Dodaj do ulubionych

Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz 1.3 ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 00:19
Moi drodzy chciałbym Was prosić o poradę, które z powyższych aut wybrać.
Jestem ograniczony finansowo do 36tyś, auto musi byc nowe, 5drzwiowe,
generalnie ma słuzyć do jazdy po mieście ale minimum raz w misiącu bede
zmuszony zaliczyc trase jakies 250km w jedna strone. Cena przeglądów,
spalanie, cena częsci generalnie nie gra roli gdyż ma to byc auto służbowe
(moge jednak sam podjąć decyzje). A i po 3 latach bede miał możliwosc odkupu
tego auta pod tym kątem też prosze o poradę. Z góry dziękuję za wszystkie
sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: tencoszukawsieci Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 00:53
      Ja bym wybrał Hyundai Getz... a Tobie proponuję odwiedzić salony i spróbować jazdy próbnej... i dokładnie przyjrzeć się jak będziesz czuł się w środku ( dostęp do wszystkich pokręteł/ przyciskow, lusterka i ich pole widzenia, jak dobrze widzisz/czujesz krawędzie auta, jak możesz usadowić się na miejscu kierowcy/ czy wygodnie, itp.). A i podejrzewam że Hyundai będzie najmniej awaryjny.
      • Gość: Kokeeno Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.sie.siemens.at / *.siemens.at 21.12.04, 09:28
        Zgadzam się - za tą cenę to dosyć rozsądny wybór (na pewno lepszy niż Fabieda,
        czy Corsa ze słabiutkim silniczkiem)...
    • Gość: misiak Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *. / 213.76.161.* 21.12.04, 09:35
      Moja pracowa koleżanka 2 tygodnie temu odebrała getza 1,3. Kosztował 40 tpln ze
      wszystkim (AC, lakier, klima, zimówki). Auto bardzo sympatyczne, zrywne i
      całkiem obszerne jak na swoja klasę. Polecam, najlepiej własnie z silnikiem
      1,3. Przeglądy: zwykły 350-400 pln, co 60 tkm 550-600pln, czyli standartowo bez
      rewelacji:)
      pzdr
      • Gość: hyundai_od_5_lat Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.skwer / 217.153.142.* 21.12.04, 09:42
        Hyundai zdecydowanie
        • Gość: aras Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:44
          po 60 tys km 550-600zl bez rewelacji?? a wiesz ile kosztuje ta przyjemnosc w
          Oplu albo fordzie?? Tam juz wymieniaja pasek rozrzadu z reszta tak samo w
          Hyundaiu ale ta przyjemnosc w Oplu kosztuje najmniej 1200zl podobno we fordzie
          jeszcze wiecej
          • Gość: misiak Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *. / 213.76.161.* 21.12.04, 10:27
            > Hyundaiu ale ta przyjemnosc w Oplu kosztuje najmniej 1200zl podobno we
            fordzie
            > jeszcze wiecej
            aaaa to przepraszam:) w takim razie rewelacja:) Nie mam paska rozrządu stąd
            moja nieświadomość:))
            pzdr
          • Gość: zielarz Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 80.50.13.* 21.12.04, 10:43
            no właśnie podobno. jak nie wiesz to nie pisz. bo przyczyniasz się do
            powstawania opinii nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.
            I przegląd kosztował mnie 340 zł,II łącznie z filtrem przeciwpyłkowym 505 zł.
            Śmigam fiestą 1,4 tdci, więc jak głoszą obiegowe opinie (tworzeone m.in. przez
            takie posty jak Twój) przeglądy dyzli są droższe niż aut benzynowych). Dodatko
            zwróć uwagę, że w fordzie przeglądy masz co 20 nie co 15tys. jak w skodzie,
            oplu czy hyundaiu. W fieście wymiana paska rozrządu następuje co 10 lat lub 240
            tys. km. Nie interesuję się ile kosztuje, bo pewnie szybciej zmienię auto niż
            pasek. Poza tym autko jeździ jak po szynach.

A co Getza to w przedziale do 40tys. chyba najlepszy wybór.
            • Gość: Andrzej Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 213.134.156.* 21.12.04, 10:52
              Zdecydowanie hyundai. Fabia ma 3 cyl i jest dosc awaryjna. Co do opli to nie
              mam do nich przekonania po korodujacych ASTRACH.
              • Gość: aras Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 12:57
                zielarz jest roznica miedzy dieslem a benzyna, tym bardziej ze diesle maja
                bodajrze lancuszek i stad te 10 lat. Jest tez zaraz roznica w cenie.

Kumpela miala przeglad opla na 60 tys i zaplacila 1200zl, ta sama przyjemnosc w
                toyocie to 1800zl. Nie mowie juz o koszcie wymiany pompy w land cruiserze za
                10000zl. Jak kupowalem Terracana zapytalem sie ile kosztuje u nich pompa, koszt
                z wymiana to 2000zl Jest roznica w cenie
                • Gość: zielarz Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 80.50.13.* 22.12.04, 14:55
                  aras u mnie jest pasek zabaty, a nie łańcuszek. a po drugie w fieście
                  duratec16v (benzyna)wymiana paska jest zalecana również co 10 lat lub co
                  150/160tys. zależnie co nastąpi wcześniej.

przy założeniu, że przeciętny kowalski robi 10tys rocznie nie będzie mu dane
                  grzebać się w rozrządzie.
                • Gość: TakMaByc bajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:02
                  Gość portalu: aras napisał(a):

> Kumpela miala przeglad opla na 60 tys i zaplacila 1200zl, ta sama przyjemnosc
                  > w toyocie to 1800zl.

hej znawca cen w Toyocie ,obudz sie

1 300 zl
                  2 500 zl
                  3 400 zl
                  4 ( 60 tys ) 800 zl
                  Yaris , ASO katowice

• Gość: TakMaByc Re: bajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 15:08
                    oczywiscie bez tych " 1 " przed cenami :-)

> 1. 300 zl
                    > 2. 500 zl
                    > 3. 400 zl
                    > 4. ( 60 tys ) 800 zl
                    > Yaris , ASO katowice
            • Gość: kiks Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.04, 11:55
              opel ma przeglady co 30 tys,
              a dizle co 50 tys km,

ford to badziewie, 20 tys. HA HA

• Gość: zielarz Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 80.50.13.* 22.12.04, 15:09
                nie mogłem się powstrzymać

tojota ma co 15tys. to dopiero musi być szmelc.
                • Gość: TakMaByc nastepny znawca Toyoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:08
                  Gość portalu: zielarz napisał(a):

> nie mogłem się powstrzymać
                  > tojota ma co 15tys. to dopiero musi być szmelc.

jezeli nie mogles sie powstrzymac i ze....es sie w gacie ,to niepotrzebnie
                  przeglady w Toyocie sa co 30 tys ,co 15 tys ( lub rok )jest tylko wymiana oleju
                  • Gość: zielarz Re: nastepny znawca Toyoty IP: 80.50.13.* 25.01.05, 16:49
                    tylko wymiana oleju? dziwne, że w toyocie nazywają to "małym przeglądem". fakt
                    jest faktem, że co 15tys. trzeba jechać i tracić czas. A co to za kiepski olej,
                    że trzeba go wymieniać co 15tys? :p

jeżeli wymany oleju nie traktować jako przeglądu. to ja nie miałem do tej pory
                    ani jednego (wymiana oleju i filtra po 20tys. i po 40tys.)
            • Gość: marcin Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.chello.pl 23.12.04, 00:10
              Po co zielarz pouczasz innych o czym tu mają pisać skoro sam rozsiewasz
              nieprawdziwe plotki. Własnie wczoraj kupłem fabię i orientuję się dobrze kiedy
              mam przeglądy. Pierwszy przegląd jest po 30 tyś km, a nie po 15tyś jak pisałeś.
              Przyganiał kocioł garnkowi :)
              • Gość: zielarz Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 80.50.13.* 25.01.05, 16:44
                No właśnie. Ty twierdzisz, że po 30tys., a w motorze piszą, że po 12tys
                (przynajmniej fabia 1.2).
          • greenblack Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz 25.01.05, 16:24
            Tam juz wymieniaja pasek rozrzadu z reszta tak samo w
            > Hyundaiu ale ta przyjemnosc w Oplu kosztuje najmniej 1200zl podobno we
            fordzie
            > jeszcze wiecej

Podobno jesteś debilem, który nie wie, że w Oplu jest łańcuch.
    • n0ras Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz 21.12.04, 13:33
      Z tej trójki to Hyundai, w silnikach pozostałych zapomniano zamontować czwartego
      cylindra i nie da się tego już poprawić.
      Rozważ jeszcze Chevroleta Aveo - może być tańszy niż Getz, a całkiem przyjemne
      autko. Należy się spodziewać bezawaryjności, choć buraki będą pluć że to Daewoo.
      Ale oni nie jeździli Daewoo i g.. wiedzą o tym jak się sprawuje.
      • Gość: Dede Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:03
        Hyundai jest obecnie na 3 miejscu za mazdą i toyotą.
        A ranking dotyczy BEZAWARYJNOŚCI. Nic dodać nic ująć.
    • Gość: kanciak Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 14:34
      Oczywiscie Punto
      • Gość: wojtek Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 12:01
        fiat to najwieksze gowno pod słońcem
    • Gość: gmarks Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 19:18
      Polecam fabię.Ma dobre przyspieszenie oraz sporo miejsca jak na takie autko.
      Jednak raczej bym wybrał 1.4 75 lub 100KM. Pozdrawiam
      • Gość: frequent flyer Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 80.241.130.* 21.12.04, 19:23
        czytałeś tytuł wątku albo pierwszy post? jeżeli tak, tym gorzej.
      • Gość: Don Kacpi Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 00:16
        niestety fundusze nie pozwalaja mi dokonać zakupu Fabii 1.4 75km to juz wydatek
        rzędu 37.500zł. Dziekuje za wszystkie opinie i pozdrawiam. Po dokonanym zakupie
        (początek stycznia )poinformuje o moim wyborze oraz mych subiektywnych
        odczuciach odnośnie nowego autka.
      • Gość: zgryzliwy Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:11
        Gość portalu: gmarks napisał(a):

> Polecam fabię.Ma dobre przyspieszenie ...

tak tak tak R E W E L A C Y J N E
    • Gość: wojtek Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 10:38
      Rzeczywiscie najleprzy wybur z wymienionych to GETZ ale zastanow sie na AVEO ja
      nie naleze do tych burakow co kkrytykuja daewoo bo sam jezdze i mam 266tys.
      praktycznie bezawaryjnie ale rozwaz jeszcze KIA picanto w leprzej opcji lub
      wieksze rio

Pozdrawiam
      • Gość: mario Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 12:17
        aveo może być ciekawą propozycja sam mam daewoo 160.000 przebieg i pełen luzik,
        co do Kia Picanto to troche mniejssza od pozostałych konkurentów, natomiast Rio
        moze byc ciekawa.
    • Gość: zielarz Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: 80.50.13.* 22.12.04, 15:12
      jeżeli robisz duże przebiegi to zastanów się nad instalacją gazową (ok.
      4500zł). Montaż nie powoduje utraty gwarancji.
      • qqryq77 Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz 22.12.04, 20:16
        co do trojki samochodow tu przedstawionych wybralbym HUNDAIA (najtanszy 29400 a
        za 35000 juz niezla wersja) po ostatnich podwyzkach ceny SKODY i OPLA zaczynaja
        sie od granicy blizszej 40000 wiec jedynie mozesz brac tu po uwage zakup wersji
        najtanszych. jak nie zwracasz uwagi na znaczek na masce (ja tez nie zwracam)
        nowoscia na rynku jest DACIA LOGAN za 29900 podstawa ale z silnikiem 75KM a za
        ok 35000 juz niezle wyposazenie i moze byc nawet silnik 100KM. w DACII duzy
        jest tez rozstaw osi 264cm ktory zalicza ja do klasy kompakt i oczywiscie duzy
        bagaznik.
    • Gość: rafiki nie bylbym pewien.......ale sadze ze fabia...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:28
      nie wiem czemu wszyscy sie uparli na jedne auto- mianowicie hyundaia, jeedynym
      atutem tego auta jest niska cena, o to wplywa na kofort i bezpieczenstwo w
      czasie jazdy, minusami napewno beda: zbyt male bezpieczenstwo(auto przy
      zdezeniu zachowuje sie jak plastik ktory jest otoczony belkami stalowymi
      wzmaciajacymi), po drugie przy wyzszych obrotach do wyciszenia mozna miec duzo
      do zastrzezenia, po trzecie zbyt dlogie przelozenie przy zmianie biegow. na
      warunki polskie zawieszenie moglo by byc, ale powiedzmy sobie prawde przy
      miekkim i wysokim zawieszeniu auto automatycznie traci odpowiednia
      przyczepnosc, na zakretach jest to dosc klopotliwe.
      na twoim i moim miejscu zakupilbym ta fabie; przeciez nie kupisz opla za
      ktorego musisz wiecej zaplacic za marke a niz za auto, no i wydaje mi sie
      bardziej wadliwe i drozsze w eksploatacji a niz fabia,
      przy takim kapitale zdecydowalbym sie na fabie!
      alle ostateczny wybor nalezy do ciebie
      pozdrawiam tychy
      • Gość: tomek Re: nie bylbym pewien.......ale sadze ze fabia... IP: *.icpnet.pl 27.12.04, 00:13
        czlowieku w testach bezpieczenstwa getz zajal drugie miejsce z 4 gwiazdkami,
        lepszy tylko modus ale to auto jest duzo drozsze i ciut wieksze. Biegi chodza
        wybornie, co tu duzo mowic identyczna skrzynia biegow jest w Hyundaiu Coupe.
        Silnik 4 cylindrowy i pali 7l/100/ Auto dzieki stabilizatorom plynie po
        dziurach a nie w nie wlatuje. Co do przegladow. Wole miec je co 15 tys i
        jezdzic autem przez 10 lat niz po 50 tys pierwszy przeglad kiedy dowiem sie ze
        niestety ale polowa rzeczy do wymiany. CO do aveo, dwa mankamenty: slabszy
        silnik i te nieszczesne plastiki ktore daja o sobie znac nawet w aucie testowym
      • Gość: pidżej Re: nie bylbym pewien.......ale sadze ze fabia... IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 00:14
        Gość portalu: rafiki napisał(a):

> hyundaia [...] jeedynym
        > atutem jest niska cena, o to wplywa na kofort i bezpieczenstwo w
        > czasie jazdy, minusami napewno beda: zbyt male bezpieczenstwo(auto przy
        > zdezeniu zachowuje sie jak plastik ktory jest otoczony belkami stalowymi
        > wzmaciajacymi)
        tylko czemu getz ma solidne 4 gwiazdki (tyle co nowa oktawie, jak by kto pytał)
        a fabii testów nie mogę znaleźć?
        napisz coś jeszcze, np jak przy zderzeniu zachowuje się fabia, której atutem
        jest wysoka cena i powszechnie chwalony trzycylindrowy silniczek o
        oszałamiającej mocy 64 KM (a nie jakieś śmieszne 82 kuce hyundaia).
        • Gość: j Re: nie bylbym pewien.......ale sadze ze fabia... IP: *.mors.pl / *.mors.pl 27.12.04, 07:17
          > tylko czemu getz ma solidne 4 gwiazdki (tyle co nowa oktawie, jak by kto
          pytał)
          >
          > a fabii testów nie mogę znaleźć?

Fabia też ma 4 gwiazdki !!!
          • Gość: aras Re: nie bylbym pewien.......ale sadze ze fabia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 16:24
            chyba jakis hotel tak sie nazywa, a moze dostala 4 gwiazdki w zderzeniu z
            pieszym, bo kiedy auto w niego uderzy to pieszemu sie nic nie dzieje a auto
            idzie do kasacji wlacznie z wlascicielami. Mialem okazji widziec na
            skrzyzowaniu co sie stalo kiedy fabia uderzyla w seicento. Myslalem ze to
            seicento jest najgorszym autem a okazalo sie ze fabi urwalo przod, a tyl
            eicento lekko drasniety. Wszyscy w samochodzie widzac to lalismy do lez.
            • Gość: d Re: nie bylbym pewien.......ale sadze ze fabia... IP: *.gdynia.mm.pl 27.12.04, 16:46
              www.euroncap.com/content/safety_ratings/ratings.php?id1=1
              • qqryq77 fabia i getz sa porownywalne 28.12.04, 17:02
                sa w takiej samej klasie i bezpieczenstwo jest napewno porownywalne. do
                niedawna uwazalem ze fabia to najlepszy wybor w klasie B ale po ostatnich
                podwyzkach cen SKÓD okazalo sie ze lepszym wyborem na dzien dzisiejszy jest
                GETZ.
                FABIA z cena za podstawowy model wynoszaca 38 tys stala sie droga i widac ze
                goni innych bardziej prestizowych samochodow w tej klasie
                GETZ z cena 29400 za podstawe z silnikiem 1.1 o mocy 63KM ( a nie tak jak ktos
                tu pisal 82KM ten model jest juz drozszy) i 3 letnia gwarancja stawia go na
                pierwszym miejscu samochodow klasy B ktore warto kupic.
                • Gość: frequent flyer Re: fabia i getz sa porownywalne IP: 80.241.130.* 28.12.04, 17:08
                  qqryq77 napisał:

>> GETZ z cena 29400 za podstawe z silnikiem 1.1 o mocy 63KM ( a nie tak jak
                  ktos
                  > tu pisal 82KM ten model jest juz drozszy) i 3 letnia gwarancja stawia go na
                  > pierwszym miejscu samochodow klasy B ktore warto kupic

ale pytek pytał o fabię 1.2 vs. getz 1.3, i w tej konkurencji getz też góruje.
                  skoda może mieć mniejszą utratę wartości, choć to też nic pewnego i wróżenie z
                  fusów co będzie za 3 czy 5 lat
                • Gość: a ja mam Re: fabia i getz sa porownywalne IP: *.gdynia.mm.pl 28.12.04, 17:24
                  qqryq77 napisał:

> sa w takiej samej klasie i bezpieczenstwo jest napewno porownywalne. do
                  > niedawna uwazalem ze fabia to najlepszy wybor w klasie B ale po ostatnich
                  > podwyzkach cen SKÓD okazalo sie ze lepszym wyborem na dzien dzisiejszy jest
                  > GETZ.
                  > FABIA z cena za podstawowy model wynoszaca 38 tys stala sie droga i widac ze
                  > goni innych bardziej prestizowych samochodow w tej klasie
                  > GETZ z cena 29400 za podstawe z silnikiem 1.1 o mocy 63KM ( a nie tak jak
                  ktos
                  > tu pisal 82KM ten model jest juz drozszy) i 3 letnia gwarancja stawia go na
                  > pierwszym miejscu samochodow klasy B ktore warto kupic.

A ja rok temu kupiłem Fabię 1,2 12V -64km z klimą , ABS-em i dwoma poduchami w
                  wersji HB z lakierem met. za równe 40,5 tys. i wtedy za 40tys. to była bardzo
                  dobra oferta.Rozważałem Getza ale jest on troszkę mniejszy w środku i na tylnej
                  kanapie prawie się leży.Z przodu ma jakby więcej miejsca.z tego co pamiętam to
                  Getz ma mniejszy bagażnik .

Teraz przy progu 40tys. nie kupiłbym już Fabii tylko dlatego , że nie miała by
                  klimy za ta kasę.Mam przejechane już 22tys.km i nic się z autkiem nie
                  dzieje.Pierwszy przegląd przy 15tys. kosztował 271zł. (wymiana oleju itp...).

Jeżeli chodzi o silnik 1,2 12V-64km to potrafi spalić w mieście od 5,8-8,5l a w
                  trasie od 4,6-6,8l w zależności od stylu jazdy i czy z klimą czy bez , a
                  wyprzedzać tiry też da radę , bo ma krótkie przełożenia biegów i można na v
                  biegu przyśpieszać od 60-170km/h ( ale zazwyczaj pow. 70km/h przy spokojnej
                  jeździe.)

Getz to też dobry wybór , ale silnik 1,3 -82km też potrafi nieźle spalić
                  (ciekawe czy zejdzie na trasie do 4,6l/100km ?)

pozdr.
                  • Gość: don kacpi Re: fabia i getz sa porownywalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:19
                    Zakupiłem Hyundaia Getza 1.3 hb5 firma zapłaciłą 34.700 znaczy leasing w BZ
                    WBK, narazie jestem zadowolony.
                    • wujaszek_joe Re: fabia i getz sa porownywalne 13.01.05, 08:20
                      koreańscy hakerzy pokonali czeskich i niemieckich:))
    • Gość: Patryk Re: Skoda Fabia 1.2, Opel Corsa1.0, Hyundai Getz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 15:40
      Jesli miałbym wybierać samochód za 36tys , to bez zastanowienia wybrałbym
      Getza , jest to bardzo dobry , przestronny samochód . Podstawowoa wersję mozna
      juz dostac za 29tys a za 36 tys dostane Getza bardzo dobrze wyposazonego z
      silnikiem 1.3 . Za skode z takim wyposazeniem co Getz byś musiał zapłaciś 42tys
      i to jest bardzo duza róznica. POdstawowa skodę dostanę za 34 tys .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka