:33
      Wsiadz sobie do auta jak postoi na sloncu, kiedy na zewnatrz jest 35 w cieniu i
      zobacz wtedy, czy bedzie Cie obchodzilo spalanie i spadek mocy silnika, czy
      raczej bedziesz marzyl o zimnim piwku w cieniu pod palmami. Jak bedziesz chcial
      pojezdzic baaardzo dynamicznie, to sobie klime wylaczysz. Ja bym bral bez
      zastanowienia. Sam chcialem zalozyc do Camry Diesla, ale jak mi zaspiewali 6-
      6.5 tys. zlotych, to stwierdzilem, ze klima bedzie w nastepnym aucie...
    • Gość: Lennon Re: Yaris i klimatyzacja IP: *.toya.net.pl 09.05.02, 10:39
      Posiedz sobie dzisiaj w samochodzie to sam zdecydujesz czy warto.
      • Gość: pijotr Re: Yaris i klimatyzacja IP: *.hsk.com.pl / 150.151.100.* 09.05.02, 11:04
        Gość portalu: Lennon napisał(a):

> Posiedz sobie dzisiaj w samochodzie to sam zdecydujesz czy warto.

Racja, nad tym problemem trzeba sie zastanawiac w srodku goracego lata. Jak masz
        w aucie +40 to naprawde oddalbys te 10 czy 15% mocy silnika aby sobie
        spokojnie,moze nieco wolniej, mniej dynamicznie ale przyjemnie jechac w chlodzie.
        A zuzycie paliwa ?? coz bez klimy mniej moze spalisz benzyny ale wiecej wydasz na
        proszki, szampony, wode, gaz ... (jednak jestem raczej zwolennikiem mycia sie!!).
        Ktos madry powiedzial kiedys ze klima powinna byc traktowana jako element
        bezpiecznstwa a nie luksusu w samochodzie i mysle ze mial racje. Kierowca moze
        reagowac inaczej gdy leje mu sie po karku a on tylko mysli gdzie jest najblizszy
        automat z Coca-cola niz ten ktory ma w srodku powiedzmy 21 st.C.
        Klimy w naszym klimacie uzywa sie wprawdzie tylko przez kilka miesiecy ale
        naprawde jak przygrzeje to oddalbys za odrobine chlodu polowe krolestwa , a moze
        i corke....
        Jak mialem poprzednie samochody to w lecie obiecywalem sobie ze moj nastepny
        bedzie mial klime, dotrzymalem slowa i naprawde nie zaluje...
        Goraco (mimo wszystko) pozdrawiam
        • Gość: Lennon Re: Yaris i klimatyzacja IP: *.toya.net.pl 09.05.02, 11:10
          Moge nie miec licznych bajerow i schowkow, ale klimatyzacja musi byc. Jak Ci
          przyjdzie przejechac pareset kilometrow w upale to docenisz ja najbardziej. Na
          nic wtedy liczne schowki, elektryczne szyby, ASR, EBD itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka