Dodaj do ulubionych

Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na parkingu

IP: 207.44.180.* 06.12.04, 13:27
Witam

Mam pytanie zahaczajace o przepisy prawne.
Ale po kolei. Otoz moja zona wygrala na Mikolaja w pismie Pani Domu taki
darmowy kupon do fryzejra. Nie jest to zwykly fryzjer, ale podobno jeden z
najlepszych w Warszawie o takiej obcobrzmiacej nazwie, wiec wzialem dzisiaj
urlop i obiecalem mojej drugiej polowie ja tam zawiezc. Poniewaz potem
mielismy zamiar jechac na obiad do Galerii Mokotow, mialem na nia tam poczekac
i jakiez bylo moje zdziwienie, gdy zobaczylem obok wejscia napis 'Bezplatny
parking tylko dla klientow z tylu budyku'.
Oczywiscie tam pojechalem, bo po co mam placic jak przysluguje mi bezplatne
parkowanie jako klientowi. I tu doznalem szkoku. Na bramie przed wjazdem na
parking zobaczylem taki oto napis. Cytuje mniej wiecej, bo strasznie mnie to
zaszokowalo i nie pamietam dokladnie.
"Parking bezplatny tylko dla klientow salonu fryzjerskiego. Zakaz wjazdu
samochodow marki 126 p, 125 p, Polonez, Wartburg, Trabant, Dacia, Lada,
Skoda". Zapytalem ciecia w budce co to w ogole ma znaczyc, a on mowie, ze to
nie jego wina, tylko wlasciciele salonu tak sobie zazyczyli, bo to ma byc
salon fryzjerski w zalozeniu dla elity i ze ja nie moge wjechac. Tlumacze mu,
ze ja mam nowy samochod i stawianie go w jednym rzedzie s trabantem jest
smieszne, ale on opuscil szlaban i mnie po prostu chamsko olal.
Wkurzylem sie, wysadzilem zone i pojechalem do domu. Przeciez nie bede placil
za parking jak mi przysluguje darmowy! A w tej sprawie rozmowie sie z
wlascicielem salonu. Zaraz tam jade i naprawde zrobie zadyme, bo nie pozwole
sie traktowac jak szczeniak.
A teraz mam pytanie do forumowiczow. Czy taka dyskryminacja jest zgodna z
prawem? Czy moge zaskarzyc salon do sadu?

Obserwuj wątek
    • niki27 Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park 06.12.04, 13:41
      Nawet jeśli ten wątek to kolejna prowokacja, to i tak bardzo delikatna,
      więc "dam głos": jeżeli teren był prywatny, to obawiam się, że właściciel mógł
      sobie taki szlaban napisać. Prawo zabrania chyba tylko dyskryminacji ze względu
      na płeć, rasę i wyznanie.
    • Gość: Jarocosmos1 Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 13:49
      Słuchaj, jeżeli jest to jego prywatny teren to może to robić , ale to nie
      zmienia faktu że jest tępym burakiem któremu słoma z butów wystaje i ocenia
      ludzi po ich samochodzie, wytłumacz mu stanowczo ze jezeli nie potrafi sie
      zachować sie kulturalnie to my go w stolicy nie chcemy , a najlepiej to daj mi
      ten adres , mój szwagier ( dobry duzy chłopak z duzymi kolegami ) ma Poloneza
      i chętnie tam pojedzie.
    • Gość: uny Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 13:57
      skoro parking tylko dla klientów to masz prawo tam zaparkować. podaj adres tego
      przybytku, pewnie fryzjer będzie miał sporo gości chcących wyrazić swoje
      niezadowolenie z powodu złego traktowania ich pupilków (patrz 126p 125p
      trabant...itp)
      PS
      elita to była przed wojną.
      • Gość: warszawiak Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: 216.127.82.* 06.12.04, 14:06
        Nie wiem dokladnie gdzie to jest. Gdzies na Domaniewskiej, ale dokladnego adresu
        nie znam, bo zona mnie kierowalal jak jechalismy, bo miala adres i mapke na kuponie.
        Spytam pozniej zony o adres to podam..
        Ja tak mysle, ze mam tam prawo zaparkowac, ale stroz mnie wygonil.
      • inna-bajka Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park 06.12.04, 14:17
        Można zrobić psikusa. Zorganizować wszystkie te autka, ale takie co najmniej 15
        lat w kilku kolorach najlepiej rdzy. Umówić się do tego fryzjera np. na
        doradztwo nowej fryzurki lub konsultacje cenowe. I zobaczyć co się będzie
        działo.
    • woman29 Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park 06.12.04, 14:08
      Nie no ręce opadają, szkoda że żadnego zdjęcia nie zrobiłeś, bo teleekspres by
      złotą czcionkę przyznał.Ale w sumie warszawka nie ma się co dziwić, jeszcze
      troche a do Wa-wy sie nie wjedzie daewoo, skodą, ani fiatem buhahaha ;-) i
      gdzie nam do Europy??
    • zoriusz A Świstak siedzi i ... 06.12.04, 14:21
      ...zawija te wasze głupoty, jakie tu wypisujecie, już nie w sreberka ino w
      papier toaletowy.
      I to mocno zużyty, bo świeżego szkoda na te wasze brednie.
      Żałosne polskie patafiany....
      • the.bill Re: A Świstak siedzi i ... 06.12.04, 15:55
        A moze jasniej wyslowisz sie o co ci tak naprawde chodzi?
        Nie dostales dzisiaj nic od Mikolaja i stad ta frustracja, prawda?
        • mejson.e Łopatą 07.12.04, 11:04
          the.bill napisał:

"A moze jasniej wyslowisz sie o co ci tak naprawde chodzi?"

Tak, Zoriusz - niektórym trzeba łopatą do głowy kłaść...

Ale i tak nie zajarzą, że dali się podpuścić!

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
          (Leonardo Da Vinci)
    • the.bill Popieram wlasciciela salonu 06.12.04, 15:00
      Jesli prowadzi salon dla ludzi z wyzszej polki to musi im zapewnic odrobine
      luksusu, zeby nie wypasc z interesu
      Przyjezdza np. taka Maryla Rodowicz do fryzejra, parkuje swoje Porsche, a tu
      obok Skoda Fabia Sedan. I caly dzien zepsuty.

• Gość: supersonic Re:widzę, że niektóre przygłupy... IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 06.12.04, 18:41
      ...dały sie nabrać na tą grubymi nićmi szytą prowokację:)
      • Gość: gość Re:widzę, że niektóre przygłupy... IP: *.c153.petrotel.pl 06.12.04, 19:11
        LoL. A ja mam starą, brzydką Renatę, bez kołpaków, brudną jak nieszczęście i co?
        Mogę wjechać, a dobrego wrażenia nie zrobi :) Też coś.
    • Gość: flinston Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: 200.44.157.* 06.12.04, 22:05
      Niech zgadne. Jezdzisz srebrnym sedanem?
    • Gość: warszawiak To sie nadaje do Trybunalu w Sztrasburgu! IP: 216.127.82.* 07.12.04, 08:52
      No wiec pojechalem wczoraj po zone do tego fryzjera.
      I wiecie co sie okazalo? Juz nie mowie o parkingu, bo mi to wylecialo z glowy.
      Okazalo sie, ze ten bezczelny fryzjer kazal zaplacic zonie 200 zl za strzyzenie!
      A przeciez miala kupon. Cos tam sciemnial, ze kupon byl tylko na 50 zl, a reszte
      niby ma sama zaplacic. Skad niby mialal to wiedziec? Weszla, siadla na fotelu, a
      ten sie pyta co robimy, no to zona mowi, ze strzyzenie z modelowaniem. I nie
      zostala poinformowana o jakiejs doplacie, wiec jakim prawem te 200 zl?
      Oczywiscie zona powiedziala, ze nie zaplaci, bo ma kupon, zadzwonila po mnie no
      i przyjechalem i zrobilem awanture, ze nie mamy zamiaru placic za cos, co sie
      nie nalezy. A ten bezczelny k..... wiecie co mowi? Ze jak nie to wzywa policje i
      zablokowal drzwi. To co mielismy robic? Akurat mialem w portfelu 700 zlotych, bo
      mialem zaplacic rate za samochod, wiec zaplacilem, ale nie zostawie tego tak.
      Dzwonilem juz do federacji konsumentow i na policje i mam nadzieje, ze mi pomoga
      i odzyskam swoje pieniadze, bo do konca tygodnia musze zaplacic rate. Co o tym
      myslicie? Kto mi jeszcze moze pomoc?
    • Gość: Siwy Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: *.telia.com 07.12.04, 08:59
      Warszawiak:)).."Parking bezplatny tylko dla klientow salonu fryzjerskiego.
      Zakaz wjazdu
      samochodow marki 126 p, 125 p, Polonez, Wartburg, Trabant, Dacia, Lada,
      Skoda". _// to znaczy ze masz sobie kupic VOLVO a Malzonce Twojej Porszafke !
      • Gość: warszawiak Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: 207.44.180.* 07.12.04, 10:25
        Gość portalu: Siwy napisał(a):

> Warszawiak:)).."Parking bezplatny tylko dla klientow salonu fryzjerskiego.
        > Zakaz wjazdu
        > samochodow marki 126 p, 125 p, Polonez, Wartburg, Trabant, Dacia, Lada,
        > Skoda". _// to znaczy ze masz sobie kupic VOLVO a Malzonce Twojej Porszafke !

A niby dlaczego?
        Elita wcale nie musi jezdzic Volvo albo Porsche.
        Np. Piotr Fronczewski jezdzi Superbem i co, on tez nie wjedzie na ten parking?
        Smiechu warte.
        • zoriusz Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park 07.12.04, 11:59
          Gość portalu: warszawiak napisał(a):

> Np. Piotr Fronczewski jezdzi Superbem i co, on tez nie wjedzie na ten parking?

Pewnie, że nie wjedzie. Bo to jest "salon" dla tych, którzy sobie kupili 10-
          letnie "prestiżowe" alfy i beemwice od laweciarzy :)
          I zamawiają strzyżenie w wersji full :)
          pozdrawiam
          • Gość: warszawiak Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: 207.44.180.* 07.12.04, 12:21
            Wypraszam sobie.
            Ja jezdze nowym autem rocznik 2004.
    • adam.skodowy Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park 07.12.04, 10:16
      Rozumiem maluchy i duze fiaty, nawet polonezy, ale przeciez skoda zawsze byla
      samochodem europejskim i nie powinna byc porownywana z tymi gratami.
    • the.bill Chyba jest niezgodne z prawem 07.12.04, 12:42
      O ile wiem, dyskryminacja ludzi uposledzionych jest niezgodna z prawem, ale moge
      sie mylic.
    • Gość: warszawiak Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: 216.127.82.* 08.12.04, 13:34
      Bylem dzis w Urzedzie Ochrony Konkurencji i Konsumentow i przestawilem ten
      skandaliczny przypadek.
      Powiedzieli, ze jezeli parking jest prywatny, to jest w gestii wlasciciela, a
      wymuszenie nieslusznej zaplaty na mojej zonie nie nosi znamion przestepstwa.
      Nie rozumiem tego chorego kraju! Jak tu mozna zyc i pracowac, kiedy nawet organa
      powolane do ochrony interesow obywateli robia sobie z niego zarty?

• Gość: Instruktor Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.12.04, 14:49
      > "Parking bezplatny tylko dla klientow salonu fryzjerskiego. Zakaz wjazdu
      > Skoda"

Czyli syrenką wolno wjechac :)
      • Gość: Siwy Re: Czy to zgodne z prawem?-dyskryminacja na park IP: *.telia.com 08.12.04, 15:13
        Gość: Instruktor 08.12.2004 14:49

> "Parking bezplatny tylko dla klientow salonu fryzjerskiego. Zakaz wjazdu
        > Skoda"

Czyli syrenką wolno wjechac :)
        ________________________________________________________________________________

... skoro "Syrena" nie stoi w wykazie aut zakazanych-moze parkowac.
        Parking firmowy uwaza sie jako parking prywatny - kazdy moze sobie cos tam
        zastrzec . Pzdr.
        _______________________________________________________________________________

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka