Dodaj do ulubionych

Tanieją używane auta

IP: *.avenel01.nj.comcast.net 21.12.04, 21:33
...zlom kontra zlom...narescie jakies oznaki wolnego rynku...za piedziesiat
lat bedzie lepiej...zamiast dwodziestolatkow beda dziesieciolatki )))
Obserwuj wątek
    • Gość: handlarz Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 21:48
      jak nie bedzie polskiego nabywcy to nareszcie otworzy sie rynek na wschód.W
      czym problem ,że monopolisci w imporcie samochodów nareszcie zaczną handlowac
      samochodami a nie je wydawać????????
      Gdyby nie słuchano takich specjalistów jak Kulczyk juz dawno byłby normalny
      handel samochodami.Dzisiaj nie byłoby takich dysproporcji .
      Czy pamiętacie jak chroniono polskich producentów samochodów? I co? W tej
      chwili produkuje sie duzo więcej niż sprzedaje w kraju nowych samochodów.
      Najwięcej stracą dealerzy z ław
      sejmowych,senatorski,sędziowskich,prokuratorskich,prezydenckich i
      ministerialno- związkowych itsd
      • Gość: kupujący używane Re: Tanieją używane auta IP: 200.94.109.* 21.12.04, 22:46
        ludzie powinni zrozumieć, że auta 20letnie nie są już ekologiczne, bezpieczne i ekonomiczne dlatego np. cena 20tys zł za Audi80 10latka to gruba przesada, więc nareszcie kosztują tyle ile powinny, albo jeszcze za dużo
        • Gość: Adi Re: Tanieją używane auta IP: *.broker.com.pl 21.12.04, 22:49
          Jeszcze o okolo 30-40% za duzo
        • Gość: niwe Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:34
          nie rozumiem co chcesz od audi, są to jedne z lepszych aut używanych na rynku i
          wolę takie 10 letnie audi jak wiele młodszych "aut", może cie nie stać?
        • Gość: adrian Re: Tanieją używane auta IP: *.wsisiz.edu.pl / *.ibspan.waw.pl 25.01.05, 19:02
          czy kiedykolwiek ruszyłeś swoją pustą pała i pomyślaleś o kupowaniu samochodów?
          Skoro masz na auto przeznaczone powiedzmy 10 tys zł, to logiczne jest ze za
          granicą kupisz za tyle dużo nowszy samochód niż od jakiegos polaka w polsce
          albow m komisie!!!! wiec lepioej jak sie kupi za granicą 10 letni niz w polsce
          za ta samoą kasę 15 letni czubie!!!
    • Gość: gość Re: Tanieją używane auta IP: 80.51.224.* 21.12.04, 22:56
      No tak , ministerstwo chce zabić kure znoszącą złote jajka. Ludzie maja prace(
      sprowadzający samochody,sprzedaż części zamiennych, badania techniczne, czasami
      blacharze itd.), miasta wiecej pieniedzy z podatków.Te samochody są w lepszym
      stanie technicznym niż te jeżdzące w Polsce w tym samym przedziale cenowym.
      W ministerstwie myslą że kto kupuje uzywany samochód za 5 tyś. złotych, po tej
      zmianie pojdzie do salonu i kupi samochód za co najmniej 30 tyś. zł.Czy ci
      ludzie tam myslą racjonalnie(ministerstwo) , chyba nie.
      Dalej nie ma co pisac bo pewnie do nich i tak nic nie dotrze.
      • Gość: posiadacz nowki Re: Tanieją używane auta IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 22.12.04, 09:05
        I tak mamy za duzo samochodow na polskich drogach. Jak sie podniesie ceny, to
        bedzie mniej.
        • Gość: Juhas Re: Tanieją używane auta IP: *.broker.com.pl 22.12.04, 17:43
          Twoje IQ nie przekracza chyba pułapu 65?Może odstrzelimy zatem połowę populacji
          tego kraju?A moze jakiś inny bardziej humanitarny sposób?Rozwiąże się problem
          nie tylko tłoku na drogach ale przy okazji kwestię bezrobocia,opieki
          społecznej,mieszkań na a nawet pisania po ścianach w obsranym kiblu
    • Gość: Borek Re: Tanieją używane auta IP: *.broker.com.pl 21.12.04, 23:01
      I dzięki..oby tak dalej.
      Właśnie oglądnąłem w TV śliczną reklamę Hondy Civic tdi.No Fajnie.Tylko jak ja
      mam kupić ten wózek skoro z żoną mamy razem 4000 zł na msc a on kosztuje z 75
      000?Przecież wiadomo,ze życie kosztuje.Dzieci i ich kształcenie też.Mam zasadę
      że samochód ma służyć do użytku a nie być fetyszem.Nie pozostaje mi więc
      wyjście jak tylko kupno czegoś za 10-15 tyś zł i chyba nie mam wyboru.Kupię
      jakiś 10 cioletni "złom" w postaci Mercedesa albo czegoś podobnego.Jestem za
      nowymi autami ale ponad wszystko jestem za zdrowym rozsądkiem i prawem
      chroniącym interesy obywatela a nie koncernów i wyimaginowanych doktryn.Bo
      patrzcie.Człowiekowi który ma 1000 zł na msc nie pozostaje nic innego jak kupno
      wozu za ok 5000 zł.Dzięki temu przy odrobinie szczęścia może sie poruszać w
      miarę ekonomicznie (samochód zaczyna być już najtańszym środkiem komunikacji) i
      bezpiecznie.Teorie o niebezpieczeństwie i zagrożeniu wsadźcie dzieciaki pod
      poduszkę.Znam użytkowników 4 letnich samochdów (głównie gó..arzeria bogatych
      tatusiów nie szanująca prezentów) gdzie do wymiany jest większość podzespołów
      zawieszenia (wynik kozackiej jazdy) gwarantujących bezpieczeństwo i właścicieli
      15 to letnich wozów którzy jeżdżą tak,że tylko sobie takiego wozu życzyć.A
      powracając.Państwo bardzo się troszczy o bezpieczeństwo obywateli tylko,że
      samochód to także bezpieczny środek transportu.Unika się dzięki niemu
      szczególnie w godzinach wieczornych środków komunikacji publicznej.Bo jak mi
      lumpy w autobusie mordę obiją to już na pewno żaden minister się tym nie będzie
      przejmował.Ot takie to państwo.Dziękuję za uwagę
      • Gość: kk Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 23:16
        opinie, zgodnie z ktorymi zmiany w akcyzie napedzaja klientow salonom samochodowym to mit. Osoby wzglednie bogate, ktore powiedzmy nosza sie z zamiarem kupna samochodu w granicach 60-70 tys nie kupia samochodu z salonu. Zamiast nowego kompakta wole 3-4 letnie bmw za te same pieniadze. Nowke z salonu predzej kupilbym w chwili obecnej, kiedy akcyza za uzywane, kilkuletnie auta jest bardzo wysoka. inna bajka to osoby o jeszcze wyzszych dochodach ale tez nie wydaje mi sie, zeby wyrzucaly one pieniadze w bloto.
        niewatpliwa wada tego rozwiazania jest uniemozliwienie biedniejszym osobom sprowadzenia samochodu za mniejsze pieniadze. Z drugiej strony rynek samochodow uzywanych w Polsce jest juz mocno nasycony i pewnie da sie kupic cos ciekawego na naszym rynku. Z drugiej strony to co ludzie sprowadzaja rzeczywiscie czesto stwarza zagrozenie a przynajmniej jest uciazliwe dla innych (30 minut jazdy w korku za 20 -letnia, pierdzaca sierra. najbardziej zatwardzialy zwolennik starych wozkow zmieni zdanie). pozdr.
        • Gość: kotek Re: Tanieją używane auta IP: *.pwpw.pl / 217.17.44.* 22.12.04, 08:23
          Tylko w przypadku wprowadzenia w/w podatku zacznie się sprowadzanie autek o
          małej pojemności (nizszy podatek) i po przejsciach (nizsza cena). I co z tego,
          ze bedzie to samochód 3-5 letni, jeśli zaliczył niezłego dzwona.

PZDR
      • Gość: ja Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 10:52
        co do uzywanych aut - tu nie chodzi o zadbane kilkuletnie (sam mam honde 9-
        letnia, kupiona jako nowa i super uzytkowana - nie oplaca sie juz sprzedawac) -
        ale chodzi o powypadkowe wraki przywozone zza odry. one sa najbardziej
        niebezpieczne, bo kupujesz kota w worku, nieznane cosik, ktore moze sie
        rozpasc, poskrzywiane, zla geometria kol, problemy ze wszystkim. to o to
        chodzi!!!

a tak na marginesie, troszke moze przesadzasz z ta kozacka jazda "bogatych
        dzieci", rozumiem ze cie nie stac ale moze bez takich potwornych kompleksow i
        takiego zgorzknienia. zreszta to nie tylko do ciebie, ale generalnie polowy
        ludzi piszacych na jakichkolwiek forach dyskusyjnych

pozdrawiam, ja
        • Gość: Borek Re: Tanieją używane auta IP: *.broker.com.pl 22.12.04, 17:24
          To nie zgorzknienie i żaden kompleks.Na Seicento mnie stać a widziałem ostatnio
          jak odjeźdżał z pod domu syn kolegi właśnie 3 letnim SC.Tylko opony piszczały a
          głowy w środku podskakiwały rytmicznie na nierównościach.Notabene chwile
          wcześniej kolega się skarżył jakie to dziś słabe auta robią skoro po 60 000
          trzeba wymieniać półosie,przeguby,amortyzatory na porzodzie i tarcze
          sprzęgła.Tego nie skomentuje.Natomiast dodam,że w naszym domu też było CC700 i
          przejachało 150 000 km bez naprawy zawieszenia - Nie było potrzeby
    • Gość: mic I bardzo dobrze - kazdy ma prawo do wlasnego auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 23:14
      sprzedawcy samochodow nowych musza wreszcie zdac sobie sprawe,ze "wyrownywanie ceny" nie przyniesie im dodatkowych korzysci wynikajacych z podwyzek cen.
      bzdura jest usprawiedliwianie takiego dziala koniecznoscia rownowazenia cen na rynku europejskim. dotychczasowe roznice w cenach nowych samochodow w Niemczech,a na przyklad krajami skandynawskimi wynosza nawet 20% i nikomu to nie przeszkadza. Jelenia drodzy Panstwo to szukajcie sobie gdzies indziej bo Polak potrafi i zawsze najpierw sprawdzi gdzie mozna kupic taniej min wyda swoje,ciezko zarobine pieniadze
    • Gość: sennosc Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 23:22
      Tak, ciągle spotykam się z tekstami że Polacy złom sprowadzają, pazerni tacy nie
      chcę kupić nowego ,kraj zalany złomem itp Tylko trzeba pamiętać ile sprzedano na
      przełomie kwietnia i maja nowych samochodów ( przepisy z kratką) Ludzie ja chcę
      nowe auto -ale jeszcze nie zwariowałem żeby dawać ok 30tys za śliczną trumienke
      pandę ( po spotkaniu z innym samochodem ) wole dać 10 tys za bardzo
      niebezpieczne wyzłomowane volvo 740 i przeżyć ( po spotkaniu z tirem )
      Pozdrawiam złomiarzy
    • Gość: krm Re: Tanieją używane auta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 23:47
      czy "qub" to skrót od Kublik ??????
      • Gość: Maciek Re: Uczciwa diagnostyka i po sprawie IP: *.c.net.pl 22.12.04, 00:08
        Niech każdy kupuje taki samochód, na jaki go stać. Moim zdaniem problem tkwi
        nie tyle w wieku pojazdu, co w nierzetelności diagnostów, którzy dopuszczają
        złom do ruchu (za "opłatę", "flachę", "po znajomości", żeby dana stacja
        diagnostyczna miała "wzięcie", bo klient niezadowolony pojedzie gdzie indziej i
        sprawę załatwi itp.).
        Sprawny i w dobrym stanie technicznym może być nawet pojazd 15-letni, a w złym
        np. 3-4-letni i to diagności powinni wychwycić niespełniające wymagań
        technicznych auta i dla bezpieczeństawa użytkowników dróg nie dopuszczać ich
        do ruchu. Cała dyskutowana w tym wątku sprawa w moim przekonaniu jest przede
        wszystkim związana z uczciwością osób robiących okresowe badania pojazdów.
        • Gość: Hermes Re: Uczciwa diagnostyka i po sprawie IP: *.datacomsa.pl / 194.246.106.* 22.12.04, 06:57
          RACJA !!!!
          Dziś przegląd kosztuje 200 zł i można zarejstrować nawet latającą miotłę.
        • Gość: krm Re: Uczciwa diagnostyka i po sprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:24
          w USA nie ma wcale obowiązkowych przeglądów i jakoś nie słychać aby ludzie
          masowo gineli na drogach, ale to może wynikać też z faktu, że mimo posiadania
          pod maską potężnych silników wszyscy jakos, może to dla nas dziwne,
          podporządkowują się ograniczeniom prędkości
        • Gość: S. Baca Ale czy Wybiórcza tego nie wie ? IP: 195.117.157.* 22.12.04, 10:02
          Ale czy Wybiórcza tego nie wie? Wie doskonale, ale nie proponuje przecież
          zlikwidowania tej patologii i pociągnięcia do odpowiedzialności nieuczciwych
          diagnostów. Zamiast tego, nawołuje w nie wiem którym już tekście do zamknięcia
          granicy, tak jakby jakiś Kublik i paru ministerialnych urzędasów mogło ot tak
          sobie znieść zasadę wolnego przepływu towarów, fundament Unii.

Dlaczego Wybiórcza nie opowiada się za normalnością na rynku, tj. wolnym
          handlem (obojętnie użyanymi czy nówkami) bez żadnych akcyz i haraczy oraz
          uczciwą diagnostyką? Otóż dlatego, że ucywilizowanie rynku samochodowego NIE
          LEŻY W INTERESIE SPÓŁKI AGORA. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta : przy tym
          poziomie cen samochodoów nowych z jednej strony a poziomie zarobków w Polsce z
          drugiej, Polska jest STRUKTURALNYM IMPORTEREM SAMOCHODÓW UŻYWANYCH przez
          najbliższe 15 lat (jak będzie rządził SLD to pewnie 50), bo za 35 tys. zł można
          ściągnąć już naprawdę niezły samochód z Zachodu niekoniecznie kupując
          superbolid Fabia 1,2 3-cylindry. Ale prywatny import nie da kasy na reklamę ani
          Wyborczej ani nowemu tytułowi Agory AUTO+, stąd też wściekła kampania na rzecz
          blokady tego importu i przywrócenia dilerskiego monopolu, który dzięki
          komunistycznemu rządowi Millero-Belki trwał od marca 2002 do maja 2004.
          • greenblack Re: Ale czy Wybiórcza tego nie wie ? 22.12.04, 10:25
            Brawo, Baco!
          • Gość: Juhas Re: Ale czy Wybiórcza tego nie wie ? IP: *.broker.com.pl 22.12.04, 17:36
            Po raz kolejny się z panem zgadzam panie Baca.Pozdro!
          • Gość: zgryzliwy Re: Ale czy Wybiórcza tego nie wie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 01:37
            Gość portalu: S. Baca napisał(a):

> Ale prywatny import nie da kasy na reklamę ani
            > Wyborczej ani nowemu tytułowi Agory AUTO+,

prywatny nie da,ale wlasnie dlatego,ze jest zapasc w sprzedazy nowych reklam
            jest wiecej niz kiedys - czyli na odwrot
      • Gość: mmm Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 08:39
        a kto inny mógłby napisać taki artykuł.
        Tego kretyna powinni już jakiś czas temu wywalić z tego szmatławca jakim staje
        się GW.

Do dziennikarzy GW i zarządu - POCZYTAJCIE SOBIE SWOJĄ GAZETĘ I WYCIĄGNIJCIE
        WNIOSKI. DARMOWE PŁYTY TO NIE WSZYSTKO.
      • Gość: handyandy Re: Tanieją używane auta IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 22.12.04, 10:16
        no a jak myślałeś ? Przecież to przeróbka poprzedniego "artykułu" pana Q tylko
        w łagodniejszej wersji .... pewnie po ostatnim wystraszył się reakcji na forum.
        Chyba że dealerzy nowych samochodów znów zamówili u niego nowy artykuł (ciekawe
        ile za wiersz?)
        Pozdrowienia panie Qblik - od bardzo zadowolonego właściciela niemieckiego
        złomu, tudzież byłego posiadacza - w pana filozofii - "nie złomu" czyli Skody
        120L
        Wesołych Świąt
    • hippolin Nie ma co się obawiać! To dobra wiadomość. 22.12.04, 01:00
      1.Nie ma co płakać nad wprowadzeniem nowego podatku. To co sprowadziliśmy i jeszcze sprowadzimy pozwoli na nasycenie rynku i obniżenie cen w stopniiu wystarczającym.
      Nawet jeśli przepisy by się nie zmieniły to i tak import by wyrażnie osłabł.
      Narazie ceny spadły o 20% na 10letnie i jeszcze może troche spadną ale już raczej nie ma co się spodziewać że spadnie/łoby o kolejne 20%.
      Kto miał kupić to kupił i ma problem z głowy.

2.Nowy podatek spowoduje odniżenie cen samochodów 5letnich! Jeżeli kupujemy takie auto o wartości ponad 5000euro to dziś za akcyzę zapłacimy ok 20-30% (nie pamiętam) czyli 4000-6000zł a po nowych stawkach 1600cm=1600zł. Nawet jeśli ktoś by zaniżał wartość na fakturze to i tak w najgorszym przypadku jest na równo.
      Taka operacja zapewnia nam napływ samochodów.
      Za 5lat kiedy to co dziś sprowadziliśmy będzie stare, będziemy kupować auta od osób które kupią dziś takie oto 5letnie auta.

3.
      >Zdaniem Eurotax nawet jeśli nowy podatek nie zostanie wprowadzony, to import >używanych aut i tak zmaleje, bo już brakuje na nie nabywców.

nabywcy się znajdą jeśli zaproponujemy im odpowiednią cenę (prawo popytu i podaży) nasz rynek jest jeszcze wchłonąć dodatkowo 500tys do momentu przesycenia

4."Stanie 30min za 20letnią sierrą nie należy do przyjemności" - mało kto sporwadza auta 20letnie (są niewiele tańsze od tych 10-15letnich). Obecnie importujemy auta 10letnie aby pozbyć się właśnie takich rzęchów jak ktoś wspomniał.

5.Jak my mamy kupować nowe auta, skoro kurs euro spadł o 20% a ceny samochodów nieco podrożały, pomimo spadku cen na zachodzie!!
      • Gość: S. Baca Re: Nie ma co się obawiać! To dobra wiadomość. IP: 195.117.157.* 22.12.04, 10:06
        <<Nie ma co płakać nad wprowadzeniem nowego podatku<<

Jasne ze nie ma co plakac. Zamiast plakac, trzeba dzialac i na wszelkie sposoby
        powstrzymac zalew urzedniczej wszechwladzy !! Trzeba pisac listy protestacyjne
        do tzw. poslow, w koncu to oni mieliby przyklepac ten nieprawdopobny bubel,
        jaki osmielila sie opublikowac zorganizowana struktura mafijna zarejestrowana
        przy ul. Swietokrzyskiej w Warszawie.
        • Gość: Juhas Re: Nie ma co się obawiać! To dobra wiadomość. IP: *.broker.com.pl 22.12.04, 17:38
          Jestem za!Najwyższy czas powiedzieć nie pazernej samowolce MF.Czy ma pan juz
          jakiś pomysł gdzie piszemy?
    • pcichecki1 Re: Tanieją używane auta 22.12.04, 03:49
      A ja sprowadziłem Passata kombi z 1992 r. i jestem BARDZO z niego zadowolony. I
      niech mi nikt nie mówi, że nie nadaje się do użytku bo ma 12 lat. BZDURA!!!!
      Jak ktoś dba o auto to jeszcze wiele lat nim pojeździ. Zachęcam do kupna aut w
      Niemczech. W większości przypadków są bardzo zadbane mimo, że mają już swoje
      lata.
    • Gość: Logika Re: Tanieją używane auta IP: *.abhsia.telus.net 22.12.04, 04:45
      "Najbardziej według Eurotax opłaca się obecnie zakup aut dziewięcioletnich. Ich
      ceny są obecnie średnio o 20 proc. niższe niż w maju. Przy wyborze tych
      pojazdów trzeba jednak uważać, gdyż często są to samochody, które nie nadają
      się do użytku - stwierdza Eurotax."
      Samochody podrozaly a nie potanialy. Jezeli za samochod dziewiecioletni nie
      nadajacy sie do uzytku placi sie 20% mniej od takiego samego samochodu
      nadajacego sie do uzytku to trend cenowy jest odwrotny do tego z tytulu
      artykulu. Boolek
    • ant777 mniej zamożni klienci 22.12.04, 07:26
      "Tak gwałtowny spadek cen używanych aut zniechęca mniej zamożnych klientów do
      zakupu nowych samochodów, za które w ramach rozliczenia przekazywano używany
      pojazd. Teraz klienci muszą dopłacić do ceny nowego auta dużo więcej niż przed
      majem."

Co za bzdura. Mniej zamożni klienci jeszcze bardzo długo nie będą i nie byli
      klientami autosalonów. W tym kraju trzeba być kierownikiem w firmie lub
      właścicielem małego biznesu żeby kupić megankę czy corolle.
      • Gość: ... Re: mniej zamożni klienci IP: 193.27.5.* 22.12.04, 08:11
        > Co za bzdura. Mniej zamożni klienci jeszcze bardzo długo nie będą i nie byli
        > klientami autosalonów. W tym kraju trzeba być kierownikiem w firmie lub
        > właścicielem małego biznesu żeby kupić megankę czy corolle.

Święta racja. Ja pracuję na stanowisku specjalisty w bardzo dobrej firmie i w
        moim przypadku jest to niemożliwe aby kupić nowe auto.
    • Gość: Smart Power ale fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 08:00
      teraz nareszcie tanio kupie sobie wymarzonego Smarta Roadstera
      i bedzie tanio
      a wyrwie na niego kazda panieneczke hehe
      • Gość: Jan Kowalski Re: ale fajnie IP: *.k1.pl 22.12.04, 14:51
        Na takiego smarta to wyrwiesz potwora, he, he
    • Gość: qq LEPSZY Z NIEMIEC GRAT NIŻ DO PŁACENIA TYSIĄC RAT IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.12.04, 09:07
      Swoją drogą redakcja GW mogłaby trochę poważniej podchodzić do sprawy i napisać
      coś więcej na temat stanu technicznego aut sprowadzonych do Polski. Np. zrobić
      jakiś test porównawczy 5 letniego Opla Astry sprowadzonego z Niemiec z tym
      kupionym w Polsce w salonie czy VW Polo. Bo same twierdzenia, że auta
      sprowadzone z zagranicy to same graty jakoś mało mnie przekonują i ośmieszają
      powagę GW. Kierując się zdrowym rozsądkiem wolę kupić takiego 5 letniego Opla
      czy Polo sprowadzonego z Niemiec bo jest o niebo w lepszym stanie niż taki sam
      użytkowany 5 lat w Polsce. Na zachodzie drogi lokalne mają wyższy standard niż
      nasze międzynarodówki no ale kto nigdy tam nie był to może pisać głupoty.

Oczywiste jest, że auto w salonie jest bezsprzecznie lepsze niz jakiekolwiek
      używane i gdyby mnie było tylko stać to bym kupił nówkę. Niestety kiedy człowiek
      żyje ciągle pod kreską raczej trudno marzyć o salonowej nówce kiedy ledwo
      starcza do pierwszego.
      • Gość: AZ LEPSZY Z NIEMIEC GRAT ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:24
        Ten test porównawczy to dobry pomysł. Sam jestem ciekaw wyniku, bo nie jest dla
        mnie taki oczywisty. Przy okazji chętnie przeczytałbym informację o ile wzrosły
        wskaźniki kradzieży aut najchętniej do Polski przywożonych marek. Tajemnicą
        poliszynela jest, że spora część tych samochodów remontowana jest przy użyciu
        kradzionych części - bo na legalne nie stać ich właścicieli. Nie mam nic
        przeciwko sprowadzaniu używanych samochodów na prywatny użytek. Ale już
        sprowadzanie ich w ilościach większych niż 1 sztuka na rok powinno odbywać się
        pod ścisłą kontrolą - przede wszystkim techniczną, ale również pod kątem
        legalności zakupu części do naprawy.
      • Gość: Dyskutant Re: LEPSZY Z NIEMIEC GRAT NIŻ DO PŁACENIA TYSIĄC IP: *.icpnet.pl 22.12.04, 10:28
        Troche mylisz tematy. Problem nie lezy w jakosci aut, a juz na pewno nie w tym
        jaki bedzie ich stan po tym samym okresie uzytkownia w obu krajach. Polowe
        mojego czasu pracy spedzam w niemczech i moge Cie zapewnic ze osobiscie wcale
        nie bylbym taki przekonany o tym ze niemieckie auto bedzie w lepszym stanie. to
        mit, kolejny zreszta w tym temacie. niemcy maja ogolnie lepsze drogi (nie
        brakuje takze badziewnych) ale za to jezdza o wiele bardziej eksploatujac auto
        niz my - przecietny niemiec czesto katuje dzien w dzien swoje auto na
        autostradach, u nas po prostu nie ma takiej okazji... Ale do rzeczy. Problem
        tkwi w tym ze do polski spłynęła FALA aut po takich wypadkach ze jakbys widzial
        te auta przed ich sprowadzniem/sprzedaza to nigdy bys do takiego auta nie chcial
        wsiasc. wiem, bo od maja widze dzien w dzien nowe zlomy na swoim podworku i
        kilkunastu innych na mojej rodowej wsi... I o takie auta chodzi, a nie o te w
        dobrym stanie, bo takie nie sa wcale takie tanie na niemieckim rynku.
        W tej chwili nie ma zadnych zabezpieczen na rynku, mozna sobie z trzech
        strupialych golfow za 0euro złozyc w garazu jednego calego, dokumenty to nie
        problem, numery zreszta tez. i takie auta znajduja sie w ogromnej wiekszosci na
        rynku, dopoki taki grat nie spowoduje jakiegos tragicznego wypadku w ktorym
        zginą niewinni niczemu normalni ludzie to kazdy bedzie tutaj przekrzykiwał się
        na temat wolnego rynku i dostepu do tanich aut.
        Jedynym problemem w tej sprawie sa nasze pensje, i ciągłe idiotyczne
        "wyrównywanie cen" z zachodem.
        • Gość: qq Re: LEPSZY Z NIEMIEC GRAT NIŻ DO PŁACENIA TYSIĄC IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.12.04, 11:40
          Zgadzam sie w 100%, że powinno zabronić się handlu złomem czyli samochodami
          uszkodzonymi po wypadkach, w których orzeczona została kasacja pojazdu i to
          nieważne czy auto uległo uszkodzeniu w Polsce czy za granicą. Przeciwny jestem
          natomiast blokowaniu wolnego handlu używanymi sprawnymi autami co usilnie
          lansuje ostatnio pan. red. Kublik w GW nazwyając wszystkie sprowadzane auta
          gratami i złomem. Wg mnie p. Kublik nie ma żadnych podstaw merytorycznych aby
          twierdzić, że te wszystkie auta to złom i graty gdyż wątpie aby widział je
          wszystkie i zbadał stan techniczny każdego z nich.
          Sprzedaż salonówek spadła mocno jeszcze przed 1 Maja zanim ruszyła fala importu
          używanych aut z zagranicy i wg mnie w całym tym szumie chodzi tylko o jedno -
          lobbing producentów i dilerów. Import jest zawsze wygodną wymówką na słabą
          sprzedaż, która raczej nie wynika z zalewu rynku używanymi autami lecz wysokimi
          cenami i proporcjonalnie niskimi zarobkami obywateli tego dziwnego kraju. Mamy
          bądź co bądź jeszcze wolny rynek gdzie popyt i podaż powinne same się regulować
          wg rynku a nie wprowadzając sztuczne ograniczenia przepisami. Już to
          przerabialiśmy na wielką skalę przed 1989 rokiem i co z tego wyszło? NIC - po
          prostu upadek chorego systemu.
          • Gość: Dyskutant Re: LEPSZY Z NIEMIEC GRAT NIŻ DO PŁACENIA TYSIĄC IP: *.icpnet.pl 22.12.04, 12:32
            Miło znaleźć rozsądnego rozmówce na publicznym forum, zwykle mozna tylko
            poczytac demagogiczne pokrzykiwania:).
            Mysle ze to takze nie takie proste. Wolny rynek to jedno, ale potrzeba
            sterowania gospodarką, ochrony pewnych jej sektorów, wspomagania innych jest
            niezaprzeczalna. Takze w niemczech, oraz innych bogatszych krajach od naszego
            jest takie sterowanie, moze od nas tego nie widac, ale niemcy przeciez bardzo
            skutecznie potrafia wymyslac jakies przepisy zeby chronic swoja gospodarke przed
            konkurencja z biedniejszych krajow. Wzrost przed majem byl spowodowany strachem
            przed unia i zniesieniem ulg dla leasing-ow, itd, na pewno nie mozna o nim mowic
            jako o "normalanym" okresie sprzedazowym... GW bardzo przesadza, z tego co widze
            to szczegolnie autor calej serii artykułow na ten temat. Potrzebne są jakies
            "ucywilizowane" rozwiazania, przepisy, może jakies specjalne rozporzadzenia i
            kary dla stacji diagnostycznych? Wprowadzanie kolejnych opłat powoduje kolejne
            "pomysły" na oszukiwanie. Tak naprawde tracą na tym normalni ludzie, Ci ktorzy
            te auta kupują, bo wprowadza to jedynie pospiech przy kupowaniu, kupowanie aut z
            wadami, itp,itd. Wolny rynek to jedno - cywilizowany rynek to drugie :).
            Nikt takze nie zauwaza tego ze po tej fali "nowych" aut przyjdzie teraz
            gigantyczna fala kradziezy i rozwoj złodziejstwa, ktorego zadna służba w polsce
            nie bedzie w stanie, jak poprzednio, opanować. Tak samo przyjdzie tez fala
            wypadków które, przynajmniej po części, będzie spowodowana chałupniczymi
            naprawami aut o których rozmawiamy. Juz teraz zauwazam wzrost aut stojących przy
            drogach z podniesionymi klapami, i chyba nie tylko ja to zauwazylem... po prostu
            stan tych aut w ogromnej czesci jest o wiele gorszy od tego, który ich nowi
            właściciele sobie wmawiają...
            • Gość: Swoboda_T Gwoli ścisłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 16:16
              Wśród sprowadzanych starszych wozów (10-15 letnich) niewiele jest aut mocno
              rozbitych z dość prostej przyczyny-taki wóz, wart w Niemczech kilkaset
              euro,nawet tysiąc czy dwa, po poważniejszej kolizji jest w całości praktycznie
              nic nie wart i rozbiera się go na bardzo poszukiwane części.Tego zresztą jak
              dotąd brakowało w Polsce,gdyż zawyżone z powodu zaporowych przepisów ceny
              utrzymywały przy życiu(właśnie owo składanie z trzech)auta znacznie starsze i
              gorsze niż sprowadzane obecnie. W każdym razie rozbitki to w większości auta
              dosć młode (kilkuletnie) i niestety należy się spodziewać nasilenia przywozu
              właśnie takich aut-import starszych(w praktyce juz ok. pięcioletnich) będzie
              nieopłacalny(wysokie stawki opłat)a najmłodsze niebite są na Zachodzie w cenach
              zbliżonych lub zgoła wyższych niż u nas. Stawki opłat mają chyba błędnie
              ustaloną progresję a ich powiązanie z pojemnością to już w ogóle absurd.
              Największym błędem jest jednak powiązanie stawek z rokiem produkcji a nie
              faktycznym spełnianiem przez dany wóz określonej normy Euro. Komuś zabrakło
              wiedzy i/lub wyobraźni.
      • Gość: Neron Re: LEPSZY Z NIEMIEC GRAT NIŻ DO PŁACENIA TYSIĄC IP: *.k1.pl 22.12.04, 14:54
        Nich GownoWarta napisze coś o stanie naszych dróg - niemieckie samochody (z
        Niemiec) są lepsze, bo ludzie o nie lepiej dbają i jeżdżą po lepszych drogach,
        a w serwisach nie cyganią
      • Gość: zgryzliwy Re: LEPSZY Z NIEMIEC GRAT NIŻ DO PŁACENIA TYSIĄC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 01:43
        Gość portalu: qq napisał(a):

> Bo same twierdzenia, że auta
        > sprowadzone z zagranicy to same graty jakoś mało mnie przekonują i ośmieszają
        > powagę GW.

powaznie ?
        to dlaczego przed majem tyle sie ich nie sprowadzalo
        nie o te 5-letnie tu chodzi -80% ma ponad 10 lat
    • Gość: właściel poldka I dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:46
      dzieki temu przesiądę się 2o letniego poldka na jakiś używany zachodni! A tak
      jeżdziłbym kolejny rok tym moim trupem!
    • Gość: raf A wg mnie problem leży w naszych zarobkach ... IP: *.polkomtel.com.pl 22.12.04, 09:53
      Jak zaczniemy w końcu normalnie zarabiać, to zaczniemy normalnie żyć i
      normalnie kupować auta.

W tym naszym normalnym życiu ceny są jak najbardziej normalne i drowe, tylko
      zarobki chore....
      • Gość: MAXX Re: A wg mnie problem leży w naszych zarobkach .. IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.12.04, 14:01
        Swieta racja.......
        • Gość: darek Re: A wg mnie problem leży w naszych zarobkach .. IP: *.devs.futuro.pl 22.12.04, 16:25
          Dlaczego sprzedając 3-4 letnie auto kupione w salonie w
          Polsce,bezwypadkowe,serwisowane i na prawdę zadbane ma mieć taką samą cenę jak
          to sprowadzone z zagranicy,być może bite lub kradzione?Czy rzeczywiście przy
          sprzedaży takie fakty mają jakieś znaczenie przy ustalaniu ceny?
          • Gość: K Re: A wg mnie problem leży w naszych zarobkach .. IP: *.foke.pl / *.foke.pl 09.01.05, 12:52
            Bo to z zagranicy jest w lepszym stanie technicznym niz najbardziej nawet
            zadbane auto eksploatowane w Polszcze!!!
    • Gość: pawel T. Re: Tanieją używane auta IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.04, 16:59
      ...I BARDZO DOBRZE , ŻE TANIEJĄ SAMOCHODY BO UWAŻAM , ŻE KAŻDEGO PRZECIĘTNEGO
      ZJADACZA CHLEBA POWINNO STAĆ NA ZAKUP WŁASNYCH CZTERECH KÓŁEK ,NAWET UŻYWANYCH,
      KTÓRE SĄ I TAK O NIEBO W LEPSZYM STANIE NIŻ MŁODSZE O 3-4 LATA JEŻDZACE PO
      NASZYCH"WSPANIAŁYCH" POLSKICH DRROGACH, A JEŻELI STAC MNIE NA "NÓWKĘ" Z SALONU
      TO NIKT MNIE NIE NAMÓWI NA UŻYWANY. NOWY PODATEK NA SAMOCHODY TO POPROSTU
      BARBARZYŃSTWO!!!!!!!!!!!
      • Gość: makro Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:34
        Notabene chwile
        wcześniej kolega się skarżył jakie to dziś słabe auta robią skoro po 60 000
        trzeba wymieniać półosie,przeguby,amortyzatory na porzodzie i tarcze
        sprzęgła

e tam -bzdura.
        maja małzonka tortorowała(jak to baba) auto seicento 900 przez 5 lat-przebieg
        155 tys.Nie było zadnych powaznych napraw
        • Gość: Borek Re: Tanieją używane auta IP: *.broker.com.pl 22.12.04, 17:48
          Nadmierne zużycie samochodu nie powoduje jazda sama w sobie nawet dynamiczna
          ale np. unikanie wpadania w dziury na jezdni lub jeszcze bardziej unikanie
          hamowania w takich nierównościach.Nie podam już teraz wartości sił i przeciążeń
          jakie działają wtedy na zawieszenie (ktoś to kiedyś wyliczył) ale jest to
          ogromna wartość i ona działa bezpośrednio na zawieszenie samochodu ale także i
          ołozyskowanie itd.Kiedyś wyczytałem,ze jedno ruszenie z tzw. "piskiem" opon
          generuje zużycie podezsposów równe 10 000 spokojnej jazdy ale ile w tym prawdy
          jest nie wiem
        • Gość: pajak Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:48
          Ale do rzeczy. Problem
          tkwi w tym ze do polski spłynęła FALA aut po takich wypadkach ze jakbys widzial
          te auta przed ich sprowadzniem/sprzedaza to nigdy bys do takiego auta nie chcial
          wsiasc. wiem, bo od maja widze dzien w dzien nowe zlomy na swoim podworku i
          kilkunastu innych na mojej rodowej wsi...

że też za to nie dostałes zje...ki

tez tak kiedys napisałem ,to gamoństo o mało mnie nie zjadło.
          Masz racje ,popiram twoja opiię.
          pozdo
          • Gość: Macka Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:51
            5 letniego Opla
            czy Polo sprowadzonego z Niemiec bo jest o niebo w lepszym stanie niż taki sam
            użytkowany 5 lat w Polsce.

Chyha nigdy nie kupiłes auta w salonie(nie leasing)wiedziałbyś jak się dba o
            wydane pieniadze
    • Gość: ronin Re: Tanieją używane auta IP: *.proxy.aol.com 22.12.04, 20:52
      Dyskutant to jedyny rozsadny facetw w tym gronie.Ma absolutna racje.To co
      teraz kupuja polacy to sa auta po wywrotkach ,wystarczy wejsc na www.mobile.de
      i zobaczyc co za auta po wypadkach sa tam oferowane.Codziennie widze co
      kupuja polacy ,kolo mnie sa 3 place z autami powypadkowymi.To juz nie jest
      wariactwo ,,,,to jest po prostu przestepstwo.I panstwo nie robi nic przeciw
      temu zalewowi aut powypadkowych.
      • Gość: prawnik Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:20
        troche pobawie sie w adwokata diabla - czy osoby sprowadzajace samochod z zagranicy same nie sprowokowaly takiego rozwiazania? Ile osob zadeklarowalo rzeczywista wartosc pojazdu. A te legendarne transakcje za 1 euro??? Sam chcialem sprowadzic auto z Niemiec ale stwierdzilem, ze nie stac mnie na akcyze. Nie bede oszukiwal mimo, ze u nas to troche w "modzie". Szczerze mowiac to wkurza mnie takie wybiorcze podejscie do prawa - to samo widac w zyciu codziennym sami wybieramy sobie przepisy, ktore naszym zdaniem sa "sensowne".
        Moze jestem naiwny ale... Czy gdyby nie te masowe oszustwa dotyczace wartosci sprowadzanych aut to moze aktualny podatek bylby inny? Czy nie jest tak, ze siejemy jadem dookola podczas gdy sami nie jestesmy bez wad? ubustwo nie usprawiedliwia kretactwa i cwaniactwa. pozdrawiam
    • Gość: bartek Re: Tanieją używane auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:52
      zaostrzalac kontrole przy obowiazkowych przegladach technicznych problem ten a
      mianowicie gruchotow na drogach sam sie rozwiaze.trzeba lednak rygorystycznie
      eliminowac z rynku nieutrzciwe warsztaty odpowiedzialne za przeglady.
      • Gość: Michal Re: Tanieją używane auta IP: *.fornfyndet.se 25.01.05, 19:39
        Witaj Bartku,
        nie zaostrzac,tylko trzymac sie parametrow starej.
        Wykonywac swoja prace i nic wiecej.Zadnych zmiekczaczy,ulatwiaczy czyli
        wyplenic te cholerna korupcje.
        Co tu zaostrzac jak sie wyjmie gadzet z kieszeni (pieniadze)i ja przytepi.
        Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka